НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Ще бъде извършена проверка за изтекла информация за самоличността на ученика от Пловдив, обвинен в тероризъм

Министър Младен Маринов: Ще бъде извършена проверка за изтекла информация за самоличността на ученика от Пловдив, обвинен в тероризъм

28 Юни 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде извършена проверка за изтекла информация за самоличността на ученика от Пловдив, обвинен в тероризъм. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Органите на МВР стриктно спазват принципа да не разгласяват лични данни по повод на служебните задължения. Това важи особено в случаите, когато става дума за лични данни на малолетни или непълнолетни лица, заподозрени в извършване на незаконни действия“, посочи Маринов.
Той обясни, че след публикации в медиите и с цел изясняване на твърдения за изтичане на информация е разпоредил проверка за неправомерно предоставяне на служебна информация от служители на МВР на трети лица. По думите му проверката се извършва от дирекция „Вътрешна информация“ и трябва да приключи до 1 юли.
„Искам да уверя, че на брифинги на представители на МВР не са предоставяни лични данни, свързани с този случай“, подчерта Маринов. Той уточни, че по случая не работи само МВР.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф.Татяна Дронзина: Съвременните терористични актове се извършват много често „по вдъхновение“, а не по нареждане

Проф.Татяна Дронзина: Съвременните терористични актове се извършват много често „по вдъхновение“, а не по нареждане

14 Юни 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Тенденциите в съвременния тероризъм са свързани най-вече с това, че за разлика от старите терористични структури, които имаха пирамиден и йерархичен характер, където терористичните актове се извършваха след дълга подготовка, с участието на много хора и по нареждане; съвременните терористични актове се извършват много често „по вдъхновение“. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Татяна Дронзина от Обществото за изследване на тероризма по повод случая с ученика обвинен за подготовка на терористичен акт. Тя поясни, че група хора могат да извършат терористичен акт, не защото са получили нареждане да го направят, а защото имат инициатива да го направят, тъй като ценностно те се осъществяват с една радикална идеология или един радикален субект, каквито са Алкайда, Ислямска държава и други. „За разлика от предишният, да го наречем класически тероризъм, когато в актове участват много хора, съвременният е свързан много често с връзките на старо приятелство или роднинство. И другото нещо, разбира се е самоубийствения тероризъм, който е много опасен с това, че премахва възможностите за всякакъв диалог и за всякакви преговори. Аз често казвам на студентите си, че са останали в миналото онези щастливи времена, когато терористите бяха готови да преговарят“ каза още тя. Проф. Дронзина допълни, че терористите вече не преговарят, те убиват без особени скрупулите, което е очевидно, но убиват и без особени материални разходи, защото самоубийственият терорист е терорист за еднократна употреба и той излиза страшно евтино.
Елеонора ЧОЛАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Татяна Дронзина: Радикализирането става по класическия път, по-който всяка секта вербува свои привърженици

Проф. Татяна Дронзина: Радикализирането става по класическия път, по-който всяка секта вербува свои привърженици

14 Юни 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Радикализирането става по класическия път, по-който всяка секта вербува свои привърженици- прекъсвайки семейните корените и искрената приятелска среда. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Татяна Дронзина от Обществото за изследване на тероризма по повод случая с ученика обвинен за подготовка на терористичен акт. Тя уточни, че децата трудно сами разпознават опасни сайтове. Проф. Дрознина препоръча родителите да общуват с децата си и да знаят какви сайтове посещават. „Те трябва да бъдат чувствителни към знаците на радикализацията. Обикновено първото се случва е промяната на външния вид, изолиране от семейството, прекъсването на връзките с приятелите“ каза тя. Проф. Татяна Дронзина допълни, че в България има специализирани организации, които се занимават с превенция на „лошия“ интернет, които могат да са в помощ. Според специалистът най-важният фактор за подобни процеси си остава наличието на радикализиращия субект, който съзнателно работи в посока за вербуване.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Татяна Дронзина: Не е в полза на ученика, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив да бъде обявен за невинен

Проф. Татяна Дронзина: Не е в полза на ученика, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив да бъде обявен за невинен

14 Юни 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Не е в полза на ученика, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив, да бъде обявен за невинен. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Татяна Дронзина от Обществото за изследване на тероризма.Тя допълни, че в негова полза е да разбере вината си и да извърви пътя назад, защото не е преминал чертата на насилието, не е извършило терористичен акт и за него и неговото семейство има път назад. Според нея анонимността, гарантирана от медиите е цивилизовано решение. По думите й чрез случая съда и прокуратурата си правят PR и са по-загрижени за медийния си образ, отколкото за друго. Важно е да се знае има ли осъзната отговорност за това, че момчето е приело джихадистката идеология. Въпросът е как то ще се дерадикализира. По думите й той не е казал, че се отказва от тази идеология и че отхвърля задълженията, които тя му налага. Докато не осъзнае грешката си той ще продължи да е боец на джихада, предупреди тя и добави, че без помощта на семейството и обществото процесът на дерадикализация е обречен. „Радикализацията изисква време, а работата, която очаква екипите, които ще работят с този младеж ще бъде продължителна и никак няма да е лека. Мерките, които ще бъдат взети трябва да бъдат систематизирани в програма на дерадикализация, но никъде в света тези програми не са отговорност само на органите за сигурност. Те са резултат от сътрудничеството между гражданско общество, неправителствения сектор и най-вече семейство и местна общност“, коментира тя. Проф. Татяна Дронзина каза още, че България няма опит с изготвяне на подобни проблеми, защото това е ново за страната ни. Ислямска държава е младежка организация и привлича юноши, които в стремежа си да намерят своят път и да бъдат различни са готови да приемат идеологията им. Според нея вербуването онлайн е на кандидат-джихадисти, истинското вербуване става в реална среда. Детето сигурно се е движело с такъв кръг, предположи проф. Дронзина. Възможно е да е имало и моменти, в които той да е искал да се откаже, но е бил заплашен, каза още тя.
Елеонора ЧОЛАКОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ученикът, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив, остава на свобода

