НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Целта на Националната аптечна карта е да се види има ли недостиг на лекарства и аптеки

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Целта на Националната аптечна карта е да се види има ли недостиг на лекарства и аптеки

16 Юли 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Целта на Националната аптечна карта от една страна е да се види има ли недостиг на лекарства, а от друга – дали има недостиг на аптеки. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия - Благоевград във връзка с предвижданите промени в Закона за лекарствата. Според него повечето магистър-фармацевти са привърженици на тази регулация, но тя е колкото полезна, толкова и опасна. „Вижте какво се получава – идеята за денонощните дежурства е като част от Националната аптечна карта; идеята за първи и последващ адрес е като част от Националната аптечна карта, но тези неща всъщност са взаимосвързани, въпреки че в този законопроект, те са разделени. Втори и следващ адрес на аптеката не е лошо като идея, но не така стои въпросът с нощните дежурства“, каза още д-р Качулев. Той припомни, че преди години е имало денонощни аптеки, но това се оказа нерентабилно. „Дори в Благоевград до преди 4 – 5 г. имаше аптека, която работеше 24 часа. Сега такава няма. Само аптеката, която се намира в центъра на града работи до 00.00 часа и то не съм съвсем сигурен. Няма икономическа логика и икономически смисъл тези обекти да работят – защо, защото пазара се либерализира, пуснаха се различни вериги, допусна се нелоялна конкуренция, допусна се конкуренция по отношение на цената“, посочи д-р Качулев.
По думите му и в Петрич също е имало денонощна аптека, дори е бил управител на такава, но сега няма, защото това не е икономически рентабилно. „Искам да попитам защо в този законопроект казваме, че едни текстове от наредби качваме в закон, защото такива били инструкциите по Закона за административното регулиране и контрол върху стопанската дейност. И защо законотвореца не е качил тогава текстовете за таксата за обработка на рецепта по Здравна каса – това е също много важен въпрос. Това всъщност е едно от перата, чрез които аптеките се издържат. Защо от наредба в закон не са качени и надценките, защо те не са оправени в посока нагоре, така че да има някакъв икономически смисъл обектите да работят“, коментира д-р Качулев. Той добави, че от колегията имат много питания към министър Кирил Ананиев, който е икономист и който много уверено трябва да отговори на техните въпроси.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Не сме съгласни с въвеждането на нощни дежурства за работа на аптеките, както и за налагането на санкции при отказ

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Не сме съгласни с въвеждането на нощни дежурства за работа на аптеките, както и за налагането на санкции при отказ

16 Юли 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Не сме съгласни с въвеждането на нощни дежурства за работа на аптеките, както и за налагането на санкции при отказ. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия - Благоевград във връзка с предвижданите промени в Закона за лекарствата, според които аптеките ще трябва да дават нощни дежурства. Той припомни, че в началото на годината фармацевтите и собственици на аптеки организираха протест, с който изказа недоволството си срещу водената лекарствена политика. „Нека припомним също, че Европейската комисия с писмо до нас казва, че има определени структурни фондове, с които на аптеките може да се помогне при въвеждането на регламент 2016/ 161 за верификацията. Тогава здравният министър обясни, че не могат да се подпомагат частни обекти, защото ще нарушим различни договори и регламенти, а сега изведнъж се вкарат задължителни регулации, с налагането на глоби на едни частни субекти. Разбира се, че ние сме остро против въвеждането на такива мерки, задължаващи едни частни субекти да дават какъвто и да е било нощен труд без той да бъде заплатен. Никъде във въпросния законопроект не се споменава, че този нощен труд ще бъде допълнително заплатен, а по-интересният въпрос е: „От кого?“, каза още д-р Качулев. Той добави, че това всъщност са основните им забележки по тази миниатюрна част от този огромен законопроект.
Председателят на Регионална фармацевтична колегия - Благоевград обясни, че трябва да се има предвид също, че тази тема не е нова. Според д-р Качулев тя е била повдигната още от министър д-р Петър Москов и тогава закона не е минал в този си вариант. „В настоящия законопроект текстовете са подобни на тогавашните, дори на моменти са същите. И в този вариант аз не вярвам, че ще мине. Силно се надявам, че стигайки до Народното събрание, много от текстовете ще претърпят редукция. В интерес на истината търпимостта дори на сегашната управляваща коалиция към Министерството на здравеопазването вече е почти изчерпана. Този законопроект цели няколко неща, като едно от основните, което засяга и аптеките – въвеждането на наказания за неизпълнение на делегиран регламент 2016/ 161 прозира едно единствено нещо. Става дума за това, че се изпълнява волята на един частен субект – Българската организация по верификация на лекарствата и ангажиментите, които те са поели пред европейските си партньори“, уточни д-р Качулев.
По думите му нещата трудно се случват в България, а те от 2016 г. алармират, че българските аптеки имат нужда от помощ. „Химерните, дори идеалистични цели в закона – да се намери къде има недостиг на аптеки, да се направи втори, трети и следващ адрес на аптеките, всъщност са прикрили други намерения, свързани с волята на въпросната частна организация, която е включена и в регламента, което за мен е немислимо. Това бе и един от основните доводи – законопроекта при д-р Петър Москов да падне, мисля си, че и сега ще се случи това“, подчерта д-р Качулев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.