НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ORF: За първи път в историята на Австрия канцлерският пост е поверен на жена

ORF: За първи път в историята на Австрия канцлерският пост е поверен на жена

30 Май 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Виена. Бригите Бирлайн, председател на Конституционния съд, става първият канцлер на Република Австрия от нежния пол. Съответното бе обявено от държавния глава Александър Ван дер Белен на кратка пресконференция във Виена, предава ORF, най-голямата обществена медия в страната
Австрийският президент натовари Бирлайн със задачата да формира следващото федерално правителство. Тя ще остане на власт, докато не бъде назначен следващия кабинет във Виена. Изборите ще се проведат през есента.
Ван дер Белен поясни, че под управлението на Бирлайн няма да има големи, устойчиви законодателни инициативи – нейната задача е надеждно продължаване на текущите дела.
Бирлайн благодари на Ван дер Беллен за гласуването доверие и обяви, че ще започне веднага с разискванията за разпределението на министерските постове. Макар да беше изненадващо от страна на Бирлайн, тя все пак представи някои от лицата, които ще влязат в преходното правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Европейските избори показват три различни лица на германския политически център

Focus: Европейските избори показват три различни лица на германския политически център

29 Май 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Много съвременници обичат да плашат германците. Различията между хората се задълбочават, средната класа ерозира… Но резултатите от последните европейски избори дават различна картина, пише журналистът Габор Щайнгарт в статия за германското списание Focus.
Центърът в Германия не изчезва, нещо повече – сега може в него да се отделят три отделни групи, които са объркващо сходни по отношение на образователното ниво, възрастовата структура и доходите.
За разлика от старата федерална република, където социално-икономическата триада на образованието, възрастта и доходите вървяха ръка за ръка с почти идентична политическа ориентация, днес се наблюдава диференциация на центъра. Спи в едно легло, но се оказва, че сънува различни сънища.
Трите групи на германския център: градски, възмутени и традиционалисти.
Има уверен, градски център, борещ се срещу климатичните промени, Тръмп и световния глад, но все още се наслаждава на живота - тук и сега. Отклонението от традиционното семейство и стандартизираното трудово правоотношение не се разбира като фаталност, а като възможност. Този център е политически „зелен“ и се е образувал току-що. Милиони гласоподаватели на ХДС/ХСС и ГСПД се преместиха в него в гласуването на европейските избори. В девет от десетте най-големи града в Германия, „Зелени“ получиха мнозинството.
Освен това има група на възмутените, която не е по-бедна или по-глупава. Но притокът на бежанци и слабото справяне на държавата с престъпността на клановете и радикалните ислямисти прави тази група граждани все по-многобройна. Мултикултурното общество и объркващото разнообразие от форми на живот се възприемат като налагане. Разгневеният център сега има културна хегемония в източните германски провинции. В Бранденбург и Саксония „Алтернатива за Германия“ понастоящем е най-силната партия.
В допълнение, все още съществува традиционен център, който – по думите на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, остава „разположен в немската романтична долина“. Неговите представители не присъстват на литургиите всяка неделя, но ценят църквата като авторитет. В хуманитарната гимназия тези хора виждат реализирания идеал за образование. Използват, но и критикуват „благословията“ интернет. Гласуват за Меркел, мечтаят за Хелмут Кол или Франц Йозеф Щраус. Географски, този център е ситуиран в провинцията.
Съществуват социално-икономически различия между трите групи, но никакво отклонение не е толкова голямо, че да оправдае твърдения като изчезване на политическия център в страната. Германия може да продължи да се страхува – но не и да изпада в истерия преди изчезването му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Страните от Вишеградската група се движат в противоположни посоки - това се вижда и от резултатите от европейските избори

NZZ: Страните от Вишеградската група се движат в противоположни посоки - това се вижда и от резултатите от европейските избори

29 Май 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Европейските избори доведоха до съвсем различни резултати в страните от Вишеградската четворка. Те укрепиха правителствата във Варшава и Будапеща, но в Прага и Братислава предизвиква нови сътресения, твърдят в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Когато се говори за проблемни държави в рамките на ЕС, през последните години на преден план излиза Вишеградската група.Основан през 1993 г., неформалният съюз на Полша, Унгария, Чешката република и Словакия се опита да образува своеобразен антипод на Брюксел – той е по-критичен към миграцията, по-националистичен, по-съобразен с нуждите на източните държави-членки. Но групата така и не постигна убедителен резултат – страните в нея си остават твърде различни.Противоположните направления на политическото им развитие станаха очевидни на европейските избори.

Полша: Победа на правителството

Партията „Право и справедливост“ (ПиС) постигна категорична победа в Полша: в сравнение с последните европейски избори тя събра 13% повече, достигайки до 45,4% и изпреварвайки убедително движението „Европейска коалиция“ (ЕК). Ярослав Качински, лидер на ПиС, говори за най-добрия резултат, постигнат в Полша на национално ниво след 1989 г.
Победата дава силен тласък на ПиС преди ключовите парламентарни избори през есента, които той разглежда като референдум за неговата „национална революция", провъзгласена през 2015 г. на основата на много по-слаба демократична легитимност. Оттогава управляващата партия, по-специално със своите съдебни реформи, започна сериозна атака срещу върховенството на закона, която доведе до процедура за санкциониране съгласно член 7 от Договора за ЕС.
Но аргументът на опозицията, че правителството на страната не е адекватно на европейско равнище, се оказа слаб. За ЕК, която събра 38,5%, резултатът е разочарование, тъй като бе образувана с цел събиране на максимална подкрепа. Хетерогенната сила обаче не успя да мобилизира избирателите си - за разлика от ПиС, която получи почти половин милион допълнителни гласа в сравнение с парламентарните избори през 2015 година. Избирателната активност достигна нов рекорд от над 43%.
Въпреки това, хората не гласуваха за ПиС заради своя евроскептицизъм, а заради социалната политика на партията. Според Марцин Дума, един от най-влиятелните социолози в страната, хората, които са в малкия град, печелят малко и са по-възрастни, представляват електората на ПиС. Опозицията, от друга страна, има своя база сред по-богатото градско население, с изключение на по-младите, което трябва да бъде предупредителен сигнал за нея.

Унгария: Абсолютно мнозинство за ФИДЕС

Докато ПиС трябваше да се справи с по-малко от половината от гласовете в силно поляризирана Полша, управляващата в Будапеща партия ФИДЕС постигна абсолютно мнозинство в Унгария с 52,3%, с рязко увеличаване на избирателната активност. Премиерът Виктор Орбан получи мандат за борба с миграцията, защита на християнска Европа и промяна в ЕС.
Но Орбан не бива да бъде прекалено щастлив: преди десет години неговата партия спечели повечето от гласовете на европейските избори, без да има доминиращо положение в политиката. ФИДЕС остана далеч от желанието си за привличане на две трети от избирателите.
На европейско ниво Орбан внесе смут с кампанията си срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която прокара с големи финансови и пропагандни усилия. Походът на десните националисти обаче така и не се състоя, въпреки надеждите на Орбан. Ето защо за него остава дилемата дали да остане част от европейското семейство, въпреки спора, който е започна в Европейската народна партия (ЕНП), или да предприеме стъпки към създаване на нов десен съюз на Стария континент.
Въпреки това, той няма основания за притеснения от страна на опозицията, която се сблъсква с големи промени: основният му опонент, дясното „Движение за по-добра Унгария“, се разпадна.

Чешката република и Словакия: Турбулентност

Резултатите от неделния вот се оказаха турболентни за правителството в Прага. Партията на премиера Андрей Бабиш подобри резултатите си, но нейният коалиционен партньор – социалдемократите - вече няма да бъде представен в Европейския парламент. Следреволюционната партия пострада от корупционни скандали и в правителството на Бабиш остава напълно в сянка. Гласовете в партията, призоваващи за ново ръководство и евентуално излизане от коалицията, стават все по-силни. Ето защо страната, с нейния фрагментиран партиен пейзаж, вероятно ще бъде още по-трудна за управление в бъдеще, особено на фона на борбата на Бабиш с протестите срещу корупционни скандали, свързани със самия него.
Най-голямото политическо „изригване“ в последно време изпита на гърба си Словакия. Убийството на младия журналист Ян Кучак през февруари 2018 г., в което вероятно са замесени представители на най-високите политически ешалони, донесе сериозни проблеми на някога мощните постсоциалисти от партията СМЕР. Както премиерът, така и министърът на вътрешните работи трябваше да подадат оставка. През март възмутените и мобилизирани словаци избраха за президент на бившата екоактивистка Зузана Капутова.
Нейната партия „Прогресивна Словакия" спечели на европейските избори 20,1%, докато СМЕР се срива с почти десет процента. Десните екстремисти обаче се възползваха и от липсата на доверие в елитите и институциите. Ето защо борбата за власт между различните политически лагери вероятно ще се изостри - тест за страната, но също и знак, че влиянието на Унгария там отслабва. Ситуацията илюстрира колко различни всъщност са страните от Вишеградската група.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Четири възможни имена на съюза между партията на Макрон и АЛДЕ

Politico: Четири възможни имена на съюза между партията на Макрон и АЛДЕ

29 Май 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Не е важно какво съдържа името, важното е какво не съдържа – или поне според държавния глава на Франция Еманюел Макрон“, пише електронното издание Politico в статия, в която привежда възможните варианти за наименованието на групата, която той ще води в Европейския парламент.
Партията на Макрон „Република, напред“ и съюзниците от „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) прекараха месеци в търсене за име за новата си група в Европейския парламент. За Макрон избягването на думата „либерал" е наложително, тъй като се възприема негативно в страната му – в главата на французите тя олицетворява един вид безсърдечен ултракапитализъм.
Сред имената, които сега се обсъждат, според официален участник в преговорите, са: „Обновяване на Европа“, „Европейците“, „Европа, напред“ и нещо друго, което включва „Европа“.
Натали Лоазо, която оглави т.нар. ренесансов списък на Макрон на изборите за Европейски парламент, и Доминик Рике, френски центрист и ветеран в политиката, се срещнаха във вторник с лидера на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад и други високопоставени членове на Алианса. „И обсъжиха ролята на тяхната нова група“, обявиха от двете партии.
Новата група има общо 108 места в новия парламент - 39 повече спрямо предходното гласуване от 2014 г., до голяма степен благодарение на включването на партията на Макрон. Френската делегация е най-голямата в новата група.
Отне известно време, преди „Република, напред“ официално да парафира своя съюз с групата на АЛДЕ, а намирането на ново име също не се оказа лесно. Но един от участниците в разговорите, увери, че „в рамките на седмици“ ще бъде съгласувано ново име.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse (Австрия): Политическата криза във Виена – канцлерския пост може да бъде поверен на жена

Die Presse (Австрия): Политическата криза във Виена – канцлерския пост може да бъде поверен на жена

