НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат кой да е главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов: Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат кой да е главен прокурор

8 Октомври 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. За да е обективен изборът направихме промени в закона, съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството, за да няма пряко вмешателство на политически партии в този избор. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Когато БСП управляваше преди години двамата съветници на президента Георги Първанов, единият стана главен прокурор, другият стана шеф на Върховния касационен съд“, добави премиерът. Борисов коментира, че когато Сотир Цацаров е станал главен прокурор, желание на партията е бил Бойко Найденов. „Тъй като с Бойко Найденов като зам.-главен прокурор бяхме работили много по-дълго. Г-н Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият. Изборът беше добър, той направи успешен мандат. Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор“, обясни Борисов. „Представете си, че ние като правителство бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. Например Емил Радев като наш евродепутат, кандидат за главен прокурор, и вие ме питате сега вашият ли главен прокурор искате да стане главен прокурор, ако стане“, допълни министър-председателят. „Аз и сега работя с Иван Гешев като зам.-главен прокурор с една единствена тема. Особено борбата с контрабандата и виждате колко убийства изкараха. Ако се остави прокуратурата да бъде превръщана в арбитраж, защото сега политиците какво правим, всеки тича и хвърля по един сигнал в прокуратурата и почва да вика сезирана е прокуратурата, чакаме да реши, всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър, хубаво де ама, когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачове. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, който си преценят“, посочи още Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 14 ноември трябва да стане ясно кой ще бъде следващият главен прокурор

На 14 ноември трябва да стане ясно кой ще бъде следващият главен прокурор

5 Юни 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата, предаде БНР. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.
Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.
Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.
Към времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран.
Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система

20 Май 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Някога, когато са ни приемали в ЕС преди 10 -11 години е било груба грешка да не се отработи съдебната система. Трябвало е първо да се отработи, така както е по европейски стандарт и критерии и след това да ни приемат, защото виждате сега колко трудно и всеки се бори да влияе в съдебната система“, посочи Борисов. Той добави, че всички европейски партньори и държави-членки признават, че България е изпълнила необходимите критерии за влизане в Шенген. „От 6-те точки на мониторинговия механизъм 3 сме изпълнили. Сега този месец ще внесем промените и се надявам юли месец да финишираме нов вид мониторингов доклад, такъв какъвто е за всички европейски държави“, поясни премиерът. „Полагаме усилия и те ще дадат ефект“, заяви той, като добави, че невлизането на България в Шенгенското пространство е заради егоистични желания на други държави членки. „Очаквам юни-юли да има резултат, всички изисквания и стрес-тестове към нас за сега са много добре“, допълни той.
Според него на всички европейците ни се иска да имаме обща отбрана. Той коментира и темета за енергийната сигурност на България, като посочи, че се стартира изграждането на газовия хъб „Балкан“, както и интерконтектора между България и Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП:  Единствената цел на Бойко Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Единствената цел на Бойко Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това

19 Май 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Гласове" по БСТВ. Според нея премиерът Бойко Борисов обикаля предизборно страната и обещава пари. "Така не се управлява държавен и публичен ресурс. Това са парите, събрани от всички българи, и законът казва, че се преразпределят през парламента и там има контрол. Тук всичко е безконтролно и еднолично и с една цел - лично политическо оцеляване. Не е целта, която си поставя един държавник, когато управлява финанси", уточни още Нинова.
На въпрос как ще предизвика БСП предсрочни избори при положение, че премиерът Бойко Борисов е казал, че няма да подава оставка, ако загуби евровота, Нинова заяви: "Предсрочни избори могат да предизвикат избирателите. Аз ги призовавам - излезте и гласувайте. Това е суверенът, който може да предизвика предсрочни избори. Ако ГЕРБ загубят тези избори, вече нямат легитимност. Разбирам, че не искат да напускат властта със всички сили и средства. Това не е, за да дадат перспектива на страната или да увеличават доходите. Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това. Така не може да се управлява". Според Нинова алтернативата е политика и поведение. "Не остана време да поговорим за политическата алтернатива - за "Визия за Бълагрия", която има три много големи достойнства", каза Нинова. На въпрос дали в документа има идеи в суров вид, лидерът на БСП посочи, че трите сериозни достойнства на визията са, че за пръв път някоя партия предлага такъв прочит на нещата и на политиката. "Да сложим край на модела на прехода и да започнем да възстановяваме страната. Второто ѝ достойнство е как беше изработена тя. Не просто се затворихме по едни кабинети", каза още Нинова и посочи, че са нахвърляли идеи и са тръгнали да ги обсъждат из страната. По думите ѝ зад този продукт има широка подкрепа. "Третото е, че в нея има конкретни управленски политики. Как да се управлява здравеопазването, държавното и общинското, да не са търговски дружества болниците. Конкретни решения", подчерта още тя. Нинова обърна внимание на доходите, на преизчислението на пенсиите и изтъкна, че всичко това е заложено във "Визия за България".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът

Европейски избори: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът

19 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Като отиде магистратът сам на тази среща в президентството какво прави, за какво си говори. Има ясно разписани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в парламента и не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът“, заяви Борисов.
Той призова местните структури на партията да се организират добре за изборите. „Помолете се на хората да ни извинят за слабостите. Извлекли сме си поуки. Много добри неща правим, но това веднага се приема за даденост. Навремето не е имало нито паркове, нито фонтани, нито метро… сега, когато работят, пак са недоволни. Всеки ден трябва да се доказваме. Имаме още много енергия да си изкараме мандата, местните избори. Но помолете се на хората да се върнат в неделя и да гласуват – нека да направят този жест към нас“, коментира Борисов. „Още вечерта на изборите на 26 май ще започнат преговорите между основните политически европейски сили. На 28 май се събираме в Брюксел вече да се взимат решения. И когато партията е победила, имам силата да отида да предлагам моя кандидат. А ако загубим, не е същото. Така че тези избори са важни за нас, за Манфред Вебер, за Европа. Така че, мили мои, максимална концентрация. Помните при предишни избори лъжата – това се готвят да направят пак примерно четвъртък или петък, за да не можем да реагираме. Така че искам да сме максимално концентрирани тогава“, каза още Бойко Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

19 Май 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. Това каза президентът Румен Радев по време на брифинг в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отговори на въпроси, свързани с приключването на консултациите с представителите на съдебната власт относно избора на нов главен прокурор, оценката, очакванията и репликата на премиера, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт. „Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи”, заяви президентът Радев. Той посочи, че не обсъжда личности и не настоява за имена, а за спазване на закона. „Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни президентът Румен Радев. Той каза още, че това е причина всички институции, които са ангажирани с този избор, да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

17 Май 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд. Тя уточни, че е хубаво президентът да чуе мнението на различни хора в съдебната система, както и да обсъди необходимостта, принципите и процедурата за избора на главния държавен обвинител. Тя изрази опасения, че следващия избор за главен прокурор ще бъде мотивиран от интереса на тези, които са на власт, но допълни, че опитът през годините показва, че когато бъде избран на такъв пост някой послушен, при смяна на властта, той става послушен към новите силни на деня. Нели Куцкова обясни, че предвид факта, че 25 души ще гласуват, едва ли изборът ще бъде манипулиран. „Но, че е възможно да се упражни влияние върху отделни членове на ВСС, съм абсолютно сигурна. Много от нас, които са били членове на ВСС знаем, как различни хора лобират за отделните кандидатури, член по член от членовете на ВСС. Разчитам, че колегите, които са сега в състава на ВСС, ще подходят почтено и компетентно. Искам да отворя скоба – понякога човек искрено и почтено подкрепя дадена кандидатура, без да знае какво ще произлезе после от нея. Много хората като се сдобият с неограничена власт, престават да бъдат това, което са били към датата на избора“, обясни съдията.
Нели Куцкова определи като глупаво предложението в общ пакет да се поставят двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор. Тримата не са равни по отношение на наказателно преследване – по заплати и ранг – да, но не и по властнически правомощия, обобщи съдия Куцкова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

17 Май 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, която се състоя на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава изтъкна, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор. „Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, заяви Румен Радев.
Сред темите на срещата днес бяха ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев обсъдиха и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

