НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

El Pais: Испанският премиер пое водеща роля в преговорите за висшите постове в ЕС

El Pais: Испанският премиер пое водеща роля в преговорите за висшите постове в ЕС

30 Май 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият испански премиер от Социалистическата партия (СП) пое водеща роля в преговорите за това, кой ще заеме висшите постове в Европейския съюз след изборите в неделя, пише El Pais.
На среща на върха в Брюксел във вторник европейските лидери се срещнаха, за да обсъдят кандидатурите за новите ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и Централна европейска банка, както и върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
При подбора трябва да се вземат предвид географските и политическите критерии, както и полът и размерът на страните. „В реалния свят винаги е трудно да се постигне перфектен баланс“, каза на срещата на върха Доналд Туск, председател на Европейския съвет.
Санчес се превърна в ключова фигура в тези преговори, които се оформят като най-сложните в историята на клуба на ЕС, тъй като нито една от основните групи на Парламента - Европейската народна партия (ЕНП) или Партията на европейските социалисти ( ПЕС) - постигнаха явно мнозинство на европейските избори на 26 май.
Резултатите сложиха край на фактическата коалиция, която доминираше в Европейския парламент, а партиите сега трябва да обмислят други съюзи. Тази несигурност постави Санчес в привилегирована позиция за преговори между френския президент Еманюел Макрон, който е част от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и германския канцлер Ангела Меркел, от ЕНП.
„Аз съм главният преговарящ за социалдемократическото семейство“, заяви Санчес, като пристигна на срещата на върха на ЕС във вторник.
На работен обяд във вторник Санчес се срещна с тримата лидери на крилото на АЛДЕ в Европейския съвет: Макрон, холандският премиер Марк Руте и белгийският премиер Шарл Мишел.
Срещата, на която присъства и социалистът португалски премиер Антонио Коста, имаше за цел да изгради общ фронт, който да настоява за номинации, които ще отговорят на исканията на социалистите и либералите и ще намалят присъствието на консерваторите, които имат контрол върху три европейски институции (Съвета, Комисията и Парламента).
„Кандидатът за всяка от тези длъжности трябва да отразява новия политически баланс, който се появи, включително социалдемократите и либералите“, посочиха испански източници след срещата.
И Санчес, и Макрон са наясно, че дискусията трябва да включва ЕНП, която спечели най-високия процент от гласовете на изборите в неделя. Според дипломатически източници двамата лидери се срещнаха отделно с германския канцлер Ангела Меркел, за да започнат преговори, които „вероятно ще доведат до споразумение за разделяне на властта между трите основни групи и кой знае, може би включването на Европейската зелена партия“.
Санчес, като представител на голяма страна сред малките и малка сред големите, има решаваща роля в процеса на сключване на сделки. Влиянието му може да бъде от решаващо значение в борбата за топ-позициите в ЕС, където германските интереси се сблъскват с френските.
"Испания е в идеална позиция да поддържа баланса", казва дипломатически източник от едно от либералните правителства в Съвета на ЕС. "Тя има засилен избирателен мандат, с път напред и представлява второто политическо семейство на континента“.
Новопридобитата сила на Санчес след местните, регионални, национални и европейски избори, проведени в Испания за по-малко от месец, е още по-поразителна, тъй като до дузина правителства са изправени пред предсрочни избори или предстоящ крах на съответните коалиции.
"Санчес има възможности, но има и рискове“, каза дипломатически източник. „Необходимият баланс е много крехък и само едно единствено прекомерно искане или грешка може да го развали“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Меркел и Макрон не са съгласни с избора на най-добрите постове в ЕС

New Europe: Меркел и Макрон не са съгласни с избора на най-добрите постове в ЕС

30 Май 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Броени дни след изборите, разгорещените дискусии между лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз са в разгара си за това, кой ще наследи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като се забелязват очевидни разминавания в мнението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Споровете се съсредоточават и върху наследника на Доналд Туск, който ръководи Европейския съвет, Антонио Таяни от Европейския парламент, ръководителя на външната политика Федерика Могерини и ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги.
С основните политически групи на Европейския парламент и лидерите на ЕС, които играят решаваща роля в процеса на вземане на решения, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон са открито в противоречие помежду си за това кой ще бъде назначен на върха на Европейския съюз.
Според Лисабонския договор, европейските лидери трябва да вземат предвид резултатите от изборите и да вземат решение след първоначална среща на Председателската камара в Европейския парламент.
Преговорите между Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите (S&D), Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Зелените не доведоха до разбирателство кой ще бъде председател на Комисията.
ЕНП и ПЕС се надяват да запазят системата Шпитценкандидат, която бе използван за пръв път през 2014 година, за да бъде избран Юнкер. . Този процес се отнася до водещия кандидат от определена партия. Преди началото на кампанията всяка партия на европейско ниво може публично да обяви кой ще бъде техният транснационален кандидат, като по този начин неформално ще ги превърне в лицето на кандидатурата за избор на партията. Водещият кандидат или Spitzenkandidat на немски език, който може да осигури мнозинство управляваща коалиция в Европейския парламент, ще стане президент на Комисията, ако бъде одобрен от Европейския съвет.
По времето, когато Юнкер беше избран, ЕНП и S&D бяха осигурили мнозинство между тях и успяха да изберат новия председател на комисията с лекота. Процесът през тази година обаче не премина толкова гладко.
Избраният кандидат на ЕНП, германецът Манфред Вебер, осигури подкрепата на лидерите на неговата партия, но Макрон категорично отказа да подкрепи кандидатурата на Вебер и вместо това настоя за комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс и главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.
Макрон също така разкритикува процеса Spitzenkandidat, казвайки: „Не искам да обсъждам имената, а плановете и приоритетите за техните назначения“, каза Макрон.
За разлика от Макрон, Меркел заяви, че "като член на ЕНП, очевидно ще работя в подкрепа на кандидатурата на Манфред Вебер". Ако обаче нито един от трите официални кандидати не осигури мнозинство, повече личности могат да дойдат като имена на масата.
Барние е очевиден избор за Макрон. Той е жизнеспособен кандидат, който може да осигури мнозинство и да се радва на подкрепата на левите политици в коалицията. Той обаче не е първият избор за много от по-рязко антикапиталистическото крило на политическото семейство, включително испанския социалистически министър-председател Педро Санчес и левия му колега от Португалия Антонио Коста.
Изненадващо, гръцкият премиер Алексис Ципрас, който се бори за политическия си живот, след като лявата му партия СИРИЗА беше победена на европейските избори, също заяви, че ще подкрепи "кандидата, който е на първо място сред прогресивните кандидати, като добави, че неговото предпочитание е за Тимерманс, тъй като той ще бъде прогресивен и полезен избор, докато Вебер „не може да обедини ЕС. Той само ще го раздели и той се идентифицира с изключително консервативни и неолиберални избори“. Според Ципрас Вебер би заплашил интересите на Гърция и интересите на южните държави в ЕС.
Унгарският премиер Виктор Орбан, който е твърдо против кандидатурата на Вебер и който наскоро нарече последния "слаб", категорично отказа да подкрепи или дори да обсъди кандидатурата на Вебер. Тимерманс, обаче, също не е възможен за Орбан и неговата идеология във Вишеградската четворка - Полша, Чешката република, Словакия и Унгария - поради твърдата позиция на Тимерманс срещу групата на бившите страни от Източния блок, които се отказват от върховенството на закона и провеждат анти-имигрантски политики.
Настоящият директор на Световната банка Кристалина Георгиева може да бъде възможен алтернативен избор за ръководене на Комисията. Макар че никога не е била начело на правителство, нейното резюме прилича на това на няколко кандидати, включително на Вебер, което би могло да постави Георгиева в позиция да бъде приемлив избор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Подкрепата на германския канцлер за Вебер не е безусловна

Die Zeit: Подкрепата на германския канцлер за Вебер не е безусловна

29 Май 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът насърчава Манфред Вебер за нов комисар в Брюксел. Тяхната лоялност не е безусловна. Това е заради сложния баланс на силите.
Кой ще бъде бъдещият председател на Европейската комисия? Това беше най-важният въпрос, който държавните и правителствените ръководители на страните от Общността разгледаха на неформалната си среща на върха във вторник вечерта. Френският президент Еманюел Макрон се изказа ясно веднага след пристигането си в Брюксел. Следващият председател на Европейската комисия трябва да донесе „опит и доверие“. След това той спомена три имена: Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Мишел Барние. Направи впечатление, че той не спомена Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП, най-силната в Европейския парламент – според френския президент Вебер не е подходящ за поста.
На помощ се притече канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. Тази среща на върха беше „първи обмен" на мнения, обясни лидерът на Берлин. И: „Разбира се, като член на ЕНП, аз подкрепям Манфред Вебер". Но това не звучеше като ясна позиция на подкрепа за Вебер.
Сдържаността на Меркел има сериозни причини. Назначаването на председателя на Европейската комисия е силно политизиран въпрос. Първо, става дума за отношенията между Европейския парламент и Европейския съвет, 28-те държавни и правителствени ръководители. ЕП настоява, че единственият начин да се заеме поста е кандидадът да получи мнозинство в парламента – това е т.нар. система на шпитценкандидати.
Но не всички са съгласни, най-вече Макрон. Германският канцлер, от друга страна, приема модела. Според нея той е „устойчив". Така че има ясна разлика в мненията между Макрон и Меркел. Не само по отношение на кандидата, но и в начина на подбора му. Този конфликт трябва да бъде разрешен в Европейския съвет, а след това – консенсус и с ЕП. Двете институции трябва да се споразумеят, в противен случай има опасност от блокиране на Брюксел.
Самият парламент все още се бори за мнозинството. ЕНП е най-силната партия, но се нуждае от поне още две фракции, за да наложи Вебер. Дали социалистите, дали либералите, дали „Зелени“ – Вебер първо трябва да спечели тяхното одобрение. И не става дума само за убедително съдържание, защото фракциите имат свои кандидати: Франс Тимерманс за социалистите, Маргрета Вестагер за либералите и Ска Келер за „Зелените“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Европейските избори показват три различни лица на германския политически център

Focus: Европейските избори показват три различни лица на германския политически център

