НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Турският сондажен кораб „Явуз“ се е оттеглил от полуостров Карпас

Kathimerini: Турският сондажен кораб „Явуз“ се е оттеглил от полуостров Карпас

17 Септември 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турският сондажен кораб „Явуз“ се е оттеглил от крайбрежните води на остров Кипър, южно от полуостров Карпас, където трябваше да извърши проучвания, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Плавателният съд е поел към турското пристанище Тасуку и сега се намира срещу полуостров Карпас „поради причини, които останаха неясни“, подчертава изданието.
След пристигането си на полуостров Карпас на 8 юли, „Явуз“ трябваше бил да започне сондажи. Изглежда обаче, че в региона не са извършвани подобни дейности. Анкара отхвърли докладите за проблем с операцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър приветства американската подкрепа за турските сондажи

Kathimerini: Кипър приветства американската подкрепа за турските сондажи

20 Август 2019 | 23:08 | Агенция "Фокус"
Никозия. Говорителят на правителството на Република Кипър Продромос Продрому приветства изявлението на Държавния департамент на САЩ за прекратяване на дейностите на турсия сондажен кораб „Явуз“ край североизточното крайбрежие на разделения остров и извеждането му от териториалните води на републиката, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Продрому подчерта, че коментарите от Държавния департамент на САЩ са демонстрация на подкрепа за позицията на Кипър по въпроса и изрази надежда, че посланието на Вашингтон ще бъде взето под внимание в Анкара.
По-рано представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че „само Република Кипър, действайки чрез своето правителство, може да даде съгласие за дейности като сондиране в нейните териториални води“.
„САЩ са загрижени за дейностите на „Явуз“, който работи в териториалните води на Република Кипър“, добави говорителят.
Продрому заяви, че позицията на представителя на външнополитическото ведомство в САЩ, съгласно която действията на Турция трябва да се основават на законност и сътрудничество, е идентична с тази на Кипър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Прочутият композитор Микис Теодоракис излезе със страстно послание за разбирателство между Гърция и Турция

„То Вима“ (Гърция): Прочутият композитор Микис Теодоракис излезе със страстно послание за разбирателство между Гърция и Турция

14 Август 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Атина. „Въпреки че поради възрастта си се оттеглих от обществените дела, интервюто преди два дни на лидера на турците киприоти (Мустафа) Акънджъ пред „Та Неа“ ме принуди да събера силите си и да говоря отново“, заяви прочутият гръцки композитор и икона на лявото движение в страната Микис Теодоракис в статия, която предизвика широк отзвук, пише гръцкото консервативно издание „То Вима“.
„През 1986 година поех инициативата заедно с други приятели в Гърция и Турция да формирам комитет за приятелство между Гърция и Турция в Константинопол (Истанбул), която незабавно получи подкрепа и от двата народа.
Веднага щом се върнах в Атина след създаването на комитета, ПАСОК ме посрещнаха като предател. Недълго след това, Андреас Папандреу ме покани в дома си в Кастри (северно от Атина), за да ми каже: „Ти си прав. Не виждах нещата правилно. Ето защо повиках журналисти, които очакват да го призная.
Веднага след това той свика целия комитет, за да ни помоли да изпратим посланието му за приятелство на Турция.
Следователно отидохме в Константинопол [Истанбул], за да предадем нашето послание за приятелство от името на Андреас Папандреу.
Докато прочетох изявлението му на камера за тогавашната единствена телевизионна станция, каналът за първи път излъчи образа на гръцкия премиер.
На следващия ден в Анкара проведохме разговори с всички партийни лидери и естествено с премиера Тургут Йозал. Предадохме на всички възгледите на Андреас Папандреу за началото на нова ера в двустранните отношения и те бяха приети с ентусиазъм.
В Гърция получихме същия прием, особено в провинции, където вече бяха започнали да се формират местните комитети, започвайки от Превеза и Янина.
Веднага след Андреас Папандреу, Константин Мицотакис стана министър-председател и той ме помоли да предам същото послание за приятелство и сътрудничество на Йозал, който стана президент на Турция.
Заедно с Турския комитет за гръцко-турско приятелство начело с професора от университета в Анкара Екрем Акургал посетихме големи турски градове и бяхме приети с ентусиазъм.
Тук представям какво ми казаха двамата лидери:
Мицотакис: „Нека направим ново начало, както направиха Елефтериос Венизелос и Кемал Ататюрк.“
Йозал: „Аз съм готов и благодаря на гръцкия премиер. Всичко, което се говори за експанзионистичните политики, са митове. Днес ценностите на хората не се измерват в географска област, а по-скоро от тяхното социално развитие. Намалявам военните си разходи с 2%. С натрупания капитал ще построим втори мост в Истанбул, магистрали в Източна Турция и голям язовир Ататюрк, които ще издигнат нашата икономика“.
Тогава ми показа мобилния си телефон, съществуването на който досега ни беше неизвестно и ме попита какъв е домашния ми телефон и на какъв чужд език говори жена ми. Казах френски. Той набра номера ми и каза „аз съм президентът Йозал и съм щастлив да говоря с вас, давам ви вашия съпруг.
Представям тези подробности в заключение след много десетилетия моите мисли и инициативи относно Турция.
Ще кажете, че Ердоган е на власт днес. Със сигурност Турция се е променила. Това, което няма да се промени във вековете, е, че Турция е наш съсед и винаги ще бъде.
Нашите народи няма какво да делят, стига лидерите да се държат отговорно и реалистично.

Спорът за въглеводородите

Сега стигам до въпроса за въглеводородите.
От 2012 г. заедно с моите сътрудници в движението Spitha (искра) представихме проучвания на Антонис Фосколос, Теодорос Кариотис, Илиас Конофагос, Никос Лигерос и други за голямото богатство в ИИЗ (изключителната икономическа зона) на Източното Средиземноморие и поканихме правителството да обяви ИИЗ на Гърция, за да се защитят находищата на газ и нефт, които принадлежат на Гърция, чиято стойност се оценява на трилиони евро.
Затова питам, защо гръцкото правителство не смее да обяви ИИЗ на Гърция?
Вярвам, че това е така, защото САЩ и Европа не го позволяват. Като професор по право Йоргос Касиматис многократно е заявявал, че първият ход трябва да е отстраняването на съответните разпоредби в меморандумите за дълга, на базата на които всички печалби на Гърция отиват в кредиторите.
Съгласен съм, че турската заплаха е пречка. Това препятствие може да бъде премахнато, може би, ако преди тази стъпка предприемем инициатива за постигане на разбирателство с Турция.
За съжаление, истината е, че обявяването на ИИЗ на Гърция и експлоатацията на нейните богатства е сложен въпрос. Според мен Турция е обградена от море и се чувства задушена, ако по различни причини има сериозни препятствия, като нашите острови, които предотвратяват експлоатацията на нейните дълбоководни богатства.
Заслужава си усилията да превърнем Турция от конкурент в партньор.

Разделяне на богатството въз основа на международното право

Що се отнася до процентите от богатството за всяка страна, които ще бъдат резултат от преговори, основани на международното право и здравия разум в дух на справедливост и суров реализъм. Това е по-добре за гръцките интереси, отколкото създаването на фронт с риск от военна конфронтация, за която двата народа от двете страни на Беломорието ще платят цената.
Що се касае до президента на Кипър (Никос) Анастасиадис, чудя се защо, когато той започна с право да разграничава ИИЗ на Кипър не сметна за много положително да потърси участието на турците киприоти, което би било голяма стъпка към мира на острова. Те живеят в една страна и фактът, че са малцинство, поставя по-голяма отговорност на мнозинството да създаде необходимия баланс, от който хората се нуждаят, за да постигнат напредък.
Наличието на турски кораби за проучване и сондажи (което демонстрира степента на объркване в турската страна) не може да бъде обяснено с наличието на чуждестранни (нефтени и газови) компании и флотата на САЩ. Това са преходни неща, но нашето съседство с Турция няма да се промени.
Да се крещи за изгодната позиция на този етап заради подкрепата на САЩ и ЕС за Гърция по няколко фронта срещу Турция е опасна акробатика. Представете си какво ще се случи, ако наследникът на Ердоган се съгласи да направи Турция американска база отново. Тогава внезапно всичко ще се промени и нашата страна и нейния народ ще бъдат оставени сами на себе си.
Вярвам, че това е последната ни възможност, ако искаме да се възползваме от нашето богатство и да помогнем на нашите изстрадали хора и държава да постигнат бъдещето, което заслужават, и да имаме самодостатъчна и независима държава с икономическо, социално и културно развитие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Външният министър Хулуси Акар смята, че е нужно турските войски да останат в Кипър

Kathimerini: Външният министър Хулуси Акар смята, че е нужно турските войски да останат в Кипър

11 Август 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Хулуси Акар заяви, че е нужно Анкара да задържи войските си в Кипър, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Той допълни, че страната трябва да запази военното си присъствие в качеството си на гарант.
Акар посети турските войници на острова и каза, че когато Анкара говори за мир, гърците гледат на това като слабост, но считат за заплаха твърдението на правителството, че няма да приеме статуквото като свършен факт.
„Нашите съседи трябва да си събират ума и да погледнат на нещата обективно”, заяви министърът, като добави, че възгледите на Турция за Кипър са същите от 1974 г., когато страната се намеси в конфликта в северната част на острова, и призова новото гръцко правителство да се поучи от миналото.
Той обаче настоя, че Анкара се стреми да провежда политика на добросъседски отношения в Беломорието, Източното Средиземноморие и Кипър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Ключова среща в Кипър на фона на турските предизвикателства

To Vima (Гърция): Ключова среща в Кипър на фона на турските предизвикателства

9 Август 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Аканджъ се срещат сутринта в дома на ръководителя на мисията на ООН в неутралната зона, пише гръцкият вестник To Vima.
Двамата лидери ще продължат контактите си, за да възобновят преговорите и ако постигнат успех , това отново ще проправи пътя за нов кръг от контакти от специалната пратеник на ООН Джейн Хол Лут.
В същото време обаче очакванията на Никозия за резултата от срещата в петък са умерени, като правителствен източник визира предложението на турската страна за съвместно експлоатиране на газовите находища, турските сондажи в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) и планове за развитие на град Фамагуста.
На днешната среща се очаква Анастасиадис да изрази намерението си преговорите да протичат гладко и да изпрати силно послание за желание от страна на двамата лидери до генералния секретар на ООН. Той също така ще повдигне въпроса за незаконните турски дейности във кипърската ИИЗ, както и за плановете за призрачния град Вароша, останал в неутралната зона.
Очаква се турската страна да настоява за предложението за създаване на комитет за управление на природния газ, като Акънджъ призовава „трети страни да помогнат да се предотврати проблемът с въглеводородите да бъде източник на напрежение в източното Средиземноморие“ , но да го превърнем в поле за сътрудничество, за да предадем необходимите послания и на кипърската страна на Гърция. "
Характерно за отношението на непризната Турска република Северен Кипър към срещата беше позицията на "външния министър" Кундрет Озерсай, който заяви, че не очаква резултат, който да бъде свързан с цялостно кипърско споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция няма да допусне „узурпиране“ на правата на турските киприоти

Kathimerini: Турция няма да допусне „узурпиране“ на правата на турските киприоти

8 Август 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара няма да допусне да бъдат „узурпирани“ правата на турските киприоти, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на информация на Anadolu Agency.
Той каза, че Турция чака отговор и се надява всички заинтересовани страни, особено гръцките киприоти, да разберат „помирителния и искрен подход“ на Анкара и да реагират подобаващо. Изявлението на Акар е направено в рамките на посещението му в признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република.
Преди решаващата среща в петък между президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на турските киприоти Мустафа Акънджъ, министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез обяви, че втори изследователски кораб ще бъде изпратен до Източното Средиземноморие до края на август.
Така общият брой турски кораби в региона ще се увеличи до четири.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ препотвърдиха подкрепата си за енергийното партньорство между Гърция, Кипър и Израел

Kathimerini: САЩ препотвърдиха подкрепата си за енергийното партньорство между Гърция, Кипър и Израел

