НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

30 Юли 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските журналисти Владимир Кузнецов - Вован и Алексей Столяров - Лексус приковаха вниманието на света, особено на Балканите, след обявените телефонни разговори с водещи държавници, в които те се представиха като техни колеги.
В интервю за сръбския всекидневник „Политика" двамата коментираха и разговорите, които по-рано проведоха с премира на Северна Македония – Зоран Заев. Двамата признаха, че не са очаквали шегата им да се превърна в такава сензация, като подчертаха, че не са успели да държат в заблуждение толкова дълго нито един друг политик. Припомня се, че Вован и Лексус позвъниха на Заев, представяйки се за бившия президент на Украйна Петро Порошенко и за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
На въпрос какви впечатления са получили след разговорите с Еманюел Макрон, Реджеп Тайо Ердоган, Жан-Клод Юнкер, Хуан Гуайдо, Мило Джуканович, Зоран Заев, Рамуш Харадинай, Борис Джонсън, Федерика Могерини и представители на администрацията на САЩ, Вован и Лексус отговориха:
„Макрон е много благ, фин човек. Гуайдо не направи впечатление на независим политик в разговора. Борис Джонсън, въпреки че е комичен и възприеман като ексцентрик, всъщност е много интелигентен и хладнокръвен политик. Харадинай се опитва да направи впечатление на любезен дипломат, но не успява. Премиерът Заев обаче е наистина невероятен човек. Преди него не бяхме успявали да заблудим нито един друг политик за толкова дълго време – почти година, въпреки факта, че имаше срещи с представители на истинските украински власти. Но най-важното заключение е, че всички политици са хора, също като нас. И имат слабости и проблеми точно като нас".
Вован и Лексус са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната.
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2018 г., през януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.


Агенция „Фокус“ припомня:

Миналата година, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, руските "пранкери" (шегаджии) Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те поговориха и с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите, те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският политик е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“, е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателя на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Руските комици публикуваха разговори и с Рамуш Харадинай

„Плюс Инфо“ (Македония): Руските комици публикуваха разговори и с Рамуш Харадинай

12 Юли 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Само няколко дни след като в интернет се появиха аудиозаписи на разговорите на премиера Зоран Заев с руски комици, в които той е убеден, че говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с тогавашния украински президент Петро Порошенко, разговорите на косовския премиер Рамуш Харадинай с руските комици бяха публикувани в мрежата, пише македонското електронно издание “Плюс инфо“.
Разговорите с Храдинай са проведени през януари и април. В телефонен разговор, публикуван в YouTube, Харадинай обещава подкрепа за Порошенко и казва, че ще се моли за него на всички избори, информира косовския вестник Gazeta Express.
„Мисля, че след победата ще призная Косово като независима държава“, казва уж Порошенко.
Медиите съобщават, че руските комици, когато са разговаряли с министър-председателя на Македония, са получили от него телефона на косовския премиер.
Заев и Харадинай не са единствените, които разговаряха с двамата комици, преди това те разговаряха с френския президент Еманюел Макрон, както и с Борис Джонсън, Жан-Клод Юнкер, Ники Хейли, Хуан Гуайдо, няколко американски губернатори и конгресмени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Руските шегаджии звъняха и на мен, но не им мина номера

Хашим Тачи: Руските шегаджии звъняха и на мен, но не им мина номера

12 Юли 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в четвъртък, че руските комедианти, които погодиха номер на македонския премиер Зоран Заев, са опитали да се свържат преди това и с него, но не са успели да изпълнят шегата си, предава македонската телевизия “Алсат-М“.

„Не може да се говори с някого без преди това да са известни темите на разговор, колко ще трае разговорът и с кого точно ще се проведе той“, заяви държавният глава, като изрази благодарност към служите за сигурност, които са спомогнали за избягване на ситуация, подобна на тази, която се разигра в Северна Македония

„Фокус“ припомня:
Двама руски комедианта успяха по-рано тази седмица да се свържат с македонския премиер Зоран Заев, представяйки се за генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившият украински президент Петро Порошенко. Под тази маска, те са провели разговори със Заев, което предизвика скандал в югозападната ни съседка.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Северна Македония): Всички желаещи да проведат телефонно обаждане със Зоран Заев ще преминават през проверка

„Независен“ (Северна Македония): Всички желаещи да проведат телефонно обаждане със Зоран Заев ще преминават през проверка

11 Юли 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството в Скопие готви нови правила за безопасна комуникация след гафа с руските комедианти, които няколко пъти разговаряха с премира на Северна Македония Зоран Заев, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Документът все още се разработва, но той ще предвижда строги мерки за всички, които искат да говорят с министър-председателя на югозападната ни съседка, предава местното издание “Независен“.

