НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Дамовски, МКД: От Брюксел ще дадат положителна оценка за напредъка на Северна Македония, но ще отложат датата за преговори за членство в ЕС

Александър Дамовски, МКД: От Брюксел ще дадат положителна оценка за напредъка на Северна Македония, но ще отложат датата за преговори за членство в ЕС

20 Май 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. От Брюксел ще дадат положителна оценка за напредъка на Северна Македония, но ще отложат датата за преговори за членство в ЕС. Това прогнозира за седмичното обзорно предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той обясни, че властта се надява до юни да се сдобият с дата за преговори за членство, докато опозицията твърди, че това няма да се случи. Според тях отлагането е сигурно. „Франция излезе най-голямата пречка за Северна Македония. Франция иска по-сериозни резултати от реформите, който страната прави за членство в ЕС. Франция смята, че работата по реформите не е достатъчна и не води до резултати. Тя ще е най-големият проблем за така желаната дата за преговори за членство“, коментира той. Александър Дамовски каза още, че еврокомисарят Йоханес Хан е пред края на мандата си най-вероятно иска да завърши успешно започнатото с Македония и името й. Сериозни са аргументите от една страна че Северна Македония е направила всичко за желаното членство. От друга - сериозни са забележките от ЕС и настояването за реформи в правосъдието, администрацията и особено в борбата срещу корупцията. Дамовски коментира и политическите последици: ако се даде дата за преговори през юни, мандатът на сегашните управляващи ще завърши успешно, ако обаче такава не бъде дадена, това ще е шанс за опозицията да претендира за предсрочни парламентарни избори.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан е уверен, че Македония ще получи дата за преговори с ЕС през юни

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан е уверен, че Македония ще получи дата за преговори с ЕС през юни

20 Май 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Виена. В момента Македония е политически най-стабилната страна в региона, заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан във Виена. Той посочи Скопие като позитивен пример за решаване на спорове със съседи и отбеляза, че очаква и най-скептичните членове на Европейския съюз да признаят заслугите на Македония и да дадат зелена светлина за започване на присъединителни преговори с тази страна, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На дата се надява и македонският премиер Зоран Заев, който уверява, че македонските институции са готови за преговорния процес.
Идната седмица Европейската комисия ще публикува доклада за напредъка на страната. За посланика на ЕС в Скопие Жбогар няма никакво съмнение, че Брюксел ще препоръча започване на преговори, но последната дума ще имат страните-членки. Според него, ЕС ще вземе решението на базата на напредъка в реформите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Получаването на дата за преговори с ЕС скара СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ

„Алсат М“ (Македония): Получаването на дата за преговори с ЕС скара СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ

19 Май 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Датата за започване на преговори с Европейския съюз отново скара СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, пише на своята страница скопският телевизионен канал “Алсат М“.
С наближаването на 30 юни, опозицията яростно атакува правителството, че страната няма да получи дата. Като причина партийното изявление цитира престъпленията на властта, което според ВМРО - ДПМНЕ е приоритет по отношение на реализацията на проекти.
Депутатите, които решават важни въпроси, поръчват наркотици по телефона, не им се търси отговорност. Дългът нараства, гражданите стават все по-бедни, няма отговорност от министъра на финансите. Македония пада надолу в списъка за корупцията, докато Заев и Ангушев уреждат търгове и отново никой не носи отговорност. Цялото това безотговорно и престъпно управление се наблюдава от международните власти и съвсем очаквано, както не се поема отговорност, няма да има и дата за преговори през юни ”, казват от ВМРО-ДПМНЕ.
СДСМ отговори на обвиненията на опозицията. Управляващата партия смята, че ВМРО - ДПМНЕ ще се радва да няма дата за преговори с ЕС и на връщането на страната в изолация.
„Подкрепата за интеграцията на страната в НАТО и Европейския съюз идва от всички страни. Вече 13 държави са ратифицирали Протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Само победените ВМРО ДПМНЕ остават самотни, и се надяват да няма дата за започване на преговорите, за да се противопоставят на напредъка на страната. Вместо да говори лицемерно за правосъдието, ВМРО ДПМНЕ трябва да подкрепи продължаването на работата на Специализираната прокуратура и да поиска разчистване на престъпниците от ВМРО-ДПМНЕ и режима на Никола Груевски, който все още защитават“, казват от СДСМ.
Еврокомисарят Йоханес Хан в интервю за Deutsche Welle посочи, че Северна Македония определено заслужава началото на преговорите с ЕС преди началото на лятото. Хан каза, наред с други неща, че страната е изпълнила реформите, изисквани от Европейския съвет, и посочи споразумението от Преспа и решението на десетилетния проблем с Гърция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Френският посланик в Скопие: Не очаквайте подарък от ЕС

Френският посланик в Скопие: Не очаквайте подарък от ЕС

19 Май 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония трябва да заслужи дата за започване на преговори с Европейския съюз, а не да чака подарък, каза френският посланик в страната Кристиан Тимоние, цитиран от македонския телевизионен канал “Сител“.
Той добави, че е свършена добра работа с приемането на законодателство досега, но законите, които са приети, трябва да бъдат изпълнени. Според Тимоние Европейският съюз е станал по-предпазлив след влизането на България и Румъния, тъй като двете страни са приели необходимите закони, но те не са били приложени, така че гражданите не са усетили ползите от Съюза. Ето защо сега правилата за влизане са по-строги.
„Това не е само политически маркетинг. Ще бъде добре за нас, посланиците от западните страни бихме били щастливи, защото всички ние искаме започването на преговорите, но страната трябва наистина да бъде готова и поканата не трябва да бъде просто подарък. Това трябва да е заслужен подарък и това е във вашите ръце“, каза посланик Кристиан Тимоние.
Според френския посланик е трудно да се предвиди как изборите за ЕС ще засегнат разширяването на Съюза в бъдеще. Независимо от резултатите, ясно е, че ще има промяна в разпределението на властта, но също така и в политиките.
„Важно е, какво ще предложи страната на масата. Знаете, има неща, които зависят от другите, и неща, които зависят от нас. Ние можем да завършим нещата, които зависят от нас“, каза Тимоние.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Северна Македония е единствената държава в региона, която няма проблеми със свой съсед

Йоханес Хан: Северна Македония е единствената държава в региона, която няма проблеми със свой съсед

17 Май 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Северна Македония положи много усилия и е единствената страна в региона, която няма проблеми с нито един свой съсед. Това подчерта европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, предава скопската телевизия "Канал 5".
По повод възможната дата за започване на преговори за македонското членство в Европейския съюз, Хан призна, че кандидатурата на всяка страна се разглежда отделно въз основа на постигнатото от нея. "Не мога да предвидя процеса на взимане на решения от страните-членки. Факт е, че Македония направи много, не само по отношение на това, което ние искахме, но и с решаването на спора за името", заяви Хан в интервю за Deutsche Welle, цитирано от "Канал 5".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.