8 Август 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент издаде изявление, потвърждаващо подкрепата на Съединените щати за партньорството за енергийно сътрудничество, развиващо се между Гърция, Кипър и Израел, както беше обсъдено на среща на министрите на енергетиката от трите държави в Атина в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Визирайки срещата между министрите на Гърция Костис Хацидакис, Йоргос Лакотрипис от Кипър и Ювал Щайниц от Израел, в която участва и помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, в изявлението се подчертава „нарастващата и осезаема подкрепа на правителството на САЩ за създаването на структуриран четиристранен механизъм“.
Областите на потенциално сътрудничество, които бяха идентифицирани по време на разговорите, се казва в изявлението, включват инфраструктурни проекти, възобновяема енергия и съхранение на енергия, готовност за спешни случаи, опазване на околната среда и киберсигурност.
Длъжностните лица също се съгласиха за създаването на работна група на високо равнище, която ще предложи начини за насърчаване на изпълнението на конкретни проекти, както и на споразумение „за съвместен механизъм за готовност и реакция при извънредни ситуации за офшорни операции с нефт и газ“.
В изявлението се подчертава подкрепата на Съединените щати и партньорството за Кипър и правото му да развива ресурси, открити в неговата изключителна икономическа зона, като същевременно изразява „загриженост за последните провокативни стъпки в Източното Средиземноморие“.
„Съединените щати също потвърдиха позицията си, че нефтените и газовите ресурси на острова трябва да бъдат разпределени по справедлив начин между двете общности в контекста на цялостно споразумение“, се добавя в изявлението на Държавния департамент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Гърция, Израел, САЩ, Кипър се договориха за засилване на енергийното сътрудничество

Reuters: Гърция, Израел, САЩ, Кипър се договориха за засилване на енергийното сътрудничество

8 Август 2019 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция, Израел, Кипър и САЩ се договориха да засилят сътрудничеството в енергийната, кибер и инфраструктурната сигурност. Съответното заяви гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис след среща с колегите си от останалите три страни, проведена в Атина, предава Reuters.
Откриването на залежи на природен газ в Източното Средиземноморие през изминалото десетилетие превърна региона в жизнеспособен алтернативен източник на енергия за Европа, но също така отвори дългосрочни спорове между съседите, които се борят за правата върху ресурсите.
Регионалните тристранни срещи между Израел, Кипър и Гърция, бяха разширени с включването на САЩ.
„Енергетиката може да бъде мост за по-широка политическа стабилност", заяви американският заместник-министър на енергетиката Франк Фанън пред репортери.
Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис на свой ред заяви, че е получил уверения от своите израелски, гръцки и американски колеги в пълна подкрепа за правото на страната му да извършва проучвания за природни ресурси.
Турция, която няма дипломатически отношения с Кипър, оспорва правото на държавата-членка на ЕС да сондира за природен газ и суверенитета й за райони, в които бяха открити находища.
Анкара изпрати два свои сондажни кораба на изток и на запад от острова. Кипър третира хода й като нарушение на международното право.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Гърция, Израел, САЩ, Кипър се договориха за засилване на енергийното сътрудничество

Reuters: Гърция, Израел, САЩ, Кипър се договориха за засилване на енергийното сътрудничество

7 Август 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция, Израел, Кипър и САЩ се договориха да засилят сътрудничеството в енергийната, кибер и инфраструктурната сигурност. Съответното заяви гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис след среща с колегите си от останалите три страни, проведена в Атина, предава Reuters.
Откриването на залежи на природен газ в Източното Средиземноморие през изминалото десетилетие превърна региона в жизнеспособен алтернативен източник на енергия за Европа, но също така отвори дългосрочни спорове между съседите, които се борят за правата върху ресурсите.
Регионалните тристранни срещи между Израел, Кипър и Гърция, бяха разширени с включването на САЩ.
„Енергетиката може да бъде мост за по-широка политическа стабилност", заяви американският заместник-министър на енергетиката Франк Фанън пред репортери.
Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис на свой ред заяви, че е получил уверения от своите израелски, гръцки и американски колеги в пълна подкрепа за правото на страната му да извършва проучвания за природни ресурси.
Турция, която няма дипломатически отношения с Кипър, оспорва правото на държавата-членка на ЕС да сондира за природен газ и суверенитета й за райони, в които бяха открити находища.
Анкара изпрати два свои сондажни кораба на изток и на запад от острова. Кипър третира хода й като нарушение на международното право.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Втори турски кораб започна проучвания край Кипър

ТАСС: Втори турски кораб започна проучвания край Кипър

7 Август 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският сондажен кораб „Явуз" започна проучвания в шелфа на Кипър при кладенец „Карпаз-1“. Това съобщи телевизионният канал NTV, предава TACC. По-рано в района Анкара изпрати сондажният плавателен съд „Фатих“.
Според министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез, който е на борда на „Явуз“, работата на плавателния съд ще продължи между 2,5-3 месеца. „Надяваме се, че след достигане на изчислената дълбочина, ще намерим газ", каза той.
Дьонмез също припомни, че Анкара преди това е предложила на властите на Република Кипър да си сътрудничат в сондажите и добива на ресурси с турската администрация в северната част на острова. „Ние предложихме, но гръцката част отказа. Въпреки това повтарям: ние сме уверени, че сътрудничеството на двете страни по този въпрос ще служи на интересите на двете общности", цитира агенцията думите му.
NTV съобщава, че корабите на турския флот охраняват кладенците и сондажните кораби денонощно.
В морето и в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър бяха открити големи находища на природен газ. През 2011 г. американската компания Noble Energy откри по-специално находището „Афродита“, чиито резерви се оценяват на около 140 милиарда кубически метра. Анкара оспорва границите на ИИЗ на Кипър.
В изявление на Съвета на ЕС, разпространено на 15 юли в Брюксел след среща на външните министри на 28-те държави от общността, се казва, че ЕС налага санкции срещу Турция поради сондажите й в ИИЗ на Кипър. Съветът на ЕС реши да спре преговорите за сключването на цялостно споразумение за въздушен транспорт, както и да не провежда Съвета за асоцииране и други срещи на високо равнище между ЕС и Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Явуз“ започна сондажи край бреговете на Кипър

Kathimerini: „Явуз“ започна сондажи край бреговете на Кипър

6 Август 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Турският сондажен кораб „Явуз“ започна операция край бреговете на Кипър, южно от полуостров Карпас, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на статия в турския проправителствен вестник Daily Sabah. Уточнява се, че той ще извършва проучвания в рамките на три седмици.
Докладът съвпада с посещението на турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез в северната част на разделения остров Кипър, населена с турци.
В същото време вторият турски сондажен кораб „Фатих“ продължава своята геодезическа работа на запад от полуостров Акамас и ще остане в района няколко седмици, става ясно от същия доклад.
Според Daily Sabah, изследователският кораб „Оруч Рейс“ ще бъде изпратен в Средиземно море след приключване на текущите си дейности в Мраморно море.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Мевлют Чавушоглу показа карта на турския континентален шелф, който стига до Кипър

Protothema: Мевлют Чавушоглу показа карта на турския континентален шелф, който стига до Кипър

6 Август 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу показа карта на континенталния шелф на страната, който достига до остров Кипър, пише гръцкият ежедневник Protothema. Съответното се е случило по време на конференция на турските дипломати в Анкара, уточняват от изданието.
По време на срещата Чавушоглу подчерта развитието на Източното Средиземноморие, наблягайки на интересите на Турция в Кипър и на желанието на Анкара да преговаря с Атина. По време на речта си турският външен министър показа и карта, на която се вижда турският континентален шелф, покриващ цялата зона на Кастелоризо и Родос.
Турция ще продължи да защитава интересите на турските киприоти в кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ), увери Чавушоглу. „Ние няма да допуснем никаква дейност в нашия континентален шелф след сондажите на (кораба) „Фатих“, които не включват интересите на турците и турските киприоти. Искаме справедливо разпределение на богатството. Не изключваме нито един модел за разрешаване на кипърския проблем, както и не налагаме никакъв модел. От друга страна няма да седнем на масата, само заради идеята да сме на нея“ добави министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция ще бъде домакин на среща на енергийните министри на Кипър, Израел и САЩ

Kathimerini: Гърция ще бъде домакин на среща на енергийните министри на Кипър, Израел и САЩ

6 Август 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще бъде домакин на среща на министрите на енергетиката на Република Кипър, Израел и САЩ, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като уточнява, че тя ще се проведе в сряда.
Министърът на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис, министърът на енергетиката, търговията и промишлеността на Кипър Йоргос Лакотрипис, министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц и помощник-секретарят на САЩ в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент Франсис Фанън ще се срещнат в Атина, за да обсъдят областите на потенциално сътрудничество и за насърчаване на изграждането на газопровода EastMed.
Длъжностните лица планират да създадат работна комисия от служители на високо равнище, която да идентифицира конкретни проекти за сътрудничество и начини за тяхното изпълнение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Кипър е национална кауза за Турция

Мевлют Чавушоглу: Кипър е национална кауза за Турция

5 Август 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция никога няма да пренебрегне евентуално решение на кипърския въпрос, защото „това е национална кауза“ за нас, заяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу в понеделник, цитиран от „Анадолската агенция“.
„Кипър наша национална кауза. Равнопоставеността и сигурността на турците киприоти са незаменими. Ние не изключваме никакво решение на тази основа“, заяви първият дипломат на Анкара на 11-тата посланическа конференция.
Той добави: „Нашето послание към всички, които са заинтересовани в (източосредиземноморския) регион е същото. Ако сътрудничите с нас, всички печелят“.
Турция никога няма да позволи стъпки, които не взимат предвид правата и интересите на Турция и турците киприоти в Източното Средиземноморие, кръстопътят на три световни континента, категоричен е Чавушоглу.
Той подчерта, че Анкара подкрепя общо решение, в което ресурсите да бъдат разпределени поравно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция възнамерява да установи контрол над Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турция възнамерява да установи контрол над Източното Средиземноморие

5 Август 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Турската петролна компания (ТПК) има широки и дългосрочни планове в Източното Средиземноморие, които не включват само изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, но също и райони от континенталния шелф на Гърция, пише атинският ежедневник Kathimerini.
Според анализатори, ТПК вече е провела сондажи в определени райони източно от 28-ия меридиан в зона, смятана от Атина за континентален шелф на Гърция, където има индикации за наличието на въглеводородни резерви.
Същите анализатори също така смятат, че следващата стъпка на Анкара ще бъде да проведе допълнително проучване за избор на целите на сондажите, с крайна цел да консолидира своите претенции чрез инсталиране на платформи за извличане на въглеводороди.
Плановете на Турция да разшири дейностите си в Източното Средиземноморие произтичат от нарастващите енергийни нужди, по-специално от природен газ, където потреблението се оценява на 52 милиарда кубически метра годишно.
В момента Анкара е силно зависима от Русия и Иран, внася 55-60 процента от природния си газ от първия и 20 процента от втория. В резултат на това тя от известно време насочи своя поглед към Източното Средиземноморие, като направи претенциите си за природни енергийни резерви в региона част от дългосрочната си стратегия.
Според статия, публикувана в неделния брой на „Катимерини“ от петролния геолог и енергиен икономист Константинос Николау, Турция, най-вероятно, вече е провела сеизмични изследвания източно от 28-ия меридиан за два периода.
Първото проучване е било в периода между 2012 и 2015 година от кораба „Чезме“, който обаче е оборудван със стара технология. Вторият е в периода от 2015 година насам от по-съвременно оборудвания сондажен съд „Барбарос“.
Турция укрепи флота си от проучвателни кораби с придобиването на сондажните кораби „Фатих“ и „Явуз“ през 2018-та и тази година, съответно.
Развитието на нейния флот се разглежда като част от цялостния план на Анкара, подчертан от турските анализатори, за контролиране на Източното Средиземноморие и възможността да откаже достъп до други страни. Неотдавнашното закупуване на противоракетна отбранителна система С-400 от Русия също се смята за ход, който обслужва тази цел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция поднови заплахите си към Кипър

Kathimerini: Турция поднови заплахите си към Кипър

3 Август 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. В по-нататъшна ескалация на напрежението с Кипър турският министър на отбраната Хулуси Акар изключи всяка вероятност Анкара да се откаже от статута си на гарант на острова и заяви, че ще продължи незаконните, според изданието дейности по сондиране там, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Турция, каза Акар, е гарант за Кипър и „ще продължи да използва това право, както е било в миналото“.
Той също така предупреди, че въоръжените сили на Турция са готови да направят „това, което е необходимо“, за да защитят правата на кипърските турци. „Турските въоръжени сили, както преди 45 години, когато проведоха мирната операция [нахлуването през 1974 г.], са близки до кипърските турци и са решени да защитават техните права и интереси.“
Системата на гаранциите е създадена, когато островът придобива независимост от Великобритания през 1960 г., а Гърция, Турция и Великобритания са определени като гарант.

