НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Мицов, хотелиер: За да бъдат осигурени подходящите условия за всяка група туристи, би трябвало да се създаде вярна и точна нормативна уредба

Георги Мицов, хотелиер: За да бъдат осигурени подходящите условия за всяка група туристи, би трябвало да се създаде вярна и точна нормативна уредба

27 Юни 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. За да бъдат осигурени подходящите условия за всяка група туристи, би трябвало да се създаде съобразната, вярна, точна и прилагаща се нормативна уредба. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас хотелиерът Георги Мицов. „Ако се върнем назад в т.нар. „див комунизъм“, както днес го наричаме, ще видим, че тогава имаше много добри практики по отношение на изграждането на туристически комплекси – създаваха се, както зони за отдих, така и зони за развлечение. Ако погледнем старите карти на „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Дюни“, „Елените“, ще установим, че хората са строили с мисъл. Затова казвам, че съседни ни туристически дестинации са много по-привлекателни, осигурявайки както развлечение, така и спокойствие“, посочи още хотелиерът. Според него туризмът е както изкуство и магия, така и сбор от много точни правила. По думите му всяко неприлагане на някое от тези правила, води до съответните негативни резултати. „Защо, например, в Гърция или Турция, никой не може да строи на плажната ивица? Това няма как да се случи – такава е нормата и всеки се съобразява с нея. Защо в крайбрежните зони на Турция не може да има четириетажна сграда? Не може. Въвели са норма, порядък и с течение на времето бизнесът започва да се отблагодарява“, каза още Мицов. Той смята, че в България са създадени клубове на много високо световно ниво, но не се ли спазва нормативният порядък, това се отразява неблагоприятно на всички.
Мария ПОПЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Мицов, хотелиер: Инвеститорите, желаещи да се притежават открити нощни заведения, би следвало да инвестират в специални системи за шумозаглушаване

Георги Мицов, хотелиер: Инвеститорите, желаещи да се притежават открити нощни заведения, би следвало да инвестират в специални системи за шумозаглушаване

27 Юни 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Инвеститорите, желаещи да притежават открити нощни заведения, би следвало да инвестират в специални системи за шумозаглушаване. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас хотелиерът Георги Мицов по повод въведените промени в Закона за защита от шума. Според него в тази насока би могъл да бъде последван световният пример, който сочи, че вече са създадени много технически решения и изработки за шумозаглушаване. „Има специални прегради, изработени на база на винил, които намаляват шума. Освен това има и специални озвучителни системи с отрицателен звук, които се поставят около заведенията и по този начин убиват шума, който излиза навън“, отбеляза Мицов. Според него Законът за защита от шума в крайна сметка въвежда така необходимите регулации в бизнеса. „Това е един необходим закон, защото, разглеждайки индустрията „туризъм“ в цялостта ѝ, би следвало тя да бъде в баланс, т.е. за всяка една група туристи да бъдат осигурени подходящите условия за развлечение и почивка. Няма такова понятие в света като туристическа дестинация със сериозен нощен шум. Всички заведения, свързани с нощен шум, се изграждат в зони, където да работят без да смущават местните жители и туристите“, отбеляза хотелиерът.
Според него Законът за защита от шума ще изиграе ролята на спусък, който рано или късно ще доведе до това, нещата да се случват съобразно световеноприетите норми и стандарти. „Никъде по света няма открита дискотека в центъра на туристически град. Някъде някой позволил ли си е да шуми след 23.30 в туристическо място? Да вземем за пример гръцките туристически градчета. Ако там има лятна открита таверна, то тя е изнесена на 1-2 км от града. Инвеститорът се е постарал – организирал е транспорт и необходимата охрана. Така се прави в света, редно е да се случи и в България“, посочи още Мицов. Той смята, че разгарът на миналия летен сезон не е било подходящото време за прилагане на Закона за защита от шума. „Приемайки един закон, трябва да се даде срок за това до колко време да бъдат приведени в норма изискванията му и след това се определят органи, които да следят за правилното му прилагане. По този начин до 1-2 години хаосът ще приключи. Няма нищо страшно. След първоначални шок, настъпва мислене по темата и взимане на разумни и адекватни решения, така че този закон е едно добро“, каза още Мицов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Със законовите промени за шума не се забранява работата на заведенията след 22.30 часа

