НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Sun: САЩ и Великобритания се съгласиха да подпишат търговска сделка до 2020 г.

The Sun: САЩ и Великобритания се съгласиха да подпишат търговска сделка до 2020 г.

23 Септември 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Борис Джонсън целят да подпишат търговска сделка в следващите девет месеца, пише британският вестник The Sun.
Макар Джонсън да беше скептичен за целите на Тръмп и за срока на подобна сделка, това вече изглежда като по-реалистична цел за президента, с оглед на наближаващите избори в САЩ през ноември другата година.
Американските политици ще бъдат заети с предизборните кампании през есента и новият президент може и да не споделя ентусиазма на Тръмп за такава сделка. Също така стана ясно, че споразумението, към което се стремят Лондон и Вашингтон се очаква да е най-голямото търговско споразумение, което САЩ някога са постигнали с друга държава.
Въпреки, че то може да бъде подписано следващото лято, прилагането му ще трябва да изчака до завършването на транзитният период на Брекзит през декември 2020 г.

“Голяма победа за нас”

То все пак ще бъде голяма победа за поддръжниците на Брекзит.
Висш държавен служител от Великобритания заяви пред The Sun, че Лондон и Вашингтон са готови да потвърдят подписването на такава сделка до юли 2020 г.
„Има политическо желание и от двете страни за споразумение до юли. Това е голяма победа за нас и Тръмп също е много мотивиран да се похвали за нея в САЩ. Също така има съгласие и от двете страни на атлантика, че трябва да подпишем до тогава, заради наближаващите в САЩ избори.“, заяви той пред вестника.
Британският и американският лидери ще проведат разговори за сделката в кулоарите на Общото събрание на ООН на 24 септември.
Двамата мъже бяха планирали също така да уточнят основният скелет на сделката, но това се забави, за да бъдат изгладени други подробности. Вероятно това ще се случи, когато президентът е в Лондон през декември тази година за срещата от високо равнище на страните в НАТО.
Макар официално преговорите да не могат да започнат докато Великобритания не е официално напуснала Европейския съюз, двете страни се стремят към преговори от месеци.
Най-големият приоритет на САЩ е да изработи намаление на митата за стомана, внасяна на острова и намаление или премахване на данъците за дигиталните си компании.
Лондон от своя страна ще иска достъп до гигантския американски пазар за финансови услуги.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че Великобритания би била по-добре извън ЕС при добра сделка

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че Великобритания би била по-добре извън ЕС при добра сделка

22 Септември 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Корбин предположи, че добра сделка след „Брекзит“ може да бъде за предпочитане от оставането в ЕС, като се конфронтира с активисти и депутати, които настояват партията да агитира за оставане в ЕС, пише британският вестник The Guardian.
Пред BBC преди спорния дебат за Брекзит на конференцията на партията в Брайтън, Корбин се опита да омаловажи разделението в Лейбъристката партия след неуспеха му да освободи Том Уотсън и оставката на негов ключов помощник Андрю Фишър.
На въпроса дали е в дългосрочен интерес на Великобритания да остане в ЕС, лидерът на лейбъристите отговори: „Зависи от споразумението, което имаме с Европейския съюз“.
Предположението му, че лейбъристкото правителство може да договори изгодна сделка, която би била за предпочитане пред членството в ЕС ,и това, че ще запази мнението си, докато тези преговори приключат се очаква да вбеси активистите срещу Брекзит.
Той последователно изтъква: „Постоянно излагаме това, което считам за надежден вариант, който се основава на пет стълба - митническият съюз, търговските отношения, защитата на правата на потребителите и околната среда и, разбира се, споразумението от Разпети петък.“
Ако ЕС-27 се съгласи с тези искания, той каза, „това би било разумно предложение, което да се направи пред британския народ“.
Повече от 90 местни партийни организации са внесли предложения за Брекзит на конференцията, като най-исканата от тях е подкрепата за оставане в ЕС. Те трябва да бъдат изготвени късно вечерта в неделя.
Но националният изпълнителен комитет (НИК) заплашва да предотврати тези дискусии, като представи собствено изявление за политиката - проект на който предлага отлагане на решението дали да се подкрепи оставането за специална конференция, която да се проведе, след като евентуално лейбъристко правителство сключи сделка със Съюза.
Корбин даде да се разбере, че това е неговата позиция и добави: „По-голямата част от поддръжниците и членовете на лейбъристката са за оставане, но значително малцинство гласува по друг начин. Партията, народът и лидерът на тази страна трябва да разберат защо хората гласуват за напускане."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Жан-Клод Юнкер е убеден, че Брекзит ще се случи

Reuters: Жан-Клод Юнкер е убеден, че Брекзит ще се случи

22 Септември 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереността си, че Брекзит ще се случи, като повтори, че ако Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без сделка, е има нова граница между Северна Ирландия и Ирландия, предава Reuters.
„Убеден съм, че Брекзит ще се случи“, заяви той в интервю пред Sky news миналата седмица, преди да е видял идеите на правителството на Борис Джонсън за възобновяване на преговорите за Брекзит.
На въпрос дали между Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия в случай на излизане на Великобритания без сделка, Юнкер заяви: „Да... Трябва да се уверим, че интересите на Европейския съюз и на вътрешният пазар ще бъдат защитени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Консервативната партия с 15% преднина пред лейбъристите

Reuters: Консервативната партия с 15% преднина пред лейбъристите

22 Септември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управляващата британска Консервативна партия има преднина от 15% пред основната опозиционна Лейбъристка партия, показват резултатите от публикувана в събота анкета преди много вероятните предсрочни парламентарни избори във Великобритания, които трябва да разрешат ситуацията около Брекзит, предава Reuters.
Според изследването на Opinium poll за ляво-либералния вестник The Observer, ако изборите са днес торите ще получат 37% от вота, докато съперниците им от ляво – само 22%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

22 Септември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководството на Джереми Корбин на Лейбъристката партия бе потопено в нов хаос в събота вечерта, след като се разбра, че един от най-близките му помощници е подал оставка, като е заявил, че 70-годишният Корбин няма да спечели парламентарните избори, пише авторитетното издание The Sunday Times в материал, представен без редакторска намеса.
Ежедневникът научи, че Андрю Фишър, началникът на политическия отдел и автор на манифеста за последните избори, се е оттеглил миналата събота, като обявил: „Вече не вярвам, че ще успеем“.
В хапливо послание до близките си колеги, видяно от вестника, Фишър напада екипа на лидера за тяхната „липса на професионализъм, компетентност и човешко достойнство“ и казва, че му е писнало от тяхната „вихрушка от лъжи и извинения“.
Той твърди още, че висшите ешелони на партията са обхванати от „класова война“ – атака срещу Сеумас Милн, главният помощник на Корбин, който е получил образованието си в Уинчестър и Оксфорд. Източници посочват, че напускането на Фишър е предизвикало Корбин да се скара с Милн в своя кабинет в понеделник.
Оттеглянето на Фишъер идва на фона на твърденията, че и лидерът на либъристите може да подаде оставка, защото е подложен на „невероятен натиск“.
Вчерашната партийна конференция се превърна в политическа кървава баня след твърденията, че опитът за отстраняване на заместник-председателя на работническото движение Том Уотсън е предприет, след като помощници са научили, че Корбин е обсъждал дали да се оттегли.
Говори се, че той се е изпуснал за желанието си да се оттегли в разговор с водещ левичарски писател. Източник казва: „Корбин е казал, че ще си събере нещата, защото, очевидно, е поставен под невероятен натиск; той е на 70“.
Превратът срещу Уотсън бе изоставен вчера, след като Корбин призова да бъдат променени правилата за поста заместник-председател, вместо той да бъде премахнат. Но управляващият лейбъристки Национален изпълнителен комитет (НИК) промени правилата, така че заместник-лидерът да не може да поеме партията без неговото одобрение, ако Корбин подаде оставка. Ход, който ще позволи на НИК да наложи радикално-ляв лидер вместо Уотсън.
Вчера, в кодирани послания към ръководството, Емили Торнбъри, външният министър в сянка, и сър Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, се противопоставиха на Корбин в своите речи, като заявиха, че лейбъристите трябва да водят кампания за оставане в Европейския съюз. След това Корбин заяви, че ще бъде неутрален, ако има втори референдум за излизане от ЕС.
В още един удар за Корбин, анкета на YouGov, поръчана от People’s Vote, показа, че би било несъстоятелно партийният лидер да няма мнение по най-големия политически въпрос на деня.
Проучването показва, че Лейбъристката партия би получила 23%, седем зад торите и само една пред либерал-демократите. Министър от кабинета на Консервативната партия заяви: „Мисля, че сега е много вероятно Джо Суинсън (лидерът на либерал-демократите) да е лидер на опозицията след следващите избори“.
Източници казват, че Милн и Кари Мърфи, помощник на Корбин, също са обезпокоени, че Корбин може да бъде принуден да се оттегли след разследването на Комисията по равнопоставеност и права на човека (EHRC) дали лейбъристите са институционално антисемитиски настроени.
EHRC има имейли, които, както се твърди, ще предизвикат оставки сред най-близките помощници на Корбин.
„Бихте били рационално уплашени от това един 70-годишен мъж да почине“, каза съюзник на лидера. „Но по-рационалният страх е, че само тези хора знаят какво има EHRC. Когато този доклад излезе, всички те са свършени. Става въпрос за планирането на това, което ще се случи, ако бъдат обезглавени“.
Източникът прогнозира, че във всяка битка за лидерството леви кандидати като Ребека Лонг-Бейли или Лора Пиддок ще загубят от Торнбъри или Стармер: „В момента, който се случи, те ще останат без работа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

22 Септември 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-ръководителят на главната опозиционна партия във Великобритания Том Уотсън заяви, че неговото становище за Брекзит, в което той подкрепя втори референдум преди парламентарните избори, за разлика от лидера Джереми Корбин, е причината някои в партията да желаят неговото отстраняване, предава Reuters.
Джон Лансмън, основателят на лейбъристкото движение „Моментум“, предложи Уотсън да бъде освободен от длъжността заместник на Корбин, според двама представители на партията.
„Изглежда това е заради позицията ми за Брекзит, в която силно вярвам, и тя е че трябва да работим с другите партии за да предовратим (Брекзит) без сделка, във връзка с която и призовавах за референдум“, коментира той по повод причините за опитите да бъде отстранен, пред британски медии.
„Смятам, че Джон Линсман и неговата фракция са толкова ядосани за това, че по-скоро биха ме изгонили отколкото да проведат дебат с мен по въпроса“, заяви Уотсън пред BBC Radio.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Гневни депутати-лейбъристи притискат Корбин да подкрепи кампания за оставане в ЕС

Evening Standard: Гневни депутати-лейбъристи притискат Корбин да подкрепи кампания за оставане в ЕС