Гърция и Кипър, и двете страни членки на Европейския съюз, отдавна призовават за прекратяване на системата, описвайки я като анахронична.
Въпреки това Акар каза, че усилията на някои страни да се отърват от Турция като гарант са „безрезултатни“. Той заяви това по време на прием по повод Деня на турските въоръжени сили“, който също отбеляза 468 години от османското превземане на Кипър през 1571 г. и 61 години от основаването на турско-кипърската паравоенна група TMT. Турция установи военното си присъствие на Кипър след нашествието и окупирането на северната част на острова през 1974 година, припомня изданието.

Освен това Акар добави, че Турция е започнала сондажи в рамките на това, което тя определя като континенталния си шелф край бреговете на Кипър и че ще продължи да прави това в съответствие с международно право.
Той каза, че Турция е показала през последните 10 години, че е решена да продължи своите планове в Източното Средиземноморие. Онези, които възразяват срещу нейните действия, добави той, ще разберат какво означава това възможно най-скоро.
Междувременно, в коментари относно предполагаемия план на Турция за сондиране в гръцките териториални води край остров Кастелоризо, гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос заяви в четвъртък, че Гърция е готова.
„Ние сме запознати с тези сценарии и Министерството на отбраната подготвя начини за справяне с възможността турски изследователски кораб да се появи в нашите териториални води“, каза той пред радио Thema 104.6. "Във всеки случай мога да ви уверя, че няма да бездействаме."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гръцкият министър на отбраната предупреди, че страната няма да гледа безучастно при случай на турска агресия

Protothema: Гръцкият министър на отбраната предупреди, че страната няма да гледа безучастно при случай на турска агресия

3 Август 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос зае твърда позиция относно турските сондажи в Средиземноморието, пише електронното издание на гръцкия вестникProtothema. В рамките на свое интервю за местно радио в петък, министърът подчерта, че военните сили на страната отработват няколко сценария за предотвратяване на „горещ“ конфликт край о. Кастелоризо в близо бъдеще.
„Готвим няколко сценария за справяне с възможно присъствие на турските сондажни кораби в наши териториални води… няма да стоим отстрани безучастно“, обясни Панагиотопулос.
При все това министърът добави, че каналите за комуникация с Анкара трябва да останат „отворени на всички нива“ и че „диалогът за изграждане на доверие трябва да продължи дори при напрегнати двустранни отношения“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Източносредиземноморският газов форум поиска статут на международна организация; Русия се включва на страната на Турция в газовата надпревара край Кипър

New Europe: Източносредиземноморският газов форум поиска статут на международна организация; Русия се включва на страната на Турция в газовата надпревара край Кипър

3 Август 2019 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Енергийните министри на страните от Източносредиземноморския газов форум (ИСГФ) се срещнаха в Египет на 25 юли, където се съгласиха да се опитат да повишат нивото на форума до междунардона организация, първата по рода си в Югоизточното Средиземноморие, и да формират комитет за газовата индустрия, в който могат да участват държавни и частни компании от страните-членки на организацията, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Египетският министър на енергетиката Тарик ел Мула и колегите му от Гърция Костис Хацидакис, Кипър Йоргос Лакотрипис, Израел Ювал Щайниц, Йордания Хала Завати и заместник-министърът на енергетиката на Италия Андреа Чиофи присъстваха на форума, който е подкрепен от САЩ и Европейския съюз.
Американският министър на енергетиката Рик Пери и помощник-държавният секретар по енергийните ресурси Франк Фанон присъстваха на заседанието на 25 юли, което следва съвместната декларация на срещата на върха от 20 март 2019 г. между Кипър, Гърция и Израел, с участието на държавния секретар Майк Pompeo. На тази сесия Помпео подчерта подкрепата на Вашингтон за тристранния механизъм и отбеляза значението на засиленото сътрудничество.
Изпълнителният директор на Hydrocarbons Company Чарлз Елинас каза пред New Europe на 29 юли, че срещата формализира създаването на ИСГФ и създаването комитети, които да придвижват целите му. „Въпреки това той беше полезен от гледна точка на регионалната политика, но неясен и му липсваше практичност, особено като се имат предвид горещите проблеми в региона, които се нуждаят от спешно разрешаване“, каза той. „Това е клуб за говорене и като такъв ще помогне за подобряване на сътрудничеството между членовете му, но няма да има пряк ефект върху разработването и износа на въглеводороди от региона“, каза Елинас и добави, че това все още е обект на търговските предизвикателства в глобалните пазари и ефектите на глобалното обръщане към чиста енергия.

Гърция, Кипър и Израел ще се срещнат в Атина на 7 август

Европейската комисия обяви в Египет на 25 юли, че Комисията ще подкрепи дейностите на Форума със значителна финансова помощ, докато министрите одобриха и първото проучване, проведено от името на ИСГФ в сътрудничество със Световната банка, за да се проучи потенциалът на природния газ в региона и възможностите за развитие на находищата и износ на „синьо гориво“, се казва в изявление на гръцкото министерство на енергетиката.
Хацидакис проведе и двустранна среща с Пери и Фанон в Египет, където те обсъдиха американско-гръцките енергийни отношения и тяхното геополитическо значение. Гръцкият министър на енергетиката изтъкна значението на газопровода EastMed за енергийната сигурност на Европа и призова за необходимостта от преодоляване на настоящото забавяне поради предстоящото подписване на междуправителственото споразумение за тръбопровод между Гърция, Кипър, Израел и Италия, съобщиха от гръцкото енергийно ведомство , добавяйки, че Фанон ще ръководи делегацията на САЩ на срещата на енергийните министри на Гърция, Кипър и Израел в Атина на 7 август. Според Елинас тази среща е продължение на предишни тристранни срещи между тези държави с подкрепата на САЩ. „Вероятно ще се концентрира върху газопровода East Med, но проектът може да прогресира само ако може да осигури газ за Европа на цени, които могат да се конкурират със съществуващите цени на газа. Именно тук се крие предизвикателствотo“, каза той.
Елинас отбеляза, че Вашингтон иска газа от East Med да бъде изнасян в Европа, за да намали зависимостта на континента о руския газ. Но това може да се случи само, ако тръбопровода може да се съревновава с преобладаващите цени в Европа, което е предизвикателство. Въпреки това ВПГ от съществуващите в Египет инсталации за втечнен природен газ в Идку и Дамиета може да бъде изнесен за Европа, тъй като много ниските разходи за втечняване го правят търговски жизнеспособен, но друг потенциален износ на газ от региона не може да се възползва от това предимство. Това не се нуждае от сътрудничеството на Турция“, каза Елинас.

Ролята на Турция

Той отбеляза, че Турция има голямо влияние върху това, какво ще се случи с износа на газ от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. „ИСГФ не може да реши подобни проблеми, особено ако Турция не е член на ИСФГ“, твърди Елинас. „ЕС и САЩ може и да успяха да използват своето влияние, но натискът и санкциите досега нямат никакъв ефект. А дори да има някакъв, то той е, че сега те стесниха възможностите си да влияят на Турция, която обяви, че вече не счита ЕС за независим арбитър“, обяснява експертът.
На форума на 25 юли в Египет Хацидакис също обсъди гръцко-египетското енергийно сътрудничество с ел-Мула, като акцентира върху маркетинга, проучването и производството на въглеводороди, регионалното сътрудничество в газовия сектор, както и инвестициите във възобновяеми енергийни източници и електричество.
Ел-Мола и Пери също се срещнаха в Египет, като според съобщенията последният е подчертал ролята на Египет като надежден източник на енергия, изтъквайки готовността на САЩ да предоставят на Египет всички експертизи и технологии, за да подобрят естественото си положение като важен енергиен център в региона и е подчертал ролята на Египет като крайъгълен камък в енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие.
Ел-Мола, от своя страна, е отбелязал факта, че Кайро е постоянният домакин на новооткрития форум, което подчертава неговата централност като регионален център за търговия с нефт и газ.
Елинас отбелязва, че самият Египет се превръща в основен играч. „Не само, че става самодостатъчен в газа, но и бързо насърчава възобновяемата енергия и като премахва субсидиите поддържа нарастващото вътрешно потребление на енергия. Това освободи газ за износ от съществуващите съоръжения за втечняване. С увеличаването на откриването и добива на газ, Египет очаква те да достигне пълно използване на наличните ресурси още през следващата година“, каза той и добави, че част от газта на съседите му, Израел и Кипър, може да достигне до Египет, ако цените го направят търговски изгоден.

Русия и Турция обмислят съвместни проучвания в Средиземноморието

Междувременно, руските петролни компании може да започнат сондажи във водите на Източното Средиземноморие в сътрудничество с Турция, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от „Анадолската агенция“. Руският нефтен гигант „Роснефт“ има участие в газовото находище „Зохр“ в Египет.
Запитан дали Москва се опитва да включи Анкара, за да се укрепи в региона, Елинас каза, че в момента такова сътрудничество е за проучване в турските води. „Трудно е да се разбере как това може да осигури на Русия опора в региона, ако наистина иска. Руските компании имаха шансове да се борят за блоковете в ИИЗ на Кипър, но не ги използваха“, заяви той, като добави „и (руската газова компания) „Новатек“ вече е в Ливан“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Източносредиземноморският газов форум поиска статут на международна организация; Русия се включва на страната на Турция в газовата надпревара край Кипър

New Europe: Източносредиземноморският газов форум поиска статут на международна организация; Русия се включва на страната на Турция в газовата надпревара край Кипър

2 Август 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Енергийните министри на страните от Източносредиземноморския газов форум (ИСГФ) се срещнаха в Египет на 25 юли, където се съгласиха да се опитат да повишат нивото на форума до междунардона организация, първата по рода си в Югоизточното Средиземноморие, и да формират комитет за газовата индустрия, в който могат да участват държавни и частни компании от страните-членки на организацията, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Египетският министър на енергетиката Тарик ел Мула и колегите му от Гърция Костис Хацидакис, Кипър Йоргос Лакотрипис, Израел Ювал Щайниц, Йордания Хала Завати и заместник-министърът на енергетиката на Италия Андреа Чиофи присъстваха на форума, който е подкрепен от САЩ и Европейския съюз.
Американският министър на енергетиката Рик Пери и помощник-държавният секретар по енергийните ресурси Франк Фанон присъстваха на заседанието на 25 юли, което следва съвместната декларация на срещата на върха от 20 март 2019 г. между Кипър, Гърция и Израел, с участието на държавния секретар Майк Pompeo. На тази сесия Помпео подчерта подкрепата на Вашингтон за тристранния механизъм и отбеляза значението на засиленото сътрудничество.
Изпълнителният директор на Hydrocarbons Company Чарлз Елинас каза пред New Europe на 29 юли, че срещата формализира създаването на ИСГФ и създаването комитети, които да придвижват целите му. „Въпреки това той беше полезен от гледна точка на регионалната политика, но неясен и му липсваше практичност, особено като се имат предвид горещите проблеми в региона, които се нуждаят от спешно разрешаване“, каза той. „Това е клуб за говорене и като такъв ще помогне за подобряване на сътрудничеството между членовете му, но няма да има пряк ефект върху разработването и износа на въглеводороди от региона“, каза Елинас и добави, че това все още е обект на търговските предизвикателства в глобалните пазари и ефектите на глобалното обръщане към чиста енергия.

