НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express (Косово): Харадинай отговори на заплахите на Вучич за митата, призова го да се държи "европейски"

Gazeta Express (Косово): Харадинай отговори на заплахите на Вучич за митата, призова го да се държи "европейски"

24 Май 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на най-младата държава на БалканитеРамуш Харадинай реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, който предупреди за "много мощни мерки" за противодействие на 100-процентните мита, наложени от правителството в Прищина за вноса на стоки от страната - мярка, въведена през ноември миналата година, съобщава електронното издание на косовския вестник Gazeta Express.
В съобщение в социалната мрежа "Фейсбук", Харадинай поиска от сръбския президент да отчете, че подобна политическа позиция е причинила трагедии и болка в миналото. "Време е да представим европейските ценности, а не позициите, възприети в миналото, които са причинявали трагедии и болка. Държавата Косово е дом и на косовските сърби... Нуждаем се от надежда и Косово е готово за споразумение, приемащо реалността на две държави, под съществуващите граници и в духа на взаимно уважение", напис Харадинай.
По-рано Вучич заяви пред медиите в Белград, че е подготвил много мощни, но ограничени мерки за противодействие на митата, наложени на сръбските стоки от Прищина. „Работата ми е да информирам европейските представители в Париж за отговора на Сърбия след девет месеца на антицивилизационни и незаконни тарифи, които по същество са геноцид, формиране на армия и всички възможни действия срещу сръбския народ“, заяви сръбския президент. Той също така изрази загриженост относно планове за операции от специалните части на косовската полиция. "Знаем, че са били приведени в бойна готовност и се готвят да арестуват десетки сърби в Северно Косово," каза той и призова страните от четворката (Франция, Германия, Италия и САЩ) и международната общност да предотвратят нова албанска провокация, насочена към изтласкване на сърбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Храдинай: Хашим Тачи се страхува от моята популярност

Рамуш Храдинай: Хашим Тачи се страхува от моята популярност

23 Май 2019 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай потвърди, че отношенията му с президента на Косово са влошени, защото, както той казва, Хашим Тачи го е нападнал, защото се страхува от популярността му, но че няма нищо лично, според Gazeta Express, цитиран от Макфакс
Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви, че ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел на 6 юни в Берлин. Той коментира пред косовския телевизионен канал Т7, че Берлинската среща, проведена през април с лидерите от Западните Балкани и канцлера Меркел и френския президент Емануел Макрон, е историческа за Косово и че никой не може да каже нещо отрицателно за тази среща, позовавайки се на оценката на президента на Косово, който заяви, че Европа е показала, че е слаба и разединена.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Какво ще направи Сърбия относно честването на паметта на албански бунтовнически командир в южната част на страната

„Б92“ (Сърбия): Какво ще направи Сърбия относно честването на паметта на албански бунтовнически командир в южната част на страната

23 Май 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на координационния орган за южносръбските общини Прешево, Медведжа и Буяновац Зоран Станкович заяви, че „ще има реакция, ако държавните органи преценят, че е извършено нарушение на закона при организацията на „Дните на капитан Леши“ в Буяновац“, предава белградската медия „Б92“.
„Вярно е, че има несъответствие между изявленията на някои албански лидери и тяхното уважение към законите на Република Сърбия. Местните албански лидери уважават законите на нашата страна в ежедневната си работа и работят с нас в полза на граждани на тези общини“, заяви Станкович, като добави, че албанските представители Еди Рама, Буяр Нишани и Илир Мета са казали на местните албанци по време на посещението си в региона да решат всичките си проблеми със сръбските власти, като граждани на Сърбия.
Той обаче подчерта в изявление, че при зачитането интересите на гражданите държавата няма право да реагира на провокации, лъжи и манипулации, но е длъжна да действа отговорно, професионално и цивилизовано.
Представители на някои политически партии критикуваха по-ранното обявяване на събитието, което ще се проведе в Буяновац, посветено на един от лидерите на „Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац“ Ридван Чазими, който загина на 24 май 2001 г. в сблъсък с югославската армия.
С подкрепата на местните власти в Буяновац, това четиридневно събитие се провежда от 2001 г. насам.
Станкович повтори, че Прешево, Буяновац и Медведжа са били и ще останат неразделна част от територията на Сърбия.
Министърът на отбраната Александър Вулин попита в сряда какво ще е необходимо на прокуратурата, за да реагира на проявата, посветена на „терорист и доказан убиец“.
Освен това, според прессъобщението, с нито едно споразумение Сърбия не е поела никакво задължение да празнува и отбелязва паметта на убитите терористи и разпуснатата, победена организация.
„Не знам какво ще бъде необходимо на прокуратурата да реагира, но най-накрая трябва да покажем, че празнуването на убийствата на сърби в Сърбия просто не е позволено“, заключи Вулин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Искат ни Прешевската долина, за да забравим Косово

„Политика“ (Сърбия): Искат ни Прешевската долина, за да забравим Косово

23 Май 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Белград. Твърденията, че присъединяването на Прешевската долина с Косово би било най-доброто решение, са само желания на отделни индивиди, но реалността е много по-различна. Така сръбският президент Александър Вучич коментира в сряда изявлението на Шаиф Камбери, който от Вашингтон каза, че сливането на тази част от Сърбия с Косово „е, разбира се, най-доброто решение“. Кметът на Буяновац направи това изявление в емисията на „Гласът на Америка“ на албански език, като заяви, че те са "все още странични хора, които не могат да се намесват в позицията на косоварите и не могат да повлияят на Косово“, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
В духа на това изявление на Камбери ще се състоят и предстоящите „Дни на командира Леши“. Манифестация, посветена на Ридван Чазими, по-известен като командир Леши, един от лидерите на така наречената Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац, който беше убит на 24 май 2001 г., която се провежда всяка година в Буяновац в деня на смъртта му. Напомняме, че Чазими командва група от няколкостотин терористи, които са извършили най-много нападения по време на конфликтите в Южна Сърбия през 2000 и 2001 година. В Буяновац обаче твърдят, че междуетническото напрежение е било предотвратено със забраната за излъчването на филма „Балканска граница“, вдъхновен от военни събития в Косово и Метохия през 1999 г., в Културния център там.
Бившият дипломат Зоран Миливоевич посочва, че възобновяването на въпроса за южната част на Сърбия е изключително опасно. „Югът на Сърбия не е предметът на диалога, а такъв е статутът на Косово и Метохия. Зачестилите споменавания на Прешевската долина са опит за интернационализиране на този въпрос, като по този начин се оказва допълнителен натиск върху Сърбия да се съгласи да продължи диалога в неблагоприятни за нея условия. Това определено би отхвърлило всяка теза за делимитация, нещо, което би подкопало териториалната цялост на Косово като независима държава. В тази ситуация, за Сърбия, би било практически успех да се признае реалността в Северно Косово, за да се избегне допълнителен риск за позицията на Централна Сърбия. С натиск чрез Прешевската долина, Сърбия е изправена пред допълнителни предизвикателства“, обяснява Миливоевич.
След 5 октомври 2000 г. бунтът на албанците в три общини тества новото правителство и сътрудничеството му със Запада при решаването на проблемите на Южна Сърбия, напомня сръбският дипломат. Както казва той, възможно е това отново да се случи. Миливоевич смята, че Сърбия е изправена пред предизвикателства в Санджак чрез всичко, което Сюлейман Углянин прави. „Западът иска Сърбия на всяка цена да се съгласи да продължи диалога при тези условия, да направи отстъпки, като амнистира Прищина и да продължи диалога. Същността е да се признаят окончателно новите граници на Балканите, което означава Сърбия без Косово и Метохия, с независимата държава Косово“, обясни бившият дипломат пред „Политика“.
Като своеобразно предупреждение на Запада към Белград може да бъде интерпретирано и изявлението на посолствата от „Квинтата“. . Коментирайки наскоро приключилите избори за кметове в Северно Косово, посолствата на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати в Прищина заключиха, че изборите са преминали мирно, но добавиха, че „все още има нерешени въпроси от изборния процес през 2017“. Както казаха, „констатациите на мониторинговата мисия на Европейския съюз (ЕОМ) от 2017 г., която изрази сериозна загриженост относно сплашването в много области, където живеят сърби, особено спрямо политически партии, които бяха против кандидатите на „Сръбска листа“.
В Белград реагираха негативно на това изявление от Запада. „Искам да ги поздравя за находчивостта. В живота си не съм чел нищо по-глупаво“, каза Вучич, напомняйки, че всички страни от Квинтата изпращат своите наблюдатели, за да намерят, както каза той, някаква нередност и грешка, за която да обвинят сърбите. Но, както каза президентът на Сърбия, те не успяха да намерят нищо, затова трябваше да кажат в изявление, че през 2017 г. е имало натиск. „Представете си, че ме питате нещо и аз ви кажа: но нека ви напомня 2017 г., тогава беше обратното на това. Какъв е смисълът?“ - попита Вучич.
Президентът на Косово Хашим Тачи отново повтори тези дни, че Косово „няма да прави компромис с територията“. Той отхвърли циркулиращите в Белград коментари, че на срещата на върха в Берлин е погребана идеята за размяна на територии, като посочи, че „нито са обсъждани нови идеи, нито е отхвърляна някоя идея, която е обсъждана досега“. Както каза Тачи изискването за корекция на границите е „зачитане на стремежите на албанското население в Прешевската долина“.
Какво трябва да направи Белград в тази ситуация? Миливоевич казва, че няма много място за маневриране и че с всяка заплаха Сърбия рискува отношенията си със Запада и европейската интеграционна политика. „И това е същността на този натиск. Страхувам се, че въпросът се ускорява, че на Запад има интерес да се реши тази история, да не се позволи някои глобални обстоятелства или обстоятелства, благоприятни за Сърбия, да задушат позицията или Белград да стане по-силен при разрешаването на косовския възел“, заключва Миливоевич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Албания разкритикува идеята за обединение на албанците

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Албания разкритикува идеята за обединение на албанците

