НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Коалицията в Германия няма да се разпадне заради номинацията на Урсула фон дер Лайен, заявиха от ГСДП

Reuters: Коалицията в Германия няма да се разпадне заради номинацията на Урсула фон дер Лайен, заявиха от ГСДП

10 Юли 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Управляващата коалиция в Германия няма да се разпадне заради противоречивата номинация на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, това съобщиха от Германската социалдемократическа партия в сряда, предава Reuters. Социалдемократите, които са в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) заявиха, че въпреки това не се очаква народните представители, избрани в Европейския парламент от листите на ГСДП да подкрепят избора на фон дер Лайен.

Катарина Барли, представител на партията, бивш ръководител на ГСДП и бивш социален министър, заяви, че споразумението между нейната формация и центристкия блок „няма да се развали“ заради номинацията на действащия германски външен министър, която ГСДП не одобрява.

Говорейки за представителите в ЕП от нейната партия обаче, Барли подчерта, че „всички 16 души заявиха, че не могат да одобрят предложението“, като добави „не очаквам това да се промени“.

Номинацията на фон дер Лаейн все още трябва да бъде одобрена в ЕП с абсолютно мнозинство, като ако това не се случи, коментира агенцията, това може да хвърли ЕС в хаос, тъй като отне цели три дни на евродепутатите да стигнат до номинация на германския политик.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Европейската зелена партия посочи условията си, за да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия

EurActiv: Европейската зелена партия посочи условията си, за да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия

10 Юли 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската зелена партия посочи условията, при които би подкрепила кандидатурата на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, това съобщава EurActiv.

Ска Келер и Филип Ламбърт, лидерите на партията в Европейския парламент, се срещнаха с немския политик, пред която за заявили, че искат от нея да подсили ангажимента на ЕС по въпросите, свързани с глобалното затопляне, морските спасителни операции на мигранти в Средиземноморието и преустройство на програмата на силния кандидат, която действа в ЕС при избирането на висшите постове в Съюза.

Зелените имат 74 представилите в 751-местния парламент на ЕС, което ги прави четвъртата по големи фракция.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, БСП/ПЕС: Важно е ЕП да съхрани социалната държава

Иво Христов, БСП/ПЕС: Важно е ЕП да съхрани социалната държава

7 Юли 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Това, на което станахме свидетели в ЕС, е сделка между Франция и Германия. Дали тя ще бъде утвърдена в Страсбург след два седмици е под въпрос. Но в групата на ПЕС дори се чуха гласове тази сделка да бъде отхвърлена. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той коментира, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна не само за левите, но и в средите на ЕНП. По думите му тя не е политик с ярко европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в Германската политика. Христов добави че фактът, че се говори за сделка е проблем, защото хората в Европа очакват решение на проблемите си, а са свидетели на това как се делят постове. Иво Христов коментира още, че Европейският съвет, който обединява държавните лидери на страните членки на ЕС, често взема основните решения, както в случая с разпределението на постовете. „Този орган каза на Европарламента, че е излишен, спусна една договорена сделка за утвърждаване и погази принципа на водещите кандидати. Получава се дори така, че понякога не Съвета, а Френско-Германският тандем диктува политиката на ЕС", каза още евродепутатът. Според него е необходима реформа на европейските институции и основна крачка е сдобиването на ЕП с право на законодателна инициатива. „Не вярвам, обаче, че ще успеем да прокараме такава мащабна реформа. Важно е този ЕП да съхрани социалната държава в Европа и да изгради Европейския социален стълб", заяви Иво Христов.
Иво Христов коментира още, че България е могла да се възползва от възможността да предложи свой кандидат за някой от високите постове в ЕС, защото традицията изисква да има източноевропеец на един от тях. „Не го направихме, тъй като не ми е известно, премиерът Борисов да е имал убедителен кандидат. Българските имена, които се спрягаха, се завъртяха по силата на различни наднационални лобита", обясни той.
В коментар за намалената партийна субсидия на 1 лев на глас и последвалото писмо от БСП до европейски посланици и институции, Иво Христов заяви, че този въпрос ще бъде поставен и пред групата на социалистите и демократите в ЕП. „Този ход хвърля партиите в ръцете на бизнеса, а кой бизнес би финансирал социални идеи, които биха го обременили с плащания към работниците си", попита евродепутатът. Според Христов изборният процес в България е бутафорен, бизнесът е напълно зависим от държавата и има почти пълен контрол над медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Елена Йончева: Сергей Станишев постъпи правилно като се оттегли за председател на ЕП

Евродепутатът Елена Йончева: Сергей Станишев постъпи правилно като се оттегли за председател на ЕП

7 Юли 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Сергей Станишев постъпи правилно като се оттегли за председател на ЕП. Това каза евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Елена Йончева в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов във връзка с преговорите за ключовите постове в европейските институции. Йончева каза, че Франция и Германия са успели да се преборят за своите кандидатури. Предварителната уговорка за шпитценкандидати отпадна и това до някаква степен е подмяна на вота, това се усеща и в Европейския парламент по време на дискусиите, добави тя. В ПЕС има много силни брожения, много силно недоволство, защото всички вярваха, че лидерът на левицата Франс Тимерманс има реален шанс за поста председател на ЕК. Този европейски социален нов икономически модел можеше да бъде наложен, заяви Елена Йончева.
„България въобще не преговаря, България се нагажда. Бойко Борисов подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, след това лансирахме Мария Габриел, което провокира изключително негативна реакция след европейските лидери. Г-н Станишев постъпи правилно като оттегли кандидатурата си за председател на Европейския парламент, защото това щеше да означава отстъпление от принципа на водещите кандидати и щеше да намали шанса на Тимерманс за председател на Европейската комисия“, коментира Йончева.
„Борисов е самодържавник, той е човекът, който създава в България едно авторитарно управление. По отношение на външната политика, той е изключително последователен в неотстояване на българските интереси“, допълни тя .
По повод вътрешните разногласия в БСП, тя заяви, че е нормално в една партия да има сблъсък на идеи, така че не вижда никаква драма в това.
Елена Йончева коментира и възможността да бъде поискан нейния имунитет във връзка с източването на КТБ. „Член съм на правосъдната комисия в Европарламента, на комисията по външна политика и нейната подкомисия за сигурност и отбрана. Няма от какво да се притеснявам за имунитета си, това е поредната бухалка срещу мен“, обясни тя. „Аз съм работила за ТВ7 като външна продукция, работила съм и съм направила документални филми, за които е закупена техника, така че при мен всичко е открито. Аз съм чиста и съм убедена, че истината ще излезе наяве“, посочи Йончева.
Тя заяви, че намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас е открит удар срещу БСП, която единствена може да свали авторитарното управление, както и удар срещу десните партии, които не са в парламента. „От тук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите, във финансирането им ще могат да участват фирми, които са сключвали договори за концесии, които работят в сфери, които са пряко свързани с регулация от държава, фирми, регистрирани в България, но с участие на чужди граждани. В момента имаме държавен и политически рекет - срастване на една партия с държавата“, каза още Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Давид Сасоли е единственият, който заговори за леви политики

Корнелия Нинова, БСП: Давид Сасоли е единственият, който заговори за леви политики

7 Юли 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Давид Сасоли е единственият, който заговори за леви политики. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Агенция „Фокус“. „Освен, че е социалист, той е първият, който заговори за политики. Давид Сасоли ми направи изключително впечатление. Първите му думи бяха за младежката безработица. Очерта приоритети, за които ние от БСП се борим години. Обнадеждена съм, че той може да промени дневния ред на европейския парламент“, заяви лидерът на БСП.
Според Корнелия Нинова дискусиите за постовете в Европа са разочароващи и неадекватни. „Нито веднъж не чух в тези пазарлъци да се говори за политики. Караха се за постове, но нито дума за икономика, неравенства, социален стълб, миграция. Договорките за постове бяха образец за задкулисие. Пренебрегнаха се всички правила. Имахме общи кандидати. Вебер и Тимерманс правиха кампания, имаха програми, проведоха публични дебати, които се излъчваха в цяла Европа. Всичко това беше изтрито и очаквано предизвика остра реакция в политическите семейства“, коментира Нинова.
По думите ѝ българският премиер Бойко Борисов е активен и безрезултатен участник във взимането на тези решения. „Нещо повече - със записа с Тимерманс потресе Европа и злепостави България. В крайна сметка резултат за нашата страна няма. Загубихме всяка възможност българин да оглави някоя от европейските институции“, коментира лидерът на БСП. На въпрос дали предложението на премиер Бойко Борисов Сергей Станишев да стане председател на ЕП и последвалата оценка на Станишев за Борисов като държавник са пример за добро сътрудничество, Нинова отговори: „Има каузи, зад които можем да заставаме всички българи и тогава сме силни. Щях да поздравя и двамата, ако бяха се договорили как единият в Европарламента, а другият в България ще се борят заедно срещу демографската катастрофа у нас и в Европа, но се съмнявам това да е било предмет на пазарлъка им. И двамата загубиха от този сговор, но най-вече загуби България“. Според лидера на БСП двамата са загубили, защото са пренебрегнали принципи. „Единият се отрече от своя кандидат Вебер, другият от своя Тимерманс. Борисов ядоса ЕНП, Сергей - групата на социалистите и демократите, които не приеха тези договорки и той си оттегли кандидатурата, поради липса на подкрепа в парламентарната група“, посочи Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК е победа за Макрон

Deutsche Welle: Номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК е победа за Макрон

6 Юли 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Париж. Няма съмнение, че много хора се оказаха губещи в задкулисната надпревара за най-високите постове в Европа. Много често именно такъв тип ситуациии разклащат доверието на избирателите към ЕС и неговите институции. Но ако има един човек, който е спечелил нещо от тазседмичните тежки преговори, определили министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК , това е френският президент Еманюел Макрон, пише в коментар англоезичното издание на Deutsche Welle.

