НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Euronews: Върховният съд на Великобритания се произнася за спирането на дейността на Камарата на общините

Euronews: Върховният съд на Великобритания се произнася за спирането на дейността на Камарата на общините

24 Септември 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Върховният съд на Великобритания във вторник ще се произнесе по делото дали решението на премиера Борис Джонсън да спре дейността на парламента за пет седмици преди крайния срок за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз е било незаконно, отбелязва Euronews.
Решението може да има сериозни последици за плановете на Джонсън да изведе Великобритания от ЕС до настоящия краен срок 31 октомври.
Решение срещу него би могло да доведе до по-ранно свикване на парламента, което потенциално да даде по-голям шанс на депутатите да блокират Брекзит без сделка, като Джонсън настоява Великобритания да напусне в срок със или без споразумение.
Мнозинството от депутатите са против Брекзит без сделка, опасявайки се от прекъсване на доставките на храни и лекарства и потенциални икономически сътресения.
Решението на съда трябва да бъде поизнесено в около 12:30 българско време (10:30 по Гринуич).
Съдът в Лондон ще се произнесе по два отделни въпроса: дали съдът изобщо има правомощието да се произнесе по въпроса и за законността на действията на Джонсън.
Премиерът поиска кралицата да одобри спирането на дейността, известно още като пророгацията, на Камарата на общините от 10 септември до 14 октомври с мотива, че му трябва време за подготовка на нов законодателен дневен ред.
Неговите опоненти твърдят, че истинската причина е била да попречи на парламента, където той няма мнозинство, да блокира плановете му за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Мадрид ще отнеме правата за британските жители след Брекзит, ако Обединеното кралство не отговори с реципрочни мерки за испанците в страната

El Pais (Испания): Мадрид ще отнеме правата за британските жители след Брекзит, ако Обединеното кралство не отговори с реципрочни мерки за испанците в страната

24 Септември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството в Мадрид прие постановление, което регулира почти всички области от ежедневието за над 300 000 британци, официално регистрирани като пребиваващи или живущи на територитията на Испания, съобщава националният ежедневник El Pais.
Испания изисква реципрочност от Обединеното кралство в един от най-чувствителните аспекти на Брекзит: третирането на мигрантите. Правителството прие законодателство, за да защити правата на 365 967 британци, които официално пребивават в страната, но предстои тепърва да се обсъждат подобни механизми за испанците, живущи в Обединеното кралство. Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел вече предаде загрижеността на Мадрид на британското правителство на премиера Борис Джонсън и предупреди, че ако няма еквивалентен ход от Великобритания, когато страната напусне Европейския съюз, правата на гражданите на Обединеното кралство в страната ще бъдат премахнати.
Бъдещето на повече от половин милион души - 365 967 британци, които официално живеят в Испания, и 180 000 испанци, които пребивават в Обединеното кралство, ще зависи от начина, по който ще се осъществи „разводът“ между Лондон и Брюксел. Както правителствата на премиера на Испания Педро Санчес, така и на Борис Джонсън заявиха, че искат да запазят правата на тази група хора, но формулите, използвани за това, се различават. Обединеното кралство въведе обща схема за всички граждани на Европейския съюз, в които влизат и испанците. Механизмът се състои от две категории: „установен статут“ с широк спектър права и т.нар. „предварително установен статут“ с ограничени ползи.
Официалните данни от Обединеното кралство показват спад в дела на гражданите, които попадат във втората категория. През април тази година, когато системата официално стартира, 66% от кандидатите получиха „установен статут“. Към настоящия момент процентът е паднал до 57%.
Испания избра различен маршрут. През март правителството одобри закон, който урежда ситуацията в случай на „твърд“ Брекзит, т.е. излизането на Великобритания от структурите на Общността без споразумение. Това законодателство обхваща почти всички аспекти на ежедневието на гражданите, включително признаването на висше образование и шофьорски книжки, както и здравното осигуряване и разрешителните за работа. Освен това гарантира, с някои ограничения, продължаването на дейността на британските компании, които оперират в Испания.
Настоящият министър по въпросите на Brexit във Великобритания Стив Барклай се срещна миналата седмица в Мадрид с Борел. Правата на гражданите, един от най-символичните елементи на Брекзит, бяха ключова част от дебата, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

24 Септември 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дори с бляскавите нови предложения за местни реформи, пропастите за Брекзит все още отвличат вниманието при старта на годишната конференция на Лейбъристката партия на Великобритания, пише европейската редакция на списание Politico.
В подготовката си за потенциални предсрочни избори, опозиционната партия започна да предлага нови политики, които да са основата на кампанията й, докато се подготвяше началото на годишната среща в Брайтън.
Най-забележителното предложение, което получи безапелационна подкрепа от партийните членове през уикенда, ефективно ще забрани частните училища.
Това предложение е само едно от няколко подобни, създадени да издърпат британските политики надалеч от Брекзит и да подкрепят дебат за публичните услуги и местните политики.
Министърът в сянка, Джон Макдонъл ще продължи да предлага нови местни реформи, като обяви план за установяването на Национална служба за грижа, която ще осигури безплатни грижи за всички стари хора, които имат нужда от такава, на цена от около шест млрд. паунда, които ще дойдат от данъци.
И двете предложения се очаква да увеличат членството и електората на партията преди очакваните избори.
Но тези нови радикални идеи не бяха достатъчни за да се отмести фокуса от факта, че Джереми Корбин е изправен пред вътрешен конфликт заради вижданията си за Брекзит от няколко от своите съпартийци, членове на кабинета в сянка.
Основни фигури за това са Том Уотсън, неговият заместник, който по-рано оцеля след опит да бъде премахната позицията му и външният министър в сянка Емили Торнбери.
И двамата искат лейбъристите публично да обявят, че застават зад оставане на Великобритания в Европейският съюз.
Те са подкрепени и от други дейци, включително секретарят в сянка за Брекзит Кир Стармер.
Корбин промени позицията си до това да подкрепи провеждането на втори референдум тази година и не изглежда, че ще застане зад инициативата за оставане в ЕС при евентуален вот за това. Освен това той би искал, ако партията му влезе в парламента, първо да се договори с Брюксел, преди да проведе ново допитване.
Националният изпълнителен комитет, основният изпълнителен орган на партията, подкрепи тази политика, но служители на политическата сила и кабинета в сянка се очаква да работят за решаването на точното становище за Брекзит, с което ще излязат лейбъристите.
Очакват се и дебати за промените в климата, с активисти, натискащи за постигане на нулеви емисии на въглерод до 2030 г., макар други фракции в партията да се противопоставят на тези инициативи от страх, че те ще повлияят негативно на работните места.
Очаква се нови изявления на ръководството на лейбъристите относно изменението на климата да последват по-късно тази седмица, следвайки другите предложени реформи. Дълготрайна тема в британската политика, изявлението за частните училища на партията казва, че "даренията, инвестициите и имотите на тези училища" трябва да бъдат "преразпределени демократично и справедливо в образователните институции на страната" и че правителството трябва да престане да ги финансира.
Едва седем процента от децата в страната посещават такива училища, но огромна част от икономическия, културен и политически елит на страната е учил именно в частни учебни заведения.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристката партия гласува против подкрепа за оставане в ЕС в нов референдум за Брекзит

The Independent: Лейбъристката партия гласува против подкрепа за оставане в ЕС в нов референдум за Брекзит

23 Септември 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Брайтън. Годишната конференция на Лейбъристката партия гласува да отхвърли предложение за ангажиране на партията да води кампания за оставане в евентуален бъдещ референдум за членството в ЕС, пише британският вестник The Independent.
Резултатът затвърждава позицията на лидера Джерeми Корбин, чието предложение да обещае референдум, но да изчака след общите избори, за да се реши каква позиция ще вземе партията в зависимост с евентуална сделка, която едно бъдещо лейбъристко правителство може да сключи с Брюксел.
Това означава неуспех на кампаниите срещу Брекзит, които се надяваха да осигурят подкрепа на лейбъристите за оставане в ЕС.
Това означава, че лейбъристите почти сигурно ще влязат в общите избори, които се очакват в рамките на следващите три месеца, без ясна позиция дали ще предприемат кампания за оставане в ЕС или за напускане, ако успеят да осигури референдум.
Министърът на кабинета в сянка Даян Абът приветства гласуването - което беше посрещнато от възгласи „Джеръми Корбин“ от конференцията, като демонстрация на единство зад лидера. Но първият министър на Шотландия Никола Стърджън го заклейми като "отказ от отговорност", докато председателят на консерваторите Джеймс Кливърли заяви, че това показва, че лейбъристите предлагат само "повече разговори, по-голяма нерешителност и по-безсмислено забавяне".
След решаващия вот, който се проведе на фона на хаотични сцени по време на конференцията в Брайтън, се появи гняв, тъй като възникнаха спорове дали гласуването чрез показване на ръце е валидно или не.
Представителката на Националния изпълнителен комитет Уенди Николс, която председателстваше сесията, призна, че първоначално е смятала, че вотът е в полза на оставане, но от генералния секретар Джени Формби е разбрал, че делегатите всъщност са гласували против. Тя се противопостави на гневните искания за вот с карти.
Съгласно промените в правилата, договорени миналата година и осъществени на тази конференция, делегатите вече нямат право да изискват гласуване с карти, което вместо това е по преценка на председателя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън призова за сключване на нова ядрена сделка с Иран

ТАСС: Борис Джонсън призова за сключване на нова ядрена сделка с Иран

23 Септември 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Британският премиер Борис Джонсън смята, че е време да се сключи нова ядрена сделка с Техеран, която ще замени Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Такова мнение изрази британският премиер, който пристигна в Ню Йорк в понеделник, за да участва в Общото събрание на ООН, в интервю за Sky News, цитиран от TACC.
"Каквито и да са вашите възражения срещу старата сделка с Иран, сега е време да продължите и да сключите нова сделка," каза той. "Заедно с нашите европейски и американски приятели ще работим за напредък на тази гледна точка." Според Джонсън, Великобритания в момента се опитва да постигне споразумение между членоветe на международната общност и да намали напрежението в отношенията с Техеран.
Напрежението около Иран рязко се повиши след едностранното оттегляне на САЩ от СВПД на 8 май 2018 г. и след въвеждането на американски икономически санкции в областта на износа на петрол срещу Иран. Според иранската страна другите страни по сделката, предимно европейците, не се придържат изцяло към задълженията си в икономическата част на споразумението, така че сделката в сегашната си форма няма смисъл. На 8 май 2019 г. иранският президент Хасан Роухани обяви, че Техеран спира да спазва част от задълженията си по ядрената сделка. Към днешна дата иранските власти вече преминаха към третата фаза на намаляване на задълженията по СВПД.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън смята, че шансовете за сделка с ЕС по време на срещите на ООН са малки

The Guardian: Борис Джонсън смята, че шансовете за сделка с ЕС по време на срещите на ООН са малки

23 Септември 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобританският премиер Борис Джонсън отрече спекулациите, че страната може да се доближи до сделка с Брюксел за Брекзит по време на разговорите с европейски лидери на срещата от високо равнище на ООН, като заяви, че „пробив в Ню Йорк“ е малко вероятен, пише The Guardian.
Премиера, който ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и други лидери от страните членки на Европейския съюз в кулоарите на заседанията на Общото събрание, заяви позицията си, че сделка е малко вероятна.
Пред репортери на самолета за Ню Йорк, след като беше загатнато, че ще бъде постигнат възможен компромис за клаузата за ирландската граница, Джонсън заяви, че „все още има дупки, все още има трудности“ за това как да бъде решен казуса.
„Бих ви посъветвал да не си мислите, че това ще е момента“, заяви той.
„Не искам да въздигам ненужно вярването, че ще има пробив в Ню Йорк. Не съм песимистичен, ще бутаме напред, но има още работа за вършене“, добави той.
Проблемът пред Брюксел и Лондон все още остават исканията на двете страни за предпазната клауза за ирландската граница.
ЕС настоява, че не може да позволи сделка, която да доведе до установяването на митнически проверки между Северна Ирландия и републиката, което потенциално може да е в разрез със споразуменията от 1998 г., докато Великобритания се зарече да премахне клаузата, която осигурява свободно придвижване през границата, в случай че не бъде постигнато друго споразумение с Брюксел.
Великобритания също предложи да отвори границата за храна и агрикултурна продукция и други стоки, когато приключи транзитният период след Брекзит в края на 2020 г.
Джонсън изглежда отхвърли идеята към тези стоки да се прибавят и промишлените стоки.
Той все пак настоя, че е бил постигнат сериозен прогрес с европейските лидери откакто той е начело на Великобритания, като заяви, че „не е задължително те вече да имат привързаност“ към клаузата.
„Обаче има все още дупки, все още има трудности.“, добави той, като уточни, че пътя към споразумението минава през взаимно уважение към принципите на единния пазар.
„То (споразумението) ще отвори границата на Северна Ирландия, ще уважи принципите на мирния процес там, но и ще позволи на Великобритания да излезе от ЕС“, каза още премиера.
„И има начин да постигнем това. Смятам, че колегите около масата в Брюксел могат да видят как можем да направим това. Това, което ще се иска е политическата воля да стигнем до споразумение“.
Както и Туск, Джонсън ще се срещне идните дни с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел в кулоарите на Общото събрание на ООН. Той ще проведе разговор и с ирландския премиер Лео Варадкар и с ръководителите на правителствата в Холандия и Белгия, Марк Руте и Шарл Мишел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не очаквайте пробив по Брекзит в Ню Йорк