Гърция, Кипър и Израел ще се срещнат в Атина на 7 август

Европейската комисия обяви в Египет на 25 юли, че Комисията ще подкрепи дейностите на Форума със значителна финансова помощ, докато министрите одобриха и първото проучване, проведено от името на ИСГФ в сътрудничество със Световната банка, за да се проучи потенциалът на природния газ в региона и възможностите за развитие на находищата и износ на „синьо гориво“, се казва в изявление на гръцкото министерство на енергетиката.
Хацидакис проведе и двустранна среща с Пери и Фанон в Египет, където те обсъдиха американско-гръцките енергийни отношения и тяхното геополитическо значение. Гръцкият министър на енергетиката изтъкна значението на газопровода EastMed за енергийната сигурност на Европа и призова за необходимостта от преодоляване на настоящото забавяне поради предстоящото подписване на междуправителственото споразумение за тръбопровод между Гърция, Кипър, Израел и Италия, съобщиха от гръцкото енергийно ведомство , добавяйки, че Фанон ще ръководи делегацията на САЩ на срещата на енергийните министри на Гърция, Кипър и Израел в Атина на 7 август. Според Елинас тази среща е продължение на предишни тристранни срещи между тези държави с подкрепата на САЩ. „Вероятно ще се концентрира върху газопровода East Med, но проектът може да прогресира само ако може да осигури газ за Европа на цени, които могат да се конкурират със съществуващите цени на газа. Именно тук се крие предизвикателствотo“, каза той.
Елинас отбеляза, че Вашингтон иска газа от East Med да бъде изнасян в Европа, за да намали зависимостта на континента о руския газ. Но това може да се случи само, ако тръбопровода може да се съревновава с преобладаващите цени в Европа, което е предизвикателство. Въпреки това ВПГ от съществуващите в Египет инсталации за втечнен природен газ в Идку и Дамиета може да бъде изнесен за Европа, тъй като много ниските разходи за втечняване го правят търговски жизнеспособен, но друг потенциален износ на газ от региона не може да се възползва от това предимство. Това не се нуждае от сътрудничеството на Турция“, каза Елинас.

Ролята на Турция

Той отбеляза, че Турция има голямо влияние върху това, какво ще се случи с износа на газ от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. „ИСГФ не може да реши подобни проблеми, особено ако Турция не е член на ИСФГ“, твърди Елинас. „ЕС и САЩ може и да успяха да използват своето влияние, но натискът и санкциите досега нямат никакъв ефект. А дори да има някакъв, то той е, че сега те стесниха възможностите си да влияят на Турция, която обяви, че вече не счита ЕС за независим арбитър“, обяснява експертът.
На форума на 25 юли в Египет Хацидакис също обсъди гръцко-египетското енергийно сътрудничество с ел-Мула, като акцентира върху маркетинга, проучването и производството на въглеводороди, регионалното сътрудничество в газовия сектор, както и инвестициите във възобновяеми енергийни източници и електричество.
Ел-Мола и Пери също се срещнаха в Египет, като според съобщенията последният е подчертал ролята на Египет като надежден източник на енергия, изтъквайки готовността на САЩ да предоставят на Египет всички експертизи и технологии, за да подобрят естественото си положение като важен енергиен център в региона и е подчертал ролята на Египет като крайъгълен камък в енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие.
Ел-Мола, от своя страна, е отбелязал факта, че Кайро е постоянният домакин на новооткрития форум, което подчертава неговата централност като регионален център за търговия с нефт и газ.
Елинас отбелязва, че самият Египет се превръща в основен играч. „Не само, че става самодостатъчен в газа, но и бързо насърчава възобновяемата енергия и като премахва субсидиите поддържа нарастващото вътрешно потребление на енергия. Това освободи газ за износ от съществуващите съоръжения за втечняване. С увеличаването на откриването и добива на газ, Египет очаква те да достигне пълно използване на наличните ресурси още през следващата година“, каза той и добави, че част от газта на съседите му, Израел и Кипър, може да достигне до Египет, ако цените го направят търговски изгоден.

Русия и Турция обмислят съвместни проучвания в Средиземноморието

Междувременно, руските петролни компании може да започнат сондажи във водите на Източното Средиземноморие в сътрудничество с Турция, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от „Анадолската агенция“. Руският нефтен гигант „Роснефт“ има участие в газовото находище „Зохр“ в Египет.
Запитан дали Москва се опитва да включи Анкара, за да се укрепи в региона, Елинас каза, че в момента такова сътрудничество е за проучване в турските води. „Трудно е да се разбере как това може да осигури на Русия опора в региона, ако наистина иска. Руските компании имаха шансове да се борят за блоковете в ИИЗ на Кипър, но не ги използваха“, заяви той, като добави „и (руската газова компания) „Новатек“ вече е в Ливан“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция заяви, че е решена да защити интересите си в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турция заяви, че е решена да защити интересите си в Източното Средиземноморие

31 Юли 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара Турция е решена да защити интересите си в Кипър и в Източното Средиземноморие. Това увери Съветът за национална сигурност на страната след заседание, проведено късно във вторник, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
На среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган, Съветът потвърди намеренията на Анкара да защити правата и интересите на турците и турските киприоти в Източното Средиземноморие на основание международното право.
Турция спазва своите ангажименти и задължения съгласно международното право и очаква същото от своите съюзници, подчерта още Съветът.
Във вторник Атина обвини Анкара в подкопаване на сигурността в региона, извършвайки сондажи за петрол и газ в района на остров Кипър, припомня изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Първите визити на гръцкия външен министър бяха във Вашингтон и Ерусалим

Kathimerini: Първите визити на гръцкия външен министър бяха във Вашингтон и Ерусалим

31 Юли 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Изминаха само три седмици, откакто Никос Дендиас пое Министерството на външните работи на Гърция, но той вече изпрати много ясен сигнал относно външнополитическите приоритети на новото правителство, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Преди две седмици Дендиас посети САЩ, където се срещна с държавния секретар Майк Помпео, съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън и законодатели с интерес в свързаните с Гърция въпроси. В неделя той пътува за Израел, където проведе срещи с президента Реувен Ривлин, премиера Бенямин Нетаняху и колегата си Ийзраел Катц. След това придружи гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Кипър.
Ранните действия показват, че Атина ще инвестира в същата ос на сигурността и общите интереси, както предишните гръцки правителства с различни цветове през предишните години. Така наречената инициатива за регионално сътрудничество 3 + 1 (която освен Гърция, Кипър и Израел включва и САЩ) е важна за всички четири страни. Трите съседни страни не споделят само демократичните ценности (което, трябва да се каже, не е правило за региона); те също развиват платформа за общи нужди и интереси.
На двустранното ниво в гръцко-израелските отношения има възможност за засилване на връзките още повече, особено в областта на икономиката и търговията. Вече броят на израелските посетители е скочил рязко, гръцка компания е много активна и успешна в добива на природен газ от израелските находища, докато иновациите могат да бъдат общият знаменател в много взаимноизгодни действия. Междувременно Гърция и Кипър са естественият портал за израелски износ към Европейския съюз.
Сигурността обаче остава централната зона на безпокойство, поради което сътрудничеството в отбраната включва съвместни военни учения (дълбочината на въздушното пространство е ключова за Израел). За гърците сътрудничеството с Израел се развива и задълбочава през последните девет години, тъй като оста Ерусалим-Атина прераства в дългосрочна, междупартийна стратегия.
САЩ и Израел са наясно с решителността, с която Гърция и Кипър са избрали да настояват за тази нова стратегическа схема за сигурност, възникваща в Източното Средиземноморие - схема, която в края на деня насърчава интересите на Вашингтон и Ерусалим чрез използването на военни бази и споделяне на информация. В същото време те са наясно със загрижеността на двете страни относно дейностите на Анкара и заплахите, идващи от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и висши турски представители.
Чрез тази стратегическа призма перспективата за сериозна турска провокация през следващия период би трябвало да представлява загриженост и за тях, като предизвика предпазливост и действия от тяхна страна, както символични, така и осезаеми, както при отворени, така и зад затворени врата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Мицотакис увери, че Кипър ще има подкрепата на Гърция в случай на ескалация на турските провокации

Protothema (Гърция): Мицотакис увери, че Кипър ще има подкрепата на Гърция в случай на ескалация на турските провокации

30 Юли 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Никозия. Увеличаващите се турски провокации брутално нарушават суверенните права на Република Кипър, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на срещата си с кипърския си колега Никос Анастасиадис, съобщава електронното издание на атинския вестник Protothema.
Двамата обсъдиха методи за организирана реакция и мерки за противодействие на турската агресия.
Мицотакис каза, че в рамките на европейските институции, Кипър може да разчита на гръцка подкрепа и че всяка ескалация на турските провокации ще се разглеждат и на европейско ниво.
Това беше първата международна среща на новия министър-председател на Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Енергийният министър на Турция: Източното Средиземноморие е „въпрос“ на 82 милиона турци и Анкара няма да отстъпи от претенциите си

Енергийният министър на Турция: Източното Средиземноморие е „въпрос“ на 82 милиона турци и Анкара няма да отстъпи от претенциите си

30 Юли 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Източното Средиземноморие е „въпрос“ за 82 милиона турци, заяви енергийният министър на страната Фатих Донмез, като обяви, че Турция няма да се откаже от претенциите си, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Със завършването на програмата си през 2023 година, Турция ще има капацитет да съхранява 5,4 милиарда кубически метра природен газ, отбеляза още Донмез, като посочи, че това ще представлява най-големят капацитет за съхраняване в света.
Той добави, че това ще бъде „един от най-добрите отговори за онези, които се противопоставят на справедливите дейности на Турция в Източното Средиземноморие“, визирайки сондажите на страната в района около остров Кипър.
„Турция никога не е без алтернатива“, отбеляза Донмез. „Легалните права на Турция и (т.нар.) Турска Република Северен Кипър никога няма да са предмет на пазарлък“.
Той добави, че Източното Средиземноморие „е не само въпрос за нашето министерство и другите компетентни ведомство“. „Това преди всичко е въпрос за 82 милиона“, обясни министърът, визирайки населението на Турция. „Това е въпрос на отечеството, въпрос за Турция, борба срещу тези, които са притеснени от съществуването на Турция“.
Турция никога няма отстъпи от исканията си в Източното Средиземноморие, категоричен е Фатих Донмез.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): Мицотакис заяви на среща с кипърския президент, че прекратяването на турската окупация е основен приоритет

ANA-MPA (Гърция): Мицотакис заяви на среща с кипърския президент, че прекратяването на турската окупация е основен приоритет

30 Юли 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Никозия. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви на пресконференция след срещата си с кипърския си колега Никос Анастасиадис, че прекратяването на турската окупация в северната част на Кипър е основен приоритет за островната република, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA.
Говорейки за промените в организацията на страната, намаляването на данъка върху недвижимите имоти и други инициативи, гръцкият министър-председател похвали усилията за реформи, инициирани от Анастасиадис.
Мицотакис добави, че прекратяването на турската окупация над северната част на острова е основен приоритет за него и подчерта, че бъдещото решение на въпроса трябва да включва премахване на остарялата институция на гаранциите. Той също така изрази оптимизъм за бъдещата среща на Анастасиадис с лидера на турско-кипърската общност Мустафа Акънджъ.
Кипър ще има подкрепата на Гърция и Европейския съюз при всяко увеличаване на напрежението в региона, свързано с енергийните въпроси, заяви още Мицотакис във връзка с турските сондажи в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова. Гръцкият премиер изрази и подкрепата си за активното тристранно сътрудничество в региона, което е започнало по време на управлението на Антонис Самарас и продължава до днес.
Турските нарушения очевидно потъпкват суверенните права на Република Кипър и също така засягат енергийната политика на ЕС, която се стреми към диверсификацията в Източното Средиземноморие, добави Мицотакис. Гърция потвърждава подкрепата си за Кипър, прибави той, като отбеляза, че неговата страна ще отговори на проблема в рамките на ЕС.
От своя страна президентът Анастасиадис заяви, че и двамата са съгласни, че възобновяването на преговорите по кипърския въпрос „изисква активен принос от страна на Турция за създаване на подходящ климат, за прекратяване на незаконните дейности в ИИЗ на Кипър и за плановете за запечатана зона на Фамагуста".
Приемливо решение за островната република би била резолюция, базирана на принципите на ЕС и решенията на ООН и Съвета за сигурност, без да включва остарялата система от гаранции или окупационната армия.
Никозия е готова да подкрепи резолюция без победители и губещи, която ще гарантира своята ефективност и приложимост, и ще защити човешките права на всички законни граждани на Кипър, без привилегии за една общност за сметка на другата, подчерта Анастасиадис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никозия издаде лиценз на ENI и Total за сондажи в Блок 7

Kathimerini: Никозия издаде лиценз на ENI и Total за сондажи в Блок 7

30 Юли 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Никозия. Никозия предостави одобрение на енергийните компании ЕНИ и „Тотал“ да извършват проучвания в Блок 7 от Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и одобри девет други сондажни операции в рамките й през следващите две години, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Одобрението бе финализирано на заседание на кабинета след последните индикации на министъра на енергетиката Йоргос Лаккотрипис, че споразумение е в процес на работа.
ЕНИ и „Тотал“ подадоха заявление за лиценз за проучване в Блок 7 миналия ноември. Техните съвместни сондажни проекти включват Блок 3 от ИИЗ на Кипър, където през февруари 2018 г. турските военни кораби възпрепятстваха дейностите на компаниите.
Анкара многократно предупреждава Кипър да не допуска проучвания в собствената й ИИЗ, като твърди, че трябва да бъдат взети предвид и правата на турските киприоти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Анастасиадис и Мицотакис поискаха от Турция да спре „незаконните сондажи“

