НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: УАПЦ прекрати съществуването си

ТАСС: УАПЦ прекрати съществуването си

14 Август 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) официално прекрати съществуването си, като се вля в новата „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ), пише в сряда парламентарният вестник „Голос Украини“, предава ТАСС.
Във връзка с ликвидацията на УАПЦ са отменени всички пълномощни на нейно име.
Както припомня ТАСС, През декември 2018 г. две неканонични (разколнически) църкви - УАПЦ и така наречената Киевска патриаршия (УПЦ КП) обявиха обединението си и създаването на Православната църква в Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенския патриарх на 6 януари 2019 г. По-късно ръководството на ПЦУ реши във вътрешни документи да нарече църковната им организация „Украинска православна църква“, игнорирайки факта, че това име е на единствената канонична църква в Украйна - Украинската православна църква (Московска патриаршия).
Няколко месеца след създаването на ПЦУ, бившият глава на Киевската патриаршия Филарет, който получи титлата почетен патриарх в новата структура, започна да критикува томоса и продължава да работи от името на УПЦ КП, въпреки факта, че Министерството на правосъдието на Украйна вече обяви ликвидацията на тази организация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Трима гръцки свещеници преминаха от Константинополската патриаршия към Задграничната руска църква

„Взгляд“: Трима гръцки свещеници преминаха от Константинополската патриаршия към Задграничната руска църква

16 Юли 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Трима гръцки свещеници от САЩ отхвърлиха юрисдикцията на Константинополската патриаршия и се присъединиха към Задграничната руска православна църква (ЗРПЦ), пише руското издание „Взгляд“.
Както съобщава православният портал Orthodox Christianity, това са отец Спиридон Бейли от Англия, отец Емануил Хатцидакис от САЩ, както и Йоан Маридакис, преселил се от Крит в Америка.
Отец Бейли е известен като автор на няколко книги за християнството, а също така води популярен видеоблог в YouTube.
„Решението ми да премина в ЗРПЦ беше обусловено от редица фактори. От дълго време ме безпокояха нарастващите модернистки и икуменически тенденции в Константинопол. А действията в Украйна ме убедиха, че съм длъжен да се оттегля“, заяви Бейли.
На свой ред, свещеник Йоан Маридакис се мести в САЩ специално, за да се присъедини към ЗРПЦ, макар че не знае английски език.
През миналата година храм във Флоренция преминава от Константинополската патриаршия към ЗРПЦ заради несъгласие с действията на Константинопол в Украйна. РПЦ обвини константинополския патриарх в легитимация на украинските разколници.
Междувременно в „новата църква“ на Украйна вече има разкол – „патриарх“ Филарет (Денисенко) възстанови „Украинската православна църква – Киевска патриаршия“, създаде собствен синод и призна ПЦУ за неканонична църква.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руската църква: Отделянето на Филарет говори за провала на опитите на Фенер да ръководи световното православие

Руската църква: Отделянето на Филарет говори за провала на опитите на Фенер да ръководи световното православие

21 Юни 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Отделянето на структурите на Филарет (Денисенко) от украинската „нова църква“ говори за „умножаване на разкола“ в Украйна и за провала на опитите на Константинополската патриаршия да ръководи еднолично световното православие, счита ръководителят на отдела по връзки с медиите на Московската патриаршия Владимир Легойда, предава РИА Новости.
По този начин той коментира проведения по-рано „поместен събор“ на т.нар. Киевска патриаршия, оглавявана от Филарет. Това събрание отмени ликвидацията на „Киевската патриаршия“, обяви за недействителни решенията на „обединителния събор“, който в края на 2018 година учреди „новата църква“ и подложи на критика издадения от Фенер „томос за автокефалия“, който бил поставил „новата църква“ в Украйна в зависимост от Истанбул.
Легойда написа, че „разединилата се половин година след своето основава нова „църква“ най-добре демонстрира дълбочината на провала на опитите за еднолично ръководство на сложния организъм, наричан Световно православие и изначалната погрешност на избрания от Фенер път за „изцеряване“ на разкола“.
„Резултат от движението по този път стана само умножаването на разкола“, заключи представителят на РПЦ.
По-рано заместник-ръководителят на външните църковни връзки на Московската патриаршия Николай Балашов отбеляза, че „няма нищо учудващо в това, че зданието, построено не на основата на свещените канони на църквата, а в полза на сезонни политически интереси, започва бързо да се руши след поредните избори“.
„Но само в това да бяха замесени единствено политици и разколници! Най-голяма ни тъга е за Константинополската патриаршия, с която толкова много е свързано в нашата история, а и в нашия неотдавнашен живот, поне за някои от нас. Как можаха носителите на вековен опит и предания да бъдат прелъстени толкова евтино. Кога отново ще изгрее слънцето над Цариград? Не намирам отговори на тези въпроси. Боли“, написа Балашов във „Фейсбук“.
На свой ред историкът-визнтинист Аркадий Малер обърна внимание на това, че в заключителния документ на „поместния събор“ специално се отбелязва, че киевските „манастири Михайловски Златовърхий, Теодосиевски, Видубецки, Михайловски, както и Николаевски Богословски, както и всички енории на Киев, принадлежат на Киевската патриаршия“.
„По този начин „томосът“ на Фенер сега засяга само разпуснатата УАПЦ (Украинска автокефална православна църква), а неговото единствено нагледно постижение остава само преподчиняването на многострадалната Андреевска църква от УПАЦ на самия Фенер“, заключи експертът във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Киевския патриархат отмени решението за своето разпускане

„Независимая газета“: Киевския патриархат отмени решението за своето разпускане

20 Юни 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Събранието, проведено в четвъртък от патриарх Филарет (Денисенко) и наречено от него "Поместен събор на Украинската православна църква - Киевски патриархат (УПЦ-КП)", отмени решението на епископския съвет на УПЦ-КП от 15 декември 2018 г. за своята ликвидация, пише руският вестник “Независимая газета“.
"Поместният събор не утвърждава, а отменя решението на архирейския събор, или така наречения „поместен събор“, защото това не е бил истински Поместен събор а събирането на подписите на епископите, един свещеник и двама миряни за условното ликвидиране на УПЦ_КП по искане на Вселенския патриарх Вартоломей. Без условната ликвидация на Киевския Патриархат не би могло да има обединителен събор на украинските църкви на 15 декември 2018 г. и предоставянето на томос за автокефалията ”, се казва в резолюцията на Поместния съвет на УПК-КП. , цитиран от вестника
В документа се посочва, че УПЦ-КП "е регистрирана от правителствена агенция и продължава да съществува и работи", а също така продължава да бъде собственик на имотите си. Патриархът на Киев и на цяла Уктрайна Филарет продължава да бъде ръководител на УПЦ-КП, се казва в текста на резолюцията.
"Съборът благодари на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей и на всички йерарси на Църквата-майка, че се опитват да разрешат украинския църковен проблем, но не ни устройва съдържанието на томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна", се казва в решението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новата украинска църква заплаши Филарет с отлъчване

ТАСС: Новата украинска църква заплаши Филарет с отлъчване

14 Юни 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Бившият глава на разколническата Киевска патриаршия, а сега почетен патриарх на неканоничната Православна църква на Украйна (ПЦУ) Филарет може да бъде отлъчен от църквата отново. Това се казва в заявление на пресслужбата на новата украинска църковна структура, която продължава да не е призната от нито една поместна православна църква, предава ТАСС.
На ПЦУ им се наложи да излязат със заявление във възка с обявеното от Филарет (Денисенко) намерение да свика на 20 юни събор на Киевската патриаршия, която трябваше да бъде разпусната още през декември миналата година, когато бе създадена новата църква, но, както се изясни, съществува и до днес.
„Филарет няма право да свиква еднолично „поместен събор на УПЦ-КП“, нито според устава на ПЦУ, нито дори по загубилия сила устав на УПЦ-КП“, се казва в съобщението. „Самоволното и неуставно провеждане на събиране на неопределена група от неупълномощени лица с присвояване на това събрание името „Събор“ означава църковно разделение и отделяне на организаторите и участниците в такива събрания от ПЦУ с всички канонически и юридически последствия“.
В тази връзка ПЦУ призова йерарсите да откажат участие в това мероприятие.
Филарет (Денисенко) взе най- активно участие в създаването на новата църковна структура и дори претендираше да я оглави, но след това започва да изказва недоволство от положението си в новата църковна организация и работата на нейния глава Епифаний (Думенко). Той открито заяви, че повече не признава томоса, който новата църква получи от ръцете на константинополския патриарх, тъй като този документ вместо да предостави автокефалия постави ПЦУ в зависимост от Истанбул.
В миналото Филарет беше предстоятел на каноническата Украинска православна църква – Московска патриаршия и дори претендираше за поста патриарх на Руската православна църква (РПЦ). След неуспеха той излезе от РПЦ и обяви създаването на самостоятелна УПЦ-КП. Тя, както и сегашната ПЦУ, не беше призната от нито една поместна православна църква, а самият Филарет бе лишен от сан и отлъчен от църквата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: „Киевският патриарх“ къса с константинополската автокефалия