29 Май 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Много съвременници обичат да плашат германците. Различията между хората се задълбочават, средната класа ерозира… Но резултатите от последните европейски избори дават различна картина, пише журналистът Габор Щайнгарт в статия за германското списание Focus.
Центърът в Германия не изчезва, нещо повече – сега може в него да се отделят три отделни групи, които са объркващо сходни по отношение на образователното ниво, възрастовата структура и доходите.
За разлика от старата федерална република, където социално-икономическата триада на образованието, възрастта и доходите вървяха ръка за ръка с почти идентична политическа ориентация, днес се наблюдава диференциация на центъра. Спи в едно легло, но се оказва, че сънува различни сънища.
Трите групи на германския център: градски, възмутени и традиционалисти.
Има уверен, градски център, борещ се срещу климатичните промени, Тръмп и световния глад, но все още се наслаждава на живота - тук и сега. Отклонението от традиционното семейство и стандартизираното трудово правоотношение не се разбира като фаталност, а като възможност. Този център е политически „зелен“ и се е образувал току-що. Милиони гласоподаватели на ХДС/ХСС и ГСПД се преместиха в него в гласуването на европейските избори. В девет от десетте най-големи града в Германия, „Зелени“ получиха мнозинството.
Освен това има група на възмутените, която не е по-бедна или по-глупава. Но притокът на бежанци и слабото справяне на държавата с престъпността на клановете и радикалните ислямисти прави тази група граждани все по-многобройна. Мултикултурното общество и объркващото разнообразие от форми на живот се възприемат като налагане. Разгневеният център сега има културна хегемония в източните германски провинции. В Бранденбург и Саксония „Алтернатива за Германия“ понастоящем е най-силната партия.
В допълнение, все още съществува традиционен център, който – по думите на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, остава „разположен в немската романтична долина“. Неговите представители не присъстват на литургиите всяка неделя, но ценят църквата като авторитет. В хуманитарната гимназия тези хора виждат реализирания идеал за образование. Използват, но и критикуват „благословията“ интернет. Гласуват за Меркел, мечтаят за Хелмут Кол или Франц Йозеф Щраус. Географски, този център е ситуиран в провинцията.
Съществуват социално-икономически различия между трите групи, но никакво отклонение не е толкова голямо, че да оправдае твърдения като изчезване на политическия център в страната. Германия може да продължи да се страхува – но не и да изпада в истерия преди изчезването му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Страните от Вишеградската група се движат в противоположни посоки - това се вижда и от резултатите от европейските избори

NZZ: Страните от Вишеградската група се движат в противоположни посоки - това се вижда и от резултатите от европейските избори

29 Май 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Европейските избори доведоха до съвсем различни резултати в страните от Вишеградската четворка. Те укрепиха правителствата във Варшава и Будапеща, но в Прага и Братислава предизвиква нови сътресения, твърдят в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Когато се говори за проблемни държави в рамките на ЕС, през последните години на преден план излиза Вишеградската група.Основан през 1993 г., неформалният съюз на Полша, Унгария, Чешката република и Словакия се опита да образува своеобразен антипод на Брюксел – той е по-критичен към миграцията, по-националистичен, по-съобразен с нуждите на източните държави-членки. Но групата така и не постигна убедителен резултат – страните в нея си остават твърде различни.Противоположните направления на политическото им развитие станаха очевидни на европейските избори.

Полша: Победа на правителството

Партията „Право и справедливост“ (ПиС) постигна категорична победа в Полша: в сравнение с последните европейски избори тя събра 13% повече, достигайки до 45,4% и изпреварвайки убедително движението „Европейска коалиция“ (ЕК). Ярослав Качински, лидер на ПиС, говори за най-добрия резултат, постигнат в Полша на национално ниво след 1989 г.
Победата дава силен тласък на ПиС преди ключовите парламентарни избори през есента, които той разглежда като референдум за неговата „национална революция", провъзгласена през 2015 г. на основата на много по-слаба демократична легитимност. Оттогава управляващата партия, по-специално със своите съдебни реформи, започна сериозна атака срещу върховенството на закона, която доведе до процедура за санкциониране съгласно член 7 от Договора за ЕС.
Но аргументът на опозицията, че правителството на страната не е адекватно на европейско равнище, се оказа слаб. За ЕК, която събра 38,5%, резултатът е разочарование, тъй като бе образувана с цел събиране на максимална подкрепа. Хетерогенната сила обаче не успя да мобилизира избирателите си - за разлика от ПиС, която получи почти половин милион допълнителни гласа в сравнение с парламентарните избори през 2015 година. Избирателната активност достигна нов рекорд от над 43%.
Въпреки това, хората не гласуваха за ПиС заради своя евроскептицизъм, а заради социалната политика на партията. Според Марцин Дума, един от най-влиятелните социолози в страната, хората, които са в малкия град, печелят малко и са по-възрастни, представляват електората на ПиС. Опозицията, от друга страна, има своя база сред по-богатото градско население, с изключение на по-младите, което трябва да бъде предупредителен сигнал за нея.

Унгария: Абсолютно мнозинство за ФИДЕС

Докато ПиС трябваше да се справи с по-малко от половината от гласовете в силно поляризирана Полша, управляващата в Будапеща партия ФИДЕС постигна абсолютно мнозинство в Унгария с 52,3%, с рязко увеличаване на избирателната активност. Премиерът Виктор Орбан получи мандат за борба с миграцията, защита на християнска Европа и промяна в ЕС.
Но Орбан не бива да бъде прекалено щастлив: преди десет години неговата партия спечели повечето от гласовете на европейските избори, без да има доминиращо положение в политиката. ФИДЕС остана далеч от желанието си за привличане на две трети от избирателите.
На европейско ниво Орбан внесе смут с кампанията си срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която прокара с големи финансови и пропагандни усилия. Походът на десните националисти обаче така и не се състоя, въпреки надеждите на Орбан. Ето защо за него остава дилемата дали да остане част от европейското семейство, въпреки спора, който е започна в Европейската народна партия (ЕНП), или да предприеме стъпки към създаване на нов десен съюз на Стария континент.
Въпреки това, той няма основания за притеснения от страна на опозицията, която се сблъсква с големи промени: основният му опонент, дясното „Движение за по-добра Унгария“, се разпадна.

Чешката република и Словакия: Турбулентност

Резултатите от неделния вот се оказаха турболентни за правителството в Прага. Партията на премиера Андрей Бабиш подобри резултатите си, но нейният коалиционен партньор – социалдемократите - вече няма да бъде представен в Европейския парламент. Следреволюционната партия пострада от корупционни скандали и в правителството на Бабиш остава напълно в сянка. Гласовете в партията, призоваващи за ново ръководство и евентуално излизане от коалицията, стават все по-силни. Ето защо страната, с нейния фрагментиран партиен пейзаж, вероятно ще бъде още по-трудна за управление в бъдеще, особено на фона на борбата на Бабиш с протестите срещу корупционни скандали, свързани със самия него.
Най-голямото политическо „изригване“ в последно време изпита на гърба си Словакия. Убийството на младия журналист Ян Кучак през февруари 2018 г., в което вероятно са замесени представители на най-високите политически ешалони, донесе сериозни проблеми на някога мощните постсоциалисти от партията СМЕР. Както премиерът, така и министърът на вътрешните работи трябваше да подадат оставка. През март възмутените и мобилизирани словаци избраха за президент на бившата екоактивистка Зузана Капутова.
Нейната партия „Прогресивна Словакия" спечели на европейските избори 20,1%, докато СМЕР се срива с почти десет процента. Десните екстремисти обаче се възползваха и от липсата на доверие в елитите и институциите. Ето защо борбата за власт между различните политически лагери вероятно ще се изостри - тест за страната, но също и знак, че влиянието на Унгария там отслабва. Ситуацията илюстрира колко различни всъщност са страните от Вишеградската група.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Четири възможни имена на съюза между партията на Макрон и АЛДЕ

Politico: Четири възможни имена на съюза между партията на Макрон и АЛДЕ

29 Май 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Не е важно какво съдържа името, важното е какво не съдържа – или поне според държавния глава на Франция Еманюел Макрон“, пише електронното издание Politico в статия, в която привежда възможните варианти за наименованието на групата, която той ще води в Европейския парламент.
Партията на Макрон „Република, напред“ и съюзниците от „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) прекараха месеци в търсене за име за новата си група в Европейския парламент. За Макрон избягването на думата „либерал" е наложително, тъй като се възприема негативно в страната му – в главата на французите тя олицетворява един вид безсърдечен ултракапитализъм.
Сред имената, които сега се обсъждат, според официален участник в преговорите, са: „Обновяване на Европа“, „Европейците“, „Европа, напред“ и нещо друго, което включва „Европа“.
Натали Лоазо, която оглави т.нар. ренесансов списък на Макрон на изборите за Европейски парламент, и Доминик Рике, френски центрист и ветеран в политиката, се срещнаха във вторник с лидера на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад и други високопоставени членове на Алианса. „И обсъжиха ролята на тяхната нова група“, обявиха от двете партии.
Новата група има общо 108 места в новия парламент - 39 повече спрямо предходното гласуване от 2014 г., до голяма степен благодарение на включването на партията на Макрон. Френската делегация е най-голямата в новата група.
Отне известно време, преди „Република, напред“ официално да парафира своя съюз с групата на АЛДЕ, а намирането на ново име също не се оказа лесно. Но един от участниците в разговорите, увери, че „в рамките на седмици“ ще бъде съгласувано ново име.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Дебатът за висшите постове в ЕС: Предложението за наследник на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде представено до края на юни

FAZ: Дебатът за висшите постове в ЕС: Предложението за наследник на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде представено до края на юни

29 Май 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Дебатът за разпределение на висшите постове в Брюксел ще продължи няколко седмици – не по-късно от края на юни трябва да бъде представено предложение за наследник на Жан-Клод Юнкер в Европейската комисия, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответното бе пояснено от канцлера на ФРГ Ангела Меркел след специална среща на върха на ЕС, проведена във вечерните часове на вторник.
В рамките на деня в Брюксел се събират на първа среща след изборите представителите на Европейската народна партия. Очаква се те да потвърдят подкрепата си за водещия кандидат на партията за поста председател на ЕК – Манфред Вебер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марк Рюте заяви, че решението за председател на ЕК ще бъде взето в рамките на „пакетна сделка“

ТАСС: Марк Рюте заяви, че решението за председател на ЕК ще бъде взето в рамките на „пакетна сделка“

29 Май 2019 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение относно новия председател на Европейската комисия не е взето, но лидерите на страните-членки на ЕС са успели да постигнат малък прогрес в преговорите по този въпрос, предаде ТАСС.
Рюте допълни, че е била постигната договореност, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще проведе консултации по „пакетна сделка“ за ръководните длъжности в ЕС – председател на Европейската комисия, председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.
„Длъжността на ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) не влиза в сделката“, отбеляза Рюте. По неговите думи, това е разумно решение, тъй като избора на ръководител на ЕЦБ „е отделна процедура, в която играят роля министрите на финансите и в която се отделя повече внимание на съдържанието, отколкото на другите постове“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че кандидатурите за ръководните постове в ЕС ще бъдат утвърдени на срещата през юни

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че кандидатурите за ръководните постове в ЕС ще бъдат утвърдени на срещата през юни

29 Май 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще предложи кандидатури за основните ръководни постове в ЕС, на срещата през юни, предаде ТАСС.
„Ние решихме да поръчаме на Туск да предложи кандидатури за основните ръководни постове в ЕС, отчитайки нашите преговори, на срещата през юни“, отбеляза Макрон. Френският президент подчерта, че автоматично назначаване на „главен кандидат“ за поста на ръководител на Европейската комисия няма да има. По думите на Макрон, през следващите седмици ще бъде формирана програмна платформа на бъдещото ръководство, след консултации с европейските лидери и Европейския парламент. Френският държавен глава, в платформата трябва да бъдат включени теми, като опазването на околната среда, технологичните иновации, миграционната политика, единния пазар и въпросите за сигурността.
Макрон смята, че на ЕС са необходими „силни ръководители, компетентни, харизматични, които да се ползват с подкрепата на мнозинството“. Френският президент се обяви за формиране на възможно най-широка коалиция в Европейския парламент.
Макрон заяви, че Европейската комисия трябва да бъде напълно формирана към 1 ноември, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