23 Май 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета разкритикува идеята за обединение на албанците в една държава, предава агенция „Макфакс“.
„Слушаме неща от типа – Защо албанците не се обединят? Но, в такъв случай, защо всички сърби, хървати и бошняци не направят същото“, пита държавният глава, цитиран от косовската телевизия RTK.
Според държавния глава, този делириум е класически диаболизъм.
„Това е опит на авторитарните политици, много често координирано, да пренасочат вниманието от вътрешните въпроси и да провокират теми, за да избегнат собствената си отговорност“, уверява Мета.
Той смята, че единственото решение на Балканите е съвместното съществуване и спазване на европейските стандарти за малцинствата.
„На Балканите всяка нация някъде е в мнозинство, а другаде – в малцинство. Единственото решение е съвместното съществуване и спазване на европейските стандарти за малцинствата. Знаем много добре какво ще се случи на Балканите. Стотици хиляди бяха убити, а нито сантиметър от границите не беше променен“, добавя албанският президент.
Мета твърди, че Албания има възможност да бъде фактор за стабилност на Балканите.
„Прекрояването на гранциите не е лесно. Знаем колко са добри отношенията между Черна гора и Косово, но знаем и какво се случи с договора за демаркация. Искам да бъда ясен, имаме всички възможности, както и показахме, че можем да бъде фактор на стабилността“, заяви държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Новият план на САЩ за разрешаване на косовския проблем

Foreign Policy: Новият план на САЩ за разрешаване на косовския проблем

22 Май 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Тук сме, за да изградим мостове и да разрушим стените“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред своя македонски колега Зоран Заев, по време на посещението си в Северна Македония на 2 април, първото на гръцки премиер.
„Дори улицата да ме свали, аз няма да призная Косово“, заяви сръбският президент Александър Вучич в телевизионно интервю пред сръбската обществена телевизия на 8 май.
Двама балкански лидери, които се борят с два трудни спора, стигат до диаметрално противоположни перспективи. Острият контраст между оптимизма на Ципрас и упоритостта на Вучич е основният избор за региона, пише американското списание Foreign Policy в материал, представен без редакторска намеса.

Преодолявайки десетилетия на ожесточение, гръцкият премиер договори пробивното споразумение за изключително чувствителни проблеми, свързани с националната идентичност, с което северната съседка на Гърция променя името си на Северна Македония. Триумф на миротворчеството, споразумението от Преспа премахва всички пречки за уважение, бъдеще на сътрудничество между тези бивши противници, които някога бяха заключени в ожесточена битка.
Междувременно Сърбия и Косово остават затънали във враждебност, неспособни да намерят начин Белград да признае бившата си отцепила провинция в сегашните й граници. Водените от ЕС и подкрепяни от САЩ усилия за посредничество за споразумение за разделяне между президентите на Сърбия и Косово току-що се разпаднаха, предизвиквайки националистически поучения и обвинения. Прибягвайки до свирепостта на 90-те години, етническите албански членове на парламента обвиниха сръбските сили в геноцид, обвинение, което Белград ядосано отхвърля, обявявайки противниците си в Прищина за „бандити“ и „престъпници“.
Запълването на празнината около Косово - най-старият, най-неприятният сблъсък в региона - е спешен въпрос. Тъй като Босна и Херцеговина се колебае, Русия продължава да подтиква към разделение, а Европа се колебае, тежката работа на Балканите отново пада на Съединените щати. За да се възстанови от неотдавнашните западни пречки, Вашингтон трябва да извлече същността на пробива с Македония и да го приложи в Косово.
Ключът към споразумението от Преспа не беше само смелостта на лидерите в Атина и Скопие, но и техния цялостен подход към проблема. Вместо да се стремят към опростяване на проблема, фокусирайки се единствено върху новото име на Македония, което Гърция може да приеме - Ципрас и Заев се заеха с множеството различия, които превръщаха името „Македония“ в парализиращ въпрос.
Чрез упоритите преговори, подпомогнати от опитен американски посредник и умела американска дипломация, Атина и Скопие измислиха формула за помиряване на несъвместимите разкази за миналото и гениален механизъм за разбиване на противоречащите си версии на историята. Резултатът е път към пълно и окончателно признаване. Историческото посещение на Ципрас в Скопие, както и посещението на Анвар Садат в Йерусалим, беше въплъщение на това признание. С натрупването на ползите от споразумението от Преспа отношенията ще продължат да се затоплят, а интензивното противопоставяне на сделката в двете страни ще намалее.
Същата перспектива е възможна и за Косово. За съжаление, нито Вучич, нито косовският президент Хашим Тачи имат визията на гръцките и македонските си колеги. Техният предпочитан подход е лошо замислен план - досега подкрепен и от Брюксел, и от Вашингтон - за разделяне на Косово на север, където твърдолинейните сърби живеят близо до сръбската граница и откъсване на части от Южна Сърбия, където се концентрират албанците в замяна на това. Освен масовото движение на малцинствата, останали от грешната страна на новата граница, разделението ще ускори центробежните сили, които заплашват да разкъсат Босна и да възобновят въпроса за границите в региона.
По тази причина германският канцлер Ангела Меркел мъдро торпедира плана за корекция на границите на регионална среща на върха в Берлин в края на миналия месец. Нито Меркел, нито който и да е друг лидер предложи алтернатива. През юли Франция ще бъде домакин на още една среща на високо равнище. Но основата за продължаване на диалога по въпроса за Косово остава неясна - с изключение на един нов въпрос: както Вучич, така и Тачи призоваха за ангажимент на високо равнище от САЩ.
Това създава лост за влияние. Като първа стъпка Вашингтон трябва да поиска от страните незабавно да прекратят цикъла на провокации, докато преразглежда своя подход. Досега западната стратегия за Косово се основава на погрешна предпоставка: възприеманата необходимост да се компенсира сръбският президент за това, че е превел страната си през загубата на бившата й провинция. Компенсирането, което води до дестабилизиращата логика на разделянето, пропуска същината.
Косово съществува в сръбското съзнание не като придатък, а като неизразимо сърце и душа на сръбския народ. Основоположният разказ на страната се основава на героично поражение в Косово преди 630 години. Ето защо загубата на Косово, дори и в голяма степен самопричинена, не може да бъде компенсирана; това е национално предателство. Поради тази причина Сръбската православна църква се противопоставя на размяната на територии, за което настоява Вучич, което официално ще отстъпи най-ценните сръбски наследствени обекти на противника. Това е повече от тактически проблем. Разделянето ще остави сърбите да се грижат за трайни проблеми, обременявайки отношенията им с Косово и други съседи.
Както и с Македония, решението на косовския проблем е в признаването - в пълния смисъл на думата. За да позволи на Сърбия да признае независимо Косово в рамките на сегашните й граници - единственият стабилизиращ резултат - Косово трябва да признае легитимността на сръбските твърдения. Това означава да се замени „сръбската компенсация“ с противоположната цел: сръбското утвърждаване.
Новата западна стратегия ще има за цел да запази, да почете и да уважава трайната сръбска връзка с Косово в контекста на пълното взаимно признаване. Вместо да отреже северната част на страната в безсмислен опит да утеши сърбите, новата стратегия ще направи постоянното присъствие на сърбите в Косово във форма, съвместима със суверенитета и функционалността на държавата.
Например, международно наложената Конституция на Косово в момента изисква от Прищина да защитава сръбските православни обекти, ангажимент, който веднага ще бъде премахнат по схемата за разделяне. Според новата стратегия Прищина ще отстъпи на Сръбската православна църква пряк суверенитет над тези обекти. За да се гарантира, че обектите се използват по подходящ начин и не стават проблемни точки, страните ще се съгласят на задължителната власт на генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (приета трета страна) за разрешаване на спорове.
За да се преформулират обвинителните разкази за миналото, споразумението ще копира модела, създаден от Гърция и Северна Македония. Със силна международна подкрепа Сърбия и Косово ще създадат и „Съвместен комитет от експерти“, както е в споразумението между Атина и Скопие, натоварено да произведе „обективно тълкуване на събития“, основано на „автентични източници, основани на доказателства“.
В допълнение към обсъждането и изготвянето на проучвания, историците ще подготвят материали за достойни, ярки представяния на косовската история на всяка страна. Поместен в обществен мемориал, музей и институт, Съвместният Център за мир и история ще има официална позиция и ще има внушителни сгради в Прищина и Белград, където ще се веят флаговете на двете страни. Заобикаляйки Вучич, това начинание ще изисква активното участие на влиятелната сръбска Академия на науките и изкуствата, чиито експерти ще работят заедно с албанските си колеги, под внимателно гръцко, македонско и албанско ръководство.
Паралелният подход ще управлява интензивната жажда и в двете общества за справедливост. Съединените щати и ЕС ще изготвят подробна рамка за Сърбия и Косово, като всяка от тях ще преследва добре известни (и по-малко известни) извършители на престъпления срещу общността на другата страна. Подпомогнати от международната помощ (особено за съдебната система на Косово) и успешните прецеденти в региона - и със значителни санкции за протакане, страните биха имали достатъчен стимул да реализират плана.
Съединените щати, които водеха решаващата въздушна кампания на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., имат своя собствена работа за миналото. Сърбия неотдавна отбеляза 20-та годишнина от кампанията, горчив спомен, който Русия използва в показната си роля на така наречения защитник на Сърбия. Бившият щаб на сръбското министерство на отбраната все още седи в купчина развалини в Белград, паметник на сръбско-американската вражда.
Привързаността е скрита под сръбския гняв към САЩ. Миналата година сръбският премиер Ана Брнабич и твърдолинейният външен министър Ивица Дачич посетиха Конгреса на САЩ, за да почетат стогодишнината на забележително проявление на приятелство - денят по време на Първата световна война, когато сръбските и американските знамена се развяха над Белия дом.
Вашингтон може отново да впрегне силата на символите като допълнение към косовската дипломация. Пентагонът може да потърси дългосрочно базиране на американските войски на постоянен обект в Сърбия. Първоначалното разполагане ще бъде контингент от армейски инженери, чиято мисия ще бъде да работи със сръбски колеги за възстановяване на разрушената инфраструктура, започвайки с разрушената сграда на Министерството на отбраната.
Идеалното място за база в САЩ ще бъде в Поникве, военна база в Западна Сърбия, която също бе ударена от НАТО. Разполагането на САЩ в близост до босненската граница място ще бъде широко и незабавно възприето в региона, особено в отцепилата се Република Сръбска, като сигнал за твърдата ангажираност на САЩ към териториалната цялост на Босна.
Освен символиката, Вашингтон ще предложи на Белград огромно подобрение във военните и гражданските отношения, потенциално до нивото на стратегическо партньорство. Като допълва инвестициите на САЩ в сферата на отбраната, ЕС ще предложи на Сърбия и Косово щедър пакет за развитие, съобразен с целта за съвместно съществуване на двете страни. Планът ще предостави на сърбите в отцепилия север нова перспектива, но ще избегне създаването на каквато и да е прото-държава като босненската Република Сръбска. Оставащите, скромни икономически интереси на Сърбия в Косово ще бъдат защитени.
Целият подход за трайно утвърждаване - привързаността на Сърбия към Косово и преотстъпването на суверенитета на Сръбската православна църква ще провокира опозицията сред албанския лагер. Косово обаче е в слаба позиция да откаже на все още любимия си американски покровител, ако Вашингтон предложи на Прищина да договори подобна сделка.
От друга страна, ако Вучич отхвърли или саботира новия подход, поради руското шикалкавене или собствената си безпомощност, Вашингтон трябва да има подготвена алтернатива. Изборът на Вучич ще бъде или да преговаря за почетно споразумение, което довежда Сърбия до ЕС до 2025 г., или да наблюдава как САЩ и ключовите европейски столици ще разкрият плана „Косово 2025 г.“, интензивно, трансатлантическо усилие за изграждане на държавата.
Вместо да видят сръбското министерство на отбраната да изгради специална, потенциално доходоносна връзка с Пентагона, тази привилегия ще отиде в Косово. Използвайки своя лост в НАТО, Вашингтон ще настоява пред съюзниците, за увеличаване на подкрепата за младата косовска армия и ще поиска от съюза да направи същото. Министерството на отбраната на САЩ ще назначи специален пратеник, който да ускори развитието на косовските сили. Държавният департамент ще назначи специален пратеник за признаване на Косово, който ще извлече ангажименти от европейските държави, които ще се присъединят към Съединените щати в глобални усилия за засилване на двустранното и многостранното признаване на Косово. Щедрата помощ за развитие на ЕС, която Сърбия и Косово ще споделят, ще отиде само в Косово.
И вместо като „фактор на стабилността“, Вучич ще се разглежда на Запад като просто още един заменим, проблематичен балкански политик.
Би било разумно от страна на Вучич да преосмисли коренно своя подход към Косово. Наистина Косово, което сърбите някога са знаели - провинция, която отговаря на сръбските си господари - отдавна е изчезнало. Но сръбската история няма да гледа благосклонно на лидера, който се е отказал от претенциите на Сърбия за цялата митологическа косовска родина за няколко незначителни общини.
По-добре е да подражават на своите гръцки и македонски съседи и - с лидерство на САЩ и помощ от ЕС - да постигнат споразумение, което запазва сръбската връзка с Косово, без тежестта на управлението му. Споразумение по този въпрос ще защити Вучич от бастионите на сръбския реакционен национализъм и ще отговори на основната воля на мнозинството от гражданите в Косово - да продължат напред с достойнство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Адмирал Джеймс Фого пристига на посещение в Прищина