Ученикът, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив, остава на свобода

13 Юни 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Ученикът, обвинен за подготовка на терористичен акт в Пловдив, остава на свобода под надзора на Детска педагогическа стая. Това реши Апелативният специализиран съд, предаде БНТ. Прокуратурата настояваше момчето да бъде в изолирана среда.
„Трябва да ви кажа, че са намерени взривни вещества и взривни устройства по обем и брой несъпоставими с нито един казус от новата история на българската държава. Това не е било известно на никого, дори на родителите в деня, когато са извършени действията по претърсване и изземване. Отделно от това са намерени сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице, непълнолетно, е подготвял терористичен акт. Отделно от това са намерени видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока. Считаме, че към настоящия момент продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани“, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.
Прокурор Милева подчерта, че за прокуратурата 16-годишното момче е жертва на вербовчиците от терористичната организация Ислямска държава.
Пред съда имаше две алтернативи - едната беше да прецени, че психолози и психиатри ще работят с детето в изолирана среда, както искаше прокуратурата. Апелативният специализиран съд прецени, че е най-добре момчето да продължи да живее със семейството си, да ходи на училище и с него да се работи в семейната му среда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата иска постоянен арест за радикализирания младеж от Пловдив, намерените взривни вещества са без аналог в новата ни история

Прокуратурата иска постоянен арест за радикализирания младеж от Пловдив, намерените взривни вещества са без аналог в новата ни история

13 Юни 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура протестира решението на първоинстанционния съд да освободи 16-годишния ученик от Пловдив, обвинен в тероризъм. Младежът беше пуснат още в края на миналата седмица. Контрол върху него осъществяват инспектори от Детска педагогическа стая.От специализираното държавно обвинение искат той да бъде настанен в изолирана среда, в която специалисти да работят с него.
„И в момента има опасност за сигурността на много български граждани, така че момчето трябва да бъде изолирано в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри", каза говорителката на Апелативната специализирана прокуратура Сийка Милева, предаде бТВ.
„Намерени са взривни вещества без аналог в новата ни история, опасни дори за Европа”, допълнителни още Милева.
Според нея сигналът не е подаден от родителите, но не уточни кой е информаторът. Милева благодари за помощта на семейството.
До ареста на 16-годишното момче се стигна, след като разследващите установиха негова комуникация с активисти, вербували го да направи атентат. В дома му бяха открити взривни вещества, схеми за бомби и знаме на „Ислямска държава”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Нямаме констатиран боец на Ислямска държава у нас, докато съседните държави имат такива

Министър Екатерина Захариева: Нямаме констатиран боец на Ислямска държава у нас, докато съседните държави имат такива

11 Юни 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме констатиран боец на Ислямска държава у нас, докато съседните държави имат такива. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. По отношение на връзките на ИДИЛ в България Захариева заяви, че от години ЕС работи за премахването на радикално съдържание от интернет. „Всички трябва да са много фокусирани. Никой не е застрахован. Нямаме констатиран боец на Ислямска държава у нас, докато съседните държави имат такива – и мюсюлмани, и християни“, каза още тя.
Във връзка с приемането на България в Шенген Захариева посочи, че българските претенции са за въздух и море. „Мисля, че тук не е проблемът вътрешно-политически в България, а проблемът е, че Шенген не работи и трябват реформи“, заяви тя.
Външният министър коментира и темата за годишния европейски доклад. „Ние знаем, че трябва да сме фокусирани върху борбата с корупцията, не е нужно Корнелия Нинова да го казва. Ние си знаем къде са ни проблемите и не случайно сме толкова фокусирани върху борбата с корупцията и изпълнението на другите критерии. И не го правим, защото някой ни го е казал на хартия“, подчерта тя.
На въпрос дали ще има рокади в кабинета и дали някой ще последва съдбата на Цветан Цветанов, Захариева заяви, че този въпрос трябва да бъде към премиера. „Правят се промени в момента. Една партия трябва винаги да се реформира“, каза още тя.
Във връзка със сделката за F-16 Захариева посочи, че тя е във финалната фаза, но все още никой не може да каже дали тя наистина ще се случи преди САЩ да са дали предложението си за цена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Опасявам се, че в Пловдив е бил подготвян многоцелеви терористичен акт

