НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Административният съд в града разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти

Кюстендил: Административният съд в града разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти

16 Юли 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Административният съд в Кюстендил разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на съда Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите на съдия Иван Демиревски става въпрос за дела по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които от началото на годината са 24.
„Последните дела са главно срещу финансови корекции по различни видове проекти на общините. Почти няма община от Кюстендилска област, а и не само от Кюстендилска, просто в цялата страна е така - съответните управляващи органи, след извършване на проверки, обикновено правят корекции по различните видове договори”, каза Иван Демиревски. По думите му финансовите корекции са обикновено между 5 и 15 % от общата сума по даден проект. „Не са лесни тези дела. Изискват нужда от вещи лица. С вещите лица става все по-трудна работата. Много трудно се намират вещи лица. Повечето отказват да извършват експертизи”, уточни Иван Демиревски.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Административният съд отчита повече образувани и разгледани дела

Кюстендил: Административният съд отчита повече образувани и разгледани дела

16 Юли 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Административният съд в Кюстендил отчита повече образувани и разгледани дела. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на съда Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Данните сочат на увеличаване както на общия брой образувани дела, така и на общия брой разгледани и свършени дела спрямо полугодието на миналата година. Към края на месец юни 2019 година в Административен съд – Кюстендил са образувани общо 524 дела, от които административните дела са 319, а касационни дела са 205. От предходния период са останали висящи общо 242 дела, съответно административни 169 и касационни 73 дела. От общия брой дела за разглеждане 766 са свършени 539 дела или 70% от общия брой. По отношение на показателя за срочност съдебните актове по всички свършени дела са изготвени в едномесечния срок. От общия брой административни дела, които съдът разглежда като първа инстанция – 488, най-много са делата по исковите производства по АПК – общо 97, от които новообразувани са 65 и 32 са останали от предходен период, като свършени от тях са 61 дела и остават висящи 36 дела. На второ място са частни административни дела – общо 50. На трето място са делата по жалби по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър – общо 40 броя, от които новообразувани са 20 броя и 20 броя са от предходен период; свършени са 20 дела и остават висящи 20 дела. Извън описаните съдебни производства по отделните материални закони, в общия брой административни дела се включват и такива, образувани по жалби по нормативни актове, които възлизат общо на 136 броя, като новообразувани са 84 дела и висящи от предходен период са 52 дела. В тази група са включени и делата по Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които от началото на годината са 24.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.