RTK (Косово): Адмирал Джеймс Фого пристига на посещение в Прищина

22 Май 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Командващият обединените сили на НАТО и САЩ в Неапол Джеймс Фого ще пристигне на визита в Прищина в сряда, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Военният ще посети Министерството на отбрната на Косово, където ще се срещне с министъра Рустем Бериша и командващият Косовските сили за сигурност Рахман Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Тачи и Рама обсъдиха подгтовката на Прищина за срещата със сърбите в Париж

RTK (Косово): Тачи и Рама обсъдиха подгтовката на Прищина за срещата със сърбите в Париж

22 Май 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи се срещна с премиера на албания Еди Рама, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Обсъдихме последните събития в Косово, Албания и региона, както и подготовката на Косово за срещата на върха в Париж“, написа Тачи във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Леонид Слуцки: Русия винаги ще подкрепя Сърбия, особено за Косово

Леонид Слуцки: Русия винаги ще подкрепя Сърбия, особено за Косово

22 Май 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията в Косово, както и действията на ръководството в Прищина са били основните теми на срещата между президента на Сърбия Александър Вучич и председателя на комисията по международните работи на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки, който е подчертал, че Москва винаги ще подкрепя Белград, особно по въпроса за Косово, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на кабинета на държавния глава на балканската страна.
Събеседниците са обсъдили „бъдещото развитие на руско-сръбското сътрудничество във всички сфери“. Вучич е отбелязал голямото значение на своята неотдавнашна среща с руския президент Владимир Путин в Пекин и е благодарил на Русия за „твърдата подкрепа и защита за целостта и независимостта на Сърбия и нейните държавни и национални интереси“.
„Вучич запозна Слуцки с развитието на ситуацията в Косово и Метохия и конкретно за мерките на прищинските власти, които, освен застоя в диалога, са предизвикали влошаването на условията на живот на сърбите в Косово. Президентът Вучич е казал, че диалогът може да бъде продължен само ако Прищина отмени неразумните мита върху сръбските стоки“, се казва в съобщението. В същото време сръбският лидер е отбелязал, че „Сърбия винаги ще изповядва политика на мира и стабилността.
Слуцки е заяви, че „в Москва се гордеят с много близките отношения между нашите две страни“ и имат намерение „винаги да подкрепят позицията на Сърбия, особено по въпроса за Косово и Метохия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): На 1 юли в Париж Хашим Тачи ще поиска Южна Сърбия

„Вечерне новости“ (Сърбия): На 1 юли в Париж Хашим Тачи ще поиска Южна Сърбия

22 Май 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Обявявайки концепцията си за срещата със сръбската делегация на 1 юли в Париж, президентът на Косово Хашим Тачи още веднъж заявим че на разговорите, организирани от френския президент Еманюел Макрон, ще изрази подкрепата си за идеята Прешево, Медвежда и Буяновац да се присъединят към територията на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Според него това би било „коригиране на историческата несправедливост“:
„Виждам, че е необходимо да се коригира границата, без да се засяга един сантиметър от територията на "Република Косово". Аз съм за корекция, а не за размяна и ще представя тази идея в Париж“.
Подобен подход от страна на косовската страна едва ли ще допринесе за излизането на диалога от задънената улица, която е основната цел на обявената среща във френската столица, договорена на срещата в Берлин на 29 април, която приключи без конкретни резултати.
По отношение на плана на косовския държавен глава, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви пред „Новости“, че Сърбия е победена в Косово през 1999 година от стратегически бомбардировачи и ракети „Томахоук“, а не „от групата разбити шиптарски терористи“.
„Нито тогава, нито сега, шиптарите, с Тачи и без него, са решавали за себе си, или за Сърбия. Вучич решава в съответствие с интересите на Сърбия, а Тачи решава каквото му се каже. Затова и говори глупости и безсмислици, защото знае, че това, което говори, не задължава никого и нищо“.
Относно подготовката на Прищина за срещата на върха в Париж, Тачи разговаря с албанския премиер Еди Рама във вторник, а вечерта преди това президентът на тази страна Илир Мета и премиерът на Косово Рамуш Харадинай вечеряха в пристанището на Дуръс, където те също така обсъждаха отношения Белград и Прищина и „граничния въпрос между Сърбия и Косово“.
Коментирайки неотдавнашното изявление на кмета на Буяновац Шаиф Камбери, че сливането на Прешевската долина с Косово ще бъде най-доброто решение, сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че това са само желанията на отделни лица, но реалността е много по-различна. Говорейки за среща, която ще има с представители на сърбите от Косово в петък, Вучич каза, че не би искал никой да има големи очаквания по въпроса за Косово, а да бъде „твърдо на земята“ и да се бори по никакъв начин за интересите на сръбския народ.
Два дни след срещата с косовските сърби, президентът ще представи пред Скупщината в Белград доклад за ситуацията в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Премиерът на Косово и президентът на Албания споделят общи политически възгледи

Gazeta Express (Косово): Премиерът на Косово и президентът на Албания споделят общи политически възгледи

22 Май 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и албанският президент Илир Мета са провели среща, предава прищинското издание Gazeta Express.
Харадинай сподели снимка от срещата във „Фейсбук“ и добави следния текст: „С президента Илир Мета споделяме едни и също политически позиции за важни теми за Косово и Албания“.
Албанският държавен глава също писа в социалните мрежи, за да потвърди срещата: „Беше удоволствие да обменя мнения с премиера Рамуш Харадинай за общите ни възгледи и предизвикателства, които засилват отношенията между двете страни и нашето общо европейско бъдеще“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Канцлерът на ФРГ ще приема Харадинай за среща в началото на следващия месец

Gazeta Express (Косово): Канцлерът на ФРГ ще приема Харадинай за среща в началото на следващия месец

21 Май 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на водещия прищински ежедневник Gazeta Express в началото на следващия месец канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме за среща косовския министър-председател Рамуш Харадинай.
„Това е среща, която се очаква да се проведе в Берлин", заяви източник на изданието, уточнявайки, че тя ще се състои на 6 юни. Поканата към Харадинай да посети Берлин бе предшествана от специалната среща за Западните Балкани, проведена във федералната германска столица през април. Освен Меркел, неин домакин бе и държавният глава на Франция Еманюел Макрон.
След срещата медиите съобщиха, че Харадинай се е противопоставил на искането на Меркел и Макрон за отмяна на 100-процентовите мита върху сръбските и босненските стоки, за да бъде възобновен диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
В Берлин Харадинай се срещна и с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, който увери, че Германия подкрепя либерализирането на визовия режим за Косово. Съобщава се, че Харадинай по време на посещението си в Германия следващия месец ще обсъди с Меркел визите и възобновяването на диалога със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Бях шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ в Берлин

Хашим Тачи: Бях шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ в Берлин

21 Май 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е бил шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин относно плана за диалога Белград-Прищина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По неговите думи, кризите на Балканите и конкретно косовският въпрос, не могат да бъдат разрешени без участието на Вашингтон.
Помолен да коментира забележките на бившия главен преговарящ с Белград от страна на Косово Едита Тахири, че идеята за корекция на границите е погребана в Берлин, държавният глава заяви, че „всички, които коментират срещата на върха в Берлин, нямат абсолютно никаква информация за това, какво бе обсъждано там“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Сърбите в Северно Косово ще получават директиви от Вучич

