НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Албанците от сръбската Прешевска долина: Искаме обединение с Косово

Албанците от сръбската Прешевска долина: Искаме обединение с Косово

25 Ноември 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Прешево. Рагми Мустафа, лидер на Албанската демократическа партия в Прешево и бивш кмет на сръбския град, заяви, че ще представи искане за изпълнение на референдума от 22 март 1992 година за обединение с Косово на конференцията „Ролята на Албания в защитата на албанските интереси в Западните Балкани“, организирана от действащия външен министър в Тирана Гент Цакай, предава обществената „Радио и телевизия Косово“.

„Наскоро видяхме интересни промени в албанската политика на Република Косово и конкретно отхвърляне на искане от Албания заради страх, че Сърбия може да поиска нещо от Косово“, посочи той, като добави, че правата, които Белград иска за косовските сърби с международни гаранции, трябва да бъдат дадени и на албанците в Прешевската долина.

„Албанците от Прешевската долина са в изключитено тежка позиция в реализирането на правата им, както и заради непосилната икономическа ситуация“, обясни още Мустафа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плюс Инфо“ (Македония): Повдигнати са обвинения за подпомагане на убийството на Оливер Иванович

Плюс Инфо“ (Македония): Повдигнати са обвинения за подпомагане на убийството на Оливер Иванович

23 Ноември 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Специалният прокурор на Косово Сула Ходжа повдигна обвинение на косовските сърби Неделко Спасоевич и Марко Росич за помагачество при убийството на косовския политик Оливер Иванович в началото на 2018 г., предава сръбската агенция „Танюг“, позовавайки се на портала на Kosovo Online, цитирана от македонското електронно издание „Плюс Инфо“.

Обвинителните актове срещу Спасоевич и Росич са дадени за превод и ще бъдат официално обявени през следващите дни. В тях се твърди, че двамата са обвинени в подпомагане на убийството на Оливер Иванович по искане на Милан Радоичич, твърдят източниците на портала и добавят, че срещу Радоичич не са повдигнати обвинения.

Двамата бяха арестувани преди една година в акция на косовската специална полиция в северната част на Косово, припомня „Танюг“. Косовският портал посочва, че "разследването на убийството на Иванович е отнело повече от 22 месеца на място". Заедно със Спасоевич и Росич беше арестуван и Драгиша Маркович и е бил направен опит за арест на Радоичич. Kosovo Online казва, че Маркович по-късно е бил освободен от ареста, докато двамата арестувани все още са в ареста в Гниляне.

Лидерът на гражданската инициатива СДП Оливер Иванович беше убит на 16 януари 2018 г. пред централата на партията си в Косовска Митровица, когато неизвестни хора стреляха по него от движещо се превозно средство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): До края на месеца ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените за убийството на Оливер Иванович

Zeri (Косово): До края на месеца ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените за убийството на Оливер Иванович

19 Ноември 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. До края на месеца ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените за убийството на лидера на една от сърбските партии в Косово - Оливер Иванович, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Миналия месец косовската полиция арестува още едно лице в Северна Митровица във връзка със случая „Иванович", Раде Басара, полицейски служител. Началникът на операциите в Регионалната дирекция на косовската полиция успя да избяга в Черна гора. Към настоящия момент има седмина заподозрени за убийството, което шокира не само Северно Косово, но и цяла Сърбия. Сред тях са Неделко Спасоевич, Марко Рошич, Драгиша Маркович, Милан Радоичич и Силвана Арсович. Веднага след убийството Министерството на правосъдието прие искане от сръбския министър на правосъдието Нела Кубурович за участието на Белград в разследването.
По-рано в интервю за черногорския вестник „Победа“ кандидатът за министър-председател Албин Курти поиска Сърбия да предаде Милан Радойчич, основният заподозрян в организацията на убийството на Оливер Иванович. „Убийството трябва да бъде изяснено, всички заподозрени и свидетели да бъдат разпитани, но Сърбия също трябва да предаде на Косово Милан Радоичич, един от основните заподозрени по случая. Известно е на кого е попречил Оливер Иванович и кой го ликвидира“, заяви Курти.
В медийна реакция партията на Иванович – „Свобода, демокрация, справедливост“ заяви, че албанците са излъгали за него без никакви аргументи. „Възмутени сме и ядосани на лъжата за престъпните действия на Иванович по време на войната. Такива изявления направи и потенциалният кандидат за премиер Албин Курти. Убийството на Иванович е от политически характер, убийците и тези, които са наредили убийството му, трябва да бъдат изправени пред съд“, се казва в съобщението на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Албанския национален съвет в Сърбия: Идеята за съединение на Прешевската долина с Косово не е мъртва

Председателят на Албанския национален съвет в Сърбия: Идеята за съединение на Прешевската долина с Косово не е мъртва

31 Октомври 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Прешево. Председателят на Националния съвет на албанците в намиращата се в Южна Сърбия Прешевска долина Регми Мустафа заяви, че очаква оглавеното от Албин Курти ново правителство на Косово да се заеме приоритетно с темата за правата на албанците в сръбския регион и подчерта, че на диалога Белград-Прищина трябва да се обсъжда темата за Прешевската долина, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Мустафа подчерта, че „идеята за съединението на Прешевската долина с Косово не е мъртва“ и повтори, че това е най-доброто решение за областта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Албанците от Прешевската долина настояват за реципрочни права с косовските сърби

Epoka e Re (Косово): Албанците от Прешевската долина настояват за реципрочни права с косовските сърби

30 Октомври 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Буяновац. Шаип Камбери, кмет на сръбската община Буяновац, заяви пред Радио „Свободна Европа“, че веднага след формирането на новото правителство в Косово, представители на Прешевската долина ще поискат среща с новия премиер, за да представят искането си и да го информират за проблемите на албанската община в този регион, пише прищинският ежедневник Epoka e Re.
По неговите думи Албин Курти, който се очаква да стане следващият министър-председател на Косово, е обещал промяна на ситуацията в Долината. „Очакваме новото правителство да е много по-активно в конкретната помощ за Прешевската долина, защото в момента сме изправени пред една от най-трудните ситуации в историята ни. Масовото изселване на хора заради множеството политически и икономически проблеми отслабва националното ядро. Крайно време е официални Прищина и Тирана да разберат това и да приемат конкретни проекти за директна помощ за Прешевската долина“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Матю Палмър е назначен за специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

„Плюс Инфо“ (Македония): Матю Палмър е назначен за специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

31 Август 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър е новият специален пратеник на САЩ за Балканите, съобщи Държавният департамент, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Палмър ще участва в стратегическия форум в Блед (Словения) на 1 септември и ще представлява САЩ на четворните срещи в Брюксел и Подгорица.
"Палмър ще ръководи нашите усилия за засилване на дипломатическата активност на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и напредъка на региона и ще се съсредоточи върху интеграцията на държавите от Западните Балкани в западните институции", се казва в съобщение на Държавния департамент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Нова пречка за разследването на убийството на Оливер Иванович - разследващият прокурор се пенсионира?

Danas (Сърбия): Нова пречка за разследването на убийството на Оливер Иванович - разследващият прокурор се пенсионира?

16 Август 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Деветнадесет месеца след убийството на Оливер Иванович все още не е ясно кой е отговорен за отнемането на живота на сръбския политик, председател на партията „Сърбия, демокрация, справедливост“ (СДС). Сега разследването по делото може да бъде допълнително забавено, ако се окаже, че неофициалната информация за намерението на косовският специален прокурор Суля Ходжа да се пенсионира се окаже вярна, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas.
Прокурорът, който води разследването на убийството, е в отпуск и поради тази причина не е пожелала да откликне на молбата на изданието да коментира спекулациите за пенсионирането й.
Гражданската инициатива СДС обяви, че 19 месеца след убийството на нейния лидер въпросът кой стои зад деянието остава без отговор и че в „Митровица нито площадът, нито улицата са кръстени на Иванович, въпреки многото и твърди обещания, които даде настоящото правителство".
„През изминалия месец единственото, което се случва, е повторното изслушване на секретаря на СДС Силвана Арсович. Има субективно усещане, че разследващите органи в Прищина могат само да кажат, че правят нещо... Това показва функционирането на съдебната система в Косово, където всеки сърбин може да бъде заподозрян, осъден и без никакви доказателства", се казва в изявлението на СДС, в която се отбелязва още, че „подобни действия в Прищина само потвърждават, че разследващите действия не се водят професионално“.
Оливер Иванович беше убит на 16 януари 2018 г. пред централата на СДС в центъра на северната част на Косовска Митровица. Той бе погребан два дни по-късно в Алеята на заслужените граждани на новото гробище в Белград.
От четиримата сърби, арестувани през ноември 2018 г. по подозрение за участие в убийството остават двама души. И двамата замениха сръбските си адвокати с албански.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Рамуш Харадинай беше излязъл извън контрол

