НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Валерия Калева: 3 от 14-те експертни центрове по редки болести у нас са във варненската УМБАЛ „Св. Марина“

Доц. Валерия Калева: 3 от 14-те експертни центрове по редки болести у нас са във варненската УМБАЛ „Св. Марина“

16 Юли 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Общо 14 са експертните центрове за лечение на редки болести в страната, като три от тях са в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Това каза при откриването на най-новото звено – за проследяване на пациенти с муковисцидоза в лечебницата, ръководителят на Клиниката по детска онкохематология доц. Валерия Калева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й, първият експертен център в България, който е бил обозначен със заповед на министъра на здравеопазването, е бил този по редки анемии в Университетската болница, а вторият е по редки болести в ендокринологията. Последният е бил одитиран от Европейската комисия през миналата година и е получил изключително висока оценка. Доц. Калева обясни, че през последното десетилетие редките болести са се утвърдили като приоритетна област на действие в сферата на общественото здраве на Европейския съюз. „След 2011 година, когато влезе в сила Директивата за трансграничното здравно обслужване и след 2009 година, когато пък излязоха препоръките на Съвета на ЕС за обозначаване на експертни центрове, такива се разкриха в абсолютно всички държави – членки. Днес техният брой надхвърля над 900 дисциплинарни екипа. Същото се случи и в България. След обнародването на Наредба 16 от 30-ти юли 2014 година, вече и в България имаше възможност да се структурират експертни центрове по редки болести. Техният брой в момента вече е 14“, коментира тя. Ръководителят на Детската онкохематология допълни, че през март 2017 година е разкрит един изключително атрактивен проект за създаването на европейски референтни мрежи по редки заболявания, чиято цел е да обединят всички усилия на експерти и центрове в Европа, за да ги концентрират като опит, наука и диагностициране. „В Университетска болница „Св. Марина“ има създадени работещи, мултидисциплинарни екипи на европейско ниво, тъй като този център е включен в системата на останалите центрове по редки заболявания в Европа и работи с тях“, допълни проф. д-р Силва Петева Андонова, която е ръководител на Катедрата по нервни болести и невронауки в Медицинския университет. По думите й, важно е това, че има създаден регистър на болните от муковисцидоза, защото е важно проследяването. „Горда съм, че можем да оказваме качествено лечение, не само на пациенти от Североизточна България, а и от други части на регионите, които обслужва болницата. Това е тържество на науката, на медицината. Благодарение на усилията, на болницата, и на Здравната каса, на желанието на екипите, можем да кажем, че се грижим за осигуряването на качеството на живот на нашите пациенти“, посочи още тя.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“

Варна: Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“

16 Юли 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Експертен център по муковисцидоза бе открит и осветен на петия етаж в УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Началникът на Втора детска клиника към лечебното заведение доц. Миглена Георгиева, която е и основател на центъра, обясни, че над 40 специалисти ще консултират и лекуват пациенти в новия център, който ще работи до 16.00 часа всеки ден, но нуждаещите се могат да бъдат приемани и по спешност. Освен детските пулмолози, в експертния център ще работят гастроентеролози, хематолози, кардиолози, ендокринолози и други медици, както и интернисти за възрастните пациенти. Ще има възможност за консултирането на пациентите за тяхното хранене, ще се извършва физиотерапия и ще се оказва психологическа помощ, ще се работи със социални работници. По думите на доц. Георгиева в момента регистрираните болни с муковисцидоза във Варна са 51 души. Целта е на всеки три месеца те да бъдат викани за прегледи и проследяване на състоянието. Въпреки че това е третият експертен център в направлението на педиатрията в болницата, в него ще бъдат консултирани безплатно както деца, така и възрастни.
Муковисцидозата е най-честото рядко заболяване сред бялата раса. По думите на доц. Георгиева, не случайно норвежкият фолклор е определил за муковисцидозата следното: „Тежко на детето, което родено и целунато, е било солено“. Тя посочи, че с времето науката и медицината са се развили и в последните 50 години, продължителността на живота на тези пациенти рязко се увеличава. В момента, с навлизането на генната терапия, средната продължителност на живота е достигнала 50 години. Началникът на Втора детска клиника припомни, че през 2005 година Европейският съюз по муковисцидоза прокламира три постулата за добро качество и продължителност на живота на тези пациенти. Те са: неонатален скрийнинг, изготвяне на регистри и разкриване на експертни центрове към големите университетски болници. „Това е полиорганно заболяване и е необходим мощен диагностичен и терапевтичен ресурс. Такъв център през 2015 година е разрит в Александровска болница в столицата. Около 110 пациенти се лекуват там. Вторият е този във Варна. Очаква се такива да бъдат открити в Пловдив и Плевен. Центърът ще работи всеки ден, ще има възможност за телефонна връзка на пациентите със специалистите в него“, посочи при откриването доц. Георгиева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.