„Ще се използват класическите методи – кой се обажда, защо се обажда, проверка на номера и самоличността, всичко нужно за да се постигне необходимото ниво на сигурност“, това са заявили пред вестника членове на правителството и хора, близки до разработвания документ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Руската „шега“ – хибридна война или пропуск в държавните институции

„Телма“ (Македония): Руската „шега“ – хибридна война или пропуск в държавните институции

10 Юли 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руската „шега“ – хибридна война или пропуск в държавните институции, коментира македонският телевизионен канал “Телма“
Министерството на вътрешните работи и съответните служби получиха задачата да променят и подобрят протоколите за сигурност, но не и да изолират премиера от всякакъв контакт с държавни лидери - това се случи на вчерашното заседание на правителството, след като беше публикуван материал, че двама руснаци са успели да заблудят Заев, че са украинският президент Порошенко и да го попитат какво мисли за някои регионални въпроси, но също и за обстоятелствата, при които се изпълнява споразумението от Преспа.
Експертът по комуникационна сигурност Боян Стоич заяви в телефонен разговор с „Телма“, че може да разбере желанието на премиера да има връзка с гражданите, които знаят номера му, но също така, че компетентните разузнавателни служби и протоколът трябва да защитават комуникациите с подходящи дейности. Заев потвърди днес, че украинският номер, изпратен до него от двамата руснаци, също така изпращал снимки на срещи с държавници, затова той смятал, че той е номерът на истинския Порошенко.

”По това време аз също вярвах, че имам комуникация (с Порошенко). Тъй като получих снимки от военния парад на Украйна, от така наречения и фалшив президент на Украйна Порошенко, аз съм пращал снимки от посещението на Меркел и други подобни. Не знам точно кога комуникацията е прекъсната. Може да видим в историята на телефоните“, заяви премиерът Зоран Заев.
Въпрос: Те твърдят, че сте ги търсили лично по телефона, който Ви дадоха?
Заев: В тази комуникация, която имахме, е възможно. Както те ме търсеха, така и аз ги търсех, вярвайки, че е президентът Порошенко.
Въпрос: Кога осъзнахте, че тов не е истинския Порошенко?
Заев: Вчера, когато бяха публикувани.
(след отговора, Заев и настоящите журналисти се смеят)


И докато Заев все още обяснява подробности за тройната комуникация с руските пранкстери, Вован и Лексус, те се похвалиха, че са му предизвикали пресконференция и му казаха, че е необходим мозък, а не истории за борба с анти-НАТО. Но правителството все още счита, че хибридна война и подменена реалност стоят зад шегаджиите от Русия, които поставят сериозни въпроси в сериозни условия преди референдума за името и гласуването за конституционни промени.
Вицепремиерът Шекеринска казва, че това се е случило и с генералния секретар на НАТО Столтенберг и не е търсена отговорност за тези, които трябваше да го защитават, така че тук не трябва да се търси такава.

“Този тип хибридна война, която злоупотребява както с гражданите, така и със социалните мрежи и традиционните медии, са типичният начин на действие при такива операции. И може би ние като граждани трябва да филтрираме тази информация, защото те искат да постигнат точно това. Те искат днес да се занимаваме с тяхната атака, а не със съществените неща и с реформите“, каза Шекеринска.
Въпрос: Трябва ли някой да поеме отговорност, защото е позволил на премиера да стигне до такава лоша ситуация?
Шекеринска: „Знаете ли кой поема отговорност в НАТО заради разговора с генералния секретар? Кой напусна френската служба за разговора с Макрон? Знаете ли дали службите биха могли да реагират на такова нещо? Ако са правили това, което Сашо Миалков е правил, ако подслушват всички разговори на премиера, тогава могат постфактум да ги анализират.“


