НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

El Pais: Испанският премиер пое водеща роля в преговорите за висшите постове в ЕС

El Pais: Испанският премиер пое водеща роля в преговорите за висшите постове в ЕС

30 Май 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият испански премиер от Социалистическата партия (СП) пое водеща роля в преговорите за това, кой ще заеме висшите постове в Европейския съюз след изборите в неделя, пише El Pais.
На среща на върха в Брюксел във вторник европейските лидери се срещнаха, за да обсъдят кандидатурите за новите ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и Централна европейска банка, както и върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
При подбора трябва да се вземат предвид географските и политическите критерии, както и полът и размерът на страните. „В реалния свят винаги е трудно да се постигне перфектен баланс“, каза на срещата на върха Доналд Туск, председател на Европейския съвет.
Санчес се превърна в ключова фигура в тези преговори, които се оформят като най-сложните в историята на клуба на ЕС, тъй като нито една от основните групи на Парламента - Европейската народна партия (ЕНП) или Партията на европейските социалисти ( ПЕС) - постигнаха явно мнозинство на европейските избори на 26 май.
Резултатите сложиха край на фактическата коалиция, която доминираше в Европейския парламент, а партиите сега трябва да обмислят други съюзи. Тази несигурност постави Санчес в привилегирована позиция за преговори между френския президент Еманюел Макрон, който е част от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и германския канцлер Ангела Меркел, от ЕНП.
„Аз съм главният преговарящ за социалдемократическото семейство“, заяви Санчес, като пристигна на срещата на върха на ЕС във вторник.
На работен обяд във вторник Санчес се срещна с тримата лидери на крилото на АЛДЕ в Европейския съвет: Макрон, холандският премиер Марк Руте и белгийският премиер Шарл Мишел.
Срещата, на която присъства и социалистът португалски премиер Антонио Коста, имаше за цел да изгради общ фронт, който да настоява за номинации, които ще отговорят на исканията на социалистите и либералите и ще намалят присъствието на консерваторите, които имат контрол върху три европейски институции (Съвета, Комисията и Парламента).
„Кандидатът за всяка от тези длъжности трябва да отразява новия политически баланс, който се появи, включително социалдемократите и либералите“, посочиха испански източници след срещата.
И Санчес, и Макрон са наясно, че дискусията трябва да включва ЕНП, която спечели най-високия процент от гласовете на изборите в неделя. Според дипломатически източници двамата лидери се срещнаха отделно с германския канцлер Ангела Меркел, за да започнат преговори, които „вероятно ще доведат до споразумение за разделяне на властта между трите основни групи и кой знае, може би включването на Европейската зелена партия“.
Санчес, като представител на голяма страна сред малките и малка сред големите, има решаваща роля в процеса на сключване на сделки. Влиянието му може да бъде от решаващо значение в борбата за топ-позициите в ЕС, където германските интереси се сблъскват с френските.
"Испания е в идеална позиция да поддържа баланса", казва дипломатически източник от едно от либералните правителства в Съвета на ЕС. "Тя има засилен избирателен мандат, с път напред и представлява второто политическо семейство на континента“.
Новопридобитата сила на Санчес след местните, регионални, национални и европейски избори, проведени в Испания за по-малко от месец, е още по-поразителна, тъй като до дузина правителства са изправени пред предсрочни избори или предстоящ крах на съответните коалиции.
"Санчес има възможности, но има и рискове“, каза дипломатически източник. „Необходимият баланс е много крехък и само едно единствено прекомерно искане или грешка може да го развали“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Меркел и Макрон не са съгласни с избора на най-добрите постове в ЕС

New Europe: Меркел и Макрон не са съгласни с избора на най-добрите постове в ЕС

30 Май 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Броени дни след изборите, разгорещените дискусии между лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз са в разгара си за това, кой ще наследи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като се забелязват очевидни разминавания в мнението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Споровете се съсредоточават и върху наследника на Доналд Туск, който ръководи Европейския съвет, Антонио Таяни от Европейския парламент, ръководителя на външната политика Федерика Могерини и ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги.
С основните политически групи на Европейския парламент и лидерите на ЕС, които играят решаваща роля в процеса на вземане на решения, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон са открито в противоречие помежду си за това кой ще бъде назначен на върха на Европейския съюз.
Според Лисабонския договор, европейските лидери трябва да вземат предвид резултатите от изборите и да вземат решение след първоначална среща на Председателската камара в Европейския парламент.
Преговорите между Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите (S&D), Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Зелените не доведоха до разбирателство кой ще бъде председател на Комисията.
ЕНП и ПЕС се надяват да запазят системата Шпитценкандидат, която бе използван за пръв път през 2014 година, за да бъде избран Юнкер. . Този процес се отнася до водещия кандидат от определена партия. Преди началото на кампанията всяка партия на европейско ниво може публично да обяви кой ще бъде техният транснационален кандидат, като по този начин неформално ще ги превърне в лицето на кандидатурата за избор на партията. Водещият кандидат или Spitzenkandidat на немски език, който може да осигури мнозинство управляваща коалиция в Европейския парламент, ще стане президент на Комисията, ако бъде одобрен от Европейския съвет.
По времето, когато Юнкер беше избран, ЕНП и S&D бяха осигурили мнозинство между тях и успяха да изберат новия председател на комисията с лекота. Процесът през тази година обаче не премина толкова гладко.
Избраният кандидат на ЕНП, германецът Манфред Вебер, осигури подкрепата на лидерите на неговата партия, но Макрон категорично отказа да подкрепи кандидатурата на Вебер и вместо това настоя за комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс и главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.
Макрон също така разкритикува процеса Spitzenkandidat, казвайки: „Не искам да обсъждам имената, а плановете и приоритетите за техните назначения“, каза Макрон.
За разлика от Макрон, Меркел заяви, че "като член на ЕНП, очевидно ще работя в подкрепа на кандидатурата на Манфред Вебер". Ако обаче нито един от трите официални кандидати не осигури мнозинство, повече личности могат да дойдат като имена на масата.
Барние е очевиден избор за Макрон. Той е жизнеспособен кандидат, който може да осигури мнозинство и да се радва на подкрепата на левите политици в коалицията. Той обаче не е първият избор за много от по-рязко антикапиталистическото крило на политическото семейство, включително испанския социалистически министър-председател Педро Санчес и левия му колега от Португалия Антонио Коста.
Изненадващо, гръцкият премиер Алексис Ципрас, който се бори за политическия си живот, след като лявата му партия СИРИЗА беше победена на европейските избори, също заяви, че ще подкрепи "кандидата, който е на първо място сред прогресивните кандидати, като добави, че неговото предпочитание е за Тимерманс, тъй като той ще бъде прогресивен и полезен избор, докато Вебер „не може да обедини ЕС. Той само ще го раздели и той се идентифицира с изключително консервативни и неолиберални избори“. Според Ципрас Вебер би заплашил интересите на Гърция и интересите на южните държави в ЕС.
Унгарският премиер Виктор Орбан, който е твърдо против кандидатурата на Вебер и който наскоро нарече последния "слаб", категорично отказа да подкрепи или дори да обсъди кандидатурата на Вебер. Тимерманс, обаче, също не е възможен за Орбан и неговата идеология във Вишеградската четворка - Полша, Чешката република, Словакия и Унгария - поради твърдата позиция на Тимерманс срещу групата на бившите страни от Източния блок, които се отказват от върховенството на закона и провеждат анти-имигрантски политики.
Настоящият директор на Световната банка Кристалина Георгиева може да бъде възможен алтернативен избор за ръководене на Комисията. Макар че никога не е била начело на правителство, нейното резюме прилича на това на няколко кандидати, включително на Вебер, което би могло да постави Георгиева в позиция да бъде приемлив избор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Подкрепата на германския канцлер за Вебер не е безусловна

Die Zeit: Подкрепата на германския канцлер за Вебер не е безусловна

29 Май 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът насърчава Манфред Вебер за нов комисар в Брюксел. Тяхната лоялност не е безусловна. Това е заради сложния баланс на силите.
Кой ще бъде бъдещият председател на Европейската комисия? Това беше най-важният въпрос, който държавните и правителствените ръководители на страните от Общността разгледаха на неформалната си среща на върха във вторник вечерта. Френският президент Еманюел Макрон се изказа ясно веднага след пристигането си в Брюксел. Следващият председател на Европейската комисия трябва да донесе „опит и доверие“. След това той спомена три имена: Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Мишел Барние. Направи впечатление, че той не спомена Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП, най-силната в Европейския парламент – според френския президент Вебер не е подходящ за поста.
На помощ се притече канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. Тази среща на върха беше „първи обмен" на мнения, обясни лидерът на Берлин. И: „Разбира се, като член на ЕНП, аз подкрепям Манфред Вебер". Но това не звучеше като ясна позиция на подкрепа за Вебер.
Сдържаността на Меркел има сериозни причини. Назначаването на председателя на Европейската комисия е силно политизиран въпрос. Първо, става дума за отношенията между Европейския парламент и Европейския съвет, 28-те държавни и правителствени ръководители. ЕП настоява, че единственият начин да се заеме поста е кандидадът да получи мнозинство в парламента – това е т.нар. система на шпитценкандидати.
Но не всички са съгласни, най-вече Макрон. Германският канцлер, от друга страна, приема модела. Според нея той е „устойчив". Така че има ясна разлика в мненията между Макрон и Меркел. Не само по отношение на кандидата, но и в начина на подбора му. Този конфликт трябва да бъде разрешен в Европейския съвет, а след това – консенсус и с ЕП. Двете институции трябва да се споразумеят, в противен случай има опасност от блокиране на Брюксел.
Самият парламент все още се бори за мнозинството. ЕНП е най-силната партия, но се нуждае от поне още две фракции, за да наложи Вебер. Дали социалистите, дали либералите, дали „Зелени“ – Вебер първо трябва да спечели тяхното одобрение. И не става дума само за убедително съдържание, защото фракциите имат свои кандидати: Франс Тимерманс за социалистите, Маргрета Вестагер за либералите и Ска Келер за „Зелените“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Европейските избори показват три различни лица на германския политически център

Focus: Европейските избори показват три различни лица на германския политически център

29 Май 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Много съвременници обичат да плашат германците. Различията между хората се задълбочават, средната класа ерозира… Но резултатите от последните европейски избори дават различна картина, пише журналистът Габор Щайнгарт в статия за германското списание Focus.
Центърът в Германия не изчезва, нещо повече – сега може в него да се отделят три отделни групи, които са объркващо сходни по отношение на образователното ниво, възрастовата структура и доходите.
За разлика от старата федерална република, където социално-икономическата триада на образованието, възрастта и доходите вървяха ръка за ръка с почти идентична политическа ориентация, днес се наблюдава диференциация на центъра. Спи в едно легло, но се оказва, че сънува различни сънища.
Трите групи на германския център: градски, възмутени и традиционалисти.
Има уверен, градски център, борещ се срещу климатичните промени, Тръмп и световния глад, но все още се наслаждава на живота - тук и сега. Отклонението от традиционното семейство и стандартизираното трудово правоотношение не се разбира като фаталност, а като възможност. Този център е политически „зелен“ и се е образувал току-що. Милиони гласоподаватели на ХДС/ХСС и ГСПД се преместиха в него в гласуването на европейските избори. В девет от десетте най-големи града в Германия, „Зелени“ получиха мнозинството.
Освен това има група на възмутените, която не е по-бедна или по-глупава. Но притокът на бежанци и слабото справяне на държавата с престъпността на клановете и радикалните ислямисти прави тази група граждани все по-многобройна. Мултикултурното общество и объркващото разнообразие от форми на живот се възприемат като налагане. Разгневеният център сега има културна хегемония в източните германски провинции. В Бранденбург и Саксония „Алтернатива за Германия“ понастоящем е най-силната партия.
В допълнение, все още съществува традиционен център, който – по думите на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, остава „разположен в немската романтична долина“. Неговите представители не присъстват на литургиите всяка неделя, но ценят църквата като авторитет. В хуманитарната гимназия тези хора виждат реализирания идеал за образование. Използват, но и критикуват „благословията“ интернет. Гласуват за Меркел, мечтаят за Хелмут Кол или Франц Йозеф Щраус. Географски, този център е ситуиран в провинцията.
Съществуват социално-икономически различия между трите групи, но никакво отклонение не е толкова голямо, че да оправдае твърдения като изчезване на политическия център в страната. Германия може да продължи да се страхува – но не и да изпада в истерия преди изчезването му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Страните от Вишеградската група се движат в противоположни посоки - това се вижда и от резултатите от европейските избори

NZZ: Страните от Вишеградската група се движат в противоположни посоки - това се вижда и от резултатите от европейските избори

29 Май 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Европейските избори доведоха до съвсем различни резултати в страните от Вишеградската четворка. Те укрепиха правителствата във Варшава и Будапеща, но в Прага и Братислава предизвиква нови сътресения, твърдят в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Когато се говори за проблемни държави в рамките на ЕС, през последните години на преден план излиза Вишеградската група.Основан през 1993 г., неформалният съюз на Полша, Унгария, Чешката република и Словакия се опита да образува своеобразен антипод на Брюксел – той е по-критичен към миграцията, по-националистичен, по-съобразен с нуждите на източните държави-членки. Но групата така и не постигна убедителен резултат – страните в нея си остават твърде различни.Противоположните направления на политическото им развитие станаха очевидни на европейските избори.