„То Вима“ (Гърция): Анастасиадис и Мицотакис поискаха от Турция да спре „незаконните сондажи“

30 Юли 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Никозия. В първото си задгранично посещение гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пристигна на двудневна визита в Република Кипър, където в хода на преговорите с президента Никос Анастасиадис двамата лидери се съгласиха, че ще се стремят към преговори за разрешаване на кипърския въпрос, но при условие, че Анкара спре „незаконните сондажи“ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, пише гръцкият консервативен ежедневник „То Вима“.
Анастасиадис подчерта, че това изисква активната подкрепа на Турция, за да гарантира правата както на кипърските гърци, така и на кипърските турци.
Разговорите дойдоха на фона на засиленото напрежение между Република Кипър и Турция, която провежда сондажи за въглеводороди в ИИЗ на Кипър, отбелязва изданието, като припомня, че Европейският съюз наложи санкции на Анкара заради „нарушенията на суверенитета на страната-членка Кипър, а САЩ на няколко пъти отправиха строги предупреждения, които бяха пренебрегнати от Турция“.
Анастасиадис благодари на Мицотакис за твърдата подкрепа на Гърция за Република Кипър в международен план и подчерта, че и двете страни са твърди в подкрепата си за прилагането на международното прави и за правата на страната-членка на ЕС. Държавният глава заяви, че „с особено удовлетворение приветстваме ясно изразената солидарност на Съюза“.
настасиадес също подчерта същественото значение на съществуващите тристранни сътрудничества в Източното Средиземноморие, най-важната от които е оста Кипър-Гърция-Израел, като отбелязва, че тяхната цел е „пълната експлоатация на бъдещите перспективи, особено в енергийния сектор“ и те не са насочени срещу Турция.
Кипърският президент подчерта, че в разрешаването на кипърския въпрос не трябва да има победители, или победени и че то трябва да обезпечи функционалността и жизнеността на държавата, както и човешките права на всички граждани на Кипър, без прекомерни привилегии на едната страна за сметка на другата.

„Турските провокации“

Анастасиадис разкри, че с Мицотакис са обсъдили начините за противопоставяне на „турските провокации“ в ИИЗ на острова.
„Ние, с министър-председателя, споделяме общото убеждение, че възобновяването на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос изисква активен принос от Турция за създаването на подходящ климат чрез спирането на незаконните дейности в ИИЗ на Кипър, но и по отношение на плановете за отцепения град Фамагуста“, заяви държавният глава.

Мицотакис призовава за прекратяване на турската окупация

От своя страна Мицотакис заяви, че основната загриженост е да се прекрати „турската окупация“ на Кипър. Той изрази задоволството си от предстоящата среща на Анастасиадис с лидера на кипърските турци Мутстафа Акънджи.
„Разрешаването (на кипърския въпрос) е немислимо без изтеглянето на турските окупационни сили от острова“, заяви Мицотакис. „Кипър ще има подкрепата на Гърция и ЕС при всяка ескалация на енергийните провокации“.
Той също така подчерта значението на съществуващите тристранни регионални сътрудничества.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция планира сондажни дейности на юг от остров Кастелоризо

Kathimerini: Турция планира сондажни дейности на юг от остров Кастелоризо

28 Юли 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Атина наблюдава със загриженост, че Турция продължава да планира прочуването за въглеводороди на юг от гръцкия остров Кастелоризо, въпреки предупрежденията на Европейския съюз за санкции за сондажите около Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Търкиш петролиъм“ е подал молба до ръководството на турския флот за провеждане на сеизмични изследвания в район, който се простира от южната част на Родос до Кастелоризо след 15 август.
Дотогава мисията на турския изследователски кораб „Оруч Рейс“ в Мраморно море ще бъде завършена и се счита, че е вероятно той да се премести в Източното Средиземноморие към края на следващия месец, както Анкара вече посочи.
Гръцките отбранителни и дипломатически представители наблюдават с нарастваща загриженост за действията на Турция в Източното Средиземноморие, въпреки че правителството многократно е отправяло предупреждения към Анкара, подчертавайки, че то е повече от готово да защити своята териториална цялост.
"Гърция не толерира военни заплахи", каза пред парламента миналата седмица външният министър Никос Дендиас. "Това правителство е за зачитане на международното право", каза той.
Независимо от тежките разговори обаче, сред дипломатическите и отбранителните среди в Атина има очакване, че Анкара ще продължи с плановете си да изпрати четвърти кораб в региона.
Освен сондажите на корабите „Явуз“ и „Фатих“, в района работи и сеизмичния изследователски кораб Барбарос. Пристигането на „Оруч Рейс“ ще се разглежда като допълнителна стъпка в опита на Анкара да овладее Кипър и да предотврати собствените му планове за добив на въглеводороди в изключителната икономическа зона.
Големият въпрос за гръцките дипломати към кого може да се обърне Атина, в случай че Анкара реши да ескалира напрежението.
Въпреки ясното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео към Дендиас, че линиите за комуникация между Атина и Вашингтон са отворени, несигурното състояние на настоящите връзки между САЩ и Турция не е успокояващо.
Тази нестабилност кара Гърция да се стреми да укрепи връзките си с други ключови играчи в региона, като Израел, който Дендиас посети през уикенда, коментира изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Представители на Кипър, Гърция и Израел се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят партньорството 3+1

Kathimerini (Гърция): Представители на Кипър, Гърция и Израел се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят партньорството 3+1

26 Юли 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на Гърция, Република Кипър и Израел са провели среща във Вашингтон по-рано тази седмица, за да обсъдят икономическо споразумение като част от подкрепената от САЩ регионална инициатива за сътрудничество 3+1, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Срещата бе организирана след форума от 20 март между трите държави с участието на държавният секретар на САЩ Майк Помпео.
Страните преговаряха във Вашингтон със съдействието на заместник-държавния секретар по икономически и бизнес въпроси Маниша Сингх. Тя се срещна с посланика на Кипър Мариус Лисиотис, гръцкия дипломат Теодорос Бизакис и заместник-началника на мисията на Израел в САЩ Бенджамин Красна.
„Представителите на трите държави обсъдиха икономическите способи за решаване на общи икономически и икономически ориентирани национални въпроси за сигурността“, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.
„Представителите обещаха да поддържат комуникацията между САЩ и тройния механизъм за осъществяване на тези и други икономически ориентирани въпроси, и да разгледат възможността за потенциално разширение на сътрудничеството“, се казва още в изявлението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първият дипломат на Атина Никос Дендиас: Гърция предлага на Турция „маслинова клонка"

Първият дипломат на Атина Никос Дендиас: Гърция предлага на Турция „маслинова клонка"

26 Юли 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Според новия министър на външните работи на Гърция Никос Дендиас, страната му е предложила на Турция „маслинова клонка“, т.е. мир, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Коментарите на Дендиас са във връзка с изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис от миналата седмица, в което той заяви: „Призовавам [турския президент Реджеп] Тайип Ердоган за взаимен подход, в който ще предприемем смели стъпки“.
Дендиас заяви, че предложението на премиера показва уважение към международното право и споразумения „Министър-председателят [Кириакос Мицотакис] предложи маслинова клонка на Турция. Очевидно е, че това е в съответствие с международното право и споразумения”, подчерта първият дипломат на Атина пред гръцкия телевизионен канал SKAI.
Припомняйки, че двете страни имат дълбоко вкоренени връзки, Дендиас заяви, че Атина ще се срещне с Анкара в настоящия „международен контекст". Той отбеляза, че позицията на Гърция по кипърския въпрос е очевидна и вече е поставена на равнище Европейски съюз.
Дендиас подчерта също, че няма планирана среща с турския му колега Мевлют Чавушоглу – „засега".
Турско-гръцките отношения са обтегнати, особено поради последните събития в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕК реагира на коментарите на Чавушоглу за споразумението за мигрантите

Kathimerini: ЕК реагира на коментарите на Чавушоглу за споразумението за мигрантите

24 Юли 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия реагира на коментарите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който по-рано тази седмица заяви, че Анкара ще отмени споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз, ако Брюксел не изпълни обещанието си за безвизово пътуване за турските граждани, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В отговор на въпрос на журналист по време на брифинг в Брюксел Наташа Берто, заместник-главен говорител на Европейската комисия, заяви, че двете страни все още са ангажирани с прилагането на документа, като добави, че прилагането на сделката остава условие за либерализиране на визовия режим за турците.
В интервю за телевизията TGRT Haber в понеделник, Чавушоглу предупреди: „Няма да чакаме на вратата на ЕС. Споразумението за реадмисия и безвизовото споразумение ще бъдат приложени едновременно".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Турция отговори на санкциите на ЕС с прекратяване на споразумението за реадмисия на мигрантите

Protothema (Гърция): Турция отговори на санкциите на ЕС с прекратяване на споразумението за реадмисия на мигрантите

24 Юли 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция отговори на санкциите на Европейския съюз с прекратяване на споразумението за реадмисия на мигрантите. Съответното обяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу в интервю за TGRT, цитирано от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Първият дипломат на Анкара подчерта, че „споразумението за реадмисия и отмяната на визите ще влязат в сила едновременно. Прекратихме споразумението за реадмисия“.
Това е първата реакция на Турция в отговор на санкциите, наложени от ЕС поради действията на Турция в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.
Със споразумението Турция се съгласи да приема мигранти от европейски страни, включително Гърция, и да ги връща в родните им страни. Чавушоглу многократно е заявявал, че санкциите на ЕС са неприемливи и нямат стойност за Турция.
От Брюксел обаче отбелязват, че въпреки изявленията на турския външен министър и други представители на страната, на практика политиката на Анкара по отношение на договора не се е променила.
„Видяхме коментарите на турския външен министър. Не виждаме промяна в политиката. Двете страни остават ангажирани с изпълнението на декларацията между ЕС и Турция, заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.
„Прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция във всички негови разпоредби все още е една от предпоставките за отмяна на визовия режим. Комисията продължава да подкрепя и насърчава усилията на Турция да разреши възможно най-скоро всички нерешени въпроси относно премахването на визите”, добави Берто.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски военни кораби охраняват сондажите в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турски военни кораби охраняват сондажите в Източното Средиземноморие

24 Юли 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на отбраната на Турция публикува видеоклип в социалната мрежа „Туитър“, от който става ясно, че военни кораби охраняват плавателните съдове, извършващи сондажи в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
Видеото е заснето от безпилотни летателни апарати, поясняват от редакцията. На тях се вижда движението на дрони тип TB-2, хеликоптери и самолети на турските пристанищни власти, както и подводници и корвети в морето.
„Командването на Военноморските сили отговаря за сондажите на кораби в Източното Средиземноморие“, се подчертава в съобщението, което придружава видеото в „Туитър“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция иска пакетна сделка за Егейско море и Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турция иска пакетна сделка за Егейско море и Източното Средиземноморие

23 Юли 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в понеделник, че Анкара иска да промени отношенията си с Гърция и да постигне пакетна сделка, включваща Егейско море и Източното Средиземноморие. В изказване пред местната телевизия TGRT Haber той заяви също, че в Източното Средиземноморие - засега - не са необходими допълнителни проучвания за енергийни ресурси или сондажни кораби, но според съобщенията Турция няма да позволи на никой да оспорва суверенните й права в района, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Въпреки това неотдавнашната позиция на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море предизвика остра реакция от гръцкия външен министър Никос Дендиас в понеделник. В изказване пред парламента по време на разискване по политическите изявления на правителството, той заяви, че Гърция "няма да толерира заплахите от война, провокативни действия и едностранни претенции", но ще насърчава политика на "добросъседски отношения и зачитане на международното право и договори".
„Ще направим това абсолютно ясно на Турция и на международните форуми. Доколкото европейските перспективи на Турция стават по-малко видими, политиката, която отчита тази нова реалност, става задължителна”, добави той.
По отношение на Кипър, Дендиас отбеляза, че "очевидното" условие за започване на преговори за обединение е Турция да спре незаконното си сондиране и проучване край бреговете на острова и да оттегли своите кораби от изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и териториалните води.
Министърът на отбраната Никос Панайотопулос изказа подобно мнение, настоявайки, че Атина не може да приеме "поведение, което директно оспорва териториалната ни цялост и нашите суверенни права и нарушава международните договори", добавяйки, че Гърция ще се стреми да поддържа канал за комуникация чрез изпълнението на поредица от действия в рамките на мерките за изграждане на доверие.
"Искрено се надяваме, че Турция също се стреми към същото," каза той. "Очакваме доказателства за нейните (добри) намерения, които обаче все още не можем да видим."
Междувременно говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому обяви в понеделник неформална среща на 9 август между кипърския президент Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Турската армия няма да се поколебае да направи същото като преди 45 години в Кипър