21 Септември 2019 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Брайтън. Разгневените депутати-лейбъристи призоваха Джереми Корбин да застане зад кампания в полза на оставането в ЕС, след като конференцията на партията започна със раздори на старта в събота, пише британският вестник Evening Standard.
В сегашния си вид Лейбъристката партия може да излезе на общи избори без ясна позиция дали ще подкрепи Брекзит в обещания референдум, коментира изданието.
Политическа декларация, представена от Джереми Корбин пред Националния изпълнителен комитет на партията (НИК), определя план как евентуално лейбъристкото правителство може да постигне споразумение с Брюксел за три месеца, което след това ще бъде подложено на референдум.
Позицията на партията на този референдум ще бъде изработена на специална конференция след общи избори.
Но този ход разгневи депутатите от групата на лейбъристите и активисти, които настояват партията да хвърли тежестта си зад оставането в ЕС още сега.
Това желание идва, след като заглавията бяха доминирани от неуспешния ход на отстраняването на заместник-лидера Том Уотсън след сериозно недоволство сред депутатите от партията.
На партийната конференция бяха направени редица предложения, призоваващи лейбъристите да подкрепят оставането, а привържениците му се опасяват, че изявлението на НИК, което все още не е подписано, ще спре дебата по въпроса.
В началото на конференцията в Брайтън министърът на финансите в сянка Клайв Люис каза: „Този ход е просто грешен. Как може да се защити това?
„Ние, левицата, поехме ръководството на тази партия, обещавайки вътрешна демокрация, обещавайки нов вид политика.
„И все пак тук сме, с ръководство, очевидно решено да спре демократичния дебат по най-важния въпрос на деня, вероятно разчитащ на гласовете на профсъюзния блок, за да надвие членовете“.
„Не е това, за което сме се подписали. Сега трябва да се съберем на конференцията - ако тя премине, делегатите трябва да се мобилизират, за да гласуват срещу изявлението на НИК, за да могат да се чуят и демократично обсъжданията за Брекзит“.
Депутатът от лейбъристите Лойд Ръсел-Мойл каза: „Ние седим на прага, защото позицията ни за Брекзит е неясна.“
„Да, чудесно е, че ние се насочваме към публично гласуване и в него съществува варианта за оставане.
„Но на всяко място в страната, и "за оставане“, и „за напускане“, ние губим гласове, защото нашите избиратели се обръщат към партиите, подкрепящи оставането.
"Тази конференция е единственият ни шанс преди избори да се измъкнем от играта - не можем да позволим това да ни бъде отнето в някаква процедурна хватка."
Бившият претендент за лидерство Оуен Смит каза: „Сериозно ли е НИК да казва, че лейбъристите трябва да отидат на общи избори, казвайки, че ще имаме още един референдум за Брекзит, но не казваме на електората по какъв начин ще гласуваме на този референдум?
"Това би било антитезата на" честната политика "."
Майкъл Чесум, национален организатор на кампанията „Друга Европа е възможна за кампанията“, заяви: „Представянето на изявлението на НИК по този начин би било опит за спиране на демократичен дебат относно Брекзит на конференцията.
„Идеята, че лейбъристите няма да заемат позиция сега и да я отложат за специална конференция веднага след изборите, е абсурдна“.
„Имаме конференция точно тук и точно сега, която имаше огромна вълна от низови предложения, подадени към нея по Брекзит.“
Проектът на изявлението на НИК гласи: „След три години безумни преговори на Торите и парламентарна безизходица правителството на лейбъристите ще извърши Брекзит по един или друг начин в рамките на шест месеца от идването на власт, което ни позволява да се концентрираме върху всички въпроси, които са най-важни за хората. "
Говорителят на либерал-демократите за Брекзит Том Брейк заяви: „Напълно несправедливо е лейбъристите да не са ясни за техния план за правителството“.
"Чрез избора дали да подкрепят напускане и оставане след изборите, милиони привърженици за оставане сред лейбъристите биха могли да помогнат за избирането на правителство за напускане."
Председателят на Торите Джеймс Кливърли каза: „Политиката на Корбин за Брекзит може да се обобщи с три прости думи: още по-безсмислено забавяне.
"Джеръми Корбин не може да ръководи собствената си партия, камо ли страната"
В навечерието на конференцията Корбин защити позицията си по Брекзит.
"Не седя на оградата", каза той пред телевизионния канал ITV.
„Смятам, че лидерството идва от слушането. Мисля, че лидерството идва от това, че искам от хората да разгледат реалността на ситуацията.
"Това не е заблудена позиция. Това е позиция, която разглежда проблема сериозно."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лейбъристката партия се отказа от намерението си да освободи Том Уотсън от поста му

The Guardian: Лейбъристката партия се отказа от намерението си да освободи Том Уотсън от поста му

21 Септември 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Изпълнителният комитет на Лейбъристката партия няма да гласува за това дали да освободи Том Уотсън от поста му като премахне изцяло длъжността му на заместник ръководител, а вместо това ще направи оглед на длъжностите на поста, пише The Guardian.
„Джеръми Корбин предложи да не бъде гласувано предложението и вместо това да се направи цялостен оглед на позицията заместник-ръководител и на други подкрепящи ръководството позиции“, се казва в съобщение на източник на The Guardian.
Уотсън окачестви по-рано опитът да бъде премахната позицията му като атака срещу него.
Той допълни, че е научил от трети лица за това предложение и не е бил информиран, че лейбъристите се готвят да го отстранят.
„Получих съобщение за предложението в ресторант в Манчестър, в което ме информираха, че премахват позицията ми“, добави той.
Предложението беше внесено от Джон Лансмън в Изпълнителният комитет на Лейбъристката партия, малко преди да започне годишната конференция на политическата сила.
Първоначално то беше отхвърлено, но по-късно комитетът се съгласи да върне за преразглеждане предложението на 22 септември.
Според Уотсън това е директна атака, която движи партията в положение, в което „плурализмът не се толерира“, и въпреки че фактологическото наблюдение трябва да се спазва, това предложение стои срещу устоите и традициите, които „лейбъристката партия има от сто години“.
Той вярва, че именно неговата позиция по отношение на Брекзит е причината да има желание сред неговите колеги да бъде отстранен.
„Ако сме сериозни за смяната на политическата обстановка във Великобритания, в това да дадем на хората правителство на Лейбъристите, което да я трансформира, тогава нека да се фокусираме на това тази седмица“, заяви той.
Депутатите на партията подкрепиха Уотсън по въпроса. Бившият премиер Тони Блеър заяви, че този опит е „недемократичен, ощетяващ и политически опасен“.
„Да предложиш такова нещо по това време показва доста необичайно ниво на деструктивност. Лейбъристката партия винаги е държала различни възгледи в себе си и позицията на заместник-председател винаги е била начин да се разпространяват тези възлгеди“.
„Да се оттървем от нея би било сигнал, че плуралистичните ни виждания ще бъдат прекратени, въпреки, че през цялата ни история те са били въздигани“, добави той.
Бившият председател на партията Ед Милибанд, също нарече опитът за премахване на позицията „недемократичен“.
„Този ход, предприет без дебат е недемократичен, грешен и не трябва да се случва. Тези, които са предложили тази идея преди годишната ни конференция са загубили разсъдъка си“, заяви той.
Друг депутат от партията, Даун Бътлър също подкрепи Уотсън, като заяви, че е изненадана и не подкрепя подобно предложения.
„Смятам, че е добре, че имаме избран заместник-председател. Бях доста изненадана от това предложение, дойде ми отникъде.“
Тя добави, все пак че разбира защо има настроения в партията срещу Том Уотсън.
„И аз имам притеснения относно Том. Не съм го виждала на събрание на кабинета в сянка от доста време“, завърши тя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Очаква се лейбъристите да инициират нов референдум, след като Джеръми Корбин беше подложен на натиск заради Брекзит

The Independent: Очаква се лейбъристите да инициират нов референдум, след като Джеръми Корбин беше подложен на натиск заради Брекзит

21 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите от Лейбъристката партия на Великобритания ще инициират нов референдум въпреки всяка сделка, договорена от премиера Борис Джонсън, пише британското издание The Independent.
Питър Кайл и Филип Уилсън от партията смятат, че такова предложение, каквото беше гласувано неуспешно по-рано в британският парламент, този път ще премине успешно, след като Борис Джонсън загуби мнозинството си в Камарата на общините. Този ход беше обявен след като лидерът на лейбъристите, Джереми Корбин, беше поставен под увеличаващо се напрежение да проведе кампания за оставане в Европейският съюз, ако бъде проведен референдум.
Водещи фигури от партията ще се присъединят към митинга „Вярвайте на хората“ в Съсекс, за да настояват за нов вот след конференцията на Лейбъристите в Брайтън.
Междувременно статистиките показват, че Корбин все още не разполага с публично доверие, дори след планът си да поведе в изборите с обещание да изработи добра сделка за Брекзит и след това да я гласува на референдум.
Попитаните от агенция “Ipsos Mori” масово отговарят, че Корбин не се справя със ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС. Дори сред подкрепящите лейбъристката партия, 48% отговарят по същия начин при 34% от попитаните, които отговарят, че смятат, че Корбин се справя добре.
Освен това едва 16% са задоволени от цялостното му лидерство, при 76%, които отговарят, че не са доволни от това как той води партията.
Лидерството на партията се очаква да се опита да овладее настояванията партията да застане на позиция за оставане в ЕС на среща на 22 септември, на която ще се реши каква ще бъде точната позиция на политическата сила по Брекзит.
Но лоялистът на Корбин Ричърд Бърджън подкрепи сегашното статукво, като заяви, че „има логика“ депутатите на партията да имат право да застанат на която и да е страна в евентуален референдум.
Той добавим, че сделка с ЕС може да бъде подписана в рамките на седмици, ако лейбъристите вземат властта и, че той няма лично да решава още на чия страна ще бъде в референдум за Брекзит или оставане в ЕС, докато не стане време за това.
Според Бръджън Корбин би постъпил най-добре ако остане неутрален в евентуален конфликт в партията, свързан със становището й по въпроса с Брекзит.
„Като демократ, който стана политик за да се опита да сближи хората, мисля, че е правилно, че Джереми Корбин като премиер би въвел решението за провеждане на референдум, без значение дали се пита дали да постигнем сделка, която лейбъристите предалгат или да се гласува дали изобщо да напускаме“, заяви Бърджън.
Бърджън се пак вярва, че лидерът на Лейбъристите ще е полезен в евентуални избори, които според него ще се случат до края на годината.
„Когато вече е ясно, че няма да има Брекзит без сделка, имаме нужда от парламентарни избори за да се отървем от Борис Джонсън до коледа, дали чрез кралицата или чрез вот на недоверие, заяви Бърджън.
„Смятам, че ще излезем от тази конференция в по-добра позиция да обединим огромното мнозинство анти-консерватори, прогресивно настроени гласоподаватели зад Лейбъристката партия. Хората ще видят ясен избор между твърдите десни консерватори и истинската промяна, които лейбъристите и Джереми Корбин предлагат. Това ще е силата ни в тези избори, точно както изборите през 2017 г.“, каза още той.
Депутатите и министри в сянка Кир Стармър, емили Торнбери и Доун Бътлър ще вземат участие в митинга „Вярвайте на хората“, който подкрепя референдум, като към тях ще се присъединят Питър Кайл и депутатът от партията на „Зелените“ Каролин Лукас.
„Предложението да бъде дадено на всички право на глас в нов референдум е най-добрият начин да се излекуват раните от Брекзит“, заяви Лукас.
„Крайно дясната Консервативна партия сега е окупирала правителството и иска да осъществи форма на Брекзит, която е на милион километра от тази, която те обещаха“.
„И ги има и тези, които просто искат парламента да се откаже от резултата от предишния референдум“, каза още тя.
„Каквото и да направим ще причиним разделение в страната. Нито един от тези избори не е демократичен. Единственият честен начин да решим тази криза и да постигнем трайно споразумение е чрез вота на хората и програма за трансформирането на Британия“, каза още то.
Питър Кайл също коментира темата, като заяви че Борис Джонсън не може да реши кризата с Брекзит без значение дали ще постигне или не сделка.
„Ако той се опита да наложи своите виждания за деструктивен Брекзит чрез парламента, ще обжалваме и така неговите предложения ще могат да минат само ако хората получат думата“, заяви Кайл.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

