НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Борис Джонсън отказа участие в първия телевизионен дебат с колегите си от КП, но прие да се включи във втория

Politico: Борис Джонсън отказа участие в първия телевизионен дебат с колегите си от КП, но прие да се включи във втория

17 Юни 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съперниците на сочения като най-вероятния следващ министър-председател на Великобритания – Борис Джонсън, го разкритикуваха остро заради отказа му да присъства на първия телевизионен дебат между претендентите за лидерския пост в Консервативната партия. В резултат бившият първи дипломат на Лондон се съгласи да се включи във втория, който ще се проведе по-късно тази седмица, пише изданието Politico в европейската си редакция.
Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, който заедно с още четирима кандидати взе участие в дебата по Канал 4 в неделя, попита: „Ако екипът на Борис не го пуска да разисква с петима приятелски настроени негови колеги, то как ще се справи той с 27 страни от Европейския съюз?“.
Джонсън, който потвърди, че ще вземе участие във втория телевизионен дебат за BBC по-късно тази седмица, беше представен от… празен подиум.
В ожесточен дебат Хънт и други кандидати за наследник на поста на Тереза Мей се сблъскаха с бившия министър по Брекзит Доминик Рааб за неговата готовност да се опита да спре парламента да приеме излизането на страната от ЕС без споразумение, в случай на неуспех на предоговарянето му с Брюксел.
Уточнява се, че депутатите от Консервативната партия ще гласуват отново във вторник, като кандидатът, който събере най-малко гласове, ще отпадне от състезанието. Това ще важи и за всички останали, които получат по-малко от 33 гласа. Друг кръг на гласуване ще се проведе в сряда, а след това предстоят два кръга в четвъртък, когато ще останат само двама кандидати. Всички кандидати, които все още са в състезанието, ще участват във втори телевизионен дебат за BBC във вторник вечерта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Борис Джонсън отказа да участва в телевизионния дебат между кандидатите за лидер на Торите

Huffington Post: Борис Джонсън отказа да участва в телевизионния дебат между кандидатите за лидер на Торите

16 Юни 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън беше представен от празна катедра по време на дебата между кандидатите за лидер на Торите по телевизионния канал BBC в неделя вечерта, след като лидерът в надпреварата за наследник на Тереза Май отказа да вземе участие, пише британското издание Huffington Post.
Дебатът се нажежи по няколко точки, като участниците спориха за плановете си за Брекзит, а Стюарт обвини съперниците си за "мачизма".
Но Джонсън, който е на път да стане министър-председател само след няколко седмици, се изплъзна от събитието.
Кришнан Гуру-Мърф, модератор на дебата,откри предаването, като каза на Джонсън, че му остава време да вземе „такси от Северен Лондон“ до мястото.
Говорейки от трибуната, Джереми Хънт попита: „Къде е Борис? Ако не може да разисква с петима колеги как би могъл да преговаря с ръководителите на 27 държави-членки? "
За разлика от останалите пет кандидати, Джонсън досега не успя да се съгласи да отговори на въпроси от политически репортери в Уестминстър в понеделник.
Всички шестима, включително Джонсън, ще се изправят пред депутатите от Консервативната партия на изборите в парламента в понеделник преди второто гласуване във вторник. Но то ще се проведе зад закрити врати.
Кандидатите трябва да осигурят подкрепата на 33 депутати, за да преминат към следващия кръг на гласуване. Всеки, който не успее да достигне този праг, се елиминира от състезанието.
Джонсън се съгласи да вземе участие в дебата на Би Би Си във вторник вечерта, след като бройката на съперниците му намалее.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън води пред съперниците си за лидерския пост според последни проучвания

The Times: Борис Джонсън води пред съперниците си за лидерския пост според последни проучвания