Koha Ditore: Сърбите в Северно Косово ще получават директиви от Вучич

21 Май 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новоизбраните кметове на четирите общини в Северно Косово ще посетят Белград, където ще се срещнат със сръбския президент Александър Вучич и ще обсъдят с него бъдещите си действия преди клетвата, пише прищинският вестник Koha Ditore.
Изданието припомня, че преди изборите от партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, обявиха, че техните кандидати ще подадат оставка веднага след като спечелят, ако правителството в Прищина не отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Политически представители на Прешевската долина призовават за обединение с Косово

RTK Live (Косово): Политически представители на Прешевската долина призовават за обединение с Косово

20 Май 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прешево. Говорейки пред редакцията на Voice of America по време на посещението си в САЩ, политическите представители на Прешевската долина заявиха, че отричането на техните права от Сърбия ги кара да търсят обединение с Косово като единствена алтернатива за развитието им, предава RTK Live.
„Албанците от Прешево, Медведжа, Буяновац без съмнение работят с изключителна ангажираност за интеграция с територията на Република Косово”, заяви Рагми Мустафа, лидер на Албанската демократична партия и бивш кмет на Прешево.
„Разбира се, най-добрият вариант би било Прешевската долина да се присъедини към Косово, но ние сме външни играчи, които не могат да се намесват в позицията на косоварите, защото не можем да се налагаме на Косово", подчерта кметът на Буяновац Шаип Камбери и лидер на Партията за демократично действие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Изборите в Северно Косово протичат нормално

РСЕ (Македония): Изборите в Северно Косово протичат нормално

19 Май 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Митровица. Гражданите на четирите общини в северната част на Косово, където живее преобладаващото сръбско население, избират кметове, засега процесът протича нормално, пише македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Централната избирателна комисия обяви, че всички избирателни секции са отворени навреме. На първата пресконференция ЦИК информира, че процесът протича нормално.
Говорител на Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) Валмир Елези заяви, че досега не са констатирани нередности.
"Според информацията, получена от ЦИК, бюлетините и всички други избирателни материали са разпределени по планираната процедура. Също така, всички избирателни секции са отворени в определеното време, в 7:00 часа сутринта (8:00 часа българско време)", каза Елези.
В изборите в доминираните от сърби общини, Северна Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечани, участват най-голямата партия на косовските сърби – „Сръбска листа“ и управляващата Демократична партия на Косово и опозиционното Движение за самоопределение, които са албански партии.
Президентът на Косово Хашим Тачи насрочи изборите в четирите общини в северната част на страната, след като кметовете подадоха оставка в отговор на недоволството от въвеждането на стопроцентни мита върху вноса на сръбски продукти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Версия-инфо“ (Русия): Евросъюзът предлага на Сърбия по-изгодно сътрудничество от Русия

„Версия-инфо“ (Русия): Евросъюзът предлага на Сърбия по-изгодно сътрудничество от Русия

19 Май 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Правителствата на водещите европейски страни са готови да признаят границата между Сърбия и Косово при условия, които не могат да бъдат гарантирани на Белград от Русия. Това означава загуба на дългогодишен съюзник на Москва на Балканите, пише руското електронно издание “Версия-инфо“.
Лидерите на Франция и Германия заявиха, че са готови да приемат сръбската страна в преговорите за териториалното разграничаване и определянето на границата с Косово. Тези стъпки са насочени към намиране на нов модел на международни отношения на Балканите, в рамките на който е възможно да се решат трайни междуетнически конфликти на Балканите и накрая да се умиротвори този регион.
Тази политика се осъществява с напълно разбираеми цели за максимално успокояване на региона, за да се интегрират всяка една от нейните страни в Европейския съюз, където Словения и Хърватия се намират вече. За Сърбия се споменава дори една конкретна дата на присъединяване към Европейския съюз - 2025 г. До тази година всички проблеми на Сърбия трябва да бъдат разрешени в максимална степен, за да се гарантира, че балканската страна ще влезе възможно най-безпроблемно в ЕС.
Естествено, включването на Сърбия в Европейския съюз се дължи не само на факта, че Европейският съюз предлага на Сърбия по-изгодно сътрудничество от Русия. ЕС активно инвестира в сръбската икономика, опростявайки правилата за пребиваване на сръбски граждани на нейна територия. Фактически гражданите на Сърбия вече използват много разпоредби на Шенгенското споразумение за свободно движение в Европа. Всичко това подтиква сърбите да симпатизират на Европейския съюз, въпреки убеждението, че Русия е основният инвеститор на сръбската икономика и вековният съюзник на Сърбия.
Образът на Русия, като основен съюзник на Сърбия, не е изчезнал никъде от масовото съзнание на сръбския народ, но в същото време трябва ясно да се осъзнае, че Русия не е в състояние да осигури редовна икономическа помощ на Белград. Москва само понякога дава на Белград безвъзмезни заеми, които не пречат на сръбските власти да се подготвят за влизането на страната в ЕС.
Протичащата в Сърбия братска раздяла е предизвикано не само от желанието за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната, но и от факта, че Европейският съюз има реални механизми на влияние върху Косово и е в състояние да постигне демаркация на границите на двете държави при условия, които са благоприятни за Сърбия чрез прехвърляне на населените със сърби райони на Косово. Желанието на Франция и Германия за мир на Балканите се превръща от думи не само в заеми, но и в истински дела. Русия не може да си го позволи, което подтиква руските вековни съюзници към ЕС.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Косовски студенти искат църквата в университета в Прищина да стане музей на сръбските военни престъпления

„24 Инфо“ (Македония): Косовски студенти искат църквата в университета в Прищина да стане музей на сръбските военни престъпления

18 Май 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовската неправителствена организация „Студентска демокрация“ призовава парламента на Косово да превърне православната църква в университетския кампус в Прищина, която сръбските власти започнаха да строят преди войната през 90-те години в "музей на военните престъпления", предава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от македонското електронно издание “24 Инфо“.
Искането на студентите последва изявлението на председателя на парламента на Косово Кадри Весели, че такъв музей ще бъде построен в Прищина.
„Ние, студентите, искаме обектът в кампуса на Университета в Прищина, който е бил построен насилствено от балканските касапи Слободан Милошевич и Желко Ражнятович – Аркан да служи като музей на военните престъпления, извършени от Сърбия върху цивилното население в Косово, се казва в изявлението на студентската организация.
Президентът на „Студентската демокрация“ Меджит Рамуша съобщи, че ще бъдат събрани много подписи на студенти и искането ще бъде отнесено към парламента на Косово, за да се изгради музей, тъй като недоизградената църква "символизира насилието и етническото прочистване на Косово".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Председателят на косовския парламент претендира за Ниш

EA Daily: Председателят на косовския парламент претендира за Ниш

17 Май 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели отново изказа териториални претенции за сръбския Ниш, като заяви, че този древен град по-рано е бил населен от албанци, които, след като са били изгонени от сърбите, са се заселили в Прищина, предава руската агенция EA Daily.
По думите на Весели, всеки път, когато той споменава Ниш, сърбите го критикуват за това. Въпреки това, той твърдим че „в Ниш е имало поселения от албанци, които по-късно са изгонени“.
„Нашите стари жители на Прищина са дошли от околностите на Ниш, особено от местността Куршумлия“, заяви Весели пред прищинския портал Indeksonlajn на 16 май по време на оглед на място, където ще бъде построен мемориален център в памет на жертвите на сръбския геноцид по време на конфликта в Косово в края 90-те.
По-рано Весели заяви, че „Косово ще стигне до Ниш“ и че той не би имал нищо против към територията на страната да се присъединят три сръбски общини Прешево, Медведжа и Буяновац. „Повече от всичко искам Прешевската долина да се присъедини към Косово. С радост бихме сключили такъв договор, ако Сърбия е съгласна с това“, заяви Весели през март 2018 година

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сръбският парламент ще проведе специална сесия за Косово

„Б92“ (Сърбия): Сръбският парламент ще проведе специална сесия за Косово

17 Май 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на сръбския парламент Мая Гойкович свика специална сесия за Косово на 27 май, предава белградската медия „Б92“.
Гойкович заяви пред журналистите в петък, че ще покани президента на Сърбия Александър Вучич да присъства на заседанието, да участва в дебатите и да представи доклад за Косово, като преди това държавният глава заяви пред РТС, че е готов да участва.
Премиерът Ана Бърнабич също е поканена, както и членовете на правителството и директорът на правителствената канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.
„Очакваме, че след доклада на президента ще има дебати и че всички депутати в Скупщината ще участват в тях, защото това е много важна тема“, заяви Гойкович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): „Сръбска листа“ предупреждава: Прищина изпраща 176 полицая за да сплаши избирателите в Северно Косово

„Вечерне новости“ (Сърбия): „Сръбска листа“ предупреждава: Прищина изпраща 176 полицая за да сплаши избирателите в Северно Косово

17 Май 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. „Сръбска листа“ (СЛ), партията на косовските сърби, съобщи в петък, че косовските власти имат намерение да изпратят 176 полицейски служители в неделя, за да, както твърди фракцията, демотивира и сплаши избирателите на изборите за кметове в четирите населени от сърби общини в Северно Косово, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
СЛ заяви, че с това действие „става ясно, че на сърбите в Северно Косово е забранено да изразяват свободно политическата си воля“.
„А именно, намерението е на всяка избирателна секция да се изпрати двучленна стража, в която, освен местните, ще бъдат включени албански полицаи от Прищина“, се казва в съобщението и се добавя, че „сърбите възнамеряват да изкажат своята демократична воля в неделя по мирен и достоен начин“.
СЛ заяви, че „въоръжените албанци в избирателните секции са най-откровена заплаха и потенциален източник на инциденти“.
„Според споразумението, постигнато в Брюксел, полицаи от албанска националност не могат да идват на север от юга без одобрението на местното самоуправление на сърбите и по този повод „Сръбска листа“, която управлява в четири общини северно от река Ибър, казва, че те не са добре дошли“, се казва в заявлението , като се призовават гражданите да не позволяват да бъдат въвлечени в провокации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сръбската църква няма да промени позицията си за Косово