Полша: Победа на правителството

Партията „Право и справедливост“ (ПиС) постигна категорична победа в Полша: в сравнение с последните европейски избори тя събра 13% повече, достигайки до 45,4% и изпреварвайки убедително движението „Европейска коалиция“ (ЕК). Ярослав Качински, лидер на ПиС, говори за най-добрия резултат, постигнат в Полша на национално ниво след 1989 г.
Победата дава силен тласък на ПиС преди ключовите парламентарни избори през есента, които той разглежда като референдум за неговата „национална революция", провъзгласена през 2015 г. на основата на много по-слаба демократична легитимност. Оттогава управляващата партия, по-специално със своите съдебни реформи, започна сериозна атака срещу върховенството на закона, която доведе до процедура за санкциониране съгласно член 7 от Договора за ЕС.
Но аргументът на опозицията, че правителството на страната не е адекватно на европейско равнище, се оказа слаб. За ЕК, която събра 38,5%, резултатът е разочарование, тъй като бе образувана с цел събиране на максимална подкрепа. Хетерогенната сила обаче не успя да мобилизира избирателите си - за разлика от ПиС, която получи почти половин милион допълнителни гласа в сравнение с парламентарните избори през 2015 година. Избирателната активност достигна нов рекорд от над 43%.
Въпреки това, хората не гласуваха за ПиС заради своя евроскептицизъм, а заради социалната политика на партията. Според Марцин Дума, един от най-влиятелните социолози в страната, хората, които са в малкия град, печелят малко и са по-възрастни, представляват електората на ПиС. Опозицията, от друга страна, има своя база сред по-богатото градско население, с изключение на по-младите, което трябва да бъде предупредителен сигнал за нея.

Унгария: Абсолютно мнозинство за ФИДЕС

Докато ПиС трябваше да се справи с по-малко от половината от гласовете в силно поляризирана Полша, управляващата в Будапеща партия ФИДЕС постигна абсолютно мнозинство в Унгария с 52,3%, с рязко увеличаване на избирателната активност. Премиерът Виктор Орбан получи мандат за борба с миграцията, защита на християнска Европа и промяна в ЕС.
Но Орбан не бива да бъде прекалено щастлив: преди десет години неговата партия спечели повечето от гласовете на европейските избори, без да има доминиращо положение в политиката. ФИДЕС остана далеч от желанието си за привличане на две трети от избирателите.
На европейско ниво Орбан внесе смут с кампанията си срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която прокара с големи финансови и пропагандни усилия. Походът на десните националисти обаче така и не се състоя, въпреки надеждите на Орбан. Ето защо за него остава дилемата дали да остане част от европейското семейство, въпреки спора, който е започна в Европейската народна партия (ЕНП), или да предприеме стъпки към създаване на нов десен съюз на Стария континент.
Въпреки това, той няма основания за притеснения от страна на опозицията, която се сблъсква с големи промени: основният му опонент, дясното „Движение за по-добра Унгария“, се разпадна.

Чешката република и Словакия: Турбулентност

Резултатите от неделния вот се оказаха турболентни за правителството в Прага. Партията на премиера Андрей Бабиш подобри резултатите си, но нейният коалиционен партньор – социалдемократите - вече няма да бъде представен в Европейския парламент. Следреволюционната партия пострада от корупционни скандали и в правителството на Бабиш остава напълно в сянка. Гласовете в партията, призоваващи за ново ръководство и евентуално излизане от коалицията, стават все по-силни. Ето защо страната, с нейния фрагментиран партиен пейзаж, вероятно ще бъде още по-трудна за управление в бъдеще, особено на фона на борбата на Бабиш с протестите срещу корупционни скандали, свързани със самия него.
Най-голямото политическо „изригване“ в последно време изпита на гърба си Словакия. Убийството на младия журналист Ян Кучак през февруари 2018 г., в което вероятно са замесени представители на най-високите политически ешалони, донесе сериозни проблеми на някога мощните постсоциалисти от партията СМЕР. Както премиерът, така и министърът на вътрешните работи трябваше да подадат оставка. През март възмутените и мобилизирани словаци избраха за президент на бившата екоактивистка Зузана Капутова.
Нейната партия „Прогресивна Словакия" спечели на европейските избори 20,1%, докато СМЕР се срива с почти десет процента. Десните екстремисти обаче се възползваха и от липсата на доверие в елитите и институциите. Ето защо борбата за власт между различните политически лагери вероятно ще се изостри - тест за страната, но също и знак, че влиянието на Унгария там отслабва. Ситуацията илюстрира колко различни всъщност са страните от Вишеградската група.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Четири възможни имена на съюза между партията на Макрон и АЛДЕ

Politico: Четири възможни имена на съюза между партията на Макрон и АЛДЕ

29 Май 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Не е важно какво съдържа името, важното е какво не съдържа – или поне според държавния глава на Франция Еманюел Макрон“, пише електронното издание Politico в статия, в която привежда възможните варианти за наименованието на групата, която той ще води в Европейския парламент.
Партията на Макрон „Република, напред“ и съюзниците от „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) прекараха месеци в търсене за име за новата си група в Европейския парламент. За Макрон избягването на думата „либерал" е наложително, тъй като се възприема негативно в страната му – в главата на французите тя олицетворява един вид безсърдечен ултракапитализъм.
Сред имената, които сега се обсъждат, според официален участник в преговорите, са: „Обновяване на Европа“, „Европейците“, „Европа, напред“ и нещо друго, което включва „Европа“.
Натали Лоазо, която оглави т.нар. ренесансов списък на Макрон на изборите за Европейски парламент, и Доминик Рике, френски центрист и ветеран в политиката, се срещнаха във вторник с лидера на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад и други високопоставени членове на Алианса. „И обсъжиха ролята на тяхната нова група“, обявиха от двете партии.
Новата група има общо 108 места в новия парламент - 39 повече спрямо предходното гласуване от 2014 г., до голяма степен благодарение на включването на партията на Макрон. Френската делегация е най-голямата в новата група.
Отне известно време, преди „Република, напред“ официално да парафира своя съюз с групата на АЛДЕ, а намирането на ново име също не се оказа лесно. Но един от участниците в разговорите, увери, че „в рамките на седмици“ ще бъде съгласувано ново име.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марк Рюте заяви, че решението за председател на ЕК ще бъде взето в рамките на „пакетна сделка“

ТАСС: Марк Рюте заяви, че решението за председател на ЕК ще бъде взето в рамките на „пакетна сделка“

29 Май 2019 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение относно новия председател на Европейската комисия не е взето, но лидерите на страните-членки на ЕС са успели да постигнат малък прогрес в преговорите по този въпрос, предаде ТАСС.
Рюте допълни, че е била постигната договореност, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще проведе консултации по „пакетна сделка“ за ръководните длъжности в ЕС – председател на Европейската комисия, председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.
„Длъжността на ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) не влиза в сделката“, отбеляза Рюте. По неговите думи, това е разумно решение, тъй като избора на ръководител на ЕЦБ „е отделна процедура, в която играят роля министрите на финансите и в която се отделя повече внимание на съдържанието, отколкото на другите постове“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че кандидатурите за ръководните постове в ЕС ще бъдат утвърдени на срещата през юни

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че кандидатурите за ръководните постове в ЕС ще бъдат утвърдени на срещата през юни

29 Май 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще предложи кандидатури за основните ръководни постове в ЕС, на срещата през юни, предаде ТАСС.
„Ние решихме да поръчаме на Туск да предложи кандидатури за основните ръководни постове в ЕС, отчитайки нашите преговори, на срещата през юни“, отбеляза Макрон. Френският президент подчерта, че автоматично назначаване на „главен кандидат“ за поста на ръководител на Европейската комисия няма да има. По думите на Макрон, през следващите седмици ще бъде формирана програмна платформа на бъдещото ръководство, след консултации с европейските лидери и Европейския парламент. Френският държавен глава, в платформата трябва да бъдат включени теми, като опазването на околната среда, технологичните иновации, миграционната политика, единния пазар и въпросите за сигурността.
Макрон смята, че на ЕС са необходими „силни ръководители, компетентни, харизматични, които да се ползват с подкрепата на мнозинството“. Френският президент се обяви за формиране на възможно най-широка коалиция в Европейския парламент.
Макрон заяви, че Европейската комисия трябва да бъде напълно формирана към 1 ноември, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

AFP: Ангела Меркел подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

28 Май 2019 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, в разговорите си с останалите лидери на страните-членки на ЕС, предаде AFP. В изказване след срещата в Брюксел, Меркел потвърди, че някои от нейните колеги подкрепят други кандидати и търсенето на компромис ще продължи.
„Ние заставаме зад нашия водещ кандидат, кандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Други застават зад техните кандидати, което е очевидно. Ние имаме отговорности пред нашите избиратели и ще трябва да изчакаме и да видим какво ще стане. Много е рано да говорим за това, всички трябва да покажат толерантност и желание за постигане на компромис“, заяви Меркел.
Дясноцентристката ЕНП загуби част от тежестта си, след европейските избори, но остава най-голямата партия в Европейския парламент и нейните лидери искат германския консерватор Манфред Вебер да поеме поста на председател на Европейската комисия.
Някои центристки лидери, като френския президент Емануел Макрон, формираха фронт анти-Вебер и подкрепят други кандидатури, като тази на холандския социалист Франс Тимерманс и либерала Маргрете Вестегер.
След днешната информативна среща, европейските лидери ще продължат преговорите през следващите няколко седмици, преди срещата на 21 юни, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Европейският парламент против Европа