Борис Джонсън: Не очаквайте пробив по Брекзит в Ню Йорк

23 Септември 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиера на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че няма възгледи да бъде осъществен пробив в преговорите за Брекзит в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава Reuters.
Той каза, че е постигнат „значителен“ прогрес откакто е на власт, което се случи през юли, но все още има „ясни дупки и трудности“ в преговорите за излизане от Европейският съюз.
„Бих ви предупреди да не мислите, че това е бъде момента“, заяви той пред репортери преди да се качи в самолета, който ще го отведе на срещата в Ню Йорк.
„Не искам да повдигам вярванията, че ще има пробив в Ню Йорк“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

23 Септември 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дори с бляскавите нови предложения за местни реформи, пропастите за Брекзит все още отвличат вниманието при старта на годишната конференция на Лейбъристката партия на Великобритания, пише европейската редакция на списание Politico.
В подготовката си за потенциални предсрочни избори, опозиционната партия започна да предлага нови политики, които да са основата на кампанията й, докато се подготвяше началото на годишната среща в Брайтън.
Най-забележителното предложение, което получи безапелационна подкрепа от партийните членове през уикенда, ефективно ще забрани частните училища.
Това предложение е само едно от няколко подобни, създадени да издърпат британските политики надалеч от Брекзит и да подкрепят дебат за публичните услуги и местните политики.
Министърът в сянка, Джон Макдонъл ще продължи да предлага нови местни реформи, като обяви план за установяването на Национална служба за грижа, която ще осигури безплатни грижи за всички стари хора, които имат нужда от такава, на цена от около шест млрд. паунда, които ще дойдат от данъци.
И двете предложения се очаква да увеличат членството и електората на партията преди очакваните избори.
Но тези нови радикални идеи не бяха достатъчни за да се отмести фокуса от факта, че Джереми Корбин е изправен пред вътрешен конфликт заради вижданията си за брекзит от няколко от своите съпартийци, членове на кабинета в сянка.
Основни фигури за това са Том Уотсън, неговият заместник, който по-рано оцеля след опит да бъде премахната позицията му и външният министър в сянка Емили Торнбери.
И двамата искат лейбъристите публично да обявят, че застават зад оставане на Великобритания в Европейският съюз.
Те са подкрепени и от други дейци, включително секретарят в сянка за Брекзит Кир Стармер.
Корбин промени позицията си до това да подкрепи провеждането на втори референдум тази година и не изглежда, че ще застане зад инициативата за оставане в ЕС при евентуален вот за това. Освен това той би искал, ако партията му влезе в парламента, първо да се договори с Брюксел, преди да проведе ново допитване.
Националният изпълнителен комитет, основният изпълнителен орган на партията, подкрепи тази политика, но служители на политическата сила и кабинета в сянка се очаква да работят за решаването на точното становище за Брекзит, с което ще излязат лейбъристите.
Очакват се и дебати за промените в климата, с активисти, натискащи за постигане на нулеви емисии на въглерод до 2030 г., макар други фракции в партията да се противопоставят на тези инициативи от страх, че те ще повлияят негативно на работните места.
Очаква се нови изявления на ръководството на лейбъристите относно изменението на климата да последват по-късно тази седмица, следвайки другите предложени реформи. Дълготрайна тема в британската политика, изявлението за частните училища на партията казва, че "даренията, инвестициите и имотите на тези училища" трябва да бъдат "преразпределени демократично и справедливо в образователните институции на страната" и че правителството трябва да престане да ги финансира.
Едва седем процента от децата в страната посещават такива училища, но огромна част от икономическия, културен и политически елит на страната е учил именно в частни учебни заведения.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от идеята да е министър-председател

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от идеята да е министър-председател

23 Септември 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания е „ужасен“ от идеята да стане министър-председател на страната и може да не остане още дълго на лидерския пост, заяви член на политическата сила, пише вестник The Independent.
Освен това фракцията, организирана около Корбин изглежда ще се опита да поеме контрол върху наследничеството му, ако той реши наистина да се оттегля от ръководния пост.
Самият Корбин заяви, че харесва работата си като ръководител на лейбъристите и смята да изкара пълният си пет годишен мандат начело на Великобритания, ако спечели общите избори, които се очаква да се проведат в следващите месеци. Това означава, че той ще бъде премиер от 75-ата си годишнина през 2024 г.
Тази роля може и да му бъде възложена и ако бъде поканен от кралицата да формира общо правителство след евентуален вот на недоверие срещу настоящият премиер Борис Джонсън, или ако той реши да подаде оставка, вместо да иска отсрочка за Брекзит от Брюксел.
Източникът на лейбъристите заяви, че се смята, че Корбин би бил „ужасен“ от тази перспектива обаче, тъй като личността му не би се справила с длъжността.
„Ако Джереми стане министър-председател, той би сметнал тази длъжност за ужасяваща“, заяви депутатът.
„Той не обича да взема решения, той не иска да е човек, който има 20 текстови съобщения преди да си легне в полунощ и да бива буден в шест часа с още повече задължения“, добави той.
„Той е доволен когато има нещо, с което да трябва да се справи, но когато натискът стане истински и когато трябва да съгласува конкуриращи се интереси, с това той не може да се справи“, казва още източникът.
Според него има вътрешна борба сред поддръжниците на Корбин в партията, които работят с мисълта, че неговото заместване няма да отнеме дълго, и определено ще бъде скоро, ако лейбъристите загубят изборите.
Но фракцията му е разделена по отношение на най-добрият вариант за негов наследник.
Лидерът на движение „Моментъм“ Джон Лансман опита да премахне по-рано позицията на заместник-ръководител на партията, в ход който изглеждаше сякаш беше насочен срещу евентуалният кандидат на заемащият тази позиция Том Уотсън да наследи Корбин.
След унищожителни критики от фигури в парията, включително Тони Блеър и Ед Милибанд, Корбин се намеси в спора и препоръча „оглед“ на позицията и назначението на общо двама души на нея – мъж и жена.
Това ефективно реши временно въпроса и прекрати усилията на Лансман.
Изпълнителният комитет на партията обаче реши да приеме друго правило, което ще му позволи да избере временен лидер на лейбъристите в случай, че Корбин напусне ръководния си пост по една или друга причина.
Той самият отхвърли идеята за това, че може да напусне, като настоя, че „разбира се“, ще изкара пълният си мандат начело на Великобритания, ако спечели изборите.
Той добави пред британски медии, че ще „води партията в изборите“ и още, че ще „донесе политики, които ще подобрят стандарта на живота и ще предоставят по-добри възможности за хората в страната“.
„Радвам се да правя това, посещавам (предизборни) кампании през цялото време, участвах в 40 такива събития през август в цялата страна“, заяви Корбин.
Един от министрите в сянка на партията също отхвърли предложенията, че Корбин вече е уморен от работата си.
„Джереми е повече от способен да ни води за още пет години“, каза той.
Друга водеща фигура в партията, Лен Макклъски, също отрече да има възможност ръководителят на лейбъристите да напусне поста си.
„Никога не съм виждал по силна личност от Джереми Корбин. Всички тези неща за възрастта и здравето му, той вече е ставал свидетел на оставките на Камерън и на Тереза мей и когато стане време за изборите, ще види още една“, заяви той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sun: САЩ и Великобритания се съгласиха да подпишат търговска сделка до 2020 г.

The Sun: САЩ и Великобритания се съгласиха да подпишат търговска сделка до 2020 г.

23 Септември 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Борис Джонсън целят да подпишат търговска сделка в следващите девет месеца, пише британският вестник The Sun.
Макар Джонсън да беше скептичен за целите на Тръмп и за срока на подобна сделка, това вече изглежда като по-реалистична цел за президента, с оглед на наближаващите избори в САЩ през ноември другата година.
Американските политици ще бъдат заети с предизборните кампании през есента и новият президент може и да не споделя ентусиазма на Тръмп за такава сделка. Също така стана ясно, че споразумението, към което се стремят Лондон и Вашингтон се очаква да е най-голямото търговско споразумение, което САЩ някога са постигнали с друга държава.
Въпреки, че то може да бъде подписано следващото лято, прилагането му ще трябва да изчака до завършването на транзитният период на Брекзит през декември 2020 г.

“Голяма победа за нас”

То все пак ще бъде голяма победа за поддръжниците на Брекзит.
Висш държавен служител от Великобритания заяви пред The Sun, че Лондон и Вашингтон са готови да потвърдят подписването на такава сделка до юли 2020 г.
„Има политическо желание и от двете страни за споразумение до юли. Това е голяма победа за нас и Тръмп също е много мотивиран да се похвали за нея в САЩ. Също така има съгласие и от двете страни на атлантика, че трябва да подпишем до тогава, заради наближаващите в САЩ избори.“, заяви той пред вестника.
Британският и американският лидери ще проведат разговори за сделката в кулоарите на Общото събрание на ООН на 24 септември.
Двамата мъже бяха планирали също така да уточнят основният скелет на сделката, но това се забави, за да бъдат изгладени други подробности. Вероятно това ще се случи, когато президентът е в Лондон през декември тази година за срещата от високо равнище на страните в НАТО.
Макар официално преговорите да не могат да започнат докато Великобритания не е официално напуснала Европейския съюз, двете страни се стремят към преговори от месеци.
Най-големият приоритет на САЩ е да изработи намаление на митата за стомана, внасяна на острова и намаление или премахване на данъците за дигиталните си компании.
Лондон от своя страна ще иска достъп до гигантския американски пазар за финансови услуги.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

23 Септември 2019 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководството на Джереми Корбин на Лейбъристката партия бе потопено в нов хаос в събота вечерта, след като се разбра, че един от най-близките му помощници е подал оставка, като е заявил, че 70-годишният Корбин няма да спечели парламентарните избори, пише авторитетното издание The Sunday Times в материал, представен без редакторска намеса.
Ежедневникът научи, че Андрю Фишър, началникът на политическия отдел и автор на манифеста за последните избори, се е оттеглил миналата събота, като обявил: „Вече не вярвам, че ще успеем“.
В хапливо послание до близките си колеги, видяно от вестника, Фишър напада екипа на лидера за тяхната „липса на професионализъм, компетентност и човешко достойнство“ и казва, че му е писнало от тяхната „вихрушка от лъжи и извинения“.
Той твърди още, че висшите ешелони на партията са обхванати от „класова война“ – атака срещу Сеумас Милн, главният помощник на Корбин, който е получил образованието си в Уинчестър и Оксфорд. Източници посочват, че напускането на Фишър е предизвикало Корбин да се скара с Милн в своя кабинет в понеделник.
Оттеглянето на Фишъер идва на фона на твърденията, че и лидерът на либъристите може да подаде оставка, защото е подложен на „невероятен натиск“.
Вчерашната партийна конференция се превърна в политическа кървава баня след твърденията, че опитът за отстраняване на заместник-председателя на работническото движение Том Уотсън е предприет, след като помощници са научили, че Корбин е обсъждал дали да се оттегли.
Говори се, че той се е изпуснал за желанието си да се оттегли в разговор с водещ левичарски писател. Източник казва: „Корбин е казал, че ще си събере нещата, защото, очевидно, е поставен под невероятен натиск; той е на 70“.
Превратът срещу Уотсън бе изоставен вчера, след като Корбин призова да бъдат променени правилата за поста заместник-председател, вместо той да бъде премахнат. Но управляващият лейбъристки Национален изпълнителен комитет (НИК) промени правилата, така че заместник-лидерът да не може да поеме партията без неговото одобрение, ако Корбин подаде оставка. Ход, който ще позволи на НИК да наложи радикално-ляв лидер вместо Уотсън.
Вчера, в кодирани послания към ръководството, Емили Торнбъри, външният министър в сянка, и сър Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, се противопоставиха на Корбин в своите речи, като заявиха, че лейбъристите трябва да водят кампания за оставане в Европейския съюз. След това Корбин заяви, че ще бъде неутрален, ако има втори референдум за излизане от ЕС.
В още един удар за Корбин, анкета на YouGov, поръчана от People’s Vote, показа, че би било несъстоятелно партийният лидер да няма мнение по най-големия политически въпрос на деня.
Проучването показва, че Лейбъристката партия би получила 23%, седем зад торите и само една пред либерал-демократите. Министър от кабинета на Консервативната партия заяви: „Мисля, че сега е много вероятно Джо Суинсън (лидерът на либерал-демократите) да е лидер на опозицията след следващите избори“.
Източници казват, че Милн и Кари Мърфи, помощник на Корбин, също са обезпокоени, че Корбин може да бъде принуден да се оттегли след разследването на Комисията по равнопоставеност и права на човека (EHRC) дали лейбъристите са институционално антисемитиски настроени.
EHRC има имейли, които, както се твърди, ще предизвикат оставки сред най-близките помощници на Корбин.
„Бихте били рационално уплашени от това един 70-годишен мъж да почине“, каза съюзник на лидера. „Но по-рационалният страх е, че само тези хора знаят какво има EHRC. Когато този доклад излезе, всички те са свършени. Става въпрос за планирането на това, което ще се случи, ако бъдат обезглавени“.
Източникът прогнозира, че във всяка битка за лидерството леви кандидати като Ребека Лонг-Бейли или Лора Пиддок ще загубят от Торнбъри или Стармер: „В момента, който се случи, те ще останат без работа“.