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Опасявам се, че в Пловдив е бил подготвян многоцелеви терористичен акт

10 Юни 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Опасявам се, че в Пловдив е бил подготвян многоцелеви терористичен акт. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов във връзка с радикализираното 16-годишно момче от Пловдив. „Допускам, че в тази операция, подготвена от джихадистите, е имало контрольор, който би следвало да бъде търсен и дай Боже намерен. Нещата са твърде сериозни, за да ги отминаваме с лека ръка. Не говоря в никакъв случай за прекомерна строгост спрямо самото момче. То очевидно е един неукрепнал умен младеж, стремящ се по някакъв начин да се изяви или да избие комплекс може би от развитие на отношенията му в училище. Сериозни психолози се занимават с него. Тези, които видях днес по телевизията, ми направиха добро впечатление“, допълни още Смоленов. „Факт е, че от около месец с това момче работи психолог по настояване на майката, която е проявила загриженост. От друга страна бащата е имал доблестта и далновидността да оповести специалните служби. С това сигурно е спасил живота на детето. Искам да сме наясно, че тук не става дума за каквато и да било мнима заплаха. Тя е истинска. Българското общество дължи на семейството на това момче всемерна солидарност и подкрепа. С жеста на алармиране на службите родителите не само са спасили живота на детето, но може би и на много други невинни жертви“, допълни още експертът. По думите му проблемът с радикализираното момче е социално-политически и граничи с кризисна ситуация, за която трябва да се бие тревога.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Единственият шанс за победа във войната с терора е масовизиране на бдителността

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Единственият шанс за победа във войната с терора е масовизиране на бдителността

10 Юни 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Единственият шанс за победа във войната с терора е масовизиране на бдителността. Това каза за Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов, във връзка с арестувания 16-годишен младеж в Пловдив за подготвян атентат. По думите му все повече младежи, водени от любопитство, попадат в мрежата на подобни групировки. Преди да се е случил атентатът има много дълъг път на двустранни отношения между невинните жертви и радикалните групировки.
„Искам да кажа, за тези които си мислят, че техните деца са добре възпитани, спокойни, че ако такова нещо се беше случило в едно училище терористичният атентат, бомбата нямаше да отсява кои са добрите и кои непослушните деца. Преплетеността на интересите и зависимостите в цялото наше сложно ежедневие прави потенциални жертви всички и това е голямата опасност от тероризма. Той масовизира заплахата, затова човешката отговорност трябва да се мотивира, да се мобилизира и да се масовизира, за да избягваме подобни трагедии“, обясни той. Христо Смоленов добави, че на атитерористичните служби по света като че ли се пречи умишлено. Експертът припомни, че в продължение на 10 години настоява да се обмисли не само за създаването на атитерористични центрове, но и да се търси възможност за създаване на единна агенция за борба с радикализацията.
Росица АНГЕЛОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Психиатърът д-р Веселин Герев: Изкривената представа за либерализъм в България неосъзнато работи в полза на влиянието на „Ислямска държава“

Психиатърът д-р Веселин Герев: Изкривената представа за либерализъм в България неосъзнато работи в полза на влиянието на „Ислямска държава“

10 Юни 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Изкривената представа за либерализъм в България неосъзнато работи в полза на влиянието на „Ислямска държава“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев в коментар на опита за терористичен акт от 16-годишния ученик в Пловдив. „Нашето общество стана много либерално. Допусна вътре в себе си, заради нехайството на политици, държава и различни организации, всякакви радикални елементи. Пример е Пазарджик, където се настани този радикален ислям, финансиран от арабските държави. Плащат на хора там да се обличат по този начин. Толкова ли държавата не може да си влезе в ролята? Този изкривен либерализъм ще ни доведе точно до такава ситуация, като тази в Пловдив“, коментира Герев.
Психиатърът посочи, че жертва на вербовка може да стане всеки един, който се чувства отхвърлен от обществото. „Когато човек е отхвърлен, той вече се чувства социално изритан, чувства се асоциален тип. Когато вижда, че никой не го възприема сериозно, той е склонен вече да премине към крайности ,за да могат да го забележат, да влезе в полезрението, да разберат всички, че не е това, за което го мислят. Все по-често хора ще бъдат манипулирани да извършват някакви действия в името на нещо „добро“, каза още д-р Веселин Герев.
Психиатърът отправи и важни съвети към родителите.
„Обръщайте поне един час на ден внимание на децата си, разговаряйте с тях, питайте ги какви проблеми имат, как може да им помогнете да ги разрешат. Това би създало предпоставка да имат доверие във вас, а не да ви възприемат като заплаха, като едни възрастни „терористи“, които ще се разправят с тях. Нека децата да разберат, че във ваше лице имат хора, които изпитват емпатия. Появи ли се емоционална дупка, тя веднага ще бъде запълнена от някакви други фактори, дали през интернет, дали през групи, злоупотреба с алкохол или наркотици. Целият този вакуум се запълва ужасно бързо и, както виждате, понякога с много неочаквани последствия“, каза Герев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Психиатърът д-р Веселин Герев: Ако нямаше родителска намеса при случая с 16-годишното радикализирано момче в Пловдив, щеше да се стигне до атентат и загуба на много хора