Blic (Сърбия): Рамуш Харадинай беше излязъл извън контрол

22 Юли 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Очаква се оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай да отключи диалога Белград – Прищина и въведените от Прищина 100-процентови мита върху сръбските стоки да бъдат временно отменени, пише сръбският таблоид Blic.
Според информацията на ежедневника, всички центрове на сила са предложили на вече бившия министър-председател да отмени наложените тарифи, а проблемът е бил във факта, че Харадинай е яростен противник на всякакви промени на границите, или постигането на какъвто и да е компромис между Сърбия и Косово.
Харадинай е бил извън контрол, дори за американците. Той категорично не е искал да слуша каквито и да е предложения. Подобно агресивно поведение и последвалите действия са довели Белград и Прищина до състояние на замразен конфликт, придружаван от спорадични инциденти, заяви пред Blic източник от дипломатическите кръгове в Прищина. Той добавя, че премиерът е отказвал да говори дори с президента Хашим Тачи и председателя на парламента Кадри Весели.
Според източника на изданието, Харадинай е имал подкрепа за позицията си срещу отмяна на митата от Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Сърбия): Албанците преминаха в нападение и започнаха да арестуват сръбското население на Косово; Вулин: Искат земята, но без сърбите

„Курир“ (Сърбия): Албанците преминаха в нападение и започнаха да арестуват сръбското население на Косово; Вулин: Искат земята, но без сърбите

22 Юли 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Белград. След оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай, който бе призован в Хага да отговаря за военни престъпления, Прищина продължава с провокациите, пише сръбското издание "Курир“.
Министърът на отбраната призовава сърбите в Косово да бъдат единни и "обединени около Сърбия"
Предупреждението на президента Александър Вучич, че косовските сърби ще бъдат в още по-трудно положение след албанския "политически трик" - оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай – се потвърди още в същия ден в Ярин, където разселеният сърбин Горан Станишич бе арестуван за предполагаеми военни престъпления, отбелязва вестникът.
Сръбските власти смятат, че този арест е само началото на отмъщението на Прищина за първите резултати от работата на Специализирания съд за престъпленията на „Армията за освобождение на Косово“ и призоваването на Харадинай да се яви в Хага като заподозрян.
Министърът на отбраната Александър Вулин заяви пред „Курир“, че крайната цел е да се разчистят сърбите от Косово.

Сигурна връзка с Белград

„Сърбите в Косово и Метохия трябва да бъдат единни и обединени около своята Сърбия, само по този начин те, и всички ние, ще издържим тежките и организирани нападения. Шиптарите искат земята, но без сърбите на нея. Ще направят всичко, за да прекъснат всяка връзка с Белград, правителството и президента Вучич. Сега те ще засилят провокациите и ще търсят подкрепата на международната общност за всяка атака срещу сърби и Вучич, оправдавайки ги с предаването на Харадинай на съда. Шиптарите изчисляват, че западните сили ще изискват от Сърбия отстъпки, защото Харадинай отиде в Хага, сякаш отговорността за военните престъпления е въпрос на политика или добра воля на престъпниците“, подчертава Вулин.

Марко Джурич: Война всеки срещу всеки при албанците

Началникът на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че след оставката на Харадинай се задава политически конфликт между представителите на албанците:
„Там се води война всички срещу всички, между представителите, които се борят да станат политически лидери в новото правителство“.
Той смята, че в състоянието на територия без правителство с насрочени избори, целият натиск за постигане на споразумение ще бъде върху президента на Сърбия, който ще бъде атакуван и натискан да прави отстъпки, без да се отменят 100-процентовите мита на Прищина върху сръбските стоки и без да се прилага Брюкселското споразумение.
Джурич е убеден, че натискът върху сърбите от Косово ще се увеличава и това си личи от реториката на албанските лидери относно решението е взето от висшия съд в Хага. Първата конкретна реакция на Прищина беше, както отбелязва той, арестуването на Горан Станишич, който живее в Младеновац от 20 години и веднъж месечно отива в своята родина.
Албанските полицаи го арестуваха в Ярин за предполагаеми твърдения за военни престъпления и като резервист“, каза Джурич и предупреди, че тенденцията за арестуване на сърби вероятно ще продължи и че част от международната общност ще дойде в Белград, за да оказва натиск и да търси пряко или непряко признаване на независимостта на Косово.
Драган Джуканович: Арестите на хора от тайни списъци ще продължат
Директорът на Центъра за външна политика Драган Джуканович заяви, че арестът на сърбин в Косово и Метохия е реакция на Прищина към обръщението на президента Вучич и обяви, че този вид дейност вероятно ще продължи в предстоящия период.
„ Очевидно има някои списъци, които не са достъпни за обществеността и е очевидно, че от време на време арестите се случват и ще продължат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: С оставката на Харадинай въпроса за подялбата на Косово се връща в дневния ред

Deutsche Welle: С оставката на Харадинай въпроса за подялбата на Косово се връща в дневния ред

20 Юли 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. С оставката на Рамуш Харадинай президентът Хашим Тачи остава без главния конкурент. Това може да върне идеята за размяна на територии в дневния ред, коментира Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Двадесет години след войната в Косово много рани остават отворени, повечето от престъпленията са ненаказани, а помирение между сърбите и албанците не се вижда на хоризонта. Ето защо беше важно създаването на Специалния съд, който в петък попадна в медийния фокус Призоваването на премиера Рамуш Харадинай се цели в самия връх на Армията за освобождение на Косово (АОК), коментира германската медия.
Това е вторият път, когато Харадинай доброволно отива в Хага. И първи път, през 2005 г., той подаде оставка по същата причина. След освобождаването му поради липса на доказателства остават подозренията, че свидетелите са били заплашени и убити. Тогава Харадинай бе посрещнат като национален герой в Прищина.
Новата оставка на Харадинай може да има дългосрочни последици за Косово - с напускането на основния играч фокусът на властта се променя. Особено в диалога с Белград, сега в Прищина, вятърът ще духа от друга посока: Харадинай решително се противопоставяше на обмена на територии - идея, застъпвана от Хашим Тачи и сръбския президент Александър Вучич.
С позицията си по въпроса Харадинай спечели политически точки в Косово и в чужбина, особено в Германия, която открито се противопостави на идеята за промяна на границите.
Харадинай попадна под голям международен натиск, след като правителството му въведе 100-процентни мита върху вноса от Сърбия. Оттогава диалогът спря и не се обсъжда възможния обмен на територии. Беше ясно, че упоритостта му рано или късно има последици за самия него, а Хага само ускори напускането му. Но решението му да замине в Хага е правилно и последователно.
Сега Хашим Тачи и неговата Демократическа партия остават без главния противник в спора за диалога с Белград. Сега предложението от преди повече от една година територия, в замяна на признаване, може отново да набере сила.
Споразумение в тази посока без широк консенсус в Косово, няма да бъде добър сигнал за дългосрочно и устойчиво решение на проблема с Косово.
Специалният съд за военни престъпления на албанците по време на войната в Косово в петък направи силна стъпка към правна битка с миналото. Това е окуражаващ сигнал за Косово. Политическите последици от оставката на Харадинай е малко вероятно да се очакват - в диалога със Сърбия може да има положителни промени. Но на всяка цена трябва да се избягва гнила сделка въз основа на настоящата политическа слабост на Косово, коментира Deutsche Welle.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ако не премахнем митата върху сръбските стоки, те ще ни признаят

Рамуш Харадинай: Ако не премахнем митата върху сръбските стоки, те ще ни признаят

19 Юли 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви пред прищинския телевизионен канал КТВ, че ако всички политически лидери в Прищина се ангажират със съвместно изявление, че митата върху сръбските стоки не трябва да бъдат премахнати „без признаване (на косовската независимост) от Белград“, предава скопското електронно издание „Слободен печат“.
„Ако направим това, уверявам ви, ще последва признаването. Получаваме условие за признание от Сърбия“, обясни министър-председателят.
Харадинай заяви още, че вътрешните разногласия между политическите лидери отслабват позицията на Прищина, както и че изявленията на партийните лидери „правят Косово да изглежда по-изостанало в сравнение със Сърбия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Статуквото около Косово не е в интерес нито на Прищина, нито на Белград

Джон Болтън: Статуквото около Косово не е в интерес нито на Прищина, нито на Белград

