НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Демиревски, Административен съд - Кюстендил: Наблюдава се устойчива тенденция на значителното увеличаване на исковите производства за обезщетения

Иван Демиревски, Административен съд - Кюстендил: Наблюдава се устойчива тенденция на значителното увеличаване на исковите производства за обезщетения

16 Юли 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Наблюдава се устойчива тенденция на значителното увеличаване на исковите производства за обезщетения. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на Административен съд - Кюстендил Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Освен исковете с правно основание по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с които е сезиран съдът от лица, изтърпяващи наказания основно в затвора в Бобов дол, е създаден специален правен режим за обезщетяване на вредите, причинени на лишени от свобода и задържани под стража, от специализираните органи по изпълнение на наказанията в резултат на нарушения на забраната за изтезания, на жестоко, нечовешко и унизително отношение. „Предявените искове в преобладаващата си част са срещу ГД „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието и се претендира присъждане на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от актове, действия и бездействия на затворническата администрация”, каза Иван Демиревски. Особеност на исковете са оплакванията за дискриминационно отношение във връзка със защитените признаци по Закона за защита от дискриминация, обосноваващи искане за установяване на дискриминация и за присъждане на обезщетения за вреди, които ищците предявяват заедно с претенциите за обезщетение на вреди. Според административния ръководител на съда от 1 април 2016 година в съдилищата работи система за изчисляване на натовареността на съдиите, чиято задача е да установи обективен първичен измерител на натовареността въз основа на необходимо присъщото време за разглеждане и приключване на дела от различен тип съгласно предварително изработен класификатор от групи дела. Към настоящия момент всички съдии от Административен съд – Кюстендил са формирали индекс на натовареност, който попада в интервала на „високо натоварени”. За предходната 2018 година Административен съд – Кюстендил е на второ място, спрямо останалите административни съдилища, по действителната натовареност на съдии към всичко дела за разглеждане и на трето място спрямо свършените дела.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Административният съд отчита повече образувани и разгледани дела

Кюстендил: Административният съд отчита повече образувани и разгледани дела

16 Юли 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Административният съд в Кюстендил отчита повече образувани и разгледани дела. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на съда Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Данните сочат на увеличаване както на общия брой образувани дела, така и на общия брой разгледани и свършени дела спрямо полугодието на миналата година. Към края на месец юни 2019 година в Административен съд – Кюстендил са образувани общо 524 дела, от които административните дела са 319, а касационни дела са 205. От предходния период са останали висящи общо 242 дела, съответно административни 169 и касационни 73 дела. От общия брой дела за разглеждане 766 са свършени 539 дела или 70% от общия брой. По отношение на показателя за срочност съдебните актове по всички свършени дела са изготвени в едномесечния срок. От общия брой административни дела, които съдът разглежда като първа инстанция – 488, най-много са делата по исковите производства по АПК – общо 97, от които новообразувани са 65 и 32 са останали от предходен период, като свършени от тях са 61 дела и остават висящи 36 дела. На второ място са частни административни дела – общо 50. На трето място са делата по жалби по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър – общо 40 броя, от които новообразувани са 20 броя и 20 броя са от предходен период; свършени са 20 дела и остават висящи 20 дела. Извън описаните съдебни производства по отделните материални закони, в общия брой административни дела се включват и такива, образувани по жалби по нормативни актове, които възлизат общо на 136 броя, като новообразувани са 84 дела и висящи от предходен период са 52 дела. В тази група са включени и делата по Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които от началото на годината са 24.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.