Според изданието има пет причини, поради които Макрон може да бъде считан за победител:
1. На първо място, по този начин президентът отлони избори на водещата фигура Манфред Вебер и следващият го по петите Франс Тимерманс. Вебер едва ли щеше да помогне много на Макрон, особено що се отнася до подсигуряване на френските банки, а защо се отнася до холандския социалист – може да се каже че разстоянието между него и френския държавен глава е километрично.

2. Макрон никога не е крил факта, че не е привърженик на модела за силен кандидат, при който всяка фракция избира своя номинация за председател на Комисията. При тежките преговори, които се водеха, Макрон се възползва да види погребан модела на силния кандидат, който държавния глава иска да види заменен от единствена номинация, излъчена от Европейския съвет.

3. С Кристина Лагард, Макрон не само постави французин начело на Европейската централна банка, но и гарантира, че френските банки ще продължат политиката на ниски лихви, която е започната от сегашния заемащ поста Марио Драги.

4. Фон дер Лайен все още не е изразила позициите си по икономическите въпроси, но що се отнася до отбраната, тя е привърженик на по-близко сътрудничество с Франция. Тя притежава „европейско ДНК“, както се изрази самият Макрон по-рано.

5. Номинацията на белгийския премиер Шарл Мишел като председател на Европейския съвет е още една победа за Макрон. Двамата споделят общо желание за по-силена европейска интеграция, а партията на Мишел принадлежи към същото политическото семейство, част от което е движението на Макрон „Франция, напред!“.

И последно, но не на последно място, фон дер Лайен ще бъде задължена на Макрон, тъй като именно той разчисти пътя на германския политик към номинацията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на БСП се разграничи от думите на Сергей Станишев, който определи премиерът Бойко Борисов като държавник (ОБЗОР)

Ръководството на БСП се разграничи от думите на Сергей Станишев, който определи премиерът Бойко Борисов като държавник (ОБЗОР)

5 Юли 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. След като в свое интервю президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че премиерът Бойко Борисов действа не като политик, а като държавник, последваха реакции от ръководството на БСП и коментари по темата.
БСП се разграничи от думите на Станишев. С такава позиция излезе Изпълнителното бюро на партията. Според Бюрото такава оценка за Борисов е крайно неадекватна.
Пред журналисти в Народното събрание народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Стоян Мирчев бе категоричен, че мнението на партията се различава от това на Станишев за държавническите качества на премиера Бойко Борисов. Според него лошото е, че в общественото пространство мнението на Станишев се обвързва с БСП. "Г-н Борисов за нас е провален политик и води България към дъното. На всичкото отгоре вчера бяхме свидетели на това как вместо г-н Горанов да поеме своята отговорност за наддадените субсидии, те се опитаха да санират това, като реално унищожиха държавното финансиране на политическите партии и по този начин те бяха прехвърлени в ръцете на така наречените олигарси в България. Реално това е поредна крачка към създаване на диктатура в България и на унищожаване на опозицията", допълни Стоян Мирчев.
В Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че кой е провален или успешен политик го решават хората на избори. Той обърна внимание, че те са го направили. Дончев определи разграничаването на БСП от Сергей Станишев като "следизборна абстиненция".
В Познан министър-председателят Бойко Борисов също коментира темата. Борисов отбеляза, че Сергей Станишев е лидерът на ПЕС и е избран от социалистите в цяла Европа. „Аз не съм гласувал за Станишев. Аз съм го побеждавал на избори, но сме запазили нормално европейско поведение“, коментира премиерът. Той даде пример с премиера на Холандия, който е бил подкрепен на европейско ниво от Тимерманс, въпреки че са от различни партии. „Така и аз подкрепих Станишев. Къде е драмата? Той ми казал едно: „Благодаря“. Ти разбираш ли за какви хора става въпрос? Тези, които претендират, че искат да ходят в Европа“, допълни още министър-председателят по адрес на БСП. „Виждате тук как се отнасяме един към друг с приятелство с уважение“, посочи Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Побеждавал съм Сергей Станишев, но сме запазили нормално европейско поведение – къде е драмата

Премиерът Бойко Борисов: Побеждавал съм Сергей Станишев, но сме запазили нормално европейско поведение – къде е драмата

5 Юли 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Познан. Побеждавал съм Сергей Станишев, но сме запазили нормално европейско поведение – къде е драмата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти Познан във връзка с позицията на Изпълнителното бюро на БСП, с което се разграничават от думите на Сергей Станишев, който определи българския премиер като държавник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов отбеляза, че Сергей Станишев е лидерът на ПЕС и е избран от социалистите в цяла Европа. „Аз не съм гласувал за Станишев. Аз съм го побеждавал на избори, но сме запазили нормално европейско поведение“, коментира премиерът. Той даде пример с премиера на Холандия, който е бил подкрепен на европейско ниво от Тимерманс, въпреки че са от различни партии. „Така и аз подкрепих Станишев. Къде е драмата? Той ми казал едно: „Благодаря“. Ти разбираш ли за какви хора става въпрос? Тези, които претендират, че искат да ходят в Европа“, допълни по адрес на БСП още министър-председателят. „Виждате тук как се отнасяме един към друг с приятелство с уважение“, посочи още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Кой е провален или успешен политик го решават хората на избори, както го направиха

Вицепремиерът Томислав Дончев: Кой е провален или успешен политик го решават хората на избори, както го направиха

5 Юли 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Кой е провален или успешен политик го решават хората на избори, както го направиха. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърдението на БСП, че Бойко Борисов е провален политик, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той определи разграничаването на БСП от Сергей Станишев като следизборна абстиненция. Във връзка с предстоящия конгрес на ГЕРБ в неделя, Дончев обясни, че ще има промени в Устава. "Намаляването на заместник-председателите на двама, както и това, което беше анонсирано преди няколко седмици създаването на комисия по етика, която ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, а всеки член, особено този, който е на ръководна позиция да има поведение в рамките на обществените очаквания и съответстващо на целите и ценностите на самата партия", допълни още Дончев. По думите му помощният орган при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания. В отговор на въпрос дали Цветан Цветанов липсва в ГЕРБ, той отбеляза, че организацията в ГЕРБ е на ниво. "Липсата е емоционална категория, всеки трябва да отговаря за себе си", добави още той. На въпрос дали той ще поеме функциите на председател на предизборния щаб, Дончев посочи, че това няма как да стане, защото не е съвместимо с поста му на заместник-министър председател.
Вицепремиерът изрази своето мнение и за машинното гласуване: "Освен да гарантираме, че машината отчита като резултат това, което гражданинът е въвел в нея, изключително сериозен е въпросът дали машината не предава някъде данни". Според него България трябва да реши какво иска. "Когато сме сигурни, че решението, финалното, последното е да бъдем единствената европейска държава, която ще гласува само на машини трябва да ги купим или даже по-добре да ги произведем. Понеже в Изборния кодекс в годините назад непрекъснато има динамика", допълни Дончев. На въпрос дали ще могат да бъдат осигурени 6000 машини за местните избори, той поясни, че много компании с удоволствие срещу заплащане ще предоставят услугата. "Съвсем друг въпрос е, че това упражнение за местния вот би било доста по-скъпо, не само предвид удвоения брой на машините. Напомням ви, че местните избори са най-сложните избори. Кмет, общински съветници, районен кмет, плюс селски кметове, плюс преференции. Включително необходимостта машините да се препрограмират между двата тура", допълни още Дончев. На въпрос дали ГЕРБ готви изменения в Изборния кодекс за машинното гласуване, той поясни, че в Министерски съвет няма такъв проект. "Темата се дискутира, доколкото най-малкото сте присъствали на изслушването на ЦИК в Правна комисия. Те твърдят, че с тези записи в Изборния кодекс с 6000 машини, в местния вот ще има трудности", обясни вицепремиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП: Мнението на партията и на Изпълнителното бюро се различава от това на Станишев, че Борисов е държавник - за нас е провален политик и води България към дъното

