НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: През пролетта и лятото посетителите ни рязко нарастват

Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: През пролетта и лятото посетителите ни рязко нарастват

21 Юли 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Естествено, с настъпването на пролетта и лятото посетителите ни рязко нарастват. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк. По думите й Варна бива посещавана от много туристи и гости на града, които също избират да посетят зоопарка, а атракционът може да се похвали и със своите редовни посетители, които вече се познават и с персонала. „Тази година, въпреки дъждовното време, се радваме на посещения и в дъждовните дни – потока на посетителите не спира, което много ни радва, защото в крайна сметка това е един обект, който работи главно за посетителите и много се надяваме да се радваме на същата посещаемост до края на годината“, отбеляза уредникът. Нора Люцканова посочи, че температурните промени не се отразяват неблагоприятно на питомците на зоопарка, като те са доста активни през пролетта, лятото и есента.
„Единствено е по-специфично при новоизлюпените пилета и патета, тъй като те имат нужда от непрекъсната поддръжка на определена температура. Или ги оставяме с майките, което тази година имахме възможност да направим с няколко такива семейства – да оставим майка с патета или пилета в една от новите ни клетки, където могат да ги наблюдават посетителите, или ги държим на постоянна температура във вътрешни помещения“, обясни специалистът. По думите й всички животни се радват на по-ниските температури, които им позволяват да прекарват повече време навън, като така могат да радват и посетителите по-дълго. „В жегите те се оттеглят в по-хладните, вътрешни помещения, по сенките, а сега, когато е по-прохладно, могат да прекарват повече време във външната част на загражденията и така е по интересно и за хората, защото те се излежават, спят, баба Меца непрекъснато се къпе във водоема си и има какво да се види през целия ден“, разказа Нора Люцканова.
Тя посочи също, че по-чувствителни и застрашени от ниските температури са няколко вида маймуни и папагали, като те биват прибирани в отоплени помещения през зимата.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка

Варна: Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка

17 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк. В центъра се лекува една черношипа ветрушка, три чухала и един бял щъркел. Според уредника, повечето животни са спасени след подаден сигнал от граждани. Тя разказа, че щъркела е най-скорошния пациент на центъра, като той е намерен заплетен в кабели. Птицата е загубила пръстите на едното си краче, което му причинява затруднение в стъпването и придвижването. „В никакъв случай не застрашава живота му, но не смятаме, че може да оцелее в дивата природа. Изчакваме да видим как е и може би ще остане за постоянно при нас за отглеждане. Чухалите и вихрушката бяха намерени от граждани паднали от гнездото си още като бебета, с бебешкия пух. Дори беше малко неясно точно какви видове са. И си ги гледаме вече почти месец“, каза още Нора Люцканова. По думите ѝ малките птички вече са хвърлили бебешкия пух и имат пера. Те са започнали да се учат да летят и може би скоро ще бъдат пуснати обратно в природата, защото са напълно здрави животни. Нора Люцканова допълни, че миналата седмица спасителния център са напуснали две червеношипи ветрушки. Тя са били зашеметени, но са се възстановили сравнително бързо и са върнати успешно в природата. Тя допълни, че гражданите са все по-добре информирани за конкретните процедури, които трябва да спазват, когато намерят пострадало животно. По думите ѝ за защитените видове отговаря Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), която разполага със зелен телефон за сигнали, който може да бъде открит в интернет пространството. За ловни обекти, каквито са напр. зайци, елени, сърни, лисици и вълци отговаря Регионалната инспекция по горите, а за селскостопанските животни – Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Дори и гражданите да подадат сигнал към спасителния център на зоопарка, той не може да предприеме действия преди компетентните органи да са оценили състоянието на животното и дали то трябва да бъде настанено при тях.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: Надяваме се бялото вълче да стане любимец на посетителите

Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: Надяваме се бялото вълче да стане любимец на посетителите

16 Юли 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Надяваме се бялото вълче да стане любимец на посетителите. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк по повод бялото вълче, което се роди в зоокъта в началото на месец май заедно с още 4 малки. Горди родители са 4-годишният Амарок и 7-годишната Чикита. По думите на Нора Люцканова, вълк с подобна окраска е изключителна рядкост. Неговата козина не е снежнобяла, но леко бежава. „Не е албиносче, просто така се е случило с различен цвят на козината. И много се надяваме, когато възрастните вече ги изведат от бърлогата и те станат по-смели да опознават местообитанието си, да стане любимец на посетителите, защото е много красиво, младо животно“, заяви Нора Люцканова. По думите й, обикновено в природата вълчетата започват да излизат от бърлогите си и да опознават заобикалящата ги среда още през втория месец, но отглеждането на малките в зоопарка е съвсем различно. „Около месец вече родителите ги извеждат от бърлогата, но това се случва главно през нощта и когато зоопаркът се опразни от посетители. И това е напълно нормално, тъй като родителите гледат децата им да са възможно най-необеспокоявани и да бъдат възможно най-защитени от всякакви опасности наоколо. И тъй като посетителите са доста близо до местообитанието на вълците, все пак вълчетата са все още млади и незапознати с тази част от живота си, с непрекъснатите си контакти с хората и са малко по-резервирани“, разказа уредникът. Според Нора Люцканова родителите сиви вълци може би ще започнат да извеждат любопитните малки и през деня през месец август, когато ще могат да бъдат видени от малките и големи посетители на зоокъта.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.