Психиатърът д-р Веселин Герев: Ако нямаше родителска намеса при случая с 16-годишното радикализирано момче в Пловдив, щеше да се стигне до атентат и загуба на много хора

10 Юни 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако нямаше родителска намеса при случая с 16-годишното радикализирано момче в Пловдив, щеше да се стигне до атентат и загуба на много хора. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев в коментар на опита за терористичен акт от 16-годишния ученик в Пловдив. „Близките разбират винаги последни за случващото се, защото са ангажирани с динамичното ежедневие, не обръщат внимание на децата си, не се интересуват от тях, не разговарят с тях, не познават желанията и емоциите им. Вижте какви времена настанаха. Родителите нямат пряк контакт с учителите, не знаят какво става в обществото на класа и заобикалящата детето им среда. Не говорят за агресията, която е навсякъде около нас и как човек трябва да може да се справя с нея. Това са много големи обществени проблеми, които са наслоявани години наред и сега просто им берем плодовете. За съжаление, просветление в тази област няма. Животът ще става още по-затегнат, родителите ще обръщат все по-малко внимание на децата си и в един момент ще се окаже, че просто не познават децата си. Същото беше и при случая в Сливен с онзи ученик, който наръга с нож друго дете. Това е непредвидимостта на тези взривоопасни реакции, на практика те много трудно могат да бъдат прогнозирани. Затова трябва да се работи емоционално с детето години наред“, коментира д-р Веселин Герев.
Психиатърът посочи, че при случая с 16-годишния радикализиран младеж става въпрос за затворен и изолиран човек, най-вероятно с малко приятели. „В самото общество на тийнейджърите има личности, които просто биват изолирани, подигравани, след което стават затворени. Това, че са затворени ги кара да трупат много вътрешно напрежение срещу лидерската общност в тези мини-общества на тийнейджърите. Това може да го е подтикнало към такива действия – да покаже, че може да стане значим и известен. Това че е странял, че е бил затворен, е само и единствено предимство, за да бъде вербуван. Тоест, сигурно е, че той с никому няма да сподели тези свои намерения за атентат, а ще си изпълнява стриктно указанията на вербовчика, докато най-накрая евентуално пристъпи към действия“, каза още Герев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов: Атаките срещу единството на нацията ни са приоритет за терористите, регионът Пловдив – Пазарджик като преддверие към Родопите е от стратегически интерес за тях

Христо Смоленов: Атаките срещу единството на нацията ни са приоритет за терористите, регионът Пловдив – Пазарджик като преддверие към Родопите е от стратегически интерес за тях

10 Юни 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Атаките срещу единството на нацията ни са приоритет за терористите, регионът Пловдив – Пазарджик като преддверие към Родопите е от стратегически интерес за тях. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов. „Изобщо смятам, че радикализацията в региона Пловдив – Пазарджик е особено показателна и обръщам внимание на компетентните органи точно върху това“, каза Смоленов. „Хората, които са се занимавали с противодействие с терора, много добре знаят, че вълната на първия терористичен набег срещу страната ни през 80-е години на миналия век започна именно с терористичен акт в Пловдив. На гарата в Пловдив беше взривено самоделно устройство. Имаше жертва. Оттам започна серия от бомбени атентати на летището във Варна, в хотела в Сливен, на гара Буново. Във вагона на гарата пътуваха майки с деца. Бяха убити седем души, сред които четири деца. Някак си забравяме тези неща в еуфорията на комплексите, които ни създават и естествено грижата за оцеляване в „пазарния концлагер“, в който живеем. Склонни сме да смятаме, че това нещо е отдавна отминало предизвикателство“, каза Смоленов. Според него не е случайно, че радикализираното момче е от Пловдив. По думите му това е свързано с опита да се провокира едно много голямо гето. „Може би най-голямото и компактно такова не само в България, а и на Балканите. Опитите да се провокират напрежения са извън всяко съмнение. Освен всичко в този регион отдавна циркулира далавера с опиати, наркотици и прочее. Нещо, което още не е ликвидирано като проблем“, допълни още експертът по антитероризъм. Смоленов коментира, че е вероятно това, че радикализираното момче е от Пловдив, да е свързано с внимание върху града в рамките на един европейски контекст. „Това е нещо, с което ние не бива да се захласваме, тъй като всяка година два града в Европа стават такива столици на европейската култура“, допълни още експертът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Случаят с радикализираното момче показва, че заплахата не е през девет планини в десета, а дебне от всеки монитор

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Случаят с радикализираното момче показва, че заплахата не е през девет планини в десета, а дебне от всеки монитор

