НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Макрон подкрепи идеята на Зеленски за среща на върха на нормандската четворка, но след подходящи подготовки

ТАСС: Макрон подкрепи идеята на Зеленски за среща на върха на нормандската четворка, но след подходящи подготовки

7 Август 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Париж/Киев. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон подкрепи идеята на украинския си колега Владимир Зеленски за провеждане на среща на върха на нормандската четворка (Русия, Украйна, Германия и Франция), но след среща на политически директори. Това съобщи пресслужбата на Зеленски след телефонен разговор между двамата лидери, предава TACC.
„Еманюел Макрон изрази пълна подкрепа за инициативите на Украйна, постигна съгласие за необходимостта от провеждане на среща на върха в близко бъдеще, която трябва да бъде предшествана от среща на официални представители на четирите страни", се казва в съобщението на пресслужбата.
Според документа Макрон обеща, че „ще се свърже с президента на Руската федерация Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, за да се споразумеят за тази инициатива".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): В Донбас започна първия ден от примирието

УНИАН (Украйна): В Донбас започна първия ден от примирието

21 Юли 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Киев. От полунощ на 21 юли, неделя, в Донбас е в сила примирие между украинските сили и местните милиции, непризнаващи властта на Киев, предава украинската агенция УНИАН.
„В изпълнение на решението, прието в Минск по време на заседанието на Тройната контактна група, в 00:01 часа киевско време, на 21 юли 2019 г., по всички разграничителни линии в Донецка и Луганска област се установява „режим на тишина“, който предшества спирането на огъня от всички видове въоръжение“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Москва ще подкрепи всяка политическа сила в Украйна, готова да възстанови отношенията с Русия

Владимир Путин: Москва ще подкрепи всяка политическа сила в Украйна, готова да възстанови отношенията с Русия

18 Юли 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Москва ще подкрепи всяка политическа сила в Украйна, готова да възстанови пълноформатните отношения с Русия, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Той добави също, че пълноценното разрешаване на ситуацията в Югоизточна Украйна е възможно само при директен контакт между киевските власти и представителите на Луганска и Донецка народни републики.
На срещата си с председателя на политическия съвет на украинската партия „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук, Путин подчерта, че нито един конфликт в съвременната история на света не е решен без директни преговори между воюващите стран. „Ние, от своя страна, също ще правим всичко, което зависи от нас, за да върви процеса с необходимия темп и нужното качество“, заяви руският лидер.
По неговите думи Русия приветства включването на европейските партньори в процеса на разрешаване на ситуацията в Югоизточна Украйна. „Мисля, че включването на европейските партньори, а те така или иначе участват в това от самото начало, за съжаление, от първите стъпки в конфликта, който прерасна в края на краищата в това, което виждаме в момента в Донбас, е много позитивно. И ние го приветстваме всячески“, заяви Путин.
Той благодари на Медведчук за това, че го е информирал за своите контакти в Страсбург с депутати от Европейския парламент. Политикът по-рано им е представил план за разрешаване на конфликта в Донбас, който е основан на Минските споразумения.
„Ние приветстваме двойно това, че вашите предложения са основани на Минските споразумения и, без съмнение, ще подкрепим всяка политическа сила, която се движи в това направление“, подчерта руският държавен глава.
Президентът също така благодари на Медведчук за дейността му по освобождаване на задържаните лица. „Искам да ви благодаря за вашите усилия през последните години, усилия, свързани с освобождаването на задържани лица от двете страни“, заяви Путин.
Той подчерта, че такава хуманитарна дейност винаги ще бъде приветствана от всички. „Защото в хода на тази работа съдбата на конкретни хора е засегната и решена по позитивен начин. Няма нищо по-важно от гледна точка на функционирането на политическите сили, ако работата им води до положителни резултати в съдбата на конкретни хора, конкретни семейства, за това хората винаги ще казват истински думи на благодарност“, обясни руският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Контактната група за Украйна се събира в Минск за съгласуване на „парижките компромиси“

ТАСС: Контактната група за Украйна се събира в Минск за съгласуване на „парижките компромиси“