Ердоган: Турската армия няма да се поколебае да направи същото като преди 45 години в Кипър

22 Юли 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия никога няма да се поколебае да предприеме същата стъпка като преди 45 години, „ако трябва да защити живота или сигурността на турците киприоти“, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган по повод 45-тата годишнина от интервенцията на въоръжените сили на страната в Кипър през 1974 година, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Турция стартира миротворческата операция в Кипър, за да защити правата и интересите на турците киприоти, които са един от равноправните собственици на острова“ каза Ердоган в изявление, публикувано от турската президентска дирекция "Комуникации".
„Целият свят вижда нашата решимост. Никой не бива да се съмнява, че героичната турска армия, която възприема (Северен) Кипър за своя родина, няма да се поколебае да предприеме същата стъпка, както преди 45 години, ако трябва да защити живота или сигурността на турците киприоти“, категоричен е държавният глава.
Ердоган припомни, че военната операция през 1974 година е осъществена, след като всички дипломатически възможности в съответствие с международното право са били изчерпани и добави:
„Тези, които си мислят, че богатството на острова и региона принадлежи само на тях, ще се сблъскат с решимостта на Турция и турците киприоти“.
Турският лидер подчерта, че целта на Анкара е справедливо и перманентно решение на кипърския проблем и за мира, а не напрежението в Източното Средиземноморие да надделее.
„Тези, които мечтаят да променят факта, че турците киприоти са интегрална част от турската нация, скоро ще разберат, че това е напразно“, добави Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: За още по-тясно сътрудничество в сигурността и отбраната призова посланикът на САЩ в Атина

Kathimerini: За още по-тясно сътрудничество в сигурността и отбраната призова посланикът на САЩ в Атина

22 Юли 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайет призовава за още по-тясно сътрудничество в сферите на сигурността и отбраната между двете страни, което да надгради напредъка, постигнат напоследък. В ексклузивно интервю за гръцкото издание Kathimerini, американският пратеник приветства "много тесните" отношения при предишното правителство, което той похвали за укрепването на връзките в областта на отбраната и сигурността
„Сега имаме ясен ангажимент от министър-председателя (Кириакос) Мицотакис и неговия екип да се движат още по-бързо“, каза той, като се позова на новоизбрания консервативен шеф, отбелязвайки, че „темпото на нашето военно сътрудничество днес е по-високо, отколкото беше в течение на десетилетия“.
Като индикация за тези връзки той подчертава „силното” партньорство в залива Суда на Крит, „важните операции на нашите MQ9s (разузнавателни дронове) в Лариса” в централна Гърция, темпото на военните учения и новите ротации през Александруполис, Солун и Волос.
„Имаме ангажимент от страна на двете ни правителства да направим тази серия учения, тази серия ротации, още по-голяма и по-значима за следващия сезон. Така че ние сме добре позиционирани там“, каза Пайет.
По въпроса за неотдавнашното напрежение с Анкара, американският посланик настоя, че и Гърция, и САЩ искат Турция да е привързана към Запада.
Турция е неизбежна за вас, както и за нас. И както казвам често, няма два съюзника от НАТО, които са по-силно съгласувани по въпроса за Турция, отколкото Гърция и Съединените щати, защото и двете страни вярваме категорично, че за нас е важно да работим толкова силно, колкото можем, за да гарантираме Турция остава закотвена на Запад“, каза той.
„Съединените щати говориха много ясно по въпроса за С-400 и F-35. Говорихме много ясно за провокативния характер на сондажните дейности, които Турция предприема във водите на Кипър. Но нищо от това не променя факта, че ние, както и вие, трябва да намерим начин това да проработи“, добави Джефри Пайет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Германия продължава да изнася оръжие за Анкара въпреки ескалиращата гръко-турска криза

EURACTIV: Германия продължава да изнася оръжие за Анкара въпреки ескалиращата гръко-турска криза

19 Юли 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Напрежението между Турция и две страни-членки на Европейския съюз –Гърция и Кипър ескалира. Но това не спира друга страна от Съюза – Германия – да продължи да продава оръжие на Анкара, пише базираното в Брюксел издание EURACTIV, като се позовава на официални данни на федералното правителство.
В отговор на искане от депутата на Левицата Севим Дагделен, германският министър на икономиката разкри, че през първите четири месеца на тази година, Турция е получила въоръжение на стойност 184,1 милиона евро от Германия.
Само за миналата година, доставките за Турция заемат близо една трета от целия оръжеен износ на Германия (770,8 млн. евро) с 242,8 милиона евро.
Според правителствен доклад, за оръжията за Турция се съобщава, че са изключително „военноморски стоки“, предназначени за шест подводници клас 214, които ще бъдат построени в Турция със значително участие на германския концерн ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).
Германското правителство одобри доставката на компонентите още през 2009 г. и осигури износа с така наречената гаранция на Hermes в размер на 2,49 млрд.евро.
Такива гаранции за оръжеен износ за Турция не са преиздавани след неуспешния опит за преврат срещу Реджеп Таийп Ердоган през лятото на 2016 година, чиято трета годишнина бе отбелязана в понеделник (15 юли). Въпреки това, износът на оръжие, вече одобрен в рамките на ангажиментите на НАТО, все още се осъществяват на редовни начала.
Външните министри от ЕС решиха в понеделник (15 юли) да отложат за няколко часа обявяването на санкции срещу Турция за сондажите във водите край Кипър, след искане на Анкара Брюксел да не се намесва в третата годишнина от преврата, заявиха официални лица на ЕС пред EURACTIV.
Мерките включват съкращаване на 146 млн. Евро от европейските фондове от предприсъединителния пакет, замразяване на дейностите на Европейската инвестиционна банка в страната, спиране на сътрудничеството по споразумението за въздухоплаване между ЕС и Турция и отмяна на диалога на високо равнище между ЕС и Турция.
Външните министри от ЕС дори предупредиха за "целенасочени мерки" срещу лица и фирми, ако „турската агресия“ продължи.
„Провокациите на Турция са неприемливи за всички нас и ние сме тук на страната на Кипър“, каза в Брюксел германският министър по европейските въпроси Майкъл Рот (ГСДП).
Запитан дали германският износ на оръжие за Турция е все още подходящ с оглед на санкциите на ЕС, евродепутатът Йоахим Шустер (S&D), който е в подкомисията за сигурност и отбрана (SEDE), заяви, че „в момента смятам, че износът трябва да бъде спрян“, тъй като това е особена ситуация и трябва да бъде оценена съответно.
Това би било една далечна стъпка, която трябва да се вземе предвид, но трябва да бъдем предпазливи, тъй като „имаме проблема, че Турция е член на НАТО, а в рамките на НАТО износът на оръжие е често срещан“, каза той.
EURACTIV се свърза с евродепутата от „Нова Демокрация“ Манолис Кефалоянис (ЕНП), който заяви, че решението на външните министри на ЕС да наложат икономически и политически санкции на Турция трябва да се спазва от всички държави-членки и институции на ЕС.
Според Кефалоянис това е „решение на солидарността“, което ясно показва, че границите на Кипър и Гърция са също европейски, както и техните изключителни икономически зони.
„Позицията на Европа по отношение на провокациите и агресивността на Турция е ясна и недвусмислена. И това беше изразено по най-абсолютен начин“, добави десноцентристният евродепутат.

Европейската политика за износ на оръжие

Германия наскоро обяви, че смята да забрани износа на малки ръчни оръжия на повечето страни извън ЕС и НАТО.
По-ранните ограничения за износ на оръжейни системи в страните, участващи в Йеменската война, обтегнаха връзките между Берлин и неговите съюзници в Париж и Лондон, тъй като присъствието на немски компоненти в много съвместни проекти рискуваше да навреди на доходоносни сделки за износ със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
Досега общата позиция на ЕС относно износа на оръжие е единственото правно обвързващо споразумение за целия регион по отношение на износа на конвенционални оръжия.
Той технически изключва продажбите за страни, които не зачитат човешките права и когато „съществува ясен риск, че целевият получател ще използва предложения износ агресивно срещу друга държава или ще го използва, за да се разшири териториално със сила“.
В действителност обаче обхватът за вземане на решения остава досега в отговорността на държавите-членки и не засяга споразуменията с партньорите от НАТО.
С нарастващото европейско сътрудничество в областта на отбранителните проекти, въпросът за износа на оръжие се превърна в неотложен въпрос в блока, като последният обект, който се появи е нов съвместен френско-германско-испански консорциум, който ще бъде най-големият европейски оръжеен проект.
Подписаният текст, придружаващ проекта, споменава споразумение, което Париж и Берлин трябва да приключат до края на лятото.
„Аз съм твърдо убедена, че бъдещето на износа трябва да бъде европейско“, каза тогавашният германски министър на отбраната Урсула фон дер Лейен, когато я попитаха за промени в експортната политика.
„Ще трябва да разработим общоевропейско отношение, тъй като ще хармонизираме въоръжените си сили заедно в Европейския отбранителен съюз, колективно ще снабдяваме системи, и тук, като се използва системата за бойни самолети, това става ясно“, каза тя пред репортери тогава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah (Турция): Турските партии подкрепиха действията на правителството в Източното Средиземноморие

Sabah (Турция): Турските партии подкрепиха действията на правителството в Източното Средиземноморие

18 Юли 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четири политически партии в турския парламент излязоха със съвместна декларация в подкрепа на сондажните действия на страната в Източното Средиземноморие, пише проправителственото турско издание Sabah.
Декларацията бе подписана съвместно от заместник-председателите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)м основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), Партията на националистическото движение (ПНД) и Добрата партия (ДП).
„Ние, като политически партии, представени в турското Велико народно събрание, подчертаваме нашето възражение срещу всяка политика на свършен факт по отношение на дела ни във въглеводородните ресурси в Източното Средиземноморие“, се казва в изявлението.
„Трябва да се знае, че Турция и Турската република Северен Кипър (ТРСК) имат способността да защитават своите законни права, предоставени от международното право, без да се поддават на какъвто и да било натиск“.
Първият сеизмичен кораб на Турция, „Барбарос Хайредин“, закупен от Норвегия през 2013 г., извършва проучвания в Средиземно море от април 2017 г.
Турският сондажен кораб „Фатих“ започна офшорните си проучвания на 3 май в район на 75 километра от западния бряг на Кипър. Районът попада изцяло в турския континентален шелф, регистриран от ООН и разполага с разрешителните, които турското правителство е предоставило през предходните години на Турската петролна компания. Вторият сондажен кораб – „Явуз“, близнак на „Фатих“, се намира на запад от острова, край Карпас.
Изданието уточнява, че континенталният шелф на Турция се намира в района на запад от 32 градуса 16 минути 18 секунди на изток. Външните граници на турския континентален шелф в гореспоменатите морски зони следват средната линия между турското и египетското крайбрежие до точка, която се определя на запад от 28 градуса 00 минути 00 секунди източна дължина.
„Турция последователно оспорва едностранните сондажи на кипърските гръцки администрации в Източното Средиземноморие, като твърди, че турците киприоти също имат право върху ресурсите в района. Едностранно обявената изключителна икономическа зона на кипърската гръцка администрация нарушава част от турския шелф, особено в блокове 1, 4, 5, 6 и 7“, пише Sabah.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният департамент: Гърция е стълб на стабилността на Балканите и в Източното Средиземноморие

Държавният департамент: Гърция е стълб на стабилността на Балканите и в Източното Средиземноморие

18 Юли 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Задълбочаването на стратегическото сътрудничество между Атина и Вашингтон беше във фокуса на първата среща, която гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас проведе със своя колега от САЩ Майк Помпео в Държавния департамент в сряда, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Дендиас прикани Помпео да посети Атина през есента за втория стратегически диалог между Гърция и САЩ, като поканата, която САЩ възприемат положително, вероятно ще бъде приета, каза министърът в коментари за пресата.
„Радвам се, че една от първите ми срещи като външен министър на новото гръцко правителство беше с моя колега от САЩ Майк Помпео“, каза Дендиас и добави, че „всички знаем, че тясната връзка между Гърция и Съединените щати има дълга историята, но е особено интересно да задълбочаваме и разширяваме тази връзка всеки път, когато има нова среща.
„Говорихме за стратегическия диалог между двете страни, за задълбочаването на този диалог, както и за очертаване на други въпроси, включени в този диалог“, отбеляза гръцкият министър.
Докато обсъждаха актуалните геополитически развития в Егейския и Източно средиземноморския регион, Дендиас се фокусира върху турската позиция срещу суверенните права както на Република Кипър, така и на Гърция.
„Ние поискахме от САЩ ясна линия на комуникация, в случай на някакъв въпрос, свързан с нашите отношения с Турция, където може да бъде полезен изричен и пряк отговор от страна на САЩ“, подчерта Дендиас. Той добави, че „американците взеха под внимание този въпрос и ще ни отговорят“.
В този контекст, Дендиас обясни, че гръцката страна е призовала САЩ да заяви твърдо позицията си, че подкрепя Гърция по отношение на държанието на Турция.
Накрая, по отношение на развитието на енергийния сектор и различните многостранни регионални сътрудничества, разработени от гръцката външна политика, гръцкият външен министър каза, че е обсъдил и „положителните перспективи за сътрудничеството и енергетиката с Кипър и Израел, в рамките на тази тристранна връзка, както и в сътрудничество с Египет“.