19 Юли 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Запазването на статуквото около ситуацията в Косово не отговаря на интересите нито на сръбската, нито на косовската страна, счита помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън, предава РИА Новости.
„Беше ми приятно днес да приема министъра на външните работи на Сърбия (Ивица) Дачич. Съгласихме се, че нито една страна не печели от статуквото. Дойде време за двете страни да действат“, написа Болтън в „Туитър“, като публикува снимка с Дачич на фона на Белия Дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Помощник-държавният секретар за Европа: САЩ са готови да се включат в диалога Белград-Прищина

Помощник-държавният секретар за Европа: САЩ са готови да се включат в диалога Белград-Прищина

18 Юли 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкър заяви, че Вашингтон е готов да се включи в диалога Белград-Прищина, но не може да го направи, докато двете страни не се върнат на масата за преговори, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Рийкър заяви пред The Voice of America, че наскоро е обсъждал с държавния секретар Майк Помпео евентуално засилване на ролята а САЩ в процеса.
„Ние си сътрудничим тясно с европейските партньори. Участвах в ранната фаза на диалога, когато стигнахме до Брюкселското споразумение, за което вярвам, че направи голяма разлика за нормалното протичане на живота, установяването на мир и намаляването на напрежението в региона през последните пет години“, заяви Рийкър.
Той вярва, че и двете страни имат желание да намерят решение и по този начин да допринесат за стабилността и напредъка на Западните Балкани.
Като модел за разрешаване на проблеми в региона, „които не са решени от векове“, Рийкър спомена Преспанския договор между Гърция и Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Рамуш Харадинай поиска подкрепа за косовската армия от НАТО

Beta (Сърбия): Рамуш Харадинай поиска подкрепа за косовската армия от НАТО

18 Юли 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай поиска от Върховното съюзно командване за Европа на НАТО да подкрепи развитието и подобрението на Силите за сигурност на Косово, предава сръбската агенция Beta.
Както заявиха от кабинета на премиера, Харадинай е обсъдил общото развитие и ситуацията със сигурността в Косово, региона и извън него, на среща с Върховния съюзен командващ на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс.
Министър-председателят е уведомил главнокомандващия за постиженията на косовските институции във всички сфери, особено в сектора на сигурността, като е подчертал прозападната и евроатлантическа ориентация на Прищина.
Той е благодарил на генерал Уолтърс и НАТО за подкрепата за Косово във всички процеси и за тяхната мисия, с която са установили мир и сигурност в страната.
„Косово е изцяло в съответствие с армиите, които защитават свободата и мира. Мултиетнически и професионални Косовски сили за сигурност напредват към стандартите на НАТО като фактор, осигуряващ безопасност както в страната, така и в региона“, заяви Харадинай, цитиран от сръбската агенция.
Той посочи, че Косово търси членство в НАТО и е готово да допринесе за мироопазващите мисии, когато САЩ или НАТО смятат за необходимо.
Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс също се срещна в четвъртък с косовския министър на отбраната Рустем Бериша и с командващия КСС, генерал Рахман Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия, попита дали Косово трябва да се въоръжава

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия, попита дали Косово трябва да се въоръжава

17 Юли 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия на фона на съобщенията за превъоръжаване на армията й, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Съгласно думите му, че подходът на една част от международната общност по отношение на диалога със Сърбия повдига необходимостта от това Косово да купува въоръжение. „Ние поискахме рамково споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Това рамково споразумение трябва да бъде документът, по който ще преговаряме. Има колебания от страна на Сърбия и една част от международната общност, която казва: не можем да го наречем „взаимно признаване в съществуващите граници". Това означава, че те също ни съветват да закупим отбранителни системи "Мистрал", защото снабдяват Сърбия с „Мистрал“-и… Сърбия купува оръжие в Русия. Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система. Междувременно ни казват, че не можем да наречем споразумението „споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници“. Какво да правим тогава? Ние сме независима държава. Ние не искаме нищо друго от диалог с взаимно признаване. Ако не сте готови за това, тогава това ли е посланието за нас, че трябва да купуваме и оръжия?“

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Кадри Весели обсъди в САЩ бъдещето на косовската армия

RTK (Косово): Кадри Весели обсъди в САЩ бъдещето на косовската армия

16 Юли 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели бе приет във Вашингтон от сенатора-демократ Гари Питърс и конгресмена-републиканец Върн Бюканън, с които обсъди последните политически събития в Косово и региона, както и сътрудничеството между САЩ и Прищина, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По време на срещата си с Питърс, който е член на комисията за национална сигурност на САЩ, Весели подчерта, че бъдещето на косовската армия е в сътрудничеството с Америка, а сенаторът, от своя страна, изрази подкрепа за приемането на Косово в НАТО.
В разговора си с Бюканън, председателят на парламента в Прищина е обсъдил търговски въпроси, включително насърчаването на американските инвестиции в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Tanjug: Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

15 Юли 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич е поискал от френския си колега Еманюел Макрон помощ и подкрепа за страната по европейския й път и за разрешаване на кризата с Косово, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
По отношение на Макрон, Вучич бе категоричен, че той е един от малкото, които искат да чуят сърбите. След това президентът на Сърбия припомни, че страната му иуска мир и споразумение с албанците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Кадри Весели е в САЩ по покана на Конгреса

RTK (Косово): Кадри Весели е в САЩ по покана на Конгреса

15 Юли 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В неделя председателят на косовския парламент кадри Весели е заминал за САЩ, където ще се срещне с влиятелни американски представители, сенатори, конгресмени и други важни личности в обществения живот, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Освен това той ще произнесе реч в американския Конгрес пред множество председатели на парламенти от целия свят. Депутатите Мимоза Кусари Лила и Абдула Хоти също са част от неговата делегация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Какво написа Мадлин Олбрайт на Рамуш Харадинай

Gazeta Express (Косово): Какво написа Мадлин Олбрайт на Рамуш Харадинай

15 Юли 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай получи писмо от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, потвърждаващо приятелството, което Косово има със Съединените американски щати, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Харадинай заяви във „Фейсбук“, че е благодарен за подкрепата и грижите, които бившият секретар Олбрайт и Америка са показали за Косово.
„За мен е чест да получа благодарствено писмо от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която отново потвърждава специалното приятелство, което Косово има със Съединените американски щати. Бившият секретар Олбрайт е икона на мира и жена, която направи много за държавата Косово. Благодарни сме за подкрепата и грижите, които бившият секретар Олбрайт и Америка показаха за страната ни! Америка е нашият постоянен съюзник и ние сме благословени да бъдем в техните редици“, пише Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Прищина отказа да допусне Александър Вулин в Косово

Tanjug: Прищина отказа да допусне Александър Вулин в Косово

10 Юли 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Делегацията на сръбското военно ведомство, водена от министъра Александър Вулин, не бе допусната на територията на Косово, това съобщава сръбската информационна агенция Tanjug. Целта на Вулин бе посещение на клиничния център в Косовска Митровица. В съобщение от кабинета на министъра се казва, че на искането на разрешение за посещение на центъра в доминирания от сърби град в Косово, той е получил отговор, според който „на желанието му не може да бъде отговорено положително“.

Сръбският политик обяви, че това е доказателство, което „още веднъж показва лъжите на Рамуш Харадинай“, имайки предвид думите на косовския премиер, който по-рано определи като фалшиви новини данните, че сръбски политици не се допускат на територията на Северно Косово.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидер на косовска партия: Не може да има мир на Балканите с престъпници като Дачич

Лидер на косовска партия: Не може да има мир на Балканите с престъпници като Дачич

9 Юли 2019 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на участващата в управляващата коалиция в Косово партия НИСМА Якуп Красничи коментира думите на сръбския външен министър Ивица Дачич, че Прищина е центъра на нестабилността на Балканите, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По неговите думи, всякакви разговори с политици като Дачич са „провал и подчинение“.
„Такива престъпници не признават човешкия език и комуникация! Заради това бившата югославска федерация се разпадна с кръвопролития. Амнистия и толерантност за такива хора означава, че няма да има мир, свобода, перспектива и разбирателство на Балканите“, добави политикът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Русия реагира остро на обединяването на дипломатическите мисии на Косово и Албания, определи ги като стъпка към създаването на Велика Албания

Gazeta Express (Косово): Русия реагира остро на обединяването на дипломатическите мисии на Косово и Албания, определи ги като стъпка към създаването на Велика Албания

