НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото

Министър Боил Банов: Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото

25 Ноември 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия по темата за решението на Съда по делото за ремонта на Ларгото, което държавата изгуби и дължи 73 00 лв. разноски.

„3 години са водени дела със фирмата за извършване на ремонтните дейности. За съжаление делата са изгубени на двете инстанции. Отиването на ВКС на последна инстанция не води до анализ на това какво се случва, а там се претендира, ако нещо от процедурата не е спазено“, посочи той. По думите му в такъв смисъл то е формално. „Да, ние губим делата и на двете инстанции, но държавният интерес е защитен. Тази трета инстанция нямаше да промени нищо. За нас не е административна грешка неотиването на нея и. Проведе се сериозен дисциплинарен съвет в Министерството на културата, снеха се показания, направи се пълен анализ на деловодната система. Дисциплинарният съвет счита, че са злонамерени действията по необжалването и пропускането на срока за жаленето по ВКС. Ето защо сме събрали и предали всички материали на прокуратурата. Това не може да е повод за оставка, а за разследване. Този пернаментен и инсинуиран натиск не може да бъде повод за оставка“, каза още Банов.

„Твърдо считам, че моят екип е много сериозен и качествен. В последните 2 го и половина работата ни го доказва. Това, че вътре може да има „гнили ябълки“, може да го има и във всяко семейство. Моята работа е да ги открия и да ги изведа от структурата на Министерството, за да не вредят на българската култура. Моята работа е да знам всичко. Всичко сме събрали и предали в прокуратурата. Мисля, че ще бъде интересно тяхното разследване“, добави той.

„Атаката срещу мен е една и съща. Хубавото е, че свикнах и не си хабя нервите. Непримиримостта ми остава същата и по-висока“, посочи Банов.

„От бюджета на Министерството ще бъдат тези пари за разноски по изгубеното дело.
Завеждат се делата, по тях има такси. Губим ги тези дела. Ако не беше този злонамерен акт, за да бъда потопен аз и да бъде унизено Министерството на културата, можехме и още загубим още такси, за да продължи делото на трета инстанция.
Държавата е длъжна да защитава своя интерес, когато смята, че има нещо неправомерно“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Пропуснатият срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото е атака срещу мен, ГЕРБ и Министерството на културата

Министър Боил Банов: Пропуснатият срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото е атака срещу мен, ГЕРБ и Министерството на културата

15 Ноември 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. За мен това, което се случва е продължение на това, което се случи тогава – „играта“ е срещу мен, срещу уронване престижа на министерството и този на ГЕРБ. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ. „Срокът за обжалване не съм го пропуснал аз. Ние не знаехме за това допреди няколко дни. Представяте ли си, ако съдът беше по-бърз и беше дал отговора май месец примерно, преди изборите. Тогава ще бъде такава атака срещу мен, ГЕРБ и Министерството на културата“, заяви Банов. По думите му те водят дела неслучайно и вероятно неслучайно тези дела на трета инстанция някой ги е спрял. Той подчерта, че знае кой е този човек, но не иска да каже името му публично. „Когато опозицията е на ниво „пощенска кутия“, създава условия за лични вендети. Винаги става въпрос за пари и его“ категоричен е министърът на културата.
„Фокус“ припомня, че БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради пропуснатия срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото. По същото време директорът на правния отдел в Министерството на културата подава оставка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: На призивите на БСП за оставката ми не мисля да отговарям

Министър Боил Банов: На призивите на БСП за оставката ми не мисля да отговарям

14 Ноември 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. На призивите на БСП за оставка не виждам какво да отговарям. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ако съм за оставка, аз сам ще я подам. Няма да чакам призиви, още по-малко от тях", подчерта той. По думите му в развоя на събитията по делото за Ларгото има директна дезинформация. "Информирах за това премиера Бойко Борисов и той ме посъветва се обърна към гражданите и да кажа каква е реалната ситуация, за да се спре манипулацията", допълни Банов.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е с цел уронване на престижа ми

Министър Боил Банов: Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е с цел уронване на престижа ми

14 Ноември 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е с цел уронване на престижа ми. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"На 12 февруари губим делото за Ларгото на втора инстанция. Срокът за обжалване беше до 12 март. Допреди няколко дни не знаех, че чакаме насрочено дело във Върховния касационен съд (ВКС) за трета инстанция. Дотогава на мен не ми беше съобщено, че има някакво друго развитие по делото. Оказа се, че служителят, който води процесуалните следствия по делото, внася жалбата на 13 февруари и съдът връща отговор, че е изпуснат срокът. Моята гледна точка на това, което се случи е, че този акт е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева преди време. Искам пълно разнищване на случая. Считам, че тези действия не са случайни. Те са с цел уронване на престижа на Министерството на културата и на моето име. Ще сезирам Прокуратурата за двама души, от които искам да заявят мотивите си за това изтърване на срока", посочи министър Банов.
"Как е възможно тези дела да не минават през министрите? В продължение на около 6 месеца никой от Министерството на културата не е информиран за хода на делото", заяви той. Министър Боил Банов допълни, че е назначил дисциплинарен съвет, който да разгледа действията на съответните служители, замесени в тази манипулация. "Намесването на името ми в някакви хипотези е неприемливо и не отговаря на истината", подчерта той.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов ще даде брифинг