Превод и редакция: Иван Христов
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от възможността  да стане премиер

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от възможността да стане премиер

22 Септември 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин е "ужасен" да стане премиер и може да не издържи много дълго като лидер на Лейбъристката партия, твърди високопоставен партиен функционер пред левия вестник The Independent.
Маневрирането около лидерските позиции на партията по време на годишната конференция в Брайтън се разглежда като предложение на лявата фракция около Корбин да поеме контрола върху партията, ако той внезапно се оттегли.
Самият Корбин настоя, че се радва на работата и ще изтърпи пълен петгодишен мандат, ако спечели общите избори, очаквани в рамките на месеци. Това ще отведе 70-годишния лидер до ръба на 75-ия му рожден ден през 2024 година.
Ролята може да му бъде възложена внезапно, ако бъде поканен от кралицата да сформира кабинет за национално единство след вот на недоверие към Борис Джонсън или ако премиерът подаде оставка, вместо да поиска удължаване на Брекзит от Брюксел.
Високопоставеният лейбърист заяви, че вярва, че Корбин ще бъде "ужасен" от тази перспектива, тъй като неговата личност не е подходяща за изискванията на министър-председателския пост.
„Ако Джереми трябваше да стане министър-председател, той би намерил това за ужасяващо“, заяви народният представител пред The Independent.
„Той не обича да взема решения, не иска да бъде човекът, който има 20 текстови съобщения, с които да се занимава, преди да си легне в полунощ и се събужда в 6 часа сутринта с повече настоявания.
„Той е щастлив, когато има нещо, на което да се противопостави, но когато властта стане по-реална и той трябва да съгласува конкуриращи се интереси, е нещо на което може да не е способен.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че Великобритания би била по-добре извън ЕС при добра сделка

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че Великобритания би била по-добре извън ЕС при добра сделка

22 Септември 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Корбин предположи, че добра сделка след „Брекзит“ може да бъде за предпочитане от оставането в ЕС, като се конфронтира с активисти и депутати, които настояват партията да агитира за оставане в ЕС, пише британският вестник The Guardian.
Пред BBC преди спорния дебат за Брекзит на конференцията на партията в Брайтън, Корбин се опита да омаловажи разделението в Лейбъристката партия след неуспеха му да освободи Том Уотсън и оставката на негов ключов помощник Андрю Фишър.
На въпроса дали е в дългосрочен интерес на Великобритания да остане в ЕС, лидерът на лейбъристите отговори: „Зависи от споразумението, което имаме с Европейския съюз“.
Предположението му, че лейбъристкото правителство може да договори изгодна сделка, която би била за предпочитане пред членството в ЕС ,и това, че ще запази мнението си, докато тези преговори приключат се очаква да вбеси активистите срещу Брекзит.
Той последователно изтъква: „Постоянно излагаме това, което считам за надежден вариант, който се основава на пет стълба - митническият съюз, търговските отношения, защитата на правата на потребителите и околната среда и, разбира се, споразумението от Разпети петък.“
Ако ЕС-27 се съгласи с тези искания, той каза, „това би било разумно предложение, което да се направи пред британския народ“.
Повече от 90 местни партийни организации са внесли предложения за Брекзит на конференцията, като най-исканата от тях е подкрепата за оставане в ЕС. Те трябва да бъдат изготвени късно вечерта в неделя.
Но националният изпълнителен комитет (НИК) заплашва да предотврати тези дискусии, като представи собствено изявление за политиката - проект на който предлага отлагане на решението дали да се подкрепи оставането за специална конференция, която да се проведе, след като евентуално лейбъристко правителство сключи сделка със Съюза.
Корбин даде да се разбере, че това е неговата позиция и добави: „По-голямата част от поддръжниците и членовете на лейбъристката са за оставане, но значително малцинство гласува по друг начин. Партията, народът и лидерът на тази страна трябва да разберат защо хората гласуват за напускане."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Жан-Клод Юнкер е убеден, че Брекзит ще се случи

Reuters: Жан-Клод Юнкер е убеден, че Брекзит ще се случи

22 Септември 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереността си, че Брекзит ще се случи, като повтори, че ако Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без сделка, е има нова граница между Северна Ирландия и Ирландия, предава Reuters.
„Убеден съм, че Брекзит ще се случи“, заяви той в интервю пред Sky news миналата седмица, преди да е видял идеите на правителството на Борис Джонсън за възобновяване на преговорите за Брекзит.
На въпрос дали между Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия в случай на излизане на Великобритания без сделка, Юнкер заяви: „Да... Трябва да се уверим, че интересите на Европейския съюз и на вътрешният пазар ще бъдат защитени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Консервативната партия с 15% преднина пред лейбъристите

Reuters: Консервативната партия с 15% преднина пред лейбъристите

22 Септември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управляващата британска Консервативна партия има преднина от 15% пред основната опозиционна Лейбъристка партия, показват резултатите от публикувана в събота анкета преди много вероятните предсрочни парламентарни избори във Великобритания, които трябва да разрешат ситуацията около Брекзит, предава Reuters.
Според изследването на Opinium poll за ляво-либералния вестник The Observer, ако изборите са днес торите ще получат 37% от вота, докато съперниците им от ляво – само 22%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

22 Септември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководството на Джереми Корбин на Лейбъристката партия бе потопено в нов хаос в събота вечерта, след като се разбра, че един от най-близките му помощници е подал оставка, като е заявил, че 70-годишният Корбин няма да спечели парламентарните избори, пише авторитетното издание The Sunday Times в материал, представен без редакторска намеса.
Ежедневникът научи, че Андрю Фишър, началникът на политическия отдел и автор на манифеста за последните избори, се е оттеглил миналата събота, като обявил: „Вече не вярвам, че ще успеем“.
В хапливо послание до близките си колеги, видяно от вестника, Фишър напада екипа на лидера за тяхната „липса на професионализъм, компетентност и човешко достойнство“ и казва, че му е писнало от тяхната „вихрушка от лъжи и извинения“.
Той твърди още, че висшите ешелони на партията са обхванати от „класова война“ – атака срещу Сеумас Милн, главният помощник на Корбин, който е получил образованието си в Уинчестър и Оксфорд. Източници посочват, че напускането на Фишър е предизвикало Корбин да се скара с Милн в своя кабинет в понеделник.
Оттеглянето на Фишъер идва на фона на твърденията, че и лидерът на либъристите може да подаде оставка, защото е подложен на „невероятен натиск“.
Вчерашната партийна конференция се превърна в политическа кървава баня след твърденията, че опитът за отстраняване на заместник-председателя на работническото движение Том Уотсън е предприет, след като помощници са научили, че Корбин е обсъждал дали да се оттегли.
Говори се, че той се е изпуснал за желанието си да се оттегли в разговор с водещ левичарски писател. Източник казва: „Корбин е казал, че ще си събере нещата, защото, очевидно, е поставен под невероятен натиск; той е на 70“.
Превратът срещу Уотсън бе изоставен вчера, след като Корбин призова да бъдат променени правилата за поста заместник-председател, вместо той да бъде премахнат. Но управляващият лейбъристки Национален изпълнителен комитет (НИК) промени правилата, така че заместник-лидерът да не може да поеме партията без неговото одобрение, ако Корбин подаде оставка. Ход, който ще позволи на НИК да наложи радикално-ляв лидер вместо Уотсън.
Вчера, в кодирани послания към ръководството, Емили Торнбъри, външният министър в сянка, и сър Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, се противопоставиха на Корбин в своите речи, като заявиха, че лейбъристите трябва да водят кампания за оставане в Европейския съюз. След това Корбин заяви, че ще бъде неутрален, ако има втори референдум за излизане от ЕС.
В още един удар за Корбин, анкета на YouGov, поръчана от People’s Vote, показа, че би било несъстоятелно партийният лидер да няма мнение по най-големия политически въпрос на деня.
Проучването показва, че Лейбъристката партия би получила 23%, седем зад торите и само една пред либерал-демократите. Министър от кабинета на Консервативната партия заяви: „Мисля, че сега е много вероятно Джо Суинсън (лидерът на либерал-демократите) да е лидер на опозицията след следващите избори“.
Източници казват, че Милн и Кари Мърфи, помощник на Корбин, също са обезпокоени, че Корбин може да бъде принуден да се оттегли след разследването на Комисията по равнопоставеност и права на човека (EHRC) дали лейбъристите са институционално антисемитиски настроени.
EHRC има имейли, които, както се твърди, ще предизвикат оставки сред най-близките помощници на Корбин.
„Бихте били рационално уплашени от това един 70-годишен мъж да почине“, каза съюзник на лидера. „Но по-рационалният страх е, че само тези хора знаят какво има EHRC. Когато този доклад излезе, всички те са свършени. Става въпрос за планирането на това, което ще се случи, ако бъдат обезглавени“.
Източникът прогнозира, че във всяка битка за лидерството леви кандидати като Ребека Лонг-Бейли или Лора Пиддок ще загубят от Торнбъри или Стармер: „В момента, който се случи, те ще останат без работа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

22 Септември 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-ръководителят на главната опозиционна партия във Великобритания Том Уотсън заяви, че неговото становище за Брекзит, в което той подкрепя втори референдум преди парламентарните избори, за разлика от лидера Джереми Корбин, е причината някои в партията да желаят неговото отстраняване, предава Reuters.
Джон Лансмън, основателят на лейбъристкото движение „Моментум“, предложи Уотсън да бъде освободен от длъжността заместник на Корбин, според двама представители на партията.
„Изглежда това е заради позицията ми за Брекзит, в която силно вярвам, и тя е че трябва да работим с другите партии за да предовратим (Брекзит) без сделка, във връзка с която и призовавах за референдум“, коментира той по повод причините за опитите да бъде отстранен, пред британски медии.
„Смятам, че Джон Линсман и неговата фракция са толкова ядосани за това, че по-скоро биха ме изгонили отколкото да проведат дебат с мен по въпроса“, заяви Уотсън пред BBC Radio.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Гневни депутати-лейбъристи притискат Корбин да подкрепи кампания за оставане в ЕС

Evening Standard: Гневни депутати-лейбъристи притискат Корбин да подкрепи кампания за оставане в ЕС