Валери Симеонов, НФСБ: Със законовите промени за шума не се забранява работата на заведенията след 22.30 часа

27 Юни 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Със законовите промени за шума не се забранява работата на заведенията след 22.30 часа. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с протестите срещу приетия т.нар. закон за шума, Симеонов посочи, че не знае за какво ще се протестира. „Но това, срещу което протестират, го имаше и в досегашния закон. От 1 януари 2006 г. законът забранява озвучаване на открити площи нощно време. Не зная досега защо не протестираха“, коментира той и посочи, че законът си го има. „В това отношение новите промени не създават някаква нова нормативна уредба – същата е като старата. Защо протестират – не мога да ви отговоря. Освен това тези хора подхождат доста некоректно, защото разпространяват лъжа. Те създават обществено мнение на базата на една огромна лъжа, че заведенията можело да работят до 22.30 ч. – новият закон това определял, и след това трябвало да бъдат затворени и нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно. Законът за защита от шума в околната среда третира единствено въпросът за озвучаването. И то трябва да бъде забранено, съгласно новия закон от 23.00 ч. до 8.00 часа“, посочи Симеонов и уточни, че не се забранява работата на заведенията. „С тази лъжа се опитват да привлекат поддръжници на този въпросен протест, който според мен няма да се състои“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: Организаторите на този протеста срещу Закона за шума събират участници с лъжа

НФСБ: Организаторите на този протеста срещу Закона за шума събират участници с лъжа

27 Юни 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. През последната седмица в социалните мрежи върви организацията на „протест“ срещу новия Закона за защита от шума в околната среда. Уважаваме правото на свободно изразяваме на мнение, но не и разпространяването на неистини и откровени лъжи. Това се казва в позиция на Национален фронт за спасение на България (НФСБ), изпратена до медиите.
„Организаторите на този протест събират участници именно с лъжа. Те твърдят, че законът забранява работата на заведенията след 22.30 ч. – нещо, което категорично не отговаря на истината и не присъства като текст в закона. Никой не спира работата на заведенията. Според чл. 16 А, ал.2 от Закона за защита на шума в околната среда се забранява единствено озвучаването на открити площи във времето между 14 и 16 ч. следобед и 23.00 ч. до 08.00 ч. през нощта“, се казва още в позицията на НФСБ.
Никой не пречи на българските граждани да се веселят. Въвежда се единствено ред – така, че тези, които се веселят да не пречат на тези, които искат да почиват. Категорично възразяваме срещу подобни опити обществото ни да бъде подведено от хора, които използват лъжи, за да оправдаят собствените си нарушения на законите в Р. България., заявяват от НФСБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Срещу Закона за шума протестират нарушителите

Валери Симеонов, НФСБ: Срещу Закона за шума протестират нарушителите

26 Юни 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Срещу Закона за шума протестират нарушителите – хора, които вече са санкционирани с протоколи и актове. Те са направили сдружение и сега ще правят някаква имитация на протест. Като ще протестират срещу ограничения, които ги има и в съществуващия закон, от 2006 г. Защото, Законът за шума, в който има ограничения за озвучаване нощно време, действа от 1 януари 2006 година. Това заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти” Валери Симеонов в предаването „Още от деня” на БНТ тази вечер, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
Той беше категоричен, че Законът за защита от шума в околната среда, приет от Парламента през миналата седмица, ще въведе ред. „Защото досега българският туризъм пъшкаше от огромните суми, които трябваше да плаща заради рекламации от страна на чуждестранните туристи. Те стоят тук 7 или 14 дни, правят рекламация заради това, че не са могли да спят и българските хотелиери изплащат на големите туроператори огромни суми, без да носят вина. Просто защото в съседство е имало дискотека, която е побърквала чужденците”, посочи Валери Симеонов.
Той беше категоричен, че Законът за защита от шума не е единствено за Черноморието, а засята цялата страна.
„Президентът за пореден път се показа като политик, а не като президент на нацията”. Така Валери Симеонов отговори на въпрос на водещата за наложеното от страна на президента вето за Черноморието.
„Защото мотивите, с които той върна законопроекта са, че не са осигурени места за свободно поставяне на палатки, за т.н. диво къмпингуване. Този мотив е лишен от основание, защото в закона е заложен срок за обособяване на такива места и този срок е след година и половина, тези места да бъдат обособени в общински, държавни или частни имоти”, подчерта Валери Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Никой политик не обикаля да дърпа кабели