21 Септември 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-ръководителят на главната опозиционна партия във Великобритания Том Уотсън заяви, че неговото становище за Брекзит, в което той подкрепя втори референдум преди парламентарните избори, за разлика от лидера Джереми Корбин, е причината някои в партията да желаят неговото отстраняване, предава Reuters.
Джон Лансмън, основателят на лейбъристкото движение „Моментум“, предложи Уотсън да бъде освободен от длъжността заместник на Корбин, според двама представители на партията.
„Изглежда това е заради позицията ми за Брекзит, в която силно вярвам, и тя е че трябва да работим с другите партии за да предовратим (Брекзит) без сделка, във връзка с която и призовавах за референдум“, коментира той по повод причините за опитите да бъде отстранен, пред британски медии.
„Смятам, че Джон Линсман и неговата фракция са толкова ядосани за това, че по-скоро биха ме изгонили отколкото да проведат дебат с мен по въпроса“, заяви Уотсън пред BBC Radio.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Размирици в Лейбъристката партия на Великобритания преди годишната й конференция

The Guardian: Размирици в Лейбъристката партия на Великобритания преди годишната й конференция

21 Септември 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристката партия на Великобритания е изпълнена с конфликти малко преди годишната конференция на политическата сила, като съюзниците на лидера Джереми Корбин се опитват да премахнат Том Уотсън от позицията заместник-председател и изобщо да премахнат този пост в партията, пише британското издание The Guardian.
Джон Лансман, един от създателите на организацията „Моментум“, която цели да подкрепя Лейбъристката партия и Корбин, внесе предложение в Изпълнителният комитет на партията, с което предлага поста на Уотсън да бъде премахнат.
Източник от „Моментум“ заяви, че „няма човек, който да е по-важен“ от целта да бъде победен министър-председателят Борис Джонсън.
„Нито един човек, не е по-важен от победата над Борис Джонсън и борбата с промените в климата. Не можем да си позволим да влезем в изборите със заместник, който може да опропасти шансовете на Лейбъристите“, казва източникът.
„Членовете на Лейбъристите изцяло искат избори за заместник-председател, но нашите отживели правила не го позволяват. Имаме нужда от 20% от депутатите в партията за да започнем избори и те просто няма да оставят членовете да проведат честни и отворени избори“, добавя той.
Изпълнителният комитет на партията реши, че молбата на Ландсмън не е съобразена с правилата на организацията, което решение той обжалва. Лансман спечели последвалия вот, но не с достатъчно мнозинство за да бъде отменено решението.
Все пак членовете на комитета са се съгласили да преразгледат предложението на срещата на партията.
Ако те все пак се съгласят с Ландсмън, ще се наложи да бъде извършена промяна в правилата на политическата сила, която да бъде приета на обща конференция.
Източник на лейбъристите заяви, че опитите да се отстрани Том Уотсън са направени неправомерно.
„По принцип когато не си съгласен с някой от партията, например за становището за Брекзит, се води дебат. Явно в Лейбъристката партия на Джеръми Корбин по-скоро ще те остранят, вместо да дебатират с теб“, каза той в защита на Уотсън.
Говорителите на Корбин отказаха да коментират темата.
Уотсън беше назначен на поста заместник-председател на партията през 2015 г. Той никога не е бил особен привърженик на ръководителя на лейбъристите. По-рано той призова за това партията да се застъпи за провеждане на нов референдум.
Някои от депутатите сред лейбъристите изразиха притеснения заради опита да бъде отстранен заместника на Корбин.
Джес Фипис заяви, че това е „отчаян опит за контрол и отхвърляне на всеки с независимо мислене“.
Съюзниците на Корбин вярват, че Уотсън изпозлва Брекзит за да създаде пропаст между ръководството на партията и нейните активисти. В речта си по-рано, той заяви, че лейбъристите трябва „безпрецедентно и категорично да подкрепят оставане в ЕС“, нещо, което според Корбин е грешен подход.
Уотсън понесе обвинения по-рано през годината, че се опитва да обърне членовете на партията срещу нейният ръкводител, както отбеляза Лен МакКлъски, генерален секретар на организацията донор за лейбъристите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС отново отказа искането на Борис Джонсън за сделка за Брекзит, без клаузата за ирландската граница

The Independent: ЕС отново отказа искането на Борис Джонсън за сделка за Брекзит, без клаузата за ирландската граница

20 Септември 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз отново отказа искането на британското правителство с премиер Борис Джонсън за споразумение за Брекзит, в което да не присъства предпазната клауза за ирландската граница, пише британското издание The Independent.
Секретарят на Великобритания за Брекзит Стивън Баркли заяви, че Обединеното кралство трябва да има време до 2020 г. да измисли алтернатива за клаузата, вместо едва до края на септември, както беше предложено от европейските лидери.
Баркли пътува до Брюксел за да се срещне с преговарящият Брекзит от името на Брюксел, Мишел Барние, но искането му беше отхвърлено, след като Барние заяви, че ЕС няма да обмисли сделка, в която клаузата не присъства.
След срещата, говорител на Европейската комисия заяви пред репортери, че е „от особена важност да бъде постигнато приложимо и легално операционно решение, което да бъде включено в споразумението за оттегляне“.
Той допълни, че ЕС е готов да „разгледа всякакви обективни предложения за предпазната клауза“.
Без спорезумение за оттегляне няма да има преходен период и Великобритания ще трябва да напусне ЕС в края на октомври, без да има допълнителни забавяния.
Баркли заяви преди срещата си с Барниер, че настоятелността на Брюксел за клаузата или алтернатива за нея представлява риск за „нежелан резултат“ този Ноември.
След срещата той добави, че все още има работа по преговорите, но има обща цел и тя е подписването на сделка.
„Смятам, че все още имаме много работа, но имаме общата цел да постигнем сдела. Смятам, че има признание в столиците и сред външните министри, с които се срещнах за това, че искат да предотвратят (Брекзит) без сделка, искат преговарящите да постигнат споразумение“, заяви Баркли.
„Има ясно съобщение от Председателят (на Европейската Комисия) Жан-Клод Юнкер и от премиерът (Джонсън), че сделка е постижима. Но всъщото време има много работа за вършене, макар и да се водят сериозни дискусии“, заяви още той
„Движим се с инерция, преговорите ще продължат следващата седмица между делегациите и е важни да постигнем сделка, защото е в интерес на Обединеното кралство и разбира се в интерес за Европейският съюз да се движим към добри бъдещи взаимоотношения“, каза още Баркли.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер за Брекзит: Може и да се споразумеем за сделка

Жан-Клод Юнкер за Брекзит: Може и да се споразумеем за сделка

20 Септември 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Може и да се споразумеем за сделка“ за Брекзит, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред британския ТВ канал Sky News, като добави, че прави „всичко за да постигнем сделка“, защото вярва, че излизане на Великобритания от ЕС без договор ще има „катастрофални последствия“, пише европейската редакция на Politico.
„Имах среща с Борис Джонсън, която беше доста позитивна“, заяви Юнкер, визирайки срещата между двамата в Люксембург. „Мисля, че можем да постигнем сделка. Правя всичко възможно да постигнем сделка, защото не ми харесва идеята да излязат без споразумение, защото мисля, че това ще има катастрофални последствия за най-малко една година“. Той посочи също, че ЕС е готов за излизане на Великобритания без споразумение и изрази съмненията си, дали в Лондон са готови за това.
Председателят на Комисията каза, че е помолил Джонсън „да направи конкретни предложения за алтернативните договорености, които ще ни позволят да постигнем основните цели на предпазната мярка. Нямам емоционална връзка с предпазната мярка. Ако се постигат резултатите, тя не ме интересува“.
На въпрос дали това означава, че предпазната мярка може да бъде премахната, той каза: „Ако целите са изпълнени - всички те - тогава нямаме нужда от нея. Това беше гаранция, а не цел сама по себе си“
Юнкер смята, че „Брекзит ще се случи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Тimes: Подкрепата за Джереми Корбин сред лейбъристите се свива, сочи проучване

The Тimes: Подкрепата за Джереми Корбин сред лейбъристите се свива, сочи проучване

22 Юли 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Популярността на Джереми Корбин сред членовете на Лейбъристката партия се е сринала, като две пети от партийните членове искат неговото оттегляне от лидерството на фракцията преди следващите избори, показва проучване на британската статистическа агенция YouGov, цитирана от авторитетното британско издание The Times.
На фона на увеличаващото се недоволство около Брекзит и обвиненията към Корбин за антисемитизъм, подкрепата към него се е свила, като вече 43 процента от членовете на Лейбъристката партия смятат, че той трябва да се оттегли.
Повече от половината от запитаните смятат, че Корбин е не се справя добре с казуса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, а 25 процента настояват за незабавна смята на лидерството в партията, сочат данните от анкетата.
Проучването показва също, че 68 на сто смятат Кийр Стармър за добър избор за негов вероятен наследник.
Корбин заяви в неделя пред сайта на лейбъристите, че ще „изведе антисемитизма от партията веднъж и завинаги“, но въпреки това доверието сред членовете ѝ към него остава ниско.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Плановете на Борис Джонсън за Брекзит са заплашени от оставките на британски министри

The Guardian: Плановете на Борис Джонсън за Брекзит са заплашени от оставките на британски министри

22 Юли 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Плановете на вероятния наследник на Тереза Мей може да бъдат осуетени от оставките на министри, които не са съгласни с идеята на Борис Джонсън за излизане от Европейския съюз без да е постигната сделка, пише британското ляво-либерално издание The Guardian.
Встъпването в длъжност на Борис Джонсън може да бъде помрачено от добре преценени оставки на британски министри, които държат на позициите си Великобритания да не излиза от ЕС без да бъде постигната сделка. Филип Хамънд и Дейвид Гоук обявиха, че ще напуснат постовете си непосредствено преди Джонсън да застане начело на Консервативната партия. Тази информация идва в момент на опасения сред консерваторите, че ще загубят свои представители в парламента, които ще се присъединят към либерал-демократите. Борис Джонсън вероятно ще спечели вътрешните избори за председател на торите, като резултатите от изборите ще бъдат обявени във вторник. По този начин той ще се превърне и в действащ министър-председател на Великобритания. Ако това се случи обаче, министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на правосъдието Дейвид Гоук обещаха, че ще напуснат постовете си, а други министри вероятно ще ги последват, пише още Guardian. „Сигурен съм, че няма да бъда освободен от поста си, защото преди това да се случи аз сам ще напусна“, заяви Хамънд, цитиран от BBC. „Новото правителство планира да изведе страната от ЕС без сделка до 31 октомври, което е нещо, в което аз няма начин да участвам“, добави той. Дейвид Гоук, цитиран от The Sunday Times също потвърди, че ще напусне при евентуалното избиране на Борис Джонсън като председател на Консервативната партия. „Ако оставането ми в кабинета означава да подкрепя излизане от ЕС без сделка, тогава ще напусна, това не е нещо, което съм готов да подкрепя“, заяви Гоук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Кралицата може да бъде принудена да наруши кралския протокол за новия министър-председател на Великобритания

Daily Express: Кралицата може да бъде принудена да наруши кралския протокол за новия министър-председател на Великобритания