29 Май 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Виена. За първи път в историята на Австрия канцлерският пост може да бъде поверен на представител на нежния пол. За възможността намекна държавният глава на страната Александер Ван дер Белен, който подчерта, че жените-кандидати не трябва да бъдат изключвани като опция, съобщава електронното издание на австрийския национален ежедневник Die Presse.
„Най-малко от понеделник следобед, точно в 16:15 часа местно време (17:15 часа българско време), Република се чуди: Кой може да стане следващия канцлер? Струва си да се отбележи, че от самото начало се говореше само за „канцлер", а не за „канцлерка". След 15 мъже на този пост, новият лидер на правителството във Виена Хартвиг Льогер вече обясни, че мисълта за жена на поста очевидно е далеч от мнозина“, коментират от редакцията на изданието.
Привеждат се имената на възможните наследници на Себастиан Курц: това са бившият президент Хайнц Фишер, бившият председател на VfGH Герхарт Холцингер, бившият еврокомисар Франц Фишлер, настоящият еврокомисар Йоханес Хан, бившият председател на VwGH Клеменс Яблонер или правителствения говорител Питър Лаунски-Тифентал.
„След това обаче се прокрадна и мимолетната мисъл, че някои хора в страната приемат перспективата за жена на канцлерския пост...Но има и критици, според които една жена като преходен канцлер би била грешен сигнал, посланието, което може да бъде отправено, е, че представителките на нежния пол са подходящи единствено за „попълване на дупки“. Вестникът е категоричен – този аргумент е слаб. „Във всеки случай, жена-канцлер начело на преходно правителство би била красив сигнал“, уверени са в редакцията.
Сега е на ред Александър Ван дер Белен. Той може да обмисли идеята, макар че полът не трябва да има значение в тази уникална за историята на Австрия ситуация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Дебатът за висшите постове в ЕС: Предложението за наследник на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде представено до края на юни

FAZ: Дебатът за висшите постове в ЕС: Предложението за наследник на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде представено до края на юни

29 Май 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Дебатът за разпределение на висшите постове в Брюксел ще продължи няколко седмици – не по-късно от края на юни трябва да бъде представено предложение за наследник на Жан-Клод Юнкер в Европейската комисия, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответното бе пояснено от канцлера на ФРГ Ангела Меркел след специална среща на върха на ЕС, проведена във вечерните часове на вторник.
В рамките на деня в Брюксел се събират на първа среща след изборите представителите на Европейската народна партия. Очаква се те да потвърдят подкрепата си за водещия кандидат на партията за поста председател на ЕК – Манфред Вебер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Европейският парламент против Европа

„Експерт“ (Русия): Европейският парламент против Европа

28 Май 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Изборите за Европейски парламент завършиха с прогнозирани, ни печални за перспективите на „общия европейски дом“ резултати. Позициите на привържениците на единството на Европа отслабнаха. Радикалите, които обективно работят за разпадането на това интеграционно обединение, напротив, подобриха положението си. Европейците демонстрираха убедително, че проектът „Европейски съюз“, поне в този вид, в който е в момента, никак не им харесва, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
Изборите, проведени в страните от ЕС от 23 до 26 май, наистина могат да се нарекат исторически. В Европейския парламент за първи път след края на Студената война балансът на силите се промени. Дясната Европейска народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (ПЕС) загубиха мнозинството си и ще трябва да се договорят за коалиция с други фракции.
Дясноцентристите и социалистите не стигнаха до победа съвсем за малко. Те получиха 331, а не необходимите им 376 мандата за болшинство. Разбира се, част от гласовете на двете партии отидоха при евроскептиците. „Европейският алианс на народите и нациите“ (Бившата партия „Европа на нациите и свободите“), където тонът задават пратениците на Марин льо Пен, и „Европа за свобода и пряка демокрация“, в която влиза и партията на Найджъл Фараж с говорещото само за себе си име Брекзит, получиха 111 депутати срещу 78 на миналите избори за Европейски парламент. Но само по себе си това засилване на принципните противници на обединена Европа едва ли би попречило на социалистите и дясноцентристите да запазят мнозинството, ако не бяха принципните поддръжници на европейското единство.Те бяха вдъхновени от френския президент Еманюел Макрон. В часа, когато евроскептиците атакуваха, той направи призив за увеличаване на правомощията на ЕС - дори публикува статия, в която очерта плана си за реформа на Европейския съюз. Популярността на Макрон сред евро-оптимистите се е увеличила драстично. Следователно неговото движение „Република напред“, обединено на тези избори с „Алианса на либералите и демократите за Европа“ (те са традиционните поддръжници на укрепването на ЕС), взе 105 места, тоест третото място.
Засилиха позициите си и Зелените (69 срещу 52 места на последните избори). Това също е знак, че Европа я очаква промяна. За Зелените традиционно гласуват не само тези, които се занимават с проблемите на околната среда, но и онези, които искат да протестират срещу "системните" партии.
Като цяло се получава тъжна картина за привържениците на запазването на ЕС. Радикалите настъпват. Едните искат ЕС да го няма и не крият особено това. Другите се стремят да направят така, че ЕС постепенно да еволюира в посока на конфедерация. И двата пътя не обещават нищо добро на Съюза.
От края на „Студената война“ в Европа се случиха много промени. Каквото и да се говори за ЕС, той стана най-успешния интеграционен проект в света. От неговите институции сега зависи благосъстоянието и икономиката на милиони европейци, както и това на ръководителите на транснационалните корпорации, и, да кажем, обикновения фермер, който е зависим от субсидиите на Брюксел. Неслучайно на тези избори за Европейски парламент имаше рекорден брой участници. Обикновеният, средностатистически избирател, който преди това възприемаше властите на ЕС като нещо далечно и нещо, което не го засягаше лично, започна да ги приема по-сериозно.
Онези, които смятаха, че структурите и правилата на Европейския съюз са само малко и незначително приложение към безвизовия режим между европейските страни, окончателно промениха мнението си чрез примера на Великобритания. Брекзит, за условията на който британските парламентаристи не могат да се съгласят изобщо, показа, че каквито и да са неудобствата от това да бъдеш в единна Европа, да се разделиш с нея може да излезе и по-скъпо. В същото време броят на проблемите нараства, които, както разбират все повече европейци, е по-лесно да се разрешат единно: миграционната криза и отношенията със САЩ и Русия.
Но за времето на съществуването на Европейския съюз не се случи едно нещо: гражданите на страните-членки на Съюза така и не се почувстваха единна общност. Интересите на тяхната страна за тях все още са по-важни от интересите на Европа. Опитите да се наруши, дори в името на общото благо, националният суверенитет, като цяло се възприемат като еднакво болезнени във всички страни от ЕС. Тук Литва не се различава много от Великобритания. Резултатите от изборите за Европейски парламент, с успехите на евроскептиците и с „протестното“ гласуване, показаха, че Европа може да бъде обединена само до известна степен. Която ръководството на ЕС е принудено да преминава от време на време - отново за общото благо.
В резултат на това европейският истаблишмънт е принуден да си блъска главата над това, как да съвмести несъвместимото. Впрочем, демокрацията въобще е система за разрешаване на противоречията, които при друга форма на организация на обществото биха били неразрешими. И, за щастие, Европа няма да се откаже от демокрацията, въпреки авторитарните тенденции в отделните страни от ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Себастиан Курц ще направи предизборна обиколка на Австрия

ORF: Себастиан Курц ще направи предизборна обиколка на Австрия

28 Май 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Виена. Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който напусна поста си след като загуби вота на недоверие към правителството му в понеделник, ще предприеме обиколка из страната, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
Целта на турнето е да „насърчи хората да подкрепят продължаването на курса му", поясни говорител на лидера на Австрийската народна партия. Същевременно той увери, че Курц
„ще направи всичко необходимо, за да осигури правилно прехвърляне на властта към новото временно правителство".
В рамките на деня президентът на Австрия Александер Ван дер Белен ще разпусне правителството под ръководството на Курц. След това държавният глава ще възложи официално на финансовия министър Хартвиг Льогер временното ръководство на страната. Той ще изпълнява задълженията, докато не бъде назначен нов канцлер, който да води правителството до новите избори през есента. Льогер ще представя Австрия и на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел, която ще се проведе в рамките на деня.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

APA: Австрийският президент разпуска правителството на Курц

APA: Австрийският президент разпуска правителството на Курц

28 Май 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Виена. Президентът на Австрия Александер Ван дер Белен ще разпусне правителството под ръководството на канцлера Себастиан Курц (АНП), след като ден по-рано кабинетът във Виена не получи доверие в гласуването в парламента, предава държавната информационна агенция APA.
След това държавният глава ще възложи официално на финансовия министър Хартвиг Льогер временното ръководство на страната. Той ще изпълнява задълженията, докато не бъде назначен нов канцлер, който да води правителството до новите избори през есента. Льогер ще представя Австрия и на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел, която ще се проведе в рамките на деня.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): След падането на Курц: Виена губи влияние в Брюксел

Der Standard (Австрия): След падането на Курц: Виена губи влияние в Брюксел

28 Май 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия преживява трудни времена - правителствената криза, която възникна около аферата „Ибиса“ и последвалото падане на канцлера Себастиан Курц, е без аналог в историята на страната. Но политиката в Европа не спира, тъкмо обратното – следващите дни и седмици са от съществено значение за бъдещето на Общността. Изглежда обаче Виена губи възможността да оказва влияние във взимането на ключовите решения в Брюксел в близко бъдеще, коментират в редакцията на водещия национален ежедневник Der Standard.
След падането на правителството на Курц възниква въпросът как Австрия ще бъде представена на следващите срещи на върха на ЕС. В Европейския съвет може да участват само от държавни и правителствени ръководители. Канцлерът не може да бъде представляван от негов заместник или външен министър. В случай на препятствие обаче той може да поиска от министър-председателя на друга държава да представлява съвместно интересите на Австрия в Съвета. Втората възможност: президентът да отиде в Брюксел. Той обаче не може да взима решения, тъй като е необходима санкцията на управляващия във Виена кабинет.
Подчертава се, че на днешната среща – първата след изборите за новия състав на Европейския парламент, Австрия ще бъде представена от Хартвиг Льогер, който бе натоварен със задачата да състави правителство, което да ръководи страната до изборите през септември.
От редакцията задават реторичен въпрос: има ли шанс представител на Австрия да поеме ключов пост в ЕС? „Теоретично – да. На практика – не“, с оглед новата ситуация във Виена, пояснява изданието.
Според вестника най-тревожна е загубата на влияние на Австрия в процесите в Общността. Ето защо президентът на страната Александер Ван дер Белен определи като приоритетна задача съставянето на правителство, което да върне доверието в управлението и най-вече да увери Брюксел в приемственост в политиката. При липсата на политическа подкрепа в парламента, наследниците на Курц ще имат трудности при вземането на всеобхватни решения или промени, като например бюджета, предупреждават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След изборите за ЕП: В Брюксел започва обсъждането на разпределението на постовете

FAZ: След изборите за ЕП: В Брюксел започва обсъждането на разпределението на постовете

28 Май 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След изборите за новия състав на Европейския парламент започва борбата за разпределението на ръководните постове в структурите на Европейския съюз, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В навечерието на специална среща на върха на ЕС, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) и ръководител на най-голямата политическа група в ЕП Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите да обсъдят ключовите постове.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон, канцлерът Ангела Меркел и други техни колеги от ЕС ще проведат предварителни сондажи. Най-важният въпрос е кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министърът на финансите Хартвиг Льогер ще оглави преходното правителство в Австрия

ТАСС: Министърът на финансите Хартвиг Льогер ще оглави преходното правителство в Австрия

27 Май 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Виена. Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че на 28 май ще освободи от задълженията му правителството на Себастиан Курц, предаде ТАСС.
Австрийският държавен глава заяви, че ще назначи за и.д. канцлер министъра на финансите Хартвиг Льогер.
По-рано днес кабинетът на канцлера Курц загуби гласуването на вот на недоверие в парламента, внесен във връзка с правителствената криза, на фона на оставката на бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.
След вота в парламента Курц заяви на президента, че е готов безпрепятствено да предаде властта на преходно правителство и да подкрепи неговата работа.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел се обяви за по-бързо решаване на кадровите въпроси, след изборите за ЕП

ТАСС: Ангела Меркел се обяви за по-бързо решаване на кадровите въпроси, след изборите за ЕП