10 Юни 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Случаят с радикализираното момче показва, че заплахата не е през девет планини в десета, а дебне от всеки монитор. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов. „Заплахата дебне във всеки контакт, който нашите неукрепнали още деца могат да осъществяват в киберпространството. Там не са само милите социални медийки, които фокусират върху себе си огромен процент от общественото внимание. Там има и тъмна мрежа. Има и такива дълбини, за които можем да кажем мисълта на Ницше: „Колкото по-дълго се вглеждаш в бездната, толкова по-страшно тя се вглежда в теб“, посочи още Смоленов. „Превантивният антитероризъм, профилактиката на терора не са нито военна, нито чисто полицейска работа. Самият тероризъм и борбата с него не се вписват във формата „Екшън“, така познат ни във филмите. Ако трябва да го сравняваме с някакъв филмов жанр това е трилър, хорър, но със силна интелектуална и психологическа заостреност. Тероризмът преди всичко е психологическа война. В този смисъл обществото ни трябва да намери адекватните институционални средства за трайно и ефективно противодействие. Това не могат да са само силите на детската педагогическа стая или на един или друг отдел от ДАНС“, каза Смоленов. Той отчете, че в ДАНС работят отлични специалисти. „Познавам ръководителя на антитерористите в ДАНС. С отлични впечатления съм, но забележете дори ДАНС няма тази специфична задача да организира в масов мащаб превенцията срещу тези неща и съответно защитата на населението. Нужен е комплексен подход. Нужна е система, форматирана като един център, най-малкото един, ако не и мрежа от такива центрове за противодействие и превенция на терора. Естествено нужна е международна координирана работа, която не може да се върши по досегашния начин. Терористите вербовчици, анализатори, за съжаление са с по-висока лична компетентност от тези евробюрократи, които трябва да вземат решенията за противодействие на тази общоевропейска заплаха“.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Психиатърът д-р Веселин Герев: 16-годишният радикализиран младеж от Пловдив е жертва на психотронното оръжие на „Ислямска държава“

Психиатърът д-р Веселин Герев: 16-годишният радикализиран младеж от Пловдив е жертва на психотронното оръжие на „Ислямска държава“

10 Юни 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 16-годишният радикализиран младеж от Пловдив е жертва на психотронното оръжие на „Ислямска държава“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. Той коментира, че една от възможните причини за успешното вербуване на младежа е факта, че във възрастта между 14 и 16 години тотално се променя психиката на тийнейджърите. „Първо се сменят авторитетите – вече не са родителите, а учителите. Обикновено лидери в образуваните групички в училище са тези с асоциално поведение, които са един вид „бунтари“ срещу училищната система, срещу системата на обществото. Втората голяма криза в тази възраст е смяната на приоритетите. Приоритетите учене, образование, дисциплина се изместват тотално от нов приоритет, който е бунтарство, асоциално поведение или някаква реакция, с която човек да бъде забелязан“, каза Герев.
Той посочи, че липсата на комуникация между родители и деца води до загуба на емоционална връзка. „Не трябва да се подценява факта, че в днешно време децата имат електронен достъп на практика до целия свят. Затова на тази възраст много често стават обект на внимание от педофили, затова и този 16-годишен младеж е попаднал в такива среди. Момчето е било психологически обработено по електронен път чрез психотронно оръжие на вербовчик от „Ислямска държава“. Вербовчиците са привлекли момчето чрез разкази за религията, за неговата значимост, как той може да стане значим, как от него зависи ситуацията, как може да я контролира, как може всички други да видят, че той е важен човек. Ето по този начин става и промиването на мозъка на един тийнейджър, който на практика започва да си мисли, че вербовчиците са хората, които го разбират, ще го направят известен и значим. Това е същото както при случаите с правенето на опасни селфита, с бясното каране на автомобили, с употребата на алкохол и наркотици“, коментира психиатърът.
Д-р Веселин Герев посочи още, че в тийнейджърската възраст психиката е много податлива на влияния. „Вербовчиците му оказват разбиране, подкрепа, внушават му емпатия. Тук е мястото да кажем, че църквата стои много далеч от младежта. Така че, религиозната нотка тук трябва да я изключим – това, че е първото православно дете. То е толкова православно, колкото ислямистите. Не можем да говорим за религиозна нотка, по-скоро става въпрос за много ловка и умела психологическа обработка“, каза той.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Промяната в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове

Министър Младен Маринов: Промяната в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове

10 Юни 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Промяната в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с опита за терористичен акт на 16-годишно момче в Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята за тези центрове, е обсъждана с г-н Гешев и с главния прокурор и на ниво Министерски съвет. Това се прави с цел да се концентрира и обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да са координирани между всички институции“, каза още той. Маринов уточни, че с промяна на обстановката се налага и промяна в нашата организация. „В момента има Национален контратерористичен център, който работи и в структурата на Национална агенция „Държавна сигурност“. Той е точката за контакт, която имаме с външните партньори“, уточни той.
Попитан дали е имало други такива случаи, Маринов заяви, че в интерес на работата е добре те да не стават обществено достояние.„Промяната не винаги означава, че има някакъв проблем. Напротив. Ние трябва да правим промяната преди да е дошъл проблемът и тогава, когато е необходима.
Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира, в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло“, обясни министъра. Той наблегна, че информационна кампания сред учениците трябва да се прави постоянно. „Тя се и прави, но това не е работа само на МВР. Трябва да залегне в Закона за тероризма. Там има изписани мерки, които всяка една институция трябва да изпълнява“, допълни Маринов. Попитан защо точно този случай беше оповестен, министърът обясни, че е станало, защото е имало подготовка и набавяне на вещества, които в определена компилация могат да създадат взрив. „В момента, в който колегите са преценили, че ситуацията не търпи отлагане, тогава са се намесили“, допълни той.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: За първи път българско християнско момче е вербувано от ИДИЛ, която досега привличаше поддръжници, водейки неадресирана пропаганда

