НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The New York Times публикува стенограмата от изявлението на Робърт Мюлер за руското разследване

The New York Times публикува стенограмата от изявлението на Робърт Мюлер за руското разследване

30 Май 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Популярният американски вестник The New York Times публикува стенограмата от изявлението от сряда на специалния прокурор Робърт Мюлер, разследвал предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

Робърт Мюлер:

Добро утро на всички и благодаря, че дойдохте. Преди две години изпълняващият длъжността главен прокурор ме помоли да действам като специален прокурор в съответната комисия. Бях назначен да разследвам намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Трябваше да проучим всички връзки или признаци на тайни споразумения между руското правителство и онези, свързани със щаба Тръмп.
По време на разследването се въздържах от публични изявления. Днес говоря, защото нашето разследване приключи. Докладът за него беше публикуван от главния прокурор. Официално закриваме специалната комисия, а аз напускам Министерството на правосъдието, за да се върна към личния си живот. И накрая, ще направя няколко коментара за резултатите от нашата работа. Но освен тези бележки е важно писменият доклад да говори сам за себе си. Позволете ми да започна от момента, в който се появи заповедта за назначаването ми, и този момент е намесата на президентските избори през 2016 година.
Както бе установено в обвинителния акт на разширената колеги, руски военни разузнавачи извършиха съгласувана атака срещу нашата политическа система. В обвинителния акт се твърди, че те са използвали сложни методи за киберборба, за да проникнат в компютрите и мрежите, включени в кампанията на Хилари Клинтън. Те са откраднали лична информация и след това са разпространили данните чрез фалшиви профили и WikiLeaks.
Тези данни бяха коригирани по време на предизборната кампания, за да навредят на кандидат-президента. В същото време, както журито заключи в отделен обвинителен акт, частна руска компания е стартирала отделна операция в социалните мрежи. В нея руските граждани са се представяли за американци, за да влияят на изборите. Обвиненията са посочени в обвинителните актове и ние не коментираме вината или невинността на конкретните обвиняеми. Всекисе счита за невинен, докато не бъде доказана вината му.
От обвинителните актове и другите документи, на които се позовава нашият доклад, става ясна картината на намеса в нашата политическа система. За да се разбере това, беше необходимо да се проучат по-подробно тези интервенции. И това е една от причините Министерството на правосъдието да създаде нашата комисия. По същата причина ние разследвахме опити за възпрепятстване на правосъдието. Въпросите, които проучихме, са от първостепенно значение. За нас беше важно да получим изчерпателна и точна информация от всяко разследвано лице. Когато проверяваното лице се намесва в разследването или лъже следователите, това подкопава опитите на правителството да установи истината и да подведе отговорните лица под отговорност.
Позволете ми да кажа няколко думи за доклада. Той се състои от две части, те са посветени на основните въпроси, които ни бяха възложени да проучим. Първата част на доклада подробно описва многобройните опити на Русия да повлияе на изборите. Същата съдържа реакцията на централата на Тръмп на тази дейност, както и на нашето заключение, че няма достатъчно доказателства за обвинение в по-широко споразумение. Втората част на доклада представя резултатите от разследването на предполагаемите опити за възпрепятстване на правосъдието с участието на президента.
Заповедта за назначаването ми като специален прокурор ни позволи да проучим действия, които биха могли да попречат на разследването. Проведохме такова и информирахме изпълняващия длъжността главен прокурор за напредъка на нашата работа. Както е отбелязано в доклада, ако след разследването имахме ясно убеждение, че президентът е невинен, бихме казали това. Въпреки това, ние не определихме дали президентът е извършил престъпление или не е.