Министър Боил Банов ще даде брифинг

14 Ноември 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на културата Боил Банов ще даде брифинг в Министерството от 16.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП отново поиска оставката на Боил Банов

БСП отново поиска оставката на Боил Банов

14 Ноември 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска оставката на Боил Банов. Това стана ясно по време на брифинг на БСП в Народното събрание, предаде репортер Агенция „Фокус“. От партията припомниха скандала „Ало, Банов съм“.
Депутатът от БСП Александър Симов припомни, че тогава основното оправдание на министъра на културата Боил Банов е било, че се води дело и вероятно то ще бъде спечелено. „Вчера видяхме как точно води дело Министерството на културата. То е изтървало сроковете за обжалване в резултат на което българският данъкоплатец безвъвратно губи 700 хил. лв", допълни още Симов. Депутатът визира делото във Върховния касационен съд.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на културата: Директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ подаде молба за напускане във връзка с проекта за комплекс „Сердика“

Министерство на културата: Директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ подаде молба за напускане във връзка с проекта за комплекс „Сердика“

13 Ноември 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ в Министерството на културата Татяна Цветанова е подала молба за напускане. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Във връзка с публикации относно определение № 465 от 4 ноември 2019 г. на Върховния касационен съд, касаещо искова молба от Министерството към фирмата изпълнител на дейностите по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, от ведомството уточняват, че министърът на културата не осъществява процесуалното представителство на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията.
Според нормативната уредба, регламентираща дейността на институцията, дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ осъществява процесуалното представителство и правната защита на министъра и на министерството пред всички съдебни инстанции, планира, организира и координира всички дейности във връзка с подготовката и провеждането на съдебни и други правни процедури, дава правни становища по прилагането на законовите и подзаконовите нормативни актове, следи за изпращането в нормативно установените срокове на информацията, свързана с договорите, по които министерството е страна.
В тази връзка и с оглед резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова подаде молба за напускане.
Дисциплинарният съвет към Министерството на културата продължава проверката по изясняване на фактите и обстоятелствата, както и действията на всички служители на Министерството, довели до Определение № 465 от 4 ноември 2019 г. на Върховния касационен съд. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени своевременно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: „Ларгото“ стана поредната брошка от ревера на „грандиозните успехи“ на ПП ГЕРБ

Калоян Паргов, БСП: „Ларгото“ стана поредната брошка от ревера на „грандиозните успехи“ на ПП ГЕРБ

6 Август 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. „Ларгото“ стана поредната брошка от ревера на „грандиозните успехи“ на ПП ГЕРБ. Това каза Калоян Паргов, член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на Градския съвет на БСП – София по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме на поредния скандал в София, свързан с некачествено строителство, което не е от вчера от една година се точи. Става въпрос за едно емблематично пространство под прозорците на властта – „Ларгото“. Оказва се, че отново в този обект, проектът е бил сбъркан. Пак някой е проектирал некачествено, вследствие на което и цялото изпълнение е некачествено. Сега има два варианта - или да се правят кърпежи, вследствие на което ще унищожим това емблематично пространство, или да започнем отначало. Когато започваме отначало трябва да попитаме кой носи отговорност и кои институции? Освен споменът ми, че министър Банов много ревностно защитаваше изпълнителя, тук и Столична община има отношение, тъй като това е емблематично градско пространство. С едно изречение, ако трябва да обобщя, това е поредната брошка в ревера на "грандиозни успехи" на ПП ГЕРБ, касаеща поредното емблематично пространство след "Граф Игнатиев", след "Дондуков", след градинките на "Кристал" до тази, която е пред парламента. Това се превръща в хроничен проблем, за което трябва хронично лечение. Този модел, за който ние говорим немалко време започна да дава дефекти и то на гърба на данъкоплатците“, посочи още Паргов. Лидерът на БСП - София припомни позицията на столичните социалисти за поръчката за чистотата в София.
Според него няма смисъл да се бърза с нея и да се изчакат "Сегашната поръчка изтича 2020 г. До този момент освен отговор, че искаме да предизвикаме криза с боклука, за каквото основание няма, нямаме друг отговор или действие от г-жа Фандъкова като пряк възложител. Използвам възможността да я призова да си влезе в ролята на кмет, какъвто все още е в София, да спре тази обществена поръчка, която е в ход и да остави новия Общински съвет и новия кмет, който и да е той, да вземе решение. В нашата национална предизборна платформа навсякъде сме записали, че държим този вид комунална дейност да се изпълнява изцяло от общински предприятия и фирми", изтъкна Паргов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева, парите ще бъдат платени от изпълнителя