Стоян Мирчев, БСП: Мнението на партията и на Изпълнителното бюро се различава от това на Станишев, че Борисов е държавник - за нас е провален политик и води България към дъното

5 Юли 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Мнението на партията и на Изпълнителното бюро се различава от това на Станишев, че Борисов е държавник - за нас премиерът е провален политик и води България към дъното. Това каза Стоян Мирчев, народен представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на БСП пред журналисти във връзка с позицията на Бюрото, с която то се разграничава от думите на Сергей Станишев, че Борисов не е политик, а държавник, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Днес Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция относно думите на Сергей Станишев, председател на ПЕС, че г-н Борисов вече не е политик, а държавник. Бяхме длъжни да излезем с тази позиция, тъй като мнението на БСП и на Изпълнителното бюро се различава от позицията на г-н Станишев и трябва да се разграничим", коментира той. "България е на 111-то място по свобода на медиите. В Европа сме шампиони по корупция, в същото време в България бедността и работещите бедни са най-големи като процент", изтъкна Мирчев и уточни, че това е една трета от населението. "Г-н Борисов за нас е провален политик и води България към дъното. На всичкото отгоре вчера бяхме свидетели на това как вместо г-н Горанов да поеме своята отговорност за наддадените субсидии, те се опитаха да санират това като реално унищожиха държавното финансиране на политическите партии и по този начин те бяха прехвърлени в ръцете на така наречените олигарси в България. Реално това е поредна крачка към създаване на диктатура в България и на унищожаване на опозицията", допълни Стоян Мирчев. Той посочи, че БСП не може да се съгласи с думите на Сергей Станишев и е наложително да се разграничи от това негово мнение. "Няма нужда да говорим със Сергей Станишев, той беше ясен със своята позиция. Ние сме длъжни по ясен начин да заявим нашата позиция и позицията на БСП. От вече 3 години се опитваме да покажем истинското управление на г-н Борисов, на управлението на ГЕРБ", посочи Мирчев. На въпрос дали да се очаква червен картон към Сергей Станишев, Мирчев коментира, че той е изразил своето гражданско мнение. Според него лошото е, че в общественото пространство мнението на Станишев се обвързва с БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Разграничаваме се от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик

БСП: Разграничаваме се от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик

5 Юли 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик. Това се посочва в позиция на БСП. „Смятаме, че такава оценка е крайно неадекватна. България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", заявяват от БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Едва 1/3 от германците искат Урсула фон дер Лайен да бъде председател на ЕК

Deutsche Welle: Едва 1/3 от германците искат Урсула фон дер Лайен да бъде председател на ЕК

5 Юли 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Берлин. Само 1/3 от германците вярват, че действащият им военен министър Урсула фон дер Лайен е добър избор за председател на Европейската комисия, това показват данни на агенция „Дойчландтренд“, предадени от англоезичната редакция на Deutsche Welle. Повече от половината участвали в анкетата, или по-конкретно 56%, смятат, че фон дер Лайен не е добър избор за един от най-важните постове на ЕС.

Според същото проучване, поръчано от телевизия ARD, цифрите изглежда дори по-зле за Анегрет Крамп-Каренбауер, която е сегашен лидер на ХДС и най-вероятен наследник на Ангела Меркел на поста канцлер на ФРГ. Само 22% от анкетираните са доволни от нейната работа, което е два процента по-малко отколкото през месец юни.

Съгласно данните от анкетата, германската партия „Зелени“ има подкрепа от 26%, което ги поставя като първа политическа сила, един процент над Съюза (ХДС/ХСС). В същото време ГСДП и „Алтернатива за Германия“ имат по 13% подкрепа.
Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Вишеградската четворка си приписа победа при преговорите за висшите постове на ЕС

EurActiv: Вишеградската четворка си приписа победа при преговорите за висшите постове на ЕС

4 Юли 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Вишеградската четворка (Чешката република, Унгария, Полша и Словакия), се завърнаха ликуващо в родните си държави, след като успешно блокираха избора на своя върховен противник Франс Тимерманс за председател на ЕК, коментира електронният портал EurActiv.
Според публикувания материал, четирите държави са успели да покажат единство по време на преговорите, засягащи избори на нов председател на ЕК и други висши ръководни постове на ЕС. В същото време, наред с този успех, изданието отбелязва, че те не успяха да спечелят нито една от ключовите позиции в европейската власт.

„С общи усилия, Вишеградската четворка отново демонстрира своята нарастваща сила и влияние що се отнася до посоката на развитие на ЕС“, заяви Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.

Главният аргумент против Тимерманс, отправен от четирите държави, бе че той „не разбира“ Централна Европа. Според министър-председателят на Чешката република Андей Бабиш, „ние искаме някой, който да разбира нашия регион, който няма негативно отношение спрямо този регион. Сега сме доволни“, завърши Бабиш.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Витанов, БСП: Като източноевропейци загубихме, защото нямаме представители на високите постове в Европа

Петър Витанов, БСП: Като източноевропейци загубихме, защото нямаме представители на високите постове в Европа

4 Юли 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът за предложения пакет от петте ръководни позиции в Европа не беше еднозначен. В рамките на социалистическата група се чуха много и разнообразни мнения, има победители и загубили. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов в сутрешния блок на бТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него социалистическата група е от загубилите, защото не е могла да се възползва първо от фигурата на Тимерманс, който наистина е правил впечатление в предизборната кампания, и второто – от процедурата по водещите кандидати, която беше важна и в полза на европейските граждани. „Загубиха и европейските граждани. Загубихме и ние, като източноевропейци, защото нямаме представители сред номинираните за тези високи постове“, каза още Витанов.
„Не ми хареса принизяването на ролята на ЕП в контекста на тази голяма сделка, защото дори решението за избора на председателя на парламента се взимаше на друго място. Надявам се това да се промени“, допълни евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Неудобната истина за Урсула фон дер Лайен