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: За първи път българско християнско момче е вербувано от ИДИЛ, която досега привличаше поддръжници, водейки неадресирана пропаганда

10 Юни 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. За първи път българско християнско момче е вербувано от ИДИЛ, която досега привличаше поддръжници, водейки неадресирана пропаганда към таргет групи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност по повод случаят с 16-годишния радикализиран младеж от Пловдив. „До сега не сме имали такъв случай за лице, което не изповядва исляма, от добро семейство, неживеещо в гето да бъде привлечено. Това до известна степен ме учуди, но в положителен аспект ме зарадва, че е единственият случай от последните 10 години, когато близки на лице, което е вкарано в престъпна дейност на етапа на подготовката, сами са се обърнали към органите на държавна власт,“ каза той. Проф. Николай Радулов припомни, че основен проблем е липсата на доверие и сигнална дейност. Случаят с 16-годишното момче е доказателство, че доверието в специалните служби се възвръща, обясни той, като добави, че по този начин от една страна се пресича престъпление, водещо до жертви, а от друга се спасява млад човек от превръщането му в престъпник.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържаха радикализиран младеж в Пловдив (ОБЗОР)

Задържаха радикализиран младеж в Пловдив (ОБЗОР)

9 Юни 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин и в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.
На брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че момчето е било вербувано от „Ислямска държава“. По думите му от социалната мрежа ученикът е прехвърлен на чат, на „Телеграм“. „Най-масовият чат, който използва ИДИЛ“, допълни още Гешев. „Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са вече реалност в България“, каза Гешев. Според него в случая службите са се реагирали перфектно, но предстои да бъде оказана помощ на младежа от специалисти, които да работят с него.
Гешев уточни, че под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове. „Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители“, допълни още Гешев. Той предупреди родителите да общуват повече с децата си, защото има реална опасност в мрежата да попаднат на радикализация. „В този случай за прокуратурата и за колегите, които работиха, става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление. Става въпрос на първо място за лична трагедия в някаква степен, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство“, каза Гешев. Според него обществото трябва да знае и да бъде запознато в едни разумни граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата държава“, допълни още Гешев.
Той уточни още, че в случая става въпрос за ученик от добро семейство с възможности, който е учил в елитна пловдивска гимназия и е бил много интелигентен. Разследването продължава.Снимка: Времето01. София01. Градска среда. НДК01. НДК. Природа01. Природа. София. Времето. Градска среда01. Гледка01. Гледка. 29 декември 2017 година
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Апостолов, Национален център за безопасен интернет: Младежите, които се радикализират, нямат дигитална медийна грамотност

Георги Апостолов, Национален център за безопасен интернет: Младежите, които се радикализират, нямат дигитална медийна грамотност

8 Юни 2019 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Профилът на младежите, които се радикализират, е, че нямат дигитална медийна грамотност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов по повод вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет. „За съжаление, и децата и възрастните, като че ли са еднакво податливи, макар че децата са по-уязвими, поради липсата на достатъчно житейски опит и социални умения, които ги има при възрастния човек с повече опит. Все пак в някакъв момент може да му светне лампичката, че тези неща не изглеждат много реално“, заяви Георги Апостолов. Той отбеляза, че в България и в други европейски страни има много различни хора, които са увлечени по доста радикални възгледи и идеологии. „Ние направихме едно национално изследване, което беше както между млади хора от 9 до 17 години, паралелно и с техни родители. Още тогава ни разтревожи резултатът, защото половината от младежите и същият процент горе/долу- 50% от техните родители, честно си признаха, че те не биха могли да различат вярна от невярна информация онлайн. Ето къде е коренът на злото“, посочи координаторът в Националния център на безопасен интернет.
По думите му профилът на децата, които биха могли да са податливи на подобно съдържание в интернет, е различен. „Ако говорим специално за ислямската радикализация, за България тя не е типична. В Западна Европа, както се оказва доста често, това са младежи и девойки, които са все пак от някакъв арабски и северноафрикански произход, които освен всичко друго, през религията търсят и някаква идентичност. Това е един исторически период, през който знаем, че ценности, вярвания и неща, които се смятаха за установени, като етични правила, се размиха до такава степен, че младите хора започнаха да се лутат, търсейки идентичност“, подчерта експертът. Той обясни, че за младия човек е много важно да се отъждестви с нещо и през някаква общност и идея, за да се почувства увлечен в нещо по-голямо. „Това е изключително благодатна възраст, за да попаднат на такава информация. Това е така и заради любопитството. Но има и нещо много основно в профила на младежите, които се радикализират, независимо в каква посока - те имат доста ниско образователно ниво или ниво на критично мислене. Това е липсата на базови умения, които ние наричаме „дигитално медийна грамотност“, уточни експертът. Апостолов обясни, че именно това е търсенето, анализа, сверяването на информация и проверка на източниците, както и включването на критичното мислене - кое е реално и кое не. „Важно е и сравняването на различни гледни точки. Това са все неща, които би трябвало да минават през цялата образователна система. Да учим младежите и девойките независимо от техния друг успех. Разбира се, някои ще бъдат отличници по математика, други може да бъдат двойкаджии, но това са умения, които нямат отношение към знанията, като такива“, каза той и подчерта, че е важно да се включва критичното мислене, разсъждението и здравия разум, който е единствената стена, която може да противостои на това един човек.
„Постепенното навлизане, без да се включва критичното мислене в такива общности и такава среда, на практика, вече окончателно тушират всякакъв опит да се разсъждава критично и да се търсят аргументи за обратното, за да се провери това, в което вярваме, дали е така. Това са основните мишени“, допълни Апостолов.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Апостолов, Национален център за безопасен интернет: Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само първата фаза, следва физическа среща