Това заключение е обяснено във въведението към втората част на доклада. Тя обяснява, че в съответствие с установената практика настоящият президент не може да бъде обвинен във федерално престъпление. Това е противоконституционно. Дори ако обвиненията са класифицирани и не са обявени публично, това все още остава забранено. Комисията на специалния прокурор е част от Министерството на правосъдието и съгласно нейната харта се ръководи от политиката на това ведомство. Ето защо обвиненията срещу президента не бяха взети под внимание. Разследването на предполагаемото възпрепятстване на правосъдието се основава на писменото становище на министерството, което обяснява неговите политики и предоставя редица важни съображения. Тези съображения са обобщени в нашия доклад и сега ще се съсредоточа върху две от тях.
Първо, позволено е разследване на сегашния президент, защото е важно да се съхранят доказателствата, докато спомените са пресни, а документите – достъпни. Наред с другото, доказателствата могат впоследствие да бъдат използвани срещу предполагаемите съучастници, ако срещу тях бъдат предявени обвинения.
Второ, в текста се подчертава, че преследването срещу настоящия президент е забранено от Конституцията. Освен политиката на ведомството, ние се ръководим от принципите на справедливостта. Би било нечестно да има обвинения при отсъствието на съдебно решение.
Това е политиката на Министерството на правосъдието. От тези принципи се ръководихме. И на тази основа стигнахме до заключението, че няма да решаваме дали президентът е извършил престъпление или не. Това е окончателната позиция на нашата комисия и няма да коментираме други заключения или хипотези за президента. Проведохме независимо разследване и докладвахме резултатите на главния прокурор, както се изисква съгласно правилата на министерството.
След това главният прокурор заключи, че е препоръчително да представим нашия доклад пред Конгреса и американския народ. В един момент поисках да публикувам някои части от доклада, но главният прокурор реши да публикува целия доклад наведнъж и, както разбираме, докладът беше публикуван почти в цялост. Разбира се, аз не поставям под въпрос добросъвестносста на това решение на главния прокурор.
Надявам се, че днес ще бъде единственият път, в който се обръщам към Вас. Самият аз взех това решение. Никой не ме е заставял, никой не е задавал въпрос дали съм упълномощен да дават показания и дали трябва да се изказвам по този въпрос. Обсъжда се възможността да се говори в Конгреса. Въпреки това, всички изявления на нашата комисия няма да надхвърлят съдържанието на доклада. В него са описани всички наши заключения, анализи и причини за взетите от нас решения. Ние внимателно подбрахме формулировката и работата ни говори сама за себе си. Докладът представлява моите показания. Не възнамерявам да представям никаква информация, която да надхвърля рамката на публикувания доклад. И накрая, въпросът за публичния достъп до нашата работа е решен извън нашата комисия.
Затова не мисля, че е уместно да разширя разследването или да коментирам действията на Министерството на правосъдието или тези на Конгреса, с изключение на казаното днес и това, което се докладва в нашия текст. Поради тази причина ще се въздържа да отговарям на въпроси.
Преди да напусна, бих искал да благодаря на прокурорите, агентите на ФБР, анализаторите и служителите, които ни помогнаха да проведем честно и независимо това разследване. Те прекараха две години в комисията на специалния прокурор и се доказаха като изключително порядъчни хора. И в заключение ще повторя основната идея на нашите обвинения: имало е многобройни и системни опити за намеса в нашите избори. И това твърдение заслужава вниманието на всеки американец. Благодаря. Благодаря Ви за вниманието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Робърт Мюлер закри офиса си и коментира „руското разследване“