Politico: Неудобната истина за Урсула фон дер Лайен

4 Юли 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новината, че германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, наричана "вундерфрау" може да стане новият председател на Европейската комисия, развълнува европейските столици. „Най-накрая поне една добра новина,“ е общото настроение в Общността, отбелязват в европейската редакция на изданието Politico.
На пръв поглед тази учтива 60-годишна дама с ранг на бепрекъснато усмихнат министър е идеална за тази позиция. Тя има необходимия опит, политическо потекло и лични качества, позволяващи й да поеме този най-ключов пост ЕС. И все пак възниква натрапчивият въпрос: не е ли твърде добра за него?
В столицата на Германия отговорът на този въпрос е недвусмислен.
"Фон дер Лайен е най-слабият ни министър. Очевидно това е достатъчно, за да стане председател на Европейската комисия”, заяви възмутено бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц в социалната мрежа "Туитър".
Шулц е социалдемократ, но неговата гледна точка за работата на министъра се споделя от много съпартийци на фон дер Лейен в ХДС, въпреки че мнозинството отказва да я критикува открито. Вместо това те посочват състоянието на германската армия.
"Състоянието на Бундесвера е катастрофално", написа миналата седмица преди номинирането на Фон дер Лейен Руперт Шолц, който служи като министър на отбраната при Хелмут Кол. "Отбранителната способност на Федерална Република Германия страда, а това е пълна безотговорност". Както приятелите, така и враговете единодушно определят като провал работата на Урсула фон дер Лайен на поста министър на отбраната на Германия, която тя заема от 2014 г. насам. "Има недостиг на персонал, недостатъчно военно оборудване и често един дефицит води до друг", коментира социалдемократът Ханс-Петър Бартелс, който отговаря за контрола на Бундесвера в доклад, публикуван в края на януари. "Войските далеч не са напълно оборудвани", констатира политикът.
Но проблемите са не само с боеспособността на германската армия. Министерството е заплашено от разследване по подозрение за незаконно наемане на външни консултанти, включително Accenture и McKinsey.
В Бундестага понастоящем се провеждат изслушвания по този случай и има твърдения, че апаратът Фон дер Лайен действа при заобикаляне на правилата за обществените поръчки, като дава на фирмите договори на стойност милиони евро. През последните дни тези изслушвания станаха драматични, тъй като ключови свидетели в своите показания потвърдиха подозренията за системна корупция в министерството.
Фон дер Лайен бе критикуван и за това, че се е съгласила да ремонтира тримачтовия тренировъчен кораб на германския флот Gorh Fock. Ремонтът на този кораб, пуснат на вода през 1958 г., завърши с 10 пъти по-висока от първоначално обявената цена.
Фон дер Лайен признава, че е допуснала грешки в работата си, но пренебрегва непрестанните искания на опозицията да подаде оставка. Тя има малко приятели в Берлин, но тези, които има, са много важни. Тя е близо до влиятелния председател на германския парламент Волфганг Шойбле. Двамата се срещаха повече от 10 години на закуска всяка седмица, и тази традиция завършва едва тогава, когато Шойбле стана председател на Бундестага.
Но най-важният й съюзник е Ангела Меркел, на която Фон дер Лайен е безусловно вярна. Меркел й отговаря, като я остави на поста министър на отбранатта, въпреки многото проблеми в министерството. Тя също така подкрепи кандидатурата й за поста на председател на Европейската комисия.
Фон дер Лайен никога не е работила в ЕС, но Брюксел не е чужд град за нея, защото прекара почти цялото си детство там. Нейният баща Ернст Албрехт работи в Европейската общност за въглища и стомана и в Европейската икономическа общност, които са предшественици на ЕС, след което се връща в Германия, като решава да се ангажира с регионалната политика. През 1976 г. той става министър-председател на федералната провинция Долна Саксония и заема този пост до 1990 г. (тази година той губи от Герхард Шрьодер, който по-късно става канцлер на Германия).
Въпреки че фон дер Лайен е родена в семейството на политик, тя започва своята политическа кариера доста късно. Първоначално получава медицинско образование, пише дисертация, живее няколко години в САЩ със семейството си и едва тогава решава, че е време да продължи политическата си кариера в Германия.
Изкачвайки се по партийната стълбица в Долна Саксония, през 2005 г. Фон дер Лайен влезе в първия кабинет на Меркел, ръководейки Министерството за семейни въпроси, възрастни граждани, жени и младежи. През 2009 г. тя става министър на труда във втория кабинет на Меркел, а през 2014 г. оглавява Министерството на отбраната, като става първата жена на този пост.
Бързият политически прогрес на Фон дер Лайен даде основание да се предположи, че някой ден тя може да заеме мястото на Меркел. Но като министър тя не успя да възстанови реда в германската армия и това унищожи всички надежди, че ще стане канцлер.
Налагането на ред в Бундесвера е невъзможно трудна задача, тъй като след края на Студената война тя страда от сериозна липса на ресурси. За многобройните проблеми на въоръжените сили, Фон дер Лайен обвинява предшествениците си. Но тя е начело на Министерството на отбраната за пета година и вече не може да сочи с пръст други.
Най-големият провал на Фон дер Лайен е, че тя не успява да спечели симпатиите на офицерски корпус и персонала. За жената, която командва мъжете, не беше лесно от самото начало. Но бивши и настоящи министри казват, че нейният стил на управление е сух, сдържан и отбранителен. В министерството тя се обгради с малка група помощници, които строго контролират потока от информация. М
През 2017 г. тя обиди много войници, като заяви, че след идентифицирането на десни екстремисти в армията, Бундесверът "страда от слабо ръководство на различни нива". След това тя се сблъска с критика, че е по-заинтересована от собствения си образ, отколкото от оказване на помощ на войските.
Ако е така, тя трябва да се притеснява много. През 2015 г., много преди скандала с обществените поръчки, Фон дер Лайен бе обвинена в плагиатство при писането на медицинска си дисертация. Няколко години по-рано, поради подобни обвинения, един от нейните предшественици като министър на отбраната, Карл Теодор Зу Гутенберг, беше принуден да подаде оставка. През 2013 г. друг довереник на Меркел, Анете Шаван, трябваше да напусне поста министър на образованието, след като около дисертацията й се появиха доказателства за плагиатство.
Фон дер Лайен има късмет. Университетската комисия потвърди, че не е посочила правилно източниците в дисертацията си, но е заключила, че това са непреднамерени пропуски, които не омаловажават стойността на нейната работа.
Фон дер Лайен е приятен събеседник и любимец на германските ток-шоута. Но постоянната миризма на скандал около нея отслабва рейтинга й сред избирателите. Някога един от най-популярните германски политици, миналата година тя дори не е влязла в първата десетка на любимците на гражданите.
Поради тази причина партията на Фон дер Лайен с удоволствие ще я изпратят в Брюксел. Но има и друга причина. С напускането й на кабинета на Меркел ще се появи важна вакантна позиция. Ако всичко върви по план, канцлерът ще предаде този пост на своя наследник Анегрет Крамп-Каренбауер, който оглави ХДС през декември. Това ше й даде чудесна възможност да се докаже на важна позиция.
Друг въпрос е какво ще получи Европа от това.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: „Европа е жена“: Брюксел 	избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на ЕК

The Times: „Европа е жена“: Брюксел избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на ЕК

3 Юли 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и поддръжник на създаването на „европейска армия“ ще бъде следващият председател на Европейската комисия, пише авторитетното британско издание The Times.
Европейските лидери се съгласиха във вторник, че 60-годишната Фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия, ще замени Жан-Клод Юнкер, когато завърши неговият мандат през есента.
Изданието отбелязва, че консенсусът за това кой да заеме четирите най-важни поста в Съюза е постигнат след четири напрегнати срещи на върха, включително продължила цяла нощ мъчителна сесия в неделя.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Великобритания, че промените няма да доведат до концесии за Брекзит. „Абсолютно съм сигурен, че новите лидери на нашите институции ще бъде толкова последователни, колкото сме ние днес, когато говорим за споразумението за оттегляне и готовността ни да объждаме допълнително бъдещите ни отношения“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Сергей Станишев, ПЕС: Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

3 Юли 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той допълни, че дали това ще се случи, е все още рано да се каже, но уточни, че още по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, че ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема. Той препотвърди подкрепата си и тази на групата към водещия кандидат на левицата за председател на ЕК – Франс Тимерманс, който, по думите му, единствен е имал ясна визия за промени, за работа в Комисията и за приоритети. Сергей Станишев обясни, че в този си вид пакетът от номинации за лидери на ЕС създава проблеми от гледна точка на доверието на гражданите към блока, както и по въпроса за подкрепа на кандидатурата за председател на ЕК. „Първият проблем е за доверието на гражданите и отношението към институциите, защото те не разбират, какво точно се решава, защо и как и не виждат принципност и последователност. Вторият проблем е вече въпросът за подкрепа на кандидатура за президент на ЕК, тъй като както нямаме никаква представа и информация за вижданията на тази кандидатура, за нейното разбиране за Европа, за политическите приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен. Ако ние не видим промяна в политиките от това, което досега прави ЕНП, автоматичност в подкрепата не може да има“, каза президентът на ПЕС. Сергей Станишев допълни, че след като вече 20 години е начело на ЕК, ЕНП носи голяма отговорност за разочарованието, което съществува в Европа. Той обясни, че ако номинацията за председател на ЕК не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Съветът има правомощието да предлага кандидат, а ЕП има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Този, който изкопава ровове и окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака

Сергей Станишев, ПЕС: Този, който изкопава ровове и окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака

3 Юли 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Този, който изкопава ровове и окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Плюс - минус“ по Нова телевизия. Попитан дали смята, че в бъдеще БСП ще бъде устойчив партньор на ПЕС, той отговори: „Аз много разчитам на това БСП да бъде надежден партньор. Засега с колегите ни в ЕП работим отлично. Аз казах на последния конгрес на БСП, че този който изкопава ровове и окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака. Българското общество в своето мнозинство е проевропейско. Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си. Ти стесняваш своята подкрепа“. Според него ако се сравнят „Визия за България“ на БСП и „Визия на Европа“ на ПЕС ще се открие 95% препокриване. По думите му европейските социалисти имат много ясна, последователна и прозрачна политика. „В основата на тази политика стои това, че трябва да се уважи гласът на европейските избиратели. Имаме висока рекордна активност – 51% от европейските граждани гласуваха на тези избори“, посочи той, като обясни, че на места е била дори и по-висока. „Ние винаги сме казвали, че не е въпросът кой ще пристигне първи на състезанието – с един глас повече, а кой има достатъчната подкрепа в ЕП. Всички индикации са затова, че Франс Тимерманс имаше много по-широка подкрепа от Мафред Вебер“, добави президентът на ПЕС. „Ако бъдем обективни, той е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа. Той изложи по време на кампанията“, добави президентът на ПЕС. Той коментира, че за председател на ЕК да се предложи човек абсолютно непознат на европейско ниво, която не е участвала в тази надпревара е обидно за гражданите на ЕС и дава много погрешен знак, че политиците говорят едно, а правят друго след изборите. „По този начин не се разширява доверието към европейските институции. Всъщност се получи един пакет сделка на закрити врати. Ние държахме на принципи“, добави той. „Преди два дни имаше всички шансове, ако Съвета не беше прекъснат Тимерманс да бъде избран, независимо рекета на Орбан и няколко други страни. Ние сме отстоявали ясно позиция, а именно уважение към вота на гражданите“, заяви той. Станишев припомни, че президентът на ЕК се избира от парламента, затова въпросът все още не е решен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя социалистите заложници

Сергей Станишев, ПЕС: Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя социалистите заложници

