НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Предстои укрепването на старото свлачище в село Калайджии и на това на четвъртокласния път между селата Шивачево и Средно село

Велико Търново: Предстои укрепването на старото свлачище в село Калайджии и на това на четвъртокласния път между селата Шивачево и Средно село

13 Юни 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предстои укрепването на старото свлачище в село Калайджии и на това на четвъртокласния път между селата Шивачево и Средно село. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Община Златарица Пенчо Чанев. Той посочи, че в момента се подготвят обществените поръчки за реализацията на двата проекта. Проектът за старото свлачище на Калайджии е на стойност 120 000 лева. То се намира на площ от около 50-60 дка, но е в края на селото и засяга единствено земеделска земя. Реализацията на укрепителните дейности обаче ще срещне проблем, тъй като за да се стигне до старото свлачище в Калайджии, ще трябва да се премине през новото, което се намира на кръстовището между улиците „Трета“ и „Четвърта“. „За да стигнем до едното свлачище трябва да минем през другото свлачище. Не се знае тежката техника, която трябва да премине по пътя, като бетоновози и багери , дали няма да откъснат самия път. Вече експертите трябва да кажат дали има реална опасност пътят да се откъсне, ако мине тежка техника. В крайна сметка това е опасно и за самата техника, защото пътят граничи с ров с дълбочина 7-8 метра“, посочи Чанев.
Кметът на Златарица съобщи, че тече процес на подготовка и на обществената поръчка за строително ремонтните работи за свлачището на четвъртокласния път между селата Шивачево и Средно село. Проектът е на стойност 240 000 лева, като половината от сумата са предоставени от Междуведомствената комисия по бедствията и авариите, а другите 120 000 лева са средства на Община Златарица. Пенчо Чанев посочи, че изпълнението ще е доста сложно, тъй като трябва да бъдат поставени пилоти, а пътят е единствената връзка между двете села. Поради тази причина той ще се затваря в 9.00 часа и ще се отваря в 17.00 часа, като в този часови диапазон ще се пропускат единствено автомобили на Спешна помощ и пожарната.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Свлачището в село Калайджии се е активизирало в следствие на поройните дъждове от последните дни

Велико Търново: Свлачището в село Калайджии се е активизирало в следствие на поройните дъждове от последните дни

13 Юни 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Свлачището в село Калайджии се е активизирало в следствие на поройните дъждове от последните дни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Община Златарица Пенчо Чанев. Той припомни, че процесът е стартирал още миналата година, но в следствие на обилните валежи от началото на месеца се е свлякла още земя. Пропаднал е и електрически стълб, като в последствие екипите на електроразпределителната компания са пуснали допълнителен кабел, който да захрани селото с ток. Чанев посочи, че размерите на свлачището вече са 5 дка. То засяга кръстовището на улиците „Трета“ и „Четвърта“, а отстоянието до най-близката къща е около 3 метра. Кметът на Златарица подчерта, че има сериозна заплаха за живеещото в близост население, ако дъждовете продължат и през следващите дни. Той допълни, че е бил създаден проект за укрепването на свлачището още миналата година, когато то се е образувало. Проектът, който е на стойност близо 600 000 лева, е подаден в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, но не е получил одобрение. В момента общинската администрация проверява въпроса дали може да кандидатства пред комисията за финансиране повторно, в рамките на една календарна година, с един и същи проект. Предстои в утрешния ден комисия, назначена със заповед на кмета, да направи повторен оглед на засегнатия от свлачищния процес район в село Калайджии.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Тодоранов, Регионален фермерски съюз – Павликени: Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени в следствие на проливните дъждове

Румен Тодоранов, Регионален фермерски съюз – Павликени: Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени в следствие на проливните дъждове

12 Юни 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Тепърва ще се установяват щетите върху есенниците във Великотърновско, причинени в следствие на проливните дъждове през последните седмици. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени и представител за региона на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той посочи, че за момента няма данни за пропаднали площи в района на Павликени, Велико Търново и Свищов. Щетите ще бъдат оценени след две седмици, когато се очаква да започне жътвата, ако времето позволява. Тодоранов подчерта, че в момента пшеницата все още е във фаза на зреене и прогнозира, че ако продължи да вали и през следващите седмици, това ще доведе и до влошаване на качеството на зърното. „Ако времето се задържи топло и без валежи, няма да има проблем с качеството, но ако продължи да вали и през следващата седмица, проблемите ще започнат, както се случи миналата година, когато пшеницата покълна на класа заради влагата, а оттам и качеството се вложи“, посочи Тодоранов.
Той съобщи, че на места жътвата на ечемик вече е започнала, но са ожънати много малки площи и то при влажност 17-18%. Зърнопроизводителят припомни, че влажността на реколтата трябва да е 13-14%, за да се започне жътва. По думите му тя ще стартира още в първите няколко дни, в които времето се задържи добро. Жътвата на пшеница и рапица се очаква да започне до 10 дни или две седмици, при добри атмосферни условия. „Подготвени сме за жътва. Машини чакат, стига времето да е с нас“, допълни Тодоранов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.