27 Май 2019 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че високата избирателна активност на изборите за Европейски парламент е доказателство за желанието на гражданите на страните-членки за единство на Европейския съюз, предаде ТАСС.
Меркел заяви, че сега фракциите в Европейския парламент трябва възможно най-бързо да решат кадровите и коалиционните въпроси. Германският канцлер напомни, че новоизбрания Европейски парламент се събира през юли.
„Иска ми се дотогава вече да има съответните предложения от Европейския съвет, за да бъдат решени бързо кадровите въпроси. Ние сме радостни, че в много страни избирателната активност беше висока. Това показа, че гражданите са заинтересовани от единна Европа“, заяви Меркел.
Активността на изборите за ЕП достигна 50,82%, което е с почти 8% повече, отколкото преди пет години, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж печели 31,6% от гласовете на изборите за ЕП във Великобритания

AFP: Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж печели 31,6% от гласовете на изборите за ЕП във Великобритания

27 Май 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Антиевропейската Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж печели 31,6% от гласовете на изборите за Европейски парламент във Великобритания, предаде AFP.
Това показват окончателните резултати от гласуването на европейските избори в страната. По този начин партията на Фарадж печели 29 места в Европейския парламент.
Проевропейските Либерал-Демократи печелят 20,3% от подадените гласове. Лейбъристката партия печели 14,1% от гласовете, Зелените получават 12,1%, а управляващата Консервативна партия остава на пето място с 9,1% от подадените гласове. Това е най-слабия резултат на консерваторите на национален вот от почти 200 години, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След изборите за ЕП: Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите на разговор за водещите постове в ЕС

FAZ: След изборите за ЕП: Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите на разговор за водещите постове в ЕС

27 Май 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След изборите за новия състав на Европейския парламент започна борбата за разпределението на ръководните постове в структурите на Европейския съюз, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В навечерието на специална среща на върха на ЕС утре, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) и ръководител на най-голямата политическа група в ЕП Манфред Вебер покани зелените, социалдемократите и либералите да обсъдят ключовите постове.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон, канцлерът Ангела Меркел и други техни колеги от ЕС ще проведат предварителни сондажи. Най-важният въпрос е кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Прецедент във Виена – Курц изгуби вота на недоверие

Der Standard (Австрия): Прецедент във Виена – Курц изгуби вота на недоверие

27 Май 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Виена. Преходното правителство във Виена остана в миналото: за първи път в историята на Втората австрийска република управляващото правителство не преодоля вота за недоверие. В понеделник следобед кабинетът на канцлера Себастиан Курц (АНП) загуби гласуването в парламента, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard.
Предложението, внесено от Социалдемократическата партия (СДП), бе подкрепено от доскорошния коалиционен партньор на Курц – „Партията на свободата на Австрия“. АНП и НЕОС гласуваха срещу него.
Предстои австрийският президент Александър Ван дер Белен да назначи преходен канцлер, който ще ръководи политиката на Виена до националните избори през есента. Успешното гласуване на вота e прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 опити за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не бе успешен. Досега.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

APA: Бившият вицеканцлер на Австрия претендира за депутатски мандат в ЕП

APA: Бившият вицеканцлер на Австрия претендира за депутатски мандат в ЕП

27 Май 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Виена. Бившият вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе може да се кандидатира за депутатски в Европейския парламент. Според предварителните резултати от гласуването в Австрия, за него са гласували 33,5 хиляди души, предава държавната информационна агенция APA, като припомня, че за директен мандат са необходими 33 хиляди гласа.
След като се оттегли от поста вицеканцлер и лидер на „Партията на свободата на Австрия“, продължава да бъде сред кандидатите от списъка на партията за Европейския парламент, тъй като организаторите на изборите нямаха време да го отстранят от списъците. В момента гласовете на австрийците от федералните провинции Тирол, Форарлберг, Бургенланд, Каринтия, както и резултатите от гласуването по пощата все още не са отчетени, но вече е известно, че достатъчен брой австрийци са подкрепили Щрахе. От партията му все още не са коментирали информацията.
Според официални данни консервативната Австрийска народна партия (АНП)на канцлера Себастиан Курц печели изборите за Европейски парламент в страната. Полагат й се седем от 751 места в ЕП. На второ място е Социалдемократическата партия на Австрия с пет мандата, на трето – „Партията на свободата на Австрия“ с три мандата. Зелените получиха два мандата, а НЕОС - един.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският премиер призна „много разочароващия" резултат от гласуването за ЕП

AFP: Британският премиер призна „много разочароващия" резултат от гласуването за ЕП

27 Май 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей изрази съжаление за „много разочароващия" резултат от изборите за Европейски парламент, на които водените от нея тори понесоха тежка загуба от Партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж, предава AFP.
„Много разочароваща нощ за консерваторите. Това показва значението на намирането на сделка за Брекзит и аз искрено се надявам тези резултати да фокусират умовете в парламента", подчерта Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: От ГСДП поставиха условия за оставането си в голямата коалиция след европейските избори

Reuters: От ГСДП поставиха условия за оставането си в голямата коалиция след европейските избори

27 Май 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. В отговор на катастрофалните резултати от изборите за новия състав на Европейския парламент, от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) поискаха нов, убедителен подход в коалицията с консервативния Съюз (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел и сигнализираха, че в близко време може да се стигне до излизането на партията от голямата коалиция в Берлин, предава Reuters.
След изборната нощ вицепредседателят на ГСДП Ралф Щайгнер, лидерът на младежкото крило на социалдемократите Кевин Кунерт и депутатът Матиас Мирш предупредиха, че избирателите са уморени от липсата на яснота от страна на партията.
„Нуждаем се от... смелостта да коригираме нашия курс там, където е необходимо. За нашата работа в голямата коалиция това означава ГСПД без страх”, цитира агенцията думите им. Подчертава се, че тримата не призовават открито за излизане на партията от голямата коалиция на Меркел, но дават ясно да се разбере, че търпението им намалява.
„Голямата коалиция има крайна дата: най-късно през септември 2021 г., а ако е необходимо и по-рано. Не сме се записали за (дългосрочен) абонамент с консерваторите“, отбелязват социалдемократите.
Лидерът на ГСПД Андреа Налес, под силен натиск да постигне изборни успехи или да се откаже от поста си, се опита да консолидира властта си в в неделя, като увери, че възнамерява да остане в коалицията и да настоява за повече социални политики.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия парламент

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия парламент

27 Май 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Нови, актуализирани прогнози за разпределението на местата в ЕП, основани на официални и предварителни резултати в 28 държави, са представени от пресслужбата на ЕП.

Настоящите глобални резултати са базирани на:

• Окончателни резултати в 7 страни: Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Словакия;
• Официални предварителни резултати в 19 страни: Австрия, Белгия, България, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция.
• Предварителни резултати: от 2 страни: Ирландия и Обединеното кралство.

Разпределението на местата ще продължи да бъде актуализирано, докато продължават да пристигат прогнози и официални резултати.
В сайта https://rezultati-izbori.eu/ може да намерите националните резултати, разпределението на местата по политически групи и държави, разбивката по национални партии и политически групи, съотношението между мъжете и жените сред евродепутатите и избирателната активност.
Предварителните прогнози за избирателната активност в ЕС от 50.95% (с Обединеното кралство) показват значително увеличение на участието и най-високата избирателна активност от последните 20 години.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Резултатите от европейските избори показват задълбочаващото се  разделение относно бъдещето на ЕС

The New York Times: Резултатите от европейските избори показват задълбочаващото се разделение относно бъдещето на ЕС

27 Май 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Резултатите от европейските избори показват задълбочаващото се разделение относно бъдещето на Общността, твърдят в редакцията на популярния американски вестник The New York Times.
Популистите, които се стремят към отслабване на правомощията на Европейския съюз и националистите, увеличиха броя на местата си в Европейския парламент след четиридневните европейски избори. Но опасенията на поддръжниците на Общността за „наводнение“ от десни сили в ЕП не се оправдаха.
Когато преброяването на гласовете приключи, популистите вероятно ще получат около 25% от 751 места в ЕП. Преди пет години те събраха подкрепата на 20% от европейските избиратели. Но този път избирателната активност беше по-висока от обичайното и това показва, че поддръжниците на Обединена Европа също повишиха мотивацията си.
Взети заедно, резултатите показаха, че борбата за бъдещето на ЕС, т.е. въпросът дали е необходима повече или по-малко интеграция между европейските страни, само ще се задълбочи.
С повече гласове в парламента популистите и националистите ще бъдат по-упорити и активни в справянето с въпроси като миграцията и бюджета. И те със сигурност ще се опитат да отложат плановете на проевропейските политици, настоявайки за прехвърляне на допълнителни правомощия на държавите, а не на европейската бюрокрация, която въприемат като арогантна и изразяваща интересите на елитите. Въпреки това, противопоставящите се сили на ЕС са все още фрагментирани и разнородни и за тях ще бъде трудно да придобият сериозна власт.
Най-сериозните последствия ще се усетят именно в онези страни, в които крайнодесните и популистките лидери са победители, а именно във Франция и в Италия. Там те могат допълнително да нарушат традиционната партийна система и да генерират нови сили. В продължение на много месеци тези сили рекламираха изборите за Европейски парламент, считайки ги за тест за собствената им популярност.
„Електоратът е решен на промени и затова е много нестабилен в симпатиите си, предпочитайки да подкрепя нови бунтовници, а не установени партии, които са на власт от десетилетия", каза Марк Ленард от Европейския съвет за външни отношения. „Страхът от завземането на ЕП от страна на крайнодесните обедини проевропейските сили и това доведе до огромна избирателна активност и подкрепа за зелените и либералните партии в Европа", обяснява експертът.
В статия следва подробно разпределение на силите в ключови държави от ЕС след неделното гласуване.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Саксонският лидер на „Алтернатива за Германия“: Вече не сме протестна партия

Саксонският лидер на „Алтернатива за Германия“: Вече не сме протестна партия

27 Май 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Дрезден. Лидерът на „Алтернатива за Германия“ във федералната провинция Саксония Йорг Урбан най-накрая вижда позиционирането на партията сред избирателите. „Алтернатива за Германия“ вече не е партия на протеста“, заключи политикът от Дрезден, цитира думите му националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Според него избирателите биха се доверили на партията за воденето на отговорна политика. „Искаме да направим това след изборите за регионален парламент“, увери Урбан.
По отношение на възможни коалиции след изборите в Саксония на 1 септември Урбан заяви, че „Алтернатива за Германия“ ще управлява, само когато Съюзът (ХДС/ХСС) няма доминираща роля в кабинета в Дрезден. „За нас сътрудничеството с ХДС е само вариант, ако можем да наложим основните си политически изисквания", поясни регионалният лидер на дясната партия.
„Алтернатива за Германия“ стана най-силната партия в Саксония след европейските избори в неделя. Според предварителните резултати, партията печели 25.3% от гласовете - значително увеличение спрямо 2014 г. ХДС събира 23%, докато през 2014 г. партията спечели 34.5%.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Европейски избори 2019: какво следва?

ЕП: Европейски избори 2019: какво следва?

27 Май 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. На 28 май 2019 г., вторник, от 15 ч. Европейският парламент в България организира дискусия за резултатите от европейските избори. Събитието ще се проведе в Дома на Европа в София, съобщават от пресслужбата на ЕП.
Два дни след европейските избори Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема " Евроизбори 2019: какво следва?", посветена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа.
Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС, Владимир Шопов, политолог, и Марчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България, ще коментират избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от евровота ще променят политическия пейзаж.
Модератор на дискусията ще бъде журналистът Кирил Вълчев, а събитието ще бъде открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.
Дискусията ще бъде предавано на живо на сайта и Фейсбук профила на Бюрото на Европейския парламент. Събитието е отворено за широката публика и медиите.
За участие е необходима предварителна регистрация до 27 май 2019 г. на адрес: https://bulgaria.thistimeimvoting.bg/190528_bg_ee2019 .

