НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Иранската заплаха е намаляла според министъра на отбраната на САЩ

The Guardian: Иранската заплаха е намаляла според министъра на отбраната на САЩ

22 Май 2019 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ заяви, че предполагаемата заплаха от страна на Иран е намаляла в резултат на американската демонстрация на сила в Близкия изток, пише британският вестник The Guardian.
"Оставихме в готовност потенциала за атаки срещу американци", заяви Патрик Шанахан пред репортери, преди да информира Конгреса за ситуацията в Персийския залив и за военните части, които САЩ заявиха, че са отговор на опасност от предстоящо нападение.
Пристигането на самолетоносач и придружаващите го кораби наскоро бе ускорено, а бомбардировачи B-52 бяха изпратени в Катар. Напрежението се засили с тайнствени саботажни атаки срещу петролни танкери в Персийския залив, както и ударни удари по саудитски нефтени инсталации, заявени от подкрепените от Иран бунтовници в Йемен.
Напрежението в района се обостри още по-силно в неделя от заплахата от Доналд Тръмп, че всеки конфликт със САЩ ще означава "официалният край на Иран".
Думите на Шанахан изглежда са знак, че напрежението спада.
Запитан какво има предвид, като казва, че заплахата е „възпряна“, министърът на отбраната каза: „Не е имало нападения срещу американци. Смятам, че това е възпиране“.
"Това не означава, че заплахите, които преди сме идентифицирали, са изчезнали", добави Шанахан. „Мисля, че нашата благоразумна реакция даде на иранците време за преосмисляне. Мисля, че нашият отговор беше мярка за нашата воля и нашата решимост, че ще защитим нашите хора и нашите интереси в региона. "
Администрацията на Тръмп не оповестява публично разузнаването, което твърди, че е неизбежна иранска заплаха за САЩ в Близкия изток.
В ход е разследване на саботажните атаки срещу четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства миналата седмица. Обединеното кралство и Норвегия помагат на САЩ при разследването, което се очакваше да е готово в понеделник, но бе отложено по причини, които не са изяснени.
Един европейски дипломат каза: "Ние сме много внимателни, за да не приписваме на някого скорошни атаки, ако не сме сигурни."
Длъжностни лица, информиращи медиите, твърдят също, че фотографските снимки показват, че ракети са били натоварени на лодки на иранското крайбрежие и е говорено за потенциални атаки срещу американски съоръжения и персонал в Ирак. Държавният департамент изтегли служители от посолството си в Багдад и консулството в Ербил.
Не е ясно каква е била целта на Иран в товаренето на ракети на лодките. Експертите твърдят, че ще бъде много трудно да се стреля с ракета от малка лодка и ако разузнавателните доклади са верни, по-вероятно е те да бъдат транспортирани до хутите в Йемен или да бъдат преместени за съхранение.
По-късните доклади показват, че разполагането на ирански военни части и обсъждането на цели биха могли да бъдат извънредни мерки за възможен отговор в случай на американско нападение срещу Иран, разглеждано като все по-вероятно през последните месеци с очевидното влияние на Джон Болтън, съветник по националната сигурност във външната политика.
Очакваше се държавният секретар Майк Помпео и председателят на съвместните ръководители на щаба генерал Джоузеф Дънфорд да информират Парламента и Сената за Иран във вторник следобед. Болтън не беше в списъка на ораторите.
"Моето схващане е, че иранците са очаквали атака и те са готови да отвърнат на удара и това предизвика тревога в Белия дом и особено у президента", каза Трита Парси, основател на Националния иранско-американски съвет, която сега преподава в Джорджтаунския университет.
„Линията, представена на Тръмп от Болтън и Биби Нетаняху и Мохамед бин Салман, е, че той може да удари Иран, да покаже господството на САЩ и да не рискува нищо. Иран показа, че се готви да отвърне на удара. Тръмп е достатъчно умен, за да знае, че войната ще бъде опустошителна, а не само за политическите интереси“, заяви Парси.
Бенам Бен Талеблу, старши сътрудник на Фондацията за отбрана на демокрациите, твърди, че сегашното спадане на напрежението показа, че реакцията на САЩ е била успешна.
"Целта на американското военно репозициониране в региона беше да намали перспективите за ескалация", каза Талеблу. - И докато може да е проработило сега, Вашингтон ще трябва да се увери, че посланието му ще бъде тълкувано по подобен начин в бъдеще. Иранците имат навика постоянно да тестват за слабости и недостатъци. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Президентът на Иран отхвърли възможността за преговори със САЩ