„Независимая газета“: „Киевският патриарх“ къса с константинополската автокефалия

12 Юни 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Киевският патриарх Филарет (Денисенко), за който, изглежда, не е достатъчна титлата „почетен“, има намерение да свика поместен събор на Украинската православна църква – Киевска патриаршия – от това излиза, че УПЦ-КП не се е разтворила в новата Православна църква на Украйна (ПЦУ) през декември 2018 година, пише руското издание „Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Свикваме поместен събор, на който няма да утвърдим решението на събора от 15 декември 2018 година. А това значи, че то не е задължително за нас. С това ще демонстрираме, че Киевска патриаршия е имало, има и ще има. Ще свикаме събора на 20 юни“, заяви Филарет пред журналистите в кулоарите на организирания от него Форум на украинската интелигенция на 11 юни в Киев. Форумът се проведе под лозунга „За Украинската православна църква! За Киевската патриаршия!“
Вярно е, че тези думи не бяха в речта му на Форума на украинската интелигенция, те бяха предадени само от украинската редакция на Би Би Си. Изявленията за свикването на събора не са отразени в официалната публикация на уебсайта на УПЦ-КП, който съществува паралелно със сайта на ПЦУ, създаден не толкова отдавна. Въпреки това в публикациите от последните дни във филаретовския сайт главата на църквата все пак се нарича Киевски митрополит Епифаний (Думенко), когото Филарет сега обвинява в неблагодарност и измама. Така че в момента не може да се говори за официално излизане в разкол – вече не от Московската патриаршия, а от Константинополската и свързаната с нея ПЦУ.
В речта си на форума на 11 юни Филарет твърди, че ПЦУ не е получила реална автокефалия. Украинското Православието, казва той, е паднало от една зависимост към друга - сега тя се управлява не в интерес на Москва, а в интерес на Гърция. Така казва Киевският патриарх, който се застъпва за необходимостта да се запази патриаршията. Той е готов да се откаже от легитимността, получена през декември 2018 г. под формата на томос за автокефалията. Филарет твърди, че украинците са били измамени от гърците. През декември те са предложили да се гласува за автокефалия, но са запознали украинците със съдържанието на томоса едва на 6 януари и следователно, според Филарет, той не е истински.
Докато обявлението не се е появило на официалния сайт на „филаретовците“, може да се счита, че той се надява, че неговите опоненти от ПЦУ все пак ще дойдат да му се поклонят. Впрочем, смята се, че ръководството на ПЦУ, напротив, мечтае окончателно да скъса с Филарет и неговото токсично наследство. Митрополит Йосафат (Шибаев), верен привърженик на Филарет, заяви преди няколко дни, че почетният патриарх е притискан и го принуждават да излезе от ПЦУ. Освен Йосафат, престарелият вожд на украинската духовна независимост има подкрепата на „владиките“ от миниатюрните юрисдикции на УПЦ-КП на територията на Русия. Във връзка с това някои украински издания обсъждат отвсякъде „версията“, че Филарет е „агент на ФСБ“.
Самият Филарет отговаря на враговете си почти в сталинистки стил: „Защо ще спечелим? Защото истината е наша страна!“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вартоломей се нахвърли на Московската патриаршия: Ледените ветрове от северните степи няма да изгасят светлината на Фенер

Вартоломей се нахвърли на Московската патриаршия: Ледените ветрове от северните степи няма да изгасят светлината на Фенер

12 Юни 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, чиято катедра някога е била първа сред равни в Православното Християнство, се нахвърли на Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й да се откаже от юрисдикцията над Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментари, насочени срещу Москва, Вартоломей каза, че „Фенер винаги е източник на светлина и надежда, които не угасват нито от ветровете, които някога са духали от Изток и Запад, нито от ледените ветрове, духащи от степите на Севера“.
„Истината за Украйна ще надделее“, увери той, като осъди „клеветниците“.
Вестникът припомня, че схизмата между Москва и Фенер започна, след като главата на новосформираната „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) Епифаний получи томос за автокефалия на територията на Православната църква на Украйна - Московкса патриаршия през януари в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

12 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Почетният патриарх на т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ) Филарет заяви, че не признава томоса, получен от новата църковна структура от Константинополския патриарх в началото на тази година, предава ТАСС.
„Ние не приемаме този томос, защото не знаехме неговото съдържание“, обясни той в рамките на изказване в Киев на Форума на украинската интелигенция. „Ако знаехме съдържанието му, то на 15 декември не бихме гласували за автокефалия, тъй като не ни трябва да преминаваме от една зависимост в друга“.
По неговите думи, действащата в Украйна Украинска православна църква – Московска патриаршия служи на интересите на Русия, а ПЦУ – на Гърция. „Докато по същото време никой не служи на Украйна“, добави Филарет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

11 Юни 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Почетният патриарх на т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ) Филарет заяви, че не признава томоса, получен от новата църковна структура от Константинополския патриарх в началото на тази година, предава ТАСС.
„Ние не приемаме този томос, защото не знаехме неговото съдържание“, обясни той в рамките на изказване в Киев на Форума на украинската интелигенция. „Ако знаехме съдържанието му, то на 15 декември не бихме гласували за автокефалия, тъй като не ни трябва да преминаваме от една зависимост в друга“.
По неговите думи, действащата в Украйна Украинска православна църква – Московска патриаршия служи на интересите на Русия, а ПЦУ – на Гърция. „Докато по същото време никой не служи на Украйна“, добави Филарет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вартоломей пристига в Гърция, за да получи подкрепа за решението на Фенер за Украйна

Kathimerini: Вартоломей пристига в Гърция, за да получи подкрепа за решението на Фенер за Украйна

22 Май 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Константинополският патриарх Вартоломей ще пристигне в Атина в сряда, където ще проведе разговори с архиепископа на Гръцката православна църква Йероним, които се очакват с голям интерес и които могат да обозначат нова ера на отношенията между ГПЦ и Фенер, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Очаква се по време на срещата Йероним да изрази подкрепата си за решението на Вселенската патриаршия от по-рано тази година за даване на автокефалия на Православната църква на Украйна.
В четвъртък Вартоломей ще открие Центъра Свети Порфирий за геронтология и социална подкрепа в Дилеси, Централна Гърция. Очаква се церемонията да привлече хиляди поклоници, а на нея ще присъства и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос.
В петък Вартоломей се връща в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): В Украйна са възможни предсрочни парламентарни избори през юли

УНН (Украйна): В Украйна са възможни предсрочни парламентарни избори през юли

19 Май 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Киев. Най-вероятната датата на предсрочните избори за Върховната Рада е 14 юли 2019 година, предава украинската информационна агенция УНН
Назначаването на предсрочни избори ще бъде следващата стъпка за разпускането на Върховната Рада, което новоизбраният президент Владимир Зеленски се очаква да обяви веднага след встъпването в длъжност.
По-рано укарински медии са публикували проект на указ за разпускане на парламента. От екипа на Зеленски този документ беше наречен фалшив, но представител на новоизбрания президент Дмитрий Разумков каза, че ще бъде инициирано разпускането на парламента.
В допълнение, самият Зеленски обеща на парламента неудобства, вероятно намеквайки за разпускането му.
Агенцията припомня, че на 17 май, фракцията „Народния фронт“ официално обяви оттеглянето си от коалицията. След това председателят на парламента заяви, че коалицията престава да съществува.
В същото време повечето анализатори твърдят, че правителствена коалиция във Върховната Рада не съществува от 2016 г. насам.
По закон Върховната Рада има 30 дни да създаде нова коалиция. Сега мислите за евентуалното разпускане на Рада са разделени, защото формално по време на формирането на коалицията е невъзможно да се разпусне парламентът, а по-късно разпускането на Радата е блокирано от факта, че до края на мандата й остава по-малко от половин година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Управляващата коалиция в Радата обяви самоликвидация в надеждата да избегне разпускане на парламента (ОБЗОР)

ТАСС: Управляващата коалиция в Радата обяви самоликвидация в надеждата да избегне разпускане на парламента (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нов блок, според замисъла на авторите на този сценарий, трябва да попречи на Владимир Зеленски да насрочи предсрочни парламентарни избори преди 27 май, пише ТАСС в обзорен материал, представен без редакторска намеса.