„Б92“ (Сърбия): Сръбската църква няма да промени позицията си за Косово

17 Май 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Позицията на Сръбската православна църква (СПЦ) за Косово щебъде формулирана и публикувана като специален акт на Светия архиерейски събор и тя няма да се промени, предава белградската медия „Б92“.
С други думи, СПЦ ще остане твърдо на позицията, че няма да признае косовската „държавност – както и всякакъв вид отделяне“.
„Съборът беше единодушен по този въпрос и на това заседание“, заяви източник от патриархата на СПЦ пред белградския ежедневник „Вечерне новости“.
От там добавят, че независимо от това, епископите са силно осведомени за необходимостта от постигане на компромис, преди всичко за създаване на условия за съвместното съществуване на сърбите и албанците - и че споразуменията са възможни - но не и за сегашния или бъдещия статут на „южната провинция на Сърбия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Вучич обяви: Прищина готви акция срещу сръбската полиция в Северно Косово

А1 On (Македония): Вучич обяви: Прищина готви акция срещу сръбската полиция в Северно Косово

17 Май 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич разкри, че властите в Прищина, в опит да отслабят защитата на Северно Косово, възнамеряват да извършат арести сред сръбската полиция в понеделник, предава македонската електронна медия A1 On.
Според информация, получена от Вучич, властите в Прищина искат да задържат 26 косовски полицаи от Северно Косово, както и 15 други лица.
"Това е ново намерение, под предлог, че са замесени корупция и ще го покажат като случай на борба с корупцията, така че северът в Косово и Косовска Митровица да останат незащитени. Искат да направят това най-мръсния начин", увери Вучич.
Съгласно думите му, намерението на Прищина е да информира международните институции и подчерта, че в четвъртък лично е провел няколко телефонни разговора в тази връзка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Косовски и натовски генерали обсъдиха ситуацията в Косово

Beta (Сърбия): Косовски и натовски генерали обсъдиха ситуацията в Косово

16 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Неапол. Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович и Командващият обединените сили на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого в сряда са обсъдили настоящата ситуация в Косово и участието на въоръжените сили на Сърбия в програмата „Партньорство за мир“ на Алианса, предава сръбската агенция Beta.
Според съобщението от сръбското военно ведомство, на срещата в щаба на НАТО в Неапол двамата са говорили също и за сътрудничеството между страните на фона на това, че силите на Алианса оглавяват международните сили в Косово КФОР.
Мойсилович е заявил, че КФОР е единствената легитимна въоръжена сила в Косово, което, според него, трябва да гарантира мира и сигурността на сръбското население в страната.
Той посети и информационния център на Стратегическото направление "Южен център" на НАТО, а неговите домакини му представиха основната информация за текущите дейности на JFC на Балканите, Ирак и Южното крило, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът и началник на преговорния екип на Косово със Сърбия: Не може да има споразумение с Белград без пълна координация със САЩ

Вицепремиерът и началник на преговорния екип на Косово със Сърбия: Не може да има споразумение с Белград без пълна координация със САЩ

16 Май 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и съпредседател на преговорния екип на Косово за диалога със Сърбия Фатмир Лимай заяви, че срещата в Берлин е била добра възможност за Прищина да изрази позицията си за диалога, който трябва да доведе до всеобхавтно споразумение с Белград и взаимно признаване, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Ако (президентът на Сърбия Алерксандър) Вучич казва, че никога няма да признае Косово, тогава няма за какво да преговаряме. Преговорите ще продължат само, ако има признаване“, заяви Лимай в интервю пред телевизия „Клан Косова“.
По неговите думи, дневният ред на срещата в Париж все още не е уточнен, но добави, че не може да има споразумение със Сърбия без координация със САЩ. „Не изключваме ЕС, но искаме тясна координация с най-близките ни съюзници“, подчерта политикът.
Лимай смята, че Сърбия използва диалога в своя полза, за да се реабилитира международно и „дори да премине в дипломатическа офанзива“ срещу Косово.
„Стигнахме до етап, когато осъдените се прославят, те излизат начело на паради, държавни структури“, отбеляза косовският вицепремиер.
В същото време, на среща със сдружения за изчезнали лица в Прищина в сряда, Лимай каза, че не може да има споразумение със Сърбия, без първо съдбата на изчезналите лица да бъде решена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бобо Вебер, анализатор на Западните Балкани: Блокирането на диалога Белград-Прищина е резултат от безотговорните действия на Федерика Могерини

Бобо Вебер, анализатор на Западните Балкани: Блокирането на диалога Белград-Прищина е резултат от безотговорните действия на Федерика Могерини

16 Май 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският анализатор на Западните Балкани Бобо Вебер твърди, че срещата на върха за Западните Балкани в Берлин е бил организиран, за да се постигне съгласие между Германия и Франция и за да бъде изключена възможността за „корекция на границите“ между Косово и Сърбия, за каквато настояват президентите на двете страни Хашим Тачи и Александър Вучич, пише косовският вестник „Бота Сот“.
Според Вебер, блокирането на диалога е директен резултат от политически безотговорните действия на върховния представител на ЕС за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини и нейния екип относно идеята за размяна на територии и решението за налагане на търговска блокада срещу Сърбия.
Той добави още, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са предприели инициативата за да отнемат процеса на диалога от Могерини.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): „Сръбска листа“ заплаши, че ще изпълни инструкциите на Белград при победа на изборите през уикенда

„Зери“ (Косово): „Сръбска листа“ заплаши, че ще изпълни инструкциите на Белград при победа на изборите през уикенда

16 Май 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Докато върви подготовката на предсрочните местни избори в сръбските-косовски общини Северна Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, представителите на партия „Сръбска листа“ дадоха ясно да се разбере, че ако спечелят, което е сигурно, ще действат според инструкциите на Белград, което според прищинския ежедневник „Зери“ означава против интересите на Косово.
Анализаторите смятат, че „Сръбска листа“ ще продължи да изнудва и саботира косовските институции. Хаки Абази каза пред вестника, че партията на косовските сърби и северът са „ахилесова пета“ за сегашното правителство на Косово, твърдейки, че президентската служба и правителството на Косово са установили „извънинституционални“ отношения със севера. Това, според него, може да бъде решено само когато Сърбия е изключена от упражняване на пряко влияние в Косово.
Анализаторите смятат, че сръбският списък ще продължи да изнудва и саботира косовските институции. Хаки Абази каза пред вестника, че сръбският списък и северът са „ахилесова пета“ за сегашното правителство на Косово, твърдейки, че президентската служба и правителството на Косово са установили „извънинституционални“ отношения със севера. Това, според него, може да бъде решено само когато Сърбия е изключена от упражняване на пряко влияние в Косово.
В същото време, ръководителят на парламентарната група на Алианса за бъдещето на Косово (ААК) Ахмет Исуфи заяви, че правителството ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че кандидатите, които спечелят неделните избори, ще уважават конституционния и правен ред на Косово.

Агенция „Фокус“ припомня:

След като през ноември м.г. Прищина наложи 100-процентови мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, кметовете на четирите общини на север от река Ибър, Северна Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, които са населени от сърби, подадоха оставките си в знак на протест срещу мярката на правителството.
„Сръбска листа“ имаше намерение да бойкотира обявените предсрочни избори в четирите общини, но след консултации в Белград, от партията решиха да участват на вота и ако/като спечелят, отново да подадат оставка и така да държат района в безвластие.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Доналд Тръмп ще посети Сърбия през 2020 година, има решение за Косово

„Вечер“ (Македония): Доналд Тръмп ще посети Сърбия през 2020 година, има решение за Косово

16 Май 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Сърбия през 2020 година, непосредствено след изборите в САЩ и ще предложи решение за косовската криза, твърди бившият министър на отбраната на Сърбия и отличен познавач на американската външна политика Православ Давинич, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
По неговите думи, американският лидер иска да реши косовския въпрос и по този начин да „удари шамар“ на Клинтънови, които обвинява, че са създали хаос на Балканите. Според Давинич, през следващата година Тръмп със сигурност ще посети Сърбия.
Той добавя, че американският президент има позитивно отношения към сръбския си колега Александър Вучич, което трябва да се използва.
„Тръмп, като бизнесмен, видя, че на това поле може да се направи нещо. Именно в това е шансът на Сърбия. Тръмп иска да реши проблема по свой начин, като бизнес, да получи нещо и да не загуби всичко“, твърди Давинич.
Според него, Тръмп има два проблема: вътрешните борби в Държавния департамент и желанието на Пентагона да затвори този регион за Русия.
„Все пак, решение за Косово, най-вероятно, няма да има, докато Тръмп не си осигури втори мандат, за което има големи шансове. Ако той победи отново, съм сигурен, че веднага ще дойде в Сърбия“, уверява Давинич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Германия работи по нови идеи за споразумение между Косово и Сърбия

Gazeta Express (Косово): Германия работи по нови идеи за споразумение между Косово и Сърбия

15 Май 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Берлин/Прищина. Германия работи по представянето на нови идеи за диалога за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
След като Прищина и Белград се съгласиха да възобновят диалога по време на срещата на Западните Балкани, проведена миналия месец в Берлин, домакин на която бяха канцлерът Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, правителството на ФРГ изпрати своите пратеници в Белград и Прищина като част от подготовката за следващата среща на високо равнище между Косово и Сърбия, която ще се проведе на 1 юли в Париж.
По данни на изданието, германският канцлер е заинтересована от възобновяването на преговорите между Косово и Сърбия. Тя се противопоставя на идеята за размяна на територии между двете страни, подкрепена от президентите на Косово и Сърбия и от Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, която посредничи в диалога между двете балкански страни. Източник разкри пред изданието, че Меркел е решила да върне съседките на масата за преговори, като се координира с френския президент за подготовката на следващата среща в Париж.
Германска делегация, оглавявана от дипломата Томас Осовски, посети Белград във вторник и бе приета от сръбския премиер Ана Бърнабич. Източник съобщи, че същата делегация ще посети Прищина през следващите дни и ще представи нови идеи за възобновяване на диалога със Сърбия. Целта на делегацията също е да получи уверения, че идеята за корекция на границите е официално мъртва. "Германската делегация ще посети Белград и Прищина, за да представи нови идеи за диалог, и да потвърди, че идеята за корекция на границите е категорично погребана", твърди източникът на редакцията, пожелал анонимност. Съгласно думите му, Германия организира срещи на високо равнище, за да предотврати възобновяването на диалога, воден под егидата на ЕС и Могерини. "Идеята за организиране на срещи на високо равнище е да се отложи възобновяването на диалога под посредничеството на Могерини,", уверява източникът. Целта на Германия е възобновяване на техническия диалог, чрез пълно премахване на въпроса за границите.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Срещата в Париж е решаваща за диалога Белград – Прищина, смята косовски вицепремиер