AFP: Ангела Меркел подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

28 Май 2019 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, в разговорите си с останалите лидери на страните-членки на ЕС, предаде AFP. В изказване след срещата в Брюксел, Меркел потвърди, че някои от нейните колеги подкрепят други кандидати и търсенето на компромис ще продължи.
„Ние заставаме зад нашия водещ кандидат, кандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Други застават зад техните кандидати, което е очевидно. Ние имаме отговорности пред нашите избиратели и ще трябва да изчакаме и да видим какво ще стане. Много е рано да говорим за това, всички трябва да покажат толерантност и желание за постигане на компромис“, заяви Меркел.
Дясноцентристката ЕНП загуби част от тежестта си, след европейските избори, но остава най-голямата партия в Европейския парламент и нейните лидери искат германския консерватор Манфред Вебер да поеме поста на председател на Европейската комисия.
Някои центристки лидери, като френския президент Емануел Макрон, формираха фронт анти-Вебер и подкрепят други кандидатури, като тази на холандския социалист Франс Тимерманс и либерала Маргрете Вестегер.
След днешната информативна среща, европейските лидери ще продължат преговорите през следващите няколко седмици, преди срещата на 21 юни, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Европейският парламент против Европа

„Експерт“ (Русия): Европейският парламент против Европа

28 Май 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Изборите за Европейски парламент завършиха с прогнозирани, ни печални за перспективите на „общия европейски дом“ резултати. Позициите на привържениците на единството на Европа отслабнаха. Радикалите, които обективно работят за разпадането на това интеграционно обединение, напротив, подобриха положението си. Европейците демонстрираха убедително, че проектът „Европейски съюз“, поне в този вид, в който е в момента, никак не им харесва, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
Изборите, проведени в страните от ЕС от 23 до 26 май, наистина могат да се нарекат исторически. В Европейския парламент за първи път след края на Студената война балансът на силите се промени. Дясната Европейска народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (ПЕС) загубиха мнозинството си и ще трябва да се договорят за коалиция с други фракции.
Дясноцентристите и социалистите не стигнаха до победа съвсем за малко. Те получиха 331, а не необходимите им 376 мандата за болшинство. Разбира се, част от гласовете на двете партии отидоха при евроскептиците. „Европейският алианс на народите и нациите“ (Бившата партия „Европа на нациите и свободите“), където тонът задават пратениците на Марин льо Пен, и „Европа за свобода и пряка демокрация“, в която влиза и партията на Найджъл Фараж с говорещото само за себе си име Брекзит, получиха 111 депутати срещу 78 на миналите избори за Европейски парламент. Но само по себе си това засилване на принципните противници на обединена Европа едва ли би попречило на социалистите и дясноцентристите да запазят мнозинството, ако не бяха принципните поддръжници на европейското единство.Те бяха вдъхновени от френския президент Еманюел Макрон. В часа, когато евроскептиците атакуваха, той направи призив за увеличаване на правомощията на ЕС - дори публикува статия, в която очерта плана си за реформа на Европейския съюз. Популярността на Макрон сред евро-оптимистите се е увеличила драстично. Следователно неговото движение „Република напред“, обединено на тези избори с „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (те са традиционните поддръжници на укрепването на ЕС), взе 105 места, тоест третото място.
Засилиха позициите си и Зелените (69 срещу 52 места на последните избори). Това също е знак, че Европа я очаква промяна. За Зелените традиционно гласуват не само тези, които се занимават с проблемите на околната среда, но и онези, които искат да протестират срещу "системните" партии.
Като цяло се получава тъжна картина за привържениците на запазването на ЕС. Радикалите настъпват. Едните искат ЕС да го няма и не крият особено това. Другите се стремят да направят така, че ЕС постепенно да еволюира в посока на конфедерация. И двата пътя не обещават нищо добро на Съюза.
От края на „Студената война“ в Европа се случиха много промени. Каквото и да се говори за ЕС, той стана най-успешния интеграционен проект в света. От неговите институции сега зависи благосъстоянието и икономиката на милиони европейци, както и това на ръководителите на транснационалните корпорации, и, да кажем, обикновения фермер, който е зависим от субсидиите на Брюксел. Неслучайно на тези избори за Европейски парламент имаше рекорден брой участници. Обикновеният, средностатистически избирател, който преди това възприемаше властите на ЕС като нещо далечно и нещо, което не го засягаше лично, започна да ги приема по-сериозно.
Онези, които смятаха, че структурите и правилата на Европейския съюз са само малко и незначително приложение към безвизовия режим между европейските страни, окончателно промениха мнението си чрез примера на Великобритания. Брекзит, за условията на който британските парламентаристи не могат да се съгласят изобщо, показа, че каквито и да са неудобствата от това да бъдеш в единна Европа, да се разделиш с нея може да излезе и по-скъпо. В същото време броят на проблемите нараства, които, както разбират все повече европейци, е по-лесно да се разрешат единно: миграционната криза и отношенията със САЩ и Русия.
Но за времето на съществуването на Европейския съюз не се случи едно нещо: гражданите на страните-членки на Съюза така и не се почувстваха единна общност. Интересите на тяхната страна за тях все още са по-важни от интересите на Европа. Опитите да се наруши, дори в името на общото благо, националният суверенитет, като цяло се възприемат като еднакво болезнени във всички страни от ЕС. Тук Литва не се различава много от Великобритания. Резултатите от изборите за Европейски парламент, с успехите на евроскептиците и с „протестното“ гласуване, показаха, че Европа може да бъде обединена само до известна степен. Която ръководството на ЕС е принудено да преминава от време на време - отново за общото благо.
В резултат на това европейският истаблишмънт е принуден да си блъска главата над това, как да съвмести несъвместимото. Впрочем, демокрацията въобще е система за разрешаване на противоречията, които при друга форма на организация на обществото биха били неразрешими. И, за щастие, Европа няма да се откаже от демокрацията, въпреки авторитарните тенденции в отделните страни от ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин призова за предсрочни избори или втори референдум за Брекзит

Reuters: Джереми Корбин призова за предсрочни избори или втори референдум за Брекзит

27 Май 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че хората във Великобритания трябва отново да изкажат мнението си за Брекзит, или чрез предсрочни избори, или чрез втори референдум, предава Reuters.
„С дезинтеграцията на Консервативната партия, която не може да управлява и блокиран парламент, този въпрос трябва да бъде отнесен отново до хората, или чрез парламентарни избори, или чрез референдум“, заяви Корбин.
„През следващите дни ще имаме разговори в партията и движението и ще анализираме резултатите от двете страни на разделението около Брекзит“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: След поражението гръцкият премиер насрочва предсрочни избори

Kathimerini: След поражението гръцкият премиер насрочва предсрочни избори

27 Май 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Атина. След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори в неделя, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще насрочи предсрочни парламентарни избори след втория тур на местните и регионалните избори през следващия уикенд, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В изказване пред централата на партия си СИРИЗА в Атина след поражението, Ципрас, който заяви, че изборите ще са вот на доверие към политиката на правителството, призна, че „резултатът не съответства на очакванията“.
След преброяването на 33% от протоколите, „Нова демокрация“ има 33%, СИРИЗА – 23,88%, лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ) – 7,18%, Комунистическата партия – ККЕ (5,75%), екстремно-дясната „Златна Зора“ – 4,85% и проруското „Решение за Гърция“ – 4,04%. Партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис Дием25 печели едва 3,15% от вота.
По-рано лидерът на НД Кириакос Мицотакис поиска оставката на Ципрас и общи избори. В коментари към медиите след първите официални прогнози, в които консервативната му партия има преднина от 9% пред СИРИЗА, Мицотакис заяви, че „Гърция се нуждае от ново правителство.“ „Очевидно е, че гръцкият народ е оттеглил доверието си от това правителство“, каза той.
„Министър-председателят трябва да поеме отговорност. Той трябва да подаде оставка и страната трябва да проведе парламентарни избори възможно най-скоро“. „Слънцето изгрява над по-добра Гърция, която изстрада много, но намери сили за промяна“, добави Мицотакис. Той обеща да работи усилено за промяна на курса на Гърция в една променяща се Европа.
Бившият консервативен премиер Андонис Самарас, когото Ципрас отстрани през 2015 г., описа резултата като "победа за Гърция". "Това е много голям ден. Утре е нов ден за всички гърци с нови предизвикателства, които ще преодолеем ”, каза той.
"Г-н Ципрас е победен", каза лидерът на КИНАЛ Фофи Генмитата. "Движението за промяна бе подсилено", каза тя.
Варуфакис, който очевидно на път да влезе в Европейския парламент със своята партия Дием25, заяви, че е доказал, че критиците му грешат, въпреки това, което той описва като "медиен бойкот". "Утре е началото на края на гръцката криза", каза той.
На местно и регионално ниво, консервативните и центристките кандидати се представиха добре. За поста на областния управител на Атика, с преброяване на 15 процента от гласовете, Джорджос Патулис, консервативният кмет на Маруси, има 37 процента в сравнение с 20,6 процента за левичарския претендент Рана Дуру и 17 процента за социалистическия претендент Янис Сгурос.
В Централна Македония резултатите сочат, че сегашният губернатор Апостолос Цицикостас е спечелил 62 процента от гласовете, очевидно използвайки общественото недоволство от сделката за името на сегашната Северна Македония. "Аз ще бъда управител на всички македонци", каза той. "Ще продължим да правим Македония по-силна."
В изборите за кмет на Атина, консерваторът Костас Бакоянис води с 42,6% пред кандидата на СИРИЗА Насос Илиопулос, който засега има 16%. В коментари в неделя вечерта Бакоянис каза, че се е почувствал „шокиран и в екстаз” от неочаквано добрия резултат.
В Солун кандидатът на НД за кмет Никос Тачиаос е начело с 23%, следван от Константинос Зервас с 14,75%, малко по-напред от Катерина Нотопулу от СИРИЗА с 13,85%.
Тази година около 528 000 гърци имаха право да гласуват за първи път, включително 106,760 17-годишни, които получиха правото да гласуват след промяна в закона от правителството на СИРИЗА през 2016 г.
В едно от най-тревожните събития на вечерта, късните екзитполове показват, че 13% от младите гърци на възраст между 17 и 24 години са гласували за нео-нацистката Златна зора срещу 30%, които подкрепиха НД и 25,6% СИРИЗА.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Зелена вълна в Европа

Independent: Зелена вълна в Европа

27 Май 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Зелените партии в Европа постигнаха сериозни успехи из целия континент на изборите за Европейски парламент тази седмица, според предварителните резултати, публикувани в неделя вечерта, пише британското ляво-либерално издание Independent.
В Германия те излязоха на второ място с 20%, със солидна преднина пред исторически доминантната Германска социалдемократическа партия (ГСДП), докато във Франция те изненадващо излязоха на трето място след формацията на Еманюел Макрон.
Екзитполовете в Ирландия показаха сериозни успехи за „Зелените“, най-вече в Дъблин, докато данните за Валония в Белгия показват сериозни успехи за еколозите и дори победа в Брюксел.
Те са на второ място във Финландия пред социалдемократите и изненадващо печелят места от Португалия, въпреки че това не бе предвидено от социологическите агенции преди вота.
Ползите за партиите, които обикновено са проевропейски, природозащитници и левичари, изглежда са концентрирани предимно в градските райони и сред по-младите избиратели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Макрон с унизителна загуба от Марин льо Пен

Daily Express: Макрон с унизителна загуба от Марин льо Пен

27 Май 2019 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Еманюел Макрон понася унизителна загуба на европейските избори от евроскептиците във Франция, пише британското издание The Daily Express.
„Националният фронт“ на Марин льо Пен ще изпрати най-голяма делегация в Европейския парламент от Франция, като прогнозите показват, че фракцията получава 23,73% от вота, а „Франция напред“ на държавния глава остава с около 22,5% от гласовете на избирателите, показват прогнозите на Европейския парламент. Резултатът, който все още не е официален, е тежък удар по амбициите на Макрон да се превърне в най-влиятелния лидер в Съюза.
Той се надяваше да използва победата на европейските избори във Франция, за да гарантира, че неговите избраници ще бъдат назначени за председатели на Европейската комисия и Съвета.
Според Макрон резултатите са "добри“, твърдят представители на Елисейския дворец.
Но в действителност неговите опити за реформи в Брюксел ще трябва да бъдат поставени на карта в резултат на поражението на изборите.
Мухтаба Рахман, ръководител на групата "Евразия", каза: "Загубата на избори, дори малка, би била унижение за президента с последици, които излизат извън границите на Франция."

