НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат кой да е главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов: Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат кой да е главен прокурор

8 Октомври 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. За да е обективен изборът направихме промени в закона, съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството, за да няма пряко вмешателство на политически партии в този избор. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Когато БСП управляваше преди години двамата съветници на президента Георги Първанов, единият стана главен прокурор, другият стана шеф на Върховния касационен съд“, добави премиерът. Борисов коментира, че когато Сотир Цацаров е станал главен прокурор, желание на партията е бил Бойко Найденов. „Тъй като с Бойко Найденов като зам.-главен прокурор бяхме работили много по-дълго. Г-н Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият. Изборът беше добър, той направи успешен мандат. Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор“, обясни Борисов. „Представете си, че ние като правителство бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. Например Емил Радев като наш евродепутат, кандидат за главен прокурор, и вие ме питате сега вашият ли главен прокурор искате да стане главен прокурор, ако стане“, допълни министър-председателят. „Аз и сега работя с Иван Гешев като зам.-главен прокурор с една единствена тема. Особено борбата с контрабандата и виждате колко убийства изкараха. Ако се остави прокуратурата да бъде превръщана в арбитраж, защото сега политиците какво правим, всеки тича и хвърля по един сигнал в прокуратурата и почва да вика сезирана е прокуратурата, чакаме да реши, всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър, хубаво де ама, когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачове. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, който си преценят“, посочи още Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 14 ноември трябва да стане ясно кой ще бъде следващият главен прокурор

На 14 ноември трябва да стане ясно кой ще бъде следващият главен прокурор

5 Юни 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата, предаде БНР. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.
Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.
Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.
Към времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран.
Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС ще обсъди времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор

ВСС ще обсъди времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор

5 Юни 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор. Това става ясно от програмата на днешното заседание на колегията. Предложението да се изготви график за процедурата е внесено от главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020.
Според Закона за съдебната власт процедурата за избор на главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца т. е. най-рано в началото на юли, а най-късно - през септември.
Консултации по темата вече имаше при президента Румен Радев, който назначава главния прокурор с указ. Предложението кой да е следващият първи обвинител прави Висшият съдебен съвет. По Конституция право на номинация има и правосъдният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система

20 Май 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Някога, когато са ни приемали в ЕС преди 10 -11 години е било груба грешка да не се отработи съдебната система. Трябвало е първо да се отработи, така както е по европейски стандарт и критерии и след това да ни приемат, защото виждате сега колко трудно и всеки се бори да влияе в съдебната система“, посочи Борисов. Той добави, че всички европейски партньори и държави-членки признават, че България е изпълнила необходимите критерии за влизане в Шенген. „От 6-те точки на мониторинговия механизъм 3 сме изпълнили. Сега този месец ще внесем промените и се надявам юли месец да финишираме нов вид мониторингов доклад, такъв какъвто е за всички европейски държави“, поясни премиерът. „Полагаме усилия и те ще дадат ефект“, заяви той, като добави, че невлизането на България в Шенгенското пространство е заради егоистични желания на други държави членки. „Очаквам юни-юли да има резултат, всички изисквания и стрес-тестове към нас за сега са много добре“, допълни той.
Според него на всички европейците ни се иска да имаме обща отбрана. Той коментира и темета за енергийната сигурност на България, като посочи, че се стартира изграждането на газовия хъб „Балкан“, както и интерконтектора между България и Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът

Европейски избори: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът

19 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Като отиде магистратът сам на тази среща в президентството какво прави, за какво си говори. Има ясно разписани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в парламента и не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът“, заяви Борисов.
Той призова местните структури на партията да се организират добре за изборите. „Помолете се на хората да ни извинят за слабостите. Извлекли сме си поуки. Много добри неща правим, но това веднага се приема за даденост. Навремето не е имало нито паркове, нито фонтани, нито метро… сега, когато работят, пак са недоволни. Всеки ден трябва да се доказваме. Имаме още много енергия да си изкараме мандата, местните избори. Но помолете се на хората да се върнат в неделя и да гласуват – нека да направят този жест към нас“, коментира Борисов. „Още вечерта на изборите на 26 май ще започнат преговорите между основните политически европейски сили. На 28 май се събираме в Брюксел вече да се взимат решения. И когато партията е победила, имам силата да отида да предлагам моя кандидат. А ако загубим, не е същото. Така че тези избори са важни за нас, за Манфред Вебер, за Европа. Така че, мили мои, максимална концентрация. Помните при предишни избори лъжата – това се готвят да направят пак примерно четвъртък или петък, за да не можем да реагираме. Така че искам да сме максимално концентрирани тогава“, каза още Бойко Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