9 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Москва/Прищина. Русия реагира остро на подписването на споразумението между Албания и Косово за обединяване на дипломатическите мисии на двете балкански страни, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
В коментар от Министерството на външните работи на Руската федерация се казва, че документът представлява "провокативна стъпка от Тирана и Прищина, която е в съответствие с концепцията за Велика Албания, и която предизвиква сериозна загриженост".
"Искаме да подчертаем, че САЩ и Европейският съюз предпочитат да не реагират на такива опустошителни действия, като наистина насърчават създаването на Велика Албания, която е пагубна за региона", се казва в документа от руското МВнР.
От редакцията припомнят, че "не за първи път Русия реагира срещу сътрудничеството на Албания с Косово, открито в защита на позициите на Сърбия".
В споразумението, подписано на 2 юли, Албания и Косово се съгласяват да бъдат представени със съвместни посолства в различни страни по света. В документа се подчертава, че Република Албания поема конкретни задължения при представянето, защитата и утвърждаването на политическите позиции на Република Косово във всички случаи, в които участието на последната е невъзможно по обективни причини.
Споразумението инициира създаването на "Общ фонд за управление, създаване и развитие на посолства, мисии и консулства" с цел създаване на пространства за съвместно използване от двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Назначаването на Жозеп Борел може да бъде предимство за Косово

Zeri (Косово): Назначаването на Жозеп Борел може да бъде предимство за Косово

8 Юли 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Назначаването на Жозеп Борел за нов Върховен представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката за сигурността може да бъде от полза за Косово, тъй като испанският дипломат ще може да оказва по-силно влияние върху страните, които не са част от Общността, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Изданието цитира думите на председателя на Изпълнителния съвет на Института ЕПИК, Такулат Криежиу, който призовава номинацията на Борел за поста да не бъде възприемана с предубеждения. Експертът е убеден, че испанският дипломат ще изпълни добросъвестно политиките, определени от лидерите на 28-те държави-членки.
Дори според Криежиу, Борел може да бъде предимство за Косово, защото ще има възможност да упражнява по-силно влияние върху страните, които не са част от ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марко Джурич: Прищина да отговори защо пречи на разследването на убийството на Оливе Иванович

Марко Джурич: Прищина да отговори защо пречи на разследването на убийството на Оливе Иванович

6 Юли 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на сръбската Служаба за Косово и Метохия Марко Джурич заяви в петък вечерта, че Прищина трябва да отговори на въпроса защо систематично създава пречки при разследването на убийството на Оливер Иванович, съобщава сръбската държавна агенция Tanjug.

Според сръбския политик, Прищина използва убийството на Иванович, който бе един от лидерите на сърбите в Косово, за да атакува Сърбия и президента Александър Вучич. Джурич посочи още, много често Белград получава на своите въпроси, целящи да разкрият жестоко убийство, „истерични реакции“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

„Независен“ (Македония): Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

6 Юли 2019 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Познан. Кабинетът на косовския премиер Рамуш Харадинай днес отрече, че правителството на Косово е решило да забрани влизането на страната в сръбски официални лица, съобщи кореспондент на Македонската информационна агенция (МИА) в Прищина, цитирана от скопския вестник "Независим".
Информацията идва ден след като началникът на кабинета на външния министър на Косово Беджет Пацоли, Йетлир Зиберай, обяви, че Прищина е забранила достъпа на всички сръбски официални лица в Косово.
Говорителката на кабинета на премиера Харадинай Дониета Гаши заяви днес пред Радио "Свободна Европа", че "правителството на Косово не е взело такова решение".
Сръбската държавна телевизия РТС излезе днес с изявление на сръбския премиер Ана Бърнабич, че нейният колега Харадинай на срещата на върха за Западните Балкани в полския град Познан е заявил, че решението да се забрани влизането на представители на Белград в Косово е "фалшива новина."
"Удивена съм от това, че лъжливите новини в Прищина се разпространяват от съветници в т.нар. Външно министерство, каза Бърнабич.
От друга страна, Зиберай все още продължава да твърди, че решението е взето и че това не е фалшива новина.
„Решението за отказ за влизане на сръбски официални лица в Косово, доколкото те провокират напрежение и продължават с хибридна пропаганда и кампания срещу нашата страна, е в съответствие с политиката на правителството, въведена след въвеждането на наказателните мита срещу Сърбия като национално решение за защита на интересите и националната сигурност на Косово и за предотвратяване на по-нататъшни агресивни действия на Сърбия срещу Косово, заяви Зиберай.
Той каза на сръбския министър-председател Бърнабич, че тя е персона нон грата и каза, че забраната ще бъде отменена "в момента, в който Сърбия се откаже от инсценирането на напрежение в Косово.
„Агресивното поведение на Сърбия, организирането на така наречената хуманитарна криза (в местата с мнозинството на сръбското население в Северно Косово), арестуване на граждани на Косово, противопоставяне на Косово в международен план и провеждане на кампании за фалшива пропаганда срещу Косово, каквито се наблюдават досега трябва да спрат, каза Зиберай.
Той добави, че "в момента, когато се създадат условия и когато Сърбия се откаже от инсценирането на напрежение в Косово, решението ще бъде отменено".
„Топката е в полето на Сърбия да действа като конструктивен съсед. Шовинизмът в изявленията на Бърнабич вече е известен на целия свят. Тя е персона нон грата в Косово“, каза Зиберай.
Що се отнася до последните събития вчера, говорителката на Европейския съюз (ЕС) Мая Коциянчич обяви, че Брюксел очаква от двете страни да спазват вече подписаните споразумения, включително и тези за официални посещения.
Коциянчич подчерта, че ЕС е в контакт с двете страни, с Прищина и Белград, във връзка с обявеното решение на МВнР в Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

„Независен“ (Македония): Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

5 Юли 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Познан. Кабинетът на косовския премиер Рамуш Харадинай днес отрече, че правителството на Косово е решило да забрани влизането на страната в сръбски официални лица, съобщи кореспондент на Македонската информационна агенция (МИА) в Прищина, цитирана от скопския вестник "Независим".
Информацията идва ден след като началникът на кабинета на външния министър на Косово Беджет Пацоли, Йетлир Зиберай, обяви, че Прищина е забранила достъпа на всички сръбски официални лица в Косово.
Говорителката на кабинета на премиера Харадинай Дониета Гаши заяви днес пред Радио "Свободна Европа", че "правителството на Косово не е взело такова решение".
Сръбската държавна телевизия РТС излезе днес с изявление на сръбския премиер Ана Бърнабич, че нейният колега Харадинай на срещата на върха за Западните Балкани в полския град Познан е заявил, че решението да се забрани влизането на представители на Белград в Косово е "фалшива новина."
"Удивена съм от това, че лъжливите новини в Прищина се разпространяват от съветници в т.нар. Външно министерство, каза Бърнабич.
От друга страна, Зиберай все още продължава да твърди, че решението е взето и че това не е фалшива новина.
„Решението за отказ за влизане на сръбски официални лица в Косово, доколкото те провокират напрежение и продължават с хибридна пропаганда и кампания срещу нашата страна, е в съответствие с политиката на правителството, въведена след въвеждането на наказателните мита срещу Сърбия като национално решение за защита на интересите и националната сигурност на Косово и за предотвратяване на по-нататъшни агресивни действия на Сърбия срещу Косово, заяви Зиберай.
Той каза на сръбския министър-председател Бърнабич, че тя е персона нон грата и каза, че забраната ще бъде отменена "в момента, в който Сърбия се откаже от инсценирането на напрежение в Косово.
„Агресивното поведение на Сърбия, организирането на така наречената хуманитарна криза (в местата с мнозинството на сръбското население в Северно Косово), арестуване на граждани на Косово, противопоставяне на Косово в международен план и провеждане на кампании за фалшива пропаганда срещу Косово, каквито се наблюдават досега трябва да спрат, каза Зиберай.
Той добави, че "в момента, когато се създадат условия и когато Сърбия се откаже от инсценирането на напрежение в Косово, решението ще бъде отменено".
„Топката е в полето на Сърбия да действа като конструктивен съсед. Шовинизмът в изявленията на Бърнабич вече е известен на целия свят. Тя е персона нон грата в Косово“, каза Зиберай.
Що се отнася до последните събития вчера, говорителката на Европейския съюз (ЕС) Мая Коциянчич обяви, че Брюксел очаква от двете страни да спазват вече подписаните споразумения, включително и тези за официални посещения.
Коциянчич подчерта, че ЕС е в контакт с двете страни, с Прищина и Белград, във връзка с обявеното решение на МВнР в Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Два дни „хуманитарна катастрофа“ срещу митата на Прищина

