НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Даниела Стоянова, Софийски университет „Св. Климент Охридски”: Рядък шанс за науката е, че Тракийската гробница в Казанлък е запазена в нейния цялостен вид

Д-р Даниела Стоянова, Софийски университет „Св. Климент Охридски”: Рядък шанс за науката е, че Тракийската гробница в Казанлък е запазена в нейния цялостен вид

16 Юли 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Казанлък. От архитектурна гледна Казанлъшката тракийска гробница е уникална, тя представлява един изключително интересен паметник, заради употребата на материала в него – тухлено строителство, каза за Радио „Фокус” д-р Даниела Стоянова от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тя поясни, че този тип производства на тухли е свързано именно със строителството на гробници, а не със самия град Севтополис, който днес е на дъното на язовир „Копринка”, не и със самите селищни центрове, които съществуват в района. „Тя е изключително важен паметник, защото имаме изцяло запазена стенописна декорация, която ни дава среза на живописта в рамките на 280 – 260 година, когато е датирана, още след откриването и от откривателя на Севтополис акад. Димитър Димитров и тази дата към момента се потвърждава“, каза ученият. Даниела Стоянова подчерта още, че рядък шанс за науката е този паметник да е запазен в неговия цялостен вид, възоснова, на който учените могат да правят много важни реконструкции на тези, които не са достигнали до нас в цялостен вид, както и върху живописната декорация, майсторите, евентуалните връзки с династиите, които са управлявали тук.
Д-р Стоянова е категорична, че има още какво да се проучва в Долината на тракийските царе. В този смисъл тя поясни, че по-скоро на учените им липсват плоските некрополи, там, където е погребвано масово населението, липсват и проучванията на други селищни центрове. „Знаем, че Севтополис не е единственият селищен център. Вероятно има такива с неговия ранг, вероятно има и по-малки. Те също са много важни, за да можем да сертифицираме по- ясно и по-детайлно животът тук в рамките на 5-3 век, а вероятно и след това животът би следвало да е продължил в тази Долина, разбира се, не във вида на разцвета си със строителството на Севтополис”, поясни той. Д-р Стоянова е категорична също, че проучванията в Долината на тракийските царе трябва да продължат. Освен това всяка една следваща публикация на комплексите, които до този момент са проучени, създава възможности за следващи проучвания за разгадаването на този район.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.