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партия Брекзит печели 32% във Великобритания

AFP: Партия Брекзит печели 32% във Великобритания

27 Май 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Партия Брекзит на Найджъл Фараж печели 31,5% на изборите за Европейски парламент във Великобритания, показват първите предварителни данни, като управляващата Консервативна партия катастрофира до 5-тото място, след като не спази обещанието си да изкара Обединеното кралство от Съюза, предава AFP.
С над 10% от преброяването на бюлетините проевропейските либералдемократи бяха показани на второ място, следвани от основната опозиционна Лейбъристка партия, Зелените и Консерваторите със 7,5%.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Избирателната активност се увеличава за сметка на фрагментирането на политическия ландшафт

The Guardian: Избирателната активност се увеличава за сметка на фрагментирането на политическия ландшафт

27 Май 2019 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Повече европейски граждани гласуваха на изборите за Европейския парламент, отколкото на всеки друг подобен вот в последния четвърт век, съобщиха от събранието, като посочват, че общата избирателна активност в 27-те страни-членки е била 51% в сравнение с 42,6% през 2014 година, пише британското левичарско издание The Guardian.
Явката е значително по-висока, отколкото на предишния вот в почти всички държави, включително Германия, Полша, Испания, Швеция и Франция, където избирателната активност се очаква да е повече от 50%.
Активността в Унгария е почти двойна.
Повече от два пъти повече поляци отидоха до урните в сравнение с вота през 2014 година, а явката в Дания е рекордна – 63%.
Увеличеният ентусиазъм на гласоподавателите донесе ползи както на про, така и на анти-европейските партии в блока, тъй като избирателите в 21 държави-членки излязоха на изборите на четвъртия и последен ден на изборите, описани от президента на Франция Емануел Макрон, като решаващ за „най-опасния“ момент за Европа след Втората световна война“.
Италианският министър на вътрешните работи Маттео Салвини, който се опитва да изгради съюз между крайно дясната си Лига, „Националния фронт“ на Франция, „Алтернатива за Германия“ и други популистки партии, заяви, че чувства „промяна във въздуха“ и че победата за Лигата ще „промени всичко в Европа”.
Десните популисти бяха на път да завършат комфортно първо място в две от четирите големи страни-членки на ЕС - Италия и Великобритания, която трябваше да е напуснала блока досега - и да постигнат по-малка победа в трета, Франция, нанасяйки поражение на „Франция напред!“ на Еманюел Макрон.
Но резултатите в някои от страните показват, че процесите далеч не са едностранни. В Испания, където избирателната активност е 49% в сравнение с 34% на предишните избори, твърдо проевропейският премиер Педро Санчес спечели убедителна победа.
Испанците гласуваха в „Супер-неделя“ на европейски, регионални и общински избори, по-малко от месец след третите общи избори в страната за под четири години. "Днес е много важен ден", написа Санчес. "Днес ние решаваме бъдещето на Европа и Испания през следващите години."
При 41%, избирателната активност също е нараснала в Холандия, където холандската лейбъристка партия - почти отписана - е на път да завърши на първо място, а проевропейските партии са набрали 70% от националните гласове, рязко нагоре в сравнение с 2014 година.
Германският дясноцентристки кандидат за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер каза, че се надява повечето да подкрепят стабилна Европа. "Не искам да виждам дясна популистка Европа, която иска да унищожи идеята за единство", каза той.
Италианците излязоха на изборите след разединителна кампания, която остави много хора да се чувстват объркани и притеснени, тъй като ключовите партии не успяха да предложат ясна и позитивна политика за Европа.
„Кампания за европейски избори никога досега не е била такава”, каза Гуалтиери Пинче след като гласува на избирателна секция в центъра на Рим. – „До момента, в който влязох в кабината, не знаех за кого да гласувам. Никоя партия няма ясна визия, просто много неясни декларации“.
Мария Каролина Чирило каза, че Салвини е „използвал лошите чувства, но Европа го е улеснила. Трябва да бъдем по-обединени. "

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повечето британци настояват за провеждане на общи избори

ТАСС: Повечето британци настояват за провеждане на общи избори

25 Май 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. По-голямата част от британските граждани смятат, че страната се намира в политическа криза и за да излезе от нея са необходими предсрочни парламентарни избори, съобщи телевизионният канал Sky News, цитиран от TACC.
Както следва от проучване, проведено на 24 май сред хиляда души, 65% от анкетираните са съгласни, че сегашната ситуация е кризисна, а 27% от анкетираните имат противоположна гледна точка. В същото време 54% от анкетираните смятат, че е дошло времето да се насрочат предсрочни парламентарни избори. 36% смятат, че това не е необходимо.
Проучване показа, че три четвърти от британците са убедени, че Обединеното кралство е станало по-разделено през последните няколко години. Само 10% от анкетираните не споделят тази гледна точка, а 6% не са успели да направят своя избор.
Проучването е проведено в деня, когато министър-председателят на Обединеното кралство и лидер на управляващата Консервативна партия Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни от поста на лидер на партията поради невъзможността да се извърши Брекзит. Тя ще остане начело на правителството, докато партията избере нов лидер. Този процес трябва да започне на 10 юни и да приключи до края на юли.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Съжалявам за оставката на Тереза Мей, работихме много добре

Премиерът Бойко Борисов: Съжалявам за оставката на Тереза Мей, работихме много добре

24 Май 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Съжалявам, с Тереза Мей действително работихме много добре всички. Това каза пред журналисти в Мюнхен премиерът Бойко Борисов след среща с министър- председателя на Бавария д-р Маркус Зьодер след като премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че ще напусне поста на лидер на Консервативната партия на 7 юни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дано не ми се сбъднат най-страшните прогнози, че месеци наред заради Тереза Мей и надеждата, че ще направим Брекзит като хората, да не понесем проблеми и едните и другите“, коментира той. „Сега тя ще си тръгне, ще дойде някой друг и ще каже: „било, каквото било, когато имаме 70 и кусур депутати, да си говорим пак““, посочи Борисов. „Няма да бъде коректно и честно“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият лидер на Консервативната партия ще бъде избран до 20 юли

AFP: Новият лидер на Консервативната партия ще бъде избран до 20 юли

24 Май 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските консерватори заявиха, че наследникът на Тереза Мей, на постовете на партиен лидер и премиер, се очаква да бъде избран до 20 юли, преди лятната ваканция на парламента, предаде AFP.
В изявление председателят на дясноцентристката партия Брандън Люис заяви, че номинациите сред депутатите ще приключат през седмицата започваща на 10 юни, преди членовете на партията да изберат двамата водещи кандидати „навреме, за да бъде обявен резултата пред парламента преди лятната ваканция на 20 юли“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Емануел Макрон призова да бъдат дадени пояснения за Брекзит, след оставката на Мей

AFP: Емануел Макрон призова да бъдат дадени пояснения за Брекзит, след оставката на Мей

24 Май 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Емануел Макрон приветства смелата работа на британския премиер Тереза Мей и призова да бъде изяснена позицията по Брекзит, предаде AFP.
„Все още е рано да се размишлява за последствията от това решение. Принципите на ЕС ще продължат да се изпълняват, в частност, приоритета за запазване на добрата работа на ЕС, което изисква бързо пояснение“, се казва в изявление на пресслужбата на Елисейския дворец.
Френският президент отбеляза, че Мей е „работила смело“ за Брекзит, в интерес на своята страна и уважавайки европейските партньори.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ангела Меркел заяви, че се отнася с уважение към решението на Тереза Мей

РИА Новости: Ангела Меркел заяви, че се отнася с уважение към решението на Тереза Мей

24 Май 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел се отнася с уважение към решението на британския премиер Тереза Мей да подаде оставка, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на германското правителство.
Говорител на германското правителство заяви, че Берлин е заинтересован от продължаване на тясното сътрудничество с британското правителство.
От пресслужбата на германското правителство подчертаха, че Берлин продължава да е заинтересован от организирано излизане на Великобритания от ЕС, като хода на преговорите „в значителна степен зависи от вътрешнополитическата ситуация във Великобритания“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Представители на ЕС заявиха, че оставката на Мей не променя нищо по отношение на Брекзит

AFP: Представители на ЕС заявиха, че оставката на Мей не променя нищо по отношение на Брекзит

24 Май 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Представители на Европейския съюз заявиха, че оставката на британския премиер Тереза Мей, не променя тяхната позиция относно сделката за Брекзит, която страните-членки са постигнали с Великобритания, предаде AFP.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че приема решението на Мей „без да изпитва лична радост“.
Говорителят на ЕК Мина Андреева заяви, че позицията на ЕС, относно излизането на Великобритания от ЕС, включително въпроса за условията на сделката за Бекзит, остава непроменена, след обявяването на оставката на Мей.
„Нашата позиция остава непроменена, нищо не се променя“, заяви Андреева.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тереза Мей ще напусне поста на лидер на Консервативната партия на 7 юни

РИА Новости: Тереза Мей ще напусне поста на лидер на Консервативната партия на 7 юни

24 Май 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че ще напусне поста на лидер на Консервативната партия на 7 юни, предаде РИА Новости.
Мей беше принудена да обяви оставката си от своите съпартийци, включително от членове на правителството, които са недоволни от представеното от нея обновено предложение за споразумение с ЕС за Брекзит.
Това означава, че Мей трябва да напусне и поста на премиер. Все пак подаването на оставка на 7 юни, ще позволи на Мей да посрещне на премиерския пост, президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще пристигне на посещение във Великобритания в началото на юни.
Процесът на избор на нов лидер на консерваторите официално ще започне след 7 юни. До момента своята кандидатура за поста е обявил официално бившия британски външен министър Борис Джонсън. Сред потенциалните кандидати, които се спрягат е бившия лидер на Палатата на общините Андреа Лидсъм, както и външния министър Джереми Хънт.
До момента, докато не бъде избран нов лидер на консерваторите, а този процес обикновено заема около шест седмици, Тереза Мей най-вероятно ще остане временно изпълняващ длъжността премиер на Великобритания, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Времето на Тереза Мей като премиер изтича