The Wall Street Journal: Робърт Мюлер закри офиса си и коментира „руското разследване“

29 Май 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Робърт Мюлер заяви, че официално затваря офиса на специалния прокурор и се оттегля от Министерството на правосъдието, за да се върне към личния живот. Той също така каза, че ако бъде призован да даде показания пред Конгреса или във всеки друг форум, той няма да говори по въпроси извън това, което е било в доклада му от около 450 страници. Мюлер каза, че иска докладът да говори сам за себе си, пише американският вестник The Wall Street Journal
В първия си публичен коментар относно разследването на намесата на Русия в изборите през 2016 г. специалният прокурор Робърт Мюлер заяви, че политиката на Министерството на правосъдието не му позволява да обмисли обвинение в престъпление на президента Тръмп.
"Обвиняването на президента в престъплението не е вариант, който бихме могли да вземем предвид", каза Мюлер накратко в Министерството на правосъдието в сряда сутринта, след като досега запазваше мълчание след публикуването на доклада си.
"Съгласно дългогодишната политика на Министерството (на правосъдието), президент не може да бъде обвинен във федерално престъпление", каза Мюлер. "Службата на специалния прокурор е част от Министерството на правосъдието." Той също така отбеляза: "Ако бяхме сигурни, че президентът явно не е извършил престъпление, щяхме да го обявим."
В изявлението Мюлер не коментира, че някои демократи от Конгреса настояват за импийчмънт на президента. Но неговите коментари ясно показаха, че всякакви допълнителни потенциални стъпки по отношение на Тръмп трябва да дойдат от Конгреса, а не от Министерството на правосъдието.
Робърт Мюлер заяви, че не вярва, че на разследването за намеса в изборите е отделено достатъчно внимание.
"Имаше множество системни усилия за намеса в изборите ни", каза той в заключение. „Това твърдение заслужава вниманието на всеки американец.
В съобщение в социалната мрежа „Туитър“, публикувано скоро след изказването на Мюлер, президентът Доналд Тръмп каза: „Нищо не се променя от доклада на Мюлер. Нямаше достатъчно доказателства и затова в нашата страна човек е невинен. Случаят е приключен! Благодаря Ви."
Понастоящем демократите от Конгреса провеждат няколко разследвания на президента и неговия бизнес, като някои твърдят, че докладът на Мюлер предоставя пътна карта за потенциално отстраняване от длъжност на президента. В изявление от сряда председателят на Комисията за съдебната власт Джеролд Надлер (демократ от Ню Йорк) заяви, че поради правилата на Министерството на правосъдието, които възпрепятстват наказателното преследване на действащ президент, „Конгресът трябва да отговори на престъпленията, лъжите и другите прегрешения на президента Тръмп - и ние ще го направим.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом отхвърли "безразсъдното" искане на Конгреса за представяне на пълния доклад на Русия

AFP: Белият дом отхвърли "безразсъдното" искане на Конгреса за представяне на пълния доклад на Русия

8 Май 2019 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом отказа да се съобрази с "незаконните и безразсъдни" искания на демократите от Конгреса на САЩ за предаване на пълната версия на доклада на Русия от специалния прокурор Робърт Мюлер, предава AFP
"Нито Белият дом, нито главният прокурор (Уилям) Бар ще се съобразяват с незаконните и безотговорни искания на председателя (Джери) Надлър", заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс, визирайки председателя на правосъдната комисия, който е от Демократическата партия.
Изявлението бе направено в момент, в който Надлър започва изслушване на комисията, с което се открива процедура за нарушение срещу Бар заради отказа да предаде пълния доклад на Мюлер.
"Това решение представлява ясна ескалация срещу администрацията на Тръмп", цитира агенцията думите на Надлър от началото на изслушването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФП: Доналд Тръмп заяви, че Робърт Мюлер не трябва да се явява на изслушвания в конгреса

АФП: Доналд Тръмп заяви, че Робърт Мюлер не трябва да се явява на изслушвания в конгреса

5 Май 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че специалния прокурор Робърт Мюлер „не трябва да се явява на изслушвания“ в конгреса, относно разследването му за намесата на Русия на изборите в САЩ през 2016 година, предаде АФП.
Представители на юридическата комисия на конгреса поискаха Мюлер на се яви на изслушване на 15 май, за да даде разяснения за своето разследване, което продължи 22 месеца.
„Защо демократите в конгреса сега искат Робърт Мюлер да се яви на изслушване. Те се опитват да променят всичко, защото не им хареса, че в доклада ясно се казва, че няма заговор“, заяви Тръмп.
По думите на държавният глава на САЩ, „няма никакво престъпление, такова има само от противоположната страна и няма никакво възпрепятстване на правосъдието. Робърт Мюлер не трябва да се явява на изслушванията“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.