Валери Симеонов, НФСБ: Никой политик не обикаля да дърпа кабели

24 Юни 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Никой политик не обикаля да дърпа кабели. Работата на вицепремиера в мое лице беше просто да дам кураж на институциите да спазват закона. Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той обясни, че от 14:00 до 16:00 часа, от 23:00 до 8:00 часа правомощията са само и изцяло на полицията. Вече няма да се налага и издаване на специална заповед за извършване на нощни измервания от РЗИ.
Симеонов обясни и какво ще се случи, ако се получи сигнал за силен шум в определено заведение. "След сигнал на 112 полицейския патрул трябва да иде на място, да издаде писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако това не се случи, полицейския служител затваря принудително заведението за 3 дни. Първо се затварят кухнята и бара, а след това се изчаква да се изпразнят масите и то се затваря", каза още лидерът на НФСБ и добави, че при следващо нарушение в рамките на година, обектът ще бъде затворен за 14 дни, а полицаите ще имат право и да изземват техника.
Бившият вицепремиер поясни, че за последната седмица е имало 4 сигнала за шум от заведения и над 70 – за шумни ромски сватби в бургаския квартал „Победа”.
А на въпроса дали може курортите да се разделят на такива, където да е позволен шума и на такива, където трябва да е тихо той отговори лаконично: „Невинаги обслужването на клиентите трябва да е цел на държавния туризъм”. А целта му била българският туризъм да стане малко по-доходен. Понеже всички курорти в България са проектирани като семейни.
Той определи намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас като инфалтивно надпреварване между ГЕРБ и опозицията. „Не бива партиите да бъдат като коне състезатели на хиподрум. Това заплашва да деанонсира коалиционното споразумение", заключи Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Табаков, Постоянна комисия по туризъм в Общински съвет-Бургас: Нововъведенията в Закона за защита от шума в околната среда са поредният удар по малкия и средния бизнес

Живко Табаков, Постоянна комисия по туризъм в Общински съвет-Бургас: Нововъведенията в Закона за защита от шума в околната среда са поредният удар по малкия и средния бизнес

21 Юни 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нововъведенията в Закона за защита от шума в околната среда са поредният удар по малкия и средния бизнес. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Живко Табаков от Постоянната комисия по туризъм в Общински съвет-Бургас. „Проблемът идва от това, че при приемането на този закон не се правят разграничения по отношение на урбанизираните територии или градски национални курорти и райони с туристическо значение като национални курорти, имам предвид деветте курорта на територията на България – Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Свети Константин и Елена, Елените, Дюни, ММЦ Приморско, Боровец и Пампорово“, уточни той.
Табаков заяви, че райони с туристическо значение са всички градчета и общини като Созопол, Приморско, Царево - населени места, които са предимно туристически. „Моето лично мнение е, че минимумът на работно време поне в тези райони трябва да бъде до 00.00 часа, тъй като в часовете между 23.00 и 00.00 часа е периодът, в който туристите и хората, които са дошли да се забавляват и почиват, правят повече поръчки, което значително се отразява на оборота в заведенията“, посочи Табаков. Според него оттук нататък бизнесът може само да изрази своето недоволство, защото този закон е приет на второ четене и едва ли ще бъде преразгледано отново.
„Не съм на мнение, че не трябва да има взети мерки по отношение на ограничението, тъй като много голяма част от почиващите след полунощ искат да почиват и затова специално за националните курорти органичението да е след 00.00 часа“, каза още Табаков.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хотелиери и неправителствени организации подкрепиха Валери Симеонов за приетия Закон за защита от шума

