НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев

3 Септември 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Днес Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Съдът прие, че заемайки поста той може да повлияе на разследването на деяния, извършени от него в качеството му на длъжностно лице.
Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев ден, след като на 30 август 2019 г. го привлече към наказателна отговорност по второ дело – за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Радев бе обвинен в това, че през декември 2018 г. в условията на продължавано престъпление на два пъти е поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си. По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.
Близо два месеца преди това – на 18 юни 2019 г., Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, по-късно измени мярката му за неотклонение в „Домашен арест“. На 29 август 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Специализираната прокуратура привлече като обвиняем по второ дело кмета на Костенец Радостин Радев

Специализираната прокуратура привлече като обвиняем по второ дело кмета на Костенец Радостин Радев

30 Август 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. На 30 август 2019 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност по второ дело кмета на Костенец Радостин Радев. Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Той е обвинен за длъжностно присвояване (престъпление по чл. 201 от НК), затова че през декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, на два пъти е поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив общо 22 137 лева, които присвоил за себе си. Това досъдебно производство срещу Радев се води и за безстопанственост (престъпление по чл. 219 от НК).
По второто дело на кметът на Костенец е определена парична гаранция в размер на 50 000 лева.
Преди повече от два месеца, на 18 юни 2019 г., Специализираната прокуратура придлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп. Той бе обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет.
По първото дело кметът на Костенец бе задържан под стража, впоследствие мярката му за неотклонение бе изменена в „Домашен арест“. На 29 август 2019 г. (четвъртък), Апелативният специализиран наказателен съд отново измени мярката му в по-лека – гаранция в пари от 70 000 лева. Това определение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Костенец е с мярка „домашен арест“

Кметът на Костенец е с мярка „домашен арест“

27 Юни 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Костенец Радостин Радев излиза от ареста. Апелативният специализиран съд му определи втората по тежест мярка за неотклонение - „домашен арест“, предаде БНР. Радев е обвинен, че е предложил 30 000 лв. подкуп на местен общински съветник, за да гласува по определен начин. Според прокуратурата това гласуване е било в полза на другия обвиняем по делото - бизнесменът Ивайло Пашов.
Първоинстанционният наказателен съд беше определил мярка за неотклонение на Пашов 10 000 лв., която днес съдиите от Апелативния спецсъд увеличиха - на 30 000. Решението на съда е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на кмета на Костенец

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на кмета на Костенец

20 Юни 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на кмета на Костенец и привлечения към наказателна отговорност за корупционни действия заедно с него бизнесмен. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Очаква се Съдът да гледа делото по мярката за неотклонение на двамата около 14.15 - 14.30 часа днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Костенец и бизнесмен са обвинени в корупция (ОБЗОР)

Кметът на Костенец и бизнесмен са обвинени в корупция (ОБЗОР)

18 Юни 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Костенец Радостин Радев и негов съучастник са обвинени в корупция. Това стана ясно ден, след като Радев и собственик на търговско дружество бяха задържани при операция на Специализираната прокуратура, със съдействието на КПКОНПИ и СДВР.
На брифинг за операцията стана ясно, че Радев е обвинен за това, че е обещал 30 хил. лв. на общински съветници от опозицията да гласуват за решение в негова полза. Гласуваното решение е свързано с ремонт на основно училище в Костенец, поръчката за който да бъде спечелена от задържания бизнесмен. Зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че кметът на Костенец и съучастникът му са привлечени към наказателна отговорност за корупционно престъпление и предстои прокуратурата да реши дали ще поиска постоянното им задържане. „Основните разговори са водени с един общински съветник. Идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама. Не мога да ви кажа дали това се е случило. Знам, че е са водени поне с още един общински съветник мотивационни разговори“, уточни заместник главният прокурор Иван Гешев. „Публична тайна е, че кметът взима по 10% от всяка обществена поръчка. Това е цитат на свидетел. Двама души са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление т.нар. активен подкуп. Утре или може би други ден екип от прокурори ще вземат решение евентуално каква ще бъде мярката за неотклонение на лицата, привлечени към наказателна отговорност”, обясни заместник главният прокурор Иван Гешев.
На брифинга стана ясно, че в последните дни обхватът на обвинението срещу кмета на Костенец се е разширил с длъжностно присвояване и безстопанственост. Информацията съобщи наблюдаващият прокурор Десислава Христова. „В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, допълни Христова.
На въпрос дали има подобни на този в Костенец сигнали за големи градове, заместник главният прокурор посочи, че действия се приемат тогава, когато се съберат конкретни доказателства и подчерта, че не дели интересите на гражданите на малки и големи. Той благодари за добрата работа на службите за сигурност. Благодаря освен на службите за сигурност и на гражданите, които вече започват да имат активна позиция да защитават правата си, когато са им нарушени. Граждани, които не само говорят на маса как има корупция в България и тихичко си плащат, без да се оплакват и подават сигнали, а граждани, които имат позиция и които вече знаят, че в случай на подаден сигнал пред компетентните органи независимо , сигналът им няма да потъне и както според мен много често се е случвало, заяви Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Общинският съветник от Костенец, на когото са обещавани 30 хил. лв., е бил от опозицията