Koha Ditore (Косово): Два дни „хуманитарна катастрофа“ срещу митата на Прищина

4 Юли 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Въпреки че сценарият за организиране на „хуманитарна катастрофа“в четирите сръбски общини в Северно Косово продължи само два дни, тамошното население предупреди с нови мерки, ако Прищина не отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
В усилията си за предотвратяване на влошаването на ситуацията, Косовската полиция мобилизира своите регионални директории. Сръбският президент Александър Вучич, от друга страна, открито оспори механизмите за сигурност на Косово, като каза, че северът получава доставки през планинските маршрути. Междувременно диалогът между Косово и Сърбия отбеляза най-ниската си точка и политическите коментатори в Прищина не изключват подновяване на напрежението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Рамуш Харадинай ще участва на срещата на върха на Западните Балкани в Полша

RTK (Косово): Рамуш Харадинай ще участва на срещата на върха на Западните Балкани в Полша

4 Юли 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай ще участва на срещата на върха на Западните Балкани в полския град Познан, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Германският канцлер Ангела Меркел и френският премиер Едуард Филип се очаква да присъстват на срещата на върха, която е част от Берлинския процес, междуправителствена инициатива, водена от Германия за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани и за засилване на регионалното сътрудничество.
Външният министър на Косово Беджет Паколи също ще присъства на форума

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дачич за новата забрана от Прищина: Това е шамар, не за Сърбия, а за ЕС

Дачич за новата забрана от Прищина: Това е шамар, не за Сърбия, а за ЕС

4 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Решението на Прищина да забрани достъпа на сръбски официални лица на територията на Косово е без прецедент и представлява шамар не за Белград, а най-вече за Европейския съюз и международната общност. Това заяви първият дипломат на Сърбия Ивица Дачич в четвъртък, малко след като Прищина оповести намерението си, пише сръбското издание Danas.
„Оставиха нашите хора без храна и лекарства, защитавайки своите луди тарифи, а тази забрана фактически цели да изолира сръбската общност там от връзките с Белград“, категоричен е Дачич, цитиран от вестника. Според външния министър, забраната не е въведена случайно.
„Това се случва само два дни след като т.нар. Косово подписа споразумение с Албания, с което двете страни фактически ще провеждат обща външна политика“, смята Дачич, като изразява още мнението, че това споразумение служи на целите да се създаде Велика Албания“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Косово забрани достъпа на сръбски официални лица до територията си

AFP: Косово забрани достъпа на сръбски официални лица до територията си

4 Юли 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово забрани на сръбски официални лица да навлизат на негова територия, като причината на официална Прищина е „постоянната пропаганда и фалшиви новини“, които са били разпространявани, съобщава AFP.

"Министерството на външните работи няма да позволи на никакви официални лица от Белград да посещават Косово и всички такива молби ще получават отказ, докато това отношение продължава“, се казва в съобщение на говорител на ведомството, разпространено в социалните мрежи в четвъртък.

В позицията се подчертава, че тази мярка е отговор на „постоянната пропаганда и фалшивите новини, засягащи нашата страна и нашите граждани“. Освен това Белград е обвинен в опити да създаде „т.нар. хуманитарна криза в Северно Косово“, което според Прищина застрашава сръбското население, живеещо в региона.

От Белград смятат, че стопроцентовите тарифи, които по-рано бяха наложени от Прищина на сръбските стоки, са довели до недостиг на храни и лекарства в населената предимно със сърби северна част на Косово. Според Прищина обаче кризата е „изфабрикувана“, тъй като регионът може без проблем да се снабдява със стоки от други части на Косово.

Забраната за посещение на официални лица ще засегне всички сръбски представители, които често посещават Северно Косово, за да се срещат с местните общности.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Въоръжен мъж нахлу в Сръбската патриаршия, поиска 200 000 евро за защита на Косово и Черна гора

A1 On (Македония): Въоръжен мъж нахлу в Сръбската патриаршия, поиска 200 000 евро за защита на Косово и Черна гора

4 Юли 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Гражданин на Черна гора е нахлул в сградата на Патриаршията на Сръбската православна църква в центъра на Белград, в офис на първия етаж, извадил е пистолет и е поискал от касиера и счетоводителя 200 000 евро за "защитата на Косово и Черна гора", предава скопската електронна медия A1 On.
Един от заложниците е усоял да сигнализира в полицията, която е реагирала бързо, като е заловила и разоръжила нападателя. При инцидента, който се е случил в сряда, няма пострадали. Уточнява се, че преговорите с него са продължили повече от час.
След ареста полицията е установила, че нападателят е Бранко Л., гражданин на Черна гора и бивш клерик. Срещу него ще бъде образувано производство.
Що се отнася до инцидента, патриарх Ириней коментира, че ситуацията е била "неприятна".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Жозеп Борел се противопоставя на идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово

Gazeta Express (Косово): Жозеп Борел се противопоставя на идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово

4 Юли 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Лидерите на Европейския съюз номинираха бившия министър на външните работи на Испания Жозеп Борел за наследник на Федерика Могерини на поста Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност. Той ще поеме задачата да води диалога за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово, а вече е ясно че бившият първи дипломат на Мадрид не подкрепя идеята за размяна на територии на Балканите, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Борел идва от държава, която е една от петте страни-членки на ЕС, отказващи да признаят независимостта на Косово. Медиите и анализаторите твърдят, че това е тревожно за бъдещето на диалога между Прищина и Белград, подкрепян от ЕС. Но Борел, в качеството си на бивш външен министър на Испания, се противопоставя на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия. Това подчерта самият той по време на неформална среща на външните министри на ЕС, проведена миналата година в Австрия.
Коментирайки идеята за размяна на територии, Борел заяви, че Европа не е изградена на база етнически чистите държави. „Европа не е изградена на етнически хомогенни принципи, когато става въпрос за култури и етноси. Европа е построена, за да помогне на хората от различни етноси да живеят заедно”, заяви Борел през август 2018 г. "Дискусиите за преначертаване на границите не предизвикват съчувствие", допълни испанският дипломат.
Миналата година Борел подчерта, че евентуално споразумение между Косово и Сърбия ще помогне на страните, непризнаващи Косово, включително Испания, да вземат окончателно решение по въпроса. Той също така заяви, че Испания не е пречка за постигане на окончателно споразумение между Прищина и Белград.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Американски конгресмен посети Прешевската долина, призова за улесняване на диалога между Белград и Прищина

Danas (Сърбия): Американски конгресмен посети Прешевската долина, призова за улесняване на диалога между Белград и Прищина

4 Юли 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Елиът Енгел, конгресмен и председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, направи посещение в общините в населената предимно с албанско мнозинство Прешевска долина, като се срещна с Шпиприм Арифи, кмет на Прешево и лидер на Демократическа партия на албанската алтернатива, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas.
По-рано през деня Енгел разговаря със сръбския президент Александър Вучич в Белград, съобщи, че след това ще посети Прешево, след което ще отпътува за Прищина.
Относно ситуацията в Западните Балкани и преговорите между Белград и Прищина, американският конгресмен разговаря със заместник-председателите на сръбския парламент проф. Д-р Владимир Маринович и Горданом Чомич, председател на Комисията по външна политика, проф. д-р Жарко Обрадович и Сандро Божич.
Съгласно изявлението след срещата, Енгел е заявил, че всички разногласия и военни действия в Западните Балкани трябва да бъдат избегнати и че страните от този регион трябва да си сътрудничат помежду си, за да станат членове на Европейския съюз и да създадат по-добро бъдеще за всички граждани.
Американският конгресмен е уверил, че САЩ искат да направят по-лесен диалога между Белград и Прищина и че Вашингтон е приятелски настроен към двете страни.
Той е припомнил, че приятелството между Сърбия и САЩ датира отдавна и е изразил убеждението си, че двете страни ще продължат да бъдат съюзници в бъдеще.
Американският конгресмен е подчертал още и необходимостта от продължаване на диалога между Белград и Прищина, за да се намери трайно и устойчиво решение в интерес на всички граждани в региона.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сръбските власти знаят кой е убил Оливер Иванович