Държавният департамент: Гръцки стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и на Балканите

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео се срещна с новоназначения гръцки външен министър Никос Дендиас, за да потвърди важността на отношенията между САЩ и Гърция. Министър Помпео подчерта силното двустранно партньорство в областта на отбраната и сигурността, като отбеляза ролята на Гърция като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и на Балканите. Секретарят похвали Гърция за нейния напредък в енергийните проекти за разширяване на регионалната взаимосвързаност. Секретар Помпео и външният министър Дендиас потвърдиха общия си ангажимент за укрепване на религиозната свобода и се съгласиха да продължат постигнатия напредък в ключови области след Стратегическия диалог през декември 2018 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Новият външен министър на Гърция поиска подкрепата на Вашингтон за "проблемите" с Турция

Kathimerini: Новият външен министър на Гърция поиска подкрепата на Вашингтон за "проблемите" с Турция

18 Юли 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новият министър на външните работи на Гърция Никос Дендиас заяви, че е поискал „чиста линия на комуникация" между Атина и Вашингтон, в случай че възникнат „проблеми" с Турция. Това стана ясно след първата среща на Дендиас с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, проведена в сряда във Вашингтон в сряда. „Американците отбелязаха това (искане) и ще ни отговорят", цитира думите му електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Дендиас сподели, че е „щастлив", че една от първите му срещи като външен министър е с американския му колега, с когото е обсъдил стратегическия диалог между двете страни и възможностите за задълбочаването му.
„Ние всички знаем, че тясната връзка между Гърция и САЩ е от дълго време, но е много важно тя да се задълбочи и разшири", подчерта първият дипломат на Атина, добавяйки, че е поканил Помпео да вземе участие в следващия Стратегическия диалог, който ще се проведе в Атина през следващите месеци.
Двамата също така обсъдиха развитието на регионалната енергетика и тристранното сътрудничество между Гърция, Израел и Кипър, подкрепено от САЩ.
От своя страна Помпео отбеляза с пост в социалната мрежа „Туитър“, че „Гърция е стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и на Балканите, и важен съюзник в НАТО”.
„Очакваме с нетърпение да продължим да работим в тясно сътрудничество за насърчаване на стабилността и просперитета в региона“, се казва още в съобщението на американския дипломат. Най-належащият въпрос за Вашингтон е разширяването на Споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между двете страни, допълва Помпео.
Дендиас се срещна и със съветника по националната сигурност Джон Болтън, сенатора от Демократична партия Боб Менендес и председателя на парламента Нанси Пелоси.
Министърът също така присъства на Министерската конференция за усъвършенстване на религиозната свобода, организирана от Помпео във Вашингтон с участието на религиозни лидери, включително и новия архиепископ на Америка Елпидофорос, който имаше възможност да се срещне с американския президент Доналд Тръмп.
„Президентът Тръмп е готов да подкрепи християните по целия свят", заяви Елпидофорос, добавяйки, че лидерът на Белия дом очевидно" ще подкрепи Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: ЕС не постъпва мъдро като налага санкции на Турция

Hurryiet: ЕС не постъпва мъдро като налага санкции на Турция

17 Юли 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заключенията от пет части, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз късно на 15 юли относно сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие са неуместни и проблематични по много причини, пише турското издание Hurryiet в материал, представен без редакторска намеса.
В контекста на заключенията Съветът реши да преустанови преговорите за всеобхватно споразумение за въздушен транспорт и реши да не провежда двустранни диалози на високо равнище, включително годишното заседание на Съвета за асоцииране. Той също така одобри предложението на Европейската комисия за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитната си дейност в Турция, по-специално по отношение на кредитирането с държавна подкрепа.
Освен това той призова върховния представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и Комисията да продължат работата по възможностите за целенасочени мерки в светлината на продължаващите сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.
Турските и европейските дипломати описват тези санкции като символични, тъй като няма да окажат влияние върху Турция. Споразумението за авиационен транспорт вече е спряно, кредитирането на ЕИБ в Турция не представлява значителна сума и за първи път предприсъединителната помощ за Турция ще бъде намалена, обясняват те.
Този колумнист, като журналист, който наблюдава потока от връзки между Турция и ЕС за повече от две десетилетия, не е на същото мнение, тъй като тези санкции могат да имат политическо и психологическо въздействие върху вече обтегнатите връзки.
За мнозина в Турция последният ход на Брюксел е друг пример за двойните стандарти, които ЕС отдавна налага, когато става дума за Турция и турците киприоти, особено в контекста на Кипър.
„Имаме права в Източното Средиземноморие, ще ги защитаваме до края. ЕС казва, че ще наложи санкции. Ние отхвърляме тези санкции. ЕС ще загуби авторитета си в земите на Турция, ако не се откаже от прилагането на двойни стандарти“, заяви главният опозиционен лидер Кемал Киличдароглу по време на обръщението си към парламентарната група на Републиканската народна партия (РНП) на 16 юли.
Много острите забележки на Киличдароглу за ЕС показват общо разбиране в турското обществено мнение. Повече турци вярват, че ЕС играе двойна игра с Турция и турците киприоти и има усещане за силна несправедливост.
Вземете 2004 г. например. ЕС кредитира турците киприоти, които гласуваха за обединението на разделения остров по плана на Анан,до като възнаградиха гърците киприоти като отвориха вратите на ЕС за онези, които гласуваха за продължаването на разделението на острова.
Огромна отговорност за продължаващата криза на острова и Източното Средиземноморие имат предишните лидери на ЕС, които взеха страната на Република Кипър и Гърция заради „солидарност“.
Тогава ЕС обеща да приложи директно търговско регулиране спрямо т.нар. Турска Република Северен Кипър (ТРСК), но не го направи заради ветото на гръцката част на острова. Както обикновено, те замълчаха отново заради „солидарността“.
В края на 2006 г., само година след началото на официалните преговори, страните от ЕС не усетиха никаква пречка да блокират отварянето на осем глави като част от процеса на присъединяване на Турция с аргумента, че Анкара отказва да приложи към Кипър допълнителния протокол за митническия съюз. Вместо да дадат място на дипломацията и усилията за решаване на проблема чрез диалог, този прибързан и неразумен ход на ЕС по това време имаше огромен ефект върху следващите етапи на процеса на присъединяване.
Тези санкции срещу Турция по отношение на сондажните дейности не се различават от тези през 2004 и 2006 г., но са по-опасни.
По ирония на съдбата, ЕС смята, че има юрисдикция да определя чия дейност в Източното Средиземноморие е легална и коя не е, тъй като приема самообявената изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър за легална, докато отхвърля континенталния шелф на Турция. Както бе посочено в тази колонка, усилията на ЕС да остави солидарността да надделее над международното право са нереалистични, но провокативни.
Представителите на ЕС много добре знаят, че Турция няма да изтегли корабите си от региона, защото Брюксел налага санкции. Напротив, Турция реши да изпрати друг кораб в района след санкциите.
Не само това; след европейските санкции, гърците киприоти отхвърлиха предложение от турската общност на острова за създаване на комисия за енергийните дейности край Кипър. В изявлението на ЕС просто пренебрегнаха предложението на турците заради „солидарността“ с гърците.
Налагането на санкции срещу Турция по въпрос, по който ЕС изобщо няма юрисдикция, е още една грешка на ЕС. Или, може би, това не е грешка, а решение, както правилно каза Пауло Коелю: „Грешка, повторена повече от веднъж, е решение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ ще участват в Източносредиземноморската енергийна среща на върха

Kathimerini: САЩ ще участват в Източносредиземноморската енергийна среща на върха

17 Юли 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ ще се присъединят към Кипър, Гърция, Израел и Египет на среща на върха на 29 юли, на която ще бъде обсъдено енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
На икономическа конференция в Гърция бе съобщено, че заместник-министърът на енергийните ресурси на САЩ Франсис Фенън ще участва в Източносредиземноморската енергийна среща на върха в Атина, ако графикът му позволява, заедно с енергийните министри на Кипър, Гърция и Израел Йоргос Лакотрипис, Костис Хацидакис и Ювал Щайниц.
Гръцкият министър на енергетиката подчерта значението, което новото правителство отдава на енергийните въпроси на Източното Средиземноморие. Първата стъпка от дискусиите ще се състои през уикенда на 24-25 юли на Източносредиземноморския газов форум, който ще се проведе в Кайро. Този форум ще включва делегати от Египет, Гърция, Кипър, Италия и Палестинската автономия.
Лакотрипис заяви, че е важно „Анкара да приеме да започне обсъждането на демаркацията на морските зони, паралелно с процеса на разрешаване на кипърския проблем“.
В отговор на въпрос за това как Турция може да участва в енергийния проект на Източното Средиземноморие, Лакотрипис каза, че всички седем страни от проекта East Med се надяват Турция да стане част от решението, а не от проблемите, „но трябва да насочим вниманието си към проблемите, създадени от провокативното отношение на Анкара, което се засилва напоследък“ .
Гръцкият министър говори още за последното откритие на Exxon в Блок 10 на изключителната икономическа зона на Кипър, както и деветте сондажа, които са предвидени. Според него това показва важността на сътрудничество, постигнато чрез инциативата East Med.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турският министър на енергетиката потвърди изпращането на четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие

РИА Новости: Турският министър на енергетиката потвърди изпращането на четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие

17 Юли 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез потвърди изпращането на четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие – информация, която най-напред сподели първия дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу, предава РИА Новости.
„Към „Фатих“,„Явуз“ и „Барбадос Хайредин паша“ за сондажни операции в този регион ще се присъедини към друг кораб – „Оруч Рейс“, който работи в Черно и Мраморно море от август 2017 г.“, поясни Дьонмез в социалната мрежа „Туитър“.
Съгласно думите му, че непрекъснатите сондажни операции ще се извършват както в континенталния шелф на Турция, така и в области, в които властите на турските киприоти са издали лиценз на компанията Turkish Petroleum. Според министъра „сондажните операции в Източното Средиземноморие ще продължат със същата упоритост и решителност, Анкара ще предприеме всички необходими мерки в отговор на всеки опит да се игнорират суверенните права на Турция в региона".
В Изключителната икономическа зона на Кипър, където бяха открити газови находища, има два турски сондажни кораба. Гърция и Кипър считат това за провокация. Турция смята, че кипърските турци имат право на природни ресурси в региона.
Руското външно министерство вече отбеляза, че Москва е загрижена за действията на Турция в ИИЗ на Кипър и призовава страните да се въздържат от стъпки, които биха могли да доведат до ескалация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео

„Макфакс“ (Македония): Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео

17 Юли 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Новият министър на външните работи на Гърция Никос Дендиас отпътува за Вашингтон, където по-късно през деня ще се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предава македонската информационна агенция „Макфакс“. Очаква се двамата да обсъдят въпросите от двустранен, регионален и международен интерес.
Дендиас е на двудневна визита в САЩ, в рамките на която ще проведе среща и със съветника по националната сигурност Джон Болтън, със сенатор Боб Мендез и ще участва в министерска конференция за свободата на вероизповедание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Държавният департамент на САЩ изразява „дълбока загриженост" за турските сондажи край Кипър