3 Юли 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя заложници социалистите. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Плюс - минус“ по Нова телевизия. „Аз съм благодарен на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане, доколкото знам са постигнали много широка подкрепа в Европейския съвет, за което бях информиран“, посочи той. „За мен има други съображения и те са политически, и ангажиментите към моето политическо семейство“ добави Станишев. „Това, че бях предложен за президент на Европейския парламент е голяма чест и оценка на работата и ролята, която ПЕС играеше в последната година, и в битката за ЕК за Франс Тимерманс. Това беше един жест на подкрепа и отношение“, уточни Сергей Станишев. По думите му за него е по-важно какви ще са последиците от избраните кандидати. Според него балансът е много труден. „Това, което се постигна, обслужва единствено Виктор Орбан. Той е може би единственият доволен човек от ЕС от този резултат. Много сериозно напрежение има в социалистическото семейство и моят ангажимент е да запазим единството. Аз помолих лидера на нашата група, моето име да не бъде обсъждано за тази позиция по една единствена причина. Ако социалистите издигаме президента на своето семейство за президент на парламента, това означава, че приемаме тази сделка. Не искам нашата група да бъде обвързана с тази позиция, защото имаме твърде много въпроси към кандидата за президент на ЕК, за политиките, които ще провежда. Тя е абсолютно непозната за парламента“, заяви той. “Не исках да правя заложници нашата група, затова се оттеглих и помолих да не бъда номиниран за тази позиция. Това щеше да бъде личен успех, но можеше да създаде проблеми в поведението на нашата група“, поясни Сергей Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Давид-Мария Сасоли по повод избирането му за председател на Европейския парламент

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Давид-Мария Сасоли по повод избирането му за председател на Европейския парламент

3 Юли 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Давид-Мария Сасоли по повод избирането му за председател на Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. "Всички внимателно проследихме първата Ви реч след избирането Ви за председател на Европейския парламент", отбелязва в поздравителното си писмо председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева посочва, че посланията, които Сасоли е отправил, са повод за оптимизъм, че колкото и бурни и критични да са времената, които Европейският съюз преживява днес, силното лидерство и новата институционална мъдрост ще надмогнат трудностите. "Напълно споделям мнението Ви, че европейските граждани очакват промяна и политически решения, които да преодоляват егоизма и да правят нашия съюз по-силен и единен", подчертава председателят на българския парламент.
Цвета Караянчева изразява увереност, че под ръководството на новия председател Европейският парламент ще намери работещи решения по темите, свързани с миграцията, борбата с тероризма, климатичните промени, защитата и сигурността на европейските граждани, увеличаването на икономическия растеж, на работните места и на инвестициите. "Нуждаем се от силни и ефективни институции, които да бъдат гарант за европейската демокрация и за жизнеността на европейския проект", се посочва в писмото на председателя на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Давид Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

ЕП: Давид Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

3 Юли 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Евродепутатите избраха Давид Сасоли (Социалисти и демократи, Италия) за председател на Европейския парламент в сряда следобед с 345 гласа от 667 валидни бюлетини, във втори тур, информира Пресслужбата на Европейския парламент
Давид Сасоли е роден във Флоренция на 30 май 1956. Като италиански евродепутат от 2009 г. насам, той беше избран от листата на Демократичната партия в Централна Италия през май 2019 г. за трети мандат. Той ще ръководи Парламента до януари 2022 г.

В краткото си обръщение към Европейския парламент в Страсбург непосредствено след гласуването, председателят Сасоли благодари на евродепутатите за оказаното му доверие. Отбеляза, че „през последните месеци, прекалено много хора подклаждаха разделение и конфликти, които считахме за тъжен спомен от миналото ни. Вместо това, гражданите показаха, че още вярват в този невероятен проект - единствения, който предлага решения на глобалните предизвикателства пред нас“.

„Трябва да имаме силата да възобновим процеса на интеграция, да променим ЕС, така че да можем да отговорим по-силно на нуждите на нашите граждани и да дадем истински решения на техните опасения, на нарастващото им чувство на обърканост“.

Давид Сасоли също подчерта приоритетите на Парламента през следващите няколко години, „Свидетели сме на важни трансформации: младежката безработица, миграцията, климатичните изменения, дигиталната революция, новият световен баланс са само някои от тях, които се нуждаят от нови идеи и смелост“.

Резултати:

Давид Сасоли бе избран при втори кръг от гласуване. Резултатът от гласуването е както следва:

1-и тур
Упражнили правото си на вот: 735
Празни или невалидни бюлетини: 73
Валидни бюлетини: 662
Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 332
Резултати: неокончателни
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) 133
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) 42
Давид Сасоли (С&Д, Италия) 325
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия) 162

2-и тур
Упражнили правото си на вот: 704
Празни или невалидни бюлетини: 37
Валидни бюлетини: 667
Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 334
Резултати: Давид Сасоли е избран за председател
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) 119 (-14)
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) 43 (+1)
Давид Сасоли (С&Д, Италия) 345 (+20)
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия) 160 (-2)


Правила за провеждане на избори

Според член 15, кандидатурите за председател могат да бъдат издигнати от политическите групи или от група от най-малко 1/20 от членове на ЕП, т.е. 38 евродепутати („ниският праг“ е въведен от ревизирания Правилник за дейността). Гласуването е тайно. За да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50 % плюс един (член 16). Празните или невалидните бюлетини не се броят при изчисляване на необходимото мнозинство.
Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втори тур за гласуване при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не бъде избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили най-много гласове при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.

Следващи стъпки

Евродепутатите ще гласуват за заместник-председатели в сряда следобед и за квестори в четвъртък сутринта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Давид-Мария Сасоли – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Давид-Мария Сасоли – биографична справка (Агенция „Фокус“)

3 Юли 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Давид-Мария Сасоли е роден на 30 май 1956 година във Флоренция. Той е журналист по професия,а в политиката влиза през 2009 година, когато се кандидатира за евродепутат от Демократическата партия в Централна Италия. След като е избран той става лидер на групата на италианските демократи в Европейския парламент. През 2013 година се кандидатира за кмет на Рим, но не е избран. На европейските избори през 2014 година той е преизбран за член на Европейския парламент и на 1 юли същата година е избран за заместник-председател на европейския законодателен орган. На европейските избори през 2019 година е преизбран за трети мандат за евродепутат и на първата сесия на Европарламента в новия му състав е избран за негов председател, като член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той наследява на поста друг италианец – Антонио Таяни и е общо седмият италианец избиран на този висок пост.
Сасоли е женен и има две деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Приключи първият тур на гласуването за председател на ЕП

ЕП: Приключи първият тур на гласуването за председател на ЕП

3 Юли 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Приключи първият тур на гласуването за председател на ЕП. Няма обявен победител, същите кандидати ще участват във втория тур, информира Пресслужбата на Европейския парламент.
Резултатът от гласуването е, както следва:

Упражнили правото си на вот: 735
Празни или невалидни бюлетини: 73
Валидни бюлетини: 662
Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 332
Резултати: неокончателни
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) 133
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) 42
Давид-Мария Сасоли (С&Д, Италия) 325
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия) 162

Кандидати и групи
Четирима кандидати бяха предложени и представиха своята визия за водещата позиция в ЕП в петминутни изявления. Гледайте индивидуалните им изявления:
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия)
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания)
Давид-Мария Сасоли (С&Д, Италия)
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия)

Правила за провеждане на избори за председател на ЕП
Според член 15, кандидатурите за председател могат да бъдат издигнати от политическите групи или от група от най-малко 1/20 от членове на ЕП, т.е. 38 евродепутати („ниският праг“ е въведен от ревизирания Правилник за дейността). Гласуването е тайно. За да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50 % плюс един (член 16). Празните или невалидните бюлетини не се броят при изчисляване на необходимото мнозинство.
Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втори тур за гласуване при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не бъде избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили най-много гласове при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Номинацията на Урсула фон дер Лайен предизвика разногласия в управляващата коалиция в Германия

AFP: Номинацията на Урсула фон дер Лайен предизвика разногласия в управляващата коалиция в Германия

3 Юли 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Номинирането на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за нов ръководител на Европейската комисия предизвика ново напрежение в крехката коалиция на канцлера Ангела Меркел, предава AFP.
Докато родената в Брюксел, владееща няколко езика и ветеран в политиката получи одобрението на 28-те европейски лидери, у дома, нейното име като наследник на Жан-Клод Юнкер беше посрещнато с възмущение.
Минути след като лидерите на ЕС обявиха сделката си за ръководните постове на блока, младшият коалиционен партньор на Меркел, лявоцентристката Социалдемократическа партия (ГСДП), отхвърли сделката между лидерите на ЕС.
Тримата временни лидери на ГСДП заявиха, че Фон дер Лайен "никога не се е явявала на европейски избори за ЕС и следователно номинирането й не е убедително."
Избирането й като председател на Европейската комисия ще бъде "абсурдна" подигравка на опита за демократизация на ЕС.
Маркус Зьодер, лидерът на баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС), също нарече изборът й „несправедлив“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Европейският парламент не успя да избере председател на първото гласуване