Георги Апостолов, Национален център за безопасен интернет: Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само първата фаза, следва физическа среща

8 Юни 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само първата фаза, преди да се премине към някакво конкретно действие, трябва да има физическа среща. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов по повод вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет. „За вербуването през интернет всички изследвания до сега и практически случаи, които има основно в Западна Европа, показват, че това е начална фаза“, заяви Апостолов. Той обясни, че именно това наричаме процес на радикализация. „За България по-скоро типичното е не „Ислямска държава“ или както се нарича този краен ислямизъм, тук имаме другия начин на радикализация, който също го има в другите страни, и това е обратната радикализация. Тоест псевдопатриотични, доста крайни и екстремистки възгледи в идеология и организации, които са паравоенни и които се занимават с внос на оръжия и обучение“, посочи координаторът в Националния център на безопасен интернет, като изтъкна, че принципът е един и същ. „Първото нещо е изключително тежката информационна среда, като говорим основно за онлайн пространството. Благодарение на това, че интернет е главно свободно място. Там всеки може на практика да създаде свой сайт и своя медия и да разпространява каквато иска информация без никакъв контрол“, каза Георги Апостолов. По думите му това се използва от една страна за печалба, но от друга - за пропагандиране на всякакви видове идеологии. Той подчерта, че някои от тях са изключително опасни.
„В случая с 16-годишно момче от Пловдив, което е било вербувано от „Ислямска държава“ през интернет, нямаме достатъчно информация, дали наистина имаме крайна фаза на радикализация, която обаче никога не може да мине само през интернет. Тоест това е началната фаза - зарибяващата“, отбеляза Апостолов. Той обясни, че когато основно млади хора попадат на съдържание, независимо за какъв тип радикално течение става въпрос, те проявяват любопитство и за това започват да четат. „По този начин те влизат в онлайн общности и групи, където основно циркулира подобен тип съдържание и това ги зомбира. Те започват да смятат, че това е правилното, не виждат никакви други гледни точки и не са обучени“, каза експертът.
По думите му, като превантивна мярка голяма роля играе и образованието. „Тук голям проблем имаме с образованието. Децата нямат уменията за търсене, сверяване и проверка за информация. Те вярват на това, което виждат и всички около тях в тази група или общност споделят едни и същи виждания. Именно за това те започват искрено да вярват, но винаги на крайния етап на радикализацията, преди да се премине към някакво конкретно действие, трябва да има физическа среща“, разказа Георги Апостолов, като уточни, че това многократно е доказвано. „Обичайно тези младежи, двойки, които започват радикализацията от интернет, това ги тласка в един момент те да посетят съответните религиозни места - джамии, където вече привличат вниманието на местните духовници, които са част от тези вербовчици за „Ислямска държава“, изтъкна още той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържаха радикализиран младеж в Пловдив (ОБЗОР)

Задържаха радикализиран младеж в Пловдив (ОБЗОР)

8 Юни 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин и в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.
На брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че момчето е било вербувано от „Ислямска държава“. По думите му от социалната мрежа ученикът е прехвърлен на чат, на „Телеграм“. „Най-масовият чат, който използва ИДИЛ“, допълни още Гешев. „Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са вече реалност в България“, каза Гешев. Според него в случая службите са се реагирали перфектно, но предстои да бъде оказана помощ на младежа от специалисти, които да работят с него.
Гешев уточни, че под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове. „Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители“, допълни още Гешев. Той предупреди родителите да общуват повече с децата си, защото има реална опасност в мрежата да попаднат на радикализация. „В този случай за прокуратурата и за колегите, които работиха, става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление. Става въпрос на първо място за лична трагедия в някаква степен, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство“, каза Гешев. Според него обществото трябва да знае и да бъде запознато в едни разумни граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата държава“, допълни още Гешев.
Той уточни още, че в случая става въпрос за ученик от добро семейство с възможности, който е учил в елитна пловдивска гимназия и е бил много интелигентен. Разследването продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР – Пловдив: Длъжни сме да  помогнем на вербуваното от „Ислямска държава“ момче  и да го изведем от средата, в която е попаднало

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР – Пловдив: Длъжни сме да помогнем на вербуваното от „Ислямска държава“ момче и да го изведем от средата, в която е попаднало