22 Юли 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралицата на Великобритания Елизабет II може да бъде принудена да наруши кралският протокол, ако Борис Джонсън бъде избран за министър председател, съобщава британското евроскептично The Daily Express.
Ако Джонсън стане министър-председател след изборите за лидер на Консервативната партия в сряда, той вероятно ще бъде поканен на лична среща с кралицата през септември, заедно с партньорката си Кери Саймъндс. Според кралския протокол обаче, неженените двойки, които гостуват на кралицата в нейните резиденции нямат право да нощуват в тях. Тези правила не бяха пренебрегнати дори и за Принц Хари и неговата съпруга Мегън Маркъл, които посетиха кралицата в Сандиргам през 2017-та година. Тогава те трябваше да пренощуват в близкото имение Анмър Хол. Година по-късно, на вече женената двойка Принц Хари и Мегън беше позволено да нощуват при кралицата. Ако обаче Джонсън и Симъндс не се оженят преди септември, кралицата може и да се принуди да наруши кралския протокол. Те могат да бъдат помолени да нощуват в хотел, но според Daily Express, това може да се изтълкува като неуважение към двамата.
От кралското семейство отказаха да коментират темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Наследникът на сър Винс Кейбъл начело на Либералната партия на Великобритания ще бъде обявен в понеделник

BBC: Наследникът на сър Винс Кейбъл начело на Либералната партия на Великобритания ще бъде обявен в понеделник

22 Юли 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Начело на Либерал-демократичната партия на Великобритания ще застане Джо Суинсън или сър Ед Дейви, на мястото на подалият оставка през май сър Винс Кейбъл, съобщава BBC.
Резултатите от гласуването за лидер на партията, подкрепяща оставането на страната в Европейския съюз ще бъдат обявени днес в 16:00 часа местно време (18:00 часа българско време).
Суинсън, която е и заместник-председател на партията от две години, се смята за фаворит в гласуването. Нейният съперник е бившият министър на енергетиката Ед Дейви.
И двамата кандидати се застъпват за провеждането нов референдум за напускане или оставане в ЕС. Либерал-демократичната партия започна процеса по избирането на нов лидер през месец май, когато Винс Кейбъл, лидер на партията от 2017-та година, обяви, че напуска поста си, като оставя „по-голяма и по-силна партия“.
При лидерството на Кейбъл, либералите бяха авангард на кампанията за провеждане на нов референдум като опит за прекъсване на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Джо Суисън обяви по-рано, че избирането на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия би било отлична възможност за либералите да спечелят избиратели. Тя вярва, че Джонсън, вероятният заместник на Тереза Мей, би бил лош избор за министър-председател, но и прекрасен способ за увеличаване на рейтинга на нейната собствена партия. Резултатите от изборите за лидер на торите ще бъдат обявени във вторник.
Междувременно Ед Дейви обяви по-рано, че Великобритания има нужда от „нов икономически модел“ и „зелен капитализъм“.
„Имаме нужда от това да натиснем банките, стоковата борса и пенсионното осигуряване, за да вземат те под внимание измененията в климата“ – добави Дейви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: „Торите-бунтовници“ заплашиха да се противопоставят на Борис Джонсън

The Times: „Торите-бунтовници“ заплашиха да се противопоставят на Борис Джонсън

21 Юли 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Най-малко шест народни представители от Консервативната партия ще разговарят с либералдемократите тази седмици, като целта е да се спрат определени планове за Брекзит и евентуалното премиерство на Борис Джонсън, това съобщава авторитетното британско издание Times.

Източници на изданието, запознати с преговорите разкриха, че в рамките на предстоящите срещи ще бъде разгледана и възможността да се гласува вот на недоверие в Борис Джонсън или дори възможността хора от „торите“ да се присъединят към противопоставящата се на Брекзит Либералдемократична партия.

Ако дори само двама от косерваторите сменят страните, това ще отнеме от Джонсън възможността да разполага с парламентарно мнозинство, ако, както се очаква, спечели лидерския пост в Консервативната партия и в сряда стане новият министър-председател.

Изглежда тези от „торите“, наречени и бунтовници, тъй като се противопоставят на линията на партията, които искат да спрат идеята на Джонсън да изкара Лондон от ЕС дори и без сделка, са се свързали с Ед Дейви, който беше министър на енергетиката в коалиционното правителство на либерал-демократите и консерваторите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Филип Хамънд обяви намерението си да подаде оставка, ако Джонсън стане премиер

The Independent: Филип Хамънд обяви намерението си да подаде оставка, ако Джонсън стане премиер

21 Юли 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският финансов министър Филип Хамънд обяви, че ще подаде оставка ако претендентът за лидер на Консервативната партия и нов премиер на Великобритания Борис Джонсън оглави правителството тази седмица, пише Indepenent. Министърът заяви, че няма намерение да чака „да го уволнят“.

„Имам намерението да подам оставка след последната сесия на въпроси към Тереза Мей, преди премиерът на отиде в [Бъкингамския] Двореца“, категоричен е Хамънд, цитиран от изданието. Министърът е най-големият противник на Брекзит без сделка и обеща да води Камарата на общините в нейната кампания да блокира тази възможност.

„Уверен съм, че парламентът има начин да предотврати твърд Брекзит на 31 октомври“, каза още Хамънд в интервю за BBC. „Смятам да работя с останалите за да съм сигурен, че парламентът ползва цялата си власт за да попречи на правителството да направи това“, добави министърът.

Изданието припомня, че Джонсън, който е най-вероятния следващ премиер, е твърдо решен да се раздели с ЕС на 31 октомври – без значение дали от Съюза се съгласят да направят промени по споразумението, каквито иска Лондон.
На въпрос дали смята, че ще бъде уволнен от Джонсън, Хамънд отговори:
„Не, сигурен съм, че няма да ме уволнят, защото ще подам оставка преди да се стигне до това“. „Ако приемем, че Борис Джонсън влезе в №10, разбирам че в програмата му е включено излизане от ЕС дори и без сделка на 31 октомври, а това не е нещо, което бих подкрепил“, категоричен е Хамънд.

„Много важно е министър-председателят да има финансов министър, който е обвързан с него що се отнася до идеи в политиката, ето защо смятам да дам оставката си на Тереза Мей преди тя да отиде в Двореца за да представи собствената си такава на кралицата“, допълни министърът.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Иран, „Хийтору“ и Брекзит: големите решения чакащи новият британски премиер

The Guardian: Иран, „Хийтору“ и Брекзит: големите решения чакащи новият британски премиер

21 Юли 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. На първа страница на британският вестник Guardian е статия, озаглавена „Иран, „Хийтору“ и Брекзит: големите решения чакащи новия британски премиер“ и носеща подзаглавието „следващият министър-председател поема поста в сряда, а работата вече го чака“.

След 24 часа на формалности, които ще приключат в сряда следобед с покана от кралицата към новия лидер на Консервативната партия да състави правителство, прехвърлянето на властта от 76-я към 77-я премиер на Великобритания ще е прецизна но и доста брутална работа, коментира изданието.

„Казаха ни да чакаме извън сградата, предали своите телефони и напуснали половин час след официалната церемония“, разкри един от хората на сегашния премиер Тереза Мей. „От този момент натам, сме уволнени“.

Единствените хора, които ще останат на „Даунинг Стрийнт“ номер 10 по време на краткият преходен период ще са общите служители. Политическите позиции ще бъдат овакантени без изключение.

Процесът ще започне във вторник в Уестминстър, където Дейм Черил Гилиан ще обяви победителя от надпреварата за председател на „торите“, който най-вероятно ще е Борис Джонсън, пише вестникът. Спечелилият в този момент няма да е нищо повече от лидер на партия. Цял ден ще мине преди да влезе на „Даунинг стрийт“.

В сряда Тереза Мей ще проведе последното си заседание в парламента, отговаряйки на въпроси на народните представители, след което ще се върне в централата на премиера и държи кратка реч, спускаща завесата на нейния изпълнен с проблеми тригодишен мандат. След което ще бъде откарана в Бъкингамския дворец, за да даде официално оставката си на кралицата и посъветва монарха да покани новия лидер на консерваторите да състави правителство. Кралицата в този момент ще призове новоизбраният председател в двореца и изпълни съвета – ще му предложи да формира кабинет.

Всички нови премиери обичат да казват, че нямат време и работата ги притиска. Но този път, с надигащите се вълнения в Близкия изток и притискащия краен срок за Брекзит, наистина няма и една излишна секунда за губене. Според експерти, ако проблемът с Иран и задържания британски танкер в Ормузкия пролив не бъде решен, това ще вземе главата на новия премиер, коментира изданието. А какво ще стане, ако инициативата му бъде отнета? Ако Доналд Тръмп предприеме нещо, звънне и каже „с нас ли си“, това е важно решение, смятат от редакцията.

Джонсън вече обяви, че почти няма да си почива през иначе отпускарския август, което е знак за другите да направят същото. Според специалист, новият премиер ще обяви кабинетът още в сряда и той ще започне работа най-късно в петък.

Ако Джонсън спечели, той най-вероятно ще вкара някоя и друга изненада в новото правителство. И като говорим за това, твърде вероятно е да задържи главния си опонент за лидер на „торите“ Джереми Хънт на поста външен министър. Проблемите с Иран и нуждата да се преговаря за Брекзит ще изискват във „Форин офис“ да има човек, който вече познава отблизо ситуацията. А Филип Хамънд, главен противник на идеята на Джонсън за Брекзит без сделка, вероятно ще отстъпи финансовото министерство на Саджид Джавид.

Пред бившият кмет на Лондон ще стои и въпроса какво да прави с Майкъл Гоув – човекът, който му заби нож в гърба през 2016 г. Дали да го остави начело на министерството на околната среда и храните, което има огромна роля в Брекзит, или да го прехвърлил във вътрешното ведомство, където мигрантите ще го държат затрупан с работа.

Освен вътрешните дела и вече споменатите криза в Персийския залив и излизане на Лондон от ЕС, новият премиер ще има пред себе си редица спънки, всяка от която е по-гадна и трудна за справяне от предишната. Например информацията за разходите на правителството за последните три години вече бе отложена за след 31 октомври, тъй като никой не знае какво ще е състоянието на обществените финанси преди да се реши проблемът около Брекзит. Други проблеми обаче не могат да се отложат.

Едно такова решение е какво да се прави с Високоскоростната ЖП линия HS2, първата част от която трябва да се построи между Лондон и Бирмингам. Джонсън не изглеждаше много впечатлен от идеята за новата линия и даде надежда на противници на проекта за неговото спиране. „Файненшъл тайм“ вече съобщи, че бюдежът на програмата се е покачил с 30 млрд. паунда над очакваните 56 млрд. Според противниците на проекта, огромните средства биха могли да бъдат използвани за обновяване и инвестиции в вече съществуващите ЖП връзки.

А какво да кажем за нуждата от разширяване на летище „Хийтроу“? Нещо, което между другото Джонсън също не харесва, отбелязва изданието. Може ли новият премиер да сложи край на два големи инфраструктурни проекта? По-рано Джонсън обеща да легне пред булдозерите, работещи по разширяването на летището, преди да смекчи позицията си и да замени животозастрашаващите действия с прост мониторинг на замърсяването и увеличаването на шума.