21 Септември 2019 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Брайтън. Разгневените депутати-лейбъристи призоваха Джереми Корбин да застане зад кампания в полза на оставането в ЕС, след като конференцията на партията започна със раздори на старта в събота, пише британският вестник Evening Standard.
В сегашния си вид Лейбъристката партия може да излезе на общи избори без ясна позиция дали ще подкрепи Брекзит в обещания референдум, коментира изданието.
Политическа декларация, представена от Джереми Корбин пред Националния изпълнителен комитет на партията (НИК), определя план как евентуално лейбъристкото правителство може да постигне споразумение с Брюксел за три месеца, което след това ще бъде подложено на референдум.
Позицията на партията на този референдум ще бъде изработена на специална конференция след общи избори.
Но този ход разгневи депутатите от групата на лейбъристите и активисти, които настояват партията да хвърли тежестта си зад оставането в ЕС още сега.
Това желание идва, след като заглавията бяха доминирани от неуспешния ход на отстраняването на заместник-лидера Том Уотсън след сериозно недоволство сред депутатите от партията.
На партийната конференция бяха направени редица предложения, призоваващи лейбъристите да подкрепят оставането, а привържениците му се опасяват, че изявлението на НИК, което все още не е подписано, ще спре дебата по въпроса.
В началото на конференцията в Брайтън министърът на финансите в сянка Клайв Люис каза: „Този ход е просто грешен. Как може да се защити това?
„Ние, левицата, поехме ръководството на тази партия, обещавайки вътрешна демокрация, обещавайки нов вид политика.
„И все пак тук сме, с ръководство, очевидно решено да спре демократичния дебат по най-важния въпрос на деня, вероятно разчитащ на гласовете на профсъюзния блок, за да надвие членовете“.
„Не е това, за което сме се подписали. Сега трябва да се съберем на конференцията - ако тя премине, делегатите трябва да се мобилизират, за да гласуват срещу изявлението на НИК, за да могат да се чуят и демократично обсъжданията за Брекзит“.
Депутатът от лейбъристите Лойд Ръсел-Мойл каза: „Ние седим на прага, защото позицията ни за Брекзит е неясна.“
„Да, чудесно е, че ние се насочваме към публично гласуване и в него съществува варианта за оставане.
„Но на всяко място в страната, и "за оставане“, и „за напускане“, ние губим гласове, защото нашите избиратели се обръщат към партиите, подкрепящи оставането.
"Тази конференция е единственият ни шанс преди избори да се измъкнем от играта - не можем да позволим това да ни бъде отнето в някаква процедурна хватка."
Бившият претендент за лидерство Оуен Смит каза: „Сериозно ли е НИК да казва, че лейбъристите трябва да отидат на общи избори, казвайки, че ще имаме още един референдум за Брекзит, но не казваме на електората по какъв начин ще гласуваме на този референдум?
"Това би било антитезата на" честната политика "."
Майкъл Чесум, национален организатор на кампанията „Друга Европа е възможна за кампанията“, заяви: „Представянето на изявлението на НИК по този начин би било опит за спиране на демократичен дебат относно Брекзит на конференцията.
„Идеята, че лейбъристите няма да заемат позиция сега и да я отложат за специална конференция веднага след изборите, е абсурдна“.
„Имаме конференция точно тук и точно сега, която имаше огромна вълна от низови предложения, подадени към нея по Брекзит.“
Проектът на изявлението на НИК гласи: „След три години безумни преговори на Торите и парламентарна безизходица правителството на лейбъристите ще извърши Брекзит по един или друг начин в рамките на шест месеца от идването на власт, което ни позволява да се концентрираме върху всички въпроси, които са най-важни за хората. "
Говорителят на либерал-демократите за Брекзит Том Брейк заяви: „Напълно несправедливо е лейбъристите да не са ясни за техния план за правителството“.
"Чрез избора дали да подкрепят напускане и оставане след изборите, милиони привърженици за оставане сред лейбъристите биха могли да помогнат за избирането на правителство за напускане."
Председателят на Торите Джеймс Кливърли каза: „Политиката на Корбин за Брекзит може да се обобщи с три прости думи: още по-безсмислено забавяне.
"Джеръми Корбин не може да ръководи собствената си партия, камо ли страната"
В навечерието на конференцията Корбин защити позицията си по Брекзит.
"Не седя на оградата", каза той пред телевизионния канал ITV.
„Смятам, че лидерството идва от слушането. Мисля, че лидерството идва от това, че искам от хората да разгледат реалността на ситуацията.
"Това не е заблудена позиция. Това е позиция, която разглежда проблема сериозно."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лейбъристката партия се отказа от намерението си да освободи Том Уотсън от поста му

The Guardian: Лейбъристката партия се отказа от намерението си да освободи Том Уотсън от поста му

21 Септември 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Изпълнителният комитет на Лейбъристката партия няма да гласува за това дали да освободи Том Уотсън от поста му като премахне изцяло длъжността му на заместник ръководител, а вместо това ще направи оглед на длъжностите на поста, пише The Guardian.
„Джеръми Корбин предложи да не бъде гласувано предложението и вместо това да се направи цялостен оглед на позицията заместник-ръководител и на други подкрепящи ръководството позиции“, се казва в съобщение на източник на The Guardian.
Уотсън окачестви по-рано опитът да бъде премахната позицията му като атака срещу него.
Той допълни, че е научил от трети лица за това предложение и не е бил информиран, че лейбъристите се готвят да го отстранят.
„Получих съобщение за предложението в ресторант в Манчестър, в което ме информираха, че премахват позицията ми“, добави той.
Предложението беше внесено от Джон Лансмън в Изпълнителният комитет на Лейбъристката партия, малко преди да започне годишната конференция на политическата сила.
Първоначално то беше отхвърлено, но по-късно комитетът се съгласи да върне за преразглеждане предложението на 22 септември.
Според Уотсън това е директна атака, която движи партията в положение, в което „плурализмът не се толерира“, и въпреки че фактологическото наблюдение трябва да се спазва, това предложение стои срещу устоите и традициите, които „лейбъристката партия има от сто години“.
Той вярва, че именно неговата позиция по отношение на Брекзит е причината да има желание сред неговите колеги да бъде отстранен.
„Ако сме сериозни за смяната на политическата обстановка във Великобритания, в това да дадем на хората правителство на Лейбъристите, което да я трансформира, тогава нека да се фокусираме на това тази седмица“, заяви той.
Депутатите на партията подкрепиха Уотсън по въпроса. Бившият премиер Тони Блеър заяви, че този опит е „недемократичен, ощетяващ и политически опасен“.
„Да предложиш такова нещо по това време показва доста необичайно ниво на деструктивност. Лейбъристката партия винаги е държала различни възгледи в себе си и позицията на заместник-председател винаги е била начин да се разпространяват тези възлгеди“.
„Да се оттървем от нея би било сигнал, че плуралистичните ни виждания ще бъдат прекратени, въпреки, че през цялата ни история те са били въздигани“, добави той.
Бившият председател на партията Ед Милибанд, също нарече опитът за премахване на позицията „недемократичен“.
„Този ход, предприет без дебат е недемократичен, грешен и не трябва да се случва. Тези, които са предложили тази идея преди годишната ни конференция са загубили разсъдъка си“, заяви той.
Друг депутат от партията, Даун Бътлър също подкрепи Уотсън, като заяви, че е изненадана и не подкрепя подобно предложения.
„Смятам, че е добре, че имаме избран заместник-председател. Бях доста изненадана от това предложение, дойде ми отникъде.“
Тя добави, все пак че разбира защо има настроения в партията срещу Том Уотсън.
„И аз имам притеснения относно Том. Не съм го виждала на събрание на кабинета в сянка от доста време“, завърши тя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Очаква се лейбъристите да инициират нов референдум, след като Джеръми Корбин беше подложен на натиск заради Брекзит

The Independent: Очаква се лейбъристите да инициират нов референдум, след като Джеръми Корбин беше подложен на натиск заради Брекзит

21 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите от Лейбъристката партия на Великобритания ще инициират нов референдум въпреки всяка сделка, договорена от премиера Борис Джонсън, пише британското издание The Independent.
Питър Кайл и Филип Уилсън от партията смятат, че такова предложение, каквото беше гласувано неуспешно по-рано в британският парламент, този път ще премине успешно, след като Борис Джонсън загуби мнозинството си в Камарата на общините. Този ход беше обявен след като лидерът на лейбъристите, Джереми Корбин, беше поставен под увеличаващо се напрежение да проведе кампания за оставане в Европейският съюз, ако бъде проведен референдум.
Водещи фигури от партията ще се присъединят към митинга „Вярвайте на хората“ в Съсекс, за да настояват за нов вот след конференцията на Лейбъристите в Брайтън.
Междувременно статистиките показват, че Корбин все още не разполага с публично доверие, дори след планът си да поведе в изборите с обещание да изработи добра сделка за Брекзит и след това да я гласува на референдум.
Попитаните от агенция “Ipsos Mori” масово отговарят, че Корбин не се справя със ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС. Дори сред подкрепящите лейбъристката партия, 48% отговарят по същия начин при 34% от попитаните, които отговарят, че смятат, че Корбин се справя добре.
Освен това едва 16% са задоволени от цялостното му лидерство, при 76%, които отговарят, че не са доволни от това как той води партията.
Лидерството на партията се очаква да се опита да овладее настояванията партията да застане на позиция за оставане в ЕС на среща на 22 септември, на която ще се реши каква ще бъде точната позиция на политическата сила по Брекзит.
Но лоялистът на Корбин Ричърд Бърджън подкрепи сегашното статукво, като заяви, че „има логика“ депутатите на партията да имат право да застанат на която и да е страна в евентуален референдум.
Той добавим, че сделка с ЕС може да бъде подписана в рамките на седмици, ако лейбъристите вземат властта и, че той няма лично да решава още на чия страна ще бъде в референдум за Брекзит или оставане в ЕС, докато не стане време за това.
Според Бръджън Корбин би постъпил най-добре ако остане неутрален в евентуален конфликт в партията, свързан със становището й по въпроса с Брекзит.
„Като демократ, който стана политик за да се опита да сближи хората, мисля, че е правилно, че Джереми Корбин като премиер би въвел решението за провеждане на референдум, без значение дали се пита дали да постигнем сделка, която лейбъристите предалгат или да се гласува дали изобщо да напускаме“, заяви Бърджън.
Бърджън се пак вярва, че лидерът на Лейбъристите ще е полезен в евентуални избори, които според него ще се случат до края на годината.
„Когато вече е ясно, че няма да има Брекзит без сделка, имаме нужда от парламентарни избори за да се отървем от Борис Джонсън до коледа, дали чрез кралицата или чрез вот на недоверие, заяви Бърджън.
„Смятам, че ще излезем от тази конференция в по-добра позиция да обединим огромното мнозинство анти-консерватори, прогресивно настроени гласоподаватели зад Лейбъристката партия. Хората ще видят ясен избор между твърдите десни консерватори и истинската промяна, които лейбъристите и Джереми Корбин предлагат. Това ще е силата ни в тези избори, точно както изборите през 2017 г.“, каза още той.
Депутатите и министри в сянка Кир Стармър, емили Торнбери и Доун Бътлър ще вземат участие в митинга „Вярвайте на хората“, който подкрепя референдум, като към тях ще се присъединят Питър Кайл и депутатът от партията на „Зелените“ Каролин Лукас.
„Предложението да бъде дадено на всички право на глас в нов референдум е най-добрият начин да се излекуват раните от Брекзит“, заяви Лукас.
„Крайно дясната Консервативна партия сега е окупирала правителството и иска да осъществи форма на Брекзит, която е на милион километра от тази, която те обещаха“.
„И ги има и тези, които просто искат парламента да се откаже от резултата от предишния референдум“, каза още тя.
„Каквото и да направим ще причиним разделение в страната. Нито един от тези избори не е демократичен. Единственият честен начин да решим тази криза и да постигнем трайно споразумение е чрез вота на хората и програма за трансформирането на Британия“, каза още то.
Питър Кайл също коментира темата, като заяви че Борис Джонсън не може да реши кризата с Брекзит без значение дали ще постигне или не сделка.
„Ако той се опита да наложи своите виждания за деструктивен Брекзит чрез парламента, ще обжалваме и така неговите предложения ще могат да минат само ако хората получат думата“, заяви Кайл.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

21 Септември 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-ръководителят на главната опозиционна партия във Великобритания Том Уотсън заяви, че неговото становище за Брекзит, в което той подкрепя втори референдум преди парламентарните избори, за разлика от лидера Джереми Корбин, е причината някои в партията да желаят неговото отстраняване, предава Reuters.
Джон Лансмън, основателят на лейбъристкото движение „Моментум“, предложи Уотсън да бъде освободен от длъжността заместник на Корбин, според двама представители на партията.
„Изглежда това е заради позицията ми за Брекзит, в която силно вярвам, и тя е че трябва да работим с другите партии за да предовратим (Брекзит) без сделка, във връзка с която и призовавах за референдум“, коментира той по повод причините за опитите да бъде отстранен, пред британски медии.
„Смятам, че Джон Линсман и неговата фракция са толкова ядосани за това, че по-скоро биха ме изгонили отколкото да проведат дебат с мен по въпроса“, заяви Уотсън пред BBC Radio.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Размирици в Лейбъристката партия на Великобритания преди годишната й конференция

