НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Кристин Лагард подаде оставка от поста директор на МВФ

ТАСС: Кристин Лагард подаде оставка от поста директор на МВФ

16 Юли 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кристин Лагард подаде оставка от поста директор-разпоредител на Международния валутен фонд (МВФ) във връзка с издигането на кандидатурата й за поста ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Както се съобщава в разпространено във вторник заявление на Лагард от пресслужбата на МВФ, решението влиза в сила на 12 септември, предава ТАСС.
„Срещнах се с Изпълнителния съвет и подадох решението си за оставка от фонда, което ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите задължение, за което бе обявено по-рано, ще остане в сила до този момент“, се казва в заявлението.
Както отбеляза Лагард, решението за оставката е било взето от нея „в интерес на фонда, защото ще ускори процеса за избор“ на неин приемник.
„Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки, за да продължи напред в процеса на избиране на нов управляващ директор. Дейвид Липтън остава нашият изпълняващ длъжността изпълнителен директор“, каза Лагард.
На свой ред, Изпълнителният съвет заяви, че е приел оставката на Лагард и й е благодарил за свършената работа за фонда. „Нейният мениджмънт беше изключителен и сме благодарни за нейното новаторско и визионерско ръководство“, заявиха от Съвета в изявление, разпространено и от пресслужбата на МВФ.
В допълнение, Изпълнителният съвет отбеляза, че „ незабавно ще започне процеса на избор на следващия“ ръководител на МВФ.
Срещата на върха на ЕС на 2 юли номинира Лагард за поста на ръководител на ЕЦБ. В тази връзка Лагард съобщи в същия ден, че временно престава да изпълнява задълженията на управляващия директор на МВФ. По-рано във вторник Ройтерс, цитирайки източници, съобщи, че Лагард не е подала оставка веднага, тъй като не е сигурна, че кандидатурата й ще бъде одобрена от Европейския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Кристин Лагард може да стане първия президент на ЕЦБ без финансово образование

„Известия“: Кристин Лагард може да стане първия президент на ЕЦБ без финансово образование

9 Юли 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Кристин Лагард може да стане първия президент на ЕЦБ без финансово образование, пише руският вестник “Известия“.
Сегашният управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард е много вероятно да стане новият ръководител на Европейската централна банка. В това си качество тя ще бъде първата жена в историята и, което е по-важно, първият лидер, който няма опит в банковия сектор и финансовите регулатори. Това обстоятелство може да бъде едновременно проклятие и благословия - поне веднага след обявяването на номинацията за Лагард, финансовите пазари реагираха с оживление.
Позицията на председателя на ЕЦБ е ключова в Европейския съюз. Уникалността на еврозоната се крие във факта, че фискалните и данъчните политики се определят от участващите държави, докато паричната и кредитната политика не се контролират от тях, а от ЕЦБ. Това значително усложнява управлението и координацията на действията.
Очакваше се Драги да бъде заменен с друг авторитетен финансист - председателят на Европейската централна банка за Германия Йенс Вайдман - което би било логично, като се има предвид огромното влияние на Берлин върху икономическите въпроси на Европейския съюз и особено на еврозоната.
Очевидно италианците излязоха срещу Вайдман, с които той се спречка по въпросите на паричната политика още преди популистите да дойдат на власт. В резултат на това „френско-германската“ схема, според която Мишел Барние трябваше да оглави ЕК, а Вайдман да оглави ЕЦБ, не се състоя. Настъпи промяна: представителят на Германия - Урсула фон дер Лайен - ще бъде начело на Европейската комисия, но централната банка на Европа ще бъде под ръководството на Лагард, с дълбоките й връзки в политическия елит на Франция.
За разлика от Вайдман, Лагард няма финансово или икономическо образование като цяло, тя е адвокат по професия.
По адрес на представители на френското министерство на финансите, включително Лагард, е образувано наказателно дело под заглавието „Небрежност“, тъй като са възпрепятствали плащания. В резултат на това съдът, чието жури се състои от членове на парламента, определи бившия министър за виновен, но реши да не налага наказание за нея, позовавайки се на факта, че в делото има политически мотив.
Освен това към ръководството на Лагард на МВФ също имаше някои въпроси: например, през 2012 г., в разгара на дълговата криза в Гърция, тя каза, че за гражданите на страната „възмездието“ е дошло заради много години на укриване на данъци и че да се съжалява за тях, не си струва. Тези думи предизвикаха възмущение както в Гърция, така и извън нея. Въпреки това дори не последва извинение, както обикновено се случва в такива случаи.
Според икономисти предизвикателствата, пред които трябва да се изправи новото ръководство, са повече от значими. Това включва фрагментирането на политическия пейзаж в еврозоната (което се разбира като нарастващото влияние на евроскептиците) и лошото икономическо състояние, което по никакъв начин не може излезе от анемичния растеж на границата на стагнацията. Но най-важното е ограниченията на инструментите на самата ЕЦБ, които дълго време държаха ЕС от още по-голяма рецесия от нейните меки политики. Пространството за маневриране е ограничено: лихвените проценти са в негативната зона през периода на растеж, но не е ясно до каква степен те могат да бъдат намалени допълнително в условията на криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.