The Jerusalem Post: Президентът на Иран отхвърли възможността за преговори със САЩ

21 Май 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Рухани отхвърли възможността за преговори със САЩ, след като по-рано американският президент Доналд Тръмп увери, че Техеран винаги може да поиска диалог с Вашингтон, пише израелският вестник The Jerusalem Post.
Двете страни изостриха реторика една срещу друга през последните седмици, след като САЩ направиха поредна стъпка към затягане на санкциите срещу близкоизточната република с цел да я принуди към отстъпки по ядреното споразумение от 2015 г.
Тръмп изтегли САЩ от сделката миналата година, след което върна американските санкции срещу Иран и продължи срока им на действие по-рано този месец, като призова всички страни да преустановят вноса на ирански петро. Иран многократно отхвърля всякакви по-нататъшни преговори, докато САЩ останат извън споразумението за ядрената програма на Техеран.
„Настоящата ситуация не е подходяща за преговори, изборът ни е само съпротива", привежда изданието думите на Рухани.
Тръмп предупреди, че Иран ще бъде посрещнат с „голяма мощ", ако се опита да противодейства на интересите на САЩ в Близкия изток. Той поясни, че докладите във Вашингтон за опити да се започнат преговори са фалшиви, но „Иран ще ни се обади, ако и когато някога са готови".
Критиците обвиняват Тръмп в изпращане на смесени сигнали. Миналата седмица трима източници от администрацията във Вашингтон увериха, че Тръмп не иска война с Иран.
Иран използва острата реторика като доказателство, че Тръмп е подложен на натиск от съветници като този по националната сигурност Джон Болтън. „Веднага след като заплашиха Иран, те бяха принудени да заявят, че не искат война", подчерта Рухани, след което допълни: „Иранците никога няма да се поклонят на насилник".
Рухани спечели два последователни мандата, обещавайки да облекчи международната изолация на Иран. Но решението на Тръмп да се откаже от ядрената сделка от 2015 г. не допринесе за това иранците да почувстват икономически ползи от политиките на президента им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Майк Помпео е „напълно възможно“ Иран да стои зад инцидентите в Персийския залив

AFP: Според Майк Помпео е „напълно възможно“ Иран да стои зад инцидентите в Персийския залив

21 Май 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео е „напълно възможно" Иран да е отговорен за саботажите на петролните интереси в Персийския залив, въпреки че не направи окончателно заключение, предава AFP.
„Като се имат предвид всички регионални конфликти, които видяхме през последното десетилетие и формата на тези атаки, изглежда е напълно възможно Иран да е зад тях", заяви Помпео, който по-късно през деня ще информира американските законодатели за нарастващото напрежение с Техеран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Ирак изпраща делегации във Вашингтон и Техеран в опит да отслаби напрежението между двете страни

Yeni Safak: Ирак изпраща делегации във Вашингтон и Техеран в опит да отслаби напрежението между двете страни

21 Май 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Багдад. Ирак ще изпрати делегации във Вашингтон и Техеран, за да подпомогне „спирането на напрежението" между САЩ и Иран на фона на опасенията от отприщване на нова военна конфронтация в Близкия изток. Съответното обяви министър-председателят на Ирак Адел Абдул Махди, съобщава турският вестник Yeni Safak.
„Ще изпратим делегации в Техеран и Вашингтон, за да сложим край на напрежението между тях“, цитира изданието думите на иракския премиер.
Съгласно думите на лидера на кабинета в Багдад, в Ирак няма групировки, които биха искали да се стигне до война. Припомня се, че преди два дни в района на американското посолство в иракската столица падна ракета.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Изстреляната по американското посолство в Багдад ракета е същия модел като на Иран

Washington Examiner: Изстреляната по американското посолство в Багдад ракета е същия модел като на Иран