The Guardian: Размирици в Лейбъристката партия на Великобритания преди годишната й конференция

21 Септември 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристката партия на Великобритания е изпълнена с конфликти малко преди годишната конференция на политическата сила, като съюзниците на лидера Джереми Корбин се опитват да премахнат Том Уотсън от позицията заместник-председател и изобщо да премахнат този пост в партията, пише британското издание The Guardian.
Джон Лансман, един от създателите на организацията „Моментум“, която цели да подкрепя Лейбъристката партия и Корбин, внесе предложение в Изпълнителният комитет на партията, с което предлага поста на Уотсън да бъде премахнат.
Източник от „Моментум“ заяви, че „няма човек, който да е по-важен“ от целта да бъде победен министър-председателят Борис Джонсън.
„Нито един човек, не е по-важен от победата над Борис Джонсън и борбата с промените в климата. Не можем да си позволим да влезем в изборите със заместник, който може да опропасти шансовете на Лейбъристите“, казва източникът.
„Членовете на Лейбъристите изцяло искат избори за заместник-председател, но нашите отживели правила не го позволяват. Имаме нужда от 20% от депутатите в партията за да започнем избори и те просто няма да оставят членовете да проведат честни и отворени избори“, добавя той.
Изпълнителният комитет на партията реши, че молбата на Ландсмън не е съобразена с правилата на организацията, което решение той обжалва. Лансман спечели последвалия вот, но не с достатъчно мнозинство за да бъде отменено решението.
Все пак членовете на комитета са се съгласили да преразгледат предложението на срещата на партията.
Ако те все пак се съгласят с Ландсмън, ще се наложи да бъде извършена промяна в правилата на политическата сила, която да бъде приета на обща конференция.
Източник на лейбъристите заяви, че опитите да се отстрани Том Уотсън са направени неправомерно.
„По принцип когато не си съгласен с някой от партията, например за становището за Брекзит, се води дебат. Явно в Лейбъристката партия на Джеръми Корбин по-скоро ще те остранят, вместо да дебатират с теб“, каза той в защита на Уотсън.
Говорителите на Корбин отказаха да коментират темата.
Уотсън беше назначен на поста заместник-председател на партията през 2015 г. Той никога не е бил особен привърженик на ръководителя на лейбъристите. По-рано той призова за това партията да се застъпи за провеждане на нов референдум.
Някои от депутатите сред лейбъристите изразиха притеснения заради опита да бъде отстранен заместника на Корбин.
Джес Фипис заяви, че това е „отчаян опит за контрол и отхвърляне на всеки с независимо мислене“.
Съюзниците на Корбин вярват, че Уотсън изпозлва Брекзит за да създаде пропаст между ръководството на партията и нейните активисти. В речта си по-рано, той заяви, че лейбъристите трябва „безпрецедентно и категорично да подкрепят оставане в ЕС“, нещо, което според Корбин е грешен подход.
Уотсън понесе обвинения по-рано през годината, че се опитва да обърне членовете на партията срещу нейният ръкводител, както отбеляза Лен МакКлъски, генерален секретар на организацията донор за лейбъристите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС отново отказа искането на Борис Джонсън за сделка за Брекзит, без клаузата за ирландската граница

The Independent: ЕС отново отказа искането на Борис Джонсън за сделка за Брекзит, без клаузата за ирландската граница

20 Септември 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз отново отказа искането на британското правителство с премиер Борис Джонсън за споразумение за Брекзит, в което да не присъства предпазната клауза за ирландската граница, пише британското издание The Independent.
Секретарят на Великобритания за Брекзит Стивън Баркли заяви, че Обединеното кралство трябва да има време до 2020 г. да измисли алтернатива за клаузата, вместо едва до края на септември, както беше предложено от европейските лидери.
Баркли пътува до Брюксел за да се срещне с преговарящият Брекзит от името на Брюксел, Мишел Барние, но искането му беше отхвърлено, след като Барние заяви, че ЕС няма да обмисли сделка, в която клаузата не присъства.
След срещата, говорител на Европейската комисия заяви пред репортери, че е „от особена важност да бъде постигнато приложимо и легално операционно решение, което да бъде включено в споразумението за оттегляне“.
Той допълни, че ЕС е готов да „разгледа всякакви обективни предложения за предпазната клауза“.
Без спорезумение за оттегляне няма да има преходен период и Великобритания ще трябва да напусне ЕС в края на октомври, без да има допълнителни забавяния.
Баркли заяви преди срещата си с Барниер, че настоятелността на Брюксел за клаузата или алтернатива за нея представлява риск за „нежелан резултат“ този Ноември.
След срещата той добави, че все още има работа по преговорите, но има обща цел и тя е подписването на сделка.
„Смятам, че все още имаме много работа, но имаме общата цел да постигнем сдела. Смятам, че има признание в столиците и сред външните министри, с които се срещнах за това, че искат да предотвратят (Брекзит) без сделка, искат преговарящите да постигнат споразумение“, заяви Баркли.
„Има ясно съобщение от Председателят (на Европейската Комисия) Жан-Клод Юнкер и от премиерът (Джонсън), че сделка е постижима. Но всъщото време има много работа за вършене, макар и да се водят сериозни дискусии“, заяви още той
„Движим се с инерция, преговорите ще продължат следващата седмица между делегациите и е важни да постигнем сделка, защото е в интерес на Обединеното кралство и разбира се в интерес за Европейският съюз да се движим към добри бъдещи взаимоотношения“, каза още Баркли.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания твърди, че преговорите за Брекзит с Брюксел се „движат напред по инерция“

AFP: Великобритания твърди, че преговорите за Брекзит с Брюксел се „движат напред по инерция“

20 Септември 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Секретарят на Великобританското правителство за Брекзит Стивън Баркли заяви, че преговорите с Брюксел се движдат напред с „инерция“, въпреки опасенията, че постигането на сделка все още не е възможно, предава AFP.
„Движим се напред с инерция, преговорите ще продължат следващата седмица между делегациите“, заяви Баркли на среща с главния преговарящ за Брекзит на Европейският съюз Мишер Барние.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер за Брекзит: Може и да се споразумеем за сделка

Жан-Клод Юнкер за Брекзит: Може и да се споразумеем за сделка

20 Септември 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Може и да се споразумеем за сделка“ за Брекзит, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред британския ТВ канал Sky News, като добави, че прави „всичко за да постигнем сделка“, защото вярва, че излизане на Великобритания от ЕС без договор ще има „катастрофални последствия“, пише европейската редакция на Politico.
„Имах среща с Борис Джонсън, която беше доста позитивна“, заяви Юнкер, визирайки срещата между двамата в Люксембург. „Мисля, че можем да постигнем сделка. Правя всичко възможно да постигнем сделка, защото не ми харесва идеята да излязат без споразумение, защото мисля, че това ще има катастрофални последствия за най-малко една година“. Той посочи също, че ЕС е готов за излизане на Великобритания без споразумение и изрази съмненията си, дали в Лондон са готови за това.
Председателят на Комисията каза, че е помолил Джонсън „да направи конкретни предложения за алтернативните договорености, които ще ни позволят да постигнем основните цели на предпазната мярка. Нямам емоционална връзка с предпазната мярка. Ако се постигат резултатите, тя не ме интересува“.
На въпрос дали това означава, че предпазната мярка може да бъде премахната, той каза: „Ако целите са изпълнени - всички те - тогава нямаме нужда от нея. Това беше гаранция, а не цел сама по себе си“
Юнкер смята, че „Брекзит ще се случи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тони Блеър сравни решението за референдума за Брекзит с войната в Ирак

The Independent: Тони Блеър сравни решението за референдума за Брекзит с войната в Ирак

19 Септември 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър сравни решението на своя кабинет да помогне за инвазията в Ирак с проведения от Дейвид Камерън референдум за Брекзит, като заяви, че и двете решения са били взети с добри намерения, пише The Independent.
Бившият премиер от Лейбъристката партия Блеър заяви, че и в двата случая и той и Камерън са вярвали, че действат по необходимост.
Той добави, че растящият брой на хората, които отказват да приемат, че политиците, които те не харесват могат да действат с добри намерения, може да доведе до „ерозия“ на демокрацията.
Той заяви това в интервю пред британската програма BBC Radio 4.
„Ще обясня причините за това (инвазията в Ирак), както съм го правил много пъти в безброй интервюта, но има едно нещо, което казвам на хората и то е, че те трябва да приемат това, че взех решението си с добри намерения“, заяви той.
„И не се съмнявам, всъщност, че решението за референдума, взето от Дейвид Камерън, е било взето по същите причини. Той всъщност вярваше, че е нужно да се направи“, продължи той.
Той допълни, че може да не е бил съгласен с Камерън, но хората все пак трябва да разберат, че един политик може и да действа с добра съвест, дори и политиките му да не се харесват на противниците му.
„Освен ако не приемем, че политиката се базира на дебат между хора, които могат да се съгласят да не са съгласни един с друг, и гласуват по различен начин без да се мразят, имаме сериозно предизвикателство пред демокрацията“, добави Блеър.
Той също така намекна, че може да бъде създадена нова политическа партия ако Лейбъристката партия и консерваторите продължат да се отдалечават от политическия център.
„Ако стане ясно, че двете главни партии са се отдалечили толкова далеч от политическият център, че той трябва да бъде запълнен, за да има нужната публична представителност, ще получите нова политическа група, която може да се противопостави на двете главни партии“, заяви той.
„Смятам, че ако двете партии останат където са, страната ще има нужда от такава партия“, заяви той на въпроса дали смята, че е необходимо създаването на подобна политическа сила.
„Едно от нещата, които ме тормозят най-много за съвременната политика е, че не мога да ви кажа колко на брой са умните млади хора – това е отчасти защото моите най-възрастни деца са на тази възраст и те нямат политически „дом“ и гледат към двете главни партии и не могат да изберат нито една от тях“, завърши Блеър.Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорител на Борис Джонсън: Обединеното кралство няма да предлага решения за Брекзит в „изкуствен срок"

Говорител на Борис Джонсън: Обединеното кралство няма да предлага решения за Брекзит в „изкуствен срок"

19 Септември 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Говорител на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън увери, че Лондон ще представи решение за Брекзит, но не в рамките на „изкуствен срок“, предава AFP.
„Ще представим официални писмени решения, когато сме готови, а не в изкуствен срок и когато ЕС е категоричен, че ще се ангажира конструктивно с тях", заяви говорителят на Джонсън.
Великобритания трябва да представи писмено предложение за алтернатива на сделката за Брекзит между Лондон и Брюксел, за да избегне излизане от Съюза без сделка, заяви говорител на премиера на Финландия Анти Рине по-рано през деня. „Според премиера Рине, Обединеното кралство трябва да излезе с писмено предложение до края на този месец“, заяви говорителят.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Финландският премиер: Лондон трябва да представи писмено предложение този месец

Финландският премиер: Лондон трябва да представи писмено предложение този месец

19 Септември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Великобритания трябва да представи писмено предложение за алтернатива на сделката за Брекзит между Лондон и Брюксел, за да избегне излизане от Съюза без сделка, заяви говорител на премиера на Финландия Анти Рине пред AFP в четвъртък.
„Според премиера Рине, Обединеното кралство трябва да излезе с писмено предложение до края на този месец“, заяви говорителят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Върховният съд на Великобритания завършва делото срещу Джонсън за разпускането на парламента

Reuters: Върховният съд на Великобритания завършва делото срещу Джонсън за разпускането на парламента

19 Септември 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Четвъртък е последният, трети ден на делото срещу премиера Борис Джонсън дали е действал законно, когато е спрял дейността на парламента за 5 седмици преди решителната дата за Брекзит на 31 октомври, предава Reuters.
Ако министър-председателят загуби, той ще бъде принуден да свика парламента по-рано от предвиденото, като даде допълнително време на депутатите да дебатират плановете му за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври, с или без сделка.
Решението на съда обаче се очаква в следващите дни, като 11-членния съдийски състав не е дал никакви сигнали колко дълго ще му трябва, за да отсъди по случая.
Процеса във Върховния съд бе предизвикан от решението на Джонсън да поиска от кралица Елизабет II да пророгира, или да спре дейността, на парламента от 10 септември до 14 октомври на основание, че се нуждае от това време, за да подготви новия дневен ред на Камарата на общините.
Опонентите на премиера твърдят, че истинската причина за това е била да се предотврати съпротивата на парламентаристите срещу стратегията му за Брекзит и съответно, че той е заблудил суверена със своя съвет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън трябва да представи нов план за Брекзит до края на септември или разговорите с Брюксел приключват