РИА Новости: Европейският парламент не успя да избере председател на първото гласуване

3 Юли 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент не успя да избере новия си председател по време на първия кръг на гласуване, предстои втори кръг, заяви във вторник председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от РИА Новости.
Кандидати бяха Ска Келер (Германия, „Зелените“), Сира Реаго (Испания, Европейската обединена левица), Давид-Мария Сасоли (Италия, социалдемократи) и Ян Захрадил (Чехия, Европейски консерватори и реформатори).
Най-голям брой гласове на първия кръг получи Сасоли, който в предишното събрание беше заместник-председател (325 гласа).
На второ място е Захрадил със 162. Следват Келер със 133 и Рего с 42. За да бъде избран някой от тях трябва да получи гласовете на половината плюс един евродепутати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Европейския парламент са издигнати четири кандидатури за председател

ТАСС: В Европейския парламент са издигнати четири кандидатури за председател

3 Юли 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Четирима кандидати от Германия, Испания, Италия и Чехия претендират за председателство на Европейския парламент (ЕП). Това се посочва в прессъобщението на ЕП във вторник, цитирана от TACC
Сред кандидатите са две жени - германка Ска Келер от фракцията "Зелени-европейски свободен алианс" и испанката Сира Рего, която представлява политическата група "Европейска обединена левица" / "Ляво-зелените на Севера", както и двама мъже – представителя на Алианса на социалистите и демократите - италианецът Давид Сасоли и чехът Ян Захрадил, който е номиниран от фракцията на европейските консерватори и реформисти.
Кандидатите от други политически фракции в момента не се съобщават
Както се припомня в пресслужбата на организацията, изборите за председател на ЕП ще се проведат в сряда чрез тайно гласуване. За да спечели, кандидатът ще трябва да получи абсолютно мнозинство. Ако никой не спечели в първия кръг, те могат да бъдат номинирани отново във втория и третия кръг заедно с нови кандидати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев се е отказал от номинацията за председател на Европейския парламент

Сергей Станишев се е отказал от номинацията за председател на Европейския парламент

3 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Сергей Станишев се е отказал от номинацията му за председател на Европейския парламент. Това става ясно от заявление на лидер на ПЕС Сергей Станишев. „За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията“, отбелязва в нея Станишев. Той посочва, че за него водещият политически ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС. „Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията“, пише още Станишев.
„Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент“, заявява Станишев.
Той посочва, че за него на първо място винаги са били и остават интересите и единството на Социалистическото семейство и Голямата промяна в ЕС. „Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики - вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Витанов, БСП: Председателят на S&D издигна друга кандидатура, не на Сергей Станишев

Петър Витанов, БСП: Председателят на S&D издигна друга кандидатура, не на Сергей Станишев

3 Юли 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. "С името на Сергей Станишев за кандидат за председател на ЕП се спекулираше, тъй като неговата кандидатура не беше обсъдена на заседанието на групата на европейските социалисти. Председателят на групата на S&D издигна друга кандидатура, която широко бе обсъдена. Всяко име, което беше замесено за постове, изгуби своите шансове, включително и за поста председател на ЕП." Това каза пред БНТ евродепутатът от БСП и водач на групата на българските евросоциалисти в ЕП Петър Витанов от Страсбург, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че групата на социалистите остро е възразила срещу сделката с имена за постовете на върха на ЕС.
"Групата ни е силно неудовлетворена от тази пакетна сделка. Моето лично мнение е също на тази позиция. Съзирам германо - френско съглашение в ущърб на останалите държави, особено срещу тези от Източна Европа. ЕП беше превърнат в придатък, който да легитимира решенията на Съвета", заяви от Страсбург Петър Витанов. Той добави, че не бива да се забравя, че ЕП е най-легитимният европейски орган, който се избира пряко от всички европейски граждани. "Що се отнася до поста председател на ЕП, ние, от групата на Европейските социалисти и демократи, няма как да не подкрепим наш представител. Това съвсем не означава, че се съгласяваме с останалите предложени имена на високите позиции", поясни Петър Витанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Манфред Вебер ще остане лидер на консерваторите в ЕП

Politico: Манфред Вебер ще остане лидер на консерваторите в ЕП

3 Юли 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за поста председател на Европейската комисия, но ще остане лидер на консерваторите в Европейския парламент, съобщава изданието Politico в европейската си редакция.
"Ще продължа да се боря за демократична Европа. За мен е чест да поема тази задача за ЕНП и Европа", заяви Вебер на среща на групата на ЕНП във вторник, според изявлението на неговия говорител Кристиан Хюгел.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че лидерите на ЕС са номинирали германския министър на отбраната Урсула фон дер Лейен за председател на ЕК. Предстои номинацията й да бъде потвърдена от Европейския парламент.
Членовете на ЕНП избраха Вебер за водещ кандидат миналата година и след като спечелиха най-много места на европейските избори миналия месец, той трябваше да поеме ключовия пост в изпълнителния орган на Общността. Но германският политик не спечели подкрепата на достатъчно лидери в Европейския съвет, който избира председателя на ЕК.
Според мнозина от тях Вебер не разполага с достатъчно опит за поста. По време на срещата председателят на ЕНП Джозеф Даул благодари на Вебер за "добрата работа". Няколко представители на ЕНП обявиха, че Вебер че ще продължи да бъде лидер на групата на консерваторите в ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

3 Юли 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП, информира POLITICO
След като призна, че е загубил, Манфред Вебер заяви на среща на групата си от ЕНП, че „Макрон и Орбан са убили процеса на "водещ кандидат", според двама участници в срещата в Страсбург. Той обяви, че ще остане лидер на групата на ЕНП. Президентът на ЕНП Джоузеф Даул благодари на Вебер за „добра работа“.
Вебер ще даде брифинг за журналистите в 20:00 часа в Страсбург (21:00 часа българско време).
Европейският съвет възобнови своята работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

3 Юли 2019 | 00:53 | Агенция "Фокус"
Урсула фон дер Лайен, кандидат за председател на Европейската комисия, е родена на 8 октомври 1958 г. в Брюксел е немски политик, министър на отбраната от 2013 г. Член на Християндемократическия съюз (ХДС), тя е първата жена в германската история, която заема длъжността. Фон дер Лейен преди това е бил министър на труда и социалните въпроси от 2009 до 2013 г. и министър по въпросите на семейството и младежта от 2005 до 2009 г.
Родена и израснала в Брюксел, тя е лекар по професия. Тя е единственият министър, който е служил непрекъснато в кабинета на Ангела Меркел, откакто тя встъпи в длъжност през 2005 г.
През 1971 г. семейството се премества в Хановер, Баща й е премиер на Долна Саксония от 1976 до 1990 година.Завършила е медицина в Хановер.
От 1988 г. до 1992 г. работи като асистент-лекар в женската клиника на Медицинското училище в Хановер.
От 1998 г. до 2002 г. става преподавател в Катедрата по епидемиология, социална медицина и изследване на здравната система в Медицинското училище в Хановер, където през 2001 г. получава магистърска степен по обществено здраве.
Урсула фон дер Лайен е потомък на барон Лудвиг Кноп, търговец на памук от Бремен и един от най-успешните предприемачи от Руската империя от 19-ти век.
Тя е омъжена за Хейко фон дер Лайен, професор по медицина, главен изпълнителен директор на компания за медицинско инженерство от семейството на Фон дер Лейен аристократично семейство, индустриалци.. Те имат седем деца. Семейството на Фон дер Лайен са лютерани, членове на Евангелската църква на Германия.
Урсула фон дер Лайен е избрана за член на парламента на Долна Саксония на държавните избори през 2003 г., а от 2003 г. до 2005 г. тя е била министър в правителството на провинция Долна Саксония, отговарящ за социалните въпроси, жените , семейството и здравето.
От 2005 до 2009 година тя е федерален министър по въпросите на семейството и младежта , от 2009 до 2013 година тя е федерален министър на труда и социалните дела. От 2013 година тя е федерален министър на отбраната и е първата жена заемала този пост в Германия.
Тя се застъпва за майчинството и грижите за децата, за задължителна квота за жени в бордовете на компаниите в Германия.
Тя е привърженик на по-твърд подход в отбранителната политика и се застъпва за подкрепата на НАТО за балтийските страни след анексирането на Крим от Русия през 2014 година.
Фон дер Лайен е привърженик на идеята за „Съединени европейски щати“
Владее немски, френски и английски език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шарл Мишел – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Шарл Мишел – биографична справка (Агенция „Фокус“)

