НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Приеха нова военна стратегия на НАТО

ТАСС: Приеха нова военна стратегия на НАТО

25 Май 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На заседание на Военния комитет на Алианса на ниво началници на Генерални щабове на 22 май в Брюксел е утвърдена нова военна стратегия на Алианса, съобщиха пред ТАСС в събота от пресслужбата на Северноатлантическата организация.
От там съобщават, че приемането на стратегията е важна крачка от адаптацията на НАТО към все по-сложните заплахи за сигурността.
Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в интервю пред Welt am Sonntag заяви, че експертите на Алианса са приели нова военна стратегия на организацията във връзка с новите предизвикателства, сред които постави и „руската ядрена заплаха“. Според него в документа става дума за това „и в бъдеще да бъдем напълно готоваи за у отбрана и да можем да обезпечаваме стабилността“. Това изисква частично обновление и нова военна концепция на алианса, добави той.
Военната стратегия на НАТО е закрит документ за приоритетните военни планове и приготовления на Алианса, както и за посоката на развитие на неговите военни възможности.
Отворен и по-широк документ е Стратегическата концепция на НАТО, последното издание на която бе приета на 12 юли 2018 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел. Този документ определя военно-политическите приоритети на Алианса. Тя, по-специално, описва НАТО като „уникален съюз на демократичните държави с общи ценности, защитаващ принципите на личната свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“ и дава възможност за защита и подкрепа на тези норми в целия свят в рамките на усилията за „регулиране на кризите“. Два други приоритета на Съюза, в съответствие с този документ, - са развитиете на колективната отбрана и сътрудничество в сферата на сигурността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на НАТО обяви нова военна стратегия заради „руската заплаха“

ТАСС: Генералният секретар на НАТО обяви нова военна стратегия заради „руската заплаха“

25 Май 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Експерти от НАТО приеха нова военна стратегия на алианса във връзка с новите предизвикателства, сред които се твърди, че е "руската ядрена заплаха". Това изявление направи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в интервю за вестник Welt am Sonntag, публикувано в събота и цитирано от TACC.
"Нашите военни експерти тази седмица приеха нова военна стратегия на алианса", заяви Столтенберг. "Целта е да сме напълно подготвени за отбрана и да може да се осигури стабилност в бъдеще. Това изисква някои нови военни концепции."
Ръководителят на НАТО отбеляза също, че от 2014 г. се формират нови предизвикателства за алианса на изток и на юг. В същото време той заяви, че Русия все повече използва "ядрената заплаха" срещу западните страни. През април Столтенберг обяви, че НАТО ще продължи да използва политика на диалог и възпиране по отношение на Русия.
На 22 май в Бишкек, столицата на Киргизстан, външните министри на страните, участващи в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), в открито обръщение към външните министри на страните-членки на НАТО, предложиха да се установят преки контакти между координиращите органи на организациите и съвместно участие на наблюдатели във военни учения за де-ескалация на напрежението в евроатлантическия и евроазиатския регион, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.