16 Юни 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Напредъкът на Борис Джонсън към Даунинг стрийт изглежда неудържим, тъй като водещите му съперници започнаха да се оглеждат за работа в кабинета му и нова анкета показа, че избирателите вярват, че той е единственият кандидат за лидер, който може да спечели следващите избори, пише британският вестник The Times.
Двама от съперниците на Борис Джонсън - Майкъл Гоув и Саджид Джавид - използваха интервюта с The Sunday Times за кодирани намеци за търсене на работа в евентуален бъдещ кабинет на Борис Джонсън.
Проучването на YouGov постави Брекзит партията на първо място с 24%, три пункта пред консерваторите и лейбъристите, работейки в полза на Джонсън, който ще трябва да отнеме от гласовете за партията на Найджъл Фарадж.
Около 47% от гласоподавателите смятат, че Джонсън може да спечели следващите избори и само 22% не са съгласни. Само 15% смятат, че най-близкият му съперник, Джереми Хънт, може да спечели нов мандат за управление.
Проучването установи също, че Джонсън е единственият кандидат, който ще убеди избирателите да се обърнат към торите - 22% заявяват, че е по-вероятно да гласуват за консерваторите, ако той е лидер. Никой от опонентите му не е получили повече от 8%. Той обаче остава разделяща фигура, като 22% казват, че ще обедини нацията срещу 48%, които не са съгласни.
Бившият министър Естер Маквей обяви снощи, че го подкрепя, след като той се съгласи да включи в плановете си за управление аспекти от идеите й за развитие на партията. Екипът на Джонсън също се надяваше, че ще спечели одобрението на Мат Хенкок, здравния министър, който отпадна в петък. Той е под натиск от своя стар бос Джордж Осбърн да подкрепи Джонсън в замяна на по-голям пост.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Шок за Борис Джонсън: Филип Хамънд отказа да служи като финансов министър ако той е премиер заради нежеланието му да даде 50 милиарда евро на Брюксел

The Daily Express: Шок за Борис Джонсън: Филип Хамънд отказа да служи като финансов министър ако той е премиер заради нежеланието му да даде 50 милиарда евро на Брюксел

14 Юни 2019 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Филип Хамънд отхвърли Борис Джонсън като кандидат за нов премиер на Великобритания и заплаши да подаде оставка от позицията си на финансов министър ако евроскептикът стане министър-председател, пише The Daily Express.
Хамънд каза, че няма да служи под премиер, който е готов да напусне ЕС без сделка, както е предложено от г-н Джонсън и други претенденти да станат следващия лидер на Консервативната партия. Хамънд, който говори пред репортерите в кулоарите на среща на финансовите министри на ЕС в петък в Люксембург, също предупреди всеки, който успее да наследи Тереза Май, да не задържа британските задължения към блока. Той каза: „Не мисля, че става въпрос за личности, а за политики.
Преди да мога да служа в някое правителство, бих искал да погледна политиката, която премиерът определя. Не бих могъл да служа в правителство, което иска да напусне Европейския съюз без сделка“.
Г-н Джонсън каза, че Великобритания трябва да бъде готова да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври и че спирането на близо 39 млрд. паунда (50 млрд. евро), които Тереза миналата година се съгласи да плати на ЕС, може да помогне на Великобритания да постигне по-добра сделка.
Хамънд заяви: „Винаги сме казвали, че Великобритания е страна, която изпълнява задълженията си.
Поне част от договорената сума за плащане е част от задълженията ни по съществуващия дългосрочен бюджет на ЕС.
Така че не бих препоръчал на някой от моите колеги да заплашва да задържи плащанията, които са част от съществуващо задължение на Обединеното кралство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Излизането от ЕС без споразумение може да се предотврати само като се подготвяме за Брекзит без сделка

Борис Джонсън: Излизането от ЕС без споразумение може да се предотврати само като се подготвяме за Брекзит без сделка

14 Юни 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън, който е фаворит да стане следващият премиер на Великобритания, обеща, че ще изказа Обединеното кралство от Европейския съюз до 31 октомври 2019 година и посочи, че Лондон може да избегне Брекзит без сделка само като се подготви за излизане без споразумение, предава Reuters.
Бившият външен министър и кмет за Лондон е голям фаворит да наследи Тереза Мей като министър-председател. Той спечели подкрепата на 114 от 313 депутати от Консервативната партия на първия тур на гласуването в четвъртък, което е близо три пъти повече от най-близкия му съперник.
Съревнованието минава под знака на темата за това кога и как Великобритания ще напусне Съюза.
В първото си интервю от началото на кампанията, Джонсън даде категорично обещание, че Брекзит ще се случи до последния краен срок на 31 октомври, а Великобритания трябва да се подготви за излизане от сделка, което според него няма да бъде катастрофа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The London Evening Standard: Един от претендентите за лидерския пост в КП оттегли кандидатурата си