17 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро. Това каза пред журналисти представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магдалинчев посочи, че консултациите за избор на нов главен прокурор при президента Румен Радев нe го смущават. „Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации“, обясни той.
Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон 4 последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре“, каза още той. Магдалинчев подчерта, че ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва.
„Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите“, каза Магдалинчев и посочи, че очакванията от прокуратурата са огромни.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

17 Май 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Плевен. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Това каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
На въпрос дали одобрява искането на главния прокурор да бъдат проверявани висши политици, Борисов отговори, че това вече се прави от доста време. „Така че той огласи това, което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят“, коментира министър-председателят.
Попитан кого визира, Борисов заяви, че не той вика магистратите един по един при себе си. Премиерът заяви, че не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. „Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

17 Май 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

16 Май 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика. Той каза още, че като партийно говорене може да се очаква всичко, но хората не трябва да се подават на лобистките внушения. Механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на „тримата големи“ трябва да бъде създаден, той е препоръчан от ЕК, а не е плод на вътрешнополитически борби, обясни Цеков. В България всички висши лица трябва да носят отговорност и да няма недосегаеми. Общественото доверие се печели с дела, а не с думи, добави той. „У нас се насади профанска атмосфера от група медийни активисти на икономическа групировка, която през годините е била заинтересована от избора на главен прокурор и активно се е намесвала в този избор, защитавайки своите интереси. Те се опитват за всеки кандидат да извадят връзки с кого ли не. Ако човек има опит и кариера и авторитет в обществото, то неминуемо ще има биография, минало и възгледи, политически, обществени и професионални връзки. Въпросът е тези връзки да не бъдат от такова естество, че да превръщат дейността на магистрата в дейност на зависим човек“, обясни той. Според д-р Борислав Цеков е добре, че преди формално установените срокове за избор на главен прокурор държавният глава предприема консултациите. Президента има своя дял в процедурата по назначаването на „тримата големи“, обясни той и уточни, че окончателното решение е на ВСС.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

16 Май 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

16 Май 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. На срещата днес беше отбелязано, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. Сред темите на разговора бяха и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков обсъдиха също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.
Утре държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

16 Май 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона. Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза Чолаков. На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори: „По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни Чолаков. Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона. „Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков

16 Май 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от 14.00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков на 16 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков на 16 май

15 Май 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от 14.00 часа на 16 май, четвъртък. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев призова Инспектората към ВСС да бъде ефективен гарант, че кандидатстващите за главен прокурор магистрати отговарят на необходимите критерии

Държавният глава Румен Радев призова Инспектората към ВСС да бъде ефективен гарант, че кандидатстващите за главен прокурор магистрати отговарят на необходимите критерии

15 Май 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, призова днес президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава посочи, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.
Разговорът се проведе в рамките на поредицата от срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.
Теодора Точкова беше категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата бяха разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев очаква обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев очаква обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на следващия главен прокурор

15 Май 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“2 министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Разговорът е част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По време на срещата президентът акцентира върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава подчерта и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.
Сред темите на разговора бяха също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на „тримата големи“, както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.
Утре президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на "тримата големи"

Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на "тримата големи"

15 Май 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще се проведе заседание на работната група по Закона за съдебната власт. Планирам да представя моето виждане за отговорността на "тримата големи". Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след среща с държавния глава Румен Радев за избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моето предложение е за отговорността и евентуалното прекратяване на мандата да важи за "тримата големи“, заяви той. „На срещата с президента подробно дискутирахме дали да се касае за отговорността и разследването само на главния прокурор или режимът трябва да бъде идентичен и за "тримата големи“, обясни Кирилов и уточни, че за базово решение в предложението му е взет статутът на магистрата. „Амбицията ни е да следваме най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време за обществено обсъждане, а преди това да има и необходимият брой заседания на Съвета за съдебна реформа“, заяви правосъдният министър. „Би било добре, ако до края на тази сесия успеем да извървим подготвителната фаза на законодателната процедура и да стигнем до законопроект, предложен от МС“, коментира той. Данаил Кирилов поясни, че в предложението му няма институция с особен статут, която да разследва главния прокурор.
„Срещата с президента беше изцяло работна. Продължи дълго, защото влязохме дълбоко в детайлите. Не се ограничихме до темата за процедурата за избор на главен прокурор. Говорихме за множество въпроси, свързани с реформата в съдебната система“, каза министърът. „Президентът прояви интерес и към Механизма за сътрудничество и оценка, както и към взаимоотношението на властите във връзка с продължаване на съдебната реформа“, обясни Кирилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България