Хотелиери и неправителствени организации подкрепиха Валери Симеонов за приетия Закон за защита от шума

21 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Асоциации на хотелиери и неправителствени организации излязоха с благодарствени писма до Валери Симеонов за това, че е започнал битката срещу шума и е отстоял докрай позициите си за приемането на Закона за защита от шума в околната среда в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ПП НФСБ.
„Най-накрая в тази проблемна материя се прие закон, който да определя правилата на играта и да се знае кой контролира и чия е отговорността , а не както досега беше разпръсната на хиляда места, което според нас беше предпоставка да не работи закона“, се казва в писмо до Валери Симеонов на Съюза на хотелиерите – к.к Златни пясъци и Съюза на собствениците за развитие на к.к Златни пясъци.
„Считаме, че с приемането на промените в Закона за защита от шума в околната среда хотелиерите ще бъдат защитени и се надяваме да не се стига до рекламации от гостите зарази високите нива на шума, както беше досега“, се казва още в благодарственото писмо.
„От името на членовете на Национална асоциация „Българско Черноморие“ ви благодарим за упоритостта Ви да работите единствено и само в полза на гражданите. Поредното доказателство за това са приетите от Народното събрание промени в Закона за защита от шума в околната среда, които Вие инициирахте. До вчера закон имаше, но той не беше въведен в експлоатация. Не действаше, с изключение на периода, когато бяхте заместник министър-председател“, се казва в благодарствено писмо на Национална асоциация „Българско Черноморие“.
„Новоприетите разпоредби, които упълномощават полицейските служители да упражняват действен контрол на място и да прекратяват в момента на проверката силната музика или друг вид шум, извън нормите на закона, особено в периода 23.00 - 08.00 часа, създават условия за по-спокоен живот. Промените, които задължават заведенията с удължено работно време да спазват нормите на закона са изключително полезни за обществото. Обикновено тези заведения са дискотеки на открито или заведения, намиращи се в жилищни сгради“, се казва още в писмото.
С благодарствено писмо до Валери Симеонов излезе и СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър“. „Изказваме своята благодарност към Вас и всички народни представители, подкрепили измененията в Закона за защита от шума в околната среда. Надяваме се, че с влизането на промените в сила отговорните институции ще започнат стриктното им прилагане, ще бъде прекратена порочната практика определени юридически лица да бъдат предупреждавани за предстоящите проверки или да бъдат покровителствани от контролните органи, ще се реагира незабавно по сигналите към телефон 112“, се казва в писмото до Валери Симеонов.
С благодарствено писмо излязоха и от Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, както и УС на Българска асоциация на собствениците в туризма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов: С промените в Закона за защита от шума в околната среда органите на МВР се задължават да реагират при всеки сигнал за нарушаване на нощната тишина

Валери Симеонов: С промените в Закона за защита от шума в околната среда органите на МВР се задължават да реагират при всеки сигнал за нарушаване на нощната тишина

19 Юни 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. С приетите окончателни промени в Закона за защита от шума в околната среда органите на МВР се задължават да реагират при всеки сигнал за нарушаване на нощната тишина. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той посочи, че законът ще сложи край на безобразията с шума в страната. „Приетия закон, с който се гордея, е постигнат след година и половина блъскане. Не само се дава пълна свобода, а се задължават органите на МВР без да търсят съдействие на институция да отидат и да разпоредят незабавно прекратяване на озвучаването в заведението или ако това не бъде направено, веднага да запечатат обекта за три дни. Те не просто имат това право, те са задължени да го правят. Препоръчвам на всички български граждани, които са жертви на този шумов терор, да не стискат зъби, а да сигнализират за всички случаи на нарушаване на нощната тишина между 23.00 и 8.00 часа“, добави Валери Симеонов. Той уточни, че освен затваряне на обектите е предвидена санкция и за конфискуване на озвучителните уредби. „Вече имаме закон, с който България може да се гордее. България се нарежда между първите държави в Европа с такъв закон“, добави Валери Симеонов. Той обясни, че след подаване на сигнала на тел. 112, той се препраща до съответното полицейско управление, към което попада източникът на шумово замърсяване. Дежурният полицай е длъжен да извърши незабавно разпореждане, уточни лидерът на НФСБ. Валери Симеонов подчерта, че за дневния шум също има регламент, който е опростен и усъвършенстван.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Мерките в Закона за шума са повърхностни