RTK (Косово): Срещата в Париж е решаваща за диалога Белград – Прищина, смята косовски вицепремиер

15 Май 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че предстоящата среща между лидерите на Косово и Сърбия в Париж ще определи дали е възможно през тази година да бъде постигнато споразумение, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Във „Фейсбук“ Ходжай написа: „2019 е добра възможност да се постигне споразумение със Сърбия, но също и изпуснат шанс, ако срещата на върха в Париж не отговори на принципите, очакванията и ясните параметри около диалога“.
Ходжай каза, че Косово е заинтересовано и готово да постигне споразумение със Сърбия и че това може да стане чрез съгласувани действия между САЩ. и ЕС. Той добави, че само една смислена програма може да направи 2019 година на договор за Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Една година „словесна война“ между Тачи и Харадинай

Zeri (Косово): Една година „словесна война“ между Тачи и Харадинай

15 Май 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският ежедневник Zeri отбелязва, че е изминала близо година от началото на своеобразна „словесна война“ между държавния глава Хашим Тачи и министър-председателя Рамуш Харадинай по повод идеята за корекция на границите на Косово като част от споразумението за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия.
Макар че Тачи е категоричен по отношение на идеята за корекция на границите, Харадинай е се противопоставя на инициативата. Вестникът отбелязва, че „словесната война" между двамата лидери започна през юни миналата година, когато бе даден ход на финалната фаза на диалога, и когато президентът на най-младата държава на Балканите обяви за първи път в обществото идеята за корекция на границите. Премиерът се противопостави незабавно на предложението, отправяйки предупреждението, че реализирането на подобни намерения може да доведат до нови трагедии на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

15 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Тирана. Правителството в Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора, съобщава скопското електронно издание МКД, като се позовава на информация от Balkan Insight.
От кабинета на Еди Рама поясниха, че решението е част от правителствената политика за улесняване на връзките между албанците в региона. Това означава, че занапред всички албанци ще имат възможност свободно да търсят работа. Ограничения ще има само за онези длъжности, за които се изисква албанско гражданство.
По-рано правителството на Рама взе подобно решение и за албанците от Косово и тези от Прешевската долина в Сърбия.
В Черна гора живеят около 5% албанци, главно в югозападната част на страната. Равнището на безработица в държавата е 16%, но в районите, в които живеят албанци, този процент достига до 22.
Албанците в Македония са най-голямото етническо малцинство, което според последното преброяване на населението от 2002 г. съставлява почти една четвърт от населението на страната. Според някои оценки повече от 200 000 албанци, търсещи работа, вече са емигрирали в западноевропейски страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Все още има силно лобиране на Запад за корекция на границите, твърди косовски депутат

Koha Ditore (Косово): Все още има силно лобиране на Запад за корекция на границите, твърди косовски депутат

15 Май 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Идеята за корекция на границите не е опция на масата за преговори между Косово и Сърбия, но все още не е мъртва. Това твърди депутатът от парламента в Прищина Илир Деда, отбелязва електронното издание на водещия косовски ежедневник Koha Ditore.
"Позицията на Германия потвърждава, че корекцияra на границите не се взема предвид като вариант за нормализиране на двустранните отношения. Но мисля, че на Запад все още има силно лобиране, за което се плаща", цитира изданието думите на Деда.
Според него, докато президентът на Косово Хашим Тачи води диалога със Сърбия, идеята няма да излезе от дневния ред.
"Темата за корекция на границите не е на масата, но тя не е мъртва. Тя ще бъде жива, докато Тачи остава в диалога", твърди Деда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косовското правителство прие правила за реорганизация на Министерството на отбраната

RTK (Косово): Косовското правителство прие правила за реорганизация на Министерството на отбраната

14 Май 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според новите правила, приети от правителството на Косово, Министерството на отбраната на страната ще има също служби за разузнаване и органи за инспекции и разследвания, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Според новите регулации, ведомството ще има 66 отдела, четири директории, 34 сектора, 7 отдела и девет офиса.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

14 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи продължава да настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово, като обяснява, че подобен акт е легитимен и поправя „историческа несправедливост“, пише прищинският ежедневник Bota Sot.
„Тези настоявания предотвратиха сложното прилагане на предаването на Северно Косово на Милан Радойчич (бивш лидер на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ – бел. прев.), първоначално чрез предаването на активите на „Трепча“ на него, а впоследствие превръщането на тези държавни активи в общински (на четирите северни общини) и също така предотврати плановете за двоен суверенитет и Общност на сръбските общини с изпълни9телен мандат по модела на Република Сръбска, а именно – регионална автономия“, написа Тачи във „Фейсбук“.
„Продължавам да вярвам силно, че Прешевската долина ще се присъедини към Косово и за да постигнем тази цел, трябва да сме обединени. Вероятно пропускането на тази възможност би било непоправима историческа грешка“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Албанците живеят в две различни страни и трябва да се обединят

Еди Рама: Албанците живеят в две различни страни и трябва да се обединят

13 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. В интервю за белградската телевизия Pink лидерът на кабинета в Тирана Еди Рама подчерта, че „албанците са братя, които живеят в две различни страни и трябва да се обединят“, цитира думите му електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Рама поясни, че вижда това обединение като част от процеса за членство в Европейския съюз. Албанският премиер заяви, че иска да има регион без граници. „Не искам граници с Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия. Трябва да работим, за да се случи това“, подчерта Рама.
Съгласно думите му, Сърбия трябва да се изправи срещу реалността и да приеме Косово като независима и свободна страна. „Нуждата от помирение е неизбежна", категоричен бе лидерът на кабинета в Тирана.
Същевременно той увери, че никога не е говорил за Велика Албания – идея, която – съгласно думите му, е създадена, за да бъде използвана срещу самите албанци. Рама също така заяви, че сърбите и албанците могат да се помирят и направят на Балканите това, което е постигнато от Франция и Германия в Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Армията на Косово влиза в строя на НАТО за учения в Хърватия

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Армията на Косово влиза в строя на НАТО за учения в Хърватия

13 Май 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовската армия ще участва в учение на НАТО, което ще се проведе следващия месец на територията на Хърватия, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“, като пояснява, че Прищина е получила покана да се присъедини към обучението от Съвместното командване на Алианса в Европа.
Хърватската армия отказа да коментира информацията. Страната ще бъде домакин на три големи военни учения на НАТО през този и следващия месец, а първото от тях вече започна. Около 1600 войници от САЩ, Великобритания, Италия, Полша, Германия ще участват в юнските ученията, поканени са и военнослужещи от Албания, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Командващ ученията ще бъде генерал-лейтенант Кристофър Кавали и неговият заместник, хърватският бригаден генерал Борис Серич. Целта е да се отрабори мобилността на многонационалните сили и военната им готовност в тази част на Европа.
От командването на силите на НАТО беше обявено, че подобни упражнения ще се провеждат на всеки две години, а на Хърватия е поверена организацията в чест на десетата годишнина от членството й във военния съюз. Маневрите ще са в ход в периода 3-6 юни. В него ще бъдат задействани ВВС на САЩ и европейските страни. Освен хърватските, обучението ще включва военновъздушните сили на Италия и Словения, които ще изпратят около петдесет самолета и тридесет хеликоптера.
Хърватия ще бъде домакин и на още едно учение през юни, в което ще участват войници от Румъния и България.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

11 Май 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовският въпрос трябва да бъде разрешен чрез политически преговори между Белград и Прищина, този проблем няма силово решение. Това заяви в събота в ефира на сръбската национална телевизия РТС председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев, предава ТАСС.
„Първото и най-важното: убеден съм, че за косовския въпрос няма и не може да има силово решение. То може да е само политическо. Решението трябва да бъде изработено между Белград и Прищина. Всички останали с страни трябва като минимум да не пречат, а като максимум – да помагат на процеса“, подчерта политикът.
Той отбеляза, че диалогът практически е спрян „по инициатива на Прищина, която престана да разговаря с Белград, която отново и отново излиза извън рамките на базовата резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244, създавайки собствени въоръжени сили и въвеждайки 100-процентови мита върху стоките от Сърбия“. „При това Прищина получава подкрепа от САЩ. Но не говоря за Запада, като цяло; според мен, позицията на Европейския съюз е по-отговорна: Европа е обезпокоена от това, че Прищина започва да решава сама косовския въпрос. Затова трябва всички да охладят главите си... преди всичко извън пределите на Косово, преди всичко във Вашингтон, онези, които се опитват да си играят с емоциите, да разрушават, а не да съдействат на политическия процес“, заяви сенаторът.
Що се отнася до евентуална смяна на формата на преговорите за Косово, Косачев отбеляза, че „Русия никога не е отказвала да участва в такива преговори и е готова да се включи в тях, ако бъде поканена“. Депутатът счита, че не е станал съвсем ясен смисъла на организирането на срещата в Берлин за Косово на 29 април и предстоящата в Париж през лятото. „Албанската страна призовава САЩ да се включат в процеса, като в този случай със сигурност трябва да се включи и руската страна, и страните от ЕС“, резюмира той. Оценявайки настоящото положение на нещата, Косачев изказа мнение, че позицията на Сърбия за Косово се е подобрила.

Сърбия е партньор на Русия

Русия смята Сърбия за един от основните й партньори както в Европа, така и в света като цяло, двете държави са обединени от общи идеологически възгледи и икономически интереси, подчерта Косачев.