Министър Боил Банов: Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева, парите ще бъдат платени от изпълнителя

17 Юли 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева, парите ще бъдат платени от изпълнителя. Това каза министърът на културата Боил Банов по повод ремонта на Ларгото, заради който ще бъде предявен иск на фирмата изпълнител в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Има един рецидив, който се случва, неприятно е. Около куполите, отводнителните плочки, които са сложени на пластмасови крачета, за да се отводнява. Всичко друго е стабилно“, поясни той. „Има грешка, изпълнителят да идва да си я оправи. Ще заведем иск, ако трябва ще вземем друга фирма да го оправи и ще си плати парите“, заяви той. По думите му обектът има 5-годишна гаранция и ако има нередности изпълнителят трябва да ги поправи. Банов уточни, че първоначално е предвидено плочките да издържат на 100-килограмова тежест. „Основното около тези плочки около купола всъщност е да се отводнява“, добави министърът на културата. Според него пластмасовите крачета трябва да се заменят с метални. По думите му районът около Ларгото е пешеходна зона, но там влизат велосипедисти и скейтбордисти. „Това цялото нещо да се оправи ще струва 10 000 лева. Максимум, може и по-малко. Тук говорим за поддръжка, за три реда плочки, които ограждат куполите“, заяви Банов. „Много е ясно кой ще ги плати, това е фирмата, която не идва да ги оправи. Ако фирмата докаже, че проектантът е сбъркал, тогава той ще ги плати“, посочи министърът на културата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Тодор Чобанов: При изготвянето на плана за Ларгото има допуснати грешки както на ниво проектиране, така и на ниво изпълнение

Зам.-кметът Тодор Чобанов: При изготвянето на плана за Ларгото има допуснати грешки както на ниво проектиране, така и на ниво изпълнение

16 Юли 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. При изготвянето на плана за Ларгото има допуснати грешки както на ниво проектиране, така и на ниво изпълнение. Това каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Например проблемът, който сега коментираме с ремонта на ремонтите, си възниква като грешка на проектантския екип, който не е съобразил, че когато тази зона тръгне в експлоатация, около куполните пространтсва ще преминават стотици минувачи всеки ден. Тази грешка е констатирана от нас и ние сме изпратили искане до Министерство на културата да се възползва от това, че обектът е в гаранция и незабавно да бъдат предприети действия, така че да се намери друго решение, което няма да предизвиква този проблем“, допълни Чобанов. Според него най-отговорният сценарий за обществото е проектантският екип да даде друго решение и изпълнителят да го изпълни.
Тодор Чобанов беше категоричен, че опасност за минувачите в зоната на Ларгото няма. „Няма опасност. Тук се касае за едно решение за покриване на козирката на купола, което е много подходящо за покриви, но е крайно неподходящо за място, където непрекъснато преминават хора“.
Заместник-кметът обясни, че ако проектантите и изпълнителите откажат да изпълнят своите задължения, трябва да се заведат дела.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов: Има какво да се желае в качеството на изпълнението на Ларгото

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов: Има какво да се желае в качеството на изпълнението на Ларгото

15 Юли 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов присъства на проверка на минералната баня в Банкя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той коментира както банята в Банкя, така и въпросът за Ларгото. "Нашите предци преди повече от век са предвидили огромен салон в центъра на сградата. Той е съвсем съзнателно подготвен за културни събития", каза Чобанов относно това дали ще има предистория на банята за посетителите и. По думите му в нея могат да се правят и концерти. "Тук могат да се правят концерти с аудитория от порядъка на 100-150 човека. Тази сграда ще се ползва и занапред след завършването на реставрацията като място за заснемане на исторически филми", допълни той.
По повод въпроса за Ларгото той коментира: "Проблемите на Ларгото са ни добре известни, защото го стопанисваме. Има некачествено изпълнени участъци, има проблемни участъци, но ние с архитект Здравков ще намерим нужните решения, за да се направят промени за адекватната експлоатация на обекта". Чобанов добави, че проблемните участъци са неизмеримо малка част от цялото и комплексът се експлоатира, както се очаква. "В него се организират през летния културен сезон множество и най-различни събития", добави той. Чобанов отбеляза, че обектът все още е в гаранция и щетите биват констатирани и съобщени на министерството, което ги предявява на изпълнителите. "Има какво да се желае в качеството на изпълнението на този обект. Очевидно е, че компании, които нямат опит, няма как подобни големи комплекси да ги изпълняват", заяви Тодор Чобанов. Той допълни, че очакват в бъдеще Министерството да завиши изискванията за капацитет за качество на работата. "Нека всички да бъдем отговорни към задълженията, които имаме", призова той.

Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.