НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Общинският съвет прие пет решения във връзка с наложените финансови корекции на Общината по проекти за общо 600 000 лв.

Смолян: Общинският съвет прие пет решения във връзка с наложените финансови корекции на Общината по проекти за общо 600 000 лв.

17 Юни 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. След повече от три часа дебати, Общински съвет – Смолян прие пет решения във връзка с наложените финансови корекции на Община Смолян по проекти за общо 600 000 лв., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.
Първото решение предвижда кметът на Община Смолян Николай Мелемов да запознае Общински съвет с цялостната информация по издадените решения за финансови корекции по Оперативна програма (ОП) „Региони в растеж“ и ОП „Добро управление“. С второто решение, общинските съветници задължиха кмета Мелемов да съобрази прилаганите методики за комплексна оценка на офертите при всички предстоящи обществени поръчки с мотивите за налагане на финансови корекции на управляващия орган по ОП „Региони в растеж“ и управляващия орган на ОП „Добро управление“ и постановените съдебни решения във връзка с наложените на община Смолян финансови корекции. Трето решение гласи, че с оглед недопускане на бъдещи финансови корекции по проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в град Смолян“, както и за всички обществени поръчки, които не са приключили, се препоръчва на кмета на Община Смолян да прекрати изпълнението на обществена поръчка „Изпълнение строителни и ремонтни работи на общински сгради“ от 1 март 2019 г. С четвъртото си решение Общинският съвет препоръчва на кметът на Смолян да потърси дисциплинарна и служебна отговорност на лицата, допуснали нарушенията, довели до финансовите нарушения. Петото решение взето на днешното заседание на местния парламент гласи: „Председателят на Общински съвет да изпрати материалите от заседанието на Окръжна прокуратура – Смолян, която да прецени необходимостта от извършване на проверка с оглед на евентуални извършени престъпления от длъжностни лица в Община Смолян, участвали в подготовката и реализацията на проектите, по които има наложени финансови корекции“.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Близо три часа в Общинския съвет продължават разискванията за наложените финансови корекции на Община Смолян по проекти за общо 600 000 лв.

Смолян: Близо три часа в Общинския съвет продължават разискванията за наложените финансови корекции на Община Смолян по проекти за общо 600 000 лв.

17 Юни 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. В Общински съвет – Смолян се провеждат разисквания за наложените финансови корекции на Община Смолян по проекти за общо 600 000 лв., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Близо 3 часа продължават дебатите по единствената докладна записка, внесена от група общински съветници за разглеждане в рамките на провеждащата се сесия: „Наложени финансови корекции на Община Смолян, от управляващите органи по десет проекта, финансирани от ОП „Добро управление“ и ОП „Региони в Растеж“ в размер на 600 000 лева, поради допуснати груби нарушения на Закона за обществени поръчки и Правилника за неговото приложение“.
От името на вносителите на докладната записка Филип Топов заяви, че тази докладна записка е внесена поради получена информация от медиите и коментари в обществеността за наложени санкции по отношение на Община Смолян при възлагане на обществени поръчки за изпълнение на проекти по европейски програми, финансирани с европейски средства. „Община Смолян е кандидатствала по две оперативни програми и е провела обществени поръчки по 10 проекта сред като управляващия орган Министерски съвет е извършил проверка по начина на обявяването на обществената поръчка и възлагане на изпълнението й, пренебрегвайки че има нарушение на нормативните актове, решава да наложи и налага тази корекции. Недоволна от решението на управляващия орган, Община Смолян обжалва това решение пред Административен съд – Пловдив – 7 дела и Административен съд – София – две дела. Съдилищата на първа инстанция потвърждават мотивите на управляващия орган, като отхвърля жалбите на Общината“, поясни Топов.
Председателят на комисията по бюджет и финанси в Общински съвет – Смолян, Стоян Иванов заяви, че са наложени 600 000 лв. финансови корекции по проекти, но срещу тях стоят 130 000 000 лв. инвестиции от 2011 до 2019 г. по времето на двата мандата на кмета Николай Мелемов. Той посочи и всички проекти реализирани за жителите на община Смолян за посочения период. Иванов припомни, че при встъпването си в длъжност през 2011 г., Мелемов е поел Общината със запорирана и празна сметка и милиони задължения от предишното ръководство на Общината. Той обобщи, че за тези години ръководството на Община Смолян и кмета Николай Мелемов освен направените инвестиции за милиони, са успели да стопят милиони от наследените дългове. „Три месеца преди края на мандата, Мелемов оставя една стабилна финансова рамка, ниски и устойчиви данъци, а Общината е в стабилно и устойчиво състояние“, обобщи Иванов.
Кметът Николай Мелемов заяви, че финансови санкции по проекти се налагат на всички общини в страната, а наложените санкции на Община Смолян са минималните в размер на 5 %, а крайната дума за това дали има допуснати нарушения при обществените поръчки ще реши съда. Заместник-кметът Марин Захариев посочи пред общинските съветници, че за първи вижда Общински съвет да се занимава с нещо, което е предмет на висящо дело в съда. „Чакаме ВАС и сами си раздаваме присъди. В разговорите ми с управляващия орган става ясно, че всички спестявания от намалени обществени поръчки и финансови корекции се разпределят за допълнителни обекти. Сега ни карат юни, юли и август да дадем допълнителни проекти, за да останат тази пари в Смолян. Не се гордеем, че имаме такива санкции, но всички общини имат такива корекции през всички години откакто сме в Европейския съюз. Има общини с по 100 % корекции. Това е неприятен факт, с който всички се борим“, каза още Марин Захариев.
Дебатите в Сесийната зала на Община Смолян продължават с изказвания на съветници от всички групи в местния парламент.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.