„Експерт“ (Русия): Европейският парламент против Европа

28 Май 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Изборите за Европейски парламент завършиха с прогнозирани, ни печални за перспективите на „общия европейски дом“ резултати. Позициите на привържениците на единството на Европа отслабнаха. Радикалите, които обективно работят за разпадането на това интеграционно обединение, напротив, подобриха положението си. Европейците демонстрираха убедително, че проектът „Европейски съюз“, поне в този вид, в който е в момента, никак не им харесва, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
Изборите, проведени в страните от ЕС от 23 до 26 май, наистина могат да се нарекат исторически. В Европейския парламент за първи път след края на Студената война балансът на силите се промени. Дясната Европейска народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (ПЕС) загубиха мнозинството си и ще трябва да се договорят за коалиция с други фракции.
Дясноцентристите и социалистите не стигнаха до победа съвсем за малко. Те получиха 331, а не необходимите им 376 мандата за болшинство. Разбира се, част от гласовете на двете партии отидоха при евроскептиците. „Европейският алианс на народите и нациите“ (Бившата партия „Европа на нациите и свободите“), където тонът задават пратениците на Марин льо Пен, и „Европа за свобода и пряка демокрация“, в която влиза и партията на Найджъл Фараж с говорещото само за себе си име Брекзит, получиха 111 депутати срещу 78 на миналите избори за Европейски парламент. Но само по себе си това засилване на принципните противници на обединена Европа едва ли би попречило на социалистите и дясноцентристите да запазят мнозинството, ако не бяха принципните поддръжници на европейското единство.Те бяха вдъхновени от френския президент Еманюел Макрон. В часа, когато евроскептиците атакуваха, той направи призив за увеличаване на правомощията на ЕС - дори публикува статия, в която очерта плана си за реформа на Европейския съюз. Популярността на Макрон сред евро-оптимистите се е увеличила драстично. Следователно неговото движение „Република напред“, обединено на тези избори с „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (те са традиционните поддръжници на укрепването на ЕС), взе 105 места, тоест третото място.
Засилиха позициите си и Зелените (69 срещу 52 места на последните избори). Това също е знак, че Европа я очаква промяна. За Зелените традиционно гласуват не само тези, които се занимават с проблемите на околната среда, но и онези, които искат да протестират срещу "системните" партии.
Като цяло се получава тъжна картина за привържениците на запазването на ЕС. Радикалите настъпват. Едните искат ЕС да го няма и не крият особено това. Другите се стремят да направят така, че ЕС постепенно да еволюира в посока на конфедерация. И двата пътя не обещават нищо добро на Съюза.
От края на „Студената война“ в Европа се случиха много промени. Каквото и да се говори за ЕС, той стана най-успешния интеграционен проект в света. От неговите институции сега зависи благосъстоянието и икономиката на милиони европейци, както и това на ръководителите на транснационалните корпорации, и, да кажем, обикновения фермер, който е зависим от субсидиите на Брюксел. Неслучайно на тези избори за Европейски парламент имаше рекорден брой участници. Обикновеният, средностатистически избирател, който преди това възприемаше властите на ЕС като нещо далечно и нещо, което не го засягаше лично, започна да ги приема по-сериозно.
Онези, които смятаха, че структурите и правилата на Европейския съюз са само малко и незначително приложение към безвизовия режим между европейските страни, окончателно промениха мнението си чрез примера на Великобритания. Брекзит, за условията на който британските парламентаристи не могат да се съгласят изобщо, показа, че каквито и да са неудобствата от това да бъдеш в единна Европа, да се разделиш с нея може да излезе и по-скъпо. В същото време броят на проблемите нараства, които, както разбират все повече европейци, е по-лесно да се разрешат единно: миграционната криза и отношенията със САЩ и Русия.
Но за времето на съществуването на Европейския съюз не се случи едно нещо: гражданите на страните-членки на Съюза така и не се почувстваха единна общност. Интересите на тяхната страна за тях все още са по-важни от интересите на Европа. Опитите да се наруши, дори в името на общото благо, националният суверенитет, като цяло се възприемат като еднакво болезнени във всички страни от ЕС. Тук Литва не се различава много от Великобритания. Резултатите от изборите за Европейски парламент, с успехите на евроскептиците и с „протестното“ гласуване, показаха, че Европа може да бъде обединена само до известна степен. Която ръководството на ЕС е принудено да преминава от време на време - отново за общото благо.
В резултат на това европейският истаблишмънт е принуден да си блъска главата над това, как да съвмести несъвместимото. Впрочем, демокрацията въобще е система за разрешаване на противоречията, които при друга форма на организация на обществото биха били неразрешими. И, за щастие, Европа няма да се откаже от демокрацията, въпреки авторитарните тенденции в отделните страни от ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): След падането на Курц: Виена губи влияние в Брюксел

Der Standard (Австрия): След падането на Курц: Виена губи влияние в Брюксел

28 Май 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия преживява трудни времена - правителствената криза, която възникна около аферата „Ибиса“ и последвалото падане на канцлера Себастиан Курц, е без аналог в историята на страната. Но политиката в Европа не спира, тъкмо обратното – следващите дни и седмици са от съществено значение за бъдещето на Общността. Изглежда обаче Виена губи възможността да оказва влияние във взимането на ключовите решения в Брюксел в близко бъдеще, коментират в редакцията на водещия национален ежедневник Der Standard.
След падането на правителството на Курц възниква въпросът как Австрия ще бъде представена на следващите срещи на върха на ЕС. В Европейския съвет може да участват само от държавни и правителствени ръководители. Канцлерът не може да бъде представляван от негов заместник или външен министър. В случай на препятствие обаче той може да поиска от министър-председателя на друга държава да представлява съвместно интересите на Австрия в Съвета. Втората възможност: президентът да отиде в Брюксел. Той обаче не може да взима решения, тъй като е необходима санкцията на управляващия във Виена кабинет.
Подчертава се, че на днешната среща – първата след изборите за новия състав на Европейския парламент, Австрия ще бъде представена от Хартвиг Льогер, който бе натоварен със задачата да състави правителство, което да ръководи страната до изборите през септември.
От редакцията задават реторичен въпрос: има ли шанс представител на Австрия да поеме ключов пост в ЕС? „Теоретично – да. На практика – не“, с оглед новата ситуация във Виена, пояснява изданието.
Според вестника най-тревожна е загубата на влияние на Австрия в процесите в Общността. Ето защо президентът на страната Александер Ван дер Белен определи като приоритетна задача съставянето на правителство, което да върне доверието в управлението и най-вече да увери Брюксел в приемственост в политиката. При липсата на политическа подкрепа в парламента, наследниците на Курц ще имат трудности при вземането на всеобхватни решения или промени, като например бюджета, предупреждават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След изборите за ЕП: В Брюксел започва обсъждането на разпределението на постовете

FAZ: След изборите за ЕП: В Брюксел започва обсъждането на разпределението на постовете

28 Май 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След изборите за новия състав на Европейския парламент започва борбата за разпределението на ръководните постове в структурите на Европейския съюз, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В навечерието на специална среща на върха на ЕС, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) и ръководител на най-голямата политическа група в ЕП Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите да обсъдят ключовите постове.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон, канцлерът Ангела Меркел и други техни колеги от ЕС ще проведат предварителни сондажи. Най-важният въпрос е кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министърът на финансите Хартвиг Льогер ще оглави преходното правителство в Австрия

ТАСС: Министърът на финансите Хартвиг Льогер ще оглави преходното правителство в Австрия

27 Май 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Виена. Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че на 28 май ще освободи от задълженията му правителството на Себастиан Курц, предаде ТАСС.
Австрийският държавен глава заяви, че ще назначи за и.д. канцлер министъра на финансите Хартвиг Льогер.
По-рано днес кабинетът на канцлера Курц загуби гласуването на вот на недоверие в парламента, внесен във връзка с правителствената криза, на фона на оставката на бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.
След вота в парламента Курц заяви на президента, че е готов безпрепятствено да предаде властта на преходно правителство и да подкрепи неговата работа.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел се обяви за по-бързо решаване на кадровите въпроси, след изборите за ЕП

ТАСС: Ангела Меркел се обяви за по-бързо решаване на кадровите въпроси, след изборите за ЕП

27 Май 2019 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че високата избирателна активност на изборите за Европейски парламент е доказателство за желанието на гражданите на страните-членки за единство на Европейския съюз, предаде ТАСС.
Меркел заяви, че сега фракциите в Европейския парламент трябва възможно най-бързо да решат кадровите и коалиционните въпроси. Германският канцлер напомни, че новоизбрания Европейски парламент се събира през юли.
„Иска ми се дотогава вече да има съответните предложения от Европейския съвет, за да бъдат решени бързо кадровите въпроси. Ние сме радостни, че в много страни избирателната активност беше висока. Това показа, че гражданите са заинтересовани от единна Европа“, заяви Меркел.
Активността на изборите за ЕП достигна 50,82%, което е с почти 8% повече, отколкото преди пет години, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж печели 31,6% от гласовете на изборите за ЕП във Великобритания

AFP: Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж печели 31,6% от гласовете на изборите за ЕП във Великобритания

27 Май 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Антиевропейската Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж печели 31,6% от гласовете на изборите за Европейски парламент във Великобритания, предаде AFP.
Това показват окончателните резултати от гласуването на европейските избори в страната. По този начин партията на Фарадж печели 29 места в Европейския парламент.
Проевропейските Либерал-Демократи печелят 20,3% от подадените гласове. Лейбъристката партия печели 14,1% от гласовете, Зелените получават 12,1%, а управляващата Консервативна партия остава на пето място с 9,1% от подадените гласове. Това е най-слабия резултат на консерваторите на национален вот от почти 200 години, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След изборите за ЕП: Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите на разговор за водещите постове в ЕС

FAZ: След изборите за ЕП: Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите на разговор за водещите постове в ЕС

27 Май 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След изборите за новия състав на Европейския парламент започна борбата за разпределението на ръководните постове в структурите на Европейския съюз, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В навечерието на специална среща на върха на ЕС утре, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) и ръководител на най-голямата политическа група в ЕП Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите да обсъдят ключовите постове.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон, канцлерът Ангела Меркел и други техни колеги от ЕС ще проведат предварителни сондажи. Най-важният въпрос е кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Прецедент във Виена – Курц изгуби вота на недоверие

Der Standard (Австрия): Прецедент във Виена – Курц изгуби вота на недоверие

27 Май 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Виена. Преходното правителство във Виена остана в миналото: за първи път в историята на Втората австрийска република управляващото правителство не преодоля вота за недоверие. В понеделник следобед кабинетът на канцлера Себастиан Курц (АНП) загуби гласуването в парламента, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard.
Предложението, внесено от Социалдемократическата партия (СДП), бе подкрепено от доскорошния коалиционен партньор на Курц – „Партията на свободата на Австрия“. АНП и НЕОС гласуваха срещу него.
Предстои австрийският президент Александър Ван дер Белен да назначи преходен канцлер, който ще ръководи политиката на Виена до националните избори през есента. Успешното гласуване на вота e прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 опити за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не бе успешен. Досега.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

APA: Бившият вицеканцлер на Австрия претендира за депутатски мандат в ЕП

APA: Бившият вицеканцлер на Австрия претендира за депутатски мандат в ЕП

27 Май 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Виена. Бившият вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе може да се кандидатира за депутатски в Европейския парламент. Според предварителните резултати от гласуването в Австрия, за него са гласували 33,5 хиляди души, предава държавната информационна агенция APA, като припомня, че за директен мандат са необходими 33 хиляди гласа.
След като се оттегли от поста вицеканцлер и лидер на „Партията на свободата на Австрия“, продължава да бъде сред кандидатите от списъка на партията за Европейския парламент, тъй като организаторите на изборите нямаха време да го отстранят от списъците. В момента гласовете на австрийците от федералните провинции Тирол, Форарлберг, Бургенланд, Каринтия, както и резултатите от гласуването по пощата все още не са отчетени, но вече е известно, че достатъчен брой австрийци са подкрепили Щрахе. От партията му все още не са коментирали информацията.
Според официални данни консервативната Австрийска народна партия (АНП)на канцлера Себастиан Курц печели изборите за Европейски парламент в страната. Полагат й се седем от 751 места в ЕП. На второ място е Социалдемократическата партия на Австрия с пет мандата, на трето – „Партията на свободата на Австрия“ с три мандата. Зелените получиха два мандата, а НЕОС - един.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският премиер призна „много разочароващия" резултат от гласуването за ЕП

AFP: Британският премиер призна „много разочароващия" резултат от гласуването за ЕП

27 Май 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей изрази съжаление за „много разочароващия" резултат от изборите за Европейски парламент, на които водените от нея тори понесоха тежка загуба от Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж, предава AFP.
„Много разочароваща нощ за консерваторите. Това показва значението на намирането на сделка за Брекзит и аз искрено се надявам тези резултати да фокусират умовете в парламента", подчерта Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: От ГСДП поставиха условия за оставането си в голямата коалиция след европейските избори

Reuters: От ГСДП поставиха условия за оставането си в голямата коалиция след европейските избори

27 Май 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. В отговор на катастрофалните резултати от изборите за новия състав на Европейския парламент, от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) поискаха нов, убедителен подход в коалицията с консервативния Съюз (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел и сигнализираха, че в близко време може да се стигне до излизането на партията от голямата коалиция в Берлин, предава Reuters.
След изборната нощ вицепредседателят на ГСДП Ралф Щайгнер, лидерът на младежкото крило на социалдемократите Кевин Кунерт и депутатът Матиас Мирш предупредиха, че избирателите са уморени от липсата на яснота от страна на партията.
„Нуждаем се от... смелостта да коригираме нашия курс там, където е необходимо. За нашата работа в голямата коалиция това означава ГСПД без страх”, цитира агенцията думите им. Подчертава се, че тримата не призовават открито за излизане на партията от голямата коалиция на Меркел, но дават ясно да се разбере, че търпението им намалява.
„Голямата коалиция има крайна дата: най-късно през септември 2021 г., а ако е необходимо и по-рано. Не сме се записали за (дългосрочен) абонамент с консерваторите“, отбелязват социалдемократите.
Лидерът на ГСПД Андреа Налес, под силен натиск да постигне изборни успехи или да се откаже от поста си, се опита да консолидира властта си в в неделя, като увери, че възнамерява да остане в коалицията и да настоява за повече социални политики.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия парламент

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия парламент

27 Май 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Нови, актуализирани прогнози за разпределението на местата в ЕП, основани на официални и предварителни резултати в 28 държави, са представени от пресслужбата на ЕП.

