НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Народното събрание удължи с 3 месеца срока на работа на Временната анкетна комисия за паспортите

Народното събрание удължи с 3 месеца срока на работа на Временната анкетна комисия за паспортите

27 Март 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание удължи с 3 месеца работата на Временната анкетна комисия за получаване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско граждани от чужди граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението е направено от нейния председател Йордан Цоне и се обуславя от необходимостта от допълнително време за запознаване с големия обем от информация и проучването ѝ, както и изслушването на институции и компетентни органи.
Агенция „Фокус“ припомня: На 14 декември 2018 г. парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. „За“ проекторешението гласуваха 161 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 4. Създадената комисия работи разполагаше с 3-месечен срок за работа.
Инициативата за създаване на комисията бе на ПГ на ДПС. По предложение на „Обединени патриоти“ комисията се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля"“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на правосъдието предлага отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции

Министерство на правосъдието предлага отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции

21 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.
Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа.
Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.
С промените се регламентират и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството. За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Ще бъде отнето българското гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

Димитър Георгиев, ДАНС: Ще бъде отнето българското гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

20 Февруари 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Открита е информация за лица, които са взели българско гражданство въз основа на инвестиции, но тези инвестиции не са поддържани. Това каза пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпрос какъв е резултатът от проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. на българските паспорти, дадени на чужденци за 5 години назад, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Там ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство“, заяви той. „Проверката показва, че процедурата е извършвана изрядно от служителите на МВР и от ДАНС. Пропуски в процедурата няма“, обяви Димитър Георгиев. „Не е имало възможности за промъкване на лица, които под някаква форма да са предприели действия да се възползват от получаването на българско гражданство“, посочи председателят на ДАНС.
В отговор на въпрос руски ли са гражданите, които не са поддържали инвестиции, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни: „Не само за руски граждани, има и граждани на други държави“. „Основното, което открихме след като проверихме масиви на партньорски служби и на държави по произход, е известен брой лица с различни криминалистически регистрации, включително и неприключили наказателни производства“, съобщи той и поясни, че тези регистрации са след като е придобито гражданството. Ципов обяви, че МВР ще излезе с препоръки за подобряване на процедурата. „Сформира се Междуведомствена работна група за разглеждане на предложенията по Закона за българското гражданство“, обясни той. Красимир Ципов отговори отрицателно на въпроса дали са били открити случаи на съдени лица, получили българско гражданство.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Изготвени са предложения за промени в процедурата за придобиване на българско гражданство

Зам.-министър Красимир Ципов: Изготвени са предложения за промени в процедурата за придобиване на българско гражданство

20 Февруари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Изготвени са предложения за промени в процедурата за придобиване на българско гражданство. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че част от предложенията е да се проверяват инвестициите и дали такива са осъществени, както и дали трябва да бъдат предприети действия за отнемане на българското гражданство, когато такива не на са направени.
„Направили сме предложения да може да се декларира от страна на кандидатите кога и в какъв период от време са пребивавали в други държави. Така ще можем да проверяваме дали лицата са свързани с извършване на престъпна дейност“, обясни Красимир Ципов. „Това ще подобри процедурата. Ще ни даде информация за съответно становище по процедурите за придобиване на българско гражданство“, каза още зам.-министърът.
От ДАНС уточниха, че Сергей Адониев не е получил българско гражданство на базата на извършени инвестиции, а на преценката на министъра на правосъдието. Имало е намерение за инвестиции, които на практика не са извършени.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не е нормално в процедурата за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не е нормално в процедурата за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата

20 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Не е нормално в процедура за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Каква е потенциалната заплаха за руско влияние в България? Има ли заплаха граждани да се възползват от либералния законодателен пакет за придобиване на българско гражданство, което да урони престижа на страната ни?“, попита Цветанов. „Трябва да гарантираме и да не допускаме уронване на престижа на България“, заяви Цветан Цветанов. Той подчерта, че трябва да се помисли за законодателни промени, свързани с процедурата по придобиване на българско гражданство. Цветанов попита още защо не е отнето българското гражданство и на съпругата на Андониев.
„Водещ по процедурата е Министерството на правосъдието. Може би бихме могли да подобрим вътрешната нормативна уредба, за да постигнем по-голяма пълнота и гъвкаво използване на законодателството“, отговори председателят на ДАНС Димитър Георгиев. „Ние за българските граждани изискваме всичко, а в един момент сме оставили прозорец, в който всеки може да си кандидатства и да си пише само за себе си“, допълни Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Руският бизнесмен Сергей Андониев е регистрирал кол център в Пловдив, предприел е действия за инвестиции от 10 млн. евро

Димитър Георгиев, ДАНС: Руският бизнесмен Сергей Андониев е регистрирал кол център в Пловдив, предприел е действия за инвестиции от 10 млн. евро

