НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Марияна Николова: Правителството не подкрепя намаляването на ДДС на брашното и лекарствата

Вицепремиерът Марияна Николова: Правителството не подкрепя намаляването на ДДС на брашното и лекарствата

19 Юни 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Правителството не подкрепя намаляването на ДДС на брашното и лекарствата. Това каза на брифинг вицепремиерът Марияна Николова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди законопроектите за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, и на законопроект за публичните предприятия“, посочи Николова. По отношение на първата точка тя заяви, че социалните партньори с изключение на КТ „Подкрепа“ не са подкрепили направените предложения. По думите ѝ правителството в лицето на Министерството на финансите също не ги подкрепя.
„По втора точка бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, които се отнасят до запазване на действащия към момента режим на приватизация, както и за отпадане на наложените от законопроекта текстове, вливащи Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол. Предложенията са по искане на социалните партньори и те бяха подкрепени“, обясни Николова и посочи, че само КТ „Подкрепа“ са се въздържали.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Цената на хляба ще се намали в близко бъдеще, ако бъде намалено ДДС-то

Георги Гьоков, БСП: Цената на хляба ще се намали в близко бъдеще, ако бъде намалено ДДС-то

19 Юни 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Цената на хляба ще се намали в близко бъдеще, ако бъде намалено ДДС-то. Това каза пред журналисти в Министерски съвет народният представител от ПГ на „БСП за България” и зам.-председател на социалната комисия в парламента Георги Гьоков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, по време на което беше обсъдено предложението на БСП за намаляване на ДДС на брашното и лекарствата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря на НСТС, че бях поканен като вносител на законопроекта да разясня за какво става въпрос – за нашето предложение за намаляване на ставката на ДДС върху хранителни продукти и лекарства“, посочи Гьоков. Той уточни, че по-голяма част от становищата не са били в полза на предлаганите промени. „Това, което предлагаме ние, ще даде „глътка въздух“ на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства. Чрез законопроекта даваме възможност да им се намали малко цената“, подчерта Гьоков. Той посочи, че няма логика в това, че печалбата ще остане в търговците, а няма да има намаление за крайния потребител.
По думите му очакванията на БСП са, че с приемането на промените първоначално цената на хляба няма да бъде намалена, но това ще се случи постепенно. „В условията на пазарна икономика всички, които могат да свият производствената стойност на изделието, което предлагат, ще му намалят цената, за да бъдат конкурентноспособни на пазара. Така че няма как да не падне цената – ако не първоначално, то в близко бъдеще“, обясни Гьоков и посочи, че това е една от идеите на законопроекта.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикати и работодатели се обявиха против намаляването на ДДС на брашното и лекарствата

Синдикати и работодатели се обявиха против намаляването на ДДС на брашното и лекарствата

19 Юни 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Синдикати и работодатели се обявиха против предложението на БСП за намаляване на ДДС на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на лекарствата - на 9%, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на УС на АИКБ Васил Велев обясни, че асоциацията няма да подкрепи проекта. Той посочи, че ДДС е основният стълб в бюджетните приходи и подчерта, че има добра събираемост на този приход. Велев коментира още, че ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците. Димитър Бранков – зам.-председател Българската стопанска камара, също изрази становище против промените, като посочи, че те трябва да се обсъждат по-дълго време. От Търговската палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС

Министър Владислав Горанов: Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС

19 Юни 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре“, заяви Горанов. Той посочи, че хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС-то. „Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха“, заяви финансовият министър. Той заяви, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система. „Но ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката“, заяви Горанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност

13 Юни 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес направихме среща, на която присъстваха Марияна Кукушева – председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите, Костадин Костадинов – председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, и Савина Влахова – председател на Съюза на мелничарите. Резултатът беше много ползотворен“, заяви Карадайъ. Той обясни, че е било констатирано, че най-високото ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от ЕС е в България. „Това води до предпоставки за сив сектор в бранша и намаляване на конкурентноспособността на нашите производители в България. Ние не се отказваме от намаляване на ДДС – не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност. И ефектът, който ние целяхме, ще е малко по-голям“, каза още Карадайъ и уточни, че за да се случи това, ще е нужен малко по-задълбочен сравнителен анализ със съседните страни и ЕС. „Затова ще продължим да търсим широк обществен дебат заедно с браншовите организации и политиците, за да стигнем до целевия ефект, който мисля, че е нужен на страната ни“, коментира той. Карадайъ посочи, че трябва да се погледне на сектора по-широко.
Лидерът на ДПС заяви, че няма да се правят прибързани действия. „Не случайно отваряме тези въпроси след изборите, за да не влязат като теми в предизборната тематика. Това са важни въпроси, които са част от развитието на нашата икономика. Естествено, че ще следим ефекта и върху бюджета и социалния ефект и на темата с хранителния сектор, и с лекарствата“, обясни Карадайъ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.