НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев е добър специалист, който спазва закона и се бори с пиратството

Министър Младен Маринов: Началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев е добър специалист, който спазва закона и се бори с пиратството

19 Юни 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев е добър специалист, който спазва закона и се бори с пиратството. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Младен Маринов коментира предстоящия протест на кабелните оператори пред сградата на Министерски съвет, който трябва да започне в 13.30 ч. Те недоволстват срещу акцията на ГДБОП срещу разпространението на пиратско съдържание и настояват началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка. „Мисля, че дадохме достатъчно информация по темата. Операцията беше проведена съвместно с Европол и наистина касае много сериозен проблем както за имиджа на страната, така и за държавния бюджет. Тъй като дейностите, извършвани на тъмно, водят до щети за държавния бюджет“, обясни вътрешният министър. Той посочи, че действията са били насочени само и единствено към апаратура и излъчване на програмни продукти без лиценз, което не е засягало доставката на интернет до крайните потребители. „По отношение на оставките – смятам, че Явор Колев е достатъчно добър професионалист и това, което прави, е да спазва закона и да се бори с пиратството и всички незаконни дейности, касаещи интелектуалната собственост“, коментира Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори подкрепя мерките на държавата за пресичане на практиките за нарушаване на авторското право

Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори подкрепя мерките на държавата за пресичане на практиките за нарушаване на авторското право

16 Юни 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) подкрепя мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право. Това се посочва в позиция, изпратена до медиите. От асоциацията заявяват, че като оператори, които работят на светло и спазват законовите изисквания, те подкрепят усилията на държавните органи да сложат край на безпрецедентните практики на кражба на съдържание и укриване на броя на абонатите, които обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар.
„В качеството си на браншова асоциация, която обединява платформени оператори, с пазарен дял над 65%, БАККО изразява позицията, че мерките предприети от държавата и органите на реда за важна крачка към нормализиране на пазара на платена телевизия, на който има около 30% сив сектор“, отбелязват от БАККО.
Браншовата асоциация посочва, че пиратството и ъндъррепортинга създават конкурентни предимства за нарушителите и като цяло нанасят значителни вреди на пазара на разпространение на платена телевизия и добавят, че няма „по-добро“ и „по-лошо“ пиратство, както няма големи, малки и средни оператори, а само такива, които работят на светло и други, които работят в нарушение на закона.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГДБОП отрича проблемите с интернета да са заради акцията им срещу "кабелните пирати" (ОБЗОР)

ГДБОП отрича проблемите с интернета да са заради акцията им срещу "кабелните пирати" (ОБЗОР)

15 Юни 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. След акцията на ГДБОП в четвъртък е спряно пиратското разпространение на телевизия в Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. Това стана ясно на брифинг в ГДБОП. На брифинга присъстваха представители на КРС и началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Явор Колев, който подчерта, че целта на ГДБОП е да изсветли бизнеса с разпространение на телевизионни програми. Колев изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост. „В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК“, каза комисар Явор Колев. Той уточни, че интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. По думите му са иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се е разпространявал до потребителите в съответните градове. Колев допусна, че това може би се използва за нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнати настроенията в полза на „кабелните пирати“.
Такива опити заподозря и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който коментира темата във Варна. „За съжаление, има опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата по време на акцията срещу кабелните оператори“, каза той. Според него е имало обвинения, че едва ли не вследствие на акцията е спряна доставката на интернет. "Нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми, без да има необходимия лиценз. По отношение на доставката на интернет това си и решение на самите оператори и гражданите трябва да потърсят тях", заяви вътрешният министър. "Ние, българите, не сме свикнали да ценим авторските права, но това е бъдещето и мисля, че гражданите, когато купуват дадена услуга, трябва да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Защото много малко се замисляме за това нещо", коментира Маринов. Той добави, че целта на акцията не е била да изненада фирмите, а превенция по отношение на всички тези, които не се насочват към спазване на закона и затова тя ще продължи. Според Младен Маринов пиратството нарушава много сериозно имиджа на страната в световен мащаб и води до сериозни щети на бюджета. "Заради операторите, които не плащат данъци и лицензии, няма постъпления в бюджета, а услугата гражданите си я плащат", каза още той.
Директорът на Дирекция „Контрол“ в КРС Тинка Капитанова изтъкна, че комисията няма правомощия по отношение на съдържанието на електронните съобщения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: При акцията срещу пиратството имаше опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата

Министър Младен Маринов: При акцията срещу пиратството имаше опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата

15 Юни 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Варна. За съжаление има опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата по време на акцията срещу кабелните оператори. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Според него е имало обвинения, че едва ли не вследствие на акцията е спряна доставката на интернет. "Нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми, без да има необходимия лиценз. По отношение на доставката на интернет това си и решение на самите оператори и гражданите трябва да потърсят тях. Ние, българите, не сме свикнали да ценим авторските права, но това е бъдещето и мисля, че гражданите, когато купуват дадена услуга, трябва да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Защото много малко се замисляме за това нещо", коментира министърът на вътрешните работи.
Той добави, че целта на акцията не е била да изненада фирмите, а превенция по отношение на всички тези, които не се насочват към спазване на закона и затова тя ще продължи. Според Младен Маринов пиратството нарушава много сериозно имиджа на страната в световен мащаб и води до сериозни щети на бюджета. "Заради операторите, които не плащат данъци и лицензии, няма постъпления в бюджета, а услугата гражданите си я плащат", уточни той.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Не е прекратяван интернетът в дружествата в Дупница, Гоце Делчев и Кюстендил

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Не е прекратяван интернетът в дружествата в Дупница, Гоце Делчев и Кюстендил

15 Юни 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Не е прекратяван интернетът в дружествата в Дупница, Гоце Делчев и Кюстендил. Това каза комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП по време на брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност, интернет“, заяви Колев и допусна, че това може би се използва за нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнат настроенията в полза на „кабелните пирати“.
„Нашата работа продължава по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост и други престъпления, свързани с това нелегално разпространение“, допълни той. Попитан дали проверките касаят само посочените градове от операцията Колев отговори, че в момента се извършват проверки на голяма част от кабелните оператори по отношение на авторските права. В тези проверки са включени както представители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП. Те имат за цел да се извадят на светло тези оператори, които укриват данъци, абонати, не плащат авторски права и нанасят сериозни щети както на икономиката на страната, така и на носителите на авторски права – легалния бизнес, уточни Колев.
Началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП обясни, че компютърните устройства за телевизионни канали не са нелегални. „Това са технически устройства, които съвсем легално могат да бъдат закупени от магазин. Престъплението тук е друго. Става дума за инсталиране на специализиран софтуер, чрез който включвайки това устройство в интернет можеш да достъпиш до десетки хиляди програми. През миналата година отдел киберпрестъпност на ГДБОП има проведени пет такива операции на територията на цялата страна, касаещи продажбата на устройство за прием на такава телевизия. Ние съвсем ясно отчитаме заплахата от този тип пиратство“, каза комисар Колев и посочи, че според него тя е съвсем малка в сравнение с разпространението на телевизионни канали без авторски права от кабелни оператори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тинка Капитанова, КРС: Комисията регулира и контролира преноса на електронни съобщения,но няма правомощия по отношение на съдържанието

Тинка Капитанова, КРС: Комисията регулира и контролира преноса на електронни съобщения,но няма правомощия по отношение на съдържанието

15 Юни 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за регулиране на съобщенията регулира и контролира преноса на електронни съобщения,но няма правомощия по отношение на съдържанието. Това каза Тинка Капитанова, директор на Дирекция „Контрол“ в КРС по време на брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Капитанова уточни, че КРС регулира и контролира осъществяването на електронни съобщения като изключително има правомощия по отношение на преноса. „Съгласно Закона за електронните съобщения комисията няма правомощия по отношение на съдържанието. Задължението на предприятията, които са регистрирани да осъществяват електронни съобщения, е ежегодно да декларират броя на абонатите. Това е информацията, която събира КРС. Тази информация се обработва и анализира и се предоставя ежегодно в годишния доклад на комисията, който предстои да излезе до края на месец юни тази година за 2018 г.“, допълни Капитанова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми

15 Юни 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми. Това каза комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП по време на брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Колев изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост. „ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега в от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми“, каза още Колев. По думите му за престъпление против интелектуалната собственост се предвижда до 5 години лишаване от свобода, а текстовете в НК, касаещи данъчни престъпления, предвиждат затвор до 8 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в гардовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в гардовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил

15 Юни 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в гардовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. Това каза комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП по време на брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали“, уточни той. „В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК“, каза още Колев. По думите му са иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се е разпространявал до потребителите в съответните градове. „Тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени от носителите на права от големи български, национални телевизионни програми, са над 10,5 млн. лв.“, допълни комисар Колев. Той посочи, че иззетата техника е скъпа. „Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен, че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше“, коментира още Колев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сградата на ГДБОП ще се състои брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост

В сградата на ГДБОП ще се състои брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост

15 Юни 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. .Ще се състои брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост. Това съобщиха от пресцентър на МВР. Брифингът ще се състои от 10.00 часа в сградата на ГДБОП на бул. "Цариградско шосе" 133. Комисар Явор Колев, Началник на отдел “Киберпрестъпност” и Тинка Капитанова, директор на Дирекция "Контрол" в КРС, ще предоставят данни за иззетата компютърна инфраструктура в рамките на праведената в страната операция на ГДБОП и ВКП. Ще бъде предоставена информация за нарушената функционалност на интернет връзката на дружествата и детайли за действията на КРС, ГДБОП и ЕВРОПОЛ в абонатните станции на операторите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сградата на ГДБОП ще се състои брифинг  във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост

В сградата на ГДБОП ще се състои брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост

14 Юни 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. В сградата на ГДБОП ще се състои брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост. Това съобщиха от пресцентър на МВР. Брифингът ще се състои от 10.00 часа в сградата на ГДБОП на бул. "Цариградско шосе" 133.
Комисар Явор Колев, Началник на отдел “Киберпрестъпност” и Тинка Капитанова, директор на Дирекция "Контрол" в КРС, ще предоставят данни за иззетата компютърна инфраструктура в рамките на праведената в страната операция на ГДБОП и ВКП.
Ще бъде предоставена информация за нарушената функционалност на интернет връзката на дружествата и детайли за действията на КРС, ГДБОП и ЕВРОПОЛ в абонатните станции на операторите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата и ГДБОП разкриха схема за престъпления против интелектуалната собственост (ОБЗОР)

Прокуратурата и ГДБОП разкриха схема за престъпления против интелектуалната собственост (ОБЗОР)

14 Юни 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. След като на 13 юни служители на "Жандармерия" и ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция срещу кабелното пиратство в офиси на кабелни оператори в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил, в петък от прокуратурата дадоха брифинг по темата. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че 2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. По думите й над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България. „Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова. Арнаудова допълни, че петте кабелни оператори са били периодично проверявани и предупреждавани. От думите й стана ясно, че има задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си е позволил да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат. В Бургаската телевизия и в Сандански са иззети сървъри, които поддържат собствено тяхно приложение за интернет телевизия. Информацията съобщи началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев. Той коментира, че са установени 60 програми без уредени авторски права. Колев отчете, че повод за извършване на проверката на петте кабелни оператори са сигналите и потвърждаването им. „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да било бизнес, както се твърдеше в медии. Целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде легален“, посочи Колев.
Колев добави, че всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира пред журналисти в Народното събрание, че ще се продължи с противодействие на този вид престъпна дейност. По думите му интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем. Министърът отрече акцията да е била показна. „Колегите си вършат работата, съвместно с прокуратурата. Има и представители на „Европол“. Операцията е свързана с противодействие на интелектуалното пиратство. Това за България е един сериозен проблем. На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън наказателния списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но ме притеснява, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим“, допълни Маринов.
Във връзка със спирането на интернета и телевизията вследствие на операцията, министърът посочи, че хората изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.
Маринов отговори на този въпрос, тъй като заради специализираната операция институции и редица граждани останаха без интернет в Кюстендил, а жители на Гоце Делчев заради спрени телевизия и интернет след специализираната полицейска акция в офисите на кабелен оператор. От Националното сдружение на кабелните оператори излязоха с декларация и определиха случващото се като репресия срещу тях. От сдружението изтъкват още, че обикновените хора са най-потърпевши от ситуацията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Всички кабелни оператори в страната, които извършват закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Всички кабелни оператори в страната, които извършват закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове

14 Юни 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Това каза на брифинг началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Операцията, която започна вчера, продължава и в момента. След като е било преустановено излъчването на програми без уредени авторски права, се контролира дали ще има възстановяване и престъплението вече ще има друг характер“, заяви той. „Наблюдението на петте кабелни оператори ще продължи и в бъдеще с регулярни проверки“, посочи Явор Колев. „Повод за извършване на проверката на петте кабелни оператори са сигналите и потвърждаването им. Вчера бяха установени над 60 програми без уредени авторски права“, съобщи той. „Ще се търсят правоносителите, за да можем да установим щетите и върху тези авторски продукти“, коментира комисарят. „В Бургаската телевизия и в Сандански бяха иззети сървъри, които поддържаха собствено тяхно приложение за интернет телевизия“, обясни той. „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да било бизнес, както се твърдеше в медии. Целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде легален“, посочи Колев. „Петте кабелни оператори са били периодично проверявани и предупреждавани. Срещу част от тях е имало досъдебни производства, и прекратявани такива“, допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Задържан е IT специалист в Дупница, попречил на проверката на НАП

Прокурор Румяна Арнаудова: Задържан е IT специалист в Дупница, попречил на проверката на НАП

14 Юни 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Има задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си позволява да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма задържани собственици на кабелни оператори“, заяви тя. „Обвинения към този момент няма, престъпленията са сложни и има необходимост от доказване“, коментира Арнаудова. „Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци“, обърна внимание тя. „Разпространявани са 60 телевизионни програми, чуждестранни и български, без разрешение и съгласие на носителя на авторските права“, съобщи говорителят на главния прокурор и допълни, че пет са кабелните оператори, извършвали престъпленията в Югозападна България. „В останалата част на България, където също работят кабелни оператори, продължава извършването на оперативно- издирвателни мероприятия. Въпрос на време е отново да узнаете, че действаме и там“, обяви Румяна Арнаудова. „Кабелните оператори си позволяват да извършват престъпления водени според нас от чисто финансови интереси, което не можем да допуснем“, подчерта тя. „Имахме затруднения във всеки град, от различно естество. Получихме отпор от собствениците на кабелни телевизии, имахме информация за теч и за опити на собствениците да предотвратят и да не допуснат извършване на действия“, каза още Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България

Прокурор Румяна Арнаудова: Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България

14 Юни 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. По предварителна информация, която към момента се потвърждава, на основните телевизии в България БТВ, Нова телевизия и HBO стойността на щетите е 10 млн. 524 хил. лева. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети“, прогнозира тя. „Въпрос на доказване е конкретният размер на действително причинените вреди“, коментира Арнаудова. „Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право“, обясни тя. „Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и изтъкна, че се касае за изключително голям процент сив сектор в тази област. „Явните ни действия бяха по три основни направления- наказателно преследване на извършители на данъчни престъпления и на такива против интелектуалната собственост; данъчни проверки и нарушения, констатирани от КРС“, поясни Румяна Арнаудова. „Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. Претърсванията са извършени с предварително разрешение на Окръжните съдилища“, уточни тя. „В Благоевградския регион започна разследване по повод дейността на две кабелни телевизии, които разпространяват телевизионни програми в почти цялата Югозападна България“, съобщи Румяна Арнаудова. „Оперативната информация беше потвърдена с годни доказателствени средства. Събрахме изключителен обем от доказателства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права“, заяви тя. „Установихме и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство“, коментира Арнаудова. „Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления“, обяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Чрез 700 хил. потребители в сивия сектор собственици на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери

Прокурор Румяна Арнаудова: Чрез 700 хил. потребители в сивия сектор собственици на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери

14 Юни 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. 2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост укриват данъци в значителни размери. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно- издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя. „Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Институции и десетки граждани са без достъп до интернет след полицейската акция в офисите на един от телевизионните оператори в Кюстендил и Дупница

Кюстендил: Институции и десетки граждани са без достъп до интернет след полицейската акция в офисите на един от телевизионните оператори в Кюстендил и Дупница

14 Юни 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Институции и десетки граждани са без достъп до интернет след полицейската акция в офисите на един от телевизионните оператори в Кюстендил и Дупница, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. Без достъп до интернет са банкови клонове, училища и детски градини, лечебни заведения и лични лекари, офиси на частни фирми, представители на медийни услуги и други.
Пред офиса на оператора в Кюстендил постоянно идват хора, търсещи информация. В официално съобщение, поставено на вратата на офиса на оператора, се поднася извинение към абонатите и се посочва, че за неопределено време услугите не може да бъдат предоставяни. Причината е извършената акция от страна на правоохранителните органи, при която е демонтирана и изнесена цялата техника.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност

Министър Младен Маринов: Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност

14 Юни 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с акцията срещу кабелните оператори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Маринов отрече акцията да е била показна. „Колегите си вършат работата, съвместно с прокуратурата. Има и представители на „Европол“. Операцията е свързана с противодействие на интелектуалното пиратство. Това за България е един сериозен проблем. На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън наказателния списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но ме притеснява, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим“, допълни Маринов.
Във връзка със спирането на интернета и телевизията вследствие на операцията, министърът посочи, че хората изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга. „Вината не е в нас, да се обърнат към оператора“, призова Маринов.
На въпрос какви са мащабите на престъплението и дали става дума за престъпна група, министър Маринов коментира: „Ние ефективно противодействаме на този вид престъпна дейност. Тя не е свързана само с разпространение на активи и програми на такива продукти. Противодействаме на фалшивите марки, на видео филми, на звукозаписи. Ние в България още не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление, което много сериозно нарушава авторските права“, каза Маринов и добави, че у нас сме свикнали да определяме собствеността като физическо притежание.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жители на Гоце Делчев ще протестират заради спрени телевизия и интернет след специализираната полицейска акция в офисите на кабелен оператор

Благоевград: Жители на Гоце Делчев ще протестират заради спрени телевизия и интернет след специализираната полицейска акция в офисите на кабелен оператор

14 Юни 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Жители на Гоце Делчев ще протестират в 12.00 часа заради спрени телевизия и интернет, след специализираната полицейска акция вчера, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Гражданите се събраха на протест и вчера вечерта по същата причина пред офиса на кабелния оператор.
„Фокус“ припомня, че вчера служители на "Жандармерия" и ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция срещу кабелното пиратство в офиси на кабелни оператори в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил, както и в други градове от страната.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с вчерашната акция в офисите на кабелен оператор

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с вчерашната акция в офисите на кабелен оператор

14 Юни 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с вчерашната акция в офисите на кабелен оператор. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. От 11.00 часа в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова, началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев и представител на Европол ще дадат брифинг във връзка с вчерашната акция, свързана с противодействие на престъпления против интелектуалната собственост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: След щателна проверка в офиса на един от телевизионните оператори в града, излъчването му е преустановено

Кюстендил: След щателна проверка в офиса на един от телевизионните оператори в града, излъчването му е преустановено

13 Юни 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. След щателна проверка в офиса на един от телевизионните оператори в Кюстендил, излъчването му е преустановено, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Липсва информация каква е причината за преустановяване на доставяната до момента цифрова и аналогова услуга. Според абонати на телевизионния оператор обявените телефонни номера за връзка не отговарят. Към момента няма проблем с доставяната втора услуга от оператора – достъп до интернет. На официалната си интернет страница телевизионният оператор в публикувана новина окачествява акцията като поръчкова, с цел унищожаване на малките кабелни оператори. Посочва се, че служители на фирмата в различните офиси са принудени да стоят на едно място, без да имат право да излизат. Стотици абонати са оставени без цифрова телевизия. Личните телефони и официалните телефони на оператора са блокирани, след разпореждане на проверяващите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Продължава специализираната операция в офиса на кабелна телевизия в града, акция има и в помещения на оператора в Дупница

Кюстендил: Продължава специализираната операция в офиса на кабелна телевизия в града, акция има и в помещения на оператора в Дупница

13 Юни 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Продължава специализираната операция в офиса на кабелната телевизия в града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Проверяващите все още са на място, присъства и адвокат. Охранителните дейности са поети от служители на „Жандармерията”. В рамките на специализираната операция не се допускат други хора в сградата, включително и клиенти, желаещи да заплатят месечните си такси. Паралелна операция се провежда и в офиса на телевизията в Дупница.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Специализирана полицейска операция се извършва в офис на един от кабелните оператори в града

Благоевград: Специализирана полицейска операция се извършва в офис на един от кабелните оператори в града

13 Юни 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Специализирана полицейска операция се извършва в офис на един от кабелните оператори в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Акцията е на служители на "Жандармерията". Към момента не е ясно каква е причината за полицейската операция.
„Фокус“ припомня, че такава акция бе извършена по-рано и в офис на същия кабелен оператор в Кюстендил.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.