Новият премиер ще влезе триумфално в №10 в сряда. Но никой заемащ този пост в последно време не е имал толкова много работа за вършене за толкова малко време, едновременно във външен и вътрешен план. В този случай е трудно да се каже колко време ще продължи меденият месец на новото правителство, пише в заключение изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Източна Европа се очертава като проблемна в ЕС

Даниел Смилов, политолог: Източна Европа се очертава като проблемна в ЕС

19 Юли 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Източна Европа се очертава като проблемна в ЕС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Даниел Смилов. Той обясни, че в тази част на Европа не се спазват базови ценности на общността. Политологът коментира, до колко органите на съюза трябва да се намесват във вътрешните работи на държавите членки. „Трябва ясно да кажем, че когато има сериозно нарушение ЕС има съответните процедури. Това са процедури за нарушаване на базовите договори, задействат се и комисията и Съда. Предлага се нов механизъм за мониторинг на проблемите с върховенството на закона, който да награди процедурата за сътрудничество и контрол и да стане валидно за всички държави членки на ЕС“, каза той. Даниел Смилов обясни, че когато проблемът е същностно политически, трябва да се търсят решенията вътре в държавата, а да не се чака такова от Брюксел, което ще е на база административна процедура и мониторинг.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: В този мандат на ЕП сме изправени пред ситуация, в която в двете големи партийни семейства на ЕНП и социалистите има разнопосочно гласуване

Даниел Смилов, политолог: В този мандат на ЕП сме изправени пред ситуация, в която в двете големи партийни семейства на ЕНП и социалистите има разнопосочно гласуване

19 Юли 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. В този мандат на ЕП сме изправени пред ситуация, в която двете големи партийни семейства на ЕНП и социалистите нямат мнозинство. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. От друга страна вътре в партиините групи има разнопосочно гласуване и вероятно това ще се запази през 5-те години на мандата, обясни той. „Ще виждаме доста шарени гласувания, необичайни коалиции, партийната дисциплина няма да е винаги водещо основание за гласуване. Всичко това ще маркира работата на ЕП и ще задава тона на ЕК, защото тя рефлектира мнението на ЕП и това на държавите членки“, прогнозира той. Според Даниел Смилов за сега страната ни не стои лошо на фона на останалата част от Източна Европа. Страната ни няма да е маргинализирана в ЕП, но винаги има опасност сами да го направим, предупреди политологът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Съществуват много грешни очакванията към новия председател на ЕК

Даниел Смилов, политолог: Съществуват много грешни очакванията към новия председател на ЕК

19 Юли 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Съществуват много грешни очакванията към новия председател на ЕК. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. Той обясни, че това не е позиция, която дава възможност за решаване на ключови въпроси на ЕС. Политиката на ЕС е по-скоро координация между 28-те страни членки и техните политики. „Като оценяваме председателя на ЕК трябва да мислим за човек, които е в състояние да координира различни играчи в рамките на ЕС, а не за човек, който им нарежда какво да правят от Брюксел. Може да се окаже, че Урсула фон дер Лайен не е лош кандидат“, коментира той. Даниел Смилов припомни, че Урсула фон дер Лайен идва от Германия и е наследник на политиката на канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Според него тя ще води проевропейска политика.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Филип Хамънд заплаши да свали премиера ако Лондон излезе от ЕС без сделка

Evening Standard: Филип Хамънд заплаши да свали премиера ако Лондон излезе от ЕС без сделка

19 Юли 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд подсказа в петък, че е готов да гласува и свали Борис Джонсън за да предотврати излизане на страната от ЕС без споразумение, пише в статия на първата си страница британският вестник Evening Standard.

„Бих направил всичко, което мога от своята позиция за да съм сигурен, че Парламетът ще блокира Брекзит без споразумение“, категоричен е министърът.
Попитан дали е готов включително да гласува на вот на недоверие срещу евентуалния нов премиер, Хамънд заяви „в момента не изключвам нищо“.
Според Хамънд, който се изявява като лидер на тази част от Консервативната партия, която се противопоставя на излизане без сделка, каза още, че е „абсолютно необходимо“ да се отложи Брекзит и след 31 октомври. Според него Парламентът ще „настоява да се постигне ново отлагане“, ако правителството не успее да постигне сделка с ЕС.

Съгласно неговите думи, „нов и искрен опит за достигане до съгласие“ е нужен, като в това число влизат втори референдум и общи избори, ако това е необходимо.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Борис Джонсън няма да може да форсира Брекзит без сделка

Independent: Борис Джонсън няма да може да форсира Брекзит без сделка

19 Юли 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати гласуваха поправка, според която следващото правителство няма да може да форсира излизането на Великобритания от ЕС, без да е постигната сделка, пише Independent.
С 315 на 274 гласа, долната камара гласува поправка в закона, която гласи, че в подготвителният период преди Брекзит ще е нужно да се проведат дебати в парламента. Това се случи след като Борис Джонсън, потенциалният лидер на Консервативната партия, не отхвърли възможността да използва механизъм, с който чрез помощта на кралицата да спре дейността на Камарата на общините през октомври.
С новата поправка депутатите от британският парламент ще имат възможност да обсъдят възможностите и потенциално да добавят клаузи, които да предотвратят излизането на Великобритания от ЕС без постигната сделка със съюза.
Филип Хамънд, един от опонентите на идеята за Брекзит без сделка в Консервативната партия, отбеляза, че „не би трябвало да е проблем парламента да бъде оставен да седне и да обсъди ситуацията в този така ключов момент от историята на нашата страна“.
Опозиционният депутат Кийр Стармър, добави, че „изключването на парламента от сделката за Брекзит би било конституционално безчинство. Сега подобно действие би било и незаконно. Това е победа за нас“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sun: Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е перфектната реклама за Брекзит

The Sun: Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е перфектната реклама за Брекзит

18 Юли 2019 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новата жена, която ще управлява Европейския съюз е перфектната реклама за Брекзит, пише най-голямото британско издание The Sun в коментар, представен без редакторска намеса.
Урсула фон дер Лайен се промъкна със съвсем малко във властта след тайно гласуване без други претенденти, в пореден триумф на европейската демокрация.
Непопулярният, провален германски министър на отбраната е фанатичен федералист, който мечтае брюкселският клуб да се превърне в единна държава, съставена от зависими щати.
„Светът се нуждае от повече Европа“, погрешно декларира новият председател на ЕС.
Урсула умира да види и европейска армия, когато еврократите ще изпращат национални армии на война.
Помните ли, когато „римейнърите“ презрително обясняваха, че това е само параноидна страшна история, разказвана от брекзитърите?
Късмет на Урсула и нейния ЕС. Тя е добре дошла в него – и за злоуптребяващи клоуни, като заместник-председателя Франс Тимерманс, който с кеф се подиграва на Великобритания.
Нямаме търпение да излезем.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей е разочарована, че министрите й са гласували срещу нея в парламента

Reuters: Тереза Мей е разочарована, че министрите й са гласували срещу нея в парламента

18 Юли 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей е останала силно разочарована от това, че министрите й са подкрепили план, който ще затрудни наследника й да форсира Брекзит без сделка в парламента, предава Reuters.
„Очевидно, премиерът е разочарована от това, че мнозина министри не гласуваха този следобед“, се казва в съобщение от Даунинг стрийт. „Няма съмнение, че нейният наследник ще вземе предвид това, когато формира своето правителство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Мнозина консерватори предадоха партията си и саботираха плановете на Борис Джонсън за излизане от ЕС на уречената дата

The Daily Express: Мнозина консерватори предадоха партията си и саботираха плановете на Борис Джонсън за излизане от ЕС на уречената дата

18 Юли 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън получи тежък удар в четвъртък в мисията си да изпълни волята на британските граждани и да реализира Брекзит ако стане премиер на Обединеното кралство. С голямо мнозинство депутатите в Камарата на общините гласуваха в полза на допълнение, което ще попречи на следващия министър-председател да спре дейността на парламента, пише евроскептичното британско издание The Daily Express.
Законодателите гласуваха в полза на предложението на Лейбъристите, подкрепено от Алистър Бърт от торите, с 315 на 274. Законът за Северна Ирландия, внесен от водещи народни представители, включително Доминик Грийв, сър Оливър Люин и Ана Соубри ще принуди министър от правителството да докладва пред парламента в периода до крайния срок за Брекзит на 31 октомври. Дори дейността на парламента да бъде блокирана от следващия парламент – Общините трябва да бъдат свикани за пет дни в рамките на две седмици.
Изменението на законопроекта за Северна Ирландия засилва промяната, която мина през миналата седмица.
Депутатите подкрепиха предложението на Грийв да принуди правителството да докладва на всеки две седмици за усилията за възстановяване на изпълнителната власт за споделяне на властта.
Законопроектът би могъл допълнително да допринесе за междуособната война в Консервативната партия, след като 30 депутати от торите се противопоставиха на правителствената линия и се въздържаха от гласуване.
Общо 17 консерватори се разбунтуваха срещу правителството и гласуваха в подкрепа на изменението.
Преди гласуването министърът на правосъдието Дейвид Гауке определи идеята за спиране на дейността на парламента като „скандална“.
Гауке заяви: „Идеята, че парламентът трябва да бъде спрян през октомври в решаващ момент в историята на тази страна, че парламентът няма да може да заседава, няма да бъде в състояние да изрази своето мнение и воля, мисля, че е възмутителна“
По време на последния дебат в рамките на избирането на нов председател на торите в сряда вечерта Борис Джонсън отново отказа да изключи спиране на дейността на парламента.
Неговият съперник Джереми Хънт настоя, че няма да използва метода, за да форсира излизането на Великобритания от ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън може да е последният министър-председател на Великобритания, предупреждава Гордън Браун

The Guardian: Борис Джонсън може да е последният министър-председател на Великобритания, предупреждава Гордън Браун

18 Юли 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият премиер на Обединеното кралство и лидер на Лейбъристката партия Гордън Браун предупреждава, че Борис Джонсън може и да е последният министър-председател на страната, пише националният ежедневник The Guardian.
Коментарите са във връзка със среща между Джонсън и шотландски депутати, инициирана като опит да се заздравят връзките между правителството и шотландците. Джонсън проведе среща с 11 от 13-те шотландски консерватори в английският парламент в сряда, която описа като „позитивна“ и „ делова“. Срещата бе организирана с оглед на обещанията на Джонсън да включи шотландските интереси в политическите решения на своето правителство.
Браун, бивш министър-председател на Великобритания, предупреди за потенциален конфликт между праволинейните виждания на Джонсън и „екстремния национализъм“ на Шотландската национална партия, и намерения й да изоставят паунда и да се оттеглят от британския единен пазар и митнически съюз.
Той също така заяви за шотландското издание на The Daily Mail, че „нищо не илюстрира безсмислеността на тази конфронтация по-добре от това, че когато вчера беше обявен огромният проблем на Шотландия с наркотиците, шотландските националисти и консерваторите просто се обвиняваха един друг“.
Бившият лидер на лейбъристите добави, че антиевропейския консервативизъм на Джонсън се счита и за антишотландски в Шотландия, и без значение от думите му към днешна дата, „двете десетилетия от антишотландски нападки ще продължат да го преследват“.
След като Тереза Мей направи последната си визита като министър-председател именно в Шотландия, за да предупреди своя наследник за заплахата, която Брекзит представлява за цялостта на Великобритания, Джонсън заяви, че обединението на страната винаги ще е приоритет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брекзит без сделка ще доведе до дългогодишна рецесия в Обединеното кралство