London Evening Standard: Борис Джонсън трябва да представи нов план за Брекзит до края на септември или разговорите с Брюксел приключват

19 Септември 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Британският премиер Борис Джонсън получи предупреждение, че трябва да представи на ЕС новия си план за Брекзит до края на месеца, или разговорите с Брюксел приключват, пише британското издание London Evening Standard.
Министър-председателят на Финландия Анти Рине постави този ултиматум след среща с френския президент Еманюел Макрон.
„Ако Обединеното кралство иска да обсъжда алтернативи на съществуващото споразумение за Брекзит, те трябва да бъдат представени преди края на месеца“, заяви Рине, цитиран от финландски медии.
Той продължи, че европейските лидери са единодушни, че ако това не се случи, разговорите „са приключени“.
Изявлението идва след разговорите на Джонсън с европейски лидери в сряда, включително с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Говорител на британското правителство заяви: „Следобед премиерът говори с председателя на ЕК Юнкер, председателя на Европейския парламент Сасоли, президентът на Копър Анастасиадис и латвийския премиер Каринс. Министър-председателят и председателят Юнкер обсъдиха своята конструктивна и позитивна беседа от понеделник в Люксембург и споделиха своята решимост да постигнат сделка“.
По-рано обаче Юнкер заяви, че „рискът от Брекзит без сделка е огромен“.
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние също изрази недоволството си от лидерите на ЕС, като заяви: „Няколко години след референдума за Брекзит не трябва да се преструваме, че преговаряме“.
Финландският министър на европейските въпроси Тити Туппурайнен също каза на членовете на ЕП: „Последните развития в Уестминстър и призивът за по-нататъшно отлагане правят много трудно да се предвиди как ще се развият нещата. Трябва да признаем, че понастоящем излизане без сделка на 31 октомври е доста вероятен резултат“.
Докато безизходицата продължава, Джонсън ще обсъди Брекзит с председателя на Европейската комисия Доналд Туск в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Не е правилно съда да се меси в решенията на премиера, смята британски адвокат

The Guardian: Не е правилно съда да се меси в решенията на премиера, смята британски адвокат

18 Септември 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мешателството в решението на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън да прекрати временно дейността на парламента противоречи на конституцията, тъй като нарушава принципа на разделение на властите, смята адвокатът на правителството Джеймс Иди, пише вестник The Guardian.
Във втория ден от спешното изслушване на делото за прекратяването на заседанията на британския парламент, той заяви, че има места в политическите процеси, в които съда не би трябвало да се меси.
Той все пак призна, че е в юрисдикцията на съда да прецени дали използването на някои правомощия на премиера трябва да подлежи на съдебен контрол.
„Нека предположим, че по политически причини премиера иска да спре дебатите (в парламента) за да избегне контрол върху действията си в продължение на една година. Не би ли трябвало съда да се намеси в такъв случай?“, попита от своя страна върховният съдия Брайън Кер.
Според Иди все пак единственото „сигурно и правилно ракъводоство“, според което съдилищата могат да се намесват са влезлите в сила закони.
Съдебният спор във вързка с преустановяването на дейността на парламента предизвика широк интерес, като делото беше наблюдавано от множество странични наблюдатели.
Според депутата Едуард Гарниър би било забележително, ако съдилищата разсъждаваха по този начин и смятаха, че „няма какво да се направи по силата на закона, което да пречи на премиера да преустановява дейността на парламента винаги по всяка причина“.
„Причината тези дела да са нужни е това, че силата на пророгацията (отмяната на заседания на парламента) отменя възможността за контрол чрез политически средства. Ефектът й е лишаването на парламента от глас през целия период, в който той не фукнционира“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Мишел Барние призова Борис Джонсън да спре да се преструва, че преговаря за сделка с Брюксел

The Independent: Мишел Барние призова Борис Джонсън да спре да се преструва, че преговаря за сделка с Брюксел

18 Септември 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главният преговарящ с ЕС за Брекзит Мишел Барние призова министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън да спре да се „преструва“, че се опитва да постигне споразумение с Брюксел относно оттеглянето на страната от структурите на Европейския съюз, пише вестник The Independent.
Изказването му идва след предложенията на Лондон, отправени към Брюксел, в които почти няма изменения на предишната сделка, която ЕС счете за неприемлива, в която Джонсън настоява за премахване на предпазната клауза за ирландската граница.
Говорейки пред Европейския парламент, Барние обвини Джонсън в това, че само се преструва, че опитва да постигне някакво споразумение с Брюксел.
„Почти три години след референдума (за Брекзит), не смятам, че трябва да прекарваме повече време в преструване, че наистина преговаряме. Смятам, че трябва решително да се движим напред."
Той добави, че ЕС е „готов за всякакво предложение от страна на Великобритания и има желание да работи ден и нощ за да бъде постигнат прогрес.
„Ако Обединеното кралство напусне без сделка, трябва да припомня, че всички въпроси няма просто да изчезнат. Те бяха регулирани в споразуменията по оттеглянето, покрити са, но все още остават. Дали говорим за мир в Ирландия, правата на гражданите, проблемите с бюджета, всички тези неща трябва да бъдат решени“, добави още Барние.
„Никой не се опитва да избегне решението на мнозинството гласували във Великобритания да напуснат ЕС. Никой не се опитва да открадне Брекзит. Никой не се опитва да задържи Лондон против волята му в митническия съюз на ЕС или в единния пазар. Ваша отговорност е да напуснете“, каза Барние.
Брюксел многократно отправя искане за алтернатива на предпазната клауза за ирландската граница, която Джонсън желае да премахне. До момента обаче няма конкретни предложения от страна на Лондон.
Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви на същия дебат в Европейския парламент, че е призовал Джонсън да предложи алтернатива на клаузата за границата на Северна Ирландия.
„Казах на премиера Джонсън, че нямам емоционална връзка с клаузата, но все още стоя зад поставените от нея цели. Призовах премиера да направи предложение за функциониращи стъпки, които ще ни позволят да постигнем тези цели.“, каза Юнкер.
Ги Верхофстад, депутат от европарламента от своя страна осъди временното прекратяване на дейността на парламента на Великобритания.
„Юнкер и Доналд Туск могат да направят много неща, но поне не могат да затворят вратите на нашия парламент“, заяви той.
„Ако евроскептиците искат да правят глупавите съпоставки със Съветския съюз отново, вече могат да сочат към Великобритания, вместо към Страсбург или Брюксел.“, продължи той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брекзит: Новият Европейски парламент потвърждава безрезервната си подкрепа за позицията на ЕС

Брекзит: Новият Европейски парламент потвърждава безрезервната си подкрепа за позицията на ЕС

18 Септември 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в резолюция, която потвърждава отново подкрепата на Парламента за „организиран Брекзит“, съобщават от пресслужбата на ЕП.
Европейският парламент продължава да подкрепя „организирано оттегляне на Обединеното кралство“ въз основа на вече постигнатото Споразумение за оттегляне, потвърдиха евродепутатите в резолюция приета днес с 544 гласа „за“, 126 гласа „против“ и 38 „въздържал се“.
Документът също подчертава, че съществуващото Споразумение за оттегляне зачита „червените линии“ на Обединеното кралство и принципите на ЕС, предоставяйки справедливо и балансирано решение.
Правна сигурност
Парламентът подчертава, че Споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Обединеното кралство, и отговаря на искането на Обединеното кралство за преходен период. Споразумението за оттегляне допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия чрез защита на Споразумението от Разпети петък и гарантиране на сътрудничеството между Севера и Юга.
В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС. Те обаче подчертават, че няма да позволят одобрение за Споразумение за оттегляне без предпазен механизъм.
Обединеното кралство: изцяло отговорно при оттегляне „без Споразумение“
Във връзка с последните развития в Обединеното кралство, евродепутатите подчертават, че Обединеното кралство би поело цялата отговорност за оттегляне „без Споразумение“ и сериозните последствия от това.
Парламентът също подчертава, че сценарий без Споразумение не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на Споразумението от Разпети петък, които са необходими предварителни условия за подкрепата на Парламента за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство.
Във връзка с това, евродепутатите приветстват подготвеността и мерките за планиране в извънредни ситуации при „сценарий без сделка“ от институциите на ЕС и държавите членки.
Гражданите остават основен приоритет на ЕП
Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на Парламента, като евродепутатите изразяват тяхната загриженост във връзка с прилагането на схемата на Обединеното кралство за уседналост. Те насърчават останалите 27 държави членки да приемат щедър и последователен подход в това отношение, и да гарантират правната сигурност на британските граждани пребиваващи в ЕС.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският парламент подкрепи ново отлагане на Брекзит

ТАСС: Европейският парламент подкрепи ново отлагане на Брекзит

18 Септември 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Обединеното кралство може отново да отложи излизането си от Европейския съюз, ако има основателни причини, но трябва да запази свободното движение по ирландската граница и дори при липса на сделка с Брюксел да изпълни финансовите си задължения към Общността. Това се посочва в резолюцията, одобрена на пленарната сесия на Европейския парламент, предава TACC.
Документът има за цел да подчертае позицията на ЕС по ключови въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз съгласно чл.50 от Договора от Лисабон. 544 депутати се изказаха за приемането му, 126 - против, а 38 се въздържаха.
„Европейският парламент ще подкрепи удължаването на сроковете, посочени в член 50 от Лисабонския договор, ако има причини и цел за това, по-специално [желание] да се избегне Брекзит без сделка, да се проведат парламентарни избори или референдум, да се откаже да приложи член 50 или да сключи споразумение за условията за изтегляне“, се казва в текста на документа. Авторите му обаче подчертават, че това не трябва да се отразява на функционирането на институциите на ЕС. Припомня се също така, че на 9 септември 2019 г. парламентът на Обединеното кралство прие закон, който задължава правителството да поиска от ЕС друго отлагане на Брекзит, ако сделката с Брюксел не бъде постигната до 19 октомври, въпреки факта, че официалната дата за излизането е 31 октомври.
„[Европейският парламент] счита, че е в интерес на Обединеното кралство и ЕС да се осъществи Брекзит по организиран начин“, се казва в документа. „Стойността на споразумението за оттегляне от ЕС се крие в правната сигурност за всички засегнати от тази процедура, както и да се гарантира максимално възможното ...> „обратно спиране“ на границата със Северна Ирландия, което при липса на съгласувани решения или работеща алтернатива ще защити Споразумението от Разпети петък и мирния процес [в този регион]“.
Авторите на резолюцията подчертават, че предпазният механизъм за ирландската граница е само временна мярка и трябва да се търси алтернатива под формата на нови споразумения и използването на съвременни технологии, които ще помогнат да се избегне появата на физическа граница с Ирландия и допълнителни проверки по нея. Те също така настояват Обединеното кралство да предостави подходящи алтернативи в писмена форма и изразяват съжаление от факта, че това все още не е направено. Що се отнася до политическата декларация, която очертава бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, европейските депутати „демонстрират желание да го трансформират в документ с по-формален и правен характер".
„[Новата декларация] трябва да има за цел да одобри споразумение за такава тясна връзка между Обединеното кралство и ЕС, че дори и при липса на алтернативни договорености, няма да е необходим предпазния механизъм", заявиха депутатите. Те добавиха, че при благоприятен резултат, преходният период в икономическите отношения трябва да продължи до 31 декември 2020 г.
Депутатите отбелязват, че окончателното споразумение трябва да предполага единственото възможно решение на финансовите и правни задължения на Лондон към Брюксел. Въпреки това, „в случай на излизане без сделка, финансовите задължения на Великобритания ще останат в сила", гласи резолюцията.
В текста също така се отбелязва, че няма да има преходен период в икономическите отношения с ЕС при липса на пълно споразумение. „По-нататъшни преговори за нова търговска сделка, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз без такава, ще бъде възможна, само ако Лондон спазва задълженията и обещанията си относно правата на гражданите, финансовото споразумение и Споразумението от Разпети петък", се посочва в документа. Освен това Европейският парламент като свой основен приоритет запазването на работните места и социалните придобивки на гражданите на други страни от ЕС във Великобритания и, обратно, призовава Брюксел и Лондон да гарантират сигурност по отношение на правните въпроси.
Отговорността за „твърд“ Брекзит в съответствие с приетата позиция на депутатите, изцяло ще падне върху плещите на британското правителство. В резолюцията се подчертава, че пророгацията на парламента с решение на премиера на страната Борис Джонсън до 14 октомври само увеличава вероятността от съответния резултат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние към привържениците на Брекзит в ЕП: Ще бъдете държани отговорни, ако Великобритания напусне без сделка