„Имаме много общи интереси, гледаме абсолютно еднакво на необходимостта да се запази ролята на ООН и спазването на международното право. Имаме огромни проекти в газовия отрасъл, атомната енергетика, здравеопазването, образованието и селското стопанство. Ние сме много интересни партньори един за друг. Затова за нас Сърбия е един от главните и най-интересни партньори в Европа и в по-глобален контекст“, заяви Косачев.
Руският сенатор отбеляза специалното отношение в Сърбия към темата за Великата отечествена война: „Сърбия е един от главните, много близки и духовно, и политически, и икономически партньор на Русия в Европа. Няма никакво съмнение, че в миналото сме били и имаме всички шансове да останем в бъдеще заедно. В Белград се провежда шествието „Безсмъртния полк“, в Ниш – парад на Победата; а това се прави и в цяла Сърбия, а това не се случва никъде по света, освен в самата Русия. Ние ценим високо моралната и отговорна позиция на Сърбия и нейния народ“.
На 9 май около 10 хиляди души излязоха по улиците на сръбската столица в колоната на "Безсмъртния полк". Въпреки проливния дъжд, хората носеха портретите на предците си и знамената на Русия и Сърбия. Колоната бе ръководена от министъра на иновациите и технологиите на страната Ненад Попович, руските сенатори Константин Косачев, Валери Рязански и руския посланик в Белград Александър Чепурин.
Акцията "Безсмъртният полк" се проведе в Сърбия за четвърти път. Жителите на различни градове на страната, представители на ветерански организации, сдружения на руско-сръбското приятелство, дипломатически корпус на страните от ОНД, организации на руски сънародници, бизнес структури, излязоха по улиците на сръбските градове с портрети на роднини и приятели, като по този начин пресъздадоха картината на съдбата на войниците, участвали в двете Световни войни и отблъскването на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година. Походите на Безсмъртния полк се проведоха в 12 града в страната, включително в Белград, Нови Сад и Ниш.
Руският дом в Белград действа като координатор в подготовката на тържествата за Деня на победата, организира срещи на организационния комитет с участието на кмета на сръбската столица, фондация "Безсмъртен полк на Сърбия", сръбския клон на Международната обществена фондация за единство на православните народи, Балканската казашка войска, сръбското отделение на всеруския мотоклуб „Нощни вълци“, координационния съвет на руските сънародници, руското национално малцинство, младежки и доброволчески организации. Основни партньори на събитията бяха компаниите "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) и "Лукойл".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Американският посланик в Белград реагира на присъствието на генерал Лазаревич на военен парад

„Б92“ (Сърбия): Американският посланик в Белград реагира на присъствието на генерал Лазаревич на военен парад

11 Май 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот смята, че присъствието на генерал Владимир Лазаревич начело на Безdмъртния полк в Ниш по повод Деня на победата за позорно, предава белградската медия „Б92“.
„Позорно е осъден военен престъпник да върви начело на тези, които искат да почетат съюзниците, загинали в борбата за справедливост и мир в Европа. Ден на Европа=Европейски ценности“, написа Скот на сръбски в „Туитър“.
Той добави линк към материал, публикуван от опозиционния вестник Danas, със снимка, показваща как генералният секретар на сръбското президентство Никола Селакович помага на Лазаревич да си облече палтото.
Генерал Лазаревич, бивш командващ на Прищинския корпус и Трета армия на югославската армия, бе осъден за престъпления срещу човечеството, нарушения на законите и обичаите на войната и други нехуманни действия на 14 години затвор от Хагския трибунал.
Той бе освободен на условно предсрочно освобождаване през декември 2015 г., след като прекара повече от 10 години в затвора на трибунала.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Константин Косачов заяви, че косовският въпрос няма силово решение

ТАСС: Константин Косачов заяви, че косовският въпрос няма силово решение

11 Май 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Косовският въпрос трябваше да бъде решен чрез политически преговори между Белград и Прищина, този проблем няма военно решение, заяви в събота пред националната телевизия на Сърбия РТС председателят на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията Константин Косачов, цитиран от TACC.
"На първо място: убеден съм, че косовският проблем няма и не може да има военно решение. Решението може да бъде само политическо. Решението в крайна сметка трябва да бъде взето между Белград и Прищина. Всички други страни трябва да не се намесват, колкото е възможно в този процес, ” каза политикът.
Той отбеляза, че диалогът на практика е спрял "по инициатива на Прищина, която спря да говори с Белград, която отново и отново нарушава основната резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244, създавайки собствени въоръжени сили, налагайки 100% мита върху стоки от Сърбия". "В същото време Прищина получава подкрепа от САЩ. Няма да говоря за Запада като цяло; по мое мнение позицията на ЕС е по-отговорна: Европа е загрижена, че Прищина започва сама да решава косовския въпрос. Затова трябва да обвиняваме играчи извън Косово, преди всичко във Вашингтон, тези, които се опитват да се възползват от емоциите, разрушавайки, а не допринасяйки и за политическия процес, "каза сенаторът.
Говорейки за евентуална промяна във формата на преговорите за Косово, Косачов отбеляза, че "Русия никога не е отказвала да участва в такива преговори и е готова да участва в тях, ако бъде поканена". Той смята, че не е съвсем ясно свикването на срещи в Берлин за Косово на 29 април и предстоящата нова среща в Париж. "Албанската страна призовава САЩ да се присъединят към процеса, в този случай и руската страна, и страните от Европейския съюз трябва абсолютно да се обвържат", заключи той. Оценявайки настоящото състояние на нещата, Косачов изрази мнение, че позицията на Сърбия за Косово е станала по-силна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Кирилов, специалист по темата за Балканите: Евентуално премахване на границата между Косово и Албания буди безпокойство

Евгени Кирилов, специалист по темата за Балканите: Евентуално премахване на границата между Косово и Албания буди безпокойство

11 Май 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Евентуално премахване на границата между Косово и Албания буди безпокойство не само за страните на Балканите, но и в ЕС като цяло. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Евгени Кирилов, специалист по темата за Балканите. Той допълни, че не е бил оптимист по отношение на срещата в Тирана на държавите от Процеса "Бърдо-Бриони" за нов тласък в диалога между Белград – Прищина, тъй като проблемите са доста сериозни и трудни за преодоляване. „Красимир Узунов често напомняше за тези проблеми и изразяваше безпокойство. Очаквания има, тъй като става дума за процес, който трябва да води към стабилизация, говорим за интеграция на Западните Балкани в ЕС, но проблемите не са лесни. Безпокойството от някои действия в последно време расте, трябва да направим всичко възможно и да очакваме придвижване в положителна посока“, допълни той. Според Евгени Кирилов срещата в Тирана не е най-добрият формат, тъй като става дума за среща на бившата република на Югославия и Албания. „ Добре е, че е поканена Федерика Могерини, но нейната роля не беше особено ефективна. Прави впечатление специалната покана към Полша, което е странно и поради това къде остава приносът на нашето председателство за интеграцията на Западните Балкани“, коментира експертът. Според Евгени Кирилов основните въпроси трябва да се решават в директни и ускорени преговори между Косово и Белград. „Естествено, мнението на останалите балкански държави има значение и ние всички сме заинтересовани този процес да напредне, но ликвидиране на границата между Косово и Албания буди евентуално безпокойство не само на страните от Балканите, а и на ЕС като цяло“, заяви Евгени Кирилов.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сърбия: Велика Албания е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и Балканите

Министърът на отбраната на Сърбия: Велика Албания е най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и Балканите

10 Май 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Ниш. Най-голямата заплаха за сигурността на Сърбия и балканския регион е създаването на Велика Албания, заяви в петък сръбският министър на отбраната Александър Вулин на среща с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в Ниш, предава македонският портал „А1 Он“.
Както съобщи сръбското военно ведомство, Вулин е заявил, че той лично подкрепя политиката на Гърция, както и Преспанския договор.
Апостолакис, от своя страна, „похвалил мъдрата политика за разрешаване на косовския въпрос“ на сръбския президент Александър Вучич. Той е изразил надежда, че ще се намери компромисно решение и е изразил подкрепа за териториалната цялост на Сърбия.
В съобщението се казва още, че двамата са разговаряли са текущото сътрудничество в сферата на отбраната и са се съгласили, че има място за неговото разширяване, най-вече чрез провеждане на съвместни военни учения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Американска агенция за военния парад в Ниш: Показване на мускули заради Косово и Русия

„Б92“ (Сърбия): Американска агенция за военния парад в Ниш: Показване на мускули заради Косово и Русия

10 Май 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Американската агенция AP коментира, че Сърбия е провела военен парад по случай Деня на победата над Нацистка Германия във втората световна война, за да покаже мускули пред Косово, предава белградската медия „Б92“.
В материала на медията се отбелязва, че в парада в петък в Ниш са участвали 4 хиляди войници, 300 бронирани машини и 40 самолета, включително два руски ударни хеликоптера с руски пилоти, което, според мнението на AP, е демонстрация на силното военно и политическо сътрудничество с Москва.
Агенцията посочва, че в района се увеличава напрежението, „тъй като Сърбия и Косово се обвиняват взаимно в подкопаването на усилията за нормализация на отношенията след войната от 1998-9 година, койято завърши с интервенция на НАТО“.
Припомня се, че Сърбия не признава независимостта на Косово.
Американската агенция смята, че всяка военна намеса на Сърбия в Косово би довела до пряк конфликт с ръководените от НАТО миротворци, разположени там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

10 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия. Това подчерта министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай след срещата в Тирана на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Премиерът на Косово заяви, че срещата на върха за Западните Балкани, проведена миналия месец в Берлин, е от голямо значение, тъй като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон решиха да улеснят диалога между Косово и Сърбия.
Обръщайки се към медиите, Харадинай обвини Могерини, че позволява обсъждането на въпроса за подялба на Косово. „Берлинската среща на върха беше много полезно събитие за Косово. Беше успешна, защото диалогът бе иззет от Могерини и поставен под отговорността на Меркел и Макрон“, заяви Харадинай. Съгласно думите му, Косово може бъде спокойно, но и предпазливо, „защото чуждестранните кухни може да продължат да готвят идеи за разделяне на Косово".
„Който и да е вярвал, че споразумението между Косово и Сърбия е възможно чрез разделяне на Косово, се провали, главата с този проект е затворена завинаги. След като Меркел пое процеса на диалог от Могерини, е ясно, че няма да има корекция на границата, така че сега можем да дишаме свободно”, заяви Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи срещата в Тирана с разногласия между Сърбия и Косово (ОБЗОР)

Приключи срещата в Тирана с разногласия между Сърбия и Косово (ОБЗОР)

