НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: 844 ученици са класирани на първи етап за прием в осми клас, за три паралелки е преустановен приемът в областта

Кюстендил: 844 ученици са класирани на първи етап за прием в осми клас, за три паралелки е преустановен приемът в областта

11 Юли 2019 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 844 ученици са класирани на първи етап за прием в осми клас, за три паралелки е преустановен приемът в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието. За първи етап на класиране 902 седмокласници са подали заявления за 1073 места в паралелките от област Кюстендил, от тях класираните са 844, некласираните са 58. В област Кюстендил училищата с прием в осми клас са 18 с утвърден държавен план-прием от 43 паралелки, в това число и една паралелка профил „Физическо възпитание и спорт” в Средно училище „Климент Охридски“ – Дупница. Поради липса на посочени желания от кандидатите и недостатъчен брой класирани със заповед на началника на Районно управление на образованието – Кюстендил е преустановен приема в три паралелки. Едната паралелка е в Средно училище „Христо Ботев” – Кочериново, профил „Предприемачески”. Втората паралелка е в Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов” – „Машини и системи, изолации в строителството”. Третата закрита паралелка е „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове” в Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров” – Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Нула точки е най-ниският резултат от изпитите при седмокласниците, най-високият е 188 точки

Кюстендил: Нула точки е най-ниският резултат от изпитите при седмокласниците, най-високият е 188 точки

3 Юли 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нула точки е най-ниският резултат от изпитите при седмокласниците, най-високият е 188 точки. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Данните от положените изпити по български език и литература и по математика сочат, че един от седмокласниците е получил 0 точки и от двата изпита. Едно момче има 0 точки по български език и литература, а едно момиче 0 точки по математика. Само едно момче от областта има 188 точки, което е и най-високия резултат от двата изпита в областта. Три момичета имат съответно по 177, 178 и 179 точки на изпитите от двата предмета. Най-масовите точки по математика са в границите от 8 до 19. По български език са от 44 до 77. По отделно по двата предмета няма седмокласници получили точки от 98 до 200.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 16 седмокласници от областта се явяват на национално външно оценяване по чужд език

Кюстендил: 16 седмокласници от областта се явяват на национално външно оценяване по чужд език

21 Юни 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 16 седмокласници от областта се явяват на национално външно оценяване по чужд език. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Седмокласниците са избрали да проверят способностите си по английски език. Изпитът е по желание на учениците. Продължителността на изпита е 60 минути. За него важат всички изисквания, както при националното външно оценяване по български език и литература и по математика.
На 25 юни ще се проведе и изпит за проверка на способностите по спорт. За него заявления са подали 22 ученици от област Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Провежда се национално външно оценяване по чужд език за седмокласниците

Провежда се национално външно оценяване по чужд език за седмокласниците

21 Юни 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Провежда се национално външно оценяване по чужд език за седмокласниците. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Оценяването е по 6 езика – английски, немски, френски, италиански, испански и руски език.
Изпитът, който е по желание, започва в 9.00 часа и продължава 60 минути. Той включва три компонента – слушане и отговор на въпроси към чутите текстове, граматика с въпроси с избираеми и кратки свободни отговори и писане на кратък текст по зададена тема. За всеки компонент учениците имат по 20 минути.
Желание да се явят на този изпит са заявили 1823 ученици от цялата страна. Най-много желаещи има за изпита по английски - 1744 ученици, като в София те са 625, във Варна - 130, а по 121 желаещи за изпит по английски има в област Благоевград и София-област. Малко под 100 са седмокласниците в Бургас, Велико Търново, Добрич, Разград и Шумен, които също искат да държат изпит по английски език. 37 ученици от цялата страна са пожелали да се явят на изпит по немски език, а 29 - на изпит по руски език. Италиански и френски език са избрали по 6 ученика, а само един е пожелал да провери знанията си по испански език. В областите Кърджали, Сливен и Смолян има само по двама ученици, желаещи да държат изпит по английски език. В две области - Враца и Ямбол, седмокласниците не са пожелали да се явяват на изпит по чужд език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 115 седмокласника от областта са завили желанието си да се явят на Националното външно оценяване по чужд език

Благоевград: 115 седмокласника от областта са завили желанието си да се явят на Националното външно оценяване по чужд език

21 Юни 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 115 седмокласника от областта са завили желанието си да се явят на Националното външно оценяване по чужд език, което не е задължително. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието – Благоевград. Изпитът започва в 09.00 часа. За да бъдат допуснати до него учениците трябва да бъдат в училищата в 08.30 часа и да носят служебна бележка, както и документ за самоличност.

