НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Джон Болтън пътува към Япония на фона на криза между Токио и Сеул

Reuters: Джон Болтън пътува към Япония на фона на криза между Токио и Сеул

21 Юли 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по националната сигурност на американският президент Джон Болтън даде старт на пътуване към Югоизточна Азия на фона на криза между Токио и Сеул, предава Reuters. Планирано е посещение на американския дипломат в двете страни.

Президентът Доналд Тръмп предложи в петък помощта на своята администрация за премахване на напрежението в региона между двата най-големи съюзника на САЩ в Азия, което може да застраши световните доставки на карти памет и смартфони.

Продължаващият конфликт е причинен от една страна заради въпроса за компенсациите за южнокорейци, принудени да работят за японците по време на Втората световна война. По-рано този месец конфликтът се изостри след като Токио спря доставката на някои високотехнологични част към Южна Корея. Япония отрече въпросът за компенсациите да е причината за ограничителните мерки в износа.

Тръмп заяви, че южнокорейският президент е поискал неговото посредничество, а от Сеул потвърдиха думите му.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Продължава напрежението между Япония и Южна Корея, намесиха санкциите срещу Северна Корея

TAСС: Продължава напрежението между Япония и Южна Корея, намесиха санкциите срещу Северна Корея

9 Юли 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Токио/Сеул. Продължава напрежението между Япония и Южна Корея, намесиха санкциите срещу Северна Корея, коментира TACC
Японският министър-председател Шиндзо Абе, говорейки в ефир на един от японските телевизионни канали, заяви, че Южна Корея не следи твърде строго спазването на търговското ембарго със Северна Корея, в резултат на което някои материали, доставени от Япония в Южна Корея, могат да попаднат в ръцете на Пхенян. Подобно предположение бе изразено и от заместник генералния секретар на управляващата Либералдемократическа партия (ЛДП) на Япония Коичи Хагида. "Мисля, че е съвсем естествено да се предприемат адекватни мерки, защото има случаи, в които ние просто не знаем крайната точка на доставката на тези материали," каза той пред японска телевизия, коментирайки затягането на контрола върху износа на три вида материали в Южна Корея, необходими за производството на полупроводници и дисплеи на електронни устройства.
Южна Корея отхвърля твърденията на Япония за нарушаване на режима за санкции срещу Северна Корея, което може частично да предизвика ограниченията за износа на Токио към Сеул. Това съобщи във вторник министърът на търговията, промишлеността и енергетиката на Република Корея Сун Юн-мо.
"Не намерихме доказателства, че флуороводород, внесен от Япония, може да бъде доставен на страни, подложени на санкции на ООН, включително Северна Корея", цитира думите му Йонхап. Той също така призова Токио "да спре неоснователните обвинения".
Отношенията между Токио и Сеул се обтегнаха през есента на 2018 г., когато Върховният съд на Република Корея е наредил на японската компания „Нипон Стийл“ да изплати обезщетение на четирима корейски работници за принудителен труд през Втората световна война. Японското правителство отхвърли решението на съда, подчертавайки, че този въпрос е окончателно решен, когато отношенията между Токио и Сеул са нормализирани през 1965 година. Междувременно Южна Корея започна процедура за конфискация на активи на въпросната японска компания в случай на компенсация.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Japan Times: Японски фирми с притеснение следят влошаването на отношенията между Токио и Сеул

Тhe Japan Times: Японски фирми с притеснение следят влошаването на отношенията между Токио и Сеул

8 Юли 2019 | 05:35 | Агенция "Фокус"
Токио/Сеул. Влошаващите се отношения на Япония с Южна Корея заради разногласия относно тяхната военна история бяха задълбочени от Токио миналата седмица, когато правителството сложи край на преференциалния режим за износа на ключови материали за своя азиатски съсед, които са жизненоважни за производството на полупроводници и цифрови дисплеи, пише японското англоезично издание The Japan Times.
Правителството може би се опитва да притисне основните индустрии на Южна Корея, като изиграе търговската карта, за да я постави на масата за преговори, но тази тактика може да има и обратни последствия, тъй като много местни компании правят бизнес с партньори в Южна Корея.
Редица фирми заявяват, че наблюдават с нетърпение развитието на ситуацията, като отбелязват, че остава неясно дали наскоро въведените регламенти действително ще попречат на търговията между двете страни. Според новите регламенти най-притеснителна е разпоредбата, според която може да се наложи да чакат 90 дни, за да получат официално одобрение за износ на някои ключови елементи за Южна Корея.
Междувременно, някои експерти заявиха, че въздействието вероятно ще бъде ограничено, тъй като този ход не е пълна забрана или ограничение - поне в техническо отношение, което значително да спъне производствените възможности на южнокорейските фирми.
Някои компании обаче казаха, че ако ситуацията се повиши по някакъв начин, тя може да предизвика неблагоприятни последици за цялата верига на доставки.
Миналия четвъртък правителството започна да изисква от японските производители да подават заявления всеки път, когато искат да изнесат флуориран полиимид, флуороводород за Южна Корея. Флуорираният полиамид се използва за дисплеите на смартфоните, докато при производството на полупроводници флуороводородът се използва като ецващ агент.
Според доклад на J.P. Morgan, японските фирми са сред водещите производители на трите материала и би било трудно да се намерят алтернативни доставчици с изключение на един вид флуориран полиамид.
Южна Корея е третата най-голяма японска дестинация за износ след Китай и САЩ. Полупроводниковите компоненти бяха най-продаваната позиция през 2018 г., като са осигурили 630 млрд. йени (10 млрд. лева), според данни, събрани от Японския съвет за външна търговия.
Опитът на Япония за преразглеждане на търговската процедура показва разочарованието на Токио от Сеул и нежеланието му да разрешава проблемите с принудителния труд по време на военните действия след решенията на южнокорейския съд, които наредиха на японските компании да платят компенсации на бивши работници или техните семейства, коментират наблюдатели.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.