Лозан Панов, ВКС: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България

14 Май 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след среща при президента Румен Радев във връзка с избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря за поканата на президента и считам, че тя е навременна. Защото колкото по-рано започне дебатът за избора на главен прокурор – тема номер 1 за съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите“, заяви Панов. Той обясни, че е използвал възможността да поднови своето предложение за промени на Конституцията за място на прокуратурата и за правомощията на главния прокурор. „Един от акцентите беше, че в страна като България главният прокурор с тези правомощия има монопол да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за какво поиска. Наред с това липсата на контрол върху неговата дейност го прави най-силната политическа личност в България“, обясни Панов. Той посочи, че е изразил пред държавния глава мнение, че не са верни опасенията, че ако прокуратурата излезе от съдебната власт, това ще я политизира. „Като говорим за политизиране, с някои свои действия прокуратурата ясно показва, че обслужва управляващите“, коментира председателят на ВКС.
Панов уточни, че макар и наложителни, измененията в правомощията на главния прокурор и засилването на контрола му могат да станат едва след избора на нов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

14 Май 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
На разговора днес президентът посочи, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.
Отбелязано беше, че доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Бяха обсъдени правомощията и отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.
Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов

14 Май 2019 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 14.30 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани

Главният прокурор Сотир Цацаров: Консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани

13 Май 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. Консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценявам срещата като изключително конструктивна, тя премина в много откровен дух и в спокоен тон. Мисля, че всеки от нас каза това, което мисли“, заяви Цацаров. Той посочи, че е казал пред държавния глава, че подобна среща и подобни консултации са подранили, тъй като мандатът на главния прокурор изтича на 12 януари 2020 г. Цацаров обясни, че според закона процедурата може да бъде открита най-рано на 10 юли, а най-късно – на 10 септември 2018 г., като гласуването е възможно да се състои края на октомври или ноември. По думите му започването на консултации днес е прибързан процес.
„Важно е тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона – т.е. да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху номинациите за кандидатурите, върху която той по Конституцията няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното му разбиране“, заяви главният прокурор.
Цацаров уточни, че е била повдигната и темата, свързана с правомощията на главния прокурор, и промените, които се предлагат в тази посока. „Моето становище, а и това на държавния глава бе свързано с това, че при всички случаи трябва да бъдат осъществявани промените, препоръчани от ЕК и които са свързани с евентуалния благоприятен изход за България от Механизма за сътрудничество и проверка“, обясни той.
Цацаров припомни, че на 8 април 2019 г. преди и след КСНС при президента, лидерът на БСП Корнелия Нинова първа заговорила за промени в правомощията на главния прокурор. Той припомни и за съвпадащото посещение на Румен Радев и Корнелия Нинова в Асеновград. По думите му в позицията на БСП няма особена логика.
„Президентът изрази становище, че при всички случаи каквито промени, свързани със статута на главен прокурор, да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при избран главен прокурор, което да представлява професионалната общност и да защитава техните интереси“, коментира той. Цацаров обясни, че е било демонстрирано ясно разграничение между партийна и държавна позиция и липсата на съвпадение между тях.
На въпрос дали следващият главен прокурор трябва да бъде човек от прокуратурата или външен човек, Цацаров отбеляза, че всичко било свързано със самата процедура и принципни въпроси, а всичко останало предопределя номинациите и избора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев очаква прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев очаква прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия главен прокурор

13 Май 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е първата от поредицата срещи, които държавният глава ще проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
По време на срещата държавният глава подчерта високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност. Президентът Радев изрази и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и избора на следващия главен прокурор.
Утре президентът Радев ще проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов на 14 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов на 14 май

13 Май 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 14.30 часа на 14 май, вторник. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

13 Май 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров и ще се проведе от 14.00 часа на „Дондуков“ 2.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.