Програма на дискусията:
Моредатор: Кирил Вълчев, журналист
14.30 - 15.00 Регистрация

15.00 - 15.10
Откриване
Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

15.10 - 15.50

Дискусия с панелисти

Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС
Владимир Шопов, политолог
Марчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България
15.50 - 16.30 Дискусия с публикатаПолезна информация:

Събитие: Дискусия „Евроизбори 2019: какво следва?“

Дата и час: 28 май 2019 г., вторник, от 15.00 до 16.30 ч.

Адрес: Дом на Европа, ул. "Г.С“ Раковски" №124, СофияОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия Парламент на базата на частични резултати

ЕП: Избори 2019 г.: Актуализирани прогнози за разпределението на местата в новия Парламент на базата на частични резултати

27 Май 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. От пресслужбата на ЕП привеждат актуализирани прогнози за разпределението на местата в ЕП, основани на официални и предварителни резултати в 28 държави.
Настоящите глобални резултати са базирани на:

• Окончателни резултати в 4 страни: Чехия, Кипър, Словакия, Финландия;
• Официални предварителни резултати в 17 страни: Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Хърватия, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Швеция.
• Предварителни резултати: от 7 страни: България, Германия, Ирландия, Обединеното кралство и Франция.
Разпределението на местата ще продължи да бъде актуализирано, докато продължават да пристигат прогнози и официални резултати. Следващата прогноза се очаква в 11:30 часа българско време.
В сайта https://rezultati-izbori.eu/ може да намерите националните резултатите, местата по политически групи и държава, разбивката по национални партии и политически групи, съотношението между мъжете и жените сред евродепутатите и избирателната активност. Може също да сравните резултати, да видите кои групи могат да съставят мнозинство и да направите своя уиджет.
Предварителните прогнози за избирателната активност в ЕС от 50.95% (с Обединеното кралство) показват значително увеличение на участието и най-високата избирателна активност от последните 20 години.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: „В Брюксел започва играта на покер“ (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Европейски избори 2019: „В Брюксел започва играта на покер“ (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

27 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Резултатите от неделния вот за новия състав на ЕП и промените, които произтичат от тях, са основна тема за водещите печатни издания в Германия, които анализират новата ситуация в Брюксел и възможните последици от нея за страната. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари по темата в германската преса.***
След неделното гласуване за новия състав на Европейския парламент и успеха на десните партии, в Брюксел започват преговорите за избирането на новите лидери на Общността и програмата за реформи на Блока, подчертават в редакцията на водещия германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, описвайки процеса като „игра на покер“.
Изданието припомня думите на шпитценкандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който по-рано заяви, че ще бъде силен председател на ЕК, тъй като партията му остава най-силната в ЕП, въпреки понесените загуби в неделя. Вебер обаче се нуждае от съюзници, а те вече поставиха някои условия. „Зелени“ например, които събраха значително по-голяма подкрепа спрямо гласуването от 2014 г., настояват за ангажименти за борбата с изменението на климата и по-социална Европа, отбелязват от редакцията.


***
Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, извежда основните заключения след неделното гласуване на европейските избори. Първото от тях е, че традиционните партии губят значителна подкрепа от електората си. Второ: десните сили все пак не събраха подкрепата, която социологическите проучвания предвиждаха. И трето – в Европейският парламент става много трудно намирането на мнозинство.

1) Християндемократите и социалдемократите губят значителна подкрепа

Резултатът в Германия представлява европейска тенденция в това отношение: Християндемократите и социалдемократите загубиха по няколко десетки мандата и така за първи път загубиха общото си абсолютно мнозинство. Причините за това варират в различните страни, разбира се, но като цяло, популярните партии загубиха връзка с много от по-младите избиратели. В Западна Европа борбата срещу изменението на климата е тема, в която тази тенденция е най-очевидна. В Източна и Южна Европа картината за социалдемократите и християндемократите е още по-мрачна, подчертават от редакцията.
Във ФРГ изглежда големият победител са „Зелени“. Спрямо последното гласуване през 2014 г. партията събира 7,2% по-голяма подкрепа.
В парламентарните групи на новия Европейски парламент може да се стигне до смени на властта. В продължение на месеци европейските социалдемократи хвалят „другарите“ си в Португалия и Испания, които са на власт. Тенденцията продължава: тъй като партията на премиера Педро Санчес явно спечели изборите, Испания ще стане най-голямата делегация в групата на социалдемократите. Броят на германските депутати в групата на ЕНП пада, за разлика от австрийските, чиито брой се увеличава.

2) Избирателната активност е от полза за най-големия кандидат

В идните часове и дни започва търговията около най-важните служби - в допълнение към главните постове за Европейския съвет и Европейския парламент, предстои избирането на нов председател на Европейската комисия.
Водещите кандидати са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. В тяхна помощ идва високата избирателна активност на неделните избори.
Всички политици в Брюксел приветстваха решението на европейците да излязат и да упражнят правото си на глас. И всички апелираха към държавните и правителствените ръководители, които ще се срещнат в Брюксел във вторник вечерта: не пренебрегвайте вота на избирателите. Причините за високата избирателна активност обаче могат да бъдат много различни. В Обединеното кралство например тя може би е провокирана от гнева за Брекзит, за други страни – от укриването на данъци от големи компании като „Амазон“ например. Трети се тревожат за последиците от глобалното затопляне или от желанието за по-добра защита на външните граници.

3) Зелена вълна и в същото време - зелена пустиня

В Германия „Зелени“ отбелязват рекорден резултат. В национален мащаб те са втората най-силна сила, в някои области - например в Шлезвиг-Холщайн или Хамбург - дори изпревариха ХДС. За германските „зелени“ в Европейския парламент това означава голям успех и увеличаване на броя на мандатите им. „Зелените“ спечелиха много гласове и в държави като Франция или Ирландия. Според прогнозите, парламентарната им група в новия парламент ще нарасне от 52 на 67 места.

4)Евроскептиците се увеличават - но не са толкова силни, колкото се очакваше

Тези избори често бяха определяни като „съдбоносен избор“ между защитниците на ЕС и онези, които искат да го унищожат отвътре. Сега е ясно: в следващия Европейски парламент, който се създава на 2 юли, ще бъдат представени повече от 100 депутати, които искат по-малко интеграция и понякога представляват крайно десни позиции.
Според избирателните проучвания дясната националистическа „Лига“ събира малко под 30% от гласовете в Италия. Резултатът на „Алтернатива за Германия“ също е далеч по-слаб от очакваното. Разбира се, силното представяне на националните популистки партии в Полша и Унгария показва колко успешна е постоянната критика срещу ЕС. Но и тук увеличението е ограничено в сравнение с 2014 година.

5) Парламентът става все по-фрагментиран

В настоящия си вид Европейската народна партия (ЕНП) продължава да бъде най-силната политическа група в Европейския парламент. Но дали този факт сам по себе си е достатъчен, за да утвърди претенцията на партията за поста председател на ЕК? Социалдемократите, либералите, „зелените“ и другите леви сили ще направят всичко в следващите дни, за да вгорчат живота на ЕНП. Ако успеят да организират „прогресивно мнозинство" срещу християндемократите, структурата на властта в Брюксел може да се промени драстично.
Едно е ясно - времето на съвместното мнозинство от ЕНП и социалдемократите свърши. Европейският парламент е отражение на разнородните и разпокъсани общества в страните от ЕС. Въпреки че това ще затрудни мнозинството, ЕП трябва да стане много по-политически фрагментиран. И това не е най-лошата новина в тази изборна нощ: в бъдеще в Страсбург и Брюксел ще има повече аргументи.***
Изборите за новия състав на Европейския парламент може да се окажат повратна точка за Европа: ще бъдат формирани мнозинства и много нови играчи ще излязат на политическата сцена в Брюксел. Чудесна възможност - ако бъдат извлечени правилните поуки от вота, убедени са в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Европа избра. Малко повече от половината граждани на ЕС, имащи право на глас, участваха в гласуването. Това е най-високата избирателна активност за поне последните 20 г. Едва ли това е изненада – навсякъде в последните месеци се говореше за „съдбоносен избор“. Или казано с други думи, това означаваше страх от възраждане на национализма и популизма.
Но не ставаше дума само този избор. Европа се нуждае от нов компас. А тези европейски избори са чудесна възможност да върнем ЕС на правилния път през следващите години. Идеи, визии и работни документи отдавна са налице, но в миналото те редовно потъваха някъде в брюкселските дебри.
Да не оставяме място за съмнение: въпреки всички кризи, Европейският съюз не е на ръба. Той не рискува да тръгне към катастрофа. Машината е твърде добре смазана за това. Но съществува риск Съюзът да продължи към по-лоши резултати с нарастващите разходи, да се увеличи икономическата фрагментация между Запада и Изтока, Севера и Юга, а чувството за принадлежност на европейците да продължи да намалява. Европейските избори могат да бъдат повратна точка: има нови мнозинства и много нови играчи ще излязат на европейската политическа сцена. Този свеж полъх е чудесна възможност.

От европейските избори през 2019 г. можете да извлечем седем поуки:

1. Преминаването към дясното в Европа се провали. Трите десни популистки и националистически фракции получават заедно 173 от общо 751 места - това е с 18 места повече спрямо предходния парламент. Това означава, че десните партии няма да могат да влияят съществено на законодателния процес в ЕП.
„Призракът на национализма“ няма да може да се разпространи в новия Европейски парламент, с изключение на театралните приноси на някои членове. От друга страна, популистките партии успяха да консолидират и разширят своето лидерство в няколко държави-членки като Полша, Унгария, Чешката република и Италия. В резултат на това десните партии ще се опитат по-трудно от всякога да влияят и блокират решенията на ниво лидери на правителствата, т.е. Европейския съвет.

Политиката става все по-колоритна

2. В продължение на десетилетия консервативната Европейска народна партия (ЕНП) и социалдемократите доминираха в ЕП. Сега това няма да е възможно. В това отношение тези избори са повратна точка: след 40 години те бележат края на традиционната голяма коалиция в Брюксел. Новите играчи от първия ред са зелени и либерали.
Това ще засегне не само работата на ЕП, но и целия законодателен процес в Европа. Политическият център на Европа се разшири, политиката става все по-колоритна.

Очаква данъкът върху CO2 да влезе в сила скоро

3. Победителите в Европа са зелените и либералите, а не националистите и популистите. В Европа няма популистка вълна и трябва да бъде сложен край на приказките за нея. Либералите са третата най-голяма сила в парламента, а зелените станаха от шеста четвърта по ред група.Проевропейските партии останаха приблизително на едни и същи нива в Европа, въпреки тежките загуби на утвърдените партии като ЕНП и социалистите.
Вече е ясно, че това също ще има тематично въздействие. Европейската политика ще стане по-„зелена“, вероятно ще се появи данък върху емисиите на CO2. За германската автомобилна това означава да ускори значително иновационната си политика. В същото време либералите ще настояват за пазарно ориентирани нови търговски споразумения и дерегулация на пазарите на услуги.
Като цяло обаче политическата фрагментация ще направи още по-трудно взимането на решения в Брюксел. Трябва да изчакаме и да видим какво въздействие ще има това върху способността на ЕС да действа, например в търговските преговори с големи икономики като САЩ. Новият състав на ЕП означава също, че консерваторите, социалдемократите, зелените и либералите трябва да се сближат - колкото по-разделени са тези четири фракции, толкова повече крайните партии ще се възползват от ситуацията.