AFP: Брекзит без сделка ще доведе до дългогодишна рецесия в Обединеното кралство

18 Юли 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство ще навлезе в дългогодишна рецесия, ако излезе от структурите на Европейския съюз без споразумение с Брюксел. Това са предупрежденията в официалната прогноза на правителството в Лондон, предава AFP.
„Великобритания ще навлезе в дългогодишна рецесия през четвъртото тримесечие на 2019“, ако на 31 октомври напусне Общността „без сделка за Брекзит“, се казва в официалния доклад на Службата за бюджетна отговорност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева: Има съществени различия във визията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен спрямо тази на предшественика й Жан Клод Юнкер

Проф. Анна Кръстева: Има съществени различия във визията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен спрямо тази на предшественика й Жан Клод Юнкер

18 Юли 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Има съществени различия във визията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен спрямо тази на предшественика й Жан Клод Юнкер. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по европейски политики проф. Анна Кръстева. Тя припомни, че визията на Юнкер е била около трите приоритета: растеж, заетост и инвестиции. Постоянният ръст на ЕС, 13 милиона създадени работни места и търговското споразумение между ЕС и Япония са резултатите от набелязаните икономическите приоритети на Жан Клод Юнкер. Проф. Кръстева определи като диверсифицирана и комплексна визията на новия председател на ЕК. „Ключов акцент се поставя върху най-иновативните сфери на икономиката – чистата и зелена икономика от една страна и дигиталното развитие и икономика от друга. На второ място – върховенството на закона. Ще бъде въведен механизъм за контрол за спазването на върховенството на закона във всички страни и обвързването му с многогодишната финансова рамка. С други думи, европейските ценности ще слязат от висотата на морални категории и ще станат фактор, когато се разпределят средства“, обясни експертът по европейски политики. По отношение на Западните Балкани, проф. Кръстева заяви, че ще има силни европейски усилия към евроинтеграцията на региона, но уточни, че в програмата на председателя на ЕК не се явяват дати за преговори. Глобалните актьори като Русия и Китай все повече проявяват интерес към Западните Балкани и ЕС трябва силно да задържи региона в орбитата си, обобщи тя.
Елеонора ЧОЛАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Лейбъристката партия е „сигурно, че ще загуби изборите“, твърдят депутати

Huffington Post: Лейбъристката партия е „сигурно, че ще загуби изборите“, твърдят депутати

17 Юли 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дълбокото разделение в Лейбъристката партия ще доведе до електорална катастрофа за нея, казват депутати и активисти, цитирани от Huffington Post.
Уес Стретинг, депутат от редиците на лейбъристите, предупреждава, че „самонанесените рани“ във връзка с Брекзит и „кухото“ лидерство около антисемитизма ще поднесе победата на консерваторите.
Стретинг заяви на събранието на депутати и активисти от лявоцентристката група „Лейбър на първо място“, проведено в Уестминстър, че Корбин е „основния двигател на антисемитиския проблем на партията“. Той добавя, че „макар да съм краен оптимист, не вярвам, че Корбин е морално или интелектуално способен да се справи с проблема“.
Министрите в сянка на Джереми Корбин знаят „от дъното на душите си“, че партията е на прага на падение, добавя Стретинг във връзка със съобщенията, че Борис Джонсън планира предсрочни избори, ако стане министър-председател.
Междувременно Маргарет Ходж, депутат от Лейбъристката партия, обвинява съюзниците на Корбин, че „превръщат в оръжие“ диагнозата рак на Джени Формби, генералния секретар на партията, за да блокират критиката към кризата с антисемитизма.
„Джереми Корбин е най-слабият и най-лошият лидер за 118 годишната история на партията“, добавя Ходж.
Разследване на телевизионното предаване Panorama по BBC, проведено през изминалата седмица, разкрива докладите на лейбъристки служители, които разпространяват вътрешна информация, обвиняват Формби и Сумъс Милн, началник на пресслужбата, че са възпрепятствали подаването на жалби.
Ходж, която е от еврейски произход, изчете списък с антисемитистки съобщения, която е получавала през изминалите дни, които съдържат обвинения, че тя е част от „еврейското лоби“, названия като „стара ционистка еврейка“, и въпроси като „все още ли имаш акции във фирми на семейства-милиардери, които продавали евреи на нацистите?“.
Депутатката, която в момента провежда предизборна кампания, преповтори своето предложение за съставяне на независимо тяло, което да изследва жалби за антисемитистки изказвания.
Ходж също така добави, че съществува „култура на непотизъм“ вътре в партията, която е станала „особено опасна“. Служители били назначавани в зависимост от това „доколко са лоялни на клана на Корбин“. Тя казва, че Корбин прокарва „непроменени политики от 70-те години на миналия век“.
„Искам Лейбъристка партия, която да върне честността и почтеността в политиката. Без повече луди обещания, без повече подкупи в ерата на скептицизъм към политици и политики. Това не е начинът“.
Стретинг подчерта, че, според него хората на ръководни позиции в партията, които не са критикували начина, по който Корбин се справя с антисемитския проблем, са „съучастници“ в подкопаването на партията.
„С няколко изключения, тези хора бяха разочароващо безгласни, и следователно са съучастници… в кампанията срещу хората, занимаващи се с изтичане на вътрешна информация. Това не е въпрос на ляво и дясно, а въпрос на правилно и грешно“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Statesman: Почти сигурно е, че Борис Джонсън гарантира Брекзит без сделка

New Statesman: Почти сигурно е, че Борис Джонсън гарантира Брекзит без сделка

16 Юли 2019 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Много от подкрепящите Борис Джонсън в Камарата на представителите в парламента на Обединеното кралство се надяваха, че той ще може да постигне компромис по повод Брекзит. Те вярват, че когато поеме поста на министър-председател, Джонсън ще постигне онова, което Тереза Мей не успя – да получи одобрение за съществуващата сделка с Европейския съюз (която беше три пъти отхвърляна от парламента) с няколко поправки. Тези презумпции винаги са били нищо повече от „пожелателно мислене“, уверени са в редакцията на британското списание The New Statesman.

Разглеждайки последния предизборен дебат, Джонсън за пореден път разби тези надежди. На въпроса дали би се съгласил на петгодишен срок или клауза за едностранно оттегляне по въпроса за границата на Северна Ирландия, „застрахователният план“ за граничния въпрос в Северна Ирландия, отговорът на Джонсън беше категорично „не“.
Неговото отричане от тези две предложения (които бяха отхвърлени и от Дъблин, и от Брюксел) е значително. Защо? През целия процес на Брекзит единственото предложение за изтегляне, което беше подкрепено от мнозинството, съставено от консерваторите и Юнионистката партия, беше подобен компромис – или сделка за изтегляне без предпазен механизъм по ирландската граница, или с „кастриран“ такъв.
Остава неясно дали евроскептичните депутати, които биха (и вече са) се съгласили с подобен компромис преди 29 март биха постъпили по същия начин, имайки предвид тяхната подкрепа за Брекзит без сделка в миналото като основно решение, вместо като последна възможност. Дори без да взимаме предвид подобни движения в периферията е ясно, че това е единственото предложение, което Джонсън можеше да направи без да навреди на парламентарното си мнозинство.
След категоричното отричане на Джонсън от този план, шансовете той вземе позиция в подкрепа на излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка се увеличиха многократно. По този начин той напълно затвори пред себе си единствената възможност за избягване на сблъсък с опонентите на изхода без сделка от Лейбъристката партия. Сделка за изтегляне без предпазен механизъм, която според неговата логика е единственият начин за осъществяване на Брекзит, е невъзможна от гледна точка на Дъблин. Тази вечер Джонсън отхвърли единственото предложено и одобрено от ЕС решение.
Джонсън ограничи крайно способността си за маневриране, ако реши да избегне изход без сделка. След тази вечер неговата официална позиция е, че всякаква сделка, в която присъства подобен механизъм, е неприемлива. Ако все пак внесе подобно предложение, той ще се изправи пред бунт сред твърдите поддръжници на Брекзит, които наблягат на факта, че тяхната подкрепа „е дадена на Джонсън назаем“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гавин Шукър за The Guardian: Лейбъристи, свалете Корбин, „Промяна за Великобритания“ се провали в трансформирането на политиката, ваш ред е!

Гавин Шукър за The Guardian: Лейбъристи, свалете Корбин, „Промяна за Великобритания“ се провали в трансформирането на политиката, ваш ред е!

16 Юли 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите трябва да свалят лидера им Джереми Корбин, а след като „Промяна за Великобритания“ се провали в трансформирането на политиката, е техен ред да направят опит, пише Гавин Шукер, независим депутат в Камарата на представителите на Обединеното кралство и бивш депутат на „Промяна за Обединеното кралство“, в статия за британския национален ежедневник The Guardian.

Наскоро имаше усещане, че новопоявилата се група на независимите може да стане катализатор на разнищването на двете управляващи партии. Като един от основните подбудители на този план, мога да ви кажа, че имаше само един индикатор за реален успех през онази първа седмица – бихме ли могли да оцелеем до края на седмицата, без да се превърнем в обект на подигравки? Това, че успяхме да го постигнем, е показателно за надеждата на милиони граждани, чувстващи се също толкова „политически бездомни“ колкото и независимите депутати.
Всички знаем какво се случи впоследствие. Формирането на „Промяна за Обединеното кралство“ и последвалата рехава подкрепа за нея показа, че „моментът премина също толкова бързо, колкото се беше появил“.
Но нека направим стъпка назад и разгледаме цялостната картина. Все още съществуват мащабни политически сили в парламент, който не може да се справи с предизвикателствата, пред които е поставен. Лейбъристките лидери, които не могат да все справят с нарастващия антисемитизъм сред британски депутати, и се надяват гражданите да успеят да предотвратят това, което те не успяха, а именно да не им дадат достъп до No 10 (разговорно название на кабинета на правителството на Обединеното кралство – бел.р.). Консервативна партия скоро ще избере министър-председател, който ще унищожи репутацията им на икономически компетентни политици със своята стратегия за Брекзит.
Умерените депутати и на двете традиционни партии казват, че нищо не може да бъде направено, като дават „Промяна за Обединеното кралство“ за пример. Нашият провал се използва като аргумент, че няма как нова формация да бъде издигната. И все пак, нуждата от преформатиране (в съществуващото политическо статукво в Обединеното кралство - бел.р.) е по-силна дори от времето, в което ние напуснахме своите партии.
Поемам своята част от вината за случилото се. Създаването на партия от само 11 депутати беше арогантен подход. Вижте логото ни! Вижте автобуса! Получихме си заслуженото, особено при положение, че нашето желание да се явим на изборите за Европейски парламент раздели вота в подкрепа на оставане (в Европейския съюз). Но да използваме ниската подкрепа като оправдание за липса на действия беше най-циничната ни реакция.
Никога нямаше да можем сами да изложим убедителна, центристка, ориентирана към бъдещето предизборна платформа. Това, че напуснахме своите партии беше началото на нещо, но не и само по себе си неговият край. Трябва обаче останалите също да се изправят пред дилемата дали да представляват партии, които според тях самите не са годни за властта.
Основното ми послание към лейбъристите (времето за осмисляне на консервеаторите ще дойде през есента) е следното: Не оставяйте „Промяна за Обединеното кралство“ да ви попречи да предприемате действия.
След разкритията от миналата седмица вие знаете всичко, което ви е нужно да знаете за вашия лидер (Джереми Корбин, председател на Лейбъристката партия). Той няма да се промени. Възпрепятстването на демократическия процес и дебат, инстинктите му относно националната сигурност, вакуумът по повод Брекзит, наличието на антисемитизъм в неговата партия и неговото нежелание за предприемане на мерки. Реално погледнато, всичко това беше налице при последното ви гласуване на вот на недоверие към лидерството, който приехте с мнозинство 4 към 1.
Само две неща се промениха– засилената хватка (на Корбин) върху партийните механизми и невероятната му близост към Даунинг стрийт (т.е. към поста на министър-председател). Последната „лисича дупка“, която ще „потопи“ умерените лейбъристки депутати, е тяхното мнение е, че „той не е избираем, така че няма значение“. Дори това да е така, трябва да има значение. Все пак смятам, че тази оценка е катастрофално погрешна. Тя беше широко разпространена и преди последните избори, на които лейбъристите спечелиха допълнителни депутатски места, и попречиха на консерваторите да получат мнозинство.
Ако единственото, което можете да измислите, е да „останете и да се борите“, ще трябва все пак да правите и двете неща. През 2016 година Лейбъристката партия даде 172 гласа при вота на недоверие срещу Джереми Корбин. Настоящият праг е 52 депутати в Камарата и в Европейския парламент, а времето за оспорване изтича. Ако не предприемете действия веднага ще бъдете изправени пред спекулативна кампания през есента, и ще работите за издигането на лидер на Обединеното кралство човек, когото смятате за негоден да е начело на вашата партия.
Остават 10 дни преди дългата лятна ваканция на парламента. Ако успеете да съберете подкрепата на един от пет от вашите колеги за вот срещу лидера на опозицията, ще трябва да действате веднага. А ако не успеете да преодолеете дори това малко препятствие, поне бъдете честни със себе си – битката е загубена. Единственото, което правите, е да го поддържате.