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Общинският съветник от Костенец, на когото са обещавани 30 хил. лв., е бил от опозицията

18 Юни 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Общинският съветник, на който са обещавани 30 хил. лв., е бил от опозицията в Костенец. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследване срещу кмета на Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Ако беше от мнозинството, нямаше да се наложи да се използва този мотивационен подход", каза още Гешев. "Това, че в конкретният случая общинският съветник е преценил, че е в интерес на общината и го е подписал не означава, че няма извършено престъпление", каза Гешев във връзка с гласуваната обществена поръчка за реконструкция на основно училище в град Костенец.
На въпрос дали става дума за един или повече общински съветници, на които е обещавана сумата от 30 хил. лв., Гешев отговори: „Основните разговори са водени с един общински съветник. Идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама. Не мога да ви кажа дали това се е случило. Знам, че е са водени поне с още един общински съветник мотивационни разговори“, уточни още Гешев. На въпрос дали има подобни на този в Костенец сигнали за големи градове, заместник главният прокурор посочи, че обемът от работа, който е бил от компетентност на окръжните прокуратури е в една прокуратура. По думите му тя кадрово е колкото средния размер на една окръжна. „Говорим за всички сигнали за кметове. Махаме всички други досъдебни производства и преписки, касаещи тероризъм, организирани престъпни групи. Всичко в момента е при нас. Имаме дела, проверки, разработки за много и различни градове. Въпросът е, че действия се приемат тогава, когато се съберат конкретни доказателства. Няма да се спирам на законодателните пречки, които съм изтъквал всеки път, но ще кажа, че това, че се работи само с малки градове е въпрос какво разбираме под малки“, каза той. Гешев подчерта, че не дели интересите на гражданите на малки и големи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Десислава Христова: Задържан е съучастник на кмета на Костенец  -  управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка

Прокурор Десислава Христова: Задържан е съучастник на кмета на Костенец - управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка

18 Юни 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. Двама души са привлечени за съизвършители на корупционно престъпление в Костенец, става въпрос за така наречения активен подкуп. Това потвърди прокурор Десислава Христова по време на брифинг във връзка с разследване срещу кмета на Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Прокурор Десислава Христова уточни, че съучастник на кмета на Костенец е управител на търговско дружество, спечелило обществената поръчка и към момента лицето е задържано. Христова уточни, че в случая в Костенец става въпрос за активен подкуп. „Текстът от НК е чл. 304, ал. 1 и касае това, че кметът на град Костенец е обещал на общински съветник сумата от 30 хил. лв., за да упражни правото си на глас в полза на приемането на определено решение, което е касаело кмета и другият съучастник, който е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка“, каза още Христова. „Решението на Общинския съвет, което е минало на гласува на 14 юни, предпоставя упълномощаване на кмета на град Костенец да подпише записна заповед към ДФ „Земеделие“ с оглед стартиране на плащанията по обществената поръчка. Лицето, което е съучастник, е управителят на търговското дружество. Той също е задържан към настоящия момент. Предстои повдигането на обвинения. В хода на разследването се натъкнахме на много други неправомерни действия“, допълни Христова.
Зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че кмета на Костенец и съучастникът са привлечени към наказателна отговорност за корупционно престъпление и предстои прокуратурата да реши дали ще поиска постоянното им задържане. „Благодаря освен на службите за сигурност и на гражданите, които вече започват да имат активна позиция да защитават правата си, когато са им нарушени. Граждани, които не само говорят на маса как има корупция в България и тихичко си плащат, без да се оплакват и подават сигнали, а граждани, които имат позиция и които вече знаят, че в случай на подаден сигнал пред компетентните органи независимо дали е Антикорупционната комисия, или става въпрос за прокуратурата, сигналът им няма да потъне и да бъде логистиран принципно на местно ниво, както според мен много често се е случвало“, допълни още Гешев. „Ще призова гражданите да подават сигнали за корупционни престъпления, за които имат данни. Ще бъде извършено бързо и надявам се професионално разследване за изясняване на всички факти и обстоятелства от случаите, които те ще заявят. В крайна сметка няма да прозвучи пресилено да кажа, че освен службите си за сигурност герои са хората, които подават такива сигнали“, коментира още заместник главният прокурор и добави, че те често търпят негативи като в случаите с кмета на столичния район „Младост“, кмета на район „Северен“ в Пловдив и с КТБ.

Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Десислава Христова: Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост

Прокурор Десислава Христова: Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост

18 Юни 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост. Това каза наблюдаващият прокурор Десислава Христова по време на брифинг във връзка с разследване срещу кмета на Костенец за подкуп, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, допълни Христова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.главният прокурор  Иван Гешев: Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват решения в негов интерес

Зам.главният прокурор Иван Гешев: Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват решения в негов интерес

18 Юни 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследване срещу кмета на Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, каза Гешев. По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.
По думите му в случая с кмета на Костенец става дума за досъдебно производство, което от март е под надзора на Специализираната прокуратура. „Започнало е по информация, подадена от Антикорупционния орган, за данни за корупционно престъпление“, коментира още Гешев и уточни, че в резултат на информацията и анализа ѝ, е образувано досъдебно производство. Заместник-главният прокурор коментира, че в рамките на случая са използвани СРС.
Гешев обясни, че кметът е обещавал сумата от 30 хил. лв. на общински съветници от Общински съвет – Костенец, за да гласуват определени решения, които са в негов интерес. „Това е една интересна ситуация, защото ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава“, каза Гешев. „До преди два дена това е основният предмет на разследването“, обясни още Гешев. Той допълни, че в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деяние ще бъде разширен. „Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост“, посочи още Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с разследването срещу кмета на град Костенец

В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с разследването срещу кмета на град Костенец

18 Юни 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 часа в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата представители на специализираната прокуратура ще дадат брифинг във връзка с разследването срещу кмета на град Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Шумните акции срещу кметове на малките населени създават впечатление, че кметовете на големите общини са имунизирани срещу тях

Проф. Николай Радулов: Шумните акции срещу кметове на малките населени създават впечатление, че кметовете на големите общини са имунизирани срещу тях

17 Юни 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Шумните акции срещу кметове на малките населени създават впечатление, че кметовете на големите общини са имунизирани срещу тях. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и заместник министър на вътрешните работи във връзка с проведените акции, в резултат на които бяха арестувани кметове на регионално и общинско ниво. По думите му, когато срещу кметовете на големите градове и общини се получи сигнал, по него не се работи. Експертът по национална сигурност допълни, че зачестилите акции са свързани с подобряване на имиджа на МВР и прокуратурата. „Надявам се, че това е свързано с опита самата прокуратура да се промени, защото от международната общност, от Държавния департамент на САЩ, който излъчи доклад, от ЕК, се критикува именно работата на прокуратурата. Всички сме убедени, че шумът и рекламните задържания имат обратен ефект. Изиграва профилактичен ефект, както може би е замислен, но не вдига рейтинга на държавните организации. Мисля, че има изкуствена вълна във времето на демонстриране на опит за въвеждане на порядък и след избора на главен прокурор, както и след общинските избори, тази вълна ще падне“, обясни експертът по национална сигурност. Проф. Радулов обясни, че принадлежността на кметовете към различните партии подсилва ефекта, че всички са маскари, което може да доведе отлив на избирателите на следващите местни избори, като този на евровота, а това, по думите му, ще бъде в полза на големите партии.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Костенец Радостин Радев е задържан за подкуп

Кметът на Костенец Радостин Радев е задържан за подкуп

17 Юни 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Костенец. Кметът на община Костенец Радостин Радев, заедно със собственик и управител на търговското дружество, бяха задържани за срок до 24 часа (по Закона за МВР) по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, образувано в началото на юни тази година. Това съобщиха от пресцентъра на от Специализираната прокуратура. Повод за разследването е сигнал на съветник от Общинския съвет в Костенец.
В качеството си на длъжностно лице кметът му обещал дар – парична сума, за да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет.
Действията по разследването на Специализираната прокуратура, осъществявани със съдействието на КПКОНПИ и СДВР, продължават както в град Костенец, така в София и селища в област Стара Загора.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура разследва кмета на Костенец за корупция

Специализираната прокуратура разследва кмета на Костенец за корупция

17 Юни 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура, със съдействието на КПКОНПИ и СДВР, извършва разследване на корупционни действия на кмета на Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.