НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

RTK (Косово): Косово ще кандидатства отново за членство в Интерпол

RTK (Косово): Косово ще кандидатства отново за членство в Интерпол

27 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Пацоли съобщи, че членството на Прищина отново ще е в дневния ред на общото събрание на световната полицейска организация ИНТЕРПОЛ, което през тази година ще се проведе в Чили, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Днес седалището на Интерпол в Лион (Франция) обсъди кандидатурата на Република Косово и реши да представи досието на Косовската полиция за гласуване на Общото събрание на Интерпол, което ще се проведе в Чили. Косовската полиция беше оценена на най-високо ниво на професионализъм и надеждност като модерна полицейска организация със съвременни стандарти. От участниците от десет държави в днешното разискване на Изпълнителния комитет за 2019 г. само три държави бяха от онези, които признават независимостта на нашата страна и почти всички участници заявиха, че кандидатурата на Косовската полиция ще бъде предадена на Общото събрание. Затова искаме Сърбия да призове гласа на разума и да не действа с препятствията си срещу мира и сигурността. Би било примитивно и лишено от всякаква логика да възпрепятства и лобира срещу членството на Косовската полиция в международната организация Интерпол, докато от друга страна говори за мира и сигурността“, пише Пацоли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Кандидатурата на Косово за членство в Интерпол ще бъде представена на Общото събрание в Чили

Gazeta Express (Косово): Кандидатурата на Косово за членство в Интерпол ще бъде представена на Общото събрание в Чили

27 Юни 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кандидатурата на Косово за членство в Интерпол ще бъде представена на Общото събрание на международната полицейска организация, което ще се проведе тази година в Чили. Това обяви министърът на външните работи на страната Беджет Пацоли, като поясни, че решението е взето в сряда от Изпълнителния комитет на Интерпол и че организацията е призовала Сърбия да не пречи на Косово в начинанието й, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Косово поднови кандидатурата си за членство, след като през 2018 г. не успя да си осигури необходимата подкрепа на две трети от 192-те държави-членки на Интерпол. Властите в Прищина обвиниха за неуспеха „агресивната кампания" на Сърбия.
Пацоли подчерта, че Изпълнителният комитет на Интерпол е решил кандидатурата на Косово за членство да бъде внесена в Общото събрание по-късно тази година. „Говоренето за мира и сигурността и в същото време възпрепятстване и лобиране срещу членството на косовската полиция в международната организация на Интерпол е примитивно и ирационално", пише Пацоли в социалната мрежа по повод усилията на официален Белград да възпрепятства приемането на най-младата държава на Балканите в организацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бившият директор на Интерпол се призна за виновен във взимане на подкупи в размер на над 2 милиона долара

AFP: Бившият директор на Интерпол се призна за виновен във взимане на подкупи в размер на над 2 милиона долара

20 Юни 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. Бившият директор на световната полицейска организация Интерпол Мен Хонвей се призна за виновен в четвъртък за взимането на подкупи в размер на 2,1 милиона долара, предава AFP, като се позовава на местни медии.
Бившият заместник-министър на обществената сигурност на Китай "показа покаяние" по време на изслушването в Тианджинския народен съд № 1 в източната част на Китай, пише официозът на комунистическата партия Peole’s Daily.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.