4. Партиите от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП ще изпратят в Брюксел много по-малко членове от преди. Така влиянието на Германия в двете най-силни фракции ще отслабне. Свободната демократическа партия (СвДП) събра по-голяма подкрепа спрямо предходното гласуване, но вероятно ще получи само пет от общо 108-те места. Сега президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъде този, който ще доминира либералите, а това ще затрудни СвДП да наложи политиките си.
5. Стратегията на ЕС - която беше решително повлияна от слабия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск и германското правителство - да прокара Брекзит, скоро ще се окаже фатална. Имаше достатъчно предупреждения, например от Париж или Виена. Шансовете за хаотичен Брекзит през есента никога не са били толкова високи, колкото след тези избори: в Обединеното кралство, враждебната към Брюксел Партия „Брекзит“ спечели 31,5% и лидерът на Найджъл Фарадж призова за участие в преговорите за развода между Брюксел и Лондон.
В същото време шансовете на бившия външен министър Борис Джонсън да стане нов ръководител на правителството във Великобритания значително се увеличиха след катастрофалния резултат на торите (7,5%). Джонсън и Фарадж като нови партньори в преговорите изглежда като най-лошият кошмар за ЕС.

Парламентът ще разшири властта

6. Може да се очаква, че новият буржоазен блок в ЕП (ЕНП, социалдемократите, либералите и зелените) ще увеличи значително влиянието си върху законодателния процес, като задължи Европейската комисия да предприеме конкретни мерки преди началото на новия законодателен период. Логиката е следната: всеки, който иска да бъде избран от парламента като нов ръководител на Европейската комисия, трябва първо да плати висока цена - той трябва да се ангажира да работи за един вид колоритна суперкоалиция от четири фракции. Това никога не се е случвало в историята на Общността. Правителствата на ЕС няма да харесат ситуацията - те се страхуват от загуба на влияние. И правилно. ЕП също ще го използва, за да разшири властта си.

7. Тъй като сега процесите на вземане на решения стават все по-сложни и има вероятност да се ожесточи войната между ЕП и управляваните от националистиките правителства страни на ЕС, европейското законодателство трябва да се съсредоточи върху няколко големи проекта. Изпълнението на проектите трябва да има целева дата - в противен случай съществува риск от безкраен цикъл, както в политиката на ЕС в областта на убежището, където всички важни законодателни предложения останаха на заден план, въпреки миграционната криза.

Какво трябва да постигне ЕС през следващите две години и половина?

Първо, разширяването на граничната охрана на ЕС до 10 000 души. Второ, ново предложение за разпределение на бежанците. Безсмисленият план на Комисията Юнкер относно разпределението на търсещите убежище чрез квоти трябва незабавно да бъде спрян. Трето, бюджетът на ЕС трябва да се обърне с главата надолу - радикални съкращения в секторите на селскостопанската и структурната помощ и повече внимание върху научните изследвания, иновациите, инфраструктурата и изкуствения интелект. Четвърто, по-видим успех чрез прости, но новаторски резултати, които всеки европеец да разбира веднага. Пример: Новата мега-програма на Вебер за борба с рака с участието на водещи европейски изследователи на онкологични заболявания посочва пътя напред. Пето: европейците трябва да съсредоточат външната си политика главно върху кризите за самите граждани и дори да не се опитват да изградят „армия от европейци" (по думите на министъра на отбраната на Франция). Такава не е необходима, поне докато НАТО съществува.


***
След неделния вот за новия състав на Европейския парламент не се стигна до голям завой надясно. Но става ясно, че в Брюксел вече няма да може да функционира и голяма коалиция, коментира водещото германско издание Der Spiеgel.
Какво не беше сложено на масата преди европейските избори? Твърдеше се, че десните популисти ще могат да отпразнуват блестящата изборна победа, след това да се обединят в Европейския парламент и така до голяма степен да парализират целия Европейски съюз. Страхът от подобен сценарий бе толкова голям, че дори един изтощен американски политически консултант на име Стивън Банън успя да се превърне в кръстник на европейската политика.
Едно нещо е сигурно: голямата промяна вдясно не успя да се осъществи, за което вероятно има принос високата избирателна активност. Тя бе 50,5% в целия ЕС, най-високата стойност за 25 години, в Германия дори 61,5%. Вместо това ЕС се справя с напълно различна ситуация: голяма коалиция вече не е възможна, управлението става все по-сложно - но вероятно и по-склонно към промяна, уверени са в редакцията.


***

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Европейският парламент след изборите: Монополът на властта е нарушен

Der Spiegel: Европейският парламент след изборите: Монополът на властта е нарушен

27 Май 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. След неделния вот за новия състав на Европейския парламент не се стигна до голям завой надясно. Но става ясно, че в Брюксел вече няма да може да функционира и голяма коалиция, коментира водещото германско издание Der Spiеgel.
Какво не беше сложено на масата преди европейските избори? Твърдеше се, че десните популисти ще могат да отпразнуват блестящата изборна победа, след това да се обединят в Европейския парламент и така до голяма степен да парализират целия Европейски съюз. Страхът от подобен сценарий бе толкова голям, че дори един изтощен американски политически консултант на име Стивън Банън успя да се превърне в кръстник на европейската политика.
Едно нещо е сигурно: голямата промяна вдясно не успя да се осъществи, за което вероятно има принос високата избирателна активност. Тя бе 50,5% в целия ЕС, най-високата стойност за 25 години, в Германия дори 61,5%. Вместо това ЕС се справя с напълно различна ситуация: голяма коалиция вече не е възможна, управлението става все по-сложно - но вероятно и по-склонно към промяна, уверени са в редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Седемте най-важни поуки от европейските избори

Die Welt: Седемте най-важни поуки от европейските избори

27 Май 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изборите за новия състав на Европейския парламент може да се окажат повратна точка за Европа: ще бъдат формирани мнозинства и много нови играчи ще излязат на политическата сцена в Брюксел. Чудесна възможност - ако бъдат извлечени правилните поуки от вота, убедени са в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Европа избра. Малко повече от половината граждани на ЕС, имащи право на глас, участваха в гласуването. Това е най-високата избирателна активност за поне последните 20 г. Едва ли това е изненада – навсякъде в последните месеци се говореше за „съдбоносен избор“. Или казано с други думи, това означаваше страх от възраждане на национализма и популизма.
Но не ставаше дума само този избор. Европа се нуждае от нов компас. А тези европейски избори са чудесна възможност да върнем ЕС на правилния път през следващите години. Идеи, визии и работни документи отдавна са налице, но в миналото те редовно потъваха някъде в брюкселските дебри.
Да не оставяме място за съмнение: въпреки всички кризи, Европейският съюз не е на ръба. Той не рискува да тръгне към катастрофа. Машината е твърде добре смазана за това. Но съществува риск Съюзът да продължи към по-лоши резултати с нарастващите разходи, да се увеличи икономическата фрагментация между Запада и Изтока, Севера и Юга, а чувството за принадлежност на европейците да продължи да намалява. Европейските избори могат да бъдат повратна точка: има нови мнозинства и много нови играчи ще излязат на европейската политическа сцена. Този свеж полъх е чудесна възможност.

От европейските избори през 2019 г. можете да извлечем седем поуки:

1. Преминаването към дясното в Европа се провали. Трите десни популистки и националистически фракции получават заедно 173 от общо 751 места - това е с 18 места повече спрямо предходния парламент. Това означава, че десните партии няма да могат да влияят съществено на законодателния процес в ЕП.
„Призракът на национализма“ няма да може да се разпространи в новия Европейски парламент, с изключение на театралните приноси на някои членове. От друга страна, популистките партии успяха да консолидират и разширят своето лидерство в няколко държави-членки като Полша, Унгария, Чешката република и Италия. В резултат на това десните партии ще се опитат по-трудно от всякога да влияят и блокират решенията на ниво лидери на правителствата, т.е. Европейския съвет.

Политиката става все по-колоритна

2. В продължение на десетилетия консервативната Европейска народна партия (ЕНП) и социалдемократите доминираха в ЕП. Сега това няма да е възможно. В това отношение тези избори са повратна точка: след 40 години те бележат края на традиционната голяма коалиция в Брюксел. Новите играчи от първия ред са зелени и либерали.
Това ще засегне не само работата на ЕП, но и целия законодателен процес в Европа. Политическият център на Европа се разшири, политиката става все по-колоритна.

Очаква данъкът върху CO2 да влезе в сила скоро

3. Победителите в Европа са зелените и либералите, а не националистите и популистите. В Европа няма популистка вълна и трябва да бъде сложен край на приказките за нея. Либералите са третата най-голяма сила в парламента, а зелените станаха от шеста четвърта по ред група.Проевропейските партии останаха приблизително на едни и същи нива в Европа, въпреки тежките загуби на утвърдените партии като ЕНП и социалистите.
Вече е ясно, че това също ще има тематично въздействие. Европейската политика ще стане по-„зелена“, вероятно ще се появи данък върху емисиите на CO2. За германската автомобилна това означава да ускори значително иновационната си политика. В същото време либералите ще настояват за пазарно ориентирани нови търговски споразумения и дерегулация на пазарите на услуги.
Като цяло обаче политическата фрагментация ще направи още по-трудно взимането на решения в Брюксел. Трябва да изчакаме и да видим какво въздействие ще има това върху способността на ЕС да действа, например в търговските преговори с големи икономики като САЩ. Новият състав на ЕП означава също, че консерваторите, социалдемократите, зелените и либералите трябва да се сближат - колкото по-разделени са тези четири фракции, толкова повече крайните партии ще се възползват от ситуацията.

4. Партиите от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП ще изпратят в Брюксел много по-малко членове от преди. Така влиянието на Германия в двете най-силни фракции ще отслабне. Свободната демократическа партия (СвДП) събра по-голяма подкрепа спрямо предходното гласуване, но вероятно ще получи само пет от общо 108-те места. Сега президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъде този, който ще доминира либералите, а това ще затрудни СвДП да наложи политиките си.
5. Стратегията на ЕС - която беше решително повлияна от слабия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск и германското правителство - да прокара Брекзит, скоро ще се окаже фатална. Имаше достатъчно предупреждения, например от Париж или Виена. Шансовете за хаотичен Брекзит през есента никога не са били толкова високи, колкото след тези избори: в Обединеното кралство, враждебната към Брюксел Партия „Брекзит“ спечели 31,5% и лидерът на Найджъл Фарадж призова за участие в преговорите за развода между Брюксел и Лондон.
В същото време шансовете на бившия външен министър Борис Джонсън да стане нов ръководител на правителството във Великобритания значително се увеличиха след катастрофалния резултат на торите (7,5%). Джонсън и Фарадж като нови партньори в преговорите изглежда като най-лошият кошмар за ЕС.

Парламентът ще разшири властта

6. Може да се очаква, че новият буржоазен блок в ЕП (ЕНП, социалдемократите, либералите и зелените) ще увеличи значително влиянието си върху законодателния процес, като задължи Европейската комисия да предприеме конкретни мерки преди началото на новия законодателен период. Логиката е следната: всеки, който иска да бъде избран от парламента като нов ръководител на Европейската комисия, трябва първо да плати висока цена - той трябва да се ангажира да работи за един вид колоритна суперкоалиция от четири фракции. Това никога не се е случвало в историята на Общността. Правителствата на ЕС няма да харесат ситуацията - те се страхуват от загуба на влияние. И правилно. ЕП също ще го използва, за да разшири властта си.

7. Тъй като сега процесите на вземане на решения стават все по-сложни и има вероятност да се ожесточи войната между ЕП и управляваните от националистиките правителства страни на ЕС, европейското законодателство трябва да се съсредоточи върху няколко големи проекта. Изпълнението на проектите трябва да има целева дата - в противен случай съществува риск от безкраен цикъл, както в политиката на ЕС в областта на убежището, където всички важни законодателни предложения останаха на заден план, въпреки миграционната криза.