20 Май 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Багдад. Ракетата, която избухна в неделя пред американското посолство в Багдад, е проектирана от Иран и се използва от терористични групи от Близкия изток, пише американското издание Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса.
Макар да не е ясно кой е отговорен за изстрелването или снабдяването с ракета "Катюша", оръжия от същия тип са били конфискувани от йеменските власти на ирански кораб през 2013 г. Иран е известен с това, че подкрепя терористични групи в региона както финансово, така и с оръжие и се знае, че иранските сили използват ракети Катюша.
Бриг. Генерал Яхя Расул каза, че иракските военни смятат, че ракетата е изстреляна от Източен Багдад, където се намират много подкрепяни от Иран шиитски милиции.
Експлозията дойде в момент, когато напрежението между САЩ и Иран продължава да нараства. Непосредствено след експлозията президентът Тръмп изпрати предупреждение до Иран. "Ако Иран иска да се бори, това ще бъде официалният край на Иран. Никога повече не заплашвайте САЩ!", каза той.
Не се съобщава за никакви жертви от нападението, първото във високо защитената Зелена зона на Багдад от септември. Много чуждестранни и иракски дипломати и длъжностни лица се намират в Зелената зона, макар че несъществените служители на американското посолство бяха евакуирани от Ирак миналата седмица.
С обсег до 40 км , Катюша е евтино и невисокотехнологично оръжие. Първоначално от руски дизайн, Катюша за първи път е разгърната от съветската Червена армия през Втората световна война. Употребата продължава след разпадането на Съветския съюз, като много държави я въвеждат в своите национални армии. Това е и предпочитаното оръжие от спонсорираните от Иран терористични организации, включително "Хамас" и "Хизбула".
Американските и британските сили в Ирак и Сирия бяха поставени под високо напрежение миналата седмица, след като разузнавателните съобщения предупредиха за потенциална иранска заплаха. Съединените щати са разположили авионосна ударна група, голям десантен кораб, контингент от бомбардировачи Б-52 и батарея за противоракетна отбрана „Пейтриът“ в района.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Геноцидните нападки на Тръмп няма да сложат край на Иран

Мохамад Джавад Зариф: Геноцидните нападки на Тръмп няма да сложат край на Иран

20 Май 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф увери, че „геноцидните нападки" на американския президент Доналд Тръмп няма да „сложат край на Иран", коментар, направен на фона на ескалиращото напрежение между двете страни, предава AFP.
„Иранците са устояли в продължение на хилядолетия, докато агресорите са изчезнали. Икономическият тероризъм и геноцидните нападки няма да сложат край на Иран", написа Зариф в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отправи остри предупреждения към Иран, съглано които военен конфликт между двете нации ще означава „официален край“ на близкоизточната република.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Ако Иран иска да се бори, това ще означава официалния му край

Доналд Тръмп: Ако Иран иска да се бори, това ще означава официалния му край

20 Май 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На фона на ескалиращото напрежение между Вашингтон и Техеран, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отправи остри предупреждения към Иран, съгласно които военен конфликт между двете нации ще означава „официален край“ на близкоизточната република, отбелязва европейската редакция на изданието Politico.
Запитан от репортери дали САЩ ще воюват с Иран, Тръмп отговори: „Надявам се, че няма“, след което допълни: „Ако Иран иска да се бори, това ще бъде официалният му край. Никога повече не заплашвайте САЩ!“.
Американски медии съобщиха по-рано, че Тръмп обмисля да изпрати около 120 000 войници в Близкия изток, след като американските разузнавателни служби представиха информация, че Иран вероятно планира нападения срещу американски граждани и съоръжения в региона. Тръмп отхвърли доклада в средствата за масова информация, добавяйки, че ще изпрати „много повече войски от това“, ако реши да стане по-агресивен спрямо Иран.
По-късно Тръмп потвърди, че няма намерение да позволи на Иран да разработи ядрени оръжия. „Не искам да се бия. Но имаш ситуации като Иран, не можеш да им позволиш да се сдобият с ядрено оръжие - просто не можеш да позволиш това да се случи", категоричен бе лидерът на Белия дом.
Това не е първият опит на Тръмп да сплаши Техеран, използвайки любимата му социална мрежа „Туитър“. През юли 2018 г. Тръмп отправи предупреждение към президента на близкоизточната република Хасан Рухани, като го предупреди: „Никога, никога повече не заплашвайте САЩ, или ще понесете последици, каквито малцина са виждали в историята“.
Тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео, министърът на отбраната Патрик Шанахън, директорът на ЦРУ Джина Хаспел и командващият щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд ще представят доклад за ситуацията около Иран пред американските законодатели, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.