Формалното съществуване на управляващата коалиця във Върховната рада на Украйна, начело с „Блок Петро Порошенко, официално обяви, че прекратява дейността си три дни преди инаугурацията на новия президент. В петък тя бе напусната от фракцията „Народен фронт“. По думите на председателя на Радата и член на „Народния фронт“ Андрей Парубий това означава, че от този момент е в ход механизма за формиране на нова управляваща коалиция в парламента. „По закон за това е предвиден един месец“, подчерта той.
Стартирането на процеса на създаване на нова управляваща коалиция, според авторите на този сценарий, трябва да лиши Зеленски от възможността да разпусне Радата и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Факт е, че новият държавен глава на практика няма представители във Върховната Рада, която беше избрана през 2014 година. А следващите парламентарни избори идват едва през есента на тази година. Затова по-нататъшната съдба на Радата беше в светлината на прожекторите веднага след победата на Зеленски на президентските избори.
Възможностите за разпускане на парламента обаче са строго регламентирани от закона. По-специално, президентът не може да направи това, ако има по-малко от шест месеца преди изтичането на мандата на настоящото събрание. В случая този срок е 27 май. Така Зеленски след встъпването си в длъжност, което е насрочено за 20 май, формално ще има още една седмица, за да вземе решение.
Но за разпускането на парламента трябва да има причина. Според закона, една от тях е неспособността на депутатите да образуват мнозинство в рамките на 30 дни. Обявявайки „саморазпускането“, депутатите от Радата сред привържениците на напускащия президент Петро Порошенко очакват, че сега те официално ще имат още един месец за консултации, а новият президент ще бъде лишен от възможността да обяви предсрочни избори до 27 май.

Разяснения на експертите

Въпреки това, експертите препоръчват да не се бърза със заключенията. „Разпадането на коалицията създава проблем за Зеленски с разпускането на Върховната Рада. Но Украйна е страна с неограничени възможности и всичко е възможно тук, включително и предсрочни парламентарни избори в такава ситуация“, заяви украинският политолог Андрей Золотарев в интервю с кореспондент на ТАСС.
Експертът обясни, че два фактора могат да помогнат на Зеленски да разпусне Радата, независимо от стартиртането на механизма за формиране на ново мнозинство в парламента. „Например, може да има съдебно решение, че коалицията в Рада и така не съществува вече три години и всички срокове са изтекли отдавна“, посочи той. „Също така Зеленски може да извика петдесет хиляди души пред парламента и да постави депутатите пред дилема – да излязат през парадния вход или през прозорците“, Реализацията на тези варианти, според него, може да допринесе за сериозна обществена подкрепа за новоизбрания президент.
Неочаквано в подкрепа на Зеленски се обяви и постоянният представител на бившия президент в Радата Ирина Луценко. „Народният фронт“ имаше пълното право да излезе от коалицията“, заяви тя. „Това означава, че според законодателството в 30-дневен срок може да бъде създадена нова коалиция в Радата. Означава ли това, че така или иначе Зеленски може да разпусне парламента? Да, означава“.
Тази позиция бе подкрепена от украинския адвокат, бивш началник на администрацията на четвъртия президент на страната Виктор Янукович, Андрей Портнов. „Факт е, че от 2016 г. в парламента няма управляваща коалиция ... и на тази основа президентът може по всяко време да подпише указ за разпускане на парламента и да свика предсрочни избори“, каза той в петък в коментар пред украинското издание „Страна“.
„Президентът Зеленски може да подпише указ за разпускане буквално веднага след встъпването в длъжност. И за това не са му нужни никакви съдебни решения“, каза Портнов, като обясни, че онези, които не са съгласни с такова решение на президента, могат да се обърнат към съда.
„Днес (петък, 17 май) една от фракциите във Върховната Рада реши да излезе от „коалицията“. Но как можеш да излезеш от нещо, което го няма? Фактически коалицията не съществува от три години – откакто тя бе напусната от партиите „Самопомощ“, „Бактивщина“ и Радикалната партия на Олег Ляшко. Затова сегашната игра в парламента е поредното свидетелство за това, че депутатите са безразлични към хората, които са ги избрали. За тях е по-важно да продължат безметежното си съществуване“, заявиха от пресслужбата на Зеленски пред агенция „Укринформ“.
Екипът на избрания президент е убеден, че страната се нуждае от промени и дълбоки реформи. „Това е искане на украинския народ. А за неговото осъществяване имаме нужда от силен парламент“, подчертават от пресслужбата.
В тази ситуация е показателна и позицията на началника на Окръжния административен съд на Киев Павел Вовка, който още в началото на май заяви пред „Съдебно-юридической газете“, че Зеленски ще има всички основания за разпускане на парламента, даже коалицията да обяви сама своя разпад.
„Ако официално бъде съобщено за липсата на коалиция в Радата, това няма да е началото на обратното броене, предвидения от Основния закон на Украйна един месец за формиране на нова коалиция, защото само президентът на Украйна с указ може да установи от колко време във Върховната Рада действително няма коалиция между депутатските фракции и какви последствия ще има това. Фактически от момента на приемането на съответстващия указ, коалицията на депутатските фракции няма да има никакво юридическо значение“, счита председателят на съда.
Въпреки това, ако Зеленски все пак се реши да разпусне Радата, то бившите членки на коалицията на Порошенко ще се опитат „да блокират това решение в съда поне до 27 май“, счита политологът Руслан Бортник. „Ситуацията ще премине в съдебен стадий, работата в парламента ще стане хаотична, кадровите и законодателните трансформации може да се окажат блокирани“, добави той.
При всички случаи противниците на Зеленски „ще се опитат да спечелят време, докато рейтинга на новия президент започнат да падат“. „Ако играят компетентно в съда - счита Бортник – то насрочването на предсрочни парламентарни избори може да бъде отложено, така че те да се проведат в един ден с редовните, т.е. на 27 октомври. А тогава на Зеленски ще му се наложи да отговаря не само на въпроси за корупцията и мира, но и за данъците и доходите“.

Отдавна няма коалиция

Настоящият състав на Върховната Рада беше избран на предсрочни избори през есента на 2014 г. Те се проведоха след смяна на властта в Киев в резултат от силовото сваляне на Виктор Янукович от поста президент и избирането на Петро Порошенко. Парламентарната коалиция „Европейска Украйна“ е създадена на 27 ноември 2014 г. Тогава тя включваше партиите „Блок Петро Порошенко“, „Народен фронт“, „Самопомощ“, Радикалната партия и „Баткивщина“. Първоначално коалицията се състоеше от 302 депутати. Въпреки това, тя не просъществува дълго, тъй като поради нарастващите противоречия, една след друга партиите започнаха да напускат коалицията.
Заявленията, че коалицията е загубила необходимите по закон 226 депутатски мандата се чуват доста отдавна. От председателя на парламента Андрей Парубий многократно е искано да публикува списък на депутатите, които са членове на коалицията. Той категорично отказа да го направи, като се позова на това, че процедурата не е задължителна. През февруари 2016 г. възникна въпросът за предсрочните избори. Но в условията на рязък спад на популярността му, Порошенко отказа да разпусне Радата. Оттогава парламентът продължава да работи независимо от отсъствието на официално потвърждение на факта за съществуване на парламентарно мнозинство. Както отбелязва изданието „Страна“, до неотдавна сумарно „Блок Петро Порошенко“ и „Народният фронт“ са били максимум 215 народни представители.