Настоящите глобални резултати са базирани на:

• Окончателни резултати в 7 страни: Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Словакия;
• Официални предварителни резултати в 19 страни: Австрия, Белгия, България, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция.
• Предварителни резултати: от 2 страни: Ирландия и Обединеното кралство.

Разпределението на местата ще продължи да бъде актуализирано, докато продължават да пристигат прогнози и официални резултати.
В сайта https://rezultati-izbori.eu/ може да намерите националните резултати, разпределението на местата по политически групи и държави, разбивката по национални партии и политически групи, съотношението между мъжете и жените сред евродепутатите и избирателната активност.
Предварителните прогнози за избирателната активност в ЕС от 50.95% (с Обединеното кралство) показват значително увеличение на участието и най-високата избирателна активност от последните 20 години.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Резултатите от европейските избори показват задълбочаващото се  разделение относно бъдещето на ЕС

The New York Times: Резултатите от европейските избори показват задълбочаващото се разделение относно бъдещето на ЕС

27 Май 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Резултатите от европейските избори показват задълбочаващото се разделение относно бъдещето на Общността, твърдят в редакцията на популярния американски вестник The New York Times.
Популистите, които се стремят към отслабване на правомощията на Европейския съюз и националистите, увеличиха броя на местата си в Европейския парламент след четиридневните европейски избори. Но опасенията на поддръжниците на Общността за „наводнение“ от десни сили в ЕП не се оправдаха.
Когато преброяването на гласовете приключи, популистите вероятно ще получат около 25% от 751 места в ЕП. Преди пет години те събраха подкрепата на 20% от европейските избиратели. Но този път избирателната активност беше по-висока от обичайното и това показва, че поддръжниците на Обединена Европа също повишиха мотивацията си.
Взети заедно, резултатите показаха, че борбата за бъдещето на ЕС, т.е. въпросът дали е необходима повече или по-малко интеграция между европейските страни, само ще се задълбочи.
С повече гласове в парламента популистите и националистите ще бъдат по-упорити и активни в справянето с въпроси като миграцията и бюджета. И те със сигурност ще се опитат да отложат плановете на проевропейските политици, настоявайки за прехвърляне на допълнителни правомощия на държавите, а не на европейската бюрокрация, която въприемат като арогантна и изразяваща интересите на елитите. Въпреки това, противопоставящите се сили на ЕС са все още фрагментирани и разнородни и за тях ще бъде трудно да придобият сериозна власт.
Най-сериозните последствия ще се усетят именно в онези страни, в които крайнодесните и популистките лидери са победители, а именно във Франция и в Италия. Там те могат допълнително да нарушат традиционната партийна система и да генерират нови сили. В продължение на много месеци тези сили рекламираха изборите за Европейски парламент, считайки ги за тест за собствената им популярност.
„Електоратът е решен на промени и затова е много нестабилен в симпатиите си, предпочитайки да подкрепя нови бунтовници, а не установени партии, които са на власт от десетилетия", каза Марк Ленард от Европейския съвет за външни отношения. „Страхът от завземането на ЕП от страна на крайнодесните обедини проевропейските сили и това доведе до огромна избирателна активност и подкрепа за зелените и либералните партии в Европа", обяснява експертът.
В статия следва подробно разпределение на силите в ключови държави от ЕС след неделното гласуване.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Саксонският лидер на „Алтернатива за Германия“: Вече не сме протестна партия

Саксонският лидер на „Алтернатива за Германия“: Вече не сме протестна партия

27 Май 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Дрезден. Лидерът на „Алтернатива за Германия“ във федералната провинция Саксония Йорг Урбан най-накрая вижда позиционирането на партията сред избирателите. „Алтернатива за Германия“ вече не е партия на протеста“, заключи политикът от Дрезден, цитира думите му националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Според него избирателите биха се доверили на партията за воденето на отговорна политика. „Искаме да направим това след изборите за регионален парламент“, увери Урбан.
По отношение на възможни коалиции след изборите в Саксония на 1 септември Урбан заяви, че „Алтернатива за Германия“ ще управлява, само когато Съюзът (ХДС/ХСС) няма доминираща роля в кабинета в Дрезден. „За нас сътрудничеството с ХДС е само вариант, ако можем да наложим основните си политически изисквания", поясни регионалният лидер на дясната партия.
„Алтернатива за Германия“ стана най-силната партия в Саксония след европейските избори в неделя. Според предварителните резултати, партията печели 25.3% от гласовете - значително увеличение спрямо 2014 г. ХДС събира 23%, докато през 2014 г. партията спечели 34.5%.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Европейски избори 2019: какво следва?

ЕП: Европейски избори 2019: какво следва?

27 Май 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. На 28 май 2019 г., вторник, от 15 ч. Европейският парламент в България организира дискусия за резултатите от европейските избори. Събитието ще се проведе в Дома на Европа в София, съобщават от пресслужбата на ЕП.
Два дни след европейските избори Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема " Евроизбори 2019: какво следва?", посветена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа.
Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС, Владимир Шопов, политолог, и Марчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България, ще коментират избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от евровота ще променят политическия пейзаж.
Модератор на дискусията ще бъде журналистът Кирил Вълчев, а събитието ще бъде открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.
Дискусията ще бъде предавано на живо на сайта и Фейсбук профила на Бюрото на Европейския парламент. Събитието е отворено за широката публика и медиите.
За участие е необходима предварителна регистрация до 27 май 2019 г. на адрес: https://bulgaria.thistimeimvoting.bg/190528_bg_ee2019 .

Програма на дискусията:
Моредатор: Кирил Вълчев, журналист
14.30 - 15.00 Регистрация

15.00 - 15.10
Откриване
Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

15.10 - 15.50

Дискусия с панелисти

Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС
Владимир Шопов, политолог
Марчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България
15.50 - 16.30 Дискусия с публикатаПолезна информация:

Събитие: Дискусия „Евроизбори 2019: какво следва?“

Дата и час: 28 май 2019 г., вторник, от 15.00 до 16.30 ч.

Адрес: Дом на Европа, ул. "Г.С“ Раковски" №124, СофияОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия Парламент на базата на частични резултати

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия Парламент на базата на частични резултати

27 Май 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. От пресслужбата на ЕП привеждат актуализирани прогнози за разпределението на местата в ЕП, основани на официални и предварителни резултати в 28 държави.
Настоящите глобални резултати са базирани на:

• Окончателни резултати в 4 страни: Чехия, Кипър, Словакия, Финландия;
• Официални предварителни резултати в 17 страни: Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Хърватия, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Швеция.
• Предварителни резултати: от 7 страни: България, Германия, Ирландия, Обединеното кралство и Франция.
Разпределението на местата ще продължи да бъде актуализирано, докато продължават да пристигат прогнози и официални резултати. Следващата прогноза се очаква в 11:30 часа българско време.
В сайта https://rezultati-izbori.eu/ може да намерите националните резултатите, местата по политически групи и държава, разбивката по национални партии и политически групи, съотношението между мъжете и жените сред евродепутатите и избирателната активност. Може също да сравните резултати, да видите кои групи могат да съставят мнозинство и да направите своя уиджет.
Предварителните прогнози за избирателната активност в ЕС от 50.95% (с Обединеното кралство) показват значително увеличение на участието и най-високата избирателна активност от последните 20 години.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: „В Брюксел започва играта на покер“ (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Европейски избори 2019: „В Брюксел започва играта на покер“ (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

27 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Резултатите от неделния вот за новия състав на ЕП и промените, които произтичат от тях, са основна тема за водещите печатни издания в Германия, които анализират новата ситуация в Брюксел и възможните последици от нея за страната. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари по темата в германската преса.***
След неделното гласуване за новия състав на Европейския парламент и успеха на десните партии, в Брюксел започват преговорите за избирането на новите лидери на Общността и програмата за реформи на Блока, подчертават в редакцията на водещия германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, описвайки процеса като „игра на покер“.
Изданието припомня думите на шпитценкандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който по-рано заяви, че ще бъде силен председател на ЕК, тъй като партията му остава най-силната в ЕП, въпреки понесените загуби в неделя. Вебер обаче се нуждае от съюзници, а те вече поставиха някои условия. „Зелени“ например, които събраха значително по-голяма подкрепа спрямо гласуването от 2014 г., настояват за ангажименти за борбата с изменението на климата и по-социална Европа, отбелязват от редакцията.


***
Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, извежда основните заключения след неделното гласуване на европейските избори. Първото от тях е, че традиционните партии губят значителна подкрепа от електората си. Второ: десните сили все пак не събраха подкрепата, която социологическите проучвания предвиждаха. И трето – в Европейският парламент става много трудно намирането на мнозинство.

1) Християндемократите и социалдемократите губят значителна подкрепа

Резултатът в Германия представлява европейска тенденция в това отношение: Християндемократите и социалдемократите загубиха по няколко десетки мандата и така за първи път загубиха общото си абсолютно мнозинство. Причините за това варират в различните страни, разбира се, но като цяло, популярните партии загубиха връзка с много от по-младите избиратели. В Западна Европа борбата срещу изменението на климата е тема, в която тази тенденция е най-очевидна. В Източна и Южна Европа картината за социалдемократите и християндемократите е още по-мрачна, подчертават от редакцията.
Във ФРГ изглежда големият победител са „Зелени“. Спрямо последното гласуване през 2014 г. партията събира 7,2% по-голяма подкрепа.
В парламентарните групи на новия Европейски парламент може да се стигне до смени на властта. В продължение на месеци европейските социалдемократи хвалят „другарите“ си в Португалия и Испания, които са на власт. Тенденцията продължава: тъй като партията на премиера Педро Санчес явно спечели изборите, Испания ще стане най-голямата делегация в групата на социалдемократите. Броят на германските депутати в групата на ЕНП пада, за разлика от австрийските, чиито брой се увеличава.

2) Избирателната активност е от полза за най-големия кандидат

В идните часове и дни започва търговията около най-важните служби - в допълнение към главните постове за Европейския съвет и Европейския парламент, предстои избирането на нов председател на Европейската комисия.
Водещите кандидати са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. В тяхна помощ идва високата избирателна активност на неделните избори.
Всички политици в Брюксел приветстваха решението на европейците да излязат и да упражнят правото си на глас. И всички апелираха към държавните и правителствените ръководители, които ще се срещнат в Брюксел във вторник вечерта: не пренебрегвайте вота на избирателите. Причините за високата избирателна активност обаче могат да бъдат много различни. В Обединеното кралство например тя може би е провокирана от гнева за Брекзит, за други страни – от укриването на данъци от големи компании като „Амазон“ например. Трети се тревожат за последиците от глобалното затопляне или от желанието за по-добра защита на външните граници.

3) Зелена вълна и в същото време - зелена пустиня

В Германия „Зелени“ отбелязват рекорден резултат. В национален мащаб те са втората най-силна сила, в някои области - например в Шлезвиг-Холщайн или Хамбург - дори изпревариха ХДС. За германските „зелени“ в Европейския парламент това означава голям успех и увеличаване на броя на мандатите им. „Зелените“ спечелиха много гласове и в държави като Франция или Ирландия. Според прогнозите, парламентарната им група в новия парламент ще нарасне от 52 на 67 места.

4)Евроскептиците се увеличават - но не са толкова силни, колкото се очакваше

Тези избори често бяха определяни като „съдбоносен избор“ между защитниците на ЕС и онези, които искат да го унищожат отвътре. Сега е ясно: в следващия Европейски парламент, който се създава на 2 юли, ще бъдат представени повече от 100 депутати, които искат по-малко интеграция и понякога представляват крайно десни позиции.
Според избирателните проучвания дясната националистическа „Лига“ събира малко под 30% от гласовете в Италия. Резултатът на „Алтернатива за Германия“ също е далеч по-слаб от очакваното. Разбира се, силното представяне на националните популистки партии в Полша и Унгария показва колко успешна е постоянната критика срещу ЕС. Но и тук увеличението е ограничено в сравнение с 2014 година.