Александър Вучич: Сръбските власти знаят кой е убил Оливер Иванович

4 Юли 2019 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбските власти знаят името на убиеца на умерения сръбски политик от Косово Оливер Иванович, но очакват Прищина и международните представители да получат необходимите доказателства, заяви сръбският президент Александър Вучич в сряда в Белград, цитиран от македонското електронно издание “Нетпрес“.
Вучич заяви на пресконференцията, че компетентните институции в Сърбия знаят пълната картина, "всичко, което се случи, с какви мотиви", и са убедени, че знаят кой през януари 2018 г. в северната част на Косовска Митровица е убил, Оливер Иванович.
Белград нито е получил някакви констатации за ДНК анализ от Прищина, посочи Вучич, нито оръжието на убийството, нито записите от охранителни камери.
Вучич същевременно поиска помощ от представители на международната общност и властите в Прищина, очаквайки да отговори на дузина от въпросите, които са "много важни" при разрешаването на това престъпление, от кадри от камери за наблюдение до данни за лица с криминално досие ", които са в Германия“.
"Ние не искаме нищо от албанците, искаме от компетентните структури на международната общност", каза Вучич.
Той каза, че Сърбия няма да спре да разследва убийството на Иванович, докато убийците не бъдат открити. Вучич отхвърли подозренията, че един от косовските сръбски политически представители Милан Радойчич е участвал в убийството.
Лидерът на гражданската инициатива "Свобода, демокрация и истина" Оливер Иванович беше убит на 16 януари 2018 г. пред щаба на своята партия в Северна Митровица и въпреки че паралелни разследвания се водят от Прищина и Белград, извършителите и поръчителите на убийството все още не са открити. Албанските власти в Прищина арестуваха трима сърби в Косовска Митровица, като ги обвиниха в предполагаема връзка с убийството на Иванович, но подробностите по разследването все още не са известни и задържаните са в ареста.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: За какво може да ми пише Харадинай

Александър Вучич: За какво може да ми пише Харадинай

3 Юли 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Белград. Защо въобще се тревожи от мен Рамуш Харадинай, като на него нищо не могат да му направят големите, като Тръмп, Меркел и Макрон, пита иронично сръбският президент Александър Вучич, цитиран от македонското електронно издание „МКД“
Той каза това по повод изявлението на Харадинай, че той, Вучич, се опитва да принуди Прищина да премахне митата и че това не са успели да направят споменатите световни лидери.
„Как може да се сравнява малкия Вучич с Меркел и Макрон? Той (Харадинай) е гигант на световната политика, аз не съм. Той е от такава величина - Тръмп, Меркел, Макрон и Харадинай. Аз съм цяла лига под тях, няма за какво да се тревожи, ”каза Вучич пред журналисти в отговор на искане да коментира твърденията в писмото на Харадинай, че сръбският президент се опитва да принуди Прищина да премахне митата, което не успяха Тръмп, Меркел и Макрон.
„Той (Харадинай) е велик и могъщ. Те са големи, силни и мощни. Ние сме малки“, добави сръбският президент и повтори, че не вижда защо Харадинай се занимава с него.
Както добави, той не знае защо Харадинай изобщо би написал писмо до него, защото няма връзка с него и едва веднъж го е видял в Берлин.
"Какво го кара да пише писма", каза Вучич. „Мога да очаквам писма от някой друг.“
Косовският премиер Рамуш Харадинай изпрати писмо до сръбския президент Александър Вучич, в което той го обвини, че е изготвил план за изкуствено причиняване на хуманитарна криза и дестабилизиране на северната част на Косово.
Харадинай на пресконференция на сръбски език каза, че е изпратил писмо до Вучич и че е информирал САЩ и ЕС за предполагаемия план на Белград.
"Гражданите на север не могат да бъдат държани като заложници. Те са заложници на тази ситуация и не е добре това да се форсира, "каза той.
"Ние не възнамеряваме да затрудняваме живота на гражданите на север и не разбираме плана на Сърбия на сила да вкарва стоки в Косово. Не може с принуди, минало е времето за силата. Ако постигнем споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници, тогава идват икономическите отношения и свободната търговия,"каза Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сръбските власти знаят кой е убил Оливер Иванович

Александър Вучич: Сръбските власти знаят кой е убил Оливер Иванович

3 Юли 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбските власти знаят името на убиеца на умерения сръбски политик от Косово Оливер Иванович, но очакват Прищина и международните представители да получат необходимите доказателства, заяви сръбският президент Александър Вучич в сряда в Белград, цитиран от македонското електронно издание “Нетпрес“.
Вучич заяви на пресконференцията, че компетентните институции в Сърбия знаят пълната картина, "всичко, което се случи, с какви мотиви", и са убедени, че знаят кой през януари 2018 г. в северната част на Косовска Митровица е убил, Оливер Иванович.
Белград нито е получил някакви констатации за ДНК анализ от Прищина, посочи Вучич, нито оръжието на убийството, нито записите от охранителни камери.
Вучич същевременно поиска помощ от представители на международната общност и властите в Прищина, очаквайки да отговори на дузина от въпросите, които са "много важни" при разрешаването на това престъпление, от кадри от камери за наблюдение до данни за лица с криминално досие ", които са в Германия“.
"Ние не искаме нищо от албанците, искаме от компетентните структури на международната общност", каза Вучич.
Той каза, че Сърбия няма да спре да разследва убийството на Иванович, докато убийците не бъдат открити. Вучич отхвърли подозренията, че един от косовските сръбски политически представители Милан Радойчич е участвал в убийството.
Лидерът на гражданската инициатива "Свобода, демокрация и истина" Оливер Иванович беше убит на 16 януари 2018 г. пред щаба на своята партия в Северна Митровица и въпреки че паралелни разследвания се водят от Прищина и Белград, извършителите и поръчителите на убийството все още не са открити. Албанските власти в Прищина арестуваха трима сърби в Косовска Митровица, като ги обвиниха в предполагаема връзка с убийството на Иванович, но подробностите по разследването все още не са известни и задържаните са в ареста.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Косово иска ареста на косовски сръбски политически лидер за убийството на Оливер Иванович

AFP: Косово иска ареста на косовски сръбски политически лидер за убийството на Оливер Иванович

3 Юли 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищина е издала международна заповед за арест на косовския сръбски политически лидер Милан Радойчич , който е избягал в Сърбия, след като е бил обвинен във връзки с политическото убийство на Оливер Иванович, съобщи прокурор в сряда, цитиран от AFP.
Заповедта се основава на "сериозно подозрение", че Милан Радойчич, политически съюзник на Белград, е участвал в убийството , извършено през 2018 година, съобщи прокурорът Саил Ходжа.
Оливер Иванович бе от малкото етнически сръбски политици в Косово, които критикуват политиката на Белград спрямо бившата сръбска провинция.
Той бе прострелян от неизвестни нападатели в северния град Митровица, пред централата на неговата партия.
В края на ноември специалната полиция на Косово се опита да арестува Радойчич, бизнесмен и заместник-лидер на политическата партия Сръбска лига, свързана с Белград, по подозрения във връзка с убийството на Иванович, но не го откри в дома му.
Търсеният политик по-късно е разговарял със сръбски медии от неназовано място и е настоял, че "няма нищо общо с убийството на Оливер Иванович". Оттогава той често се появява в Сърбия, където президентът Александър Вучич го счита за невинен.
В сряда Вучич повтори, че сръбската полиция и разузнаване са открили, че Радойчич "не е участвал по никакъв начин в убийството на Оливер Иванович".
Преди да бъде убит, Иванович заяви, че той и семейството му са получили заплахи заради критиката му към политиката на Белград спрямо Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Търговските обекти в Северно Косово отново работят

„МКД“ (Македония): Търговските обекти в Северно Косово отново работят

3 Юли 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Митровица. Предприемачите от северната част на Косово решиха, че днес търговските обекти в четирите общини ще започнат да работят отново, пише македонското електронно издание „МКД“.
Решението бе взето във вторник вечерта на среща, на която бе преценено, че предупреждението на протеста показва "силата и готовността за борба на сърбите в тази част на провинцията".
„Тъй като това беше предупреждение за протест, магазините на север, които ще работят утре, ще бъдат затворени много по-дълго всеки следващ път, когато отново ни преследват за транспортиране на мляко, брашно, петрол или вестници на сръбски език за сръбския народ в Северно Косово ”, се казва в изявлението.
Твърди се, че всеки следващ опит на Прищина ще се сблъска с "още по-силен отговор".
Предприемачите призоваха международната общност „да разбере драматичната ситуация в северната част на Косово“ и да реагира за да „укроти Прищина“ преди „инцидент, който наистина може да доведе нещата до точка от която няма връщане“.
Магазини, търговски обекти, аптеки, пекарни и други магазини в Косово бяха затворени за два дни.
Собствениците на тези магазини се обявиха срещу блокадата на търговията и стопроцентовите мита, които правителството в Прищина въведе за стоки от Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Албания и Косово подписаха споразумение за откриването на съвместни дипломатически мисии

"Локално" (Македония): Албания и Косово подписаха споразумение за откриването на съвместни дипломатически мисии