20 Февруари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. На 28 декември 2007г. година Сергей Андониев е регистрирал фирма в България, в Пловдив, като център за услуги чрез телефонни обаждания или кол център. Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чрез управляваното от него търговско дружество е предприел действия за реализиране и на други инвестиции, а именно 10 млн. евро за въвеждане на най-модерни технологии в телекомуникациите“, заяви той. „Във дейността си във фирмата е подпомаган от съпругата си Мария Адониева“, обясни Димитър Георгиев. Той уточни, че и съпругата му има българско гражданство, като двамата се разглеждат като отделни кандидатури. „Кандидатурите им са одобрени през 2008 година“, съобщи председателят на ДАНС. „Информацията за съпругата му е различна. Поради това не се инициира процедура за отнемане на нейното гражданство“, коментира той. „Те имат три деца, които през 2008 година, също са придобили българско гражданство“, каза още Димитър Георгиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Присъдите на руския бизнесмен Сергей Андониев са за измами с банкови преводи и пране на пари, те предхождат българското му гражданство

Димитър Георгиев, ДАНС: Присъдите на руския бизнесмен Сергей Андониев са за измами с банкови преводи и пране на пари, те предхождат българското му гражданство

20 Февруари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Към момента на даване на българско гражданство на Сергей Андониев в ДАНС не са съществували факти, които да възпрепятстват процедурата. Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сергей Андониев има руско гражданство, което запазва и след придобиването на българското гражданство“, заяви той. „В края на януари 2018 година е идентифицирана информация за осъдителни присъди на Сергей Адониев в САЩ в период, предхождащ българското гражданство“, съобщи Димитър Георгиев. „Направена е връзка с други служби, по наша инициатива, а не както медиите писаха“, коментира той. „Присъдите на лицето са за измами с банкови преводи и пране на пари. Тези обстоятелства са скрити от лицето към момента на придобиване на гражданството“, обяви председателят на ДАНС. „На 22.05.2018 година е издаден указът, с който гражданството му е отнето“, каза още Димитър Георгиев.
„Фокус“ припомня: Руският бизнесмен Сергей Андониев е получил българско гражданство през 2008 година. Лишен е от гражданството през 2018 година, след като са получени данни, че е бил осъден на 20 години за измама в САЩ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две парламентарни комисии ще изслушат МВР и ДАНС за българското гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев

Две парламентарни комисии ще изслушат МВР и ДАНС за българското гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев

20 Февруари 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на вътрешните работи и ДАНС ще дадат информация за придобиването на българско гражданство от руския бизнесмен Сергей Андониев и за лишаването от гражданството. Изслушването ще бъде на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите, сочи дневният ред на заседанието. Руският бизнесмен е получил българско гражданство през 2008 година. Лишен е от гражданството през 2018 година, след като са получени данни, че е бил осъден на 20 години за измама в САЩ.
Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще приеме процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията са финансов надзор и избирането му в пленарна зала. Сегашният председател на комисията Карина Караиванова депозира оставката си на 18 февруари. От 1 март Караиванова ще работи в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя ще представлява България в Съвета на директорите на банката, след като беше номинирана от Министерски съвет.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор и директорът на ДАНС ще бъдат изслушани от комисията, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство

Главният прокурор и директорът на ДАНС ще бъдат изслушани от комисията, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство

13 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър Георгиев ще бъдат изслушани от парламентарната комисия, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство. Това предвижда програмата за работа на комисията. Главният прокурор ще даде информация за хода на процесуално-следствените действия по случаите на злоупотреба с издаване на българско гражданство, а Директорът на ДАНС - за разработките, сигналите и проверките по институциите, свързани с придобиване на българско гражданство. Заседанието, което започва в 16.00 часа, е закрито за медиите.
Временната анкетна комисия беше създадена през декември 2018 г., за да проучи всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. На последното заседание на комисията стана ясно, че членовете ѝ ще поискат информация от главния прокурор и директора на ДАНС, МВР и Министерство на правосъдието. От Министерството на правосъдието ще се изиска конкретика за броя на издадените български гражданства, а от МВР комисията ще поиска справка за чуждестранни граждани, получили българско гражданство, които са криминално проявени.
„Фокус“ припомня: Парламентът създаде Временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани на 14 декември 2018 г. Инициативата за създаване на комисията е на ПГ на ДПС. В мотивите си от ДПС заявиха, че е дълг на парламента да създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички обстоятелства относно работата на специализираните държавни органи, които са пряко ангажирани с процедурите по издаване на българско гражданство. Според тях темата е от голямо значение за националната сигурност на страната, за реализиране на стратегическата цел за влизане в Шенген. Комисията ще работи за срок от 3 месеца. По предложение на „Обединени патриоти“ членовете ѝ са 17 членове, на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, а за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от „Обединени патриоти“, Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.