Какво трябва да постигне ЕС през следващите две години и половина?

Първо, разширяването на граничната охрана на ЕС до 10 000 души. Второ, ново предложение за разпределение на бежанците. Безсмисленият план на Комисията Юнкер относно разпределението на търсещите убежище чрез квоти трябва незабавно да бъде спрян. Трето, бюджетът на ЕС трябва да се обърне с главата надолу - радикални съкращения в секторите на селскостопанската и структурната помощ и повече внимание върху научните изследвания, иновациите, инфраструктурата и изкуствения интелект. Четвърто, по-видим успех чрез прости, но новаторски резултати, които всеки европеец да разбира веднага. Пример: Новата мега-програма на Вебер за борба с рака с участието на водещи европейски изследователи на онкологични заболявания посочва пътя напред. Пето: европейците трябва да съсредоточат външната си политика главно върху кризите за самите граждани и дори да не се опитват да изградят „армия от европейци" (по думите на министъра на отбраната на Франция). Такава не е необходима, поне докато НАТО съществува.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Председателят на „Партията на свободата на Австрия“ подкрепи вота на недоверие към правителството на Курц

ORF: Председателят на „Партията на свободата на Австрия“ подкрепи вота на недоверие към правителството на Курц

27 Май 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Виена. Председателят на „Партията на свободата на Австрия“ Норберт Хофер подкрепи вота на недоверие към правителството на канцлера Себастиан Курц, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
„Би било добре, ако в този момент имаме правителство от експерти, което не е политически ръководено“, цитира медията думите на новоизбрания лидер на партията, която доскоро бе коалиционен партньор на Австрийската народна партия (АНП) на Курц. Правителството се разпадна след аферата „Ибиса“ с вече бившия лидер на „Партията на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Брюксел започва играта на покер

FAZ: В Брюксел започва играта на покер

27 Май 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След неделното гласуване за новия състав на Европейския парламент и успеха на десните партии, в Брюксел започват преговорите за избирането на новите лидери на Общността и програмата за реформи на Блока, подчертават в редакцията на водещия германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, описвайки процеса като „игра на покер“.
Изданието припомня думите на шпитценкандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който по-рано заяви, че ще бъде силен председател на ЕК, тъй като партията му остава най-силната в ЕП, въпреки понесените загуби в неделя. Вебер обаче се нуждае от съюзници, а те вече поставиха някои условия. „Зелени“ например, които събраха значително по-голяма подкрепа спрямо гласуването от 2014 г., настояват за ангажименти за борбата с изменението на климата и по-социална Европа, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Социалистите печелят европейските избори, но десните поемат контрола над Мадрид

El Pais (Испания): Социалистите печелят европейските избори, но десните поемат контрола над Мадрид

27 Май 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) консолидира властта си в изборите за Европейския съюз и регионална власт, но загуби едно от бижутата в короната: кметството в Мадрид, което до този момент бе контролирано от бившия съдия Мануела Кармена, отбелязва електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Консервативната Народна партия (НП) и дясноцентристкото движение „Граждани“, с подкрепата на крайнодясната партия „Вокс“, изглежда успяха да обединят силите си за управление в Мадрид. Разделението на левицата, съчетано с лошото им представяне срещу строгите икономии на „Подемос“, са ключовите фактори за този провал.
Резултатите от неделните избори утвърдиха хегемонията на ИСРП. Но те също така подобриха положението на НП. Фактът, че партията най-вероятно ще може да управлява както в испанската столица, така и в региона й, ще й позволи да претендира за ролята си на лидер на опозицията в Конгреса, за която се бореше председателят на „Граждани“ Алберт Ривера.
Въпреки кампаниите, вероятно Изабел Диаз Аюсо - лично избран за кандидат от лидера на НП Пабло Касадо - ще се стане новият регионален премиер на Мадрид. Общите резултати на НП са слаби, но партията ще контролира Мадрид и изглежда ще успее да вземе ключови области като Кастилия, Леон и Мурсия, от където може да се опита да възстанови партията.
Най-големият обрат обаче е за „Подемос“, който претърпя много по-голяма загуба от очакваното. Основателят на групата Пабло Иглесиас сега ще бъде оставен на критики за лошия резултат на водената от него партия. Ситуацията също ще отслаби позицията му за преговори с действащия министър-председател Педро Санчес, който се нуждае от подкрепата на партията за политиката на строги икономии, за да сформира правителство. Иглесиас се бореше за коалиционно правителство и за това партията му да поеме контрол над няколко министерства. 42-те места, които „Подемонс“ държи в долната камара на парламента, все още са от съществено значение за Санчес, ако той трябва да бъде избран отново за премиер, а Иглесиас може да договори глобален пакт - местата на групата са ключови за формирането на правителство в редица региони, включително Арагон, Балеарските острови и Астурия, както и за тази в десетки местни съвети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Курц триумфира на изборите за ЕП, но може да загуби канцлерския пост

Der Standard (Австрия): Курц триумфира на изборите за ЕП, но може да загуби канцлерския пост

27 Май 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Виена. В неделния вот за новия състав на Европейски парламент Себастиан Курц триумфира заедно с водената от него Австрийска народна партия (АНП), но в понеделник той може да падне от високо и да загуби канцлерския си пост, пише виенският ежедневник Der Standard в статия, в която напомня за кризата във Виена след разпадането на управляващата коалиция.
Заради загубата на парламентарно мнозинство, Социалдемократическата партия на Австрия (СПА) ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Курц. Лидерът на доскорошния коалиционен партньор на Курц – Норберт Хофер от „Партия на свободата на Австрия“, остави отворен въпроса за това дали ще подкрепи канцлера в гласуването в парламента. Предполага се, че силното представяне на АНП ще допринесе за укрепването му във властта във Виена.
Междувременно президентът на Австрия Александер Ван дер Белен подчерта, че „не може да се говори за криза в държавата“. Ако мнозинството от членовете на парламента оттеглят подкрепата си за Курц, държавният глава на страната ще трябва да назначи преходен канцлер, който ще ръководи страната до изборите на Националния съвет през есента. Успешното гласуване на вота ще бъде прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 пъти за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не е бил успешен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: След европейските избори: Предстои битка в ЕП

Die Sueddeutsche Zeitung: След европейските избори: Предстои битка в ЕП

27 Май 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, извежда основните заключения след неделното гласуване на европейските избори. Първото от тях е, че традиционните партии губят значителна подкрепа от електората си. Второ: десните сили все пак не събраха подкрепата, която социологическите проучвания предвиждаха. И трето – в Европейският парламент става много трудно намирането на мнозинство.

1)Християндемократите и социалдемократите губят значителна подкрепа

Резултатът в Германия представлява европейска тенденция в това отношение: Християндемократите и социалдемократите загубиха по няколко десетки мандата и така за първи път загубиха общото си абсолютно мнозинство. Причините за това варират в различните страни, разбира се, но като цяло, популярните партии загубиха връзка с много от по-младите избиратели. В Западна Европа борбата срещу изменението на климата е тема, в която тази тенденция е най-очевидна. В Източна и Южна Европа картината за социалдемократите и християндемократите е още по-мрачна, подчертават от редакцията.
Във ФРГ изглежда големият победител са „Зелени“. Спрямо последното гласуване през 2014 г. партията събира 7,2% по-голяма подкрепа.
В парламентарните групи на новия Европейски парламент може да се стигне до смени на властта. В продължение на месеци европейските социалдемократи хвалят „другарите“ си в Португалия и Испания, които са на власт. Тенденцията продължава: тъй като партията на премиера Педро Санчес явно спечели изборите, Испания ще стане най-голямата делегация в групата на социалдемократите. Броят на германските депутати в групата на ЕНП пада, за разлика от австрийските, чиито брой се увеличава.

2) Избирателната активност е от полза за най-големия кандидат

В идните часове и дни започва търговията около най-важните служби - в допълнение към главните постове за Европейския съвет и Европейския парламент, предстои избирането на нов председател на Европейската комисия.
Водещите кандидати са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. В тяхна помощ идва високата избирателна активност на неделните избори.
Всички политици в Брюксел приветстваха решението на европейците да излязат и да упражнят правото си на глас. И всички апелираха към държавните и правителствените ръководители, които ще се срещнат в Брюксел във вторник вечерта: не пренебрегвайте вота на избирателите. Причините за високата избирателна активност обаче могат да бъдат много различни. В Обединеното кралство например тя може би е провокирана от гнева за Брекзит, за други страни – от укриването на данъци от големи компании като „Амазон“ например. Трети се тревожат за последиците от глобалното затопляне или от желанието за по-добра защита на външните граници.

3) Зелена вълна и в същото време - зелена пустиня

В Германия „Зелени“ отбелязват рекорден резултат. В национален мащаб те са втората най-силна сила, в някои области - например в Шлезвиг-Холщайн или Хамбург - дори изпревариха ХДС. За германските „зелени“ в Европейския парламент това означава голям успех и увеличаване на броя на мандатите им. „Зелените“ спечелиха много гласове и в държави като Франция или Ирландия. Според прогнозите, парламентарната им група в новия парламент ще нарасне от 52 на 67 места.

4)Евроскептиците се увеличават - но не са толкова силни, колкото се очакваше

Тези избори често бяха определяни като „съдбоносен избор“ между защитниците на ЕС и онези, които искат да го унищожат отвътре. Сега е ясно: в следващия Европейски парламент, който се създава на 2 юли, ще бъдат представени повече от 100 депутати, които искат по-малко интеграция и понякога представляват крайно десни позиции.
Според избирателните проучвания дясната националистическа „Лига“ събира малко под 30% от гласовете в Италия. Резултатът на „Алтернатива за Германия“ също е далеч по-слаб от очакваното. Разбира се, силното представяне на националните популистки партии в Полша и Унгария показва колко успешна е постоянната критика срещу ЕС. Но и тук увеличението е ограничено в сравнение с 2014 година.

5)Парламентът става все по-фрагментиран

В настоящия си вид Европейската народна партия (ЕНП) продължава да бъде най-силната политическа група в Европейския парламент. Но дали този факт сам по себе си е достатъчен, за да утвърди претенцията на партията за поста председател на ЕК? Социалдемократите, либералите, „зелените“ и другите леви сили ще направят всичко в следващите дни, за да вгорчат живота на ЕНП. Ако успеят да организират „прогресивно мнозинство" срещу християндемократите, структурата на властта в Брюксел може да се промени драстично.
Едно е ясно - времето на съвместното мнозинство от ЕНП и социалдемократите свърши. Европейският парламент е отражение на разнородните и разпокъсани общества в страните от ЕС. Въпреки че това ще затрудни мнозинството, ЕП трябва да стане много по-политически фрагментиран. И това не е най-лошата новина в тази изборна нощ: в бъдеще в Страсбург и Брюксел ще има повече аргументи.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На европейските избори в Чехия победи партията на Бабиш – АНО

РИА Новости: На европейските избори в Чехия победи партията на Бабиш – АНО

27 Май 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Прага. Центристкото движение АНО, председателствано от чешкия премиер Андрей Бабиш, спечели изборите за Европейски парламент (ЕП), се казва в изявление на Чешката статистическа служба (ХСС), предава РИА Новости.
Според ведомството движението АНО печели 21.18% и получава шест места в ЕП, следвана от дясната Гражданска демократическа партия (ГДП), която спечели 14,5% и взима три места, Чешката пиратска партия получи 13,9% от гласовете и също трима депутати.
Според изявлението Чешката република има 21 места в ЕП, в резултат на изборите, те се разпределят между седем политически асоциации. Седем жени и 14 мъже ще представляват страната в ЕП. Общо 39 политически асоциации взеха участие в изборите.
Избирателната активност беше 28,7% и повече от 10% по-висока в сравнение с 2014 г., се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Австрийските социалдемократи внася вот на недоверие срещу Курц в понеделник