5) Парламентът става все по-фрагментиран

В настоящия си вид Европейската народна партия (ЕНП) продължава да бъде най-силната политическа група в Европейския парламент. Но дали този факт сам по себе си е достатъчен, за да утвърди претенцията на партията за поста председател на ЕК? Социалдемократите, либералите, „зелените“ и другите леви сили ще направят всичко в следващите дни, за да вгорчат живота на ЕНП. Ако успеят да организират „прогресивно мнозинство" срещу християндемократите, структурата на властта в Брюксел може да се промени драстично.
Едно е ясно - времето на съвместното мнозинство от ЕНП и социалдемократите свърши. Европейският парламент е отражение на разнородните и разпокъсани общества в страните от ЕС. Въпреки че това ще затрудни мнозинството, ЕП трябва да стане много по-политически фрагментиран. И това не е най-лошата новина в тази изборна нощ: в бъдеще в Страсбург и Брюксел ще има повече аргументи.***
Изборите за новия състав на Европейския парламент може да се окажат повратна точка за Европа: ще бъдат формирани мнозинства и много нови играчи ще излязат на политическата сцена в Брюксел. Чудесна възможност - ако бъдат извлечени правилните поуки от вота, убедени са в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Европа избра. Малко повече от половината граждани на ЕС, имащи право на глас, участваха в гласуването. Това е най-високата избирателна активност за поне последните 20 г. Едва ли това е изненада – навсякъде в последните месеци се говореше за „съдбоносен избор“. Или казано с други думи, това означаваше страх от възраждане на национализма и популизма.
Но не ставаше дума само този избор. Европа се нуждае от нов компас. А тези европейски избори са чудесна възможност да върнем ЕС на правилния път през следващите години. Идеи, визии и работни документи отдавна са налице, но в миналото те редовно потъваха някъде в брюкселските дебри.
Да не оставяме място за съмнение: въпреки всички кризи, Европейският съюз не е на ръба. Той не рискува да тръгне към катастрофа. Машината е твърде добре смазана за това. Но съществува риск Съюзът да продължи към по-лоши резултати с нарастващите разходи, да се увеличи икономическата фрагментация между Запада и Изтока, Севера и Юга, а чувството за принадлежност на европейците да продължи да намалява. Европейските избори могат да бъдат повратна точка: има нови мнозинства и много нови играчи ще излязат на европейската политическа сцена. Този свеж полъх е чудесна възможност.

От европейските избори през 2019 г. можете да извлечем седем поуки:

1. Преминаването към дясното в Европа се провали. Трите десни популистки и националистически фракции получават заедно 173 от общо 751 места - това е с 18 места повече спрямо предходния парламент. Това означава, че десните партии няма да могат да влияят съществено на законодателния процес в ЕП.
„Призракът на национализма“ няма да може да се разпространи в новия Европейски парламент, с изключение на театралните приноси на някои членове. От друга страна, популистките партии успяха да консолидират и разширят своето лидерство в няколко държави-членки като Полша, Унгария, Чешката република и Италия. В резултат на това десните партии ще се опитат по-трудно от всякога да влияят и блокират решенията на ниво лидери на правителствата, т.е. Европейския съвет.

Политиката става все по-колоритна

2. В продължение на десетилетия консервативната Европейска народна партия (ЕНП) и социалдемократите доминираха в ЕП. Сега това няма да е възможно. В това отношение тези избори са повратна точка: след 40 години те бележат края на традиционната голяма коалиция в Брюксел. Новите играчи от първия ред са зелени и либерали.
Това ще засегне не само работата на ЕП, но и целия законодателен процес в Европа. Политическият център на Европа се разшири, политиката става все по-колоритна.

Очаква данъкът върху CO2 да влезе в сила скоро

3. Победителите в Европа са зелените и либералите, а не националистите и популистите. В Европа няма популистка вълна и трябва да бъде сложен край на приказките за нея. Либералите са третата най-голяма сила в парламента, а зелените станаха от шеста четвърта по ред група.Проевропейските партии останаха приблизително на едни и същи нива в Европа, въпреки тежките загуби на утвърдените партии като ЕНП и социалистите.
Вече е ясно, че това също ще има тематично въздействие. Европейската политика ще стане по-„зелена“, вероятно ще се появи данък върху емисиите на CO2. За германската автомобилна това означава да ускори значително иновационната си политика. В същото време либералите ще настояват за пазарно ориентирани нови търговски споразумения и дерегулация на пазарите на услуги.
Като цяло обаче политическата фрагментация ще направи още по-трудно взимането на решения в Брюксел. Трябва да изчакаме и да видим какво въздействие ще има това върху способността на ЕС да действа, например в търговските преговори с големи икономики като САЩ. Новият състав на ЕП означава също, че консерваторите, социалдемократите, зелените и либералите трябва да се сближат - колкото по-разделени са тези четири фракции, толкова повече крайните партии ще се възползват от ситуацията.

4. Партиите от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП ще изпратят в Брюксел много по-малко членове от преди. Така влиянието на Германия в двете най-силни фракции ще отслабне. Свободната демократическа партия (СвДП) събра по-голяма подкрепа спрямо предходното гласуване, но вероятно ще получи само пет от общо 108-те места. Сега президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъде този, който ще доминира либералите, а това ще затрудни СвДП да наложи политиките си.
5. Стратегията на ЕС - която беше решително повлияна от слабия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск и германското правителство - да прокара Брекзит, скоро ще се окаже фатална. Имаше достатъчно предупреждения, например от Париж или Виена. Шансовете за хаотичен Брекзит през есента никога не са били толкова високи, колкото след тези избори: в Обединеното кралство, враждебната към Брюксел Партия „Брекзит“ спечели 31,5% и лидерът на Найджъл Фарадж призова за участие в преговорите за развода между Брюксел и Лондон.
В същото време шансовете на бившия външен министър Борис Джонсън да стане нов ръководител на правителството във Великобритания значително се увеличиха след катастрофалния резултат на торите (7,5%). Джонсън и Фарадж като нови партньори в преговорите изглежда като най-лошият кошмар за ЕС.

Парламентът ще разшири властта

6. Може да се очаква, че новият буржоазен блок в ЕП (ЕНП, социалдемократите, либералите и зелените) ще увеличи значително влиянието си върху законодателния процес, като задължи Европейската комисия да предприеме конкретни мерки преди началото на новия законодателен период. Логиката е следната: всеки, който иска да бъде избран от парламента като нов ръководител на Европейската комисия, трябва първо да плати висока цена - той трябва да се ангажира да работи за един вид колоритна суперкоалиция от четири фракции. Това никога не се е случвало в историята на Общността. Правителствата на ЕС няма да харесат ситуацията - те се страхуват от загуба на влияние. И правилно. ЕП също ще го използва, за да разшири властта си.

7. Тъй като сега процесите на вземане на решения стават все по-сложни и има вероятност да се ожесточи войната между ЕП и управляваните от националистиките правителства страни на ЕС, европейското законодателство трябва да се съсредоточи върху няколко големи проекта. Изпълнението на проектите трябва да има целева дата - в противен случай съществува риск от безкраен цикъл, както в политиката на ЕС в областта на убежището, където всички важни законодателни предложения останаха на заден план, въпреки миграционната криза.

Какво трябва да постигне ЕС през следващите две години и половина?

Първо, разширяването на граничната охрана на ЕС до 10 000 души. Второ, ново предложение за разпределение на бежанците. Безсмисленият план на Комисията Юнкер относно разпределението на търсещите убежище чрез квоти трябва незабавно да бъде спрян. Трето, бюджетът на ЕС трябва да се обърне с главата надолу - радикални съкращения в секторите на селскостопанската и структурната помощ и повече внимание върху научните изследвания, иновациите, инфраструктурата и изкуствения интелект. Четвърто, по-видим успех чрез прости, но новаторски резултати, които всеки европеец да разбира веднага. Пример: Новата мега-програма на Вебер за борба с рака с участието на водещи европейски изследователи на онкологични заболявания посочва пътя напред. Пето: европейците трябва да съсредоточат външната си политика главно върху кризите за самите граждани и дори да не се опитват да изградят „армия от европейци" (по думите на министъра на отбраната на Франция). Такава не е необходима, поне докато НАТО съществува.


***
След неделния вот за новия състав на Европейския парламент не се стигна до голям завой надясно. Но става ясно, че в Брюксел вече няма да може да функционира и голяма коалиция, коментира водещото германско издание Der Spiеgel.
Какво не беше сложено на масата преди европейските избори? Твърдеше се, че десните популисти ще могат да отпразнуват блестящата изборна победа, след това да се обединят в Европейския парламент и така до голяма степен да парализират целия Европейски съюз. Страхът от подобен сценарий бе толкова голям, че дори един изтощен американски политически консултант на име Стивън Банън успя да се превърне в кръстник на европейската политика.
Едно нещо е сигурно: голямата промяна вдясно не успя да се осъществи, за което вероятно има принос високата избирателна активност. Тя бе 50,5% в целия ЕС, най-високата стойност за 25 години, в Германия дори 61,5%. Вместо това ЕС се справя с напълно различна ситуация: голяма коалиция вече не е възможна, управлението става все по-сложно - но вероятно и по-склонно към промяна, уверени са в редакцията.


***

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Европейският парламент след изборите: Монополът на властта е нарушен

Der Spiegel: Европейският парламент след изборите: Монополът на властта е нарушен

27 Май 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. След неделния вот за новия състав на Европейския парламент не се стигна до голям завой надясно. Но става ясно, че в Брюксел вече няма да може да функционира и голяма коалиция, коментира водещото германско издание Der Spiеgel.
Какво не беше сложено на масата преди европейските избори? Твърдеше се, че десните популисти ще могат да отпразнуват блестящата изборна победа, след това да се обединят в Европейския парламент и така до голяма степен да парализират целия Европейски съюз. Страхът от подобен сценарий бе толкова голям, че дори един изтощен американски политически консултант на име Стивън Банън успя да се превърне в кръстник на европейската политика.
Едно нещо е сигурно: голямата промяна вдясно не успя да се осъществи, за което вероятно има принос високата избирателна активност. Тя бе 50,5% в целия ЕС, най-високата стойност за 25 години, в Германия дори 61,5%. Вместо това ЕС се справя с напълно различна ситуация: голяма коалиция вече не е възможна, управлението става все по-сложно - но вероятно и по-склонно към промяна, уверени са в редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Седемте най-важни поуки от европейските избори

Die Welt: Седемте най-важни поуки от европейските избори

27 Май 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изборите за новия състав на Европейския парламент може да се окажат повратна точка за Европа: ще бъдат формирани мнозинства и много нови играчи ще излязат на политическата сцена в Брюксел. Чудесна възможност - ако бъдат извлечени правилните поуки от вота, убедени са в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Европа избра. Малко повече от половината граждани на ЕС, имащи право на глас, участваха в гласуването. Това е най-високата избирателна активност за поне последните 20 г. Едва ли това е изненада – навсякъде в последните месеци се говореше за „съдбоносен избор“. Или казано с други думи, това означаваше страх от възраждане на национализма и популизма.
Но не ставаше дума само този избор. Европа се нуждае от нов компас. А тези европейски избори са чудесна възможност да върнем ЕС на правилния път през следващите години. Идеи, визии и работни документи отдавна са налице, но в миналото те редовно потъваха някъде в брюкселските дебри.
Да не оставяме място за съмнение: въпреки всички кризи, Европейският съюз не е на ръба. Той не рискува да тръгне към катастрофа. Машината е твърде добре смазана за това. Но съществува риск Съюзът да продължи към по-лоши резултати с нарастващите разходи, да се увеличи икономическата фрагментация между Запада и Изтока, Севера и Юга, а чувството за принадлежност на европейците да продължи да намалява. Европейските избори могат да бъдат повратна точка: има нови мнозинства и много нови играчи ще излязат на европейската политическа сцена. Този свеж полъх е чудесна възможност.

От европейските избори през 2019 г. можете да извлечем седем поуки:

1. Преминаването към дясното в Европа се провали. Трите десни популистки и националистически фракции получават заедно 173 от общо 751 места - това е с 18 места повече спрямо предходния парламент. Това означава, че десните партии няма да могат да влияят съществено на законодателния процес в ЕП.
„Призракът на национализма“ няма да може да се разпространи в новия Европейски парламент, с изключение на театралните приноси на някои членове. От друга страна, популистките партии успяха да консолидират и разширят своето лидерство в няколко държави-членки като Полша, Унгария, Чешката република и Италия. В резултат на това десните партии ще се опитат по-трудно от всякога да влияят и блокират решенията на ниво лидери на правителствата, т.е. Европейския съвет.

