НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нормализира се обстановката в Котел след наводнението (ОБЗОР)

Нормализира се обстановката в Котел след наводнението (ОБЗОР)

28 Юни 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Котел. Отменено е бедственото положение заради наводненията в Котел. Кметът на града Коста Каранашев обясни, че след валежите от 80 л на кв. метър, обстановката вече е нормална. Отстранени са последиците от дъжда. Има улици в много тежко състояние, но вече са проходими. От дъжда са пострадали около 20 къщи, като пет от тях са силно засегнати. Паднали къщи няма, но има наводни постройки с увредена покъщнина, които вече са отводнени и се почистват. Вчера екипи пожарната в Котел са отводнили две складови помещения в промишлена зона на града. Улиците са разчистени от наноси и отломки.
Междувременно Община Котел организира дарителска кампания за набиране на средства за пострадалите от наводнението. На сайта на Общината е посочена сметката, в която се събират дарения в помощ на засегнатите от преливането на река Котленска и обилните валежи.
Общинският съвет гласува и средства за компенсации на пострадалите. 30 000 лв. ще бъдат разпределени, след като нарочната комисия направи оценка на щетите от наводненията. Ще е търси и помощта на държавата за преодоляване на последствията от валежите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коста Каранашев, кмет: Отменено е бедственото положение в Котел

Коста Каранашев, кмет: Отменено е бедственото положение в Котел

28 Юни 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Котел. Отменено е бедственото положение в Котел. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на града Коста Каранашев. Той подчерта, че обстановката в Котел е нормална. „Отстранени са последиците от дъжда. Има улици в много тежко състояние, но вече са проходими“, каза още той. Каранашев каза още, че пострадали са от дъжда около 20 къщи, като пет от тях са зле. „Паднали къщи няма. Има наводнени къщи с увредена покъщнина, които вече са отводнени и се почистват“, обясни кметът.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Дарителска кампания за набиране на средства за пострадалите от наводнението обяви Община Котел

Сливен: Дарителска кампания за набиране на средства за пострадалите от наводнението обяви Община Котел

27 Юни 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Котел. Дарителска кампания за набиране на средства за пострадалите от наводнението обяви Община Котел, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. На сайта на администрацията са посочени реквизитите на сметката, в която се събират дарения в помощ на засегнатите от преливането на река Котленска и обилните валежи.
Днес на редовно заседание на Общинския съвет е била като извънредна точка е било внесено предложение за отпускане на средства за компенсации на пострадалите. 30 000 лв ще бъдат разпределени, след като нарочната комисия направи оценка на щетите от наводненията. По-рано кметът на Котел Коста Каранашев обяви, че ще търси и помощта на държавата за ликвидация на последствията от валежите.
Очаква се извънредното положение в Община Котел да бъде отменено до края на деня.
Пред миналото денонощие в Котел са били отводнени 58 жилищни сгради, котелното помещение на Районен съд Котел, Пантеонът на Георги Раковски, Историческият музей, цех за пластмаси, бензиностанция и ресторант .Временно заради замътване се забранява ползването на водата за питейни нужди.
Банковата сметка за дарения е:
IBAN: BG 71 SOMB 9130 84 15510044
BIC: SOMBBGSF
КОД НА ПЛАЩАНЕ: 44 51 00
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Над 40 сигнала за преливащи корита на двата ръкава на река Котленска са получени в РДПБЗН-Сливен

Сливен: Над 40 сигнала за преливащи корита на двата ръкава на река Котленска са получени в РДПБЗН-Сливен

27 Юни 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Сливен. Над 40 сигнала за преливащи корита на двата ръкава на река Котленска са получени в РДПБЗН-Сливен на 26 юни в периода от 15.00 часа до 18.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Сливен. Основно сигналите са за наводнени дворове и къщи по ул."Васил Левски", ул."Калина", ул."Стара планина" и ул."Иглика". Вследствие на обилен валеж се е повишава нивото в реките преминаващи през гр. Котел къщите в близост до реките са наводнени и има нужда от евакуация на хора. Около 19,00 часа със заповед на кмета на общината е обявено бедствено положение на територията на гр. Котел. В отстраняване последиците от наводнението са взели участие два екипа от РСПБЗН-Котел и един екип от РСПБЗН-Сливен. От община Котел са осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони. При извършена проверка на подадените 5 сигнала за хора нуждаещи се от евакуация се установиха само 2 действителни, при които бяха евакуирани 2 жени от наводнени къщи. Отводнени са 58 броя жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд Котел, Пантеона на Георги Раковски, Исторически музей, цех за пластмаси, бензиностанция, ресторант "Диавена". Един от екипите е оказал съдействие при разчистването на улиците. Действията на екипите са приключили в 21,40 ч. на 26 юни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В Котел е обявено бедствено положение след падналия вчера пороен дъжд

Сливен: В Котел е обявено бедствено положение след падналия вчера пороен дъжд

27 Юни 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Котел. В Котел е обявено бедствено положение след падналия вчера пороен дъжд. Това потвърди за Агенция „Фокус“ кметът на Общината Коста Каранашев. „Вчера го обявих, днес следобед мисля, че ще го отменим. В момента работим по отстраняването на последиците от бедствието“, заяви той.
По думите му има 20 къщи са пострадали има улици в много тежко състояние. „Снощи до 22.00 часа успяхме да обиколим 12 наводнени къщи, сега продължаваме с огледите“, каза още той. Кметът обясни, че е имало домове, в които водата е достигнала 1,20 м - 1,5 м и добави, че живеещите там са били евакуирани.
Той добави, че обстановката в Котел се нормализира, но ще отнеме време, докато наводнените къщи изсъхнат и живеещите в тях се върнат по домовете си.
„Ще работим по нормализирането на положението, за да може по улиците да се движат автомобили“, каза още Каранашев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Пороен дъжд наводни къщи в Котел, има евакуирани хора

Сливен: Пороен дъжд наводни къщи в Котел, има евакуирани хора

26 Юни 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Котел. Пороен дъжд наводни къщи в Котел, има евакуирани хора. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Котел Коста Каранашев. „В града има много материални щети и наводнени къщи, частично разрушени са асфалтовата настилка и тротоарите по улиците вследствие на обилните валежи от дъжд“, обясни той. „Няма смъртни случаи, но част от хората са евакуирани, други тепърва ще бъдат настанявани в хотели, защото има къщи, които са тотално наводнени“, заяви кметът на Котел. Той посочи, че в момента все още пожарни екипи отводняват и почистват улиците.
„Свикан е на помощ и екип от Сливен. Има налични четири багера, които се борят с наводнените улици, където пораженията са най-големи. В момента дъждът е спрял. В следващите дни ще се работи по отстраняването на материалните щети в града“, подчерта Коста Каранашев.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.