Reuters: Австрийските социалдемократи внася вот на недоверие срещу Курц в понеделник

27 Май 2019 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийската опозиционна Социалдемократическа партия ще внесе вот на недоверие срещу канцлера Себастиан Курц и неговото правителство в понеделник, предава Reuters.
Както заяви лидерът на партията Памела Ренди-Вагнер след срещата на ръководството, то е решило да продължи с плана за сваляне на Курц.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новите министри в преходното правителство на Курц положиха клетви

ТАСС: Новите министри в преходното правителство на Курц положиха клетви

22 Май 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. Новите министри в преходното правителство на канцлера на Австрия Себастиан Курц положиха клетви пред държавния глава на страната Александер Ван дер Белен. Церемонията се състоя в кабинета на президента по-рано през деня, предава TACC, като припомня, че предсрочните избори ще се проведат през месец септември тази година.
Новите министри замениха подалите оставка членове на кабинета във Виена от редиците на "Партията на свободата на Австрия" заради аферата "Ибиса", в центъра на която се оказа вече бившият вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Непартийният външен министър Карин Кнайсл, която се присъедини към правителството по предложение на партията, остана на поста си.
За вицеканцлер бе избран министърът на финансите на Австрия Хартвиг ​​Льогер. Наследник на Херберт Кикл на поста министър на вътрешните работи е бившият председател на Върховния съд на Австрия Екарт Ратц. Вместо Норберт Хофер за министър на транспорта, иновациите и технологиите бе назначен Валери Хакл, директор на службата за контролна въздушното движение в Austro Control. Йохан Луиф стана министър на отбраната, а министър на труда, социалните дела, здравеопазването и защита на потребителите Валтер Пьолтнер. Той замени Беате Хартингер-Клейн.
Президентът обяви и оставката на Хуберт Фукс от поста държавен секретар в Министерството на финансите. Дневният ред на министъра на държавната администрация и спорта бе предаден на министъра на държавната служба по въпросите на жените, семейството и младежта Юлияне Богнер-Щраус.
Австрия се подготвя за предсрочни избори за Националния съвет през септември 2019 г. До насрочването им се стигна след скандала с публикуването в медиите на видеоклип с бившия лидер на "Партия на свободата на Австрия" Хайнц-Кристиан Щрахе. В сцени, заснети със скрита камера, той и неговият помощник Йохан Гуденус обсъждат с неизвестна рускоговоряща жена възможността за закупуване на права за публикации в популярния вестник Die Kronen Zeitung и информационна подкрепа за изборната кампания на партията преди парламентарните избори през 2017 г. в замяна на обещаващ достъп до обществени поръчки в Австрия.
Канцлерът и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц обяви, че не вижда възможности за по-нататъшно сътрудничество в коалиционното правителство поради подозрението на партньорите в злоупотреба с власт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Назоваха евентуални бъдещи министри в австрийския кабинет

ТАСС: Назоваха евентуални бъдещи министри в австрийския кабинет

21 Май 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийското издание Kronen Zeitung, около което се завъртя скандалът с бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, назова имената на експерти, които могат да се присъединят към преходното правителство за периода преди изборите за Националния съвет на Австрия (долната камара на парламента), цитирано от AFP.
Експертите ще заменят правителството на министрите от Австрийската партия на свободата (АПС), чиято оставка, по предложение на канцлера Себастиан Курц, бе обявена от президента Александър Ван дер Беллен. Канцлерът обеща преди края на деня да предостави на президента за одобрение експерти за свободните министерски постове. Всички те трябва да положат клетва пред президента в сряда.
По този начин постът на вътрешния министър на мястото на Херберт Кикъл може да бъде поет от бившия председател на Върховния съд на Австрия Екарт Ратц, вместо Норберт Хофер, министър на транспорта може да застане Валери Хакъл, директор на Контрола на въздушното движение. Министър на отбраната може да стане кадровия офицер Йохан Луиф на мястото на Марио Кунасек.Министърът на труда, социалните въпроси, здравеопазването и защитата на потребителите на мястото на Беате Хартингер-Клайн може да стане Валтер Пьолтнер, бивш началник на отдел в същото министерство. Официалното потвърждение на тази информация все още не е направено.
По-рано във вторник австрийският президент, след консултации с канцлера Себастиан Курц, на фона на правителствена криза след оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе, заяви, че министрите на коалиционното правителство от АПС са подали оставка, с изключение на министъра на външните работи Карин Кнайсел и на техните места ще бъдат назначени експерти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Себастиан Курц ще предложи нови министри „най-късно до края на деня“

ORF: Себастиан Курц ще предложи нови министри „най-късно до края на деня“

21 Май 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Виена. Канцлерът на Австрия и председател на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц ще предложи нови министри в кабинета си „най-късно до края на деня“, предава ORF, най-голямата обществена медия в страната.
Съответното обяви самият Курц на съвместната пресконференция с президента Александер Ван дер Белен.
Очаква се новото правителство във Виена да бъде обявено още в сряда. Промените в него станаха наложителни след оставките на министрите от „Партията на свободата на Австрия“. Нови ръководители ще имат Министерството на вътрешните работи, отбраната, инфраструктурата и Министерството на социалните въпроси. Австрия ще има и нов вицеканцлер.
Курц обяви, че ще предложи „квалифицирани лица от администрацията и експерти с висока почтеност и независимост". Става въпрос само за висши служители, които също имат професионална квалификация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вот на недоверие срещу Себастиян Курц на 27 май

AFP: Вот на недоверие срещу Себастиян Курц на 27 май

21 Май 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийският парламент ще гласува вот на недоверие срещу канцлера Себастиян Курц в понеделник, 27 май, след корупционния скандал, който завърши разпадането на коалицията с дясната Партия на свободата, предава AFP, като се позовава на председателя на долната камара на местния парламент.
„Парламентът ще проведе извънредна сесия на 27 май, понеделник“, заяви пред журналистите Волфганг Соботка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Guardian“: Управляващата коалиция в Австрия се разпадна

„Guardian“: Управляващата коалиция в Австрия се разпадна

21 Май 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Виена. Крайнодесният вътрешен министър на Австрия Херберт Кикл беше уволнен в светлината на корупционния скандал „Ибиза“, който погълна австрийската Партия на свободата и доведе до пълен колапс на управляващата коалиция в страната, пише британското издание „Guardian“.
В отговор на отстраняването на Кикл, останалите министри от Партията на свободата, напуснаха своите постове, сред които са министрите на отбраната и транспорта.
Отстраняването на Кикл последва оттеглянето от заеманите постове на лидера на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, който напусна поста на вицеканцлер след публикуването на видозапис, който показа как предлага изгодни обществени поръчки, в замяна на подкрепа за политическата кампания на партията му.
На пресконференция в понеделник австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че е предложил Кикл да бъде отстранен от поста на вътрешен министър, за да бъде осигурено „пълно и прозрачно разследване“ на скандала.
Курц заяви, че Кикл не е успял да покаже „необходимата чувствителност при справянето с обвиненията“, които се появиха, след като германски медии публикуваха видеозапис на среща между Щрахе и жена, за която се смята, че е племенница на руски олигарх.
Австрийските опозиционни партии настояха, че прозрачно разследване на скандала, ще бъде възможно, само ако Партията на свободата оваканти влиятелния пост на вътрешен министър.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Всички десни австрийски министри подадоха оставка

AFP: Всички десни австрийски министри подадоха оставка

20 Май 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Виена. Всички останали министри от дясната австрийска „Партия на свободата“ ще подадат оставка, след като техният колега Херберт Кикъл бе уволнен от поста министър на вътрешните работи, предава AFP.
Както заяви говорител на партията пред местната агенция APA, министрите ще изпълнят заплахата си да подадат оставки, ако Кикъл бъде уволнен.
Това се случва веднага, след като канцлерът Себастиян Курц обяви изгонването на въпросния министър, за да бъде гарантирано „пълно, прозрачно разследване“ на случая около корупционния скандал с лидера на „Партията на свободата“ Хайнц-Кристиян Щрахе.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Курц уволни вътрешния министър на Австрия

AFP: Курц уволни вътрешния министър на Австрия

20 Май 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Виена. На пресконференция в понеделник австрийският канцлер Себастиян Курц заяви, че във връзка с корупционния скандал около дясната „Партия на свободата“ е уволнил министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, който е от нейната квота, предава AFP.
Уволнението идва след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе заради скандала, който предизвика разпадането на коалиционното правителство и насрочването на предсрочни избори.
Курц заяви, че Кикъл е трябвало да подаде оставка, за да бъде гарантирано „пълно, прозрчно разследване“ на случая, но той е отказал да го направи.
Затова Курц заяви, че трябва да „предложи на президента да уволни вътрешния министър”.
Останалите министри от „Партията на свободата“ заплашиха да подадат оставка, ако Кикъл бъде уволнен.
„Предполагам, че това ще се случи“, заяви Курц и добави, че ако действително стане така, „до изборите... овакантените постове ще бъдат заети от експерти или висши държавни служители“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл не коментира скандала в австрийския парламент

ТАСС: Кремъл не коментира скандала в австрийския парламент

20 Май 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков остави без коментар видеото, което доведе до скандал в австрийския парламент, предава TACC.
„Не мога да дам оценка на този видеоклип, защото той не засяга Руската федерация, президента или правителството. Не знаем със сигурност коя е тази жена, дали е рускиня, гражданка на страната“, подчерта Песков. Съгласно думите му, скандалът във Виена „няма и не може да има нищо общо с нас".
На 18 май австрийският канцлер и лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц представиха предложение на президента Александър Ван дер Беллен да проведе предсрочни избори, след като лидерът на „Партията на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка като вицеканцлер заради скандалното видео, публикувано от Der Spiegel и Suddeutsche Zeitung. В сцени, заснети със скрита камера, Щрахе и неговият помощник Йохан Гуденус обсъждат с рускоговоряща жена възможността за закупуване на публикацията на Kronen Zeitung и информационната подкрепа на предизборната кампания преди парламентарните избори през 2017 г. в замяна на обещанието за достъп до обществени поръчки в Австрия. След избухването на скандала двамата политици подадоха оставки. Ван дер Беллен обяви в неделя, че предлага да се организират предсрочни парламентарни избори през септември. Канцлерът обяви намерението си да продължи работата на коалиционното правителство до новите избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Министрите от „Партия на свободата на Австрия“ са готови да напуснат правителството

ORF: Министрите от „Партия на свободата на Австрия“ са готови да напуснат правителството

20 Май 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Виена. „Партия на свободата на Австрия“ е готова да се оттегли от правителството, ако Херберт Кикл бъде освободен от поста министър на вътрешните работи. Това обяви председателят на партията Норберт Хофер и самият Кикл в дългоочаквано изявление за пресата, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
По-рано от партията на канцлера Себастиан Курц – Австрийска народна партия (АНП), увериха, че ще изискат от президента на страната Александер Ван дер Белен да освободи Кикл от длъжност. На пресконференцията във Виена Хофер и Кикл повториха позицията на партията си, като същевременно оставиха отворена вратата за възможно бъдещо сътрудничество с АНП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Ключов ден за Австрия – предстои взимането на решения за освобождаването на министрите от партията на Хайнц-Кристиан Щрахе

Der Standard (Австрия): Ключов ден за Австрия – предстои взимането на решения за освобождаването на министрите от партията на Хайнц-Кристиан Щрахе

20 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Виена. След разпадането на управляващата коалиция на Австрийската народна партия (АНП) и „Партията на свободата на Австрия“ предстои ключово заседание във Виена, на което ще бъде взето решение за това как ще се процедира до провеждането на новите избори за парламент, насрочени за септември тази година, подчертава националният ежедневник Der Standard.
От партията на Хайн-Кристиан Щрахе подкрепят оставането на Херберг Кикл на поста министър на вътрешните работи и обещава оставки на всички свои представители в кабинета, ако той бъде освободен от поста.
Освен двете партии от вече бившата управляваща коалиция, в опит за преодоляването на последиците от скандала около лидера на „Партията на свободата на Австрия“ се намеси и държавният глава на страната Александър Ван дер Белен. Очаква се в рамките на деня той да започне провеждането на консултации с лидерите на двете партии.
Още в неделя вечерта стана ясно, че дните на Херберт Кикл като министър на вътрешните работи трябва да бъдат преброени. „Предполагам, че канцлерът (Себастиан Курц) ще предложи на президента да освободи министъра на вътрешните работи от отговорността на правителството", заяви Гернот Блюмел от партията на Щрахе.
Скандалът с участието на вече бившия вицеканцлер на Австрия и председател на „Партия на свободата на Австрия" Хайнц-Кристиан Щрахе избухна в петък, когато медии съобщиха, че той е имал готовност да даде обществени поръчки на руски олигарх в замяна на помощ за предизборната му кампания. Съответното стана ясно от тайно създадени видеозаписи, изтекли в медиите. Според Die Süddeutsche Zeitung срещата е инициирана с цел Щрахе да бъде поставен в капан. Самият той в началото отказа да коментира информацията, но след това подаде оставка, с което коалицията във Виена се разпадна.