Политиката става все по-колоритна

2. В продължение на десетилетия консервативната Европейска народна партия (ЕНП) и социалдемократите доминираха в ЕП. Сега това няма да е възможно. В това отношение тези избори са повратна точка: след 40 години те бележат края на традиционната голяма коалиция в Брюксел. Новите играчи от първия ред са зелени и либерали.
Това ще засегне не само работата на ЕП, но и целия законодателен процес в Европа. Политическият център на Европа се разшири, политиката става все по-колоритна.

Очаква данъкът върху CO2 да влезе в сила скоро

3. Победителите в Европа са зелените и либералите, а не националистите и популистите. В Европа няма популистка вълна и трябва да бъде сложен край на приказките за нея. Либералите са третата най-голяма сила в парламента, а зелените станаха от шеста четвърта по ред група.Проевропейските партии останаха приблизително на едни и същи нива в Европа, въпреки тежките загуби на утвърдените партии като ЕНП и социалистите.
Вече е ясно, че това също ще има тематично въздействие. Европейската политика ще стане по-„зелена“, вероятно ще се появи данък върху емисиите на CO2. За германската автомобилна това означава да ускори значително иновационната си политика. В същото време либералите ще настояват за пазарно ориентирани нови търговски споразумения и дерегулация на пазарите на услуги.
Като цяло обаче политическата фрагментация ще направи още по-трудно взимането на решения в Брюксел. Трябва да изчакаме и да видим какво въздействие ще има това върху способността на ЕС да действа, например в търговските преговори с големи икономики като САЩ. Новият състав на ЕП означава също, че консерваторите, социалдемократите, зелените и либералите трябва да се сближат - колкото по-разделени са тези четири фракции, толкова повече крайните партии ще се възползват от ситуацията.

4. Партиите от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП ще изпратят в Брюксел много по-малко членове от преди. Така влиянието на Германия в двете най-силни фракции ще отслабне. Свободната демократическа партия (СвДП) събра по-голяма подкрепа спрямо предходното гласуване, но вероятно ще получи само пет от общо 108-те места. Сега президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъде този, който ще доминира либералите, а това ще затрудни СвДП да наложи политиките си.
5. Стратегията на ЕС - която беше решително повлияна от слабия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск и германското правителство - да прокара Брекзит, скоро ще се окаже фатална. Имаше достатъчно предупреждения, например от Париж или Виена. Шансовете за хаотичен Брекзит през есента никога не са били толкова високи, колкото след тези избори: в Обединеното кралство, враждебната към Брюксел Партия „Брекзит“ спечели 31,5% и лидерът на Найджъл Фарадж призова за участие в преговорите за развода между Брюксел и Лондон.
В същото време шансовете на бившия външен министър Борис Джонсън да стане нов ръководител на правителството във Великобритания значително се увеличиха след катастрофалния резултат на торите (7,5%). Джонсън и Фарадж като нови партньори в преговорите изглежда като най-лошият кошмар за ЕС.

Парламентът ще разшири властта

6. Може да се очаква, че новият буржоазен блок в ЕП (ЕНП, социалдемократите, либералите и зелените) ще увеличи значително влиянието си върху законодателния процес, като задължи Европейската комисия да предприеме конкретни мерки преди началото на новия законодателен период. Логиката е следната: всеки, който иска да бъде избран от парламента като нов ръководител на Европейската комисия, трябва първо да плати висока цена - той трябва да се ангажира да работи за един вид колоритна суперкоалиция от четири фракции. Това никога не се е случвало в историята на Общността. Правителствата на ЕС няма да харесат ситуацията - те се страхуват от загуба на влияние. И правилно. ЕП също ще го използва, за да разшири властта си.

7. Тъй като сега процесите на вземане на решения стават все по-сложни и има вероятност да се ожесточи войната между ЕП и управляваните от националистиките правителства страни на ЕС, европейското законодателство трябва да се съсредоточи върху няколко големи проекта. Изпълнението на проектите трябва да има целева дата - в противен случай съществува риск от безкраен цикъл, както в политиката на ЕС в областта на убежището, където всички важни законодателни предложения останаха на заден план, въпреки миграционната криза.

Какво трябва да постигне ЕС през следващите две години и половина?

Първо, разширяването на граничната охрана на ЕС до 10 000 души. Второ, ново предложение за разпределение на бежанците. Безсмисленият план на Комисията Юнкер относно разпределението на търсещите убежище чрез квоти трябва незабавно да бъде спрян. Трето, бюджетът на ЕС трябва да се обърне с главата надолу - радикални съкращения в секторите на селскостопанската и структурната помощ и повече внимание върху научните изследвания, иновациите, инфраструктурата и изкуствения интелект. Четвърто, по-видим успех чрез прости, но новаторски резултати, които всеки европеец да разбира веднага. Пример: Новата мега-програма на Вебер за борба с рака с участието на водещи европейски изследователи на онкологични заболявания посочва пътя напред. Пето: европейците трябва да съсредоточат външната си политика главно върху кризите за самите граждани и дори да не се опитват да изградят „армия от европейци" (по думите на министъра на отбраната на Франция). Такава не е необходима, поне докато НАТО съществува.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Председателят на „Партията на свободата на Австрия“ подкрепи вота на недоверие към правителството на Курц

ORF: Председателят на „Партията на свободата на Австрия“ подкрепи вота на недоверие към правителството на Курц

27 Май 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Виена. Председателят на „Партията на свободата на Австрия“ Норберт Хофер подкрепи вота на недоверие към правителството на канцлера Себастиан Курц, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
„Би било добре, ако в този момент имаме правителство от експерти, което не е политически ръководено“, цитира медията думите на новоизбрания лидер на партията, която доскоро бе коалиционен партньор на Австрийската народна партия (АНП) на Курц. Правителството се разпадна след аферата „Ибиса“ с вече бившия лидер на „Партията на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Брюксел започва играта на покер

FAZ: В Брюксел започва играта на покер

27 Май 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След неделното гласуване за новия състав на Европейския парламент и успеха на десните партии, в Брюксел започват преговорите за избирането на новите лидери на Общността и програмата за реформи на Блока, подчертават в редакцията на водещия германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, описвайки процеса като „игра на покер“.
Изданието припомня думите на шпитценкандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който по-рано заяви, че ще бъде силен председател на ЕК, тъй като партията му остава най-силната в ЕП, въпреки понесените загуби в неделя. Вебер обаче се нуждае от съюзници, а те вече поставиха някои условия. „Зелени“ например, които събраха значително по-голяма подкрепа спрямо гласуването от 2014 г., настояват за ангажименти за борбата с изменението на климата и по-социална Европа, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Социалистите печелят европейските избори, но десните поемат контрола над Мадрид

El Pais (Испания): Социалистите печелят европейските избори, но десните поемат контрола над Мадрид

27 Май 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) консолидира властта си в изборите за Европейския съюз и регионална власт, но загуби едно от бижутата в короната: кметството в Мадрид, което до този момент бе контролирано от бившия съдия Мануела Кармена, отбелязва електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Консервативната Народна партия (НП) и дясноцентристкото движение „Граждани“, с подкрепата на крайнодясната партия „Вокс“, изглежда успяха да обединят силите си за управление в Мадрид. Разделението на левицата, съчетано с лошото им представяне срещу строгите икономии на „Подемос“, са ключовите фактори за този провал.
Резултатите от неделните избори утвърдиха хегемонията на ИСРП. Но те също така подобриха положението на НП. Фактът, че партията най-вероятно ще може да управлява както в испанската столица, така и в региона й, ще й позволи да претендира за ролята си на лидер на опозицията в Конгреса, за която се бореше председателят на „Граждани“ Алберт Ривера.
Въпреки кампаниите, вероятно Изабел Диаз Аюсо - лично избран за кандидат от лидера на НП Пабло Касадо - ще се стане новият регионален премиер на Мадрид. Общите резултати на НП са слаби, но партията ще контролира Мадрид и изглежда ще успее да вземе ключови области като Кастилия, Леон и Мурсия, от където може да се опита да възстанови партията.
Най-големият обрат обаче е за „Подемос“, който претърпя много по-голяма загуба от очакваното. Основателят на групата Пабло Иглесиас сега ще бъде оставен на критики за лошия резултат на водената от него партия. Ситуацията също ще отслаби позицията му за преговори с действащия министър-председател Педро Санчес, който се нуждае от подкрепата на партията за политиката на строги икономии, за да сформира правителство. Иглесиас се бореше за коалиционно правителство и за това партията му да поеме контрол над няколко министерства. 42-те места, които „Подемонс“ държи в долната камара на парламента, все още са от съществено значение за Санчес, ако той трябва да бъде избран отново за премиер, а Иглесиас може да договори глобален пакт - местата на групата са ключови за формирането на правителство в редица региони, включително Арагон, Балеарските острови и Астурия, както и за тази в десетки местни съвети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Курц триумфира на изборите за ЕП, но може да загуби канцлерския пост

Der Standard (Австрия): Курц триумфира на изборите за ЕП, но може да загуби канцлерския пост

27 Май 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Виена. В неделния вот за новия състав на Европейски парламент Себастиан Курц триумфира заедно с водената от него Австрийска народна партия (АНП), но в понеделник той може да падне от високо и да загуби канцлерския си пост, пише виенският ежедневник Der Standard в статия, в която напомня за кризата във Виена след разпадането на управляващата коалиция.
Заради загубата на парламентарно мнозинство, Социалдемократическата партия на Австрия (СПА) ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Курц. Лидерът на доскорошния коалиционен партньор на Курц – Норберт Хофер от „Партия на свободата на Австрия“, остави отворен въпроса за това дали ще подкрепи канцлера в гласуването в парламента. Предполага се, че силното представяне на АНП ще допринесе за укрепването му във властта във Виена.
Междувременно президентът на Австрия Александер Ван дер Белен подчерта, че „не може да се говори за криза в държавата“. Ако мнозинството от членовете на парламента оттеглят подкрепата си за Курц, държавният глава на страната ще трябва да назначи преходен канцлер, който ще ръководи страната до изборите на Националния съвет през есента. Успешното гласуване на вота ще бъде прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 пъти за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не е бил успешен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: След европейските избори: Предстои битка в ЕП

Die Sueddeutsche Zeitung: След европейските избори: Предстои битка в ЕП

27 Май 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, извежда основните заключения след неделното гласуване на европейските избори. Първото от тях е, че традиционните партии губят значителна подкрепа от електората си. Второ: десните сили все пак не събраха подкрепата, която социологическите проучвания предвиждаха. И трето – в Европейският парламент става много трудно намирането на мнозинство.

1)Християндемократите и социалдемократите губят значителна подкрепа

Резултатът в Германия представлява европейска тенденция в това отношение: Християндемократите и социалдемократите загубиха по няколко десетки мандата и така за първи път загубиха общото си абсолютно мнозинство. Причините за това варират в различните страни, разбира се, но като цяло, популярните партии загубиха връзка с много от по-младите избиратели. В Западна Европа борбата срещу изменението на климата е тема, в която тази тенденция е най-очевидна. В Източна и Южна Европа картината за социалдемократите и християндемократите е още по-мрачна, подчертават от редакцията.
Във ФРГ изглежда големият победител са „Зелени“. Спрямо последното гласуване през 2014 г. партията събира 7,2% по-голяма подкрепа.
В парламентарните групи на новия Европейски парламент може да се стигне до смени на властта. В продължение на месеци европейските социалдемократи хвалят „другарите“ си в Португалия и Испания, които са на власт. Тенденцията продължава: тъй като партията на премиера Педро Санчес явно спечели изборите, Испания ще стане най-голямата делегация в групата на социалдемократите. Броят на германските депутати в групата на ЕНП пада, за разлика от австрийските, чиито брой се увеличава.

2) Избирателната активност е от полза за най-големия кандидат

В идните часове и дни започва търговията около най-важните служби - в допълнение към главните постове за Европейския съвет и Европейския парламент, предстои избирането на нов председател на Европейската комисия.
Водещите кандидати са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. В тяхна помощ идва високата избирателна активност на неделните избори.
Всички политици в Брюксел приветстваха решението на европейците да излязат и да упражнят правото си на глас. И всички апелираха към държавните и правителствените ръководители, които ще се срещнат в Брюксел във вторник вечерта: не пренебрегвайте вота на избирателите. Причините за високата избирателна активност обаче могат да бъдат много различни. В Обединеното кралство например тя може би е провокирана от гнева за Брекзит, за други страни – от укриването на данъци от големи компании като „Амазон“ например. Трети се тревожат за последиците от глобалното затопляне или от желанието за по-добра защита на външните граници.

