НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Balkan Insight: Прокурор от Хага критикува сръбски политици за отричане на геноцида в Сребреница

Balkan Insight: Прокурор от Хага критикува сръбски политици за отричане на геноцида в Сребреница

18 Юли 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Белград/Хага. Серж Брамерц, главният прокурор на Международният остатъчен механизъм за криминални трибунали, коментира пред Съвета за сигурност на ООН, че коментарите, направени от двама сръбски политици непосредствено около 24-тата годишнина на геноцида в Сребреница, са неприемливи, съобщава Balkan Insight.
„Не може да толерираме факта, че двама министри нарекоха геноцида в Сребреница „лъжа“, а депутат в техния парламент е поздравил Радко Младич за геноцида, който, според него, е била брилянтна военна операция“, каза Брамерц по време на представянето на своя двугодишен доклад пред Съвета за сигурност на ООН.
Брамерц казва, че за пръв път от пет години повдига въпроса за отричане на геноцида и възхваляване на военнопрестъпници в Сърбия, но проблемът в момента се е влошил.
Ратко Младич бе признат от Трибунала в Хага за виновен на първа инстанция по обвинения в геноцид и други престъпления. В момента Младич обжалва това решение.
Владимир Джуканович, депутат от управляващата Сръбска прогресивна партия, похвали Младич на 10 юли, деня преди ежегодното възпоменание за убийството на над 7 000 бошняци – мъже и момчета - от войските под командване на Младич.
„Искам да поздравя сърбите в деня на освобождението на Сребреница. Благодаря и на генерал Ратко Младич за неговата перфектно изпълнена военна операция“, написа Джуканович в социалната мрежа „Туитър“.
Два дни след коментарите, направени от Джуканович, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин каза, че „сърбите са преживели геноцида, а не са го провели. Много по-големи нации не могат да кажат същото за себе си“.
Коментарите на Вулин бяха в отговор на германския посланик в Белград, Томас Шиб, който каза, че Сърбия трябва да признае, че масовите убийства на бошняците от Сребреница са геноцид.
В отговор на критиките на Брамерц, министърът на правосъдието на Сърбия Нела Куборович заяви пред Съвета за сигурност, че хора, които вече са излежали наказанието си, не трябва да бъдат на дневен ред в доклада на прокурора пред ООН.
Куборович каза, че „никой не може да бъде… сакнциониран по каквато и да е причина“ след като е излежал наказанието си.
След като Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич дойде на власт през 2012 година, сръбските власти приеха „с отворени обятия“ завърнали се сръбски военнопрестъпници и им помогнаха да се реинтегрират в обществения и политически живот.
Сръбски политици и служители, включително представители на тези в Босна и Херцеговина, неведнъж са отричали, че убийствата в Сребреница са геноцид.
През миналата година председателят на Трибунала в Хага Теодор Мирон критикува сръбския министър-председател Ана Бърнабич за отричане на геноцида в Сребреница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.