Маневрите на Коломойски

Редица експерти обаче изказват мнение, че петъчният демарш на „Народния фронт“ има за цел да убеди Зеленски да се откаже от идеята за разпускане на парламента, което е своеобразна принуда на новия президент да води диалог. „По-добре Зеленски да не експериментира с разпускане на Радата, като рискува да се сблъска с отмяна на указа чрез съда. По-добре е да работи конструктивно с парламента, където с помощта на същия този „Народен фронт“ може да събере 226 гласа за приемане на необходимите законопроекти и кадрови назначения“, заяви неназован депутат от „Народния фронт“ пред „Страна“.
Освен това същото издание съобщава, позовавайки се на свои източници, че олигархът Игор Коломойски, с чието име се свързваше Зеленски през цялата предизборна кампания, е започнал преговори с депутатите за създаване на неформална коалиция „под Зеленски“ в действащия парламент.
„Тази коалиция е алтернатива на разпускането. В нея ще влязат „Баткивщина“, част от „Блок Петро Порошенко“ (мажоритарните депутати), „Възраждане“ и „Народния фронт“. Това е идеята на Коломойски. И много от нас я подкрепят и възприемат разговорите за разпускане само като принуда от страна на екипа на бъдещия президент“, цитира изданието неназован депутат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Александър Турчинов подаде оставка

УНИАН: Александър Турчинов подаде оставка

17 Май 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Александър Турчинов подаде оставка във връзка с прекратяването на пълномощията на президента на Украйна Петро Порошенко, предава агенция УНИАН, като се позовава на съобщение от пресслужбата на ведомството.
„Във връзка с прекратяването на пълномощията на президента на Украйна, който ме назначи на позицията, искам да бъде разгледан въпросът за прекратяване в съответствие със законодателството на моите пълномощия като секретар на СНБО“, се казва в заявлението.
Турчинов отбеляза, че „предвид продължаващата въоръжена агресия на Руската Федерация против Украйна, съм готов да защитавам и в бъдеще нашата страна във всяко военно подразделение или военно формирование“.
Петро Порошенко назначи Турчинов на длъжността секретар на СНБО през декември 2014 година, след като преди това той беше вр.и.д. президент на Украйна след преврата в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киевският съд откри дело за забрана за излизане от страната на Порошенко, Гройсман, Парубий и др.

РИА Новости: Киевският съд откри дело за забрана за излизане от страната на Порошенко, Гройсман, Парубий и др.

17 Май 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Киев. Окръжният административен съд на Киев откри дело за забрана за излизане от Украйна на редица високопоставени чиновници и политици, се съобщава на сайта на съда, предава РИА Новости.
Общо в иска са 180 лица. Сред тях са президентът на Украйна Петро Порошенко, премиерът Владимир Гройсман и повече от 40 члена на Кабинета на министрите, председателят на Радата Андрей Парубий, председателят на управителния съвет на „Нафтогаз“ и съдии от Върховния съд.
Ищецът, чието име не се разкрива, е поискал от съда да забрани на посочените лица да излизат от страната.
Освен това в съдебния иск присъства искане да се признае за противозаконна дейността на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), Националната полиция и Службата за гранична охрана, които според жалбоподателя не са се противопоставили на корупцията на тези лица.
През април съдът също така откри дело по иска на журналиста Александър Дубински, който поиска да се забрани на чиновниците и политиците да излизат зад граница в течение на една година след парламентарните и президентските избори.
Следващите парламентарни избори в Украйна са насрочени за 27 октомври. На президентските избори спечели Владимир Зеленски, в чийто екип повече от веднъж бяха заявени плановете на новия държавен глава да разпусне парламента. След като фракцията на Народния фронт напусна управляващата коалиция, избраният президент практически загуби възможността да го направи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: И Александър Турчинов подава оставка от поста секретар на СНБО

УНИАН: И Александър Турчинов подава оставка от поста секретар на СНБО

17 Май 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Според информация на медиите, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Александър Турчинов има намерение да си подаде оставката, предава УНИАН, като се позовава на съобщение от интернет медията TheBabel, получила информацията от източници в администрацията на президента.
Според данните на медиите, той планира да обяви решението си в петък, 17 май.
От пресслужбата на Турчинов нито са потвърдилим нито са опровергали информацията.
„Източник от СНБО отбеляза, че Турчинов би искал да се уволни до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Владимир Зеленски на 20 май, за да може заявлението за оставката му да бъде подписано от президента, назначил Турчинов, т.е., Порошенко“, съобщава „Украинская правда“.
По-рано на 17 май представителят на президента във Върховната рада и заместник-председател на фракцията „Блок Петро Порошенко“ Ирина Луценко подаде заявление за оставка от длъжността представител на президента в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Украйна подава оставка

ТАСС: Външният министър на Украйна подава оставка

17 Май 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Киев. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин заяви, че е написал заявлението си за оставка, предава ТАСС.
„Както и обещах, току що написах заявление за оставката си“, заяви той във видеообращение, публикувано в петък в „Туитър“.
Климкин уточни, че на 20 май, в деня на инаугурацията на Зеленски, ще изпрати заявлението до Радата и новия президент на Украйна. Според него, „това е правилно от гледна точка на политическата култура“, тъй като избраният президент „трябва да има право на свой външнополитически екип и своя външнополитическа стратегия“.
„Но казах, че съм готов да му помогна, където е необходимо и където нашите принципи и нашито виждания съвпадат“, добави ръководителят на външното министерство.
Климкин също изясни, че има екип, с който планира да се кандидатира за Върховната Рада. „Разбирам какво искат украинците, но също така разбирам какво светът очаква от нас. Имам много различни идеи, надявам се да ги реализирам, затова отивам напред, отивам в политиката, отивам във Върховната Рада с екип, с който споделям принципите и визия за това как да продължим“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Укринформ“: От екипа на Зеленски определиха като „игра“ разпадането на „коалицията“ в Украйна

„Укринформ“: От екипа на Зеленски определиха като „игра“ разпадането на „коалицията“ в Украйна

17 Май 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Киев. От екипа на новоизбрания президент Владимир Зеленски определиха като „игра“ разпадането на коалицията във Върховната Рада и заявиха, че Украйна се нуждае от дълбоки реформи, а за това е нужен дееспособен парламент, съобщиха от пресслужбата на новия държавен глава пред „Укринформ“ в коментар за прекратяването на дейността на парламентарната коалиция „Европейска Украйна“.
„Днес (петък, 17 май) една от фракциите във Върховната Рада реши да излезе от „коалицията“. Но как можеш да излезеш от нещо, което го няма? Фактически коалицията не съществува от три години – откакто тя бе напусната от партиите „Самопомощ“, „Бактивщина“ и Радикалната партия на Олег Ляшко. Затова сегашната игра в парламента е поредното свидетелство за това, че депутатите са безразлични към хората, които са ги избрали. За тях е по-важно да продължат безметежното си съществуване“, се казва в съобщението.
Припомняме, че по-рано пшрез деня председателят на Върховната Рада Андрей Парубий заявим че от 17 май коалиция „Европейска Украйна“ прекратява дейността си и призова народните представителида започнат консултации за формирането на нова. Той заяви това по време на заседание на парламента след като председателят на фракцията „Народен фронт“ Максим Бурбак заяви, че тя излиза от коалицията.
По-рано в петък, 17 май, фракцията „Народен фронт“ реши да се оттегли от коалицията във Върховната Рада и призова за създаването на нова. Отсега нататък парламентът разполага с 30 дни, за да сформира ново мнозинство, а президентът е лишен от правото да разпуска Радата въз основа на липсата на коалиция. В същото време 30-дневният срок ще приключи преди 16 юни, а от тази дата разпускането на Парламента вече няма да е възможно, тъй като Конституцията го забранява шест месеца преди следващите парламентарни избори.
По-рано от щаба на новоизбрания президент на Украйна заявиха, че Владимир Зеленски, чиято инаугурация ще се състои на 20 май, ще инициира разпускане на Върховната Рада заради отсъствието на 226 депутати в коалиция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Гройсман поясни какво ще се случи с правителството след разпадането на коалицията

УНИАН: Гройсман поясни какво ще се случи с правителството след разпадането на коалицията

17 Май 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Министър-председателят на Украйна Владимир Гройсман не счита за уместно членовете на правителството да подадат оставка във връзка с прекратяването на дейността на коалицията. Съответното тоя заяви във Върховната рада в отговор на депутатски въпрос дали министрите ще подпишат оставки във връзка с разпадането на коалицията, предава кореспондент на украинската информационна агенция УНИАН.
Гройсман подчерта, че украинското правителство изпълнява задълженията си "изцяло". "Мисля, че това е напълно логично, особено пет месеца преди следващите избори", добави министър-председателят.
Според него, ако става въпрос за прекратяване на коалицията няколко години преди изборите, тогава може да се говорим за оставката на правителството.
Следващите избори за Върховната рада на Украйна са насрочени за 27 октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Радикалната партия на Украйна е готова да участва в създаването на нова коалиция в парламента

ТАСС: Радикалната партия на Украйна е готова да участва в създаването на нова коалиция в парламента