„Фокус“ припомня:

На 17 и на 19 юни се проведоха Националните външни оценявания по български език и литература и по математика, които бяха задължителни. До тях бяха допуснати 2 736 ученика. От тях на първата малка матура се явиха 2 632-ма ученика, тоест 104 деца са отсъствали. На вторият изпит са присъствали 2 637 ученика от област Благоевград, което е с 5 повече деца, сравнено с външното оценяване по БЕЛ. И двата изпита преминаха спокойно и без инциденти.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 3621 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

Бургас: 3621 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

19 Юни 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. 3621 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в област Бургас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Виолета Илиева, началник на Регионално управление на образованието – Бургас. По думите й няколко от децата, завършили 7-ми клас, не са се явили на изпита. По справка на Регионалното управление на образованието това са деца, които са се явили на национални олимпиади и оценката олимпиадата им се зачита за оценка от национално външно оценяване.
„Всички явили се ученици днес бяха разпределени в 298 зали, а самото външно оценяване по математика бе организирано и се проведе в 105 училища. Отново изпитът, както по български език и литература, премина в две части. Първата част бе 60 минути, с 30 минути удължена за деца със специални образователни потребности (СОП), а втората част - с продължителност 90 минути, като там децата със СОП имаха възможността да увеличат времето си за писане до 50 минути“, каза още Илиева и уточни, че за всичките 14 заявени деца със СОП са били организирани 14 зали с консултанти и квестори, които са се грижили те също да полокажат своите знания. По думите на Виолета Илиева няма регистрирани случаи на преписване или на други нерегламентирани действия.
„Изпитът вече от 10 години се провежда по тази организация, както националното външно оценяване, така и държавните зрелостни изпити, така че директорите и учителите са свикнали с цялостна организация и към момента няма подадени сигнали за преписвания и анулирания на работите“, посочи началникът на Регионалното управление на образованието в Бургас.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Виолета Илиева, РУО – Бургас: На 21-ви юни за първи път ще се проведе трето национално външно оценяване по чужд език

Инж. Виолета Илиева, РУО – Бургас: На 21-ви юни за първи път ще се проведе трето национално външно оценяване по чужд език

19 Юни 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. На 21-ви юни за първи път ще се проведе трето национално външно оценяване по чужд език. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) – Бургас. „Всички деца, които до сега са заявили желание да се явят на такова оценяване са го направили, сроковете, които сме подали много по-рано към училищата“, каза още Илиева и уточни, че в две от училищата в ж.к. „Меден рудник“ и в ЦГЧ ще се организират изпитите по три предмета – английски език, френски език и руски език. „Учениците ще имат възможността да проверят своите знания и по чужд език, когато завършват основно образование“, заяви началникът на Регионалното управление на образованието. По думите ѝ по важното, което родители трябва да знаят, е, че тази учебна година заявленията за подаване на подредените желания на учениците в съответните училища-гнезда няма да се осъществява на хартиен носител, както е било досега. „От тази година заявленията ще се подават по електронен носител, затова те трябва или сами да си попълнят заявлението и да го изпратят от вкъщи или ако не могат да направят това, да отидат в училището, в което детето е учило и дежурните учители ще му помогнат да си подреди желанията“, обясни Виолета Илиева и посочи, че като за целта в края на заявлението ученикът трябва да положи подпис, че е съгласен с написаното. „Подаването на заявление за класираните на първия етап ще се извърши от 3-5 юли . До тогава писмените работи ще бъдат проверени и резултатите ще бъдат изнесени в срок. Очакваме това да се случи на 27-ми юни“, посочи Илиева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО-Варна: Писмените работи от външното оценяване по чужд език на 21 юни ще бъдат оценявани от комисия в града