Kathimerini: Държавният департамент на САЩ изразява „дълбока загриженост" за турските сондажи край Кипър

17 Юли 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон отново изрази „дълбоката си загриженост" за настояването на Турция за извършване на сондажни операции в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В коментари към пресата говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус заяви: „Подобно на европейците, ние изразихме дълбока загриженост относно твърденията на Турция, че ще продължи да сондира във водите край Кипър".
Ортагус насочи журналисти към изявление на Държавния департамент, публикувано на 9 юли, в което САЩ призовават Турция да спре „провокативните” си действия в района, като същевременно насърчават „всички страни да действат сдържано и да избягват действия, които увеличават напрежението в региона”.
Във вторник Министерството на външните работи на Турция заяви, че страната планира да изпрати четвърти сондажен кораб край Кипър в отговор на европейските санкции срещу Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“ (Русия): Кипърски вятър: Русия се обяви против санкциите на ЕС срещу Турция

„Известия“ (Русия): Кипърски вятър: Русия се обяви против санкциите на ЕС срещу Турция

16 Юли 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия се отнася отрицателно към решението на Европейския съюз да въведе санкции срещу Турция заради изострянето на ситуацията в Средиземноморието. Това съобщи пред руското издание „Известия“ заместник-министърът на външните работи на Руската Федерация Александър Грушко, като подчерта, че такива действия само задълбочават многогодишния неразрешен конфликт в региона. Едновременно, това не означава, че руската страна подкрепя действията на Турция, която изпрати в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър свои сондажни кораби за бъдещ добив на природен газ. В Анкара са уверени: ограниченията ще повлияят не толкова на икономическото положение на републиката, колкото на политическите отношения между Брюксел и Анкара. Под заплаха, конкретно, може да се окаже договорът за асоциация Турция-ЕС. Материалът е представен без редакторска намеса.

Бурни води

На 15 юли съветът на ЕС на ниво министри на външните работи одобри санкции срещу Турция заради действията на Анкара в ИИЗ на Кипър. От началото на май тук бяха изпратени два турски сондажни кораба – „Фатих“ и „Явуз“. ЕС ще съкрати финансовата подкрепа за Турция и ще спре преговорите за споразумение за въздушните превози, се казва в заявление на Съвета.
Москва се противопоставя на ограничителните мерки срещу Анкара. Както заяви Грушко, едностранните санкции противоречат както на международното право, така и на процедурите на Съвета за сигурност на ООН. В допълнение, като правило, те не постигат целите си.
„Напротив, те водят до радикализация на позициите“, подчерта дипломатът. „Ние изхождаме от факта, че когато има неразрешени конфликти, всеки трябва да се въздържа от движения, които биха могли да влошат положението, включително може значително да се усложни политическия процес за разрешаване на конфликта“.
В същото време, както вече беше заявено от Министерството на външните работи на Руската Федерация, Москва също е загрижена за влошаването на ситуацията в Източното Средиземноморие. От там подчертаха, че „нарушаването на суверенитета на Кипър не може да помогне за създаването на условия за трайно, жизнеспособно и справедливо решение на кипърския проблем“.
Турският парламент е убеден, че санкциите на ЕС ще предизвикат повече политически, отколкото икономически щети.
„Политически ще нанесе много повече вреди - Анкара може завинаги да откаже да се асоциира с Европейския съюз“, заяви заместник-председателят на турския парламент Озтурк Йълмаз.
В ИИЗ и на континенталния шелф бяха открити големи запаси от въглеводороди - по-специално през 2011 г. американската компания Noble Energy откри находището Афродита с обем на газ около 140 милиарда кубически метра. Турското ръководство оспорва границите на ИИЗ на Кипър и заявява, че Анкара има право на природни ресурси в региона. Според Министерството на външните работи на страната, сондажните съоръжения работят там по лиценз, издаден от ръководството на Турската република Северен Кипър (ТРСК), която между другото е призната единствено от Турция. Министерството подчерта, че републиката „запазва правата си върху континенталния шелф в Източното Средиземноморие и ще продължи да защитава правата на турската общност на Кипър“ върху тези ресурси. Така Турция възнамерява да извършва проучвателни дейности до 3 септември 2019 година.
От самото начало Европейският съюз показа солидарност с позицията на Кипър, който повдигна този въпрос в началото на май на срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу. На 11 юли беше съобщено, че освен прекратяването на преговорите за въздушния транспорт и намаляването на финансовата подкрепа за Турция за 2020 г., става дума за преразглеждане на сътрудничеството на Европейската инвестиционна банка с тази страна и за отказ от срещи на високо равнище.
Между другото, това не са единствените ограничения, които скоро могат да бъдат наложени срещу Турция. Така че, поради снабдяването на Анкара с руските противовъздушни ракетни системи С-400, Вашингтон се готви да наложи санкции на Анкара. От Държавния департамент, още преди началото на доставките в Турция, припомниха закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ и подчертаха, че „ще има реални и отрицателни последици (за Турция), ако приемат С-400“. Според Bloomberg Вашингтон официално ще обяви въвеждането на мерки до края на седмицата. Все още не се знае какви ще бъдат те.

Помощта на посредниците

Тази година се отбелязва 45-та годишнина от конфликта между Кипър и Турция, който разделя острова на южна и северна части. Създадена през 1974 г., ТРСК, която заема една трета от островната територия, все още се възприема от повечето страни по света като земя, окупирана от Турция.
Уреждането на спорни въпроси тук исторически се ръководи от три партии: Гърция, Турция и Обединеното кралство (с правата на бивша метрополия). Тези три държави са гарантите за независимостта на острова от 1960 г. насам, когато излиза из под британско управление.
Москва настоява, че Съветът за сигурност на ООН трябва да се заеме с решението на кипърския въпрос. По-специално, както руският посланик в републиката Станислав Осадчий заяви пред „Известия“, постоянните членове на Съвета за сигурност биха могли да бъдат гарантите на споразумението, а именно Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция. Що се отнася до двустранните отношения с Кипър, Руската Федерация има добро сътрудничество с южната част и Москва очаква, че то ще остане такова, обобщи дипломатът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Няма нужда стъпките на ЕС срещу Турция да се взимат сериозно

Мевлют Чавушоглу: Няма нужда стъпките на ЕС срещу Турция да се взимат сериозно

16 Юли 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие/Анкара. Турският външен министър Мевлут Чавушоглу изрази увереност, че няма нужда да се взимат много сериозно решенията на Европейския съюз за ограничаване на контактите и финансирането на Анкара заради сондажните й действия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, предава Reuters.
Първият дипломат на Анкара направи коментара на пресконференция в Скопие, където е на двудневно посещение. Чавушоглу също така обяви, че Турция ще засили дейносттите си в Източното Средиземноморие и ще изпрати четвърти кораб в региона.
„Ако [ЕС] взима такива решения срещу Турция, ние ще увеличим дейностите [в Източното Средиземноморие]. Имаме три кораба в Източното Средиземноморие. Ще изпратим четвърти, колкото е възможно по-скоро", увери Чавушоглу.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция реагира на санкциите на ЕС със засилване на сондажите край Кипър – Чавушоглу обяви изпращането на четвърти сондажен кораб

ТАСС: Турция реагира на санкциите на ЕС със засилване на сондажите край Кипър – Чавушоглу обяви изпращането на четвърти сондажен кораб

16 Юли 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки санкциите на Европейския съюз, Анкара възнамерява да засили геоложките проучвания в района на Кипър. Това обяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на пресконференция след срещата му в Скопие с македонския си колега Никола Димитров, предава TACC.
„След като взимате такива решения по отношение на Турция, тогава ще активизираме дейността си. В Източното Средиземноморие има три наши кораба, ще изпратим още един, четвърти", подчерта турският външен министър. В същото време Чавушоглу изрази увереност, че в Европейския съюз „знаят, че е невъзможно да се изпълнят взетите от тях решения". Той също така призова „да не се вземат сериозно решенията на ЕС, тъй като са взети за успокоение на гръцката общност на Кипър".
На 15 юли Европейският съюз наложи санкции срещу Турция поради действията й в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където бяха открити големи находища на природен газ. Анкара, оспорвайки границите на ИИЗ, изпрати кораба „Фатих“ в района, заявявайки, че сондажите там ще продължат до 3 септември. На 10 юни властите на Република Кипър разрешиха арестуването на членовете на екипажа на турския кораб. Въпреки това на 4 юли Турция изпрати втори кораб, „Явуз“, за провеждане на геоложки проучвания на шелфа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви готовността на страната да защити правата на турските киприоти по отношение на находищата, включително с използването на въоръжени сили.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Турция: Санкциите на ЕС няма да засегнат дейностите ни в Източното Средиземноморие

МВнР на Турция: Санкциите на ЕС няма да засегнат дейностите ни в Източното Средиземноморие

16 Юли 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приетите от Европейския съюз санкции срещу Турция няма да засегнат дейностите й, свързани с добива на газ в Източното Средиземноморие. Това се подчертава в изявление, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на външните работи на Турция, предава TACC.
„Решенията, взети от Съвета на ЕС вчера [15 юли], няма да повлияят на решимостта на страната ни да продължи сондажите в Източното Средиземноморие", се казва в изявлението. Турското външно министерство подчертава също, че страната възнамерява да засили още повече дейността си по добива на газ.
На 15 юли Европейският съюз наложи санкции срещу Турция поради действията й в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където бяха открити големи находища на природен газ. Анкара, оспорвайки границите на ИИЗ, изпрати кораба „Фатих“ в района, заявявайки, че сондажите там ще продължат до 3 септември. На 10 юни властите на Република Кипър разрешиха арестуването на членовете на екипажа на турския кораб. Въпреки това на 4 юли Турция изпрати втори кораб, „Явуз“, за провеждане на геоложки проучвания на шелфа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви готовността на страната да защити правата на турските киприоти по отношение на находищата, включително с използването на въоръжени сили.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС отложи с няколко часа налагането на санкции срещу Турция, за да не „развали“ отбелязването на третата годишнина от опита за преврат

Kathimerini: ЕС отложи с няколко часа налагането на санкции срещу Турция, за да не „развали“ отбелязването на третата годишнина от опита за преврат

16 Юли 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха в понеделник да наложат санкции срещу Турция заради сондажите й в териториалните води на държавата-членка Кипър. Според медийни доклади Брюксел е отложил обявяването на санкциите с няколко часа по искане на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Причината за молбата му – да не се „развали“ отбелязването на третата годишнина от неуспешния преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Решението за налагане на санкции бе приветствано от новия гръцки външен министър Никос Дендиас, който присъства на първата си среща на външните министри на ЕС. „Бях положително впечатлен от единодушното решение на всички мои колеги по въпроса за провокациите на Турция по отношение на суверенните права на Кипър", подчерта каза Дендиас. Той добави, че позицията на ЕС е напомняне на Турция за последствията, до които може да се стигне, ако нейното поведение противоречи на международното право.
Санкциите, определени от външните министри на ЕС, включват, както се очакваше, замразяване на предприсъединителната помощ в размер на 146 милиона евро, спиране на преговорите за всеобхватно споразумение за въздушен транспорт и спиране на диалози на високо равнище в областите на икономиката, енергетиката, транспорта и селското стопанство, както и спирането на кредитната дейност на Европейската инвестиционна банка.
Външните министри от ЕС предупредиха също, че ще подготвят мерки, насочени към лица и компании, участващи в незаконните сондажни дейности на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ).
Това предупреждение обаче, все още не е официално отправено, тъй като няколко държави-членки на ЕС се стремят към по-предпазлива позиция по отношение на Турция, предвид усилията й за спиране на мигрантските потоци към Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС съгласува санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър

FAZ: ЕС съгласува санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър

16 Юли 2019 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В отговор на проучванията за природен газ в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, външните министри на страните от Европейския съюз съгласуваха наказателни мерки срещу Турция, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Мерките предвиждат намаляване на средствата, които ЕС отпуска на Турция, както и прекратяване на преговорите за постигане на споразумение за авиацията. Това става ясно от предварителен текст на документа, с които разполагат в редакцията.
Провокациите на Турция са неприемливи за всички, които подкрепят позицията на Република Кипър, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот на срещата на ЕС в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.