2 Юли 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Шарл Мишел. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в Намюр, Валония, Белгия) е белгийски политик, който е настоящ изпълняващ длъжността министър-председател на Белгия. Той е син на Луи Мишел, също виден политик. Мишел е най-младият белгийски министър-председател от 1845 г. От декември 2018 г. той оглавява служебно правителство след оставката си, след като правителството му се разпадна.
Завършва право в Брюксел и Амстердам. Работи като адвокат в Брюксел. От 2000 година е министър на вътрешните работи в правителството на Валония. От 2006 година е кмет на Уавър. От 2007 до 2009 е министър в националното правителство на премиера Ги Верховстад.
От 2014 година става най-младият премиер на Белгия, през 2018 година подава оставка заради разногласия в управляващата коалиция по въпроса за Глобалния пакт за миграцията, след като коалиционният партньор от Фландрия оттегли подкрепата си за Пакта.
Живее в съжителство и има три деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

2 Юли 2019 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Урсула фон дер Лайен, кандидат за председател на Европейската комисия, е родена на 8 октомври 1958 г. в Брюксел е немски политик, министър на отбраната от 2013 г. Член на Християндемократическия съюз (ХДС), тя е първата жена в германската история, която заема длъжността. Фон дер Лейен преди това е бил министър на труда и социалните въпроси от 2009 до 2013 г. и министър по въпросите на семейството и младежта от 2005 до 2009 г.
Родена и израснала в Брюксел, тя е лекар по професия. Тя е единственият министър, който е служил непрекъснато в кабинета на Ангела Меркел, откакто тя встъпи в длъжност през 2005 г.
През 1971 г. семейството се премества в Хановер, Баща й е премиер на Долна Саксония от 1976 до 1990 година.Завършила е медицина в Хановер.
От 1988 г. до 1992 г. работи като асистент-лекар в женската клиника на Медицинското училище в Хановер.
От 1998 г. до 2002 г. става преподавател в Катедрата по епидемиология, социална медицина и изследване на здравната система в Медицинското училище в Хановер, където през 2001 г. получава магистърска степен по обществено здраве.
Урсула фон дер Лайен е потомък на барон Лудвиг Кноп, търговец на памук от Бремен и един от най-успешните предприемачи от Руската империя от 19-ти век.
Тя е омъжена за Хейко фон дер Лайен, професор по медицина, главен изпълнителен директор на компания за медицинско инженерство от семейството на Фон дер Лейен аристократично семейство, индустриалци.. Те имат седем деца. Семейството на Фон дер Лайен са лютерани, членове на Евангелската църква на Германия.
Урсула фон дер Лайен е избрана за член на парламента на Долна Саксония на държавните избори през 2003 г., а от 2003 г. до 2005 г. тя е била министър в правителството на провинция Долна Саксония, отговарящ за социалните въпроси, жените , семейството и здравето.
От 2005 до 2009 година тя е федерален министър по въпросите на семейството и младежта , от 2009 до 2013 година тя е федерален министър на труда и социалните дела. От 2013 година тя е федерален министър на отбраната и е първата жена заемала този пост в Германия.
Тя се застъпва за майчинството и грижите за децата, за задължителна квота за жени в бордовете на компаниите в Германия.
Тя е привърженик на по-твърд подход в отбранителната политика и се застъпва за подкрепата на НАТО за балтийските страни след анексирането на Крим от Русия през 2014 година.
Фон дер Лайен е привърженик на идеята за „Съединени европейски щати“
Владее немски, френски и английски език.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Депутатите ни ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

Премиерът Бойко Борисов: Депутатите ни ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

2 Юли 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Депутатите ни ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент. Това каза пред журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата на Сергей Станишев за председател на ЕП той отговори: „Категорично ще го подкрепим. Аз още в предизборната кампания недоумявах как лидерът на европейските социалисти, даже беше 5-ти и не искаха да го включват в листата. Сигурно в момента му е трудно да обяснява как той не е председател на групата, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент“, изтъкна премиерът.
„Пред всички колеги българи казах, че бихме го подкрепили. Българин на такава позиция е само чест и гордост, независимо, че неговите хора в България не го харесват“, добави министър-председателят. Той отказа да посочи от кого е бил номиниран Сергей Станишев.
„Аз съм доволен, защото ние си взехме поста, който подобава на партия победител. Поста на Европейския съвет. Шарл Мишел е изключително умен и подготвен човек. Приятел на България“, отбеляза Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Преди пет години ни бяха необходими три месеца и пак някои лидери бяха против

Доналд Туск: Преди пет години ни бяха необходими три месеца и пак някои лидери бяха против

2 Юли 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. "Преди пет години имахме нужда от три месеца, за да вземем решение и въпреки това някои лидери бяха против. Тази година ни трябваха три дни и никой не беше против, дори ако Германия се въздържа за председател на Комисията ", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от POLITICO.
"Мисля, че си струваше да се чака такъв резултат", казва Туск.
„Сега Европейският парламент ще разгледа Урсула фон дер Лейен за председателя на Комисията. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена, която ще ръководи Европейската комисия“, заяви Туск.
„Ние знаем, че Парламентът трябва да вземе решение относно номинациите за председател. Нашето намерение е да имаме председател на парламента от социалистите и демократите за първия мандат и кандидат от ЕНП за втория мандат, но това е нашето политическо мнение и нашето политическо намерение“, завърши Туск.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Белгийският премиер Шарл Мишел поема поста председател на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов: Белгийският премиер Шарл Мишел поема поста председател на Европейския съвет

2 Юли 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Брюлксел. Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър приятел на България. Това каза пред журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Можем да го поздравим за избран, премиерът на Белгия ще поеме Съвета. Честитих му и дъщеричката, която е на 11 дена. До мен седеше с Тереза Мей – на нея и беше последното заседание" , отбеляза Борисов.
„Правим предложения за Европейския парламент. Урсула фон дер Лайен– с нея бяхме в Мюнхенската конференция, тя беше в един панел с нас, тогава министър на отбраната на Германия. И Каракачанов добре я познава. Майка на 7 деца. От доста години се познаваме. Мислим, че добре ще се справи", добави премиерът.
"Всички поехме ангажименти със своите парламентарни групи да подкрепят този компромис, всички гласувахме единодушно, само Ангела Меркел се въздържа“, уточни той.
Борисов поясни, че предложението за върховен представител на Европейския съюз по въпроси на външните работи е испанецът Жозеп Борел.
Министър-председателят съобщи още, че Европейската централна банка ще бъде оглавена от Кристин Лагард.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации (обновена)

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации (обновена)

2 Юли 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет обяви своите номинации, пише POLITICO.
Председателят на съвета представи имената на номинираните политици, като няма промени от неофициално обявените досега:
• Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия
• Шарл Мишел за председател на Европейския съвет
• Жозеп Борел за върховен представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка
Европейският парламент трябва утре да избере своя председател, като за поста неофициално се спряга бившият премиер на България и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. За поста бе спряган и Манфред Вебер, като се очакваше двамата да поделят мандата си, но засега няма информация по този въпрос след като Вебер официално оттегли номинацията си за "водещ кандидат" на ЕНП и заяви, че отново ще оглави парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.
Германия се въздържала при гласуването.
Говорителят на фракцията на ЕНП в Европейския парламент Педро Лопес де Пабло заяви, че те ще подкрепят предложението на Съвета, но Европейският парламент е в правомощията си да избере своя председател. Новоизбраният лидер на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия заяви, че предложението на Съвета ги е "разочаровало дълбоко" и те ще защитават твърдо демокрацията в Европа и вече утвърдения процес на "водещ кандидат".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации

2 Юли 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет обяви своите номинации, пише POLITICO.
Председателят на съвета представи имената на номинираните политици, като няма промени от неофициално обявените досега:
• Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия
• Шарл Мишел за председател на Европейския съвет
• Жозеп Борел за върховен представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка
Европейският парламент трябва утре да избере своя председател, като за поста неофициално се спряга бившият премиер на България и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. За поста бе спряган и Манфред Вебер, като се очакваше двамата да поделят мандата си, но засега няма информация по този въпрос след като Вебер официално оттегли номинацията си за "водещ кандидат" на ЕНП и заяви, че отново ще оглави парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: Публичността на преговорите за лидери на европейските институции е добре, защото така европейските граждани виждат това, което в повечето случаи остава невидимо

Ивайло Калфин: Публичността на преговорите за лидери на европейските институции е добре, защото така европейските граждани виждат това, което в повечето случаи остава невидимо