17 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Фракцията на Радикалната партия във Върховната Рада е готова да участва в създаването на нова коалиция. Това бе обявено от председателя на партията Олег Ляшко, предава TACC.
"Нашият екип е готов да участва в обсъждането на въпроса за създаване на нова коалиция в парламента", цитира агенцията думите му.
В същото време политикът посочи редица условия, при които това ще стане възможно. "Готови сме да обсъдим въпроса за участието в коалицията, при спазване на нашите предложения: радикална промяна в икономическата политика, радикална промяна в политиката, по-специално преразглеждане на бюджета, изчистване на корупционни схеми, увеличаване на заплатите и пенсиите, преразглеждане на споразумението с МВФ", категоричен бе Ляшко.
По-рано председателят на парламента Андрей Парубий обяви разпускането на коалицията във връзка с оттеглянето на партията "Народен фронт" от състава й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Върховната рада: Коалицията в Киев прекрати съществуването си

Председателят на Върховната рада: Коалицията в Киев прекрати съществуването си

17 Май 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Коалицията в Киев прекрати съществуването си заради решението на фракцията на "Народен фронт" да излезе от нея. Това обяви председателят на Върховната рада Андрей Парубий, предава TACC.
"С оглед на изявлението на лидера на парламентарно представената партия "Народен фронт" за излизане от коалицията и във връзка с прекратяване на дейността й, съобщавам, че мнозинството във Върховната рада вече не съществува, коалицията прекратява съществуването си", обяви Парубий.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Страна" (Украйна): "Народен фронт" напуска управляващата в Киев коалиция

"Страна" (Украйна): "Народен фронт" напуска управляващата в Киев коалиция

17 Май 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията "Народен фронт" напуска управляващата в Киев коалиция. Съответното решение е взето на заседание на фракцията, проведено по-рано през деня, съобщава украинското електронно издание "Страна". Предложението за излизане от коалицията бе подкрепено от всички членове на фракцията, докладва кореспондент на изданието от Върховната рада.
"Срещата на фракцията приключи, решението бе взето единодушно. Ръководителят на фракцията Бурбак трябва да направи изявление и след това ще имаме всички правни основания за напускане на коалицията и по-нататъшни действия по процедурата", поясни пред изданието Игор Лапин, член на партията.
Излизането на "Народен фронт" от коалицията ще даде възможност на председателя на парламента Андрей Парубий да започне отброяването на 30 дни, по време на което да се формира ново мнозинство във Върховната рада. Ако това не се случи, парламентът може да бъде разпуснат от президента. Подобен сценарий обаче не е реалистичен, тъй като съгласно Конституцията на Украйна парламентът не може да бъде разпускан шест месеца преди изтичането на мандата му.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Страна" (Украйна): Покана за разпускане: Какво означава датата на инаугурация на Владимир Зеленски?

"Страна" (Украйна): Покана за разпускане: Какво означава датата на инаугурация на Владимир Зеленски?

16 Май 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Киев. В понеделник, 20 май, ще се състои церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски, който ще разполага със седмица, за да вземе решение за разпускане на парламента, отбелязват в редакцията на киевското издание "Страна".
"На това събитие много неща ще се случат за първи път. Например, за първи път в историята на украинския парламентаризъм, човек без политически опит ще стане държавен глава.
За първи път две жени ще положат клетва пред президента - Татяна Слипачук, ръководител на ЦИК, и Наталия Шаптала, председател на Конституционния съд. И за първи път новият държавен глава ще има само една седмица, за да вземе решение за цялостна промяна в парламента, което ще доведе до рестартиране на цялата система на управление", пише украинският вестник.
Рубикон за възможното разпускане на Върховната рада е датата 27 май. След това започва шестмесечен период, през който сегашният парламент не може да бъде разпуснат, тъй като според Конституцията правомощията на депутатите не могат да бъдат прекратени шест месеца преди изтичането на мандата им.
Всъщност, депутатите се решиха за датата на встъпването в длъжност на новоизбрания президент толкова бавно, защото някои от тях категорично се противопоставят на предсрочните избори. Ето защо, обединяването им около датата 20 май породи слухове, че парламентът или е получил гаранции, че няма да бъде разпуснат, или е измислил схема за това как да избегне подобен сценарий в случай на такъв указ. Или - а това е основната версия, вече е постигнато съгласие за провеждането на предсрочни избори, твърдят от редакцията.
В подкрепа на тезата изданието цитира свои източници от "Народен фронт", които твърдят, че партията вече се готви за предсрочни избори. Министърът на вътрешните работи Авар "Аваков и други лидери на партията вече дадоха разпореждане за подготовка за избори след два месеца. По окръзите вече се работи. Изглежда, че разпускането (на Върховната рада) е неизбежно", твърди източникът на "Страна".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Инаугурацията на Владимир Зеленски ще е на 20 май

УНИАН: Инаугурацията на Владимир Зеленски ще е на 20 май

16 Май 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна подкрепи постановление за провеждане на инаугурацията на новоизбрания президент на страната Владимир Зеленски на 20 май, предава кореспондент на УНИАН.
Парламентът прие постановление „За датата, времето и мястото на провеждане на тържественото заседание на Върховната Рада на Украйна“, посветено на даването на клетва пред украинския народ на новоибрания президент на Украйна Владимир Зеленски“.
За това решение гласуваха 315 от присъстващите 390 депутати в парламента.
Указът предвижда тържествено заседание на 20 май в 10:00 часа в заседателната зала на Върховната Рада, посветено на полагането на клетва от новоизбрания президент на Украйна. Преди това парламентът отказа да определи дата за встъпването в длъжност на новоизбрания президент на 19 май, като за този вариант гласуваха 207 народни представители от необходими 226. Основанието инаугурацията да не се проведе на тази дата е, че тогава се отбелязва Деня на паметта на жертвите на политически репресии и депутатите сметнаха , че е неуместно тържествата по встъпването в длъжност да се състоят именно тогава.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): „Вярвах на Порошенко и Епифаний, а те ни измамиха“. Главните заявления на Филарет за разкола в новата украинска църква

„Страна“ (Украйна): „Вярвах на Порошенко и Епифаний, а те ни измамиха“. Главните заявления на Филарет за разкола в новата украинска църква

15 Май 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Киев. В сряда почетният патриарх на Православната църква на Украйна (ПЦУ) Филарет, която обяви възстановяването на Киевската патриаршия, даде голяма пресконференция, пише украинското електронно издание „Страна“.
На нея той очерта плановете си за завръщането на „старата“ църква – Украиснка православна църква – Киевска патриаршия (УПЦ-КП) и говори за това, дали тя ще бъде призната от световното православие. А също така раздаде неприятни оценки за напускащия президент Петро Порошенко и главата на новата църква Епифаний.
„Страна“ предава основните тези от пресконференцията на Филарет.

Защо възникна идеята за излизане от ПЦУ

В началото на разговора си с журналистите Михаил Денисенко обясни, че глобално не го устройва ПЦУ, която не е призната от никого, освен Константинопол.
„Нито една от църквите не признава не само Киевската патриаршия, но и Украинската православна църква (става въпрос за ПЦУ – ред.)... Молитвено общение (с ПЦУ) няма нито Гръцката църква, нито Ерусалимската църква, нито Александрийската църква, а да не говорим за Сръбската. И за момента не виждаме пътища, които биха довели до признанието. Защо не признават? Има много причини. Но главната причина е Мосвква“, заяви Филарет.
Тук патриархът започна традиционно да критикува Руската православна църква, която другите православни църкви се страхуват да не обидят.
В същото време е очевидно, че принципно на другите патриарси не можеше да им хареса схемата на Константинопол, да влезе на чужда канонична територия и да открие там митрополия.
В края на краищата, самият Филарет не я харесва. На пресконференцията той каза, че в Украйна, която има повече православни църкви, отколкото всички непризнали ПЦУ страни, трябва да има независима патриаршия, а не филиал.
На логичния въпрос, защо в такъв случай той не е казал това на Обединителния събор, Филарет отговори, че това е било „ситуативно решение“, за да се получи канонично признание. Но днес не трябва да се отвлича вниманието от основната цел - възраждането на Киевската патриаршия.
В допълнение, църковният лидер каза, че той просто е бил измамен от Петро Порошенко.

