НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С официална церемония беше отбелязана тържествено 90-ата годишнина от обявяването на Перник за град

С официална церемония беше отбелязана тържествено 90-ата годишнина от обявяването на Перник за град

26 Юни 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Перник. С официална церемония по поднасяне на венци и цветя с участието на Националната гвардейска част пред паметника на Кракра Пернишки беше отбелязана тържествено 90-ата годишнина от обявяването на Перник за град. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
В тържествения ритуал се включиха представители на местната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипа ѝ, народните представители, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политици и граждани.
„Перник е град на металурзите, интелигенцията и много велики личности, направили не само града, но и България известна. Щастлива съм, че имам възможността аз като кмет да споделя радостта моите мечти и на съгражданите ми. Затова, Перник да бъде по-добър, по-модерен град – да имаме своята индустриална зона и да постигаме своите мечи“, очаква кметът.
Церовска заяви, че администрацията мисли и за бъдещето на града. Днес беше направена „първа копка“ на ново кръстовище на кв. Изток. Според нея това съоръжение ще бъде факт до няколко месеца. От Министерски съвет са отпуснати и средства.
Пред паметника беше и белоградчишкият епископ Поликарп, който приветства всички с благословията на патриарх Неофит.
Поздравителни адреси бяха получени от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и кметове на общини.
След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър на Гвардейската част, до Двореца на културата, където бяха издигнати националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска връчи 35 отличия на заслужили дейци

Кметът на Перник Вяра Церовска връчи 35 отличия на заслужили дейци

26 Юни 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Перник. На стилна церемония в художествената галерия „Любен Гайдаров“ бяха връчени 35 отличия от кмета на Перник д-р Вяра Церовска, съобщиха от пресцентъра на общината. Със специални плакети бяха удостоени личности и институции „За принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град“. Тържественото събитие е част от програмата посветена на 90-та годишнина от обявяването на Перник за град.„Искам да благодаря на всички вас, които сте допринесли за развитието на Перник и през годините сте прославяли града ни. Отнасям се с изключително голяма признателност и респект към труда, посланието и мисията, която изпълнявате. Благодаря ви от сърце и ви жела здраве и благоденствие. Честит празник“, сподели кметът Вяра Церовска. Кметът също беше удостоена със специален плакет.
Пълният списък на отличените от Община Перник заслужили дейци може да видите: тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма

26 Юни 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Перник. 90-годишнина на града ще бъде отбелязана с празнична програма. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. От общината канят жителите и гостите на града на грандиозно честване по повод 90 години от обявяването на Перник за град. Предвидено впечатляващо дефиле с представители на Гвардейската част. Поздрав за всички перничани е концертът на популярния български режисьор Люси Иларионов с участието на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена ще ескалира група „СкандаУ“. Празникът ще продължи с тържествения спектакъл- метафора „Вдъхнови бъдещето“. Финалът на вечерта ще поставят изпълненията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ представиха пред Двореца на културата програма, която преведе публиката през историята на града

Перник: 40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ представиха пред Двореца на културата програма, която преведе публиката през историята на града

25 Юни 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Перник. 40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ огласиха пространството пред Двореца на културата в Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Талантливите деца пяха, танцуваха и рецитираха стихове, посветени на 90 години от обявяването на Перник за град. Облечени в традиционни граовски облекла и с усмивки на лицата малките перничанчета представиха блестяща програма, която преведе публиката през различни етапи от историята на града. Празничната програма беше гледана от зам.-кмета Севделина Ковачева, секретаря на Общината Радослава Манова и десетки родители и граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Елена Темелкова, Художествена галерия Перник: За празника на града представяме творби на автори, свързали по един или друг начин живота си с Перник

Елена Темелкова, Художествена галерия Перник: За празника на града представяме творби на автори, свързали по един или друг начин живота си с Перник

