НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: МВФ започва да търси нов директор предвид предстоящата на 12 септември оставка на Лагард

AFP: МВФ започва да търси нов директор предвид предстоящата на 12 септември оставка на Лагард

16 Юли 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кристин Лагард ще си подаде оставката от поста директор на Международния валутен фонд (МВФ) на 12 септември, след като бе номинирана да поеме управлението на Европейската централна банка, предава AFP.
Нейното напускане позволява на борда на МВФ да започне да търси неин заместник, обявиха от международната финансова институция във вторник.
„С по-голяма яснота относно процеса на моята кандидатура за председател на ЕЦБ и времето, което ще отнеме, аз взех това решение в най-добрия интерес на фонда, тъй като ще ускори процеса на подбор на моя наследник“, каза Лагард.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Кристин Лагард може да стане първия президент на ЕЦБ без финансово образование

„Известия“: Кристин Лагард може да стане първия президент на ЕЦБ без финансово образование

9 Юли 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Кристин Лагард може да стане първия президент на ЕЦБ без финансово образование, пише руският вестник “Известия“.
Сегашният управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард е много вероятно да стане новият ръководител на Европейската централна банка. В това си качество тя ще бъде първата жена в историята и, което е по-важно, първият лидер, който няма опит в банковия сектор и финансовите регулатори. Това обстоятелство може да бъде едновременно проклятие и благословия - поне веднага след обявяването на номинацията за Лагард, финансовите пазари реагираха с оживление.
Позицията на председателя на ЕЦБ е ключова в Европейския съюз. Уникалността на еврозоната се крие във факта, че фискалните и данъчните политики се определят от участващите държави, докато паричната и кредитната политика не се контролират от тях, а от ЕЦБ. Това значително усложнява управлението и координацията на действията.
Очакваше се Драги да бъде заменен с друг авторитетен финансист - председателят на Европейската централна банка за Германия Йенс Вайдман - което би било логично, като се има предвид огромното влияние на Берлин върху икономическите въпроси на Европейския съюз и особено на еврозоната.
Очевидно италианците излязоха срещу Вайдман, с които той се спречка по въпросите на паричната политика още преди популистите да дойдат на власт. В резултат на това „френско-германската“ схема, според която Мишел Барние трябваше да оглави ЕК, а Вайдман да оглави ЕЦБ, не се състоя. Настъпи промяна: представителят на Германия - Урсула фон дер Лайен - ще бъде начело на Европейската комисия, но централната банка на Европа ще бъде под ръководството на Лагард, с дълбоките й връзки в политическия елит на Франция.
За разлика от Вайдман, Лагард няма финансово или икономическо образование като цяло, тя е адвокат по професия.
По адрес на представители на френското министерство на финансите, включително Лагард, е образувано наказателно дело под заглавието „Небрежност“, тъй като са възпрепятствали плащания. В резултат на това съдът, чието жури се състои от членове на парламента, определи бившия министър за виновен, но реши да не налага наказание за нея, позовавайки се на факта, че в делото има политически мотив.
Освен това към ръководството на Лагард на МВФ също имаше някои въпроси: например, през 2012 г., в разгара на дълговата криза в Гърция, тя каза, че за гражданите на страната „възмездието“ е дошло заради много години на укриване на данъци и че да се съжалява за тях, не си струва. Тези думи предизвикаха възмущение както в Гърция, така и извън нея. Въпреки това дори не последва извинение, както обикновено се случва в такива случаи.
Според икономисти предизвикателствата, пред които трябва да се изправи новото ръководство, са повече от значими. Това включва фрагментирането на политическия пейзаж в еврозоната (което се разбира като нарастващото влияние на евроскептиците) и лошото икономическо състояние, което по никакъв начин не може излезе от анемичния растеж на границата на стагнацията. Но най-важното е ограниченията на инструментите на самата ЕЦБ, които дълго време държаха ЕС от още по-голяма рецесия от нейните меки политики. Пространството за маневриране е ограничено: лихвените проценти са в негативната зона през периода на растеж, но не е ясно до каква степен те могат да бъдат намалени допълнително в условията на криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.