3) Зелена вълна и в същото време - зелена пустиня

В Германия „Зелени“ отбелязват рекорден резултат. В национален мащаб те са втората най-силна сила, в някои области - например в Шлезвиг-Холщайн или Хамбург - дори изпревариха ХДС. За германските „зелени“ в Европейския парламент това означава голям успех и увеличаване на броя на мандатите им. „Зелените“ спечелиха много гласове и в държави като Франция или Ирландия. Според прогнозите, парламентарната им група в новия парламент ще нарасне от 52 на 67 места.

4)Евроскептиците се увеличават - но не са толкова силни, колкото се очакваше

Тези избори често бяха определяни като „съдбоносен избор“ между защитниците на ЕС и онези, които искат да го унищожат отвътре. Сега е ясно: в следващия Европейски парламент, който се създава на 2 юли, ще бъдат представени повече от 100 депутати, които искат по-малко интеграция и понякога представляват крайно десни позиции.
Според избирателните проучвания дясната националистическа „Лига“ събира малко под 30% от гласовете в Италия. Резултатът на „Алтернатива за Германия“ също е далеч по-слаб от очакваното. Разбира се, силното представяне на националните популистки партии в Полша и Унгария показва колко успешна е постоянната критика срещу ЕС. Но и тук увеличението е ограничено в сравнение с 2014 година.

5)Парламентът става все по-фрагментиран

В настоящия си вид Европейската народна партия (ЕНП) продължава да бъде най-силната политическа група в Европейския парламент. Но дали този факт сам по себе си е достатъчен, за да утвърди претенцията на партията за поста председател на ЕК? Социалдемократите, либералите, „зелените“ и другите леви сили ще направят всичко в следващите дни, за да вгорчат живота на ЕНП. Ако успеят да организират „прогресивно мнозинство" срещу християндемократите, структурата на властта в Брюксел може да се промени драстично.
Едно е ясно - времето на съвместното мнозинство от ЕНП и социалдемократите свърши. Европейският парламент е отражение на разнородните и разпокъсани общества в страните от ЕС. Въпреки че това ще затрудни мнозинството, ЕП трябва да стане много по-политически фрагментиран. И това не е най-лошата новина в тази изборна нощ: в бъдеще в Страсбург и Брюксел ще има повече аргументи.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На европейските избори в Чехия победи партията на Бабиш – АНО

РИА Новости: На европейските избори в Чехия победи партията на Бабиш – АНО

27 Май 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Прага. Центристкото движение АНО, председателствано от чешкия премиер Андрей Бабиш, спечели изборите за Европейски парламент (ЕП), се казва в изявление на Чешката статистическа служба (ХСС), предава РИА Новости.
Според ведомството движението АНО печели 21.18% и получава шест места в ЕП, следвана от дясната Гражданска демократическа партия (ГДП), която спечели 14,5% и взима три места, Чешката пиратска партия получи 13,9% от гласовете и също трима депутати.
Според изявлението Чешката република има 21 места в ЕП, в резултат на изборите, те се разпределят между седем политически асоциации. Седем жени и 14 мъже ще представляват страната в ЕП. Общо 39 политически асоциации взеха участие в изборите.
Избирателната активност беше 28,7% и повече от 10% по-висока в сравнение с 2014 г., се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин призова за предсрочни избори или втори референдум за Брекзит

Reuters: Джереми Корбин призова за предсрочни избори или втори референдум за Брекзит

27 Май 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че хората във Великобритания трябва отново да изкажат мнението си за Брекзит, или чрез предсрочни избори, или чрез втори референдум, предава Reuters.
„С дезинтеграцията на Консервативната партия, която не може да управлява и блокиран парламент, този въпрос трябва да бъде отнесен отново до хората, или чрез парламентарни избори, или чрез референдум“, заяви Корбин.
„През следващите дни ще имаме разговори в партията и движението и ще анализираме резултатите от двете страни на разделението около Брекзит“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕНП печели европейските избори

AFP: ЕНП печели европейските избори

27 Май 2019 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) печели най-много места в Европейския парламент, но евроскептичните партии постигат сериозно подобряване на позициите си, показват последните прогнози на ЕП, предава AFP.
ЕНП спечели 178 места, ,много по-малко от 216 в предходния парламент, но повече от 152, спечелени от социалистите и демократите, заяви говорителят на парламента Жоме Дюч пред репортери.
Преди това лявоцентристите имаха 185 места.
"Днес не чувствам истинска мощна победа", заяви Манфред Вебер, лидерът на ЕНП в парламента с 751 места и кандидат за нов ръководител на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС.
"Ние сме изправени пред намаляващ център", каза Вебер пред журналисти, като се позова на загубата на места от неговата група и социалистите.
Различните популистки, евроскептични и десни партии спечелиха повече от 150 места, каза Дуч пред репортери.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Ги Верхофстад празнува „нов баланс на силите“ е ЕП

Euronews: Ги Верхофстад празнува „нов баланс на силите“ е ЕП

27 Май 2019 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на Алианса на Либералите и Демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад празнува „исторически“ европейски избори, на които, според него, се е оформил „нов баланс на силите“, предава Euronews.
Предварителните резултати показаха силно представяне на либералната му партия и той обеща да настоява за "по-амбициозна Европа".
Групата на либералите и демократите е на път да спечелят 101 места, като традиционно доминиращите центристки и социалистически блокове загубиха мнозинството си в Европейския парламент.
"Тази вечер е исторически момент, защото ще има нов баланс на силите в Европейския парламент", заяви политикът, обръщайки се към Европейския парламент в Брюксел, след като се появиха резултатите от изборите.
Верхофстад отново сигнализира за намерението си да сформира нова група в рамките на Европейския парламент, като обвърже групата си АЛДЕ с партията на Емманюел Макрон, заедно с други „партии, искащи реформи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Избирателната активност на европейските избори е 50,5%

ТАСС: Избирателната активност на европейските избори е 50,5%

27 Май 2019 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Избирателната активност на проведените между 23 и 26 май избори за Европейски парламент е 50,5%, което е с 8% повече, отколкото през 2014 година, съобщи пред журналистите представител на ЕП, предава ТАСС.
Лидерите на всички партии и кандидатите за поста председател на Европейската комисия в коментарите си за резултатите от изборите на първо място благодариха на европейците за явката.
„Поздравявам всички нас. Не сме виждали такъв резултат от десетилетия", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер, която е кандидат за поста председател на Европейската комисия на Алианса на либералите и демократите за Европа.
През 1979 г. бяха въведени преки избори за Европейски парламент. На първите избори тя е 61,99%, но след това постоянно намалява, което ясно илюстрира спада на интереса към европейския проект. На изборите през 1999 г. избирателната активност спадна под психологически важната граница от 50% до 49,51%.
Според европейските експерти и медиите, тенденцията към отхвърляне през текущата година може да бъде обърната, включително чрез бързата политизация на обществото на фона на нарастващите протестни настроения и преди всичко движението на "жълтите жилетки", антиимигрантски речи и многобройни демонстрации в европейските градове под лозунгите за засилване на борбата с изменението на климата.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Австрийските социалдемократи внася вот на недоверие срещу Курц в понеделник

Reuters: Австрийските социалдемократи внася вот на недоверие срещу Курц в понеделник

27 Май 2019 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийската опозиционна Социалдемократическа партия ще внесе вот на недоверие срещу канцлера Себастиан Курц и неговото правителство в понеделник, предава Reuters.
Както заяви лидерът на партията Памела Ренди-Вагнер след срещата на ръководството, то е решило да продължи с плана за сваляне на Курц.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Лигата“ води в Италия

AFP: „Лигата“ води в Италия

27 Май 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Рим. Дясната италианска партия „Лига“ печели най-много гласове на европейските избори, като резултатът й е в диапазона от 27 до 31%, което е исторически успех за народната десница, показват екзитполовете, предава AFP.
Резултатът ще укрепи властта на вътрешния министър Салвини върху правителството, след като коалиционният партньор Движението 5 звезди (Д5З) беше задминато от възраждащата се лявоцентристката Демократическа партия (ДП), която зае второ място с 21-25 процента.
Салвини публикува снимка на себе си, която се усмихва и държи табела с надпис „топ партия в Италия“, докато стои пред лавица, на която има, наред с други неща, религиозна икона и Бейзболна шапка „Make America Great Again“.
Д5З на Луиджи ди Майо печели 18,5-22,5% от вота, докато партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“ получава от 8 до 12 процента.
„Изглежда, Лигата се превърна в най-голямата партия в Италия“, заяви председателят на групата в италианския Сенат Рикардо Молинари след публикуването на резултатите.
Резултатът за Лигата не беше толкова висок, колкото някои предвиждаха, но все пак потвърдиха, че партията се разраства от създаването на правителство през юни миналата година.
Фракцията спечели само шест процента от гласовете на последните европейски избори през 2014 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Управляващите партии в Германия понасят сериозни загуби на евроизборите

ТАСС: Управляващите партии в Германия понасят сериозни загуби на евроизборите

27 Май 2019 | 02:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – понесоха катастрофални загуби на състоялите се в неделя европейски избори в страната и показаха исторически най-ниските резултати на общофедерален вот, предава ТАСС.
Според предварителни данни, публикувани след закриването на избирателните секции, ХДС / ХСС получават около 28,2% от гласовете и печелят европейските избори в Германия, въпреки факта, че в сравнение с 2014 г. той губи около 7 процентни пункта. Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) признава, че резултатът не отговаря на очакванията на германските консерватори, но отбелязва, че те са изпълнили задачата за победа. "Резултатът не отговаря на очакванията на ХДС като народна партия", заяви лидерът на ХДС. Според нея по време на работата на правителството на ФРГ няма тази динамика, на която да разчитат гражданите на страната.
Социалдемократите бяха още по-зле, като загубиха второто място от „Зелените“ и получиха едва 15,5%. Намалението в сравнение с предишните избори за Европейски парламент достигна до 11,8 процентни пункта, което не може да се нарече нищо друго освен катастрофа.
Лидерът на партията Андреа Нелес описа резултатите на ГСДП "изключително разочароващи". "Искам да призова всички членове на ГСДП и нашите поддръжници да гледат уверено в бъдещето, дори и ако резултатите от днешния ден са болезнени. Те показват, че все още имаме много работа", подчерта Налес, като поздрави Зелените.

Успехът на „Зелените“ и проблемите на АзГ

За „Зелените“ трябва да се говори отделно. Партията постигна невероятни резултати, като уверено зае второто място, придобивайки около 20,8% от гласовете. Увеличението е с 10 процентни пункта в сравнение с 2014 г. Освен това, "Зелените" са триумфално на първо място в големите германски градове, включително Берлин и Хамбург, където те значително надхвърлят резултатите на конкурентите си. Някои наблюдатели виждат резултата им като "сигнал за политическа промяна" в Германия, докато ръководителят на ХСС Маркус Зьодер призова членовете на партията и ХДС да променят стратегията и да смятат за основен конкурент не ГСДП, а за "Зелените".
Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ (АзГ) получи около 11% от гласовете. Това е по-добре с 3,8 процентни пункта в сравнение с изборите за Европейски парламент през 2014 г., но по-лошо от последните избори за Бундестаг през 2017 г. (12,6%). Лидерът на АзГ Александър Гауланд се оплака, че "предизборната кампания беше много трудна". Той отбеляза, че скандалът около видеозаписа с участието на бившия председател на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе е повлиял много лошо на ситуацията.
В същото време АзГ може да бъде доволна от резултата, който е постигна в източногерманските провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия, където ще се проведат регионални изборитази есен. По-рано, според проучвания на общественото мнение, АзГ изпревари християндемократите само в Саксония, а сега и в Бранденбург, и може да спечели изборите провинциалния парламент. Дясните популисти, по предварителни данни, вече са получили в Бранденбург 20,3% от гласовете, докато ХДС е с 18%. В Саксония АзГ е подкрепена от 30,1%, а ХДС от 27%. В Тюрингия "Алтернатива за Германия" получи 23,8%, а Християндемократите - 25,2%.

