НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Борис Попиванов, политолог: Видима е кризата в трите най-големи политически партии у нас

Борис Попиванов, политолог: Видима е кризата в трите най-големи политически партии у нас

16 Юли 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Видима е кризата в трите най-големи политически партии у нас. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ фитопатологът Борис Попиванов. По думите му и трите партии имат съществен проблем с намирането на оптимален баланс на отношения между централните ръководства, местните структури и кметовете.След оставката на Цветан Цветанов изниква въпросът до каква степен местните структури на ГЕРБ показват необходимата лоялност към лидера на партията Бойко Борисов и до каква степен са склонни да работят при новата ситуация, каза той. Според него при ДПС се наблюдава стесняване на електоралната база, което води до минималистичната цел, която те си поставиха на тези избори – да запазят своето присъствие в местната власт, не толкова да го разширяват. Политологът коментира и състоянието и целите на БСП. Според него те тръгват от най-ниската изходна точка, която са имали в течение на целия преход от липсата на дори един областен център, ръководен от червен кмет, съответно необходимостта да се премине към много по-радикални промени, за да се преодолее ситуацията, която е обхванала местната власт, една от най-силните крепости по принцип на социалистическата партия. Според Попиванов има много варианти за развитие на етичната комисия на ГЕРБ. „Тя би могла да изпълни първоначалното си намерение да минимизира щетите от възможни подозрения в незаконни забогатявания и различни своеволни действия и да дисциплинира твърде разпасалият се местен елит на ГЕРБ. Но би могло да се превърне и в център за боричкания и раздаване на сенчесто вътрешно правосъдие, като по този начин изпълни противоположната на първоначалният си план мисия. Времето е малко и за няколко седмици ще разберем до каква степен е стигнало това отсяване и до каква степен ще бъде инструмент за отстраняване на неудобните пред герберската номенклатура“, коментира той. Борис Попиванов каза още, че е възможно тази комисия да работи за изработване на по-точни и ясни критерии за най-добрите номинации за кметове и общински съветници. Прави впечатление, че на етап, в които остават 3-4 месеца до местните избори, все още не са ясни кандидатите на основните сили. Това показва че безспорни кандидати няма, добави той.

Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Попиванов, политолог: Има опасност предстоящите местни избори  да се изродят в търсене на благоразположение от правителството

Борис Попиванов, политолог: Има опасност предстоящите местни избори да се изродят в търсене на благоразположение от правителството

16 Юли 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Има риск при сегашното състояние на партиите и зависимостта на общините от държавата, местните избори да изродят в битка за благоразположението на правителството. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов. Това е процес свързан с кризата в политическите партии, които не могат да намерят баланс на взаимоотношенията между местни структури и държавна власт. По думите му едната страна на медала е кризисното положение, в което се намират партиите и факта, че то ще се задълбочи, ако се приемат окончателно промените в субсидирането на политическите партии.„Другата страна на медала, която трябва да отчитаме, когато говорим за местни избори е, че предстоящите през октомври избори ще са в условията на най-голямата позната ни до сега зависимост на общините от централната власт и по-конкретно от правителството. Знаем измеренията на тази зависимост. Устойчиво нараства и продължава да расте делът на държавните субсидии при формирането на бюджетите на общините, т.е. директната финансова зависимост“, каза той. Борис Попиванов предупреди, че участниците в надпреварата на местните избори има от какво да се притесняват, защото въздействието върху тях може да е по много начини, включително и чрез прокуратурата. Трагичното състояние на редица сектори, здравеопазването и тенденцията на общини във фалит дава възможности на държавата да влияе на местната власт. Въпросът е до каква степен избраният управник на местната власт ще може да кореспондира с държавната власт, каза още той. Друг фактор е неяснотата по отношение на европейските средства и фондове в условие на неясно бъдещо европейско финансиране, добави политологът.

Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.