Венцеслава Генова, РУО-Варна: Писмените работи от външното оценяване по чужд език на 21 юни ще бъдат оценявани от комисия в града

19 Юни 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Писмените работи от външното оценяване по чужд език на 21 юни ще бъдат оценявани от комисия в града. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. По думите й изпитните комплекти от националното външно оценяване по български език и литература и математика се изпращат в София, където ще бъдат оценени от специална комисия, обучена да работи с електронната система, която влезе в сила от тази учебна година.
„Няма да се транспортират до София до комисиите по засекретяване. Тъй като изпитът е по желание, проверката няма да бъде в електронна среда. Тоест ние си имаме тук и комисия по засекретяване и комисия за проверка и оценка на писмените работи, така че макар и нов като изпит от националното външно оценяване, неговата проверка и оценка ще се извърши по досегашния, познатия, стария начин, тъй като те и не са много заявилите желание за този изпит, така че ще се справим“, заяви Венцеслава Генова.
Тя заяви че общо 134 седмокласници от областта са заявили желание да се явят на изпит по чужд език, сред които 130 ученици по английски език, 3 по немски език и 1 ученик по руски език.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО - Варна: Провеждането на държавните зрелостни изпити и на национално външно оценяване в различни месеци дава повече време за подготовка на седмокласниците

Венцеслава Генова, РУО - Варна: Провеждането на държавните зрелостни изпити и на национално външно оценяване в различни месеци дава повече време за подготовка на седмокласниците

19 Юни 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Самостоятелно протичане на държавните зрелостни изпити и на национално външно оценяване в различни месеци дава повече време за подготовка на седмокласниците. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя припомни, че от тази година за първи път матурите на дванайсетокласниците и изпитите на седмокласниците се провеждат, съответно през месеци май и юни. Според нея това улеснява значително учебните заведения, където се помещават както гимназия, така и основно училище. По думите ѝ във Варна това са Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, Трета природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“ и Професионалната гимназия по икономика. „Това е по-добрият начин, но пък до това разделяне се стигна след като в годините назад сме се опитвали да се усъвършенстваме, да подобряваме и олекотяваме процедурата. Вероятно ще продължим да търсим още възможности за олекотяване и оптимизиране на процеса“, заяви Венцеслава Генова. Според нея освен повече време за подготовка за учениците това улеснява и подготовката на самите изпити от страна на учебните заведения, тъй като е улеснило намирането на квестори. „В един момент и за държавните зрелостни и за външните оценявания са необходими квестори. Сега можем да ползваме учителите, които на държавните зрелостни изпити бяха квесторите, сега си ги ползваме по-лесно. Окомплектоваме екипите от дежурни учители в ролята на квестори“, каза още Венцеслава Генова.
Националното външно оценяване след VII клас по български език и литература се проведе на 17 юни, изпитът по математика се проведе днес, а свободноизбираемото външно оценяване по чужд език ще бъде на 21 юни.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 48 седмокласници от областта не са се явили на националното външно оценяване по математика

Кюстендил: 48 седмокласници от областта не са се явили на националното външно оценяване по математика

19 Юни 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 48 седмокласници от област Кюстендил не са се явили на националното външно оценяване по математика. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. От 979 ученици в седми клас в област Кюстендил са се явили 931, което е 95% от седмокласниците. Не са се явили 48 ученици.
Изпитният ден в област Кюстендил е преминал при нормални условия. Няма анулирани писмени работи. Равнището на компетентностите на седмокласниците е проверено чрез тест с общо 25 задачи Включени са 17 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, както и 5 задачи с кратък свободен отговор – числов, символен или словесен, от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение.
Изпитът е съдържал и 3 задачи с разширен свободен отговор. Максималният брой точки от теста е 100.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 3830 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