17 Юли 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Минск. Поредна среща на контактната група за разрешаване на ситуацията в източната част на Украйна ще се проведе на фона на обновените контакти във формата на Нормандската четворка, предава TACC.
Миналата седмица в Париж се състоя среща между представители на лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция, на която, по данни на ТАСС, са обсъдени планове за по-нататъшни действия на нормандския и минския формат, и са очертани конкретни решения както в средносрочна перспектива, така и за наближаващата среща в Минск.
Вадим Пристайко, който присъства на срещата в Париж от страна Украйна, отбеляза, че преговарящите „са успели да постигнат някои споразумения". „Съгласихме се на прекратяване на огъня - т. нар. хлебно примирие, и разминиране в района на Луганск и две други предварително договорени области“, допълни Пристайко.
В Париж беше договорена и възможността за обмен на лицата, задържани през последните месеци. В този случай все още не е определен конкретният брой лица за обмен. „Президентът Зеленски говори за форматите „10 на 10” и„15 на 15 ”. Принципно ние не се замисляме за броя на хората, а нашата задача сега е да върнем нашите“, увери представителят на Киев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Украйна влезе в сила законът за единствения държавен език

ТАСС: В Украйна влезе в сила законът за единствения държавен език

16 Юли 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Киев. Законът за държавния език влезе в сила в Украйна във вторник. Два месеца след публикуването му в страната се въвежда единствен държавен език – украински. Но някои разпоредби на закона все още не действат, включително глобите за нарушаването му, предава ТАСС.
Според закона, всеки гражданин на Украйна е длъжен да владее украински език. Не само да го владее, но и да го използва при изпълняване на служебните задължения на президент, председател на Върховната рада и неговите заместници, премиер, всички членове на правителството, ръководители и чиновници във всички държавни учреждения, служители на правоприлагащите органи, съдии, адвокати и нотариуси, ръководители на учебни заведения, педагози и медицински работници в държавни и общински здравни заведения. Но законът засега дава срок от две години за издаване на сертификати за нивото на владеене на държавния език от депутатите и указаните субекти. Изискването за владеене на езика обхваща сектора на услугите, но със закъснение. Така 18 месеца след влизането в сила на закона предприятията, институциите и организациите на всички форми на собственост, предприемачите и другите участници в сектора на услугите са задължени да преминат към държавния език.
Законът не се отнася само до сферата на частната комуникация и религиозните церемонии. В същото време се предвижда владеенето на украински език да стане задължително за лица, които възнамеряват да придобият украинско гражданство. За да направите това, ще трябва да положите изпита за нивото на владеене на държавния език, но такава нужда ще се появи от юли 2021 година.
Преходните разпоредби на закона също така предвиждат отсрочка до 1 януари 2030 година действието на изискванията да се полагат приемни изпити във висшите учебни заведения на украински език. С две години и половина е отсрочено и изискването към печатните медии да бъдат издавани на украински език, а за местните то ще действа след пет години. Печатът на руски език се допуска при едновременно издаване на тираж на украински език в един ден. Отсрочени с пет години са и измененията в закона за радиото и телевизията за увеличаване от 75% до 90% на квотите за използване на украински език в ефира за общонационалните медии и до 80% за местните. Законът предвижда също създаването на Национална комисия по стандартите на държавния език и въвеждане на длъжността упълномощен по защитатата на държавния език. Задълженията на последния ще бъдат да защитава правата на гражданите на Украйна да получават информация и услуги във всички сфери, определени от закона, на украински език.
В този случай правилата, отнасящи се до глобите, влизат в сила шест месеца от датата на назначаване на омбудсмана за защита на езика. Законът предвижда и промени в Кодекса за административните нарушения.
На 16 юли Русия ще повдигне темата за нарушаването на минските споразумения от Киев на планирана среща на Съвета за сигурност на ООН, която ще се проведе на фона на влизането в сила на закона за държавния език в Украйна. Това съобщи в навечерието на срещата заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски пред кореспондента на ТАСС. „Изхождаме от това, че в минските споразумения има клауза, която говори за езиково самоопределение на жителите на Донбас“, каза той. „Оказва се, че този закон нарушава хипотетично техните възможности за езиково самоопределение, ако се върнат в Украйна. От наша гледна точка това е пряко нарушение на минските споразумения, това е въпросът, който имаме намерение да обсъдим“.