Христо Проданов, БСП: Мерките в Закона за шума са повърхностни

19 Юни 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Мерките в Закона за шума са повърхностни. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред журналисти във връзка с приетия на второ четене Закон за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Законът за шума не е свързан само с летния сезон, защото законодателство в България не се приема само за Черноморското крайбрежие, той се приема за територията на цялата страна. Ние сме за това да има строги регламенти във връзка с шума в околната среда. Това, което се предлага са мерки, които са според нас са повърхностни“, допълни Проданов. Той посочи, че БСП е направила няколко предложения, които не са приети. „Едно от тези предложения беше моето- за увеличение на диапазона, в който забраната за шум важи. Нашето предложение беше вместо от 23.00 ч. в летните месеци юни, юли и август забраната да бъде от 24.00 ч.“, каза той. Според Проданов 8 часа са достатъчни за пълна тишина, за да може човек да се наспи и възстанови. „Другото, което знаете, че в България, на Черноморското крайбрежие има открити заведения, които чакат тези три месеца в годината, за да изкарат някакви пари, да реализират някаква печалба, съответно да платят данъци за тяхната дейност. Ние предлагахме това, но то не се прие", коментира той. "Законодателството и ролята на приемането на един закон е да регулира взаимоотношенията между различните обществени групи. Тук става въпрос за регулиране на взаимоотношенията между гражданите и бизнес“, посочи Проданов. Според него други притеснения има по отношение на контролните органи. „Вие сами сте свидетели, че полицията не може да се справи с шума и по ромските махали, заведения, дискотеки, сега се предлага това да се контролира от държавни инспектори“, уточни още зам.-председателят на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Честито на всички български граждани и на всички, които желаят да почиват на българските курорти

Валери Симеонов, НФСБ: Честито на всички български граждани и на всички, които желаят да почиват на българските курорти

19 Юни 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Честито на всички български граждани и на всички, които желаят да почиват на българските курорти. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Валери Симеонов обясни, че със законопроекта се оправя безумие, в което се е определяло кой има право да извършва констатации на нарушението, констативни актове и наказателно постановление. „От тази група бяха изключени общината и кмета. Поправяме тази неволна грешка на законодателя и си даваме правомощията и на общината да не си измива ръцете и когато има сигнали за силен шум. Най-накрая както предполагам, че знаете завишаваме всички финансови санкции. Санкциите стигат до размер 12 хил. лв. Те не са свързани и са независими от другите административни мерки, които ви изброих преди малко – това са затварянето на обекта и изземването на веществени доказателства“, коментира още Симеонов.
„Искам да благодаря за много сериозната работа, усилия, труд, време и професионализъм, които бяха вложени при подготовката на този закон от правната дирекция на Министерство на здравеопазването и на МВР. Искам да благодаря на специалистите, сътрудниците от Здравна комисия, които само до преди няколко дена успяхме да създадем един действащ, опростен и ефективен закон“, коментира още Симеонов. Според него МВР също са доволни от промените в закона. „Досега тяхната дейност не беше ефективна“, допълни още Симеонов. „Законът за шума ще облекчи работата на МВР“, добави Симеонов. По думите му „пиесата става едноактова“. "Няма фигаро-тук – фигаро –там", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Със Закона за шума не ограничаваме обществените събрания и митинги, а слагаме край на вакханалията на шума в България

Валери Симеонов, НФСБ: Със Закона за шума не ограничаваме обществените събрания и митинги, а слагаме край на вакханалията на шума в България