Шекеринска твърди, че премиерът не е издавал никакви тайни, нито е променила позицията си по държавни въпроси, както са го правили предшествениците от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руските пранкстери за Зоран Заев: Избрахме него,откакто започна да обвинява Москва

Руските пранкстери за Зоран Заев: Избрахме него,откакто започна да обвинява Москва

10 Юли 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Македония бе избрана заради преименуването на държавата, с Путин не успяхме да се свържем по телефона, и за разговор с Макрон чакахме две години, заявиха Алексей Столяров и Владимир Кузнецов, по-известни като руски пранкстери Лексуси и Вован, специално за македонския информационен портал A1 On.
Тези 30-годишни журналисти бяха на линия в социалната мрежа „Фейсбук“, за да отговорят на нашите въпроси за това, какво ги е накарало да се представят на премиера Зоран Заев за Петро Порошенко и Йенс Столтенберг. Според Столяров и Кузнецов, Заев е само един от стотината функционери, които са попаднали под техните „шеги“
Те са написали книга, озаглавена "За кого звъни телефонът", в който има отделен раздел "Балканска история", където пишат за балкански политици, с които са разговаряли. Те правят това повече от пет години, досега не са били разследвани по никакъв начин и ги уверяват, че не правят нищо незаконно с "шегите". Започнаха с музикални звезди и актьори, а после се заинтересуваха от по-сериозни световни теми, от „политиците, които определят човешките съдби".
„Нашите дейности са законни. Никога не сме били разследвани в нито една страна. Ние не участваме в подслушване или друга незаконна дейност. С помощта на "шегите" ние подкрепяме разследващата журналистика. Все още нямаме достъп до Путин, Тръмп или Меркел и други политици. Например, за да разговаряме с френския президент Макрон, чакахме две години ”, казва Владимир за А1 On.
За Алексей и Владимир обществеността не знае много, освен за "славата", придобита на световно ниво чрез аудио записи по телефона, разговори със знаменитости, преди всичко политици, като се представяха за държавни или правителствени ръководители и ръководители на международни организации.
На въпроса ни защо са избрали да се шегуват с македонския премиер Зоран Заев, те казват, че им попаднал в полезрението, когато е започнал да обвинява Москва за намеса във вътрешните работи на страната. Контактът е взет от сайта на македонското правителство , а от кабинета на Заев им се обадили само няколко часа след разговора.
"Не знаехме за Зоран Заев по-рано, но наблюдавахме много интервюта, в които той обвинява Русия в намеса във вътрешната политика на вашата страна и ние заключихме, че това е добра причина да се обадим и да го попитаме лично. Причината, поради която обявихме разговора вчера, беше защото бяхме на почивка и имахме време да съберем всички записи и да ги публикуваме. Ние бяхме заети преди това и фокусиран върху други жертви - каза Лексус.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Не Заев е жертва, а македонският народ

ВМРО-ДПМНЕ: Не Заев е жертва, а македонският народ

10 Юли 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Зоран Заев не е жертва, в случая Република Северна Македония (в изявлението е използвано името „Македония“ – бел. прев.) е жертва на неговия престъпен характер, безотговорност и неспособност“, така смятат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, по повод шегата, която двама руски комици си направиха с премиера на югозападната ни съседка, предава местната телевизия A1 on.

„Република Македония три години е държава, която е потънала в корупция, липса на равенство пред закона и разсипничество. Извиненията на злодея Заев не помагат да се изчисти срама и да се тръгна напред“, казват още от партията, след като вчера стана ясно, че Заев е провел разговор с двамата комедианти, като единият се е представил за Йенс Столтенберг, а другият е приел образа на бившият украински президент Петро Порошенко.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Зоран Заев е жертва на измама, от която трябва да се извлекат поуки

Deutsche Welle: Зоран Заев е жертва на измама, от която трябва да се извлекат поуки