9 Май 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Процесът Бърдо Бриони се провежда от 2010 г., по инициатива на Хърватия и Словения, с цел европейска интеграция в Западните Балкани.
След срещата на върха във федералната столица Берлин опитите за деблокиране на диалога за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово получиха нов тласък – от срещата в Албания. Представители на страните от Западните Балкани се събраха в рамките на процеса „Бърдо-Бриони" в Тирана, където се очаква да бъде обсъден диалогът и възможностите за неговото възобновяване.
На срещата присъстваха хърватският президент Колинда Грабар-Китарович, словенският президент Борут Пахор, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Черна гора Мило Джуканович, президентът на Косово Хашим Тачи, албанския премиер Еди Рама и президентът на Албания Илир Мета ... Освен ангажимента за бърза интеграция в ЕС, срещата беше засенчена от напрегнатите отношения между Белград и Прищина, доказано с хладното ръкостискане между Вучич и Тачи, след като атмосферата предварително беше подгрята с информацията, че косовският президент и албанският премиер Рама са говорили за албанско пространство без граници и за присъединяване на долината на Прешево към Косово.
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред репортери в Тирана днес, че има разногласия в диалога между него и сръбския президент Александър Вучич. Косовският лидер заяви, че разногласията са възникнали, защото Вучич отрича престъпленията в Косово и Метохия.
Условието за продължаване на диалога с Белград само след премахване на митата е несправедливо и решението за въвеждането им е справедливо, каза Тачи, цитиран от албанските медии.
Срещата на Вучич и Тачи в Тирана идва ден след като сръбският президент заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово, а президентът на Косово заяви вчера, след като се срещна в албанската столица с премиера на Албания Еди Рама, че са обсъдили пълното премахване на границата между Косово и Албания и присъединяването на трите общини с предимно албанско население в Южна Сърбия към територията на Косово.
Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви в Тирана, че изявленията на лидерите на Албания и Косово за националното обединение и отварянето на границите са неприемливи, защото застрашават преговорите и не допринасят за решаване на откритите въпроси. Отговаряйки на въпроси на журналисти, Додик каза, че сръбският президент Александър Вучич и той могат да проведат среща за национално обединение като албанския премиер Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи и попита как ще реагира международната общност.
Додик каза, че босненската Република Сръбска подкрепа Сърбия, когато става въпрос за Косово и не „долива масло в огъня“.
Президентът на Сърбия Вучич каза по-рано днес, че Белград и Прищина са се отдалечили на години от възможно решение на косовския проблем, а
в изказване по сръбската обществена телевизия РТС сръбският външен министър Дачич добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".
Албанският президент Илир Мета, който бе домакин на среща на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ на съвместна пресконференция с неговите колеги от Хърватия, Словения и Полша, каза, че срещата е постигнала съгласие за по-тясно и взаимно сътрудничество и ангажиране с цел запазване на мира и сигурността в региона.
„Ние обещахме по-тясно сътрудничество. В Балканският регион има позитивно движение. Ясен е ангажиментът на всички за мира и сигурността в региона. Следващата среща на върха ще бъде в Словения и аз вярвам с присъствието на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, когото решихме да поканим. Бих искал да изразя удовлетворението си не само от участието и конструктивните послания, но и да изразя убеждението си, че присъствието на президента на Полша и на президентите на две страни-основателки е много важно, така че заключенията от тази среща на върха да бъдат чути още по-ясно в страните-членки на ЕС, каза Мета.

Редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

9 Май 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви в Тирана, където участва на срещата на високо равнище във формата "Бърдо-Бриони", че изявленията на лидерите на Албания и Косово за националното обединение и отварянето на границите са неприемливи, защото застрашават преговорите и не допринасят за решаване на откритите въпроси, цитира димите му македонската агенция “Макфакс“.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Додик каза, че сръбският президент Александър Вучич и той могат да проведат среща за национално обединение като албанския премиер Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи и попита как ще реагира международната общност.
Додик каза, че босненската Република Сръбска подкрепа Сърбия, когато става въпрос за Косово и не „долива масло в огъня“.
Президентът на Косово Хашим Тачи обяви вчера в социалната мрежа „Фейсбук“, че е разговарял с албанския премиер Еди Рама в Тирана за необходимостта от пълно отваряне на границите между Косово и Албания и за формиране на "албанско пространство без граници" под евроатлантически патронаж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

9 Май 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че "Сърбия е малка, но не и глупава страна", съобщиха сръбските медии, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Той отбеляза, че докато Сърбия говори за компромис и диалог, Прищина и Тирана се споразумяват за създаването на "Велика Албания" под масата.
Дачич, който говори пред сръбската обществена телевизия РТС, каза, че разговорът между президента на Косово Хашим Тачи и албанския премиер Еди Рама за "националното обединение" заслужава остър отговор.
"Сърбия не говори за това (за" Велика Албания "), а Тачи и Рама го правят. Те се изплюха в лицето на целия ЕС, на всички, които убеждават Сърбия, че трябва да бъдем конструктивни и мирни. Ние седим на масата, а те преговарят за създаването на „Велика Албания“ под същата маса, заяви ръководителят на сръбската дипломация.
Според него, преговорите на Рама и Тачи са голям позор за албанските политици, защото на среща на върха, която говори за регионално сътрудничество, те говорят за "поправяне на исторически несправедливости".
Дачич добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".
Външният министър смята, че сега въпросът е дали Сърбия трябва да участва в срещи като сегашната в Тирана, защото, както той каза, идеята за "Велика Албания" е „пробутана зад гърба ни“.
"Принципите на неизменността на границите изглеждат позволени само, когато човек трябва да атакува Сърбия," каза Дачич и попита какво ще стане, ако (сръбски президент Александър) Вучич и (сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад) Додик се срещнат, за да обсъдят обединението на сърбите.
Дачич подчерта, че не става въпрос за отваряне на кутията на Пандора, тъй като според него тя е отворена с признаването на Косово и нарушаването на принципа за неизменност на границите.
"Това е представянето на "Велика Албания", на което никой не реагира. Къде са тези, които критикуват Сърбия за някаква престъпна идея? Казаха, че няма да има промяна в границите, къде са били вчера?“ - попита той.
Сърбия, както каза той, няма никакъв таен, а само публичен план - не признава едностранно обявената независимост на Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

9 Май 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Сърбия Вучич каза днес, че Белград и Прищина са отдалечени на години от възможно решение на косовския проблем, съобщи сръбската агенция „Танюг“, цитирана от “Макфакс“.
В Тирана започна лидерската среща от процеса „Бърдо – Бриони“, на която присъства и сръбския президент Александър Вучич.
В обръщението си в Тирана Вучич заяви, че решението няма да бъде постигнато „ за кой знае колко години“.
"Това е лошо за сръбския и албанския народ, двата най-големи народа на Балканите. Всеки ни казва да не правим това, да не правим онова, да не променяме границите и т.н., всеки гледаше само своя интерес, макар че това е важен въпрос за нас, а не за някой друг ”, каза сръбският президент.
Вучич подчерта, че диалогът между Белград и Прищина е блокиран и той се надява, че няма да чака вечно намирането на решение. Според него определено ще отнеме много време, за да се намери решение на сръбско-албанските отношения.
Вучич пристигна в сряда вечер в Тирана в атмосфера на напрежение, предизвикана от изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че с албанския премиер Еди Рама, който е домакин на регионалната среща, говорят за обединяване на албанците, пълно отваряне на границата между Албания и Косово и съединяване с Прешевската долина в южната част на централна Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

9 Май 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи е в Тирана за срещата на върха на лидерите на страните от Западните Балкани в четвъртък, в чийто фокус ще е диалогът Белград Прищина. Той даде интервю пред най-големия телевизионен канал в Албания Top Channel.

Какво очаквате от тази среща на върха в Тирана?

Както обикновено, това е среща, инициирана от страните от Западните Балкани, като Словения и Хърватия. Чудесно е, че ще се проведе в Тирана. Всяка страна ще може да представи постиженията си, добросъседските отношения и обещанието за европейско бъдеще. Ще има и съвместна декларация на всички присъстващи държави.

Вярно ли е, че идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия е погребана на срещата в Берлин?

Нямаше погребение или възкресяване, или представяне на нова идея. Срещата в Берлин беше рутинна, изслушване на декларациите от лидери от Западните Балкани. Във втората част имахме някои дискусии относно диалога между Косово и Сърбия и възможността за постигане на споразумение. Обсъдихме и позицията на Западните Балкани в подкрепа на този процес. Още веднъж подчертавам, че никаква идея не е била погребвана, не е въведена нова идея. Берлинският процес не доведе до никакъв резултат, не постигна това, за което беше планиран. Въпреки това оценявам добрата воля на канцлера Мекел и обещанието да има повече постижения на срещата в Париж.

Имаше разгорещени дебати и в Тирана, и Прищина. Идеята за коригиране на границите се радва на подкрепата на САЩ, или само Джон Болтън я подкрепя?

Предложих идеята за включване на Прешево, Медведжа и Буяновац (общини в Южна Сърбия – бел.ред.) в територията на Косово, без да се променя дори сантиметър от останалата част на страната. Това е наше историческо право и аз ще настоявам за него дори и утре, защото след 10 – 20 години там може да няма и един албанец. Позицията на САЩ е много ясна: няма червени линии. Посланието на САЩ може да се обобщи с двете писма, изпратени от президента Тръмп на мен и Вучич. Това е ясната позиция на САЩ по отношение на диалога между Косово и Сърбия и няма червени линии.

Ако един ден границите бъдат поправени, това ще проправи ли пътя за обединението между Албания и Косово? Това е страх, който съществува в европейските канцеларии.

Дори и днес обсъдих с премиера Рама отношенията между Албания и Косово и двамата се съгласихме, че по-нататъшното отваряне на границите ще помогне само на положението на албанците, така че те да могат да живеят в региона на Западните Балкани без граници, под европейския чадър. Ето защо моят ангажимент е Прешево, Медведжа и Буяновац да се присъединят към Косово. Никой не трябва да се страхува от Косово и Албания, които живеят без граници между тях.

Вашият колега Александър Вучич направи силна декларация. Той казва, че никога няма да признае Косово, дори това да означава смъртта му. Какво е вашето мнение?

Това е популистка декларация за вътрешна употреба. Вучич знае, че признаването на Косово е условие за европейското бъдеще. Като позволи на Прешево, Медведжа и Буяновц да се присъединят към Косово, Сърбия ще бъде по-близо до присъединяването към ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

9 Май 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.