Мишел Барние към привържениците на Брекзит в ЕП: Ще бъдете държани отговорни, ако Великобритания напусне без сделка

18 Септември 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние се обърна с гневни думи към членовете на ЕП, които подкрепят излизането на Обединеното кралство от Общността, като ги предупреди, че ще бъдат отговорни за негативните проблеми, ако „разводът“ между Брюксел и Лондон стане факт без споразумение, предава AFP.
„Британските граждани, както и другите европейски граждани, имат право на истината относно последствията от Брекзит", подчерта Барние пред депутатите по време на дебат за Брекзит в Европейския парламент.
„Тези последствия са много по-сериозни, много по-многобройни, отколкото искате да кажете. След Брекзит вие ще бъдете отговорни пред гражданите", каза той в коментар, насочен към депутатите от британската партия „Брекзит“, включително към нейния лидер Найджъл Фарадж.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър предупреди Лейбъристката партия: Не падайте в „капана за слонове“ предсрочни избори, ще ги загубите

Тони Блеър предупреди Лейбъристката партия: Не падайте в „капана за слонове“ предсрочни избори, ще ги загубите

3 Септември 2019 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън залага изборен „капан за слонове“ за опозиционната Лейбъристка партия, която трябва да го избегне, предупреждава бившият министър-председател и отявлен противник на Брекзит Тони Блеър в понеделник, цитиран от Reuters.
„Борис Джонсън знае, че ако Брекзит без сделка е единственото предложение, той може да се провали, но, когато е обвързан с въпроса за Корбин на парламентарни избори, той ще спечели с мнозинство, въпреки че повечето хора са срещу Брекзит без сделка, защото някои може да се страхуват повече от управление на Корбин“, обяснява еврофилът.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин „трябва да види изборите преди Брекзит като капана, който са“, подчерта отново той.
Според Блеър, искащите да реализират волята на гражданите за излизане на Великобритания от ЕС залагат капан, „да изглежда, че са тласнати към избори, докато активно се готвят за тях“.
„Ако правителството се опита да форсира избори сега, Работническото движение трябва да гласува срещу тях“, продължава с предупрежденията бившият британски премиер, като посочва, че изборите ще бъдат представени като избор между Джонсън, който реализира волята на хората за Брекзит плюс популистка програма на Консервативната партия, или предаване на страната, нейната икономика и сигурност на Корбин и неговата малка група от адепти от крайно-лявото.
По неговите думи, предизвикателството избори преди Брекзит е избрано и е това е „брутално ясно“, а според Блеър рейтингът на Корбин не подсказва, че той може да спечели такъв вот.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Тimes: Подкрепата за Джереми Корбин сред лейбъристите се свива, сочи проучване

The Тimes: Подкрепата за Джереми Корбин сред лейбъристите се свива, сочи проучване

22 Юли 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Популярността на Джереми Корбин сред членовете на Лейбъристката партия се е сринала, като две пети от партийните членове искат неговото оттегляне от лидерството на фракцията преди следващите избори, показва проучване на британската статистическа агенция YouGov, цитирана от авторитетното британско издание The Times.
На фона на увеличаващото се недоволство около Брекзит и обвиненията към Корбин за антисемитизъм, подкрепата към него се е свила, като вече 43 процента от членовете на Лейбъристката партия смятат, че той трябва да се оттегли.
Повече от половината от запитаните смятат, че Корбин е не се справя добре с казуса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, а 25 процента настояват за незабавна смята на лидерството в партията, сочат данните от анкетата.
Проучването показва също, че 68 на сто смятат Кийр Стармър за добър избор за негов вероятен наследник.
Корбин заяви в неделя пред сайта на лейбъристите, че ще „изведе антисемитизма от партията веднъж и завинаги“, но въпреки това доверието сред членовете ѝ към него остава ниско.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Плановете на Борис Джонсън за Брекзит са заплашени от оставките на британски министри

The Guardian: Плановете на Борис Джонсън за Брекзит са заплашени от оставките на британски министри

22 Юли 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Плановете на вероятния наследник на Тереза Мей може да бъдат осуетени от оставките на министри, които не са съгласни с идеята на Борис Джонсън за излизане от Европейския съюз без да е постигната сделка, пише британското ляво-либерално издание The Guardian.
Встъпването в длъжност на Борис Джонсън може да бъде помрачено от добре преценени оставки на британски министри, които държат на позициите си Великобритания да не излиза от ЕС без да бъде постигната сделка. Филип Хамънд и Дейвид Гоук обявиха, че ще напуснат постовете си непосредствено преди Джонсън да застане начело на Консервативната партия. Тази информация идва в момент на опасения сред консерваторите, че ще загубят свои представители в парламента, които ще се присъединят към либерал-демократите. Борис Джонсън вероятно ще спечели вътрешните избори за председател на торите, като резултатите от изборите ще бъдат обявени във вторник. По този начин той ще се превърне и в действащ министър-председател на Великобритания. Ако това се случи обаче, министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на правосъдието Дейвид Гоук обещаха, че ще напуснат постовете си, а други министри вероятно ще ги последват, пише още Guardian. „Сигурен съм, че няма да бъда освободен от поста си, защото преди това да се случи аз сам ще напусна“, заяви Хамънд, цитиран от BBC. „Новото правителство планира да изведе страната от ЕС без сделка до 31 октомври, което е нещо, в което аз няма начин да участвам“, добави той. Дейвид Гоук, цитиран от The Sunday Times също потвърди, че ще напусне при евентуалното избиране на Борис Джонсън като председател на Консервативната партия. „Ако оставането ми в кабинета означава да подкрепя излизане от ЕС без сделка, тогава ще напусна, това не е нещо, което съм готов да подкрепя“, заяви Гоук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Кралицата може да бъде принудена да наруши кралския протокол за новия министър-председател на Великобритания

Daily Express: Кралицата може да бъде принудена да наруши кралския протокол за новия министър-председател на Великобритания

22 Юли 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралицата на Великобритания Елизабет II може да бъде принудена да наруши кралският протокол, ако Борис Джонсън бъде избран за министър председател, съобщава британското евроскептично The Daily Express.
Ако Джонсън стане министър-председател след изборите за лидер на Консервативната партия в сряда, той вероятно ще бъде поканен на лична среща с кралицата през септември, заедно с партньорката си Кери Саймъндс. Според кралския протокол обаче, неженените двойки, които гостуват на кралицата в нейните резиденции нямат право да нощуват в тях. Тези правила не бяха пренебрегнати дори и за Принц Хари и неговата съпруга Мегън Маркъл, които посетиха кралицата в Сандиргам през 2017-та година. Тогава те трябваше да пренощуват в близкото имение Анмър Хол. Година по-късно, на вече женената двойка Принц Хари и Мегън беше позволено да нощуват при кралицата. Ако обаче Джонсън и Симъндс не се оженят преди септември, кралицата може и да се принуди да наруши кралския протокол. Те могат да бъдат помолени да нощуват в хотел, но според Daily Express, това може да се изтълкува като неуважение към двамата.
От кралското семейство отказаха да коментират темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Наследникът на сър Винс Кейбъл начело на Либералната партия на Великобритания ще бъде обявен в понеделник

BBC: Наследникът на сър Винс Кейбъл начело на Либералната партия на Великобритания ще бъде обявен в понеделник

22 Юли 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Начело на Либерал-демократичната партия на Великобритания ще застане Джо Суинсън или сър Ед Дейви, на мястото на подалият оставка през май сър Винс Кейбъл, съобщава BBC.
Резултатите от гласуването за лидер на партията, подкрепяща оставането на страната в Европейския съюз ще бъдат обявени днес в 16:00 часа местно време (18:00 часа българско време).
Суинсън, която е и заместник-председател на партията от две години, се смята за фаворит в гласуването. Нейният съперник е бившият министър на енергетиката Ед Дейви.
И двамата кандидати се застъпват за провеждането нов референдум за напускане или оставане в ЕС. Либерал-демократичната партия започна процеса по избирането на нов лидер през месец май, когато Винс Кейбъл, лидер на партията от 2017-та година, обяви, че напуска поста си, като оставя „по-голяма и по-силна партия“.
При лидерството на Кейбъл, либералите бяха авангард на кампанията за провеждане на нов референдум като опит за прекъсване на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Джо Суисън обяви по-рано, че избирането на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия би било отлична възможност за либералите да спечелят избиратели. Тя вярва, че Джонсън, вероятният заместник на Тереза Мей, би бил лош избор за министър-председател, но и прекрасен способ за увеличаване на рейтинга на нейната собствена партия. Резултатите от изборите за лидер на торите ще бъдат обявени във вторник.
Междувременно Ед Дейви обяви по-рано, че Великобритания има нужда от „нов икономически модел“ и „зелен капитализъм“.
„Имаме нужда от това да натиснем банките, стоковата борса и пенсионното осигуряване, за да вземат те под внимание измененията в климата“ – добави Дейви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: „Торите-бунтовници“ заплашиха да се противопоставят на Борис Джонсън

The Times: „Торите-бунтовници“ заплашиха да се противопоставят на Борис Джонсън

21 Юли 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Най-малко шест народни представители от Консервативната партия ще разговарят с либералдемократите тази седмици, като целта е да се спрат определени планове за Брекзит и евентуалното премиерство на Борис Джонсън, това съобщава авторитетното британско издание Times.

Източници на изданието, запознати с преговорите разкриха, че в рамките на предстоящите срещи ще бъде разгледана и възможността да се гласува вот на недоверие в Борис Джонсън или дори възможността хора от „торите“ да се присъединят към противопоставящата се на Брекзит Либералдемократична партия.

Ако дори само двама от косерваторите сменят страните, това ще отнеме от Джонсън възможността да разполага с парламентарно мнозинство, ако, както се очаква, спечели лидерския пост в Консервативната партия и в сряда стане новият министър-председател.

Изглежда тези от „торите“, наречени и бунтовници, тъй като се противопоставят на линията на партията, които искат да спрат идеята на Джонсън да изкара Лондон от ЕС дори и без сделка, са се свързали с Ед Дейви, който беше министър на енергетиката в коалиционното правителство на либерал-демократите и консерваторите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Филип Хамънд обяви намерението си да подаде оставка, ако Джонсън стане премиер

The Independent: Филип Хамънд обяви намерението си да подаде оставка, ако Джонсън стане премиер

21 Юли 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският финансов министър Филип Хамънд обяви, че ще подаде оставка ако претендентът за лидер на Консервативната партия и нов премиер на Великобритания Борис Джонсън оглави правителството тази седмица, пише Indepenent. Министърът заяви, че няма намерение да чака „да го уволнят“.

„Имам намерението да подам оставка след последната сесия на въпроси към Тереза Мей, преди премиерът на отиде в [Бъкингамския] Двореца“, категоричен е Хамънд, цитиран от изданието. Министърът е най-големият противник на Брекзит без сделка и обеща да води Камарата на общините в нейната кампания да блокира тази възможност.

„Уверен съм, че парламентът има начин да предотврати твърд Брекзит на 31 октомври“, каза още Хамънд в интервю за BBC. „Смятам да работя с останалите за да съм сигурен, че парламентът ползва цялата си власт за да попречи на правителството да направи това“, добави министърът.

Изданието припомня, че Джонсън, който е най-вероятния следващ премиер, е твърдо решен да се раздели с ЕС на 31 октомври – без значение дали от Съюза се съгласят да направят промени по споразумението, каквито иска Лондон.
На въпрос дали смята, че ще бъде уволнен от Джонсън, Хамънд отговори:
„Не, сигурен съм, че няма да ме уволнят, защото ще подам оставка преди да се стигне до това“. „Ако приемем, че Борис Джонсън влезе в №10, разбирам че в програмата му е включено излизане от ЕС дори и без сделка на 31 октомври, а това не е нещо, което бих подкрепил“, категоричен е Хамънд.

