НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: ЕС няма да реши отвън проблемите на Западните Балкани

Министър Екатерина Захариева: ЕС няма да реши отвън проблемите на Западните Балкани

26 Юни 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Има отворени двустранни въпроси на Балканите, включително с България. Европейският съюз ще се съгласи да започнат преговори, но няма да се съгласи да станат членове. Няма да дойдат да ни свършат работата отвън“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в изказване на Пловдивския икономически форум, съобщиха от МВнР. Тя участва в панела „Западни Балкани – предизвикателства пред регионалната стабилност“. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева предупреди, че Европейският съюз няма да приеме страни от Западните Балкани, които имат нерешени двустранни въпроси, включително с България, макар и да започне преговори с тях.
„В основата на всичко е когато зад думата „добросъседство“ стои вярата във взаимното уважение и доверие между съседните държави. Нещо, което наистина България показва, че може да изгражда със съседите си“, посочи Екатерина Захариева.
Тя подчерта, че страните от Западните Балкани, включително Република Северна Македония и Албания, е необходимо да извършат реформите си по пътя към Европа, и то не заради ЕС, а заради собственото им население, а европейците трябва да изпълняват обещанията си към тези страни, за да не губи тяхното доверие. Тя даде за пример Косово, която още миналата година е изпълнила критериите за визова либерализация с ЕС, но още не е получила такава.
Министър Захариева изрази надежда, че през октомври Република Северна Македония и Албания ще започнат преговори за членство в ЕС.
„Миналата година, след 13 часа Съвет, всички 28 държави членки поехме ангажимент този юни Република Северна Македония и Албания да започнат преговори. Сега им казахме – октомври най-късно. Дано!“, заяви Екатерина Захариева.
Тя открои постиженията на приключилото преди година първо Българско председателство на Съвета на ЕС.
„Най-ценното, както и премиерът каза, е това, че ние решихме, че е време да се постави на картата на европейската политика след 15 години тази изключително трудна тема за европейската интеграция на Западните Балкани. Успяхме да го направим и всеки вече говори за тях“, заяви външният ни министър. Като друг успех тя изтъкна връщането на вярата сред населението на страните от Западните Балкани, че Европа мисли за тях.
Екатерина Захариева призова за по-високо самочувствие сред страните от Балканите, преживели тежка история и носещи рани от миналото.
„Предпочитам да наричам Балканите – Балкани. Крайно време е да приемем нещата такива, каквито са и да престанем да имаме ниско самочувствие на Балканите. За мен това е най-големият проблем тук. Нямаме причина за ниско самочувствие“, заяви министър Захариева. Тези ѝ думи предизвикаха положителни емоции сред присъстващите в залата чуждестранни дипломати от Балканите и специална благодарност от посланичката на Черна гора Снежана Радович.
Това е второто издание на Пловдивския икономически форум, организиран от Делфийския икономически форум и Центъра за либерални стратегии. Събитието събра представители на правителството, дипломатическия корпус, икономисти и представители на гражданското общество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България показа как да бъде еднакво полезна за себе си и за своите съседи, без да засяга ничии интереси

Премиерът Бойко Борисов: България показа как да бъде еднакво полезна за себе си и за своите съседи, без да засяга ничии интереси

26 Юни 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. България показа как да бъде еднакво полезна за себе си и за своите съседи, без да засяга ничии интереси. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на втория Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Преди месец с премиера Ципрас започнахме изграждането на интерконекторната връзка с Александруполис – Димитровград“, припомни Борисов и благодари на професионалистите, които правят газовите тръбопроводи, с които се е видял по време на обиколките си из страната.
„Иска ми се да изградим връзката с Александруполис до магистрала „Марица“, скоростен път или магистрала, спокойно той може да бъде публично-частно партньорство. От 1 август ни е готова тол системата. Ако тръгнем от София до Бургас или от София до Истанбул, се кара по магистрали, има нова жп линия. Магистрала „Струма“ е към своя финал също така. Ние можем да се свържем всички и да изградим магистрали, стоките да пътуват. Имаме редкият шанс на тази територия – Балканите, да направим един прекрасен бизнес климат. Има огромни възможности за бизнеса. Това е Европа, това е Европейския съюз. Тогава може да говорим с колко ще се вдигнат и доходите, и пенсиите. На база именно това, другото са празни приказки“, заяви премиерът Борисов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Правителството продължава да строи и ремонтира на пълни обороти пътната инфраструктура в страната

Премиерът Бойко Борисов: Правителството продължава да строи и ремонтира на пълни обороти пътната инфраструктура в страната

26 Юни 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Правителството продължава да строи и ремонтира на пълни обороти пътната инфраструктура в страната. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на втория Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Новите инвеститори гледат за колко време ТИР-овете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафика“, посочи още министър-председателят в Пловдив. По думите му само на границата на САЩ с Мексико има по-голям трафик от този на границата ни с Турция. „57 000 автомобила минават на денонощие по автомагистрала „Тракия“. Тъкмо я построихме и тя отесня“, коментира премиерът Борисов и посочи, че за първи път през последните години България повече изнася за Германия отколкото внася. „И то не само високотехнологична продукция, не само плодове и зеленчуци или цветни метали, а преработена продукция. Консервната ни промишленост се обърна от Русия към Италия и Германия и то на пълни обороти“, подчерта премиерът.
Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи – пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Бойко Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е в икономически възход, ако искате да го спрем – има начин

Премиерът Бойко Борисов: България е в икономически възход, ако искате да го спрем – има начин

26 Юни 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. България е в икономически възход, ако искате да го спрем – има начин. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на втория Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Премиерът показа графика, на която отчетливо се вижда възходът на българската икономика през 80-те и 90-те години, след което през 2000-та се отчита срив. „Нека тези политически партии, които са управлявали тогава да си направят извода имат ли право да говорят за преход. Чак когато ние идваме на власт отчита подем. 15 години тотална загуба на тази държава вследствие на тези управления. Това са фактите, а когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи“, каза Борисов.
Премиерът подчерта, че възходът на българската икономика се дължи на изключително добра данъчна среда, работа на приходни агенции, реформи и това, че българската икономика се преориентира към машиностроенето, електрониката и металургията. „Четири пъти се е вдигнал износът ни в електронната промишленост, два пъти в машиностроенето. Затова е този ръст, затова и принадената стойност остава тук. За последните 10 години два пъти повече са се вдигнали доходите. Много е лесно да се говори. Но доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят брутния вътрешен продукт и добавената стойност. Това вдига заплатите, това генерира пенсиите, а ние можем да се погрижим за полицаите и военните“, посочи Бойко Борисов и отбеляза, че тази година ще има „огромен харч“ за българските военни, за да бъдат те адекватни на тези в Гърция, Турция и региона.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.