The Times: Времето на Тереза Мей като премиер изтича

24 Май 2019 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Май ще подаде оставка като лидер на консерваторите днес, отваряйки пътя за нов премиер преди края на юли, пише британският вестник The Times.
Очаква се тя да приключи премиерството си след близо три години скоро на срещата си със сър Греъм Брейди, председател на Комитета на Торите от 1922 година.
Нейните съюзници заявиха, че е решила да определи дата на оттегляне, след като последният опит за спечелване на подкрепата на партията за нейната сделка с ЕС се провали.
Джереми Хънт, външният министър, призова Мей вчера да се откаже от усилията да прокара законодателството за Брекзит.
Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид също каза на министър-председателя на отделна среща, че последните й усилия за спечелване на подкрепата от различни партии с предложение за улесняване на втория референдум за Брекзит е обречена.
Тереза Мей не е потвърдила дали е съгласна с тях. По-късно говорителят й каза само, че „изслушва колегите си”. Според близки до нея представители, тя вече е взела решение да обяви заминаването си в петък.
Анкета на YouGov за The Times показва, че Борис Джонсън е преобладаващият фаворит сред 125 000 членове на консерваторите да бъде следващият лидер. Той е изправен пред конкуренция от други привърженици на Брекзит, включително Доминик Рааб и Андреа Лийдсъм. И Джереми Хънт, и Саджид Джавид се очаква да се кандидатират, както и Матю Хенкок, здравният министър.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британското правителство отложи вота за Брекзит

AFP: Британското правителство отложи вота за Брекзит

23 Май 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. В четвъртък британското правителство отложи решаващия вот за Брекзит, който трябваше да се състои в седмицата след 3 юни, заради недоволството на евроскептиците в Консервативната партия от концесиите, които е направила премиера Тереза Мей, пердава AFP.
„Ще информираме парламента а за публикуването и въвеждането на законопроекта за споразумението за изтегляне, след като се върнем от прекъсването“, заяви представителят на правителството Марк Спенсър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей все още ще е премиер на Великобритания, когато Тръмп посети Лондон

Reuters: Тереза Мей все още ще е премиер на Великобритания, когато Тръмп посети Лондон

23 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт заяви в четвъртък, че Тереза Мей все още ще е премиер, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигне на държавна визита в Лондон в началото на юни, предава Reuters.
„Тереза Мей ще е премиер, за да го приветства, и с право“, заяви Хънт, когато бе попитан от репортер кой очаква да е премиер, когато американският лидер започне посещението си на 3 юни.
Мей е под огромен натиск да обяви дата за оставката си, след като не успя и в поредния си опит да прокара своята сделка за Брекзит през парламента на Обединеното кралство.ю
Хънт отказа да коментира какво ще говори с министър-председателя на срещата помежду им по-късно в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей ще обяви оставката си в петък

The Times: Тереза Мей ще обяви оставката си в петък

23 Май 2019 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще обяви оставката си на 24 май във връзка с неуспеха на правителството да съгласува позицията си по въпроса за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, съобщава британският национален ежедневник The Times, като се позовава на източници от кабинета в Лондон.
Според вестника британският премиер може да обяви оставката си след среща, насрочена за петък с Греъм Брейди, председател на Комисията 1922, обединяваща обикновени депутати от Консервативната партия и определяща избора или смяната на партийния лидер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Андреа Ледсън подаде оставка от правителството на Тереза Мей

Sky News: Андреа Ледсън подаде оставка от правителството на Тереза Мей

22 Май 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Консервативната партия в британския парламент Андреа Ледсън подаде оставка заради кризата с Брекзит, предава телевизионният канал Sky News.
Съответното стана ясно от писмо до премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, в което Ледсън обяснява решението си със съмнение, че "нашият подход ще постигне резултата от референдума за 2016 г.".
Медията цитира ключови пасажи от писмото на Ледсън:

"Вече не вярвам, че нашият подход ще постигне резултата от референдума, поради следните причини:

1. Не считам, че ще бъдем наистина суверенно Обединено кралство чрез предложението, което сега се предлага;

2. Винаги съм твърдяла, че вторият референдум би бил опасно разделителен и не подкрепям правителството, което доброволно улеснява подобна отстъпка..

3. Налице е такава разбивка на правителствените процеси, че скорошните законодателни предложения, свързани с Брекзит, не са били подлагани на внимателно проучване или одобрение от членовете на кабинета;

4. Толерантността към онези в кабинета, които защитават политиките, противоречащи на позицията на правителството, доведе до пълно разрушаване на колективната отговорност.

Внимателно обмислих това решение, но утре няма мога да изпълня задълженията си като лидер на торите в парламента, да обявя законопроект с нови елементи, на които се противопоставям.
Напълно зачитам интегритета и решителността, които сте показали по време на процеса. Никой не е искал да успеете повече от мен, но сега ви призовавам да вземате правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия.
Ето защо с голямо съжаление и с тежко сърце аз се оттеглям от правителството".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лейбъристката партия към Тереза Мей: Не си правете труда да поставяте на гласуване своя Брекзит

Лейбъристката партия към Тереза Мей: Не си правете труда да поставяте на гласуване своя Брекзит

22 Май 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей не трябва да поставя своята сделка за Брекзит на гласуване в парламента, след като последното й предложение към депутатите бе посрещнато с вълна от критики, заявиха от опозиционната Лейбъристка партия, предава Reuters.
„Наистина смятам, че би било разумно премиерът да каже, че сега няма да поставя този пакет на гласуване“, заяви говорителят на лейбъристите за Брекзит Кейр Стармър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Европейският парламент ще разследва Найджъл Фараж

Politico: Европейският парламент ще разследва Найджъл Фараж

22 Май 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент ще започне разследване по обвинения срещу Найджъл Фараж, че не е декларирал половин милион паунда дарения, пише европейската редакция на Politico.
Говорител заяви, че председателят на ЕП Антонио Таяни е поискал от петчленен консултативен комитет, който наблюдава кодекса на поведение на Асамблеята, да прецени дали британският евроскептичен евродепутат е нарушил правилата.
Британският телевизионен канал Channel 4 съобщи миналата седмица, че Фараж е получил дарения на стойност от 450 хиляди паунда от застрахователния магнат Арън Банкс, съосновател на групата „Напусни ЕС“ за референдума за Брекзит.
Твърди се, че финансовата подкрепа на Банкс за Фараж включва автомобил с шофьор, пътувания до САЩ и луксозен апартамент в лондонския квартал Челси.
Говорител на Банкс потвърди даренията и целта им пред BBC, като заяви, че е било чест за милиардера да помогне. Фараж каза, че въпросът е частен и не е обявил подаръците на Европейския парламент, защото е бил на път да напусне политиката, за да започне нов живот в Съединените щати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Брекзит партията ще иска места в преговорния екип с ЕС ако спечели евроизборите

Evening Standard: Брекзит партията ще иска места в преговорния екип с ЕС ако спечели евроизборите

22 Май 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон.
Брекзит партията ще поиска да има места в преговорния екип с ЕС, ако спечели европейските избори, заяви лидерът й Найджъл Фарадж, цитиран от лондонския вестник Evening Standard.
Говорейки на голям митинг в Кенсингтън, Фарадж каза, че ако неговата партия оглави изборите в четвъртък, представителите й "трябва да се присъединят към преговарящия екип на ЕС".
Брекзит партията понастоящем е начело на предизборните проучвания, като социолозите прогнозират, че те ще вземат 34% от гласовете.
Бившият лидер на Партията на независимостта "ЮКип" също заяви, че победата на Брекзит партията може да повлияе на ръководствата на консерваторите и лейбъристите, като каза: "Ние бързо ще се отървем от най-лошия премиер в историята на нашата нация.
"Никога не се знае, като се има предвид начина, по който взимаме гласовете на лейбъристите в Уелс и Мидландс, голяма победа на нашата партия може да ни отърве и от Джеръми Корбин."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Брекзит партията набира скорост, гласоподавателите изпращат послание на правителството

Daily Express: Брекзит партията набира скорост, гласоподавателите изпращат послание на правителството

15 Май 2019 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит партията на Найджъл Фарадж е фаворит за европейските избори, сочи проучване, което показва, че народът е не само ядосан на премиера Тереза Мей, но и изпраща кристално ясно послание към нея за Брекзит, пише Daily Express.
От анкета, проведена от ITV, споделена с Express, става ясно, че една трета от нацията планират да гласуват за Брекзит партията на следващите избори за Европейски парламент. Това се сравнява с неудобните 12% от избирателите, които възнамеряват да гласуват за Торите , 11%, които планират да гласуват за Либерал-демократите, 6% за Зелената партия, по 4% за Шотландската народна пария , „Промяната“ и ЮКип. Лейбъристката партия на Джереми Корбин има гарантирани 24 процента от гласовете, според проучването .
До 51% от запитаните разкриха, че движещият фактор за техния вот е „да се уверят, че Брекзит върви напред“, каза ITV.
Други 27% заявяват, че основната причина е, че са съгласни с водената политика на подкрепяната от тях партия, докато още 19% признават, че искат да „изпратят съобщение до Уестминстър с техния вот“.
Резултатите идват след като ЕС заяви, че Тереза Мей ще поиска още едно удължаване на член 50, въпреки че вече получи две.
Първоначалната дата за Брекзит от 29 март беше отложена до 12 април и сега до 31 октомври, но Брюксел остава неубеден, че Тереза Мей ще успее да прокара противоречивата си сделка, въпреки че Парламентът три пъти я отхвърли и това споразумение доведе до тежка криза на консервативната партия поради несправянето с Брекзит.
Брекзит партията натрупа огромен резултат, след като партията на Мей загуби над 1000 места на местните избори преди две седмици.
Консерваторите очакваха да загубят около 500.
Преднината на лейбъристите е достатъчна да изпрати Джереми Корбин на Даунинг Стрийт 10.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Европейските политици са в режим на избори – но трябва да държат линията за Брекзит

The Guardian: Европейските политици са в режим на избори – но трябва да държат линията за Брекзит