„Зеленски каза, че няма да се намесва“

Филарет заяви, че е бил измамен не само от президента, но и от предстоятеля на ПЦУ Епифаний, както и архиереите.
Почетният патриарх описа договорките така: уж след създаването на ПЦУ той ще управлява Църквата вътре в страната, а Епифаний – в чужбина. Но него, както е известно, го отблъснаха напълно. Задграничните енории на УПЦ-КП преминаха под директното управление на Вартоломей.
Тези споразумения, каза Филарет, бяха вербални: „Ние не подписвахме, защото вярвах на Порошенко и Епифаний, но те ме излъгаха“.
По думите на почетния патриарх, ако той е знаел, че Епифаний ще постъпи така с него, нямаше да издигне кандидатурата му за поста глава на ПЦУ.
„За да имаме единство, трябва да спазвате споразумението“, каза Филарет и добави: „Не сме се разбирали да ме изпратят в почивка!“
В същото време йерархът направи предпазлив комплимент към новоизбрания президент.
„Зеленски ми каза, че няма да се намесва в църковните дела, църквата е отделена от държавата. Но той ще допринесе за нормалното развитие на църковния живот. Що се отнася до Порошенко, Порошенко обеща едно, но прави друго“, подчерта той.

Не сме съгласни с името ПЦУ

От думите на Филарет следва, че той има намерение не само отново да оглави църквата, но и да смени нейното име.
„Защо не сме съгласни с името на Православна църква на Украйна, или в Украйна. Защото всички автокефални църкви имат прилагателно име... Само нашата Църква бе наречена не по този начин, както другите – не УПЦ, а ПЦУ. Какво се крие зад това? Това означава, че православните украинци извън пределите на Украйна не се отнасят към УПЦ. И това се казва в Томоса“, каза Филарет.
Той твърди, че е необходимо да се върне старото име - Украинската православна църква, за да не се нарушават правата на емигриралите украинци.
„Всички автокефални православни църкви запазват емиграцията си, с изключение на гръцките църкви. Цялата гръцка диаспора се подчинява канонически на Вселенския патриарх. Затова трябва да се наричаме Украинската православна църква, а не православната църква в Украйна“, обобщи Филарет.
В същото време църковният йерарх вече има модел за това как да върне патриархата в Украйна и да не бъде оставен без Томос за автокефалия.

Как да не се загуби Томоса

Филарет предложи да се въведат две позиции в рамките на една църква. Първата е външна, втората е за вътрешно ползване. Отвън, църквата ще бъде митрополия на Константинопол, отвътре – на Киевската патриаршия.
„Нашата задача е да запазим Киевската патриаршия. Но само в Украйна, засега... За външния свят сега сме признати от Вселенския патриарх като Киевска метрополия. Но ние не сме доволни от това. За нас целта е признаване на Киевската патриаршия ... Сега тя външно е Киевска митрополия, а вътрешно – Киевска патриаршия... 30 години се борихме за създаване на Киевска патриаршия, а сега искаме да се откажем. Затова бъдещето е за Киевската патриаршия в Украйна. Защото това се налага от съществуването на независима украинска държава...“, заяви почетният патриарх.
Той също така заяви, че Томосът „е даден не за това, после да бъде взет обратно“.
Доколко тази идея ще се хареса на Константинопол – това е голям въпрос. Но Филарет не унива и вече иска да се свика Поместен събор. Вярно е, йерархът не прогнозира кога може да се случи това.
„Провеждането на събора зависи от Светия синод и Архиерейския събор. Когато решат – тогава ще бъде Съборът“, заяви Денисенко.
И тук, очевидно е време за църковно-бюрократични игри. Личи си, че почетният патриарх все още няма видимо предимство. На въпроса колко епископи го подкрепят, Филарет отговаря: „Това не ме интересува. Интересувам се от истината“.

Главните тезиси на Филарет накратко:

· Порошенко, Епифаний и ерхиереите не са спазили договорките за разпределение на пълномощията в ПЦУ.

· Споразуменията предполагат, че Филарет ще управлява църквата отвътре, а Епифаний я представлява навън.

· Филарет не е сметнал за необходимо да фиксира писмено споразуменията (те са устни), тъй като е вярвал на Порошенко и Епифаний, които „го измамиха”.

· Епифаний „е тръгнал по криви пътища“, той избягва да общува с Филарет. „Давах препоръки на Епифаний, но той прави обратното... И не ми звъни. Казва, че уважава Филарет, но това не е така, това са само думи“, заяви Филарет.

· Ако Филарет знаеше, че Епифаний ще направи това, той нямаше да издигне кандидатурата му за ръководител на ПЦУ.

· Епифаний не е независим, зад него стоят хора и той е намекнал за това на самия Филарет.

· „Ние не сме съгласни с името ПЦУ“, тъй като то не отразява принадлежността на православните украинци, живеещи в чужбина.

· Статутът на ПЦУ трябва да бъде преписан чрез свикване на събор възможно най-скоро. Действието на статута, подписан на 15 декември, е завършило с предоставянето на Томоса.

· „Защо си спомних Игор Валериевич Коломойски (в скорошно обръщение)? Защото той, намирайки се в чужбина, реагира на събитията в Цъкрвата. И оцени справедливо, че Киевската патриаршия е създадена от Филарет. Затова споменах, че дори и светски лица обърнаха внимание на това“, заяви Филарет.

· Сегашната ситуация няма да бъде основание за лишаване на Украйна от Томоса, който „е даден не за това, после да бъде взет обратно“.

· „Ние унищожаваме това, което сме строили 30 години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко подписа закона за украинския език като единствен държавен

РИА Новости: Порошенко подписа закона за украинския език като единствен държавен

15 Май 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Действащият президент на Украйна Петро Порошенко заяви в ефира на телевизия „112 Украина“, че е подписал закона за изключително използване на украинския език във всички сфери на живота, предава РИА Новости.
Държавният глава отбеляза, че законът е балансиран внимателно.
„Той е дотолкова проверен, че нито една политическа сила, която стои на държавно патриотически позиции, не би имала основания да го преразгледа. Няма основания“, заяви Порошенко.
По-рано документът бе подписан в залата на парламента от председателя на Върховната Рада Андрей Парубий, след като законът бе приет на 24 април.
Депутатите от опозицията внесоха постановление в Радата за отмяна на закона, тъй като, според тяхното мнение, е нарушена процедурата за приемането му, а самият той не отговаря на Конституцията. По този начин председателят не можеше да подпише документа и да го предаде на президента, докато парламентът не разгледа това постановление.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски обяви депутатите от Върховната рада за лъжци, те не включиха в дневния ред въпроса за инаугурацията му

ТАСС: Зеленски обяви депутатите от Върховната рада за лъжци, те не включиха в дневния ред въпроса за инаугурацията му

14 Май 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Избраният за президент на Украйна Владимир Зеленски нарече депутатите от Върховната рада за лъжци, тъй като те са обещали да насрочат дата за инаугурацията му, но досега не са го направили, предава ТАСС.
„Върховната рада на Украйна – съкратено ВРУ (лъжа). ВРУ е девизът на живота им. Запомнете фамилиите на депутатите от този състав. И си правете изводите за следващите парламентарни избори“, написа той във вторник във „Фейсбук“.
ТАСС припомня, че във Върховната рада вече са регистрирани повече от шест проекта за дата на инаугурацията, които предлагат церемонията да се проведе в периода от 17 май до 1 юни. Както се очакваше. Във вторник депутатите трябваше да включат в дневния ред на пленарната сесия въпроса за заклеването на новия президент и да изпратят проектодокументите за експертиза в профилния комитет. Но на 14 май първият заместник-председател на комисията по въпросите на регламента и организацията на работата на Върховната рада Павел Пинзеник заяви, че парламентът ще разгледа проекта за датата на тържественото заседание на парламента по случай инаугурацията на избрания президент на страната Владимир Зеленски на 15 май.
Самият Зеленски настоява церемонията да се състои на 19 май.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Екипът на Владимир Зеленски публикува видеоанкета за разпускане на парламента на Украйна

ТАСС: Екипът на Владимир Зеленски публикува видеоанкета за разпускане на парламента на Украйна

12 Май 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Екипът на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски днес представи в YouTube анкета към украинците, с въпрос подкрепят ли разпускането на Върховната рада (парламента), предаде ТАСС. В случай, че видеоанкетата набере повече от един милион гледания, то Зеленски ще „обърне внимание“ на този въпрос. Това заявиха от екипа на новоизбрания президент в Telegram.
Мнозинството от запитаните във видеобръщението се обявяват в подкрепа на предсрочно прекратяване на пълномощията на парламента. От екипа на Зеленски заявиха, че равнището на доверие на гражданите към парламента „не надвишава 4%“.
Към момента броят на гледанията на видеоанкетата надвишава 66 хиляди, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Адвокатът на Тръмп отмени визитата си в Киев, където са се окопали „враговете на Тръмп и САЩ“