19 Юни 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Със Закона за шума не ограничаваме обществени събрания, митинги и прочее, а слагаме край на вакханалията на шума в България. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с приетия Закон за защита от шума в околната среда на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че приетите текстове ограничават от 22.00 ч. възможността за зареждане на търговски обекти. По думите му в късните часове се ограничават и надутите уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и велосипеди. „Забранява се озвучаването от плаващи транспортни средства, кораби, плаващи дискотеки, и прочее нововъведения на туристическия бизнес. Изрична забрана се въвежда за строителни дейности. Определят се в последната алинея изключенията, а те могат да бъдат тези, които конкретните общински съвети са регламентирали със специална наредба“, допълни Симеонов. Той подчерта, че не всички заведения се подлагат на проверки и измервания. „Само при промяна на предназначението и откриването на нови заведения се прилага нов режим“, уточни Валери Симеонов. „Другият нов момент бих го определил като доста оригинален е подходът при регламентирането на контрола върху нарушенията. Контролът в периода 23.00 – 8.00 ч. на Закона за шума се възлага само и единствено върху органите на МВР. Това прави законът действащ, опростен и ефективен. Към момента контролът на нивата на шума се възлагаше на 6 министерства плюс общините. Както е казано – много баби, хилаво дете“, каза още Симеонов. Според него с този закон ще се сложи край на вакханалията на шума в България. „Органите на МВР са тези, които ще осъществяват контрола първо върху обектите, които шумят и създават шум в околната среда, второ върху озвучителните средства, които са изкарани на улиците на платформи и ремаркета. Те също ще бъдат контролирани от МВР и на трето място пътните превозни средства“, каза още лидерът на НФСБ. По думите му друга промяна е отреагирането на жалби по отношение на шум от заведения в жилищни сгради. „Ние предлагаме и беше прието, че заведенията, които са в многофамилни сгради при подаване на жалби се подлагат на същия режим на измерване от лабораториите към РЗИ и съответно на тях могат да им бъдат отнети разрешенията за съответствие“, допълни още Симеонов. Според него заведенията, които в момента съществуват и работят и за които няма да се прилага режим за ново освидетелстване, са обект на жалби и към тях се прилага цялата строгост на закона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Гордея се, че Законът за шума е един от малкото такива закони в ЕС, България е държава флагман в борбата с вредното явление

Валери Симеонов, НФСБ: Гордея се, че Законът за шума е един от малкото такива закони в ЕС, България е държава флагман в борбата с вредното явление

19 Юни 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Гордея се, че Законът за шума е един от малкото закони в ЕС, България е държава флагман в борбата с вредното явление. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че можем спокойно да започнем с една добра констатация, че днес е един добър ден за българската нация. Днес беше приет Законът за защита от шума в околната среда", обяви той. "От днес вече законът е приет и предстои публикуването му в Държавен вестник. Този закон е изключително необходим и актуален с оглед докладите на Световната здравна организация и завишените изисквания на ЕК за допустими нива на шума, с оглед на тежките поражения, които той нанася на хората при условията на съвременната цивилизация“, каза още Симеонов. Според него с тези промени се допринася за превръщането на България в една държава, флагман в борбата с това вредно явление.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от шума в околната среда

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от шума в околната среда

19 Юни 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за защита шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе приет на първо гласуване на 12 юли 2018 г. Промените имат за цел да осигурят опазването на здравето на населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение.
Текстовете забраняват озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 до 8.00 ч. За същия период се забранява излъчването на шум и при строителство. Изключение ще правят религиозни храмове, железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.
За нарушение на разпоредбите законодателят предвижда физическите лица да се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци да се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв. При повторно нарушение физическите лица ще се наказват с глоби от 2000 лв. до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 5000 лв. до 12 000 лв.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 1000 лева ще бъде глобата за гражданите за шум на открито, за фирмите санкциите достигат до 6 000 лева

До 1000 лева ще бъде глобата за гражданите за шум на открито, за фирмите санкциите достигат до 6 000 лева