3 Юли 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албания и Косово подписаха споразумение за откриването на съвместни дипломатически мисии, съобщава скопското електронно издание "Локално".
Според документа, подписан в Тирана от министрите на външните работи на двете страни Генц Чакай и Беджет Пацоли, се предвижда стартиране на дейности за откриване на съвместни посолства и консулски служби. Споразумението очертава и обща стратегия в областта на външната политика. По думите на първия дипломат на Тирана, то се основава на четири стълба на общи интереси на Албания и Косово на международната сцена.
"Четирите стълба са: политика, дипломация, професионализъм на служителите и дипломатическа култура. Наред с другото, Република Албания се ангажира с конкретно представяне, защита и утвърждаване на политическите нагласи на Република Косово във всички случаи, в които нейното присъствие и утвърждаване на политическите възгледи е невъзможно по обективни причини. Освен това Албания ще предприеме специална кампания, насочена към укрепване на държавността на Косово в международен план", обяви Чакай.
Споразумението, според двамата министри, отваря нова глава в отношенията между Албания и Косово.
Вицепремиерът на Косово и първи дипломат на Пришина, който се обръща към Чакай с думите "мой брат", заяви, че Косово е "стая в нашия общ дом".
"Заедно ще бъдем по-силни," увери Пацоли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечернье Новости" (Сърбия): Ситуацията в Северно Косово остава тревожна - има недостиг на медикаменти и продоволствени продукти

"Вечернье Новости" (Сърбия): Ситуацията в Северно Косово остава тревожна - има недостиг на медикаменти и продоволствени продукти

3 Юли 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Митровица. Ситуацията в северната част на Косово е тревожна - има недостиг на медикаменти и основни продоволствени продукти. Това заяви за белградския ежедневник "Вечернье Новостиказва директорът на Клиничния и болничен център в северната част на Косовска Митровица в Митровица Милан Иванович.
"Ситуацията е трудна и несигурна, тъй като храната, лекарствата и медицинските консумативи са оскъдни. Прехвърляме по-тежки пациенти в други здравни центрове поради липсата на лекарства, а допълнителният проблем е, че много хора след напускане на болницата няма откъде да закупят необходимите им лекарства", твърди Иванович.
Съгласно думите му, ситуацията е вледствие на условията, възникнали през последните седем месеца, в които остават в сила 100-процентовите мита, които правителството в Прищина въведе за вноса на сръбски стоки в страната.
"Очевидното намерението на Прищина е да създаде тежки условия за живот на нашите граждани и за лечение на пациентите. Ние предприемаме необходимите мерки, продължаваме да бъдем адекватни в леченията, но не знаем колко дълго ще можем да продължаваме така", призна Иванович, добавяйки, че в скоро време медиците ще се сблъскат с още един проблем - липсата на гориво за линейките.
Според него здравната ситуация е тревожна: "Надяваме се, че Прищина ще позволи поне вноса на хуманитарни стоки и всички други продукти, които са необходими както на болницата, както и че отговорните лица ще предприемат определени действия за решаване на ситуацията". Иванович е категоричен - виновникът за тази ситуация е Прищина, която се стреми към етническо прочистване в Северно Косово и не подбира средства за осъществяването на това си намерение.
В четирите сръбски общини в северната част на Косово - Косовска Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток - от вторник всички обекти на сръбски и други неалбански бизнесмени бяха затворени в знак на протест срещу митата. "Опитът на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай да покаже, че се интересува от сърбите, се провали. Нашето население бойкотира продуктите, изпратени от правителството с камиони. Никой не купува от импровизираните магазини, които бяха открити под охраната на косовската полиция", увери Иванович.
Засега няма официална информация докога ще продължи бойкотът на сръбските предприемачи в района.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Защо Жозеп Борел е най-подходящият човек за споразумението между Косово и Сърбия

Gazeta Express (Косово): Защо Жозеп Борел е най-подходящият човек за споразумението между Косово и Сърбия

3 Юли 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Професор Джеймс Кер-Линдзи от Лондонския университет по икономика и политика, един от най-престижните висши учебни заведения в света, твърди, че предложеният за поста на Върховен представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност бивш външен министър на Испания Жозеп Борел е най-добрият за постигането на окончателно споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Въпреки че Борел е от Испания, страна, която не е признала Косово, Кер-Линдси твърди, че той е правилният човек за постигане на споразумението между Косово и Сърбия. Причините за това са четири.
Първо: Борел професионалист в постигането на споразумения. Като външен министър на Испания той знае колко вреден е косовският въпрос за Испания, но и за единството на ЕС. Но той също така знае, че решаването на този проблем налага компромис, който най-напред изисква помирение на държавите, които не признават Косово и членството му в Общността и ООН.
Второ: Борел се радва на доверие в Сърбия. Позицията на Испания като държава, непризнаваща независимостта на най-младата държава на Балканите, означава, че тя се възприема като солидарна страна в Белград.
Трето: Позицията на Испания дава предимство на Борел. Той все още ще има влияние в Мадрид. Ако Сърбия блокира диалога, е вероятно тя да получи по-малко подкрепа от Испания и други страни в ЕС.
Четвърто: Косово също е наясно, че не може да се дистанцира от Борел. Един добър доклад от него може да помогне за промяна на позицията на Испания по косовския въпрос. Такъв документ може да повлияе и на други държави-членки на ЕС, които не признават Косово.
Джеймс Кер-Линдзи казва, че въпреки че на Борел се гледа като на лоша номинация за позицията, той може докаже обратното.
"Той може да е правилният човек, който да постигне историческото споразумение между Косово и Сърбия", уверен е експертът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбски министър в косовското правителство: Празните рафтове се дължат на политически игри

Сръбски министър в косовското правителство: Празните рафтове се дължат на политически игри

2 Юли 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Сръбският министър на местната администрация Адриана Ходжич призна, че някои хранителни стоки са дефицитни в четири общини в северната част на Косово, но го отдаде на политически игри, съобщава страницата на белградското радио “Б92“
"Трябва да кажа, че вчера и днес се сблъскахме с полупразни рафтове в магазините за хранителни стоки в Северна Митровица. Подозирам, че зад този сценарий стои високата политика", заяви Ходжич.
Тя добави, че ситуацията на север е доста напрегната след налагането на митата от Прищина през ноември 2018 г., изразявайки надежда, че Белград и Прищина ще намерят начини за преодоляване на настоящото състояние на нещата.
Ходжич, бивш високопоставен служител на общинската администрация на Северна Митровица, бе назначена за министър в правителството на Косово от Рамуш Харадинай, който замени бившия министър от „сръбска листа“ Иван Тодосиевич, твърди, че тя е категорично против митата и че е убедена, че Белград и Прищина трябва да имат свободна търговия без никакви мита.
"Политическите решения трябва да се променят, за да се постигне компромис. Надявам се, че и двете страни в процеса на диалог ще намерят компромисно решение, за удовлетворение или неудовлетворение", заключи тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Сърбите затвориха всички магазини за хранителни стоки и пекарни в Северно Косово

Gazeta Express (Косово): Сърбите затвориха всички магазини за хранителни стоки и пекарни в Северно Косово

2 Юли 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовските сърби затвориха в понеделник всички хранителни магазини и пекарни в северната част на страната, протестирайки срещу решението на правителството за въвеждане на 100% данък върху сръбските стоки, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Източници казаха пред изданието, че в понеделник в северната част на Косово не е отворен нито един магазин, което е част от кампанията на местните сърби за фалшива хуманитарна криза. Паралелните структури в Северна Митровица наредиха на всички магазини и ресторанти да затворят вратите си, като част от организирана кампания, подкрепена от Белград, за създаване на „хуманитарна криза“.
През ноември 2018 г. властите в Косово въведоха 100% данък за всички сръбски продукти, в противодействие на агресивната кампания на Сърбия срещу държавността на Косово, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи внесе проекторезолюция за присъединяване на Прешевската долина към Косово

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи внесе проекторезолюция за присъединяване на Прешевската долина към Косово

2 Юли 2019 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи внесе в парламента в Прищина проект за резолюция по искане на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа за присъединяване към Косово, пише македонското електронно издание “МКД“.
В три точки Тачи предлага да се приеме резолюция, която постановява, че законните искания на албанците от тези три сръбски общини са част от диалога между Белград и Прищина, а представителите на техните политически партии да са част от екипа за диалог.
Тачи смята, че техният въпрос трябва да бъде поставен на всеки международен форум, на който присъстват представители на Косово, и че институциите в Прищина, в сътрудничество и координация с албанските институции, трябва съвместно да приемат платформа за албанците в долината на Прешево.
Прищинската медия Koha пише, че с предложението Тачи e поискал депутатите да зачитат политическата воля на албанците, изразена на референдума през 1992 г. за присъединяване към Косово, потвърдена от борбата на т. нар. Освободителна армия за Прешево, Медведжа и Буяновац.
Тачи заяви, че искането помага за дългосрочната стабилност на региона и допринася за установяването на дългосрочен мир в региона и откриването на нова глава в отношенията между Белград и Прищина.
Косовският парламент приключи извънредната сесия за правата на албанците, живеещи в трите общини в южната част на Сърбия, в Прешево, Буяновац и Медведжа, докато резолюцията не бе гласувана поради липса на кворум.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марко Джурич: Тачи разпалва нови огнища на кризи

