НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър-председателят Бойко Борисов:Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България

Министър-председателят Бойко Борисов:Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България

20 Септември 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика на Република Гърция Георгиос Кумуцакос. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изтъкна, че България и Гърция традиционно имат сходни позиции по въпросите на миграцията и убежището. „Готови сме да продължим да работим заедно в отстояването на общите интереси като държави на предна линия“, добави министър-председателят и акцентира върху сериозната работа на страната ни по охраната на външната граница на Европейския съюз.
Българският министър-председател отбеляза, че Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България. Оценяваме високо усилията ви за справяне с това голямо предизвикателство, заяви премиерът Борисов и добави, че страната ни участва активно в дейностите, които са насочени за подпомагане на нашата съседка и които са координирани от различните европейски агенции. Същевременно българският министър-председател подчерта, че трябва активно сътрудничество с Турция по темата миграция.
В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов посочи, че взаимодействието ни с Гърция в сферата на вътрешните работи е на много високо ниво. „Работим заедно за противодействие на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки. Прилагаме най-добрите европейски и шенгенски практики“, категоричен беше българският министър-председател.
Премиерът Борисов специално обърна внимание на регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани. Според българския министър-председател по този съвместен приоритет ще бъде от полза да има още по-тясна координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО и в регионален план.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

20 Септември 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия.Това бе акцентът на работното посещение в София на министъра по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Като държави на първа линия, България и Гърция са изправени пред общи предизвикателства, свързани със засиления миграционен натиск. Те трябва да обединят усилията си не само на двустранно ниво, а и в рамките на Европейския съюз, за да се обърне необходимото внимание на Източното Средиземноморие. Това трябва да се осъществи и в тясно сътрудничество с Турция.
Това бе общото виждане, изразено от министър Младен Маринов и министърът по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос, по време на днешната им среща в София. Двамата дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, както и по темите за миграцията и убежището. Изразена бе готовност за надграждане и разширяване на съществуващото сътрудничество, с цел справяне с общите предизвикателства - трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки.
Подчертано бе и значението на тристранното сътрудничество с Турция и ключовата роля в обмена на информация на тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП „Капитан Андреево“. Откритият и конструктивен диалог с турската страна на всички нива трябва да продължи, посочиха двамата министри.
В рамките на работното си посещение в София министър Кумуцакос проведе и срещи с министър-председателя Бойко Борисов и заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.
Осъществено бе и посещение в Националния координационен център в Главна дирекция „Гранична полиция“ за запознаване на място с миграционната обстановка в България и усилията, които правоприлагащите органи полагат за ограничаване на миграционния натиск и защита на границите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Усложнена е ситуацията с мигрантския натиск

Министър Младен Маринов: Усложнена е ситуацията с мигрантския натиск

20 Септември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, тъй като преди да дойда тук, имах среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията и обсъдихме, че в Гърция положението е наистина сериозно. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Младенов посочи, че такава опасност винаги е съществувала не само за България, а и за цяла Европа, но за България проблемът е още по-належащ, тъй като е външна граница и чисто географски, има ли нова вълна, тя ще мине през нас. „Когато съседна на нас държава има мигрантски проблем, то това означава, че той може да се прехвърли и на наша територия. Срещата ни с гръцкия министър по миграцията премина в този дух за предприемане на адекватни съвместни действия“, добави Маринов. Министърът допълни, че мерките вече са предприети, но в случая става дума за политика на Европейския съюз, която трябва да е насочена към проблемните зони, които към момента са Източното Средиземноморие и сухопътната граница с Турция. „Естествено това не става без отношенията Европа – Турция, тъй като Турция е държавата, през която преминават мигрантите“, посочи той. От думите му стана ясно, че позицията на България в Европейската комисия е да се вземат мерки в три направления: вътрешно, което касае вторичните движения в ЕС, сигурната охрана на границите и трето – работа извън границите на ЕС със страните на произход и транзит. „Именно това обсъждахме и с гръцкия колега, включително и с Кипър, тъй като те са в същата ситуация, да се обединим около това нещо и да държим тази политика да се развива“, добави Маринов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.