19 Април 2019 | 01:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нещо необичайно се случи на дебата в Европейския парламент тази седмица. Архи-европейският федералист Ги Верхофстад беше аплодиран от депутатите на ЮКИП (Партията на независимостта на обединеното кралство), докато атакуваше Доналд Туск, който даде възможност за удължаване на крайния срок за Брезкит до Хелоуин (31 октомври). Такова удължаване не би трябвало да бъде разрешено, каза Верхофстад, за очевидната радост на привържениците на Брекзит, пише Ричард Корбет, европейски депутат от Лейбъристката партия, в материал за левичарското британско издание The Guardian, представен без редакторска намеса.
Разривът между Туск, председателят на Европейския съвет и Верхофстад, председателят на ръководната група за Брекзит на Европейския парламент, беше публичен знак за първото голямо разделение в ЕС по отношение на излизането на Великобритания.
Но раздразнението на Верхофстад трябва да бъде взето с щипка сол. Той говори като лидер на групата на либералите АЛДЕ в Европейския парламент, а не от името на парламента. Той несъмнено е смятал, че една нова партия евродепутати от Обединеното кралство вероятно ще включва много членове на Парламента от Лейбъристите, но и няколко либералдемократи. Групата на дясноцентристката Европейска Народна Партия (ЕНП) има подобни опасения. И двете не харесват укрепването на групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, което Лейбъристите вероятно ще донесат на изборите, което идва точно когато новият парламент избира следващия председател на Европейската комисия, в която кандидатът на социалистите, холандецът англофил Франс Тимърманс има всички шансове да бъде избран.
Някои членове на ЕП се опасяват от друго: че Найджъл Фарадж може да се завърне с фаланга от евродепутати, които възнамеряват да саботират работата на парламента. На практика това е малко вероятно. 24-те евродепутати, които изпрати ЮКИП след последните избори, оказаха малко влияние върху парламента. Когато те се решат изобщо да присъстват, често могат да бъдат намерени в баровете. Но дори и да са по-организирани и с намерение да попречат на парламента да работи, процедурният правилник на последния дава възможност за справяне с организираните прекъсвания.
След това, разбира се, има и британски консервативни евродепутати, ужасени от катастрофални резултати от изборите за тяхната партия, тъй като те плащат цената за разделението и некомпетентността на тяхното правителство.
Но повечето членове на ЕП не споделят това опасение за удължаване на крайния срок за Брекзит. Според тях опашките не трябва да клатят кучерто. Въпросът за Брекзит - ЕС, който за първи път в историята си губи държава-членка, отрицателното икономическо въздействие, последиците за сигурността, многото практически неудобства - са далеч по-важни и дългосрочни, отколкото точния баланс между парламентарните групи след едни конкретни избори. Още повече в случай на катастрофален Брекзит без сделка.
Също така в рамките на Европейския съвет само френският президент Еманюел Макрон настоя за кратко удължаване, което не би дало на британците време да преразгледат Брекзитм, за да намерят алтернативна сделка или да проведат нов референдум.
Това ни връща към Верхофстад. Той се опитва да привлече вниманието на Макрон, защото иска всички евродепутати избрани за партия „Република, напред!“ да се присъединят към групата на АЛДЕ в парламента.
Подобно фокусиране върху тесни, краткосрочни, партийни интереси прави лоша услуга на всички. Много по-добре е да се даде толкова време, колкото е необходимо, за да бъде разрешена британската криза около Брекзит – дори и това да е неудобно за някои краткосрочни политически калкулации и в Европейския парламент, и във Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Партията на Найджъл Фараж е на път да спечели изборите за ЕП във Великобритания

The Times: Партията на Найджъл Фараж е на път да спечели изборите за ЕП във Великобритания

19 Април 2019 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж излезе начело за европейските избори, показват две отделни проучвания на общественото мнение, пише авторитетното британско издание The Times.
Проучване на YouGov за The Times постави Brexit Party на 23%, Лейбъристката партия на 22%, Консервативната на 17%. Миналата седмица той беше на 15%, Работническата - 24%, „Торите“ - 16%. Много бивши избиратели на ЮКИП (Партията на независимостта на Обединеното кралство) изглежда са последвали Фараж и са се отказали от партията, която той е водил в три отделни случая. ЮКИП е заседнала на седмо място с 6% след основаването на „Партия Брекзит“.
Анкетата е по-малко положителна за „Промени Обединеното кралство“. Отцепилата се група от бивши депутати от Консерваторите и Лейбъристите получава 8%, според анкетата за изборите за Европейски парламент на „Таймс“, като получава увеличение от само 1%.
Зелените имат растеж от 2% до 10 на стио, а Либералдемократите с 1 пункт до 9%. Проучването на „Таймс е проведено във вторник и сряда. Неговите констатации бяха подкрепени от още едно проучване на YouGov, проведено в понеделник и вторник, което показа, че „Партия Брекзит“ е с още по-голяма инерция след публичността около старта си миналата седмица. В това допитване тя има 27%, Лейбъристите - 22%, а Консерваторите 15%.
Фараж приветства „положителните настроения“ за гласуването на 23 май, като добави: „Трябва да се извърви дълъг път, но е ясно, че има желание политиката да се промени за добро“.
Миналата седмица „Партия Брекзит“ разкри, че Анунциата Рийс-Мог, на 40 години, бивш кандидат за депутат от редиците на „Торите“, може да е неин представител. Оттогава към нея се присъедини Джон Лонгуърт, на 60 години, който си подаде оставката като директор на Британската търговска камара през 2016 година, за да се включи в кампанията за излизане от ЕС.
Дванадесет действащи европейски депутати на ЮКИП вече се прехвърлиха при Фараж, който изведе тази фракция до победата на европейските избори във Великобритания през 2014 година с 27% от вота, оставяйки Лейбъристите с 24% и „Торите“ с 23%.
Ги Верхофстад, който отговаря за Брекзит в ЕП, заяви в понеделник, че Фараж е „единственото нещо, което може да спаси“ ЕС от това да бъде „отровен“ от безкраен Брекзит.
Сър Винс Кейбъл, лидерът на Либералдемократите, който скоро ще се пенсионира, заяви във вторник, че би му се искало да види партиите, които са за оставане в Съюза „да се бият заедно под едно и също знаме“, като добави, че алиансът „ще е по-добър от гледна точка на поддръжниците на членството на Великобритания в Съюза“.
Източник на изданието, участващ в преговорите между еврофилските партии, заяви, че препятствие пред обединението в една фракция е, че „трябваше вече да сте създали и регистрирали нова съюзна партия, съставена от съществуващите проевропейски партии, което щеше да е невъзможно да се постигне“. Източникът добави, че друг въпрос е, че „не е ясно кой е най-силният в кой регион“.
От „Промяна за Обединеното кралство“ заявиха тази седмица, че 3700 души са кандидатствали да станат кандидати за 70 места във Великобритания.
Антъни Уелс, директорът на политическите изследвания на YouGov, заяви, че ясното име на партията на Фараж е увеличило подкрепата му. „Те имат много добра марка“, каза той. – „Прави това, което пише на опаковката. Ако искате да кажете „Аз подкрепям Брекзит“, имате партия, която се нарича „Партия Брекзит“. Това вероятно им помага по начин, по който „Промени Обединеното кралство“ не помага на независимата група“.
Кампанията за народно гласуване (People’s Vote) привлече вниманието на избирателите като доказателство, че Лейбъристите трябва да се ангажират с втори референдум. Бившият външен министър Дейм Маргарет Бекет заяви: „Тези избори се оказаха богати ловни полета за екстремната дясна политика на Найджъл Фараж преди и може би отново ще е така. Но посланието на тази анкета е силно и ясно: то предполага, че ако някой може да спре Фараж, това са Лейбъристите - и само ако подкрепим народното гласуване. Не можем да спечелим нищо като отричаме, че искаме обществото да има последната дума“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Десните популисти и евроскептичните партии ще са най-голямата група в Европейския парламент след изборите

Independent: Десните популисти и евроскептичните партии ще са най-голямата група в Европейския парламент след изборите

19 Април 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейските евроскептични, популистки и крайно-десни партии ще са най-голямата група в Европейския парламент след изборите през май, ако се обединят в една формация, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Последните официални анкети показват, че трите десни евроскептични групи – „Европа на свободата и директната демокрация“, „Европейските консерватори реформисти“ и „Европа на нациите и свободата“ – ще имат 184 кресла.
Така те ще излязат с малко над дясноцентристката „Европейска народна партия“ (ЕНП), която според изследванията се очаква да спечели 180 места. За лявоцентристката група на Социалистите и Демократите се предвиждат 149 депутати.
Изданието отбелязва, че десни лидери, като Матео Салвини и Виктор Орбан, вече призоваха антиимигрантските, евроскептичните и крайнодесните партии на континента да се обединят в единна „ос“, която да вземе контрола върху европейските институции.
Вестникът коментира, че това е малко вероятно заради разделенията и съперничествата между отделните партии в тези групи.
Някои от тях, както отбелязва Independent, като британските консерватори, се смятат за по-малко екстремни и не се очаква те да се съгласят да седнат на една маса с останалите, като френския „Национален фронт“ на Марин льо Пен, въпреки споделения евроскептицизъм и враждебност към свободната имиграция.
Очакваното увеличаване на крайно-десните групи отчасти може да се отдаде на неочакваното участие на Великобритания в изборите, като ЮКИП, „Партия Брекзит“ и Консерваторите и сега са част от евроскептичните групи и се очаква да се завърнат в тях със значителен брой евродепутати.
Участието на Великобритания също е тласък за лявоцентристката социалистическа група, която е вероятно да присъедини Лейбъристите и Зелените / ЕФА, които ще бъдат подкрепени от членове на „Зелените“, „Шотландската национална партия“ и Plaid.
ЕНП изглежда ще успее да задържи председателството на Европейската комисия, сочат последните проучвания на общественото мнение, които идват в момент, когато предизборната кампания е в ход по целия континент.
Според системата на Европейския съюз „Шпитценкандидат“, водещият кандидат от групата, която събере най-много депутати, става председател на Комисията, но държавите-членки трябва да одобрят кандидатурата.
Лявоцентристката социалистическа група се надява да грабне председателството с помощта на Лейбъристите, но най-новата прогноза е, че ЕНП увеличава своята преднина.
Последната анкета на YouGov за изборите за Европейски парламент във Великобритания е, че „Партия Брекзит“ ще спечели 23 % от гласовете, а лейбъристите ще са на второ място с 22%, пред консерваторите със 17% и Зелената партия с 10 процента, Либерално-демократичната партия – 9%, „Промяна за Великобритания“ с 8% и ЮКИП с 6%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Найджъл Фарадж призовава Великобритания да се „освободи от оковите на ЕС“

Daily Express: Найджъл Фарадж призовава Великобритания да се „освободи от оковите на ЕС“

18 Април 2019 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж очерта подкрепата си за Брекзит без споразумение, като заяви, че Великобритания ще бъде „като нормална страна“, като добави, че Великобритания ще бъде „освободена от оковите“ на Европейския съюз, пише британският вестник Daily Express.
Найджъл Фарадж стартира яростна атака срещу ЕС, като призова Великобритания да напусне без никакви споразумения и да спечели "независимост". Той също така твърди, че Брекзит без споразумение ще позволи на Обединеното кралство да „изготви свои собствени закони, да има собствени съдилища и да контролира собствените си граници“. Позовавайки се на въпроса дали не би предпочел да няма сделка, Фарадж отговори: „Ще бъда ли по-щастлив с независимостта? Защото това е така. Ние ще бъдем самоуправляваща се страна, ще направим собствени закони, ще имаме свои собствени съдилища, ще контролираме собствените си граници, ще решим кой може да идва и да живее в нашата страна.
„Ще бъдем като Австралия, ще бъдем като нормална страна. Това е, което искам. Ние сме глобална нация, дори и след налагането на Европейския съюз.Освободени от тези окови можем да бъдем много по-добре."
Относно това дали Брекзит си е заслужавал, Фарадж каза: „Да, защото духът е извън бутилката. Общественият апетит да се върне независимостта и самоуправлението на тази нация е свободен“.
„Няма да се върне в бутилката. Ще успеем. Това, което историята ще каже за този период след 100 години, е, че като всички големи промени, те не са лесни. Защото е на лице тиранията на статуквото. Винаги ги има тези хора с власт и с пари, които не искат никаква промяна. Но накрая ще успеем. "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Призовават Джереми Корбин да подкрепи нов референдум