Варна: 3830 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в областта

19 Юни 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Варна. 3830 ученици са се явили на външното оценяване по математика след VII клас в област Варна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Общо 78 ученици от областта не са се явили на изпита. Във Варна изпитът е преминал нормално и не са получавани сигнали за нередности. По думите на Венцеслава Генова от тази учебна година има редица нововъведения в провеждането и проверяването на националното външно оценяване. Така например ученици за първи път използваха черни химикали за попълване на изпитните бланки, тъй като техните работи ще бъдат проверявани електронно. Поради тази причина всеки изпитен комплект има идентификационен баркод, а към изпитните работи има прикрепени чернови.
„Те се сканират и за да може сканираното да се вижда добре, това което детето е писало, и да може да бъде проверявана в електронна среда. Това налага да се пише с черен химикал. Новост е това, че изпитите по български език и о математика се състоят от две части, но изпита е един и е задължително да се явяват и на двете части“, съобщи Венцеслава Генова. Освен това тазгодишния випуск седмокласници са първите, които завършват основно образование след VII клас, чиито резултати от външното оценяване ще бъдат вписани в получените свидетелства. Венцеслава Генова посочи, че положителна промяна е отделянето на националното външно оценяване в самостоятелен месец. Досега матурите на зрелостниците и изпитите на седмокласниците се провеждаха през месец май.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2 637 ученици от област Благоевград са се явили на Националното външно оценяване по математика след 7-и клас

Благоевград: 2 637 ученици от област Благоевград са се явили на Националното външно оценяване по математика след 7-и клас

19 Юни 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 2 637 ученици от област Благоевград са се явили на Националното външно оценяване по математика след 7-и клас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието – Благоевград. „Това е с 5 повече от явилите са на изпита по български език и литература. Към момента няма информация и доклади за възникнали инциденти или проблемни ситуации. Предстои директорите на училищата да предадат към комисията изпитните материали и когато съберем всичко ще ги транспортираме и предадем на комисията по засекретяване“, каза още Попов. Той припомни, че право да се явят на изпита са имали общо 2 736 седмокласници. Изпитът е започнал в 09.00 часа и се е провел в 86 училища. На 21 юни пък предстои провеждането на Национално външно оценяване по чужд език, което не е задължително.

„Фокус“ припомня:

На първата матура за седмокласниците по български език и литература, която се проведе на 17 юни се явиха 2 632-ма ученици, тоест 104 деца са отсъствали. Изпитът премина спокойно и без инциденти.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 715 седмокласници от областта са се явили на националното външно оценяване по математика

Смолян: 715 седмокласници от областта са се явили на националното външно оценяване по математика

19 Юни 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
националното външно оценяване. Нормално започна националното външно оценяване за седмокласниците в област Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Анастасова – старши експерт по информационно осигуряване в Регионално управление на образованието – Смолян. Тя поясни, че от 743 кандидати 28 не са се явили и в момента изпит полагат 715 ученици.
Националното външно оценяване по математика се провежда в 40 училища на територията на област Смолян. Изпитът е обезпечен във всяко училище с квестори, като има по двама във всяка зала, по двама квестори в коридорите и на вход. Анастасова уточни, че за изпита няма поправка и учениците, които не са се явили, няма да получат допълнителният брой точки, с които да могат да кандидатстват и да продължат образованието си в различните училища. Техният бал ще бъде по-нисък от този на другите, които са се явили на националното външно оценяване.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 1700 седмокласници се явяват на национално външно оценяване по математика в областта

Велико Търново: Над 1700 седмокласници се явяват на национално външно оценяване по математика в областта

19 Юни 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 1 751 са седмокласниците, които трябва да се явяват на изпит за национално външно оценяване по математика във Великотърновска област. Толкова са подадените заявления за гимназиален курс на обучение в региона, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалното управление на образованието.
По данни на Областна администрация – Велико Търново учениците ще се конкурират за място в общо 81 паралелки, като от тях 17 са профилирани, а останалите 64 - професионални. 21 от паралелките са защитени или от списъка на професиите, които в следващите пет години ще останат без кадри, а 10 - с дуалната форма на обучение. В плана за държавен план-прием за учебната 2019/2020 година са заявени паралелки за обучение по 17 нови професии. Сред тях – лаборант в Хуманитарната гимназия във Велико Търново, съдебна администрация в Старопрестолната гимназия по икономика, ръководител-движение в жп транспорта в Горна Оряховица, деловодител в Обединеното училище в Джулюница.
Резултатите от изпитите по български език и математика ще са готови до 27 юни.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 772 ученици са се явили на национално външно оценяване по математика в областта