9 Юли 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер заяви, че не възнамерява да подаде оставка, след като стан ясно, че е разговарял по телефона с руски комици, които са се представили за украинския президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
След излизането на запис, в който двама руски комици - "пранкстери", известни под псевдонимите Вован и Лексус, са провели телефонни разговори с македонския премиер Зоран Заев, той проведе пресконференция, посочвайки, че е жертва на добре организирани структури, насочени към налагане на пряко увреждане на стратегическите интереси на страната за членство в НАТО. Заев посочи, че манипулациите идват от пропагандни медии с анти-НАТОвска ориентация за разпространение на влиянието на трети страни.
"Те използват дезинформация и това е класическа политическа дискредитация", каза македонският премиер, като каза, че той не е единственият политик, измамен от руските комици Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексей Столяров), но че "техните жертви" са например, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бивш британски външен министър Борис Джонсън, поп легендата Елтън Джон и др. "Списъкът показва, че съм в добра компания", каза Заев, който отбеляза, че в публикуваните записи са направени сериозни промени в някои части, чийто контекст не е автентичен, като се има предвид предимно частта, която се отнася до автокефалията на Македонската православна църква. Останалите части от обявените преговори, каза той, само потвърждават ангажиментите му, които той публично подчертава.
Според Заев този скандал е нова тревога за Северна Македония и за целия демократичен свят, за сериозно противопоставяне на фалшивите новини и манипулации. Той обяви, че правителството ще се срещне спешно, за да преразгледа сериозните промени в протоколите за сигурна комуникация и да предприеме решителни действия срещу разпространяването на дезинформация.
Министър-председателят се извини на обществеността за скандала, но добави, че е жертва на откритостта си към всички македонски партньори и с гражданите и заяви, че не възнамерява да подаде оставка, защото от този случай държавата ще излезе по-интелигентна. Отговаряйки на въпросите на журналистите след обръщението си, македонският премиер не се съгласи с твърдението, че е направена сериозна грешка в протокола и отрече твърденията, че в преговорите е издал държавна тайна.
Днес добре познатите руски "пранкстери" публикуваха записи, в които от името на бившия президент Петро Порошенки разговарят със Заев. В един от трите разговора от името на Порошенко комиците казват, че украинските учени "са открили" неговата генетична връзка с Александър Велики. "Нашите учени са открили моята генетична връзка с него, така че сега мога да бъда наречен Петро Македонски", казаха "пранкстерите" в един от разговорите от името на Порошенко. Както знаем, нашите учени са направили серия от исторически открития. Както знаете, украинците са древни шумери ... Нашата територия в един момент е била дори под управлението на Александър, "добавя фалшивият Порошенко. В отговор министър-председателят Заев твърди, че е "чел за него" и е казал, че историята "може да ни обедини".
Руските "пранкстери" съветват Заев да даде "малко дарение" на Вселенския патриарх Вартоломей за независимостта на македонската църква. Заев съобщил на фалшивия Порошенко, че е готов да плати на патриарх Вартоломей 100 000 евро в брой, твърди Вован. "Пранкстерите" от името на Порошенко казаха на Заев, че Македония има "големи шансове" и че "може да започне процес" за получаване на автокефалия.
Твърди се, че Вартоломей е съгласен. - Но трябва да ви кажа едно условие в моя случай. Платих пари на Вартоломей лично ”, са казали руснаците на Заев.
Твърди се, че "това състояние, наред с други неща, също може да помогне." Според „пранкстерите“ "сумата е намалена". Платих над 150 000 евро, ”каза Порошенко. Заев отговаря, че е "страхотно и няма да има проблеми".
Заев, заедно с двамата руски комици, е обсъждал и външнополитически въпроси: споразумението на Преспа, отношенията с Русия, ЕС, НАТО и т.н. В един от разговорите с македонския премиер Вован и Лексус се представят от името на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
В реакциите в македонската общественост депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски отбеляза, че разговорът на Заев с комиците е сериозен дипломатически скандал, който е причинил щети на страната. Милошовски поиска оставката на министър-председателя и външния министър Никола Димитров заради нарушението на дипломатическия протокол.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Денешен" (Македония): Руските комици Вован и Лексус са провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

"Денешен" (Македония): Руските комици Вован и Лексус са провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

9 Юли 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столаров, известни като Вован и Лексус, са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната, отбелязва електронното издание на скопския вестник "Денешен".
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2918 г., шрез януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.