25 Юни 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. В галерия „Любен Гайдаров“ представяме творби на автори, свързали по един или друг начин живота си с Перник. Това каза за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“ директорът на Художествена галерия Перник Елена Темелкова. Тя обясни, че изложбата е част от богатата културна програма на Перник по повод 90 години от обявяването му за град. „Перник се слави с много добри съвременни художници, има голяма група от Съюза на българските художници – повече от 70 творци, които са професионалисти и имат национални и международни участия в изложби, пленери и други проекти“, каза тя. В настоящата изложба са показани над 60 картини, както и една скулптура. „Всичко, което е свързано с Перник и миналото на този град е ценно за Художествена галерия Перник. В града има глад за изкуство. Перник има постоянна публика, но освен това имаме младежки програми и работим активно с млади хора и деца. Много от училищата провеждат своите часове по рисуване тук. Освен това имаме формация „Ателието“ към галерията, хората идват да рисуват, водят и свои приятели, така че работим и в тази насока да популяризираме и сред по-младите хора този вид изкуство“, обясни тя. Сегашната изложба ще бъде открита до края на август, уточни Елена Темелкова. По думите ѝ попълването на фонда е един от проблемите, с които институцията се сблъсква. „Успяваме да организираме международен живописен пленер с представителството на СБХ в Перник, галерията и Община Перник. Основното финансиране е от общината, разбира се, и тогава успяваме да попълним фонда“, поясни Елена Темелкова.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Церовска, кмет на Перник: Всички събития за празника на града са с вход свободен

Вяра Церовска, кмет на Перник: Всички събития за празника на града са с вход свободен

25 Юни 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Всички събития от празничната програма по повод 90 -годишнина от обявяването на Перник за град ще бъдат с вход свободен. Това каза кметът на Община Перник Вяра Церовска в предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“. „Ние искаме да покажем нашия град и това е най-добрият начин, по който можем да го направим“, каза кметът. Вяра Церовска припомни, че на 26 юни 1929 година с Указ № 402 на Негово величество цар Борис Трети Перник официално е обявен за град. „Много бързо от 2000 става 20 000 жители и със самочувствие изминава нелекия си път през историята“, разказа Вяра Церовска. Тя подчерта, че утре ще бъде специален ден. Празничната програма предвижда множество събития: молебен за здраве, мобилна изложба „Непознатият Перник“, модно ревю „През годините“, изложба в Регионалния исторически музей на децата на Перник, съвместно с Обединения детски комплекс „Нередактирано детство – снимките оживяват“, концерт на ансамбъл „Граовска младост“ и много други. Кметът Вяра Церовска подчерта, че ще бъдат връчени и награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град. Жителите и гостите на града ще имат възможност след 19.30 да слушат група „СкандаУ“, както и концерт с участието на Невена Цонева, Гъмзата и Краси Радков. „Навсякъде ще бъде интересно. Заповядайте, Перник ви очаква“, каза д-р Вяра Церовска.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма на 26 юни

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма на 26 юни

25 Юни 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Перник. 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма на 26 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. От общината канят жителите и гостите на града на грандиозно честване по повод 90 години от обявяването на Перник за град. На 26 юни е предвидено впечатляващо дефиле с представители на Гвардейската част. Поздрав за всички перничани е концертът на популярния български режисьор Люси Иларионов с участието на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена ще ескалира група „СкандаУ“. Празникът ще продължи с тържествения спектакъл- метафора „Вдъхнови бъдещето“. Финалът на вечерта ще поставят изпълненията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков.

Празнична програма:
09.00 ч. – Храм „Св. Иван Рилски“ Молебен за здраве и благоденствие
10,00 – 18,00 ч.
Пред Минната дирекция „(Не)Познатият Перник“ – мобилна изложба
10.30 ч.
Пред Минната дирекция „Перник през годините“ – моден анонс, ревю
11.30 ч.
Регионален исторически музей „Нередактирано детство: Снимките оживяват“ – изложба за децата на Перник, съвместна изява с ЦПЛР Обединен детски комплекс
12.00 – 16.00 ч.
Площад „Кракра“ „С Граово в сърцето“ – фолклорен концерт на АНПТ „Граовче“, „Граовска младост“ и „Граово“
14.00 ч.
Галерия „Любен Гайдаров“
Дворец на културата Връчване на награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град
17.00 ч.
Паметник на Кракра Пернишки Поднасяне на цветя
17.30 ч.
Паметник на Кракра – площад „Кракра“ – Дворец на културата Празнично дефиле
17.45 ч.
Дворец на културата Ритуал за издигане националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник
18.00 – 19.30 ч.
Площад „Кракра“ ТУРНЕТООО с …. DIONA, Невена Пейкова, VESSOU, ARTi, ЧОКО и ANI HOANG
19.30 – 20.30 ч.
Площад „Кракра“ Концерт на група „СкандаУ“
20.30 – 21.30 ч.
Площад „Кракра“ „Вдъхнови бъдещето“ – спектакъл
21:30 ч.
Площад „Кракра“ – Невена Цонева, Йордан Йончев – Гъмзата и Краси Радков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.