Закон за държавния език

На 25 април 2019 г. Върховната Рада прие законопроект „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език”. Той бе подписан от бившия президент на Украйна Петро Порошенко, след поражението му на изборите, буквално няколко дни преди встъпването в длъжност на новия държавен глава Владимир Зеленски на 15 май 2019 година. Документът предвижда, че сега гражданите са задължени да използват украинския език във всички сфери на живота. За изпълнението на закона ще следят „езикови инспектори“. Те ще могат да присъстват на срещи във всяка правителствена агенция, да изискват документи от обществени организации и политически партии, както и да определят размера на глоби.
Президентът на Украйна, Владимир Зеленски, призна, че в бъдеще в Донбас руският език може да се използва за водене на документооборота. В същото време държавният глава направи това изявление на руски и изрази увереност, че няма езиков проблем в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Правителството на Украйна продължи забраната за внос на руски стоки до декември 2020 година

ТАСС: Правителството на Украйна продължи забраната за внос на руски стоки до декември 2020 година

16 Юли 2019 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Киев. Правителството на Украйна внесе изменения в постановлението за забрана на внос на руски стоки в страната, като продължи неговото действие до 31 декември 2020 година. Съответстващият документ бе публикуван на сайта на кабинета на министрите, предава ТАСС.
Постановлението влиза в сила в деня на публикуването му. В допълнение, то се допълва от разпоредба, която постановява, че стоките могат да бъдат внасяни в страната и тяхното митническо освобождаване е възможно само в размера на вече направено от украинската страна авансово плащане.
От 1 януари 2016 г., във връзка с влизането в сила на икономическата част от Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, Русия прекрати споразумението за зона за свободна търговия (ССТ) с Украйна, за да защити икономическите интереси на страната. От началото на 2016 г. ембаргото върху храните, наложено от руското правителство в отговор на санкциите на европейските държави срещу Русия, се разпространи в Украйна. Украйна на свой ред прие резолюция „За забрана на вноса на стоки с произход от Русия в митническата територия“, която влезе в сила на 10 януари 2016 г.
През 2016 г. Украйна въвежда мита и ембарго върху руските стоки. По-рано под ограничения, по-специално месо, риба, зърнени храни, зърнени храни, хлебни и сладкарски изделия, млечни продукти, кафе, чай, водка, бира, цигари, редица химикали, минерални торове, железопътно оборудване, фураж и ветеринарна медицина както и автомобили, автобуси, трактори, камиони и мотоциклети.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Правителството на Украйна продължи забраната за внос на руски стоки до декември 2020 година

ТАСС: Правителството на Украйна продължи забраната за внос на руски стоки до декември 2020 година

15 Юли 2019 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Правителството на Украйна внесе изменения в постановлението за забрана на внос на руски стоки в страната, като продължи неговото действие до 31 декември 2020 година. Съответстващият документ бе публикуван на сайта на кабинета на министрите, предава ТАСС.
Постановлението влиза в сила в деня на публикуването му. В допълнение, то се допълва от разпоредба, която постановява, че стоките могат да бъдат внасяни в страната и тяхното митническо освобождаване е възможно само в размера на вече направено от украинската страна авансово плащане.
От 1 януари 2016 г., във връзка с влизането в сила на икономическата част от Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, Русия прекрати споразумението за зона за свободна търговия (ССТ) с Украйна, за да защити икономическите интереси на страната. От началото на 2016 г. ембаргото върху храните, наложено от руското правителство в отговор на санкциите на европейските държави срещу Русия, се разпространи в Украйна. Украйна на свой ред прие резолюция „За забрана на вноса на стоки с произход от Русия в митническата територия“, която влезе в сила на 10 януари 2016 г.
През 2016 г. Украйна въвежда мита и ембарго върху руските стоки. По-рано под ограничения, по-специално месо, риба, зърнени храни, зърнени храни, хлебни и сладкарски изделия, млечни продукти, кафе, чай, водка, бира, цигари, редица химикали, минерални торове, железопътно оборудване, фураж и ветеринарна медицина както и автомобили, автобуси, трактори, камиони и мотоциклети.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.