19 Май 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. Това каза президентът Румен Радев по време на брифинг в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отговори на въпроси, свързани с приключването на консултациите с представителите на съдебната власт относно избора на нов главен прокурор, оценката, очакванията и репликата на премиера, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт. „Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи”, заяви президентът Радев. Той посочи, че не обсъжда личности и не настоява за имена, а за спазване на закона. „Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни президентът Румен Радев. Той каза още, че това е причина всички институции, които са ангажирани с този избор, да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

17 Май 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд. Тя уточни, че е хубаво президентът да чуе мнението на различни хора в съдебната система, както и да обсъди необходимостта, принципите и процедурата за избора на главния държавен обвинител. Тя изрази опасения, че следващия избор за главен прокурор ще бъде мотивиран от интереса на тези, които са на власт, но допълни, че опитът през годините показва, че когато бъде избран на такъв пост някой послушен, при смяна на властта, той става послушен към новите силни на деня. Нели Куцкова обясни, че предвид факта, че 25 души ще гласуват, едва ли изборът ще бъде манипулиран. „Но, че е възможно да се упражни влияние върху отделни членове на ВСС, съм абсолютно сигурна. Много от нас, които са били членове на ВСС знаем, как различни хора лобират за отделните кандидатури, член по член от членовете на ВСС. Разчитам, че колегите, които са сега в състава на ВСС, ще подходят почтено и компетентно. Искам да отворя скоба – понякога човек искрено и почтено подкрепя дадена кандидатура, без да знае какво ще произлезе после от нея. Много хората като се сдобият с неограничена власт, престават да бъдат това, което са били към датата на избора“, обясни съдията.
Нели Куцкова определи като глупаво предложението в общ пакет да се поставят двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор. Тримата не са равни по отношение на наказателно преследване – по заплати и ранг – да, но не и по властнически правомощия, обобщи съдия Куцкова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

17 Май 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, която се състоя на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава изтъкна, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор. „Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, заяви Румен Радев.
Сред темите на срещата днес бяха ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев обсъдиха и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

17 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро. Това каза пред журналисти представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магдалинчев посочи, че консултациите за избор на нов главен прокурор при президента Румен Радев нe го смущават. „Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации“, обясни той.
Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон 4 последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре“, каза още той. Магдалинчев подчерта, че ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва.
„Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите“, каза Магдалинчев и посочи, че очакванията от прокуратурата са огромни.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

17 Май 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Плевен. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Това каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
На въпрос дали одобрява искането на главния прокурор да бъдат проверявани висши политици, Борисов отговори, че това вече се прави от доста време. „Така че той огласи това, което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят“, коментира министър-председателят.
Попитан кого визира, Борисов заяви, че не той вика магистратите един по един при себе си. Премиерът заяви, че не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. „Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

17 Май 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

16 Май 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика. Той каза още, че като партийно говорене може да се очаква всичко, но хората не трябва да се подават на лобистките внушения. Механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на „тримата големи“ трябва да бъде създаден, той е препоръчан от ЕК, а не е плод на вътрешнополитически борби, обясни Цеков. В България всички висши лица трябва да носят отговорност и да няма недосегаеми. Общественото доверие се печели с дела, а не с думи, добави той. „У нас се насади профанска атмосфера от група медийни активисти на икономическа групировка, която през годините е била заинтересована от избора на главен прокурор и активно се е намесвала в този избор, защитавайки своите интереси. Те се опитват за всеки кандидат да извадят връзки с кого ли не. Ако човек има опит и кариера и авторитет в обществото, то неминуемо ще има биография, минало и възгледи, политически, обществени и професионални връзки. Въпросът е тези връзки да не бъдат от такова естество, че да превръщат дейността на магистрата в дейност на зависим човек“, обясни той. Според д-р Борислав Цеков е добре, че преди формално установените срокове за избор на главен прокурор държавният глава предприема консултациите. Президента има своя дял в процедурата по назначаването на „тримата големи“, обясни той и уточни, че окончателното решение е на ВСС.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

16 Май 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

16 Май 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. На срещата днес беше отбелязано, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. Сред темите на разговора бяха и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков обсъдиха също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.
Утре държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

16 Май 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона. Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза Чолаков. На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори: „По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни Чолаков. Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона. „Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков

16 Май 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от 14.00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.