The Independent: Призовават Джереми Корбин да подкрепи нов референдум

18 Април 2019 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Старши депутати от лейбъристите твърдят, че Джереми Корбин трябва да подкрепи недвусмислено референдум за Брекзит в рамките на седмици или Найджъл Фарадж ще грабне победата на европейските избори, пише британският вестник The Independent.
Обезпокоените от последните социологически проучвания лейбъристи оказват натиск върху лидера на партията да промени позицията си преди изборите от 23 май, след като стана ясно, че Найджъл Фарадж е на път да победи начело на новата си Брекзит партия.
Проучване даде на партията на Фарадж пет пункта преднина при 27 процента от гласовете, оставяйки както лейбъристите (22%), така и консерваторите (15%) назад.
Той дойде, след като либералдемократите обвиниха други анти-Брекзит партии, че помагат на Брекзит партията, като отказаха да участват в обща листа.
Поддръжниците на лейбъристите за втори референдум заявиха, че Корбин се насочва към по-нататъшен катастрофален спад, ако неговият манифест подкрепи сключването на споразумение за Брекзит в съюз с Тереза Май.
Сделката с митническия съюз - целта на настоящите междупартийни преговори - ще доведе до спад на лейбъристите до едва 15%, според анкетата на 1855 възрастни от YouGov, осигурявайки още по-голяма победа на Брекзит партията.
Но евентуалната подкрепа за нов референдум ще увеличи подкрепата за лейбъристите до 23%, а партията на Фарадж ще бъде само три пункта напред.
Оуен Смит, бивш претендент за ръководството на лейбъристите, каза пред вестника: “Много е ясно, че лейбъристите губят подкрепа сред нашите избиратели, защото ръководството е отказало да даде недвусмислена подкрепа за нов референдум.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей може да отложи речта на кралицата заради Брекзит

The Guardian: Тереза Мей може да отложи речта на кралицата заради Брекзит

18 Април 2019 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей може да отложи речта на кралицата за по-късно тази година, докато парламентът не намери изход от кризата със споразумението за Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Очаква се Мей да насрочи реч на кралицата, в която да определи законодателната програма на правителството в рамките на няколко седмици, тъй като тя обяви началото на двегодишна парламентарна сесия в средата на юни 2017 г.
Въпреки това, някои източници в правителството смятат, че Мей е готова да игнорира исканията за програма от нови закони, въпреки че парламентът вече няма работа, която да обсъжда, с изключение на законодателството за Брекзит, което в момента е в застой.
Източник от Даунинг Стрийт каза, че не би било честно да се каже, че Речта на кралицата е била отложена, защото не е била определена официална дата. "Няма задължение да определяме такава дата а и няма непосредствени планове за изнасяне на реч на кралицата", каза източникът.
Обикновено всяка година кралицата произнася реч, през май или юни през последните години, но Андреа Лидсъм, лидерът на парламента, обяви двегодишна сесия след последните избори, за да „изгради възможно най-широк консенсус за нашите планове за Брекзит ”.
Според други източници обаче при едно ново отхвърляне на законопроекта за оттегляне от ЕС, речта на кралицата може да го върне отново в програмата. Друг фактор против отлагането на речта на кралицата може да бъде липсата на други законопроекти за разглеждане, което изнервя някои депутати, особено тези на коалиционния партньор от Северна Ирландия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Партията на Найджъл Фарадж върви към победа на евроизборите във Великобритания

The Times: Партията на Найджъл Фарадж върви към победа на евроизборите във Великобритания

18 Април 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит партията на Найджъл Фарадж се изкачи начело за европейските избори, според две проучвания на общественото мнение, пише британският вестник The Times.
След като се сформира едва през януари, партията прескочи и лейбъристите, и консерваторите и взе и от подкрепата на Партията на независимостта (ЮКип), създадена също от Найджъл Фарадж.
Проучване на YouGov за The Times постави Брекзит партията на първо място с 23%, следвани от лейбъристите с 22% и консерваторите с 17%. Миналата седмица Брекзит партията събираше само 15%, лейбъристите - 24%, а торите - 16%. Много бивши избиратели на ЮКип изглежда следват Фарадж, защото Юкип е заседнала на седмо място с 6% след създаването на Брекзит партията.
Найджъл Фарадж приветства „положителните настроения“ на гласуването на изборите на 23 май, добавяйки: „Трябва да се извърви дълъг път, но е ясно, че има желание да се промени политиката за по-добро“.
Миналата седмица Брекзит партията разкри, че Анунциата Рийс-Мог, бивш кандидат за парламентарни избори и по-малка сестра на Джейкъб Рийс-Мог, ще бъде един от нейните кандидати.
Двайсет евродепутати от ЮКип са преминали в Брекзит партията. Под ръководството на Фарадж ЮКип завърши на първо място в изборите за Европейски парламент през 2014 г. с 27% от гласовете, лейбъристите бяха втори с 24%, а консерваторите трети с 23%.
Сър Винс Кейбъл, лидерът на либералдемократите, който напуска, каза вчера, че "би искал да види" партиите на желаещите да останат в ЕС, "да се борят под общо знаме", добавяйки, че един съюз ще бъде по-добър от гледна точка на поддръжниците на Британското членство в ЕС ”.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей „няма шанс“ да избегне изборите за ЕП

The Independent: Тереза Мей „няма шанс“ да избегне изборите за ЕП

17 Април 2019 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей няма „никакъв шанс” да прокара споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, за да избегне участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент през май и да избегне поражение на партията си, пише вестник The Independent.
Експертите са скептични за успеха на начинанието за ратифициране на сделката до 22 май, въпреки че според британския премиер все още е възможно преговорите с лейбъристите да доведат до постигане на компромис.
От редакцията подчертават, че последните проучвания на общественото мнение показват, че консерваторите ще загубят по-голямата част от делегатите си в ЕП. Причината – привържениците на Брекзит едва ли ще гласуват за партията на Мей. Изборите за ЕП ще имат катастрофален резултат за торите, който ще предизвика огромен натиск върху Мей да подаде оставка.
Провеждането на изборите ще бъде и лично унижение за премиера, която многократно уверяваше депутатите, че три години след референдума за Брекзит няма да има гласуване за ЕП, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Найджъл Фарадж може да ни спаси от „отровата Брекзит“, уверен е Ги Верхофстад

The Times: Найджъл Фарадж може да ни спаси от „отровата Брекзит“, уверен е Ги Верхофстад

17 Април 2019 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Бившият председател на „Партията за независимост на Обединеното кралство“ (ЮКИП) Найджъл Фарадж е „единственото нещо, което може да спаси“ Европейския съюз от „отровата“ на безкрайния Брекзит, цитира британският вестник The Times думите на Ги Верхофстад, председател е на групата на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ в ЕП и координатор на институцията по въпроса за „развода“ между Брюксел и Лондон.
Верхофстад, страстен поддръжник на САЩ, днес атакува лидерите на Общността за това, че позволиха на Великобритания да отложи излизането си от структурите й на среща на върха в Брюксел миналата седмица.
Белгийският политик повтори аргументите срещу удължаването на срока за Брекзит, представени по-рано от държавния глава на Франция Еманюел Макрон, най-силният съюзник на либералния блок на евродепутатите на изборите за ЕС през следващия месец.
„Страхувам се, че така ще се продължи несигурността и нерешителността. Най-много от всичко се страхувам, че Брекзит ще внесе каша в ЕС и че ще отрови предстоящите избори“, цитира изданието думите на Верхофстад.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Local: Великобритания ще проведе разяснителна кампания за Брекзит в Германия

Тhe Local: Великобритания ще проведе разяснителна кампания за Брекзит в Германия

16 Април 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Великобритания ще проведе разяснителна кампания за Брекзит за британците, които живеят в Германия, пише германската редакция на европейското англоезично издание The Local.
В понеделник се проведе специална информационна вечер в Бад Кройцнах, на която освен представители на британското посолство в Германия, присъства депутатът от Бундестага Антие Лециус, където бяха обсъдени няколко въпроса : правото на гласуване, правото на работа и общите права на британците, живеещи в Германия.
Две допълнителни събития са насрочени във вторник, 30 април в Берлин. На първото събитие, икономическият съветник Рейчъл Кинг ще се разясни това как британците ще бъдат засегнати във всички аспекти на живота - от гласуване до пенсиониране.
След представянето на информацията, ще бъдат разгледани въпроси , на който отговарят представители на ключови германски органи по теми като пенсии, здравно осигуряване, пребиваване, получаване на германско гражданство, учене и програма „Еразъм“ и както и правото на работа.
От юни 2017 г. британското посолство, консулствата и партньорски организации са провели над 35 информационни събития в Германия - броят на новоорганизираните вероятно ще се увеличи през следващите месеци.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британското правителство е подложено на сериозен натиск да спре преговорите с Лейбъристите за Брекзит

The Guardian: Британското правителство е подложено на сериозен натиск да спре преговорите с Лейбъристите за Брекзит