„Много важно е министър-председателят да има финансов министър, който е обвързан с него що се отнася до идеи в политиката, ето защо смятам да дам оставката си на Тереза Мей преди тя да отиде в Двореца за да представи собствената си такава на кралицата“, допълни министърът.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Иран, „Хийтору“ и Брекзит: големите решения чакащи новият британски премиер

The Guardian: Иран, „Хийтору“ и Брекзит: големите решения чакащи новият британски премиер

21 Юли 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. На първа страница на британският вестник Guardian е статия, озаглавена „Иран, „Хийтору“ и Брекзит: големите решения чакащи новия британски премиер“ и носеща подзаглавието „следващият министър-председател поема поста в сряда, а работата вече го чака“.

След 24 часа на формалности, които ще приключат в сряда следобед с покана от кралицата към новия лидер на Консервативната партия да състави правителство, прехвърлянето на властта от 76-я към 77-я премиер на Великобритания ще е прецизна но и доста брутална работа, коментира изданието.

„Казаха ни да чакаме извън сградата, предали своите телефони и напуснали половин час след официалната церемония“, разкри един от хората на сегашния премиер Тереза Мей. „От този момент натам, сме уволнени“.

Единствените хора, които ще останат на „Даунинг Стрийнт“ номер 10 по време на краткият преходен период ще са общите служители. Политическите позиции ще бъдат овакантени без изключение.

Процесът ще започне във вторник в Уестминстър, където Дейм Черил Гилиан ще обяви победителя от надпреварата за председател на „торите“, който най-вероятно ще е Борис Джонсън, пише вестникът. Спечелилият в този момент няма да е нищо повече от лидер на партия. Цял ден ще мине преди да влезе на „Даунинг стрийт“.

В сряда Тереза Мей ще проведе последното си заседание в парламента, отговаряйки на въпроси на народните представители, след което ще се върне в централата на премиера и държи кратка реч, спускаща завесата на нейния изпълнен с проблеми тригодишен мандат. След което ще бъде откарана в Бъкингамския дворец, за да даде официално оставката си на кралицата и посъветва монарха да покани новия лидер на консерваторите да състави правителство. Кралицата в този момент ще призове новоизбраният председател в двореца и изпълни съвета – ще му предложи да формира кабинет.

Всички нови премиери обичат да казват, че нямат време и работата ги притиска. Но този път, с надигащите се вълнения в Близкия изток и притискащия краен срок за Брекзит, наистина няма и една излишна секунда за губене. Според експерти, ако проблемът с Иран и задържания британски танкер в Ормузкия пролив не бъде решен, това ще вземе главата на новия премиер, коментира изданието. А какво ще стане, ако инициативата му бъде отнета? Ако Доналд Тръмп предприеме нещо, звънне и каже „с нас ли си“, това е важно решение, смятат от редакцията.

Джонсън вече обяви, че почти няма да си почива през иначе отпускарския август, което е знак за другите да направят същото. Според специалист, новият премиер ще обяви кабинетът още в сряда и той ще започне работа най-късно в петък.

Ако Джонсън спечели, той най-вероятно ще вкара някоя и друга изненада в новото правителство. И като говорим за това, твърде вероятно е да задържи главния си опонент за лидер на „торите“ Джереми Хънт на поста външен министър. Проблемите с Иран и нуждата да се преговаря за Брекзит ще изискват във „Форин офис“ да има човек, който вече познава отблизо ситуацията. А Филип Хамънд, главен противник на идеята на Джонсън за Брекзит без сделка, вероятно ще отстъпи финансовото министерство на Саджид Джавид.

Пред бившият кмет на Лондон ще стои и въпроса какво да прави с Майкъл Гоув – човекът, който му заби нож в гърба през 2016 г. Дали да го остави начело на министерството на околната среда и храните, което има огромна роля в Брекзит, или да го прехвърлил във вътрешното ведомство, където мигрантите ще го държат затрупан с работа.

Освен вътрешните дела и вече споменатите криза в Персийския залив и излизане на Лондон от ЕС, новият премиер ще има пред себе си редица спънки, всяка от която е по-гадна и трудна за справяне от предишната. Например информацията за разходите на правителството за последните три години вече бе отложена за след 31 октомври, тъй като никой не знае какво ще е състоянието на обществените финанси преди да се реши проблемът около Брекзит. Други проблеми обаче не могат да се отложат.

Едно такова решение е какво да се прави с Високоскоростната ЖП линия HS2, първата част от която трябва да се построи между Лондон и Бирмингам. Джонсън не изглеждаше много впечатлен от идеята за новата линия и даде надежда на противници на проекта за неговото спиране. „Файненшъл тайм“ вече съобщи, че бюдежът на програмата се е покачил с 30 млрд. паунда над очакваните 56 млрд. Според противниците на проекта, огромните средства биха могли да бъдат използвани за обновяване и инвестиции в вече съществуващите ЖП връзки.

А какво да кажем за нуждата от разширяване на летище „Хийтроу“? Нещо, което между другото Джонсън също не харесва, отбелязва изданието. Може ли новият премиер да сложи край на два големи инфраструктурни проекта? По-рано Джонсън обеща да легне пред булдозерите, работещи по разширяването на летището, преди да смекчи позицията си и да замени животозастрашаващите действия с прост мониторинг на замърсяването и увеличаването на шума.

Новият премиер ще влезе триумфално в №10 в сряда. Но никой заемащ този пост в последно време не е имал толкова много работа за вършене за толкова малко време, едновременно във външен и вътрешен план. В този случай е трудно да се каже колко време ще продължи меденият месец на новото правителство, пише в заключение изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Източна Европа се очертава като проблемна в ЕС

Даниел Смилов, политолог: Източна Европа се очертава като проблемна в ЕС

19 Юли 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Източна Европа се очертава като проблемна в ЕС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Даниел Смилов. Той обясни, че в тази част на Европа не се спазват базови ценности на общността. Политологът коментира, до колко органите на съюза трябва да се намесват във вътрешните работи на държавите членки. „Трябва ясно да кажем, че когато има сериозно нарушение ЕС има съответните процедури. Това са процедури за нарушаване на базовите договори, задействат се и комисията и Съда. Предлага се нов механизъм за мониторинг на проблемите с върховенството на закона, който да награди процедурата за сътрудничество и контрол и да стане валидно за всички държави членки на ЕС“, каза той. Даниел Смилов обясни, че когато проблемът е същностно политически, трябва да се търсят решенията вътре в държавата, а да не се чака такова от Брюксел, което ще е на база административна процедура и мониторинг.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: В този мандат на ЕП сме изправени пред ситуация, в която в двете големи партийни семейства на ЕНП и социалистите има разнопосочно гласуване

Даниел Смилов, политолог: В този мандат на ЕП сме изправени пред ситуация, в която в двете големи партийни семейства на ЕНП и социалистите има разнопосочно гласуване

19 Юли 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. В този мандат на ЕП сме изправени пред ситуация, в която двете големи партийни семейства на ЕНП и социалистите нямат мнозинство. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. От друга страна вътре в партиините групи има разнопосочно гласуване и вероятно това ще се запази през 5-те години на мандата, обясни той. „Ще виждаме доста шарени гласувания, необичайни коалиции, партийната дисциплина няма да е винаги водещо основание за гласуване. Всичко това ще маркира работата на ЕП и ще задава тона на ЕК, защото тя рефлектира мнението на ЕП и това на държавите членки“, прогнозира той. Според Даниел Смилов за сега страната ни не стои лошо на фона на останалата част от Източна Европа. Страната ни няма да е маргинализирана в ЕП, но винаги има опасност сами да го направим, предупреди политологът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Съществуват много грешни очакванията към новия председател на ЕК

Даниел Смилов, политолог: Съществуват много грешни очакванията към новия председател на ЕК

19 Юли 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Съществуват много грешни очакванията към новия председател на ЕК. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. Той обясни, че това не е позиция, която дава възможност за решаване на ключови въпроси на ЕС. Политиката на ЕС е по-скоро координация между 28-те страни членки и техните политики. „Като оценяваме председателя на ЕК трябва да мислим за човек, които е в състояние да координира различни играчи в рамките на ЕС, а не за човек, който им нарежда какво да правят от Брюксел. Може да се окаже, че Урсула фон дер Лайен не е лош кандидат“, коментира той. Даниел Смилов припомни, че Урсула фон дер Лайен идва от Германия и е наследник на политиката на канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Според него тя ще води проевропейска политика.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Филип Хамънд заплаши да свали премиера ако Лондон излезе от ЕС без сделка

Evening Standard: Филип Хамънд заплаши да свали премиера ако Лондон излезе от ЕС без сделка

19 Юли 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд подсказа в петък, че е готов да гласува и свали Борис Джонсън за да предотврати излизане на страната от ЕС без споразумение, пише в статия на първата си страница британският вестник Evening Standard.

„Бих направил всичко, което мога от своята позиция за да съм сигурен, че Парламетът ще блокира Брекзит без споразумение“, категоричен е министърът.
Попитан дали е готов включително да гласува на вот на недоверие срещу евентуалния нов премиер, Хамънд заяви „в момента не изключвам нищо“.
Според Хамънд, който се изявява като лидер на тази част от Консервативната партия, която се противопоставя на излизане без сделка, каза още, че е „абсолютно необходимо“ да се отложи Брекзит и след 31 октомври. Според него Парламентът ще „настоява да се постигне ново отлагане“, ако правителството не успее да постигне сделка с ЕС.

Съгласно неговите думи, „нов и искрен опит за достигане до съгласие“ е нужен, като в това число влизат втори референдум и общи избори, ако това е необходимо.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Борис Джонсън няма да може да форсира Брекзит без сделка

Independent: Борис Джонсън няма да може да форсира Брекзит без сделка

19 Юли 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати гласуваха поправка, според която следващото правителство няма да може да форсира излизането на Великобритания от ЕС, без да е постигната сделка, пише Independent.
С 315 на 274 гласа, долната камара гласува поправка в закона, която гласи, че в подготвителният период преди Брекзит ще е нужно да се проведат дебати в парламента. Това се случи след като Борис Джонсън, потенциалният лидер на Консервативната партия, не отхвърли възможността да използва механизъм, с който чрез помощта на кралицата да спре дейността на Камарата на общините през октомври.
С новата поправка депутатите от британският парламент ще имат възможност да обсъдят възможностите и потенциално да добавят клаузи, които да предотвратят излизането на Великобритания от ЕС без постигната сделка със съюза.
Филип Хамънд, един от опонентите на идеята за Брекзит без сделка в Консервативната партия, отбеляза, че „не би трябвало да е проблем парламента да бъде оставен да седне и да обсъди ситуацията в този така ключов момент от историята на нашата страна“.
Опозиционният депутат Кийр Стармър, добави, че „изключването на парламента от сделката за Брекзит би било конституционално безчинство. Сега подобно действие би било и незаконно. Това е победа за нас“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sun: Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е перфектната реклама за Брекзит

The Sun: Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е перфектната реклама за Брекзит

18 Юли 2019 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новата жена, която ще управлява Европейския съюз е перфектната реклама за Брекзит, пише най-голямото британско издание The Sun в коментар, представен без редакторска намеса.
Урсула фон дер Лайен се промъкна със съвсем малко във властта след тайно гласуване без други претенденти, в пореден триумф на европейската демокрация.
Непопулярният, провален германски министър на отбраната е фанатичен федералист, който мечтае брюкселският клуб да се превърне в единна държава, съставена от зависими щати.
„Светът се нуждае от повече Европа“, погрешно декларира новият председател на ЕС.
Урсула умира да види и европейска армия, когато еврократите ще изпращат национални армии на война.
Помните ли, когато „римейнърите“ презрително обясняваха, че това е само параноидна страшна история, разказвана от брекзитърите?
Късмет на Урсула и нейния ЕС. Тя е добре дошла в него – и за злоуптребяващи клоуни, като заместник-председателя Франс Тимерманс, който с кеф се подиграва на Великобритания.
Нямаме търпение да излезем.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей е разочарована, че министрите й са гласували срещу нея в парламента

Reuters: Тереза Мей е разочарована, че министрите й са гласували срещу нея в парламента

18 Юли 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей е останала силно разочарована от това, че министрите й са подкрепили план, който ще затрудни наследника й да форсира Брекзит без сделка в парламента, предава Reuters.
„Очевидно, премиерът е разочарована от това, че мнозина министри не гласуваха този следобед“, се казва в съобщение от Даунинг стрийт. „Няма съмнение, че нейният наследник ще вземе предвид това, когато формира своето правителство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.