EA Daily: Адвокатът на Тръмп отмени визитата си в Киев, където са се окопали „враговете на Тръмп и САЩ“

11 Май 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Рудолф Джулиани, който е доверено лице и личен адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, отмени визитата си в Киев, предава руската агенция EA Daily.
Както пишат украинските медии, Джулиани е трябвало да пристигне в Украйна за среща с новоизбрания президент Владимир Зеленски. Причина за отмяната на полета са станали „тежките атаки“, на които е бил подложен адвокатът след анонсирането на посещението си.
По неговите думи, политическите противници на американския президент са го обвинили, че ще търси помощ за преизбирането на Тръмп през 2020 година зад граница.
Още един аргумент за отмяна на визитата е убеждението на Джулиани, че в Украйна той може да се окаже обкръжен от хора, които са „врагове на президента“, а в някои случаи и „врагове на САЩ“. И сред тях дори има едно лице, за което „е доказано, че е оказвал помощ на демократите в разследването за 2016 година“.
При това адвокатът на Тръмп е уверен, че самият Зеленски вече е обграден от „врагове на Тръмп“ и изрази опасения, че новият президент на Украйна в крайна сметка ще се окаже под тяхното влияние. Джулиани уточни, че той е получил тази информация от „двама много надеждни човека“.
Представителят на американския президент е изразил дълбокото си съжаление по този повод, тъй като в хода на срещата си със Зеленски се е надявал „да даде тласък“ за продължение на разследването за намесата в президентските избори на САЩ през 2016 година в полза на Хилари Клинтън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски ще преразгледа „възмутителните решения“ на Петро Порошенко

ТАСС: Владимир Зеленски ще преразгледа „възмутителните решения“ на Петро Порошенко

11 Май 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Киев. Избраният президент на Украйна Владимир Зеленски след встъпване в длъжност ще разгледа "възмутителните решения" на сегашния държавен глава, Петър Порошенко, заяви съветникът на Зеленски, бившият финансов министър Александър Данилюк в интервю, публикувано в събота в изданието Liga.Net, цитирано от TACC
"Нашият екип следи всички назначения. Ще прегледаме възмутителните решения на Порошенко. Трябва да стане ясно, че хората, назначени от старата администрация през последните седмици на работа, получават по принцип по-малко доверие от обществото - как ще работят?“ – подчерта Данилюк.
Той каза, че екипът на новоизбрания президент си сътрудничи с обществени организации, например с Центъра за борба с корупцията. "Планираме да възобновим набирането и сертифицирането на съдиите. Произволното назначаване на съдии във Върховния съд от напускащия президент в последните дни от мандата му, чиято честност се постави под въпрос и назначаването на недобросъвестни съдии е недопустимо“ - каза Данилюк.
Преди да подаде оставка, Порошенко извърши ротация на редица важни служители, по-специално уволни командира на Националната гвардия на Украйна Юрий Алеров, като го замени с Николай Балан. В допълнение, на другия ден президентът назначи Александър Сирски, който замени Сергей Наев като командир на военната операция в Донбас.
Президентът назначи и бившия ръководител на Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване Юрий Артеменко в Националната комисия, която упражнява държавно регулиране в областта на комуникациите и информационните средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко призова Меркел да разшири санкциите срещу Русия

ТАСС: Петро Порошенко призова Меркел да разшири санкциите срещу Русия

10 Май 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в хода на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел призова Берлин да разшири санкциите срещу Русия във връзка с указа за опростяване на процедурата за получаване на руски паспорти от жителите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Това се казва в съобщение, публикувано в петък на сайта на украинския държавен глава, предава ТАСС.
„Състоя се телефонен разговор между президента на Украйна Петро Порошенко и федералния канцлер Ангела Меркел“, се казва в изявлението. „Петро Порошенко призова Берлин да подкрепи усилването на санкциите против Москва заради т.нар. паспортни укази“.
Освен това, както отбелязват от пресслужбата, страните са обсъдили ситуацията в Донбас. При това Порошенко е благодарил на немския лидер за подкрепата на териториалната цялост на Украйна. От своя страна, Меркел е отбелязала честния и конкурентен избирателен процес в Украйна и е изразила надежда, че новото украинско ръководство ще се придържа към принципа на приемствеността във външната политика, преди всичко за ЕС и развитието на украинско-германското стратегическо партньорство. Събеседниците са отделили внимание и на ситуацията около украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Филарет има намерение да възстанови УПЦ-КП и да я оглави

„Страна“ (Украйна): Филарет има намерение да възстанови УПЦ-КП и да я оглави

10 Май 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Киев. Киевската патриаршия все още съществува - смята бившият ръководител Филарет. Той каза това в ексклузивно интервю с ТСН, предава украинското електронно издание „Страна“.
Преди това бяха публикувани копия от поканите за среща с подпис на Филарет, които са направени на бланки на Киевската патриаршия, разпусната в края на миналата година преди обединителния събор.
Отбелязва се, че същите покани са получени от почти всички епископи на Православната църква на Украйна (ПЦУ), а някои са публикували копия на документите в социалните мрежи. Филарет кани църковните служители в т.нар. „братски разговор“.
Според информация на ТСН, той събира архиереите, за да обсъди с тях перспективите за възстановяване на Киевската патриаршия, коят самият Филарет да оглави.
На свой ред, ръководителят на ПЦУ, митрополит Епифаний, каза, че не е бил поканен на тази среща. В същото време владиката призна, че конфликтът с Филарет, който след разпадането на Киевската патриаршия е "почетен патриарх", съществува от създаването на поместната църква и че те никога не са изнасяли служба заедно.
Според Епифаний, дори самите разговори за завръщане към миналото са пагубни за църквата, защото я водят обратно в изолация.
„Не е уместно да се говори за завръщане сега. Трябва да говорим за нашето бъдеще, за нашето единство. Защото в бъдеще имаме още много да направим така, че тази църква да бъде призната от другите поместни православни църкви. Ако се връщаме в миналото: автоматично това е път на никъде, тоест път към изолация, завръщане към състоянието, в което бяхме до 11 октомври, преди съответните решения на Константинополската патриаршия“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Отзоваването на американския посланик от Киев е главният сигнал за Порошенко

„Московский комсомолец“: Отзоваването на американския посланик от Киев е главният сигнал за Порошенко

9 Май 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Генералната прокуратура на Украйна се зае с президента Петро Порошенко, без да дочака официалното му слизане от длъжността. Прокурор Сергей Горбатюк го извика на разпит по делото за разстрела на „Небесната сотня“, но държавният глава не се яви на аудиенцията. Сега прокурорът обещава да наложи глоба на Порошенко, пише вестник „Московский комсомолец“ в материал, предаден без редакторска намеса.
Главният прокурор Юрий Луценко вече се застъпи за Порошенко, заявявайки, че той, като спазващ закона гражданин, със сигурност ще се яви на разпит, когато се договорят крайните срокове. Проблемът е, че прокурорите не успяха да се споразумеят за дата на явяване няколко седмици. Както каза Сергей Горбатюк, уведомлението за явяването в главната прокуратура е изпратено на президентската администрация преди две седмици. Но от там, няма никакви сигнали - нито за договаряне на датата, нито за невъзможността за идване на разпита ... Порошенко е свидетел в случая със смъртта на хората на Майдана. И през 2016 г. той вече свидетелства за него. Вярно, забрави да подпише показанията. И сега, две години по-късно, прокурорите не са успели да получат неговия автограф под документите. Ето защо, на 7 май, прокурорът се надяваше да получи дългоочакваното подписване под вече казаното от Порошенко. Освен това от този момент са се появили нови въпроси към президента.
Официално държавният глава не обясни причината за неявяването, но е известно, че в онзи момент напускащият президент е бързал да утвърждава съдии във Върховния съд. Представителите на главната прокуратура не бяха впечатлени от тази информация. Горбатюк смята отсъствието на президента за допълнителен разпит като демонстрация на неспазване на принципа на правовата държава и заяви, че той ще бъде глобен с голяма сума.
Но всички неприятности на Порошенко с местно правосъдие може да избледнеят на фона на ситуацията, която се развива в Съединените щати. Ранната подмяна на американския посланик в Украйна Мари Йованович стана първата камбана. Тя ще напусне позицията си няколко месеца преди очакваната дата. Ето защо, въпреки че Държавният департамент се опитва да го представи като планирана ротация, това е по-скоро въпрос на промяна на екипа. Както знаете, Йованович представлява лагера на Демократите, който доста обтегна нервите на Тръмп с разследване на руската намеса в президентските избори в САЩ. Сега, след като разследването стигна до заключението, че няма "руска следа" в победата на Тръмп, започва ново разследване - за украинската намеса в американските избори. И има доказателства - повече от достатъчно. Екипът на Порошенко работи открито с екипа на Хилари Клинтън.
Мари Йованович се оказа активен участник в украинската политическа сфера. Понякога твърде активен. Според главния прокурор Луценко целта е да се предотврати разследването на въпроса дали украинските сили за сигурност са извършили умишлено изтичане на информация през 2016 г., за да компрометират главата на избирателния щаб на Тръмп Пол Манафорт. Заради обвиненията на Демократите, Манафорт влезе в затвора за четири години. И тези, които имат пръст в това, включително и от украинска стърана, сега ще трябва да отговарят.. Между другото, има слухове, че Кърт Волкър ще загуби поста си на специален представител за Украйна и тогава изходящите власти на Украйна ще останат без покровителите си.
Експертът разказа как ще се развият наказателните дела срещу бившите представители на украинските власти.