Историята не се пише само с действия,но и бездействия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС се готви за Брекзит без сделка или ново отлагане, ако Борис Джонсън стане премиер

Reuters: ЕС се готви за Брекзит без сделка или ново отлагане, ако Борис Джонсън стане премиер

16 Юли 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз се готви за Брекзит без сделка или ново отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако Борис Джонсън стане премиер на страната следващата седмица и изпълни обещанието си да поиска отваряне на преговори за нова сделка с Брюксел, което е неприемливо за Съюза, съобщава Reuters.
„Ако те дойдат и поискат да предоговорим сделката за Брекзит, ние ще кажем: ‚Благодаря, но не, благодаря“, заяви европейски дипломат, участвал в продължаващите три години преговори от референдума в Обединеното кралство през юни 2016 година, когато британците решиха да излязат от ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: В Обединеното кралство се страхуват от бунтовете в затворите след Брекзит

Politico: В Обединеното кралство се страхуват от бунтовете в затворите след Брекзит

16 Юли 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания е обезпокоено, че излизането на страната от структурите на Европейския съюз без сделка може да доведе до бунтове в затворите заради недостиг на храна и лекарства. Това става ясно от документ на Министерството на правосъдието в Лондон, съобщава изданието Politico.
Документът предупреждава за перспективата за „тежки последици“, ако държавните служители не изпълняват мерките за извънредни ситуации.
Опасенията са разкрити в консултантското споразумение за Брекзит на стойност 458 000 британски лири, сключено с фирмата Ernst&Young през януари тази година. Правителството публикува част от него миналата седмица. Но документът, в който се описва консултативната работа по „успешното смекчаване на рисковете от излизането от ЕС“, не е редактиран от длъжностните лица, което означава, че раздели, предназначени да бъдат скрити от обществото, станаха достъпни за него.
„Това шокиращо откровение е още едно доказателство за заплахата, която Брекзит представлява за нашата правосъдна система", алармира правосъдният министър в сянка Ричард Бъргън.„Необходимо е ясно разбиране на„ реалното ”оперативно въздействие на сценария без сделка, за да се даде приоритет на действията за смекчаване. Усъвършенстването на фокуса на усилията за планиране е наложително, за да се гарантира, че най-важните договори могат да продължат без прекъсване след излизането от ЕС”, се подчертава в договора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън ще договори търговска сделка с Тръмп ако стане премиер

The Times: Борис Джонсън ще договори търговска сделка с Тръмп ако стане премиер

15 Юли 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Фаворитът за следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в рамките на първите два месеца, след като заеме поста министър-председател, за да договори с него търговска сделка за след Брекизт, пише британското издание The Times.
„Ключът за всичко е САЩ. Ако постигнем търговска сделка с Америка ще се върнем много бързо на пазара за други споразумения. Това ще насърчи другите да осъзнаят, че сме сериозни“, цитира вестникът думите на съюзник на Джонсън.
Бившият външен министър е готов да замине за САЩ веднага щом е възможно ако стане премиер, за да осигури частично споразумение преди крайния срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, пише изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Хамънд: Брекзит без споразумение ще остави Великобритания на милостта на Франция

Филип Хамънд: Брекзит без споразумение ще остави Великобритания на милостта на Франция

14 Юли 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Финансовият министър Филип Хамънд предупреди, че Брекзит без споразумение може да остави новия премиер на милостта на френския президент Еманюел Макрон, който би могъл да използва достъпа до пристанището Кале като начин да оказва натиск върху Великобритания, цитира думите му британският вестник The Independent
Хамънд заяви пред BBC, че правителството ще има ограничено влияние, което може да упражни, в случай че няма споразумение, въпреки че е похарчило повече от 4 милиарда лири за подготовката.
Например, можем да се уверим, че стоките влизат през пристанището на Дувър без никакви проблеми, но не можем да контролираме изходящия поток в пристанището на Кале.
„Французите могат да го забавят или ускорят, точно както испанците от години регулират дължината на опашките на границата с Гибралтар.
Хамънд, който каза по-рано този месец, че Брекзит без споразумение може да струва на хазната до 90 млрд. паунда, отдавна предупреждава за опасностите от напускането без сделка с Брюксел.
Финансовият министър, който е посочил, че не очаква да остане на поста, след като бъде избран нов премиер, се съобщава, че е начело на група от около 30 депутати, решени да предотвратят Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Джереми Хънт заяви, че ако бъде избран за премиер, ще поеме и поста на Брекзит министър

The Telegraph: Джереми Хънт заяви, че ако бъде избран за премиер, ще поеме и поста на Брекзит министър

14 Юли 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Действащият първи дипломат на Лондон заяви, че ако бъде избран като нов председател на Консервативната партия и нов премиер на Великобритания, ще поеме и поста на Брекзит министър, тъй като според него поста е „твърде голяма“ отговорност, за да не се ръководи от председателя на правителството. Това пише вестник Telegraph.

Хънт заяви, че би премахнал изцяло департамента, който съблюдава излизането на Великобритания от ЕС и вместо това ще координира приготовленията за Брекзит без сделка от „Даунинг стрийт“ №10

Изявлението на външният министър е направено на фона на очакваните вътрешни избори за нов лидер на Консервативната партия, който ще бъде и новият премиер, след като действащият министър-председател Тереза Мей обяви по-рано своето оттегляне.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джон Мейджър заплаши със съдебни действия намерението на Борис Джонсън да блокира парламента

The Independent: Джон Мейджър заплаши със съдебни действия намерението на Борис Джонсън да блокира парламента

10 Юли 2019 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джон Мейджър казва, че ще започне съдебно преразглеждане, за да спре Борис Джонсън да удължи ваканцията на парламента, за да наложи „напълно неприемлив“ Брекзит без сделка, цитира думите му британският вестник The independent.
Бившият премиер на консерваторите осъди фаворита за лидер на Тори за това, че не е изключил пророгацията на парламента (отлагане на неговото свикване след лятната ваканция), която той оприличил на действията на Чарлз I през 1640-те години.
Сър Джон каза, че „брекзитиърите“ от консервативната партия настояват за защитата на парламентарния суверенитет „освен когато е неудобно за Джонсън“.
„Аз съм готов да потърся съдебно преразглеждане, за да избегна заобикалянето на парламента", заплаши той , като предсказа "опашка от хора" след него настояващи за същото.
Предупреждението дойде след като Джонсън използва телевизионния дебат на живо, за да удвои заплахата си за пророгация на парламента, ако е необходимо, като настоява, че "няма да се откаже от никоя възможност".
„Мисля, че на този етап от преговорите Обединеното кралство отново е странно да отслабва позицията си”, каза той - обещавайки отново да изпълни крайния срок за Брекзит - 31 октомври.
За разлика от него, неговият съперник Джереми Хънт каза: „Когато това се случи в миналото и парламентът беше закрит против волята му, ние всъщност имахме гражданска война“, добавя: „Така че отговорът ми е не.“
Висш източник, близък до бившия външен министър, незабавно отвърна на удара, съобщавайки на репортер на ВВС, че сър Джон (Мейджър) е "напълно изпаднал в безумие" в заплахата си.
В реч пред програмата на ВВС Радио 4, сър Джон каза: "Мисля, че идеята за пророгиране на парламента е категорично и напълно неприемлива от всеки британски парламентарист."
Той посочи, че подобно действие на Чарлз I „не свършва добре за него“ и следователно „не трябва да свършва добре“ за Борис Джонсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Джереми Хънт нападна Доналд Тръмп заради „грешните и неуважителните“ му коментари спрямо британския посланик в САЩ

London Evening Standard: Джереми Хънт нападна Доналд Тръмп заради „грешните и неуважителните“ му коментари спрямо британския посланик в САЩ

9 Юли 2019 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Хънт разкритикува Доналд Тръмп, че е направил "неуважителни и погрешни" коментари на фона на скандала около британския посланик в САЩ сър Ким Дароч, пише британското издание London Evening Standard.
Американският лидер избухна, след като изтекоха секретни дипломатически съобщения на посланика, в които той описва администрацията на Тръмп като „неспособна“.
В последната си тирада в Туитър Тръмп нарича сър Ким "чалнат" и много глупав човек ", след като преди това заяви, че" вече няма да се занимаваме с него“.
Той се погрижи и за премиера Тереза Мей, като нарече нейните преговори за Брекзит „глупави“ и „катастрофа“. След това министърът на външните работи Хънт каза на президента на САЩ в един туийт: "Приятелите говорят откровено, така ще направя и аз: тези коментари са неуважителни и грешни за нашия министър-председател и моята страна.Съюзниците трябва да се отнасят с уважение един към друг, както Тереза Мей винаги е правела с вас“.
Той също така подкрепи сър Ким и каза: "Посланиците се назначават от британското правителство и ако стана премиер, нашият посланик остава."
Преди това говорител на Даунинг Стрийт заяви също, че премиерът е дал на Ким подкрепата си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Джереми Корбин потвърди, че Лейбъристите ще се борят за отмяна на резултата от референдума за Брекзит

The Telegraph: Джереми Корбин потвърди, че Лейбъристите ще се борят за отмяна на резултата от референдума за Брекзит

9 Юли 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основната британска опозиционна Лейбъристка партия ще води кампания за оставане в Европейския съюз и срещу всякаква сделка, договорена от следващия министър-председател на Консервативната партия, обяви лидерът на работническото движение Джереми Корбин, пише консервативното британско издание The Telegraph.
Лидерът на лейбъристите писа на членове на фракцията, за да потвърди, че партията ще се стреми да отмени Брекзит, освен ако не получи властта да постигне собствено споразумение с Брюксел.
В този сценарий неговата позиция за напускане на Европейския съюз ще бъде разисквана и съгласувана, когато бъде съставен неговият манифест.
Позицията беше договорена на заседание на кабинета в сянка и дойде само часове след като профсъюзите излязоха с позиция за борба срещу волята на британците, изразена на референдума за излизане от Европейския съюз преди три години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин поиска втори референдум и заяви, че партията му подкрепя оставане в ЕС