8 Юни 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Длъжни сме да помогнем на вербуваното от „Ислямска държава“ момче и да го изведем от средата, в която е попаднало. Това каза директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков по време на брифинг във връзка с разследване за тероризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем накратко ще кажа няколко думи. В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още ст. комисар Илков. „В понеделник започваме активна работа с него. Колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите. Те ще бъдат един изключително добър наш партньор с работата с това дете. Ние сме длъжни да положим всички усилия да помогнем на това дете и да го изведем от тази среда“, допълни още ст. комисар Илков. Той допълни, че детето ще си ходи на училище.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: В случая с момчето от Пловдив не говорим за мрежа

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: В случая с момчето от Пловдив не говорим за мрежа

8 Юни 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. В случая с момчето от Пловдив не говорим за мрежа, а за отделен случай. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследване за тероризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали има други подобни случаи в страната, Гешев отговори: „Няма да коментираме, случаи, по които се работи“, каза още той. По думите му от социалната мрежа ученикът е прехвърлен на чат, на „Телеграм“. „Най-масовият чат, който използва ИДИЛ“, допълни още Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Родителите трябва да общуват с децата си, защото има реална опасност в мрежата да попаднат на радикализация

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Родителите трябва да общуват с децата си, защото има реална опасност в мрежата да попаднат на радикализация

8 Юни 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Родителите трябва да общуват с децата си, защото има реална опасност в мрежата да попаднат на радикализация. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследване за тероризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са вече реалност в България“, каза Гешев. По думите му недопускането на такива процеси е обект на работа на семейството, училището и на много други органи. „Взаимодействието в среда между всички служби, които бяха организирани беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. Българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност, прокуратурата и следователите“, допълни Гешев. „Има една нова реална опасност, която се нарича модерно казано – радикализация или промиване на мозъци“, каза още той.
Прокурор Гешев уточни, че при претърсванията са намерени формули за създаване на взривни вещества. Гешев допълни, че в началото детето е твърдяло, че има интереси към химията. Според него това в някаква степен е едно объркано дете. На въпрос дали то е било задържано в училище, Гешев каза, че това е станало със съдействието на бащата, но не в училище и по нормален начин.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове

8 Юни 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители“, допълни още Гешев. Според него ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период. „Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок е взаимодействитео между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма“, каза още Гешев. Според него конкретната реакция се е дължала на това, че всички ангажирани ръководители на служби се познават и имат добри отношения. „При друга ситуация резултатът може би щеше да бъде друг“, каза още Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: На 16-годишното момче, вербувано от „Ислямска държава“, трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: На 16-годишното момче, вербувано от „Ислямска държава“, трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда

8 Юни 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. На 16-годишното момче, вербувано от „Ислямска държава“, трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под наздора на Детска педагогическа стая, която според мен е в някаква степен грешка“, каза той и посочи, че прокуратурата ще внесе протест. „В случай, че съдът не възрпиеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни още Гешев.
„В този случай за прокуратурата и за колегите, които работиха, става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление. Става въпрос на първо място за лична трагедия в някаква степен, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство“, каза Гешев.
Според него обществото трябва да знае и да бъде запознато в едни разумни граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата държава“, допълни още Гешев
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: 16-годишното момче от Пловдив е обект на вербовка от „Ислямска държава“

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: 16-годишното момче от Пловдив е обект на вербовка от „Ислямска държава“

8 Юни 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. 16-годишното момче от Пловдив е обект на вербовка от „Ислямска държава“. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с образуваното досъдебно производство за тероризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него става въпрос за класически случай. „Става въпрос за дете, непълнолетен български граждани, на 16 години. В сряда се получи устен сигнал, който е с източник близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага ни уведомиха. В рамките на часове беше създадена организация. Става въпрос за ученик, дете, а вече и обвиняем, което се радикализира“, каза още Гешев. „Беше извършено претърсване на две помещения, които е ползвало детето. В тези помещения, бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. На първо място това е така наречената на жаргон "тръбна бомба". Устройство, което много често се използва при атентати в САЩ“, каза още Гешев. „Другото, което беше намерено е взривно устройство в процес на изготвяне“, допълни още заместник-главният прокурор. По думите му теглото на веществото е 14, 5 кг. „То се е използвало в някои от атентатите в Белгия и във Франция, включително и в атентата в Сарафово“, уточни още Гешев. Той уточни, че в атентата в Сарафово е използван около 2 кг от това вещество. Той допълни, че е намерено и знаме на „Ислямска държава“. „На първо място става въпрос за ученик на 16 години. Ученикът е от елитна пловдивска гимназия, от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен“, допълни още заместник-главният прокурор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Съдебната палата във връзка с разследването за тероризъм

Заместник главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Съдебната палата във връзка с разследването за тероризъм

8 Юни 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Заместник главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Съдебната палата във връзка с образуваното досъдебно производство за тероризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Брифингът ще се състои от 13.00 часа в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 16-годишен младеж е бил задържан при операция на МВР, ДАНС и прокуратурата, предполага се, че е възнамерявал да извърши терористичен акт

Пловдив: 16-годишен младеж е бил задържан при операция на МВР, ДАНС и прокуратурата, предполага се, че е възнамерявал да извърши терористичен акт

8 Юни 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни, предаде БНР. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.
Разследването по случая продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.