Николай Капитоненко, украински политолог:

„Не бих свързал заявленията на правозащитните органи по адрес на Порошенко с дейността на Зеленски. Първо, новоизбраният президент все още няма никакви пълномощия, за да влияе на работата на прокуратурата или антикорупционните служби. Второ, Порошенко е свидетел от 2016 година и оттогава никой не го е заподозрял в нищо. Може би, по време на управлението на Зеленски ще вкарат в затвора някой корупционер от неговото обкръжение, но и това е възмжно само в случай, че той успее да назначи лоялен главен прокурор.
Що се касае до посланика... Луценко я обвиняваше в намеса в работата на антикорупционните органи. Възможно е по този начаин някой в Киев да се е опитвал да играе на конфликта между администрацията на Тръмп и екипа на бившия президент на САЩ Барак Обама... В Украйна вече има много спекулации по тази тема, но си мисля, че смяната на посланика би се случила при всички случаи“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Порошенко и Радата се обединиха, за да отложат инаугурацията на Зеленски

„Московский комсомолец“: Порошенко и Радата се обединиха, за да отложат инаугурацията на Зеленски

8 Май 2019 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Москва. „Преди смъртта не можеш да се надишаш“ – тази поговорка отразява най-добре ситуацията около инаугурацията на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски. Бившето правителство прави всичко, за да забави, дори за седмица или две, неизбежното встъпване в длъжност на победителя от президентските избори. Блиц-посещението на Зеленски във Върховната Рада в опит да се постигне съгласие за назначаването на тържествена дата за 19 май не донесе никакви резултати. Фракциите "Блок Петро Порошенко" и "Народен фронт" предвидимо блокираха решението, пише руското издание „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.
Ако напускащият държавен глава, Петър Порошенко, се нуждае от допълнителни седмици, за да почисти финансовите и персонални „опашки“ и да подготви по-добре резервни летища, тогава е важно депутатите от Върховната Рада да направят всичко, за да не може Зеленски да разпусне сегашния парламент. И тук седмицата играе не формална, но значителна роля. Съгласно действащото законодателство, Парламентът може да бъде разпуснат не по-късно от шест месеца преди изтичането на неговия мандат. Тъй като правомощията на сегашния парламент започнаха на 27 ноември 2014 г., то може да бъде прекратено само до 27 май. Ето защо, повечето експерти веднага след втория кръг заявиха, че депутатите ще определят встъпването в длъжност не по-рано от тази дата. Екипът на Зеленски е наясно с това, но на 4 май бе направен опит да се вземе Радата „на абордаж“.
Не се получи, но поне поговориха и се гледаха един друг в очите. Нещо повече, председателят Андрей Парубий не прикри, че възможността за разпускане на Рада е основният проблем. И той поиска от Зеленски директен отговор - дали възнамерява да я разпусне, или не. Зеленски отговори уклончиво: „Твърде рано е да се говори за това - все още нямам власт. Щом получа властта, ще получите отговор“. Ясно е, че тази позиция не задоволява народните представители.
В същото време и екипът на новия президент, и пропорошенковските фракции се опитаха да намерят "почти политически" обяснения за своята позиция. Владимир Зеленски оправдава бързането с встъпването в длъжност по този начин: „... Трябва да работим вече. Обясних, че трябва да вземем решение относно датата, има връзка с чуждестранни гости, които също трябва да направят своя график, защото всеки иска да дойде при нас, в Украйна, за да празнуваме този сериозен ден“. В отговор депутатите се позоваха на факта, че фракциите трябва да имат време да проведат консултации, но това не може да стане до 14 май. Имаше някои наистина лекомислени причини: те заявиха, че в неделя хората отиват в църквите сутрин и не им е до инаугурации. А скандално известният началник на Института за национална памет Владимир Вятрович в социална мрежа обвини Зеленски в „подигравка с паметта”. „Има предложения встъпването в длъжност на президента да се проведе на 19 май. Датата е изключително неудачна - това е Ден на възпоминание за жертвите на политически репресии, определена от Президентския указ от 2007 г. Това е ден на траур, по време на който се провеждат траурни събития в цяла Украйна, забавленията и развлеченията по телевизията са ограничени“, пише той.
Въпреки това, във Върховната Рада има достатъчно поддръжници на бързото встъпване в длъжност на новия президент. Фракциите "Батькивщина", "Самопомощ" и "Опозиционен блок" са готови да гласуват за датата 19 май. Но те не са достатъчни, за да се вземе решение. Ето защо, на 14 май - денят на началото на работата на Радата след почивните седмици - танцът около инаугурацията ще продължи.
Защо Зеленски реши да се спре на 19 май ни обясни експертът:
Ростислав ИЩЕНКО, политолог, президент на Центъра за системен анализ.
Тази дата му е необходима именно, за да има време да разпусне Радата. Всъщност украинското законодателство позволява инаугурация на деня след официалното решение на ЦИК за победителя в изборите. Законът гласи: „в рамките на 30 дни след обявяването на победителя от изборите“. ЦИК обяви, че Зеленски е избран за президент на 30 април. Инаугурацията може да се проведе на 1 май. Но същият закон предполага, че Върховната Рада назначава датата на встъпването в длъжност. Сега тя се опитва да направи всичко, за да отложи тази дата. Всъщност, ако президентът иска, той може да разпусне парламента през юли или дори през август. Защото законът може да се тълкува по различни начини. Там е написано, че Върховната Рада не може да бъде разпусната шест месеца преди изтичането на мандата, а не преди датата на новите избори. А правомощията на старата Рада изтичат едва когато са избрани нови депутати. И ако новият състав не влезе в длъжност, тогава правомощията на предишния състав не се прекратяват. Така че има много възможности. Но сега Върховната Рада се опитва да гарантира, че президентът ще има поне по-малко конституционни възможности за разпускане. В крайна сметка, самият Зеленски каза, че няма да нарушава закона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Върховната рада е внесено предложение за инаугурацията на Зеленский на 19 май

ТАСС: Във Върховната рада е внесено предложение за инаугурацията на Зеленский на 19 май

7 Май 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Киев. В украинския парламент е внесено предложение за провеждане на тържествено заседание на 19 май, на което новоизбраният президент на страната Владимир Зеленски да положи клетва за встъпване в длъжност, предава TACC, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на законодателния орган в Киев.
„Регистрирах във Върховната Рада проектопостановление за определяне на дата за тържествено заседание на парламента, на което новият президент трябва да положи клетва и да започне да изпълнява функциите си“, написа в социалната мрежа „Фейсбук“ Виктор Балога, автор на предложението.
Той подчерта, че документът не е изготвен по искане на Зеленски. „Това е моя лична инициатива. Мотивацията ми за нея е проста: ако нов екип иска да започне работа възможно най-рано, тогава няма нищо лошо в това. Дори ако Зеленски иска да направи това, за да има време да разпусне парламента, то лично аз не се страхувам от това", обясни Балога. В същото време той призова сегашния президент на Украйна, Петро Порошенко и неговия екип в парламента „да не се намесва в работата на младите".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.