Избори в Бремен

Паралелно с това в неделя се проведоха избори за парламент на най-маката провинция в ФРГ – Бремен. Нейното население е 683 хиляди души, от които 478 хиляди имат право на глас. Въпреки това, най-голямо внимание в Берлин се обръщаше именно на изборите в Бремен. В продължение на повече от 70 години социалдемократите управляваха там, сега в коалиция със Зелените. Бургомистът Карстен Цилинг е седмият по ред премиер на местното правителство от ГДСП.
И за първи път от повече от 70 години, съдейки по предварителните резултати, те търпят наистина историческо поражение. Според данните от екзитполовете, ХДС събира около 26,5% и оставя ГСДП на второ място, която е с около 24,5% и в сравнение с предишните избори през 2015 година губи цели 8,3%.
Третото място заемат „зелените”, които получават около 18,2% от гласовете, Левицата получава около 12%, Свободната демократична партия - около 5,8%, „Алтернатива за Германия” - 5,9%. Избирателната активност беше около 62%.
Общо 16 партии и движения бяха допуснати до изборите в Бремен. Парламентът се избира за срок от четири години, той ще има 84 депутати. Социалдемократите, дори в навечерието на изборите, изключиха формирането на коалиция с ХДС. Възможни варианти са правителствените съюзи, включващи ХДС, Зелените и ГСДП, или ГСДП, Левицата и Зелените. Ако се стигне до втория вариант, за първи път левицата ще участва в управлението на западногерманска провинция.
Още в понеделник в ГСДП могат да летят глави. Позицията на Налес като председател във всеки случай беше разклатена, както никога досега. Лидерите на управляващите партии възнамеряват да обсъдят трудната ситуация, в която се намират, с канцлера Ангела Меркел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: След поражението гръцкият премиер насрочва предсрочни избори

Kathimerini: След поражението гръцкият премиер насрочва предсрочни избори

27 Май 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Атина. След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори в неделя, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще насрочи предсрочни парламентарни избори след втория тур на местните и регионалните избори през следващия уикенд, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В изказване пред централата на партия си СИРИЗА в Атина след поражението, Ципрас, който заяви, че изборите ще са вот на доверие към политиката на правителството, призна, че „резултатът не съответства на очакванията“.
След преброяването на 33% от протоколите, „Нова демокрация“ има 33%, СИРИЗА – 23,88%, лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ) – 7,18%, Комунистическата партия – ККЕ (5,75%), екстремно-дясната „Златна Зора“ – 4,85% и проруското „Решение за Гърция“ – 4,04%. Партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис Дием25 печели едва 3,15% от вота.
По-рано лидерът на НД Кириакос Мицотакис поиска оставката на Ципрас и общи избори. В коментари към медиите след първите официални прогнози, в които консервативната му партия има преднина от 9% пред СИРИЗА, Мицотакис заяви, че „Гърция се нуждае от ново правителство.“ „Очевидно е, че гръцкият народ е оттеглил доверието си от това правителство“, каза той.
„Министър-председателят трябва да поеме отговорност. Той трябва да подаде оставка и страната трябва да проведе парламентарни избори възможно най-скоро“. „Слънцето изгрява над по-добра Гърция, която изстрада много, но намери сили за промяна“, добави Мицотакис. Той обеща да работи усилено за промяна на курса на Гърция в една променяща се Европа.
Бившият консервативен премиер Андонис Самарас, когото Ципрас отстрани през 2015 г., описа резултата като "победа за Гърция". "Това е много голям ден. Утре е нов ден за всички гърци с нови предизвикателства, които ще преодолеем ”, каза той.
"Г-н Ципрас е победен", каза лидерът на КИНАЛ Фофи Генмитата. "Движението за промяна бе подсилено", каза тя.
Варуфакис, който очевидно на път да влезе в Европейския парламент със своята партия Дием25, заяви, че е доказал, че критиците му грешат, въпреки това, което той описва като "медиен бойкот". "Утре е началото на края на гръцката криза", каза той.
На местно и регионално ниво, консервативните и центристките кандидати се представиха добре. За поста на областния управител на Атика, с преброяване на 15 процента от гласовете, Джорджос Патулис, консервативният кмет на Маруси, има 37 процента в сравнение с 20,6 процента за левичарския претендент Рана Дуру и 17 процента за социалистическия претендент Янис Сгурос.
В Централна Македония резултатите сочат, че сегашният губернатор Апостолос Цицикостас е спечелил 62 процента от гласовете, очевидно използвайки общественото недоволство от сделката за името на сегашната Северна Македония. "Аз ще бъда управител на всички македонци", каза той. "Ще продължим да правим Македония по-силна."
В изборите за кмет на Атина, консерваторът Костас Бакоянис води с 42,6% пред кандидата на СИРИЗА Насос Илиопулос, който засега има 16%. В коментари в неделя вечерта Бакоянис каза, че се е почувствал „шокиран и в екстаз” от неочаквано добрия резултат.
В Солун кандидатът на НД за кмет Никос Тачиаос е начело с 23%, следван от Константинос Зервас с 14,75%, малко по-напред от Катерина Нотопулу от СИРИЗА с 13,85%.
Тази година около 528 000 гърци имаха право да гласуват за първи път, включително 106,760 17-годишни, които получиха правото да гласуват след промяна в закона от правителството на СИРИЗА през 2016 г.
В едно от най-тревожните събития на вечерта, късните екзитполове показват, че 13% от младите гърци на възраст между 17 и 24 години са гласували за нео-нацистката Златна зора срещу 30%, които подкрепиха НД и 25,6% СИРИЗА.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Зелена вълна в Европа

Independent: Зелена вълна в Европа

27 Май 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Зелените партии в Европа постигнаха сериозни успехи из целия континент на изборите за Европейски парламент тази седмица, според предварителните резултати, публикувани в неделя вечерта, пише британското ляво-либерално издание Independent.
В Германия те излязоха на второ място с 20%, със солидна преднина пред исторически доминантната Германска социалдемократическа партия (ГСДП), докато във Франция те изненадващо излязоха на трето място след формацията на Еманюел Макрон.
Екзитполовете в Ирландия показаха сериозни успехи за „Зелените“, най-вече в Дъблин, докато данните за Валония в Белгия показват сериозни успехи за еколозите и дори победа в Брюксел.
Те са на второ място във Финландия пред социалдемократите и изненадващо печелят места от Португалия, въпреки че това не бе предвидено от социологическите агенции преди вота.
Ползите за партиите, които обикновено са проевропейски, природозащитници и левичари, изглежда са концентрирани предимно в градските райони и сред по-младите избиратели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Макрон с унизителна загуба от Марин льо Пен

Daily Express: Макрон с унизителна загуба от Марин льо Пен

27 Май 2019 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Еманюел Макрон понася унизителна загуба на европейските избори от евроскептиците във Франция, пише британското издание The Daily Express.
„Националният фронт“ на Марин льо Пен ще изпрати най-голяма делегация в Европейския парламент от Франция, като прогнозите показват, че фракцията получава 23,73% от вота, а „Франция напред“ на държавния глава остава с около 22,5% от гласовете на избирателите, показват прогнозите на Европейския парламент. Резултатът, който все още не е официален, е тежък удар по амбициите на Макрон да се превърне в най-влиятелния лидер в Съюза.
Той се надяваше да използва победата на европейските избори във Франция, за да гарантира, че неговите избраници ще бъдат назначени за председатели на Европейската комисия и Съвета.
Според Макрон резултатите са "добри“, твърдят представители на Елисейския дворец.
Но в действителност неговите опити за реформи в Брюксел ще трябва да бъдат поставени на карта в резултат на поражението на изборите.
Мухтаба Рахман, ръководител на групата "Евразия", каза: "Загубата на избори, дори малка, би била унижение за президента с последици, които излизат извън границите на Франция."

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партия Брекзит печели 32% във Великобритания

AFP: Партия Брекзит печели 32% във Великобритания

27 Май 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Партия Брекзит на Найджъл Фараж печели 31,5% на изборите за Европейски парламент във Великобритания, показват първите предварителни данни, като управляващата Консервативна партия катастрофира до 5-тото място, след като не спази обещанието си да изкара Обединеното кралство от Съюза, предава AFP.
С над 10% от преброяването на бюлетините проевропейските либералдемократи бяха показани на второ място, следвани от основната опозиционна Лейбъристка партия, Зелените и Консерваторите със 7,5%.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Избирателната активност се увеличава за сметка на фрагментирането на политическия ландшафт

The Guardian: Избирателната активност се увеличава за сметка на фрагментирането на политическия ландшафт

27 Май 2019 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Повече европейски граждани гласуваха на изборите за Европейския парламент, отколкото на всеки друг подобен вот в последния четвърт век, съобщиха от събранието, като посочват, че общата избирателна активност в 27-те страни-членки е била 51% в сравнение с 42,6% през 2014 година, пише британското левичарско издание The Guardian.
Явката е значително по-висока, отколкото на предишния вот в почти всички държави, включително Германия, Полша, Испания, Швеция и Франция, където избирателната активност се очаква да е повече от 50%.
Активността в Унгария е почти двойна.
Повече от два пъти повече поляци отидоха до урните в сравнение с вота през 2014 година, а явката в Дания е рекордна – 63%.
Увеличеният ентусиазъм на гласоподавателите донесе ползи както на про, така и на анти-европейските партии в блока, тъй като избирателите в 21 държави-членки излязоха на изборите на четвъртия и последен ден на изборите, описани от президента на Франция Емануел Макрон, като решаващ за „най-опасния“ момент за Европа след Втората световна война“.
Италианският министър на вътрешните работи Маттео Салвини, който се опитва да изгради съюз между крайно дясната си Лига, „Националния фронт“ на Франция, „Алтернатива за Германия“ и други популистки партии, заяви, че чувства „промяна във въздуха“ и че победата за Лигата ще „промени всичко в Европа”.
Десните популисти бяха на път да завършат комфортно първо място в две от четирите големи страни-членки на ЕС - Италия и Великобритания, която трябваше да е напуснала блока досега - и да постигнат по-малка победа в трета, Франция, нанасяйки поражение на „Франция напред!“ на Еманюел Макрон.
Но резултатите в някои от страните показват, че процесите далеч не са едностранни. В Испания, където избирателната активност е 49% в сравнение с 34% на предишните избори, твърдо проевропейският премиер Педро Санчес спечели убедителна победа.
Испанците гласуваха в „Супер-неделя“ на европейски, регионални и общински избори, по-малко от месец след третите общи избори в страната за под четири години. "Днес е много важен ден", написа Санчес. "Днес ние решаваме бъдещето на Европа и Испания през следващите години."
При 41%, избирателната активност също е нараснала в Холандия, където холандската лейбъристка партия - почти отписана - е на път да завърши на първо място, а проевропейските партии са набрали 70% от националните гласове, рязко нагоре в сравнение с 2014 година.
Германският дясноцентристки кандидат за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер каза, че се надява повечето да подкрепят стабилна Европа. "Не искам да виждам дясна популистка Европа, която иска да унищожи идеята за единство", каза той.
Италианците излязоха на изборите след разединителна кампания, която остави много хора да се чувстват объркани и притеснени, тъй като ключовите партии не успяха да предложат ясна и позитивна политика за Европа.
„Кампания за европейски избори никога досега не е била такава”, каза Гуалтиери Пинче след като гласува на избирателна секция в центъра на Рим. – „До момента, в който влязох в кабината, не знаех за кого да гласувам. Никоя партия няма ясна визия, просто много неясни декларации“.
Мария Каролина Чирило каза, че Салвини е „използвал лошите чувства, но Европа го е улеснила. Трябва да бъдем по-обединени. "

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Социалистите с голяма победа в Испания

AFP: Социалистите с голяма победа в Испания

27 Май 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес бе големият победител в европейските избори в неделя с управляващите си социалисти, които най-вероятно ще се ползват с по-голямо влияние в ЕС, предава AFP.
След преброяването на повече от 85% от гласовете, правителствената говорителка Изабел Челаа обяви, че Социалистическата партия е на първо място с близо 33%, следвана от консервативната Народна партия, която спечели малко над 20%.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас ще насрочи предсрочни избори

Kathimerini: Ципрас ще насрочи предсрочни избори

27 Май 2019 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще насрочи предсрочни избори след втория тур на местните и регионалните избори в страната, предава електронното издание на вестник Kathimerini.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.