НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Андонов, читалище „Братство” – Кюстендил: Международният фолклорен конкурс „Пауталия” се утвърди като едно от значимите събития в страната

Иван Андонов, читалище „Братство” – Кюстендил: Международният фолклорен конкурс „Пауталия” се утвърди като едно от значимите събития в страната

28 Юни 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Международният фолклорен конкурс „Пауталия” се утвърди като едно от значимите събития в страната. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил Иван Андонов, художествен директор на конкурса. „Това е едно събитие, което през годините се утвърди като от водещите в сферата на българската народна музика и изобщо във фолклора. Това, което в момента мога да кажа е, че имаме изключително много участници и голям интерес. В рамките на три дни конкурсната програма започва от 09.00 часа и свършва в 21.00 часа. Това означава, че в него участват повече от 4000 души, представители на различните фолклорни области, на различните фолклорни състави от цялата страна, както и участници от Сърбия, Македония, Гърция”, каза Иван Андонов. По думите му вече е изготвена програмата, чрез която Кюстендил за пореден път ще се представи като един от центровете на културата, на изкуството, на българския фолклор.
Според Андонов Кюстендил се е утвърдил като фестивален център. По думите му днес се открива Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, след като вече завърши Празникът на черешата, а преди това и Международният китарен конкурс и Международната камерна музикална академия. „Това е нашата цел, по която работим повече от 15 – 20 години, китарния фестивал се провежда вече 23 – 24 години. Смело може да се каже, че Кюстендил се оформя като един фестивален център, наред с всички тези събития, не трябва да забравяме и празниците „Кюстендилска пролет”, „ Панагия”, „Плодородие”, Празника на черешата. Това са много празници, които оформят Кюстендил като един фестивален център, едно средище на културата, на изкуството, което е много удобно за всички, които желаят да го посетят, близко до столицата, на границата със седни държави, с чудесната минерална вода, черешите, климата създават условия за развитието на един фестивален туризъм”, каза Иван Андонов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Повече от 3000 участници ще се изявят в тазгодишното издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”

Кюстендил: Повече от 3000 участници ще се изявят в тазгодишното издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”

28 Юни 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 3000 участници ще се изявят в тазгодишното издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Иван Андонов, председател на читалище „Братство”. Фолклорната проява се организира от читалището и от Община Кюстендил. Неговото тринадесето издание ще бъде официално открито от 14.00 часа на Арката на площад „Велбъжд”. Музикалният форум ще се проведе от 28 юни до 30 юни в Кюстендил.
„Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи”, каза Иван Андонов. Конкурсът е включен в културния календар на Министерство на културата и в програмата за подпомагане на даровити деца в България по която ще бъде отпусната на трима участници от 11 до 13-годишна възраст целева финансова подкрепа и три едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17-годишна възраст.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.