2 Юли 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Публичността на преговорите за лидери на европейските институции е добре, защото така европейските граждани виждат това, което в повечето случаи остава невидимо. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и евродепутат. По думите му, ако преди ЕНП и европейските социалисти са разпределяли важните постове в евроструктурите на срещи, не толкова показвани пред хората, то сега с настоящия фрагментиран парламент и липсата на ясно мнозинство няма как преговорите да не станат публични. Той определи като неприемлива липсата на принципи, за сметка на личното отношение на различните страни към потенциалните лидери на европейските институции, като допълни, че въпреки това, няма да се стигне до институционална криза в ЕС. „До това няма да се стигне, защото има достатъчно разум в европейските лидери, но утре ЕП има в дневния си ред избор на ръководство. Това е процедура, която не е бърза, не става веднага, може да се забави до края на деня или да приключи на следващия ден, но ЕП не може да не избере своя председател. В момента, в който го избере, една от позициите вече отпада и правителствените ръководители се поставят пред свършен факт – човекът, председател на парламента, ще бъде избран. Това е най-големият риск, не бих казал, че е нещо, което ще промени много, а може би има логика – парламентът сам да си реши кой да му е председател“, каза Ивайло Калфин. Той заяви, че би било наивно и безотговорно от европейските лидери да предложат човек на поста председател на ЕК, за кого няма мнозинство. Ако днес не бъде избран председател на ЕК, лидерите на националните правителства ще трябва да си осигурят подкрепата на ЕП, което означава парламентът да влезе по-директно в преговорите.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

2 Юли 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП, информира POLITICO
След като призна, че е загубил, Манфред Вебер заяви на среща на групата си от ЕНП, че „Макрон и Орбан са убили процеса на "водещ кандидат", според двама участници в срещата в Страсбург. Той обяви, че ще остане лидер на групата на ЕНП. Президентът на ЕНП Джоузеф Даул благодари на Вебер за „добра работа“.
Вебер ще даде брифинг за журналистите в 20:00 часа в Страсбург (21:00 часа българско време).
Европейският съвет възобнови своята работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO:Европейският съвет излезе в почивка до 19:30 часа

POLITICO:Европейският съвет излезе в почивка до 19:30 часа

2 Юли 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет излезе в почивка до 19:30 часа, информира POLITICO.
Според неофициално разпространената информация лидерите са много близко до постигане на компромис, както пише председателят на Съвета Доналд Туск. Запознати с преговорите твърдят, че засега само Германия има възражения към така предложения пакет от номинации, въпреки, че се предлага германски политик да оглави Европейската комисия заради разногласия в управляващата коалиция в Берлин.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Обсъжданите в Брюксел кандидатури предизвикаха недоволство в Европарламента

POLITICO: Обсъжданите в Брюксел кандидатури предизвикаха недоволство в Европарламента

2 Юли 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Членовете на ЕП, които се събраха днес в Страсбург за първата си пленарна сесия, изразиха своето недоволство от това, какво договарят лидерите на ЕС в Брюксел, пише POLITICO.
В отговор на информациите за германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която се счита за възможен кандидат за председател на Комисията, германският зелен евродепутат Свен Гиголд ги нарече „горчиво“ предложение. Той твърди, че тя не е водещ кандидат, а в Германия има комисия за разследване на дейността й като министър,. „Европа заслужава нещо по-добро“, пише Гиголд.
Той публикува обсъжданите в Брюксел имена:
• Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия
• Шарл Мишел за председател на Европейския съвет
• Жозеп Борел за върховен представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка
• Сергей Станишев и Манфред Вебер за председатели на Европейския парламент за по 2.5 години
Друг зелен евродепутат каза на POLITICO, че Фон дер Лейен “е слаба и германските консерватори искат да се отърват от нея в Берлин. Това е очевидно. И тя е много близо до Меркел. Зелените трудно ще гласуват за нея."
А евродепутатът от Нидерландия Бас Ейкхаут написа: „Поздравления за Съвета. Силата на правото е посечена заради Меркел, Макрон и Санчес.
Депутатите от ЕНП също не са доволни от развитието в Брюксел.
„Половин мандат за Вебер като председател на ЕП?“, написа един член на ЕП от ЕНП, отбелязвайки, че сделката, за която се твърди, че е на масата, „повдига много въпроси“ заради това, колко малко се дава на водещия кандидат на най-многобройната партия.
Междувременно бившият президент на Европейския парламент Мартин Шулц също заяви пред Der Spiegel, че Фон дер Лайен е "най-слабият министър в германското правителство". Той добави: "Очевидно този вид представяне е достатъчно, за да стане шеф на Комисията."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Започна дълго отлаганият Европейски съвет

POLITICO: Започна дълго отлаганият Европейски съвет

2 Юли 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Започна дълго отлаганият Европейски съвет, информира POLITICO.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с премиера на Италия Джузепе Конте

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с премиера на Италия Джузепе Конте

2 Юли 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Проведох двустранна среща и с премиера на Италия Giuseppe Conte. И пред него заявих позицията си, че е нужен компромис. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". "Проточилата се процедура по избор на титуляри на висшите постове в Европейския съюз и трудните разговори рушат авторитета на Европа", отбелзва в съобщението си още премиерът.
Преди началото на Европейския съвет Борисов проведе двустранна среща и с премиера на Полша Матеуш Моравецки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Френският президент обсъжда два варианта за пакетна номинация

POLITICO: Френският президент обсъжда два варианта за пакетна номинация

2 Юли 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Френският президент Еманюел Макрон поръча големи листове хартия за френската делегация, а при доставянето им очерта две възможности - една базирана на Франс Тимерманс като председател на Комисията, а другата - на Урсула фон дер Лайен, информира POLITICO.
Той използва различни цветни химикалки, една синя и една червена, за двете опции.
След това е взел листовете, сгънал ги е и ги е занесъл на срещата си с португалския премиер Антонио Коста и испанския Педро Санчес, според официален представител, който е присъствал на срещите.
Все още няма яснота, кога ще започне Европейския съвет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции

Премиерът Бойко Борисов: С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции

2 Юли 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". „Като най-силно представена партия и в новия Европейски парламент – ние, семейството на ЕНП, винаги сме вярвали, че силата е в обединението и толерантността. Убеден съм, че заедно ще достигнем до най-правилните решения и ще продължим да водим развитието на Европа. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

POLITICO: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

2 Юли 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, пише изданието POLITICO, което следи на живо преговорите и консултациите в Брюксел.
Името на Сергей Станишев се очерта като възможен кандидат за президент на Европейския парламент. В момента Станишев е президент на Партията на европейските социалисти и е член на Европейския парламент от 2014 г. Той е и премиер на България между 2005 и 2009 г.
За председател на Европейската централна банка се обсъжда кандидатурата на Кристин Лагард, директор на МВФ.
Очаква се Европейския съвет да започне работа в 16:15 часа българско време.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен набира подкрепа

POLITICO: Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен набира подкрепа

2 Юли 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Идеята германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на Европейската комисия бързо набира подкрепа на днешната среща на върха, пише POLITICO.
Така германския канцлер Ангела Меркел ще има близък съюзник и член на собствената й партия ХДС начело на Комисията. Фон дер Лайен също ще бъде първата жена председател на Комисията, а Европейската народна партия (ЕНП), десноцентристкият съюз, който включва партията на Меркел, ще запази ръководството на Комисията.
Френските власти вече посочиха, че Париж може да подкрепи Фон дер Лайен, която говори френски и е прекарал голяма част от детството си в Брюксел. Назначаването на германски ръководител на Комисията би помогнало и на френския президент Емануел Макрон да прокара френски кандидат за следващия ръководител на Европейската централна банка.
Като министър на отбраната Фон дер Лайен не е играла важна роля в някои от най-острите спорове в ЕС от последните години - като тези, свързани с върховенството на закона и миграцията. Това означава, че тя не си е създала врагове между различни лагери на лидери на ЕС, като например Вишеградската група и страните от Централна и Източна Европа.
Един от проблемите с номинацията на Фон дер Лайен ще бъде ефектът върху кандидатурата на Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП за председател на Европейския парламент. Наличието на двама германски консерватори на високи позиции в ЕС едва ли би представлявало географско и политическо равновесие.
Според дипломати една идея, която се споменава на срещата на върха е, че Вебер ще поеме втория председателски мандат от петгодишната сесия на новия парламент. Председателят на Европейския парламент се избира за срок от две години и половина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С Виктор Орбан обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили

Премиерът Бойко Борисов: С Виктор Орбан обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили

2 Юли 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. С Виктор Орбан обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". Борисов е в Брюксел заради заседанието на Европейския съвет, на което се обсъжда избора на нов председател на ЕК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РOLITICO: Великобритания иска да бъде „конструктивна“, докато е член на ЕС

РOLITICO: Великобритания иска да бъде „конструктивна“, докато е член на ЕС

2 Юли 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Тереза Мей не разговаря с пресата по пътя си към срещата, но говорителят й коментира срещата на върха в Лондон. "Искаме да сме колкото е възможно по-конструктивен партньор", каза той, цитиран от POLITICO.
„Министър-председателят напълно разбира, че докато сме член на Европейския съюз, имаме права и задължения, а едно от тях е да присъства на заседанията на Европейския съвет, за да вземе участие в дискусиите днес. Разбира се, тя очевидно много би желала да участва в събитията, които сме планирали - добави той, като посочи среща с производители на автомобили и с представители на ЛГБТ общността.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.