Превод и редакция: Тереза ГероваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Норберт Хофер беше избран за нов лидер на Австрийската партия на свободата

ТАСС: Норберт Хофер беше избран за нов лидер на Австрийската партия на свободата

19 Май 2019 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Виена. Министърът на транспорта на Австрия Норберт Хофер беше избран единодушно за нов председател на Австрийската партия на свободата, предаде ТАСС.
Решението за избор на нов председател на партията идва, след оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе от поста на вицеканцлер и ръководител на политическата сила.
„Заседание на президиума на Австрийската партия на свободата единодушно назначи министъра на транспорта, бивш трети председател на Националния съвет и кандидат за поста на федерален президент Норберт Хофер за нов председател на партията“, се казва в изявление на политическата сила.
На 18 май вицеканцлерът и дългогодишен председател на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка от всички заемани политически постове, след излъчването на скандален видеозапис с негово участие в германски медии, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Помощник на Щрахе е контактувал с „инвеститорите“ и след срещата в Ибиса

ТАСС: Помощник на Щрахе е контактувал с „инвеститорите“ и след срещата в Ибиса

19 Май 2019 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият ръководител на парламентарната фракция на Австрийската партия на свободата Йохан Гуденус, който присъства на скандалния видеозапис в Ибиса, е продължил да поддържа контакти с обкръжението на предполагаемата „руска гражданка“, предаде ТАСС. Това съобщиха списанието „Der Spiegel“ и вестник „Süddeutsche Zeitung“, които разполагат с аудиозаписи от тези срещи.
Изданията твърдят, че минимум една среща се е състояла преди събитията, излъчени на видеозаписа в Ибиса и още няколко срещи, след това. Те са се състояли, вероятно, във Виена. На тях отново са се обсъждали перспективите за тайни сделки. На аудиозаписите събеседник на Гуденус казва, че се нуждае от „жест на добра воля“, който да убеди инвеститорите в сериозността на намеренията.
Германските издания твърдят, че до 4 септември 2017 година, страните са контактували чрез електронна поща, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

РИА Новости: Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

19 Май 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Виена. След като е проучила скандалния видеозапис с Хайнц-Кристиан Щрахе, Върховната прокуратура на Австрия не е намерила основания да започне разследване по отношение на бившия вицеканцлер и неговия помощник Йохан Гуденус, предаде РИА Новости, позовавайки се на австрийски медии.
„Няма конкретни доказателства за наличие на престъпление от този видеозапис“, се казва в изявление на прокуратурата.
Прокуратурата е поискала да проучи пълната версия на видеозаписа, във връзка с евентуални икономически престъпления и корупция. Германските медии, обаче са отказали да предоставят нередактирания видеоматериал, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Скандалът в Австрия подчертава опасенията за връзките на националистите с Русия

The Wall Street Journal: Скандалът в Австрия подчертава опасенията за връзките на националистите с Русия

19 Май 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Виена. Скандалът в Австрия подчертава опасенията за връзките на националистите с Русия, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Канцлерът Себастиан Курц заяви, че ще разпусне правителството, след като лидерът на неговия младши коалиционен партньор, виден анти-имиграционен защитник с връзки с руския президент Владимир Путин, подаде оставка. Решението на Курц да се откаже от партньорството си с Австрийската партия на свободата (АПС) нанася тежък удар по крайно десните движения на континента преди изборите за Европейски парламент, пише изданието.
Развитието на събитията в Австрия зае челно място в медиите в Европа, която навлиза във финалните етапи на кампанията за изборите за ЕП на 26 май, особено в немскоговорящите страни. Скандалът засили опасенията за връзките между нарастващото националистическо движение в Европа и Русия.
След като Партията на свободата влезе в коалицията през декември 2017 г., нейната популярност бе увлечена от поредица скандали с участието на видни членове, които направиха расистки изявления и използват нацистки символи.
„Имаше много ситуации, които трудно се преглъщаха. Но след вчерашното видео, трябва да кажа честно –достатъчно! ”, каза Курц в телевизионно изявление. АПС „вреди на положението на страната ни“.
Стотици протестиращи се бяха събрали пред канцеларията на премиера, призовавайки Себастиан Курц да разпусне коалицията. Очаква се новите избори да се проведат през есента.
През 14-те си години като лидер на Партията на свободата, Щрахе е изградил тесни връзки с множество водещи националистически политици в Европа. Партиите на руския президент Владимир Путин и на Хайц-Кристиан Щрахе подписаха споразумение за сътрудничество и членовете на партията пътуваха до Москва, за да се срещат с руските си колеги през годините.
В събота Щрахе трябваше да присъства на създаването на общоевропейски националистически съюз, известен като Европа на нациите в Милано. Вместо това той проведе емоционална пресконференция във Виена, обявявайки оставката си и признавайки това, което той нарича катастрофално и неудобно поведение.
Европейските избори ще бъдат внимателно наблюдаван показател за подкрепа на обществеността за недоволните партии от ляво и от дясно, които натрупаха сила през последните години и предизвикват установените политически партии в Европа.
„Имаме работа с популистки тенденции, които в много отношения презират нашите ценности, искат да унищожат Европа на нашите ценности. Трябва решително да се противопоставим на това ”, заяви германският канцлер Ангела Меркел във връзка със скандала.
Самият Щрахе каза, че видеото е дело на тайни служби за политическо му убийство и опит да се свали правителството, но не предлага доказателства за неговите претенции.
Партията на свободата е учредена след Втората световна война от есесеовци. От 1983 г. насам тя е влизала в правителството четири пъти, което е водело до срив на всяка от тези коалиции поради вътрешни скандали.
През дългата си политическа кариера Щрахе често е бил в центъра на противоречия. Веднъж той отхвърли кадри, показващи, че упражнява във военни игри с крайно десни групи в австрийска гора и тогава каза, че играят пейнтбол. Когато се появиха кадри, които му показаха, че прави нацистки поздрав, той заяви, че поръчва бира.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Тайнствена „рускиня“ събори правителството в Австрия

„Московский Комсомолец“: Тайнствена „рускиня“ събори правителството в Австрия

19 Май 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Тайнствена „рускиня“ събори правителството в Австрия, пише руският вестник „Московский Комсомлец“.
Жертва на най-големия политически скандал в историята на Австрия стана вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе. Немски медии публикуваха видео, в което той обещава и строителни договори влияние на "рускиня"в отговор на незаконното финансиране на неговата партия. Компроматът предизвика оставката на Щрахе, разпадането на управляващата коалиция и обявяването на предсрочни парламентарни избори. Междувременно Австрия е един от малкото привърженици на сближаването с Русия в Европейския съюз. Дали „руският“ скандал ще подкопае отношенията между Виена и Москва?
Щрахе става вицеканцлер след изборите през 2017 година, след като неговата крайно дясна Австрийска партия на свободата(АПС) влиза в управляващата коалиция с Народната партия на Себастиан Курц. Партията на свободата, основана от бившите нацисти, участва в редица скандали заради антисемитски изявления, но никой няма да може да надмине Щрахе най-вероятно за дълго време.
„Достатъчно!“ - каза канцлерът Себастиан Курц, обявявайки предсрочните парламентарни избори. Той подчерта, че въпреки, че в скандално видео вицеканцлерът го е обидил лично, основната причина за неговата оставка е друга. "Става дума за злоупотреба с власт, за пари на данъкоплатците, за нападки срещу медиите у нас", каза Курц. Според него предсрочните избори ще се проведат възможно най-скоро, т.е. в началото на есента.
Видеото, публикувано в петък, 17 май, от немските издания на Suddeutsche Zeitung и Spiegel, е заснето през юли 2017 г., няколко месеца преди парламентарните избори. В него Щрахе и неговият заместник Йохан Гуденус пият на Ибиса в компанията на жена, която се представи като племенница на руския олигарх Альона Макарова. „Рускинята“ предлага да инвестира в предизборната кампания на Партията на свободата, както и да купи половината от влиятелния австрийски таблоид Кронен Цайтунг. В замяна Щрахе обещава на компанията й големи строителни договори в Австрия и влиянието им върху почти всички сфери на живота в страната. Бъдещият вицеканцлер, пиян, атакува журналисти, наричайки ги проститутки и предлагайки медиите да бъдат контролирани от властите. Незаконността на предложенията на "руския инвеститор" не го безпокои - той веднага измисля и казва на Макарова как да заобиколи австрийското право.
Щрахе обясняваше поведението си, с това, че е бил пиян и се извини за „момчешкото си поведение“. Според него той вярвал, че е говорил с латвийска гражданка, а не с рускиян, и никога повече не е виждал тази жена. Въпреки това, от уважение към австрийците, той доброволно подаде оставка. Няма съмнение, че публичният позор на партийния лидер ще повлияе на резултатите му в предстоящите избори.
Може да възникнат въпроси към линията на сегашното австрийско ръководство по отношение на Русия. Австрия беше единствената голяма европейска държава, която не изгони руски дипломати във връзка с инцидента в Солсбъри. Именно в Австрия Владимир Путин направи първото си официално пътуване като нов президент за четвъртия мандат. По време на неотдавнашното посещение на австрийския президент Александър ван дер Белен в Сочи бе обявено, че Виена ще продължи да подкрепя изграждането на "Северен поток 2".
"Този скандал няма да повлияе на отношенията между Русия и Австрия, защото от него се облагодетелства управляващата партия, водена от Курц", заяви в коментар Владислав Белов, ръководител на Центъра за германски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките. „Той ще получи допълнителни гласове в изборите за Европейски парламент и най-вероятно ще може да сформира коалиция след предсрочните парламентарни избори през септември. И Курц, и президентът Ван дер Белен са проруски политици. Не Щрахе определя отношенията с Москва, без значение колко усилено се опитват да наложат имиджа на Русия, която подкрепя крайно десните маргинални партии. Така че оставката на Щрахе няма да засегне нито „Северния поток 2“, нито енергийното сътрудничество, нито други области.
Твърди се, че в скандала е участвало някаква рускиня, въпреки че Щрахе каза, че е имала латвийски паспорт. Тази карта, разбира се, ще бъде изиграна, тя не е в полза на Русия, но най-вероятно официалните отношения на двете страни няма да бъдат засегнати."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.