Марко Джурич: Тачи разпалва нови огнища на кризи

1 Юли 2019 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Разпалването на нови огнища на кризи не може да помогне на косовския президент Хашим Тачи или на гражданите на най-младата държава на Балканите. Това заяви директорът на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич, след като Тачи внесе в парламента в Прищина проекторезолюция за обединението на Прешевската долина с Косово, съобщава електронното издание на македонския "Фокус".
Според Джурич с действията си Хашим Тачи е потвърдил, че преследва безотговорна политика.
"Насърчаването на идеи за някаква интеграция на общините от Вранската котловина към самопровъзгласеното Косово е призив за ескалиране на омраза и недоверие сред жителите на Прешево, Буяновац и Медведжа", заяви Джурич.
Съгласно данни, представени от сръбския политик, по-голямата част от жителите в Прешево са албанци, но в Буяновац повече от половината жители не са албанци, докато в Медведжа броят им е символичен. Всички те обаче живеят в мир и в нормални отношения със съседите си сърби.
Джурич каза, че идеите на Тачи за Велика Албания са част от един тъмен и вечно губещ шовинистичен проект.
"Като гражданин на Сърбия Тачи трябва да знае, че волята на народа на Сърбия, независимо от националността и изразена от векове, е провинцията, в която той е роден, да бъде неразделна част от Сърбия, и че сепаратизмът и идеята на Великата Албания са минало", категоричен бе Джурич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи внесе проекторезолюция за присъединяване на Прешевската долина към Косово

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи внесе проекторезолюция за присъединяване на Прешевската долина към Косово

1 Юли 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи внесе в парламента в Прищина проект за резолюция по искане на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа за присъединяване към Косово , пише македонското електронно издание “МКД“.
В три точки Тачи предлага да се приеме резолюция, която постановява, че законните искания на албанците от тези три сръбски общини са част от диалога между Белград и Прищина, а представителите на техните политически партии да са част от екипа за диалог.
Тачи смята, че техният въпрос трябва да бъде поставен на всеки международен форум, на който присъстват представители на Косово, и че институциите в Прищина, в сътрудничество и координация с албанските институции, трябва съвместно да приемат платформа за албанците в долината на Прешево.
Прищинската медия Koha пише, че с предложението Тачи e поискал депутатите да зачитат политическата воля на албанците, изразена на референдума през 1992 г. за присъединяване към Косово, потвърдена от борбата на т. нар. Освободителна армия за Прешево, Медведжа и Буяновац.
Тачи заяви, че искането помага за дългосрочната стабилност на региона и допринася за установяването на дългосрочен мир в региона и откриването на нова глава в отношенията между Белград и Прищина.
Косовският парламент приключи извънредната сесия за правата на албанците, живеещи в трите общини в южната част на Сърбия, в Прешево, Буяновац и Медведжа, докато резолюцията не бе гласувана поради липса на кворум.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Търговските обекти в Северно Косово затвориха в протест на наказателните мита за сръбски стоки

Reuters: Търговските обекти в Северно Косово затвориха в протест на наказателните мита за сръбски стоки

1 Юли 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Митровица. Магазините, ресторантите и пекарните в доминираното от сърби Северно Косово затвориха вратите си в понеделник, за да протестират срещу 100-процентовите мита, който страната е наложила на стоки, внасяни от Сърбия, в ход, който влоши връзките между Белград и Прищина, предава Reuters.
Правителството въведе митата миналата година като отмъщение срещу Белград, който блокира Косово от присъединяването към международната полицейска организация Интерпол като отделна нация.
Този ход доведе до безизходица в преговорите за нормализиране на връзките между Белград и Прищина, които се считат за жизненоважни, ако и двете страни искат да се присъединят към Европейския съюз.
Износът на Сърбия за Косово възлиза на около 500 милиона евро годишно. Косово също внася от съседните страни Черна гора, Македония и Албания.
Четири сръбски общини в Северно Косово останаха верни на Сърбия и открито се противопоставиха на правителството в Прищина. Протестът в понеделник е подкрепен от правителството в Белград.
"Затварянето на всички магазини в Северно Косово ... трябва да покаже ... че сърбите няма да мълчат", каза Велко Одалович, генерален секретар на сръбското външно министерство.
Очаква се митата върху вноса да влошат икономическия растеж на Сърбия тази година, но както централната й банка, така и МВФ очакват нейната икономика да нарасне с 3,5% през 2019 година.
Косовският премиер Рамуш Харадинай миналата седмица обвини Белград в опит да "създаде хуманитарна криза в тази част на Косово".
Правителството на Косово заяви, че стоките, идващи от Сърбия, са заменени от такива от други места през последните месеци.
Границата със Сърбия е отворена за контрабанда, която процъфтява, след като Прищина наложи митата върху вноса. През май косовската полиция арестува 19 души, включително полицейски и митнически служители във връзка с предполагаеми контрабандни сделки.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Хашим Тачи знае, че „сънят на всеки албанец“ няма връзка с реалността

Александър Вучич: Хашим Тачи знае, че „сънят на всеки албанец“ няма връзка с реалността

29 Юни 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич отхвърли изявлението на косовския президент Хашим Тачи за обединението на Прешевската долина с Косово - "мечтата на всеки албанец" като нереалистична, цитира димите му македонското електронно издание “МКД“.
Тачи заяви по-рано, че обединението на трите южни сръбски общини - Прешево, Буяновац и Медведжа с Косово, е мечта за всеки албанец.
„Е, добре, това е история от преди две-три години. Историята няма връзка. По всякакъв начин. Той не може да постигне това, то няма нищо общо с реалността. Това е за техните вътрешни политически нужди. Той и Харадинай доказват кой е по-голям националист. Хората от тази част на Сърбия не трябва да се тревожат за това, нито другите граждани на Сърбия. Аз не съм някой, който се бие в гърдите, но хората знаят, че съотношението на силите не се измерва“, каза Вучич.
Твърденията, че в Северно Косово няма недостиг на храна, че има всичко и че там се страхуват повече от сръбските заплахи, отколкото от албанците и че те са изнудвани да изтеглят стоките, Вучич каза, че не е чел медиите, които са писали подобни неща.
"Логично е да говорят същото като Харадинай и Тачи. Нищо ново. Вече повече от година има синхронизирани действия за представяне на сърбите от север като престъпници. Сърбите имат свои представители. Ако там е толкова хубаво, бих искал тези, които го пишат, да отидат там, а не да пишат от Белград ”, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ще сбъдна мечтата за обединение на Прешевската долина с Косово

Хашим Тачи: Ще сбъдна мечтата за обединение на Прешевската долина с Косово

29 Юни 2019 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи потвърди ангажимента си за присъединяване на населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия към територията на най-младата държава на Балканите, предава скопската електронна медия A1 On.
След среща с бивши лидери на Освободителната армия на Прешево, Медведжа и Буяновац, Тачи увери, че ще продължи да работи за това тази "мечта на всеки албанец, живеещ там" да стане реалност.
"Приятелска среща с някои от бившите ръководители на освободителната армия. Обединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац с Косово е мечтата на всеки албанец, живеещ там. Постоянно, с политическа воля, аз работя, за да превърна тази мечта в реалност", написа Тачи на своята страница в социалната мрежа "Фейсбук".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ще сбъдна мечтата за обединение на Прешевската долина с Косово

Хашим Тачи: Ще сбъдна мечтата за обединение на Прешевската долина с Косово

28 Юни 2019 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи потвърди ангажимента си за присъединяване на населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия към територията на най-младата държава на Балканите, предава скопската електронна медия A1 On.
След среща с бивши лидери на Освободителната армия на Прешево, Медведжа и Буяновац, Тачи увери, че ще продължи да работи за това тази "мечта на всеки албанец, живеещ там" да стане реалност.
"Приятелска среща с някои от бившите ръководители на освободителната армия. Обединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац с Косово е мечтата на всеки албанец, живеещ там. Постоянно, с политическа воля, аз работя, за да превърна тази мечта в реалност", написа Тачи на своята страница в социалната мрежа "Фейсбук".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.