НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евгени Серафимов, Школа „Новите майстори”: Проектът „Плаваща картина на Майстора” ще се разпростре на 5 дка върху Гребния канал в Пловдив

Евгени Серафимов, Школа „Новите майстори”: Проектът „Плаваща картина на Майстора” ще се разпростре на 5 дка върху Гребния канал в Пловдив

15 Юни 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Проектът „Плаваща картина на Майстора” ще се разпростре на 5 дка върху Гребния канал в Пловдив. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Евгени Серафимов, ръководител на школата „Новите майстори” – Кюстендил. „На Гребния канал в Пловдив кюстендилската изобразителна школа има своя празник. Акцент е една нестандартна арт инсталация, в реда на последните летни мащабни арт проекти, Кюстендил има отново своето голямо лятно рисуване, тази година съвсем иновативно. На гребната база в Пловдив ще „плува” емблематичната картина на Владимир Димитров – Майстора „Мома със слънчогледи”, разпростряла се между 4- 5 декара. Това е иновативна технология, при която на специална материя, достатъчно лека, са направени фрагменти от картината, които, заедно с водата, ще създадат тази емблематична, и за нашата колекция на художествената галерия, картина в една съвременна форма”, каза Серафимов.
По думите му проектът е на Община Кюстендил, който е спечелил финансиране през миналата година по покана от Пловдив, тъй като Общона Кюстендил е била финалист в класирането на кандидатурите за европейска столица на културата. „Какво да покаже Кюстендил, ако не Владимир Димитров – Майстора и какво да покаже България като имайки своя европейска столица на културата без най – българския художник. Затова, освен тази плаваща картина, ще бъде представена мултимедийна презентация, в която момичетата от сдружение „Дебют” ще направят етюди, вдъхновени от картините на Майстора. Ще има прожекции на мултимедийни екрани, на водни стени и всичко това ще бъде подчинено на този именит наш съгражданин, най – известен български художник. Всички, които са в Пловдив, пловдивчани, и много европейци, имаме интерес от международни медии, ще могат да се запознаят с творчеството на най-големия художник по изискванията на съвременното общество Владимир Димитров – Майстора в един гигантски и нестандартен формат”, каза Евгени Серафимов.
„Изключително се радвам, че в Пловдив Европа ще може да обърне внимание на Майстора”, заяви той. „Няма такъв минал опит, от който да се поучим или където да дадем за сравнение. Това е наша разработка. На една специална силиконова материя се рисува с водонеразтворими бои, пак на силиконова основа, от рода на акрилите. Бои, които като засъхнат, не могат да бъдат размити никога и това прави произведението трайно и безопасно за работа, първо, защото аз го работя с ученици от моята школа „Новите майстори”, и второ безопасно за водния басейн”, посочи Серафимов. По думите му тези платна са дублирани с една специална материя с въздушни камери, които да я държат на повърхността. „Една сложна откъм технология задача, с която се радвам, че се справихме. Интересното тук е, че тази картина е разделена на фрагменти. Основният фрагмент е девойката Тодорка Каменова, нарисувана на 15 години и около нея плуват свободно големи по размер 24 на брой слънчогледи, като водата на канала прави и фона на картината, който е в тъмнокафяви синкави, зеленикави отенъци и всъщност правим това, което винаги е искал Майстора – природата да стане част от изобразителното изкуство”, каза Серафимов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на остров Инусес отговориха на турските провокации с поставянето на огромен гръцки флаг. 22 октомври 2019 г.
Жителите на остров Инусес отговориха на турските провокации с поставянето на огр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.