НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Габрово: 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие в града

Габрово: 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие в града

19 Май 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Габрово. 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът инж. Тодор Бонев. Четири от разсадниците са от национално значение. Те са с обща площ 1000 дка и се намират в лясковското село Джулюница, в русенското село Хотанца и в свищовското село Вардим. В село Джулюница на площ от 192 дка се произвеждат широколистни и иглолистни фиданки в контейнери, с покрита коренова система, което гарантира прихващането почти на 100%. Разсадникът в Хотанца е с площ 346 дка и в него се произвеждат фиданки от топола, а този в село Вардим е с обща площ 470 дка, на които се осъществява масовото производство на фиданки от топола –евроамериканска топола, бяла върба. Инж. Бонев съобщи, че средногодишно в разсадниците се произвеждат 650 000 броя фиданки и 500 000 броя резника. Видовете са основно летен дъб, зимен дъб, благун и цер, сребролистна липа, явор, ясен, акация и черен бор и обикновена ела. Всеки, който желае да се сдобие с фиданки може да го направи като се обърне към съответния разсадник или към горското стопанство. При поръчка на големи количества е необходимо да бъде направена заявка една година по-рано, за да могат фиданките да бъдат отгледани . Инж. Бонев посочи, че интересът в сравнение с предходните години е намалял.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Наднормено съдържание на ешерихия коли е установено във водата от два източника на територията на областта

Габрово: Наднормено съдържание на ешерихия коли е установено във водата от два източника на територията на областта

19 Май 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Габрово. Наднормено съдържание на ешерихия коли е установено във водата от два водоизточника на територията на област Габрово. Това съобщиха за Радио Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. За периода 13 – 17 май са направени изследвания на вода за питейно-битови цели от 12 водоизточника в община Габрово и 4 – в община Севлиево. Несъответствие с изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, е установено в пробите вода от Централен водоизточник-връх „Шипка” (ресторант в град Габрово). Количеството ешерихия коли е 25 КОЕ/100 ml при норма 0 КОЕ/100 ml, а на колиформи – 40 КОЕ/100 ml при норма 0 КОЕ/100 ml. Съдържанието на ешерихия коли в пробите от централния водоизточник в село Градище е 8 КОЕ/100 ml, а на колиформи - 10 КОЕ/100 ml.
Във водата от централния водоизточник в село Агатово е установен неприемлив мирис и остатъчен хлор в количество 0.60 mg/l при норма от 0.3 до 0.4 mg/l.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Законно регламентирана сеч в размер на 550 000 куб. м извършва годишно  Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

Габрово: Законно регламентирана сеч в размер на 550 000 куб. м извършва годишно Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

19 Май 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Габрово. Законно регламентирана сеч в размер на 550 000 куб. м извършва годишно Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът на предприятието инж. Тодор Бонев. Той отбеляза, че за всяка сеч се издават разрешителни. Те са планирани за 10 години напред. „Гората не е като картина, която не се променя. Това са живи организми, които растат и развиват. Целта на лесовъда е да отглежда и да стопанисва тази гора по такъв начин, че екологичното равновесие да не се разрушава и добиваната при отглеждането дървесина да бъде в полза на обществото“, посочи инж. Бонев.
Той допълни, че при създаването на една букова гора, на площ от 1 дка се залесяват 1000 фиданки, с височина 15-20 см. Когато гората достигне възраст от 120 години, на този декар обаче ще останат едва 10 дървета, тъй като останалите 990 ще загинат. Задачата на лесовъдите е да отсекат отпадащите дървета ида предоставят материала в полза на обществото. Инж. Бонев посочи, че дървесината, която се използва в промишлеността е законно добита. По думите му процентът на незаконната сеч в малък и тя се установява от горските стражари. Той отбеляза,, че на 1500 хектара гора има един човек, отговарящ за опазването на горските площи.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.