19 Юни 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие окончателни промени в Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За нарушение на разпоредбите се предвижда физическите лица да се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци да се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 6 000 лв. При повторно нарушение физическите лица ще се наказват с глоби от 2000 лв. до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 5000 лв. до 12 000 лв.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Предлагаме забраната за шума да бъде регламентирана от 24.00 до 8.00 часа

Христо Проданов, БСП: Предлагаме забраната за шума да бъде регламентирана от 24.00 до 8.00 часа

19 Юни 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме забраната за шума да бъде от 24.00 до 8.00 часа. Това каза депутатът от ПГ на БСП Христо Проданов в дебатите по промените в Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Настоящите текстовете предвиждат забрана за озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 до 8.00 ч. Проданов обяви, че група народни представители предлагат удължаване на часовия пояс на забраната, вместо от 23.00 до 8.00, тя да бъде от 24.00 до 8.00 часа. „Осем часа е напълно достатъчно време за почивка. През трите летни месеца до 22.30 часа е светло. Трябва да има оптимален срок тази забрана да влиза от полунощ“, посочи той. „Много заведения в страната и по Черноморското крайбрежие са открити и работят усилено през това време, за да реализират печалба“, коментира Проданов. Според него интересите на малкия и средния бизнес биха били удовлетворени, ако забраната влиза в сила с един час по-късно.
Според лидера на НФСБ Валери Симеонов има бизнеси в страната, които работят в нормален работен ден. По думите му 85% от работещите са заети в малките и средните предприятия, затова няма нужда часовият пояс на забраната да се изменя. „За седмица, от 10-16 юли, имаме четири сигнала за шум в Община Несебър. Само четири са за шум от заведения в Несебър“, отбеляза той. Това според него показва, че голяма част от заведенията са намалили шума заради по-строгите мерки.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите забраниха шума на открито от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 ч. до 8.00 ч.

Депутатите забраниха шума на открито от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 ч. до 8.00 ч.

19 Юни 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 ч. до 8.00 ч. депутатите забраниха шума на открити площи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за защита от шума в околната среда на второ четене. Предвижда се забрана за озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 до 8.00 ч. За същия период ще се забранява и шума при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.
В рамките на разискванията зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев предложи изключение да правят и религиозните храмове. „Няма как да забраним на християнските ни камбани да бият на Великден в 0.00 ч. вечерта, нито на утренята сутринта преди 8.00 ч. За другите религии също има начини за озвучаване“, каза Цонев. От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова направи друго редакционно предложение- забраната да важи за територията на религиозни храмове, за да бъде коректно изписано в законопроекта. Предложението на д-р Дариткова бе прието със 103 гласа "за", 1 "против" и 35 "въздържали се". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също предложи редакционна поправка на предложението на Йордан Цонев от ДПС. „Има хора, които в определен район не изповядват съответното вероизповедание, има хора, които не изповядват никакво вероизповедание. Лично аз не възразявам срещу една такава поправка, но все пак нека да добавим текст, който да задължава това озвучаване да бъде съобразно нормите на съответната наредба на Министерство на здравеопазването“, каза Валери Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа окончателни промени в Закона за защита от шума в околната среда

Парламентът ще разгледа окончателни промени в Закона за защита от шума в околната среда

19 Юни 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа окончателни промени в Закона за защита шума в околната среда. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе приет на първо гласуване на 12 юли 2018 г. Промените имат за цел да осигурят опазването на здравето на населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение. Текстовете предвиждат забрана за озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 до 8.00 ч. За същия период ще се забранява излъчването на шум и при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.
За нарушение на разпоредбите законодателят предвижда физическите лица да се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци да се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв. При повторно нарушение физическите лица ще се наказват с глоби от 2000 лв. до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 5000 лв. до 12 000 лв. Предлага се от обхвата на закона да се изключат митинга и манифестацията. Досега той не се прилагаше за шум на работните места, в транспортните средства и в зони на военни действия.
На вниманието на народните представители се поставя проект на решение за приватизация на обособена част от имуществото на „Пристанище Видин“ ЕООД – Видин. Депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.