16 Април 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство е подложено на сериозен натиск да спре преговорите за Брекзит с Лейбъристката партия и да се насочи към алтернативно решение, насред предупрежденията, че опозицията не бърза да сключва сделка преди европейските избори, пише британското левичарско издание The Guardian в материал, представен без редакторска намеса.
Разговорите са в задънена улица и няма никакви индикации, че правителството е готово да се откаже от червените си линии. Нито Консерваторите, нито Лейбъристите искат да иглеждат отговорни за прекратяването на дискусии.
Но правителствен източник признава, че Тереза Мей е под много по-голям натиск от Работническата партия, която не вижда голям смисъл в това да сключва сделка преди европейските и местните избори, които се очаква да донесат сериозни загуби на „Торите“ и отлив на гласове към партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж.
Министрите и техните колеги от опозицията ще участват в работни групи по някои въпроси през тази седмица, но преди Великден (през тази година англиканската църква отбелязва Великден на 21 април) няма да има разговори по съществените въпроси за митническия съюз и референдума за потвърждаване на сделката, което улеснява Лейбъристите да отхвърлят овертюрите на премиера досега.
Алтернативният план на Даунинг стрийт номер 10 е депутатите да изработят приемлива версия на сделката на Мей чрез серия гласувания, с които да допълнят споразумението за излизане от ЕС, но експертите смятат, че няма достатъчно време това да бъде направено преди 23 май.
Никита да Коста, бивш юридически директор в канцеларията на премиера, предположи, че, за да бъде приета на 22 май сделката за Брекзит, ще „изисква ниво на законодателна агресия от правителството, каквато то не е демонстрирало досега в този парламент“.
Тереза Мей има опасения и че Лейбъристите няма да се присъединят към плана да се позволи на депутатите да променят сделката, за да се намери път за излизане от кризата. На Даунинг стрийт са разтревожена, че ако сделката за оттегляне бъде отхвърлена преди да дойде ред на допълненията, Мей ще трябва да се откаже от тази сесия на парламента и да започне отново с нова сесия и речта на кралицата, което също е изпълнено с трудности поради отслабените отношения на правителството с Демократичната юнионистка партия (ДЮП).
Министърът на външните работи Джеръми Хънт обаче предупреди в понеделник, че неуспехът да се намери някакъв начин за постигане на споразумение за сделката преди европейските избори ще бъде „изключително, изключително голямо предизвикателство“ за Мей и предположи, че ако това се случи, на нея ще й е много трудно да се задържи на премиерския пост.
„Това би било много сериозна ситуация – не твърдя друго – но все още не сме стигнали дотам“, каза той по време на посещение в Япония. Запитан дали организирането на избори ще бъде катастрофа за „Торите“, той заяви пред Би Би Си: „По отношение на анкетата, това със сигурност изглежда по този начин“.
Той дори предложи консерваторите да се върнат в преговорите с ДЮП, която многократно отхвърли споразумението на Мей за Брекзит заради плана, който може да задържи Северна Ирландия в митнически съюз. „Не знаем дали ще поискат да работят с нас и може да ни се наложи да намерим начин да възстановим коалицията с ДЮП“, заяви Хънт.
Други консерватори смятат, че европейските избори сега са почти неизбежни, въпреки твърденията на Мей, че те могат да бъдат избегнати. Един от консервативните членове на ЕП каза пред Guardian, че на този етап е лудост да се мисли, че европейските избори могат да бъдат избегнати.
Представители на „Торите“ признават в частни разговори, че партията ще загуби около половината си европейски депутати. Консерваторите са загрижени и от изтичането на гласове към „Партия Брекзит“ и „Промени Обединеното кралство“, от чиито кандидати се изисква да подпишат документ, че ще подадат оставка като европейски депутати, ако са решили да се прехвърлят в друга партия.
„Те се притесняват, че ще загубят евродепутатите от двата края на спектъра. Може да се окаже голямо смущение”, заяви един кандидат за член на Европейския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Пукнатините в ЕС се появяват, докато лидерите се карат дали да вкарат Лондон в „полу-Брекзит“

The Daily Express: Пукнатините в ЕС се появяват, докато лидерите се карат дали да вкарат Лондон в „полу-Брекзит“

16 Април 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Големи пукнатини са на път да се появят в обединения фронт на Европейския съюз, докато лидерите са в битка, дали да вкарат Великобритания в „полу-отделено“ състояние от брюкселския блок след Брекзит, или да се отърват изцяло от Обединеното кралство на фона на призивите за по-голяма централизация, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Икономистът Ричард Уелингс, действащият директор на изследванията на Института за икономически въпроси, заяви, че ЕС не трябва да бъде третиран като единен глас и предупреди, че разделението ще започне да се проявява с наближаването на крайния срок за Брекзит.
В интервю пред Express, Уелингс каза: „Има някои групи, които са склонни да се съобразят с позицията на Великобритания в елита на ЕС, докато други, мисля си, са готови да се отърват от Лондон, в смисъл, че Обединеното кралство често се съпротивлява на плановете за централизация и даване на повече правомощия на Брюксел. В същото време, тези хора всъщност не искат Великобритания да е напълно свободна от европейските институции и не искат да й дават възможност да постигне голям успех с Брекзит, защото в дългосрочен план това ще окуражи други страни-членки да напуснат. Наистина, за повечето от тях ще бъде по-трудно“.
Той добави: „Така че, генерално, мисля, че те играха много твърдо, особено през последните месеци по отношение на относително тривиален въпрос като резервния план. Ако се бяха отместили дори с малко, можеха да помогнат на Тереза Мей да прокара сделката, но те отказаха да го направят“.
След часове интензивни дебати миналата седмица, европейските лидери се съгласиха Брекзит да бъде отложен до 31 октомври, като решението ще бъде разгледано отново на срещата на върха на Европейския съвет на 21 юни.
Отсрочката на излизането може да принуди Великобритания да проведе избори за Европейски парламент на 23 май, като една от гаранциите ,които бяха поискани от Брюксел.
Очаква се Великобритания да напусне блока до 1 юни, ако страната не успее да участва в изборите за ЕС.
Говори се, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил „много ядосан“ на френския президент Емануел Макрон по време на кризисната среща на върха на ЕС в сряда вечерта, заяви дипломатически източник.
Източникът заяви: „Франция действа самостоятелно и разруши единството на ЕС, което ни изненадва“.
Франция беше готова да приеме развод без сделка, ако това означава, че Великобритания е възпрепятствана да се намесва в процеса на вземане на решения в ЕС.
Лидерите на ЕС проведоха вечерна среща в продължение на повече от шест часа, докато се бореха с опита на Макрон да форсира кратко отлагане клаузата за излизане от блока по член 50.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск настоя за едногодишно забавяне на Брекзит, като предложи краен срок от март 2020 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: ЕС може да се откаже от претенциите си за предпазния механизъм

Daily Express: ЕС може да се откаже от претенциите си за предпазния механизъм

15 Април 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел може най-накрая да е готов да се откаже от "непрактичния" предпазен механизъм за ирландската граница , съгласуван с Тереза Мей в споразумението за оттегляне, отхвърлено от парламента три пъти, заяви бившия лидер на Торите и изявен „брекзитиър“ Иън Дънкън Смит пред телевизионния канал Sky News, цитиран от британското про-Брекзит издание Daily Express.
Бившият лидер на консерваторите заяви, че вярва, че сега има "възможност" за алтернативни споразумения, които да заменят противоречивия „предпазен механизъм“. Той допуска, че ЕС сега "постепенно е приел", че съгласуваното предложение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия няма да работи и твърди, че има възможност да се смята, че Брекзит ще бъде уреден преди изборите за Европейски парламент през май ,
Той каза: „Мисля, че има известна възможност за по-нататъшно обсъждане на алтернативни споразумения.
"Защо? Защото сега самите ЕС заявиха, че независимо от всичко твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия няма да има и те ще търсят алтернативни споразумения.
„Е, ако те са готови да направят това при липса на споразумение, заплахата им, че ще има граници, твърда граница в Северна Ирландия, е изчезнала“, коментира Смит.
„Това означава, че сега има възможност да се каже „Ако ще го направите - и ние им предложихме преди няколко месеца как да го направят, използвайки съществуващите митнически техники - тогава можете да го направите, когато има споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Independent: Джереми Корбин е под натиск да предложи нов референдум в кампанията за евроизборите

Тhe Independent: Джереми Корбин е под натиск да предложи нов референдум в кампанията за евроизборите

15 Април 2019 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин е под силен натиск от своя кабинет в сянка да покаже силен ангажимент за нов референдум за Брекзит като част от предложенията за европейската изборна кампания, пише британският вестник The Independent.
Множество министри в сянка се застъпват за нов публичен вот, подкрепяни от членската маса.
Изданието разбира, че лейбъристите вече започват процеса на изготвяне на манифеста си с онези, които искат да дадат на обществеността последна дума за Брекзит, принуждавайки лидера да направи силна заявка за оставане в ЕС в изборния ден.
Екипът на Корбин понастоящем провежда разговори с консерваторите в опит да намери компромисно споразумение, което може да се ползва с подкрепата на мнозинството в Камарата на общините, като възможността за провеждане на нов референдум е била обсъдена по време на преговорите.
Кабинетът на лидера подчерта, че решенията за манифеста все още предстоят да бъдат обсъдени, като партията едновременно защитава мнозинството си срещу новопоявилата се партия „Промяна“ партия, водена от отцепници от Лейбъристката партия и новата Брекзит партия на Найджъл Фарадж.
Един източник в кабинета в сянка е казал на вестника: „Не можем да се съгласим с никакво споразумение, освен ако не е предложен референдум за неговото утвърждаване“.
"Хората трябва да зная за това, трябва да има подкрепа."
Европейските избори ще се превърнат в повторение на кампанията за референдум от 2016 г., като партиите се позиционират по спектъра между оставане и напускане.
Поддръжниците твърдят, че неуспехът да се подкрепи нов референдум ще се разглежда като предателство от страна на партийни членове, които гласуваха за оставане, особено след като партийната конференция подкрепи този избор, ако не могат да се постигнат общи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост настояват тя да остане до есента

The Times: Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост настояват тя да остане до есента

15 Април 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост, подкрепят премиера да остане на поста си до есента, ако не успее да прокара споразумението за Брекзит през парламента, пише британският вестник The Times.
Водещ „брекзитиър“ настоя вчера Тереза Мей да се оттегли до края на юни и допусна нов ход, който да я свали в рамките на месеци.
Поддръжниците на кандидатите за премиер, са заявили, че не искат състезание преди решаването на първия етап на Брекзит, дори ако преговорите с лейбъристите се провалят.
Те се опасяват, че състезание за лидерството , преди споразумението с ЕС да бъде одобрено от парламента, ще даде инициативата на Борис Джонсън и Доминик Рааб, които обещаха да отворят отново сделката с Брюксел.
Споразумението на Тереза Мей с ЕС за удължаване на процеса по член 50 до 31 октомври и намерението за започване на разговори с Джереми Корбин подновиха натиска върху нея. Премиерът обеща да се оттегли, след като този етап от преговорите приключи. Един от източниците, подкрепящ неин съперник, заяви, че техният кандидат ще бъде "напълно щастлив" Мей да остане до декември, когато според партийните правила тя може да се изправи срещу гласуване на доверие.
"Искаме състезание, след като първият етап на Брекзит е уреден, за да можем да говорим за други неща", каза източникът. "Повечето водещи претенденти не искат ранно съперничество, дори ако това означава да чакат и да подкрепят премиера до декември." Поддръжник на друг кандидат заяви, че кампанията им може да пострада, ако изборите се проведат на фона на продължаващата несигурност около Брекзит.
"Никой няма да може да предложи по-чиста форма на Брекзит от средите на кабинета", заяви поддръжникът.
Трети източник заяви, че кампания за лидерство, проведена на фона на несигурност ще постави кандидатите в позиция да обещават невъзможното „Кандидатите ще бъдат принудени да бъдат поставени на позиции, които са неизпълними нито от политическа, нито от техническа перспектива“.
Джереми Хънт - външният министър, Саджид Джавид - министърът на вътрешните работи и Мат Хенкок, здравният министър, са сигурни, че ще участват в надпреварата за поста на Тереза Мей. Майкъл Гоув, Андреа Лейдсъм, Лиз Тръс и Пени Мордаун също се очаква да се кандидатират. Борис Джонсън и Доминик Рааб ще бъдат кандидатите на „брекзитиърите“ подкрепени от Европейската изследователска група от депутати на Джейкъб Рийс-Мог.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.