The London Evening Standard: Един от претендентите за лидерския пост в КП оттегли кандидатурата си

14 Юни 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. В изявление за столичния вестник The London Evening Standard бившият здравен министър на Великобритания Мат Хенкок обяви оттеглянето си от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия. Така претендентите за наследник на Тереза Мей намаляха до шест.
„Реших да се оттегля от надпреварата и да изясня кой е най-добрият начин за постигане на ценностите, от които се интересувам дълбоко", обясни Хенкок в първото си интервю след първото гласуване за ръководния пост в партията на торите.
Хенкок ще проведе разговори с останалите шестима кандидати в надпревата, включително и с Борис Джонсън, преди да реши кого да подкрепи, подчертават от редакцията.
Той отвори вратата към одобряването на водещ, като г-н Джонсън, Джеръми Хънт или Майкъл Гоув, като каза, че неговият основен призив за „свежо лице“ за бъдещето е бил изгубен в шум за незабавното разрешаване на Brexit.
„Опитвах се да заложа аргумента, че трябва да се съсредоточим върху кандидат, който има визия за бъдещето, но е ясно, че партията търси такъв за уникалните обстоятелства, пред които сме изправени сега", коментира Хенкок.
Със своята 40-годишна възраст, бившият министър на здравеопазването бе най-младият кандидат, останал в битката за „трона“ на Тереза Май в Консервативната партия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Торите критикуват Борис Джонсън заради отказа му да участва в телевизионен дебат

The Times: Торите критикуват Борис Джонсън заради отказа му да участва в телевизионен дебат

14 Юни 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кандидатът за лидерския пост в Консервативната партия Борис Джонсън, който спечели първото гласуване в надпреварата, е под силен натиск да се включи в телевизионен дебат с опонентите си, отбелязва британският национален ежедневник The Times.
Победата в първия кръг от гласуването отвори пътя на Джонсън към Даунинг стрийт 10. Бившият външен министър, подкрепящ излизането на страната от структурите на Общността, получи 114 от 313 гласа, подадени в тайно гласуване от депутатите на Консервативната партия в Камарата на общините. Втори с 43 гласа остана Джереми Хънт. След вота кръгът на кандидатите се стесни от 10 на седем.
От всички претенденти единствено Джонсън не е дал съгласието си за участието в телевизионния дебат, което го направи уязвим на атаки от критиците му. Това даде повод на Майкъл Гоув, Доминик Рааб, Мат Ханкок, Саджид Джавид и Рори Стюарт да направят съвместно изявление, с което призовават бившия първи дипломат на Лондон да се включи в дебатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Борис Джонсън крачи уверено към Даунинг стрийт 10 след решителна победа в първия тур на изборите за лидер на торите

Independent: Борис Джонсън крачи уверено към Даунинг стрийт 10 след решителна победа в първия тур на изборите за лидер на торите

14 Юни 2019 | 03:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън крачи уверено към Даунинг стрийт номер 10 след голямата си победа на първия тур от изборите за нов лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания. Той победи най-близкия си съперник Джереми Хънт със 71 гласа, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Джонсън получи 114 гласа срещу 43 за Хънт и 37 за Майкъл Гоув. Бившият външен министър мина над границата от 105, която се изисква за влизане във финалния тур през следващата седмица, когато 160 хиляди члена на „Торите“ ще определят победителя чрез гласуване по пощата.
Аутсайдерите Естер Маквей, Андреа Лийдсъм и Марк Харпър бяха нокаутирани, след като не успяха да преминат прага от 17 гласа, необходими за преминаване към следващия кръг на гласуването във вторник, но секретарят за международно развитие Рори Стюарт, който изключва Брекзит без сделка, премина с 19.
Както пише вестникът, резултатът ще предизвика пазарлъци в коридорите и задните стаички на Уестминстър, докато оцелелите кандидати се опитват да привлекат поддръжниците на елиминираните си съперници.
До края на следващата седмица депутатите ще съкратят претендентите до двама, след което новият премиер ще бъде избран в края на юли от партийни членове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.