Силистра: 772 ученици са се явили на национално външно оценяване по математика в областта

19 Юни 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Силистра. Започна първата част на изпита за национално външно оценяване по математика след 7 клас, съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Габриела Миткова, началник на Регионалното управление на образованието в Силистра. В изпита в областта участват 772 ученици. Не са се явили 15 деца. Изпитът се провежда в 76 зали. Ангажирани са 268 квестори.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2 736 ученици от областта трябва да се явят на националното външно оценяване по математика след 7-и клас

Благоевград: 2 736 ученици от областта трябва да се явят на националното външно оценяване по математика след 7-и клас

19 Юни 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 2 736 ученици от област Благоевград трябва да се явят на националното външно оценяване по математика след 7-и клас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието – Благоевград. Изпитът ще се провежда в 86 училища, като ще започне в 09.00 часа. За да бъдат допуснати до него учениците трябва да бъдат в училищата в 08.30 часа и да носят служебна бележка, както и документ за самоличност. Малките матури по математика включват 25 задачи, част от които са с отворен отговор.
На 21 юни предстои провеждането на национално външно оценяване по чужд език, което не е задължително.
На първата матура за седмокласниците по български език и литература, която се проведе на 17 юни, се явиха 2 632-ма ученици, тоест 104 деца са отсъствали. Изпитът премина спокойно и без инциденти.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 979 седмокласници от областта трябва да се явят на националното външно оценяване по математика

Кюстендил: 979 седмокласници от областта трябва да се явят на националното външно оценяване по математика

19 Юни 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 979 седмокласници от областта трябва да се явят на националното външно оценяване по математика. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Изпитът за седмокласниците се провежда в 26 учебни заведения. Осигурени са квестори от училищата в област Кюстендил, видеонаблюдение и дежурство от представители на ОДМВР – Кюстендил. Изпитът започва в 9.00 часа. Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява чрез тест с общо 25 задачи. Времетраенето е 150 минути. Включени са 17 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, както и 5 задачи с кратък свободен отговор – числов, символен или словесен, от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение. Изпитът съдържа и 3 задачи с разширен свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер. Максималният брой точки от теста е 100.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще се проведе национално външно оценяване след VII клас по математика

Ще се проведе национално външно оценяване след VII клас по математика

19 Юни 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе национално външно оценяване след VII клас по математика. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Изпитът за седмокласниците започва в 9.00 часа. Учениците трябва да заемат местата си най-късно до 8.45 часа, като трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка с входящия номер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Национално външно оценяване след VII клас по математика ще се проведе на 19 юни

МОН: Национално външно оценяване след VII клас по математика ще се проведе на 19 юни

18 Юни 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Национално външно оценяване след VII клас по математика ще се проведе на 19 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Изпитът за седмокласниците започва в 9.00 часа. Учениците трябва да заемат местата си най-късно до 8.45 ч., като трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка с входящия номер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Виолета Илиева, РУО – Бургас: Около 3700 седмокласници от областта ще се явят на Национално външно оценяване на 17 и 19 юни

Инж. Виолета Илиева, РУО – Бургас: Около 3700 седмокласници от областта ще се явят на Национално външно оценяване на 17 и 19 юни

12 Юни 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Около 3700 седмокласници от областта ще се явят на националното външно оценяване на 17 и 19 юни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието (РУО) – Бургас. По думите ѝ няма разлика във формата на изпитите спрямо миналата година, променени са единствено датите за провеждането им. „От тази година не се провеждат едновременно държавните зрелостни изпити за 12-и клас и националното външно оценяване за 7-и клас. Тези два процеса се разделиха във времето“, отбеляза инж. Илиева. Тя добави, че през настоящата година за първи път за проверката на изпитните работи ще бъде употребяван електронен носител, затова е задължително учениците да използват черен химикал. „Писмените работи ще се сканират и оценителите ще проверяват по подобие на държавните зрелостни изпити – от монитор“.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.