The Independent: Джереми Корбин поиска втори референдум и заяви, че партията му подкрепя оставане в ЕС

9 Юли 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин предизвика следващия премиер на Тори да насрочи втори референдум и обяви, че лейбъристите ще проведат кампания за оставане, пише The Independent.
Партията обаче все още остава отворена възможността да се стреми да договори по-добра сделка, ако спечели извънредни общи избори - и да подкрепи това споразумение на публично гласуване.
Обявявайки края на консултациите на лейбъристите, Корбин призова Борис Джонсън, ако спечели надпреварата за ръководството на Тори да има „увереност,че евентуална сделка или напускането без сделка да бъде решено на втори референдум“
"При тези обстоятелства искам да изясня, че лейбъристите ще воюват срещу "Брекзит без сделка или сделка, която не защитава икономиката и работните места"с торите, каза той.
В понеделник големите профсъюзи подкрепиха позицията на Корбин да се стреми да постигне приемлива сделка за Брекзит, ако спечели властта - предизвиквайки критики, че неговата политика все още е уклончива.
Застъпниците на втори референдум приветстваха хода на синдикатите, но заместник-председателят Том Уотсън - най-силният глас, призоваващ за решителна промяна в политиката - каза, че това е само "стъпка в правилната посока".
„Нашите членове и поддръжници са наясно, че всеки вид Брекзит ни дава по-малко от това, което имаме и ние лейбъристите не трябва да го подкрепяме“, каза Уотсън.
По-късно обаче Корбин уточни, че на едни евентуални избори Лейбъристката партия все пак може да бъде про-Брекзит партия, но подчерта, че хората трябва да имат думата на референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Повече от 30 депутати от Консервативната партия са готови да блокират Брекзит без сделка

The Telegraph: Повече от 30 депутати от Консервативната партия са готови да блокират Брекзит без сделка

8 Юли 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Повече от 30 депутати от Консервативната партия са готови да гласуват, за да блокират евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение, пише британското консервативно издание The Telegraph, като отбелязва, че това се случва, докато двете враждебни групи се готвят за развръзка в парламента.
Сам Джийма каза, че депутатите ще преследват "законодателни" възможности, за да спрат Брекзит без сделка, като например предотвратяване на разпускане на парламента от следващия премиер или създаването на алтернативни възможности.
Това се случва, след като Лейбъристката партия намекна, че може да поиска вот на недоверие към правителството, ако то действително се насочи към Брекзит без сделка.
В понеделник народните представители ще предприемат нов опит за блокиране на излизането на Великобритания от ЕС по време на гласуването в Камарата на общините за Северна Ирландия.
Правителството внесе законопроект за блокиране на всякакви избори за северноирландския парламент, докато продължават преговорите за възстановяване на баланса на правомощията на държавите, влизащи във Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не блъфирам, когато говоря за Брекзит без сделка

Борис Джонсън: Не блъфирам, когато говоря за Брекзит без сделка

8 Юли 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главният претендент за лидерството на Консервативната партия и за поста на британски премиер Борис Джонсън заяви, че не блъфира, когато говори за излизането на страната от ЕС без сделка на 31 октомври, пише местният вестник Sunday Telegraph.
Джонсън призова европейските лидери да погледнат „дълбоко в нашите очи“ и разберат, че Великобритания ще напусне ЕС с или без споразумение на 31 октомври, ако той стане министър-председател.

Думите на британския политик са част от негово интервю за изданието, като от редакцията на вестника коментират, че тази позиция ще предизвика определено безпокойство в Брюксел, от където заявиха, че нямат намерение да предоговарят сделката за Брекзит, която бе направена от все още действащия премиер Тереза Мей. Изданието отбелязва, че Джонсън се надява да постигне някои промени в споразумението ако даде да се разбере, че няма да се церемони с ЕС.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Guardian: Тереза Мей ще предупреди потенциалните си наследници, че Брекзит без сделка заплашва бъдещето на Великобритания

Guardian: Тереза Мей ще предупреди потенциалните си наследници, че Брекзит без сделка заплашва бъдещето на Великобритания

3 Юли 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще предупреди потенциалните си наследници, че Брекзит без сделка заплашва бъдещето на Обединеното кралство в последната си реч в Шотландия като премиер, пише ляво-либералното британско издание The Guardian.
Май ще разкрие и планове за преглед на ролята на отделите на Уайтхол за различните съставни части на Обединеното кралство, като се очаква това да доведе до увеличаване на преките разходи на правителството на Великобритания в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
Тя ще замине за Шотландия в петък, по време на дългоочаквания дебат между претендентите за неин наследник начело на Консервативната партия Борис Джонсън и Джереми Хънт.
Последните проучвания на общественото мнение в Шотландия показват по-голяма подкрепа за независимостта, особено ако Джонсън стане министър-председател и реализира Брекзит без сделка. Анкетата на Panelbase за Sunday Times миналия уикенд постави положителния вот на 49%, , като 51% предпочитат референдум, ако Великобритания напусне ЕС.
Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, пише, че посещението на Мей е „отчаян акт на премиер, който е показал нулево уважение към шотландския парламент по време на мандата си“.
Тя добави: „Шотландският народ, а не за премиерът на торите, трябва да решават какво бъдеще искаме за нашия парламент и държава“.
Стърджън заяви, че иска нов референдум за независимост през следващата година и е внесла законодателство, което да позволи провеждането на референдуми в Шотландия.
И Джонсън, и Хънт изключиха възможността да й предоставят тези правомощия, но старши шотландски тори се страхуват, че кризата около Брекзит и очакваната победа на Джонсън в изборите за лидерство ще увеличи значително подкрепата за ранен референдум за независимост.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания ще влезе в рецесия при Брекзит без споразумение

The Independent: Великобритания ще влезе в рецесия при Брекзит без споразумение

3 Юли 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще подтикне Великобритания към рецесия, прогнозира най-голямата световна агенция за кредитен рейтинг, като добави гласа си към подобни предупреждения от икономисти, пише британският вестник The Independent
Дори Джереми Хънт - който казва, че като министър-председател ще изведе Обединеното кралство от ЕС без сделка, ако е необходимо - призна, че това може да причини почти толкова икономически щети, колкото и финансовата криза от 2008 г., която доведе до тежка рецесия и остави 2.7 милиона души без работа.
"Ние вярваме, че без споразумение, британската икономика вероятно ще влезе в рецесия", се казва в последния годишен анализ на британската кредитоспособност от страна на Moody's, една от трите най-големи световни кредитни агенции за инвеститори.
„Британският паунд, който вече отслабва след гласуването на Брекзит, ще бъде подложен на нов натиск. Инфлацията ще нарасне временно… ще намали реалните заплати през първите две до три години след Брекзит. Това от своя страна ще окаже влияние върху потребителските разходи и ще намали растежа."
Самото правителство на Обединеното кралство, както Moody's отбеляза, през ноември изчислява, че напускането на ЕС без споразумение би намалило БВП между 6,3 и 10,7 на сто в продължение на 15 години.
В същото време световната икономика се задъхва, подкопана от напрежението, породено от търговската война на Доналд Тръмп, главно с Китай, но и със заплахи за Европа и Мексико. Като предвестник на бъдещите събития, по-слабото търсене от чужбина е основен двигател за неочаквано рязко свиване на производството във Великобритания през юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Финансовият министър на Великобритания: Брекзит без сделка може да струва 90 милиарда лири

Финансовият министър на Великобритания: Брекзит без сделка може да струва 90 милиарда лири

2 Юли 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд предупреди претендентите за председател на управляващата Консервативна партия, че Брекзит без сделка може да струва на икономиката на страна 90 милиарда лира, пише авторитетното британско издание The Times.
Канцлерът засили атаките си срещу обещанията за разходи на Борис Джонсън и Джереми Хънт и каза, че напускането на ЕС без споразумение няма да остави пари за планираните им действия.
Освен това той направи най-явния си намек досега, че може да гласува срещу правителството на торите, за да предотврати Брекзит без сделка.
„Вярвам, че зависи от Камарата на общините, на която ще продължа да бъда горд член, да гарантира, че това няма да се случи“, заяви Хамънд пред депутатите. Очаква се той да загуби работата си, когато новият премиер встъпи в длъжност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Влиятелни лейбъристи влязоха в тежък публичен сблъсък около Брекзит

Independent: Влиятелни лейбъристи влязоха в тежък публичен сблъсък около Брекзит

30 Юни 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разделението в Лейбъристката партия за Брекзит отново експлоадира публично, след кат о влиятелни функционери влязоха в остър спор относно позицията на партията, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Джон Макдонъл, министърът на финансите в сянка, заяви, че Работническата партия трябва „да действа сега“, ако иска да има обществено гласуване за одобряване на сделка с ЕС при всички обстоятелства, но Лен Макклъски, лидерът на профсъюза „Юнайт“, заяви, че партията трябва да се фокусира върху „зачитането на референдума от 2016-та година“ и да реализира Брекзит.
Както се твърди, Макклъски е отказал да подкрепи промяна в политиката на лейбъристите, когато лидерът на партията Джереми Корбин се е срещнал с водачите на профсъюзи миналата седмица, за да им предложи фракцията да подкрепи референдум за всяка сделка за Брекзит, която бъде приета от парламента.
Докато мнозина депутати от Лейбъристката апртия очакваха, че промяната ще бъде обявена след срещата, генералният секретар на „Юнайт“ се противопостави на идеята и принуди Корбин да обяви, че се нужда от още време за „консултации“. Новото отлагане предизвика ярост сред еврофилите в работническото движение, които са категорични в желанието си да не се съобразят с резултатите от референдума през 2016 година.
Макклъски заяви пред Би Би Си, че няма нужда да се прибързва с промяна на настоящата политика на партията, която е да се договри собствена сделка за Брекзит.
Настоявайки, че г-н Корбин няма да бъде "тормозен", за да промени позицията си, той каза: "Реалността в момента е, че се провеждат много дебати. След европейските избори аз призовах хората да се успокоят. Изглежда има паническо бързане да установим различна позиция от тази, която лейбъристката партия има вече няколко години, която зачита референдума за 2016 г. и се опитва да договори сделка, която ще обедини нацията.
"За съжаление имаме премиер, който направи огромни грешки и правителство, което не е в състояние да реализира Брекзит, а ние имаме добре финансирано лоби за оставане в ЕС, което вкара нацията в токсична ситуация“.
Той добави: "Имаме политика, че нищо не трябва да се сваля от масата, включително работнческата алтернатива. Нашата алтернатива е да получим Брекзит, който зачита резултата от референдума, но всъщност го прави със споразумение, което ще задоволи 48-те процента, които искат оставане в Съюза“.
Предполагайки, че всяко решение за това дали да се иска нов референдум, може да бъде отложено до годишната конференция на лейбъристите през септември, генералният секретар на „Юнайт“ заяви: "Няма да бързаме да правим нищо. Имаме политическа конференция след 12 седмици“.
Но г-н Макдонел каза, че е разочарован от закъснението в подкрепата на втория референдум. Той призна, че е очаквал промяна в политиката да бъде обявена миналата седмица, но каза, че синдикалните лидери са поискали „повече време“.
Македонел заяви в неделя пред Sky News: "Опитвам се да кажа, че трябва да действаме сега и Джереми каза преди месец, че ще върнем този въпрос на хората“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.