НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Административният съд в града разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти

Кюстендил: Административният съд в града разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти

16 Юли 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Административният съд в Кюстендил разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на съда Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите на съдия Иван Демиревски става въпрос за дела по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които от началото на годината са 24.
„Последните дела са главно срещу финансови корекции по различни видове проекти на общините. Почти няма община от Кюстендилска област, а и не само от Кюстендилска, просто в цялата страна е така - съответните управляващи органи, след извършване на проверки, обикновено правят корекции по различните видове договори”, каза Иван Демиревски. По думите му финансовите корекции са обикновено между 5 и 15 % от общата сума по даден проект. „Не са лесни тези дела. Изискват нужда от вещи лица. С вещите лица става все по-трудна работата. Много трудно се намират вещи лица. Повечето отказват да извършват експертизи”, уточни Иван Демиревски.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Демиревски, Административен съд - Кюстендил: Наблюдава се устойчива тенденция на значителното увеличаване на исковите производства за обезщетения

Иван Демиревски, Административен съд - Кюстендил: Наблюдава се устойчива тенденция на значителното увеличаване на исковите производства за обезщетения

16 Юли 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Наблюдава се устойчива тенденция на значителното увеличаване на исковите производства за обезщетения. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на Административен съд - Кюстендил Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Освен исковете с правно основание по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с които е сезиран съдът от лица, изтърпяващи наказания основно в затвора в Бобов дол, е създаден специален правен режим за обезщетяване на вредите, причинени на лишени от свобода и задържани под стража, от специализираните органи по изпълнение на наказанията в резултат на нарушения на забраната за изтезания, на жестоко, нечовешко и унизително отношение. „Предявените искове в преобладаващата си част са срещу ГД „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието и се претендира присъждане на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от актове, действия и бездействия на затворническата администрация”, каза Иван Демиревски. Особеност на исковете са оплакванията за дискриминационно отношение във връзка със защитените признаци по Закона за защита от дискриминация, обосноваващи искане за установяване на дискриминация и за присъждане на обезщетения за вреди, които ищците предявяват заедно с претенциите за обезщетение на вреди. Според административния ръководител на съда от 1 април 2016 година в съдилищата работи система за изчисляване на натовареността на съдиите, чиято задача е да установи обективен първичен измерител на натовареността въз основа на необходимо присъщото време за разглеждане и приключване на дела от различен тип съгласно предварително изработен класификатор от групи дела. Към настоящия момент всички съдии от Административен съд – Кюстендил са формирали индекс на натовареност, който попада в интервала на „високо натоварени”. За предходната 2018 година Административен съд – Кюстендил е на второ място, спрямо останалите административни съдилища, по действителната натовареност на съдии към всичко дела за разглеждане и на трето място спрямо свършените дела.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.