НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Полицията откри оръжие, с което вероятно е извършено едно от убийствата в Костенец (ОБЗОР)

Полицията откри оръжие, с което вероятно е извършено едно от убийствата в Костенец (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. В един от претърсваните периметри в Костенец полицията откри оръжие, с което вероятно е извършено едно от двете убийства, които станаха през последните дни в града. Разследващите обаче не разкриха коя от двете жертви евентуално е била застреляна с него. По непотвърдена информация е открита ловна пушка, както и голямо количество боеприпаси на труднодостъпно място край реката. Назначени са експертизи.
Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов посочи, че в петък вечерта в полицията са постъпили нови сигнали за местонахождението на заподозрения Стоян Зайков. Той обаче не е открит при претърсванията на посочените места. Иванов уточни, че службите имат предположение, че заподозреният за убийствата на бившата си половинка и съседа си се укрива в района на Костенец, заради което и безпрецедентната операция там ще продължи. „Допускаме слабости, но продължаваме да издирваме заподозрения и ще направим възможното всичко да свърши добре“, обясни главният секретар. Той уточни, че назад във времето Стоян Зайков се е укривал с месеци, което означава, че е способен да оцелява сам. До този момент полицията няма информация някой да му помага. МВР отрича слуховете за списък с набелязани други евентуални жертви. Под охрана обаче остават хора, които се смятат за застрашени.
Агенция „Фокус“ припомня: На 10 май около 8.40 часа в Костенец беше открито тялото на 38-годишна жена. Смъртта ѝ е настъпила вследствие на огнестрелна рана в главата. Във връзка с престъплението МВР обяви за национално издирване 43-годишния Стоян Зайков. На 15 май в Костенец бе открито тялото и на 42-годишен мъж в къща в съседство до тази на Зайков. Стана ясно, че убитият и издирваният са били трети братовчеди. Търсенето на Стоян Зайков продължава вече девети ден.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец

18 Май 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ивайло Иванов коментира и информацията, че полицията е разбивала врати на домове в Костенец и е застреляла куче по време на акцията. „Аз сигнал за застреляно куче не знам. Ако някъде има разбивана врата, това е при извършена проверка, но това са при необитаеми къщи. Нямаме данни, когато е извършено претърсване на дадено помещение, да има чупене. Това изрично е изяснено на инструктажите, защото ние трябва да го намерим, но преди всичкo да спазим закона“, отбеляза Иванов. „Това е трудността на нашата работа, тук има много необитаеми постройки. Има много къщи, които са затворени. Някои са подсигурени срещу кражби и ако той влезне и се заключи отвътре, единственият начин да влезем е като разбием, но все пак се съобразяваме. Само когато имаме сигурни данни използваме разрешеното от закона средство“, заяви той.
Главният секретар на МВР уточни, че полицията има насоки двете убийства в Костенец да са извършени от 43-годишния мъж Стоян Зайков. „Все още трябва да се направят някои сравнения в експертизите, които отнемат повече време. Засега при първото убийство имаме достатъчно доказателства, за второто ще ни е нужно повече време, все пак стана по-късно“, обясни той.
Попитан дали полицията не е подценила ситуацията в Костенец, той отговори: „Нищо не сме подценили. От първия ден са тук всички специализирани сили и се работи. Щабът не се премества от районното. Постоянно има психолози и оперативни работници. Ние като ръководители сме почти денонощно тук“, заяви Иванов.
„Имаме много следи, които ни насочват, ние затова сме тук и ще продължим да сме тук, докато не свършим работата. Явно допускаме някои слабости, но продължаваме да го издирваме и ще направим всички възможно всичко да свърши добре“, поясни главният секретар на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, той е в района

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, той е в района

18 Май 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Костенец. Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, предполагаме, че е в района. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма данни, че лицето е напуснало в България, предполагаме, че е в района. Не е на друго място, а в района“, заяви той. “Напълно е възможно е да се укрива. Назад във времето в минали периоди се е укривал с месеци. Бил е изолиран. Той е способен да оцелява сам. Може да няма помагачи. Това са основните данни, които сме извели като изводи, след направения анализ на събраните доказателства“, добави главният секретар на МВР. „Продължаваме да извършваме издирвания. Смятаме, че е тук в района. Заради това сме тук, освен да гарантираме сигурността на гражданите да са спокойни, ние трябва да стигнем до него и този човек да бъде задържан“, заяви той. Ивайло Иванов уточни, че в хода на разследването се използват всички налични ресурси. „Термокамерите са включени още от първия ден на операцията, хеликоптер използваме при необходимост, когато трябва да претърсим даден район. Целият ресурс на МВР е ангажиран“, добави Ивайло Иванов. Той поясни, че няма данни заподозреният в убийствата да е потърсил съдействиe или да се е свързал с роднини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Открито е оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Открито е оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец

18 Май 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Костенец. Открито е оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължава издирването. За съжаление към този етап няма резултат. Продължи снощи до късно, от сутринта възстановката е същата“, обясни Иванов. „Единственото ново, което мога да кажа до този момент е, че в един претърсван периметър е открито оръжие. В момента се извършва оглед на място“, изтъкна той. По думите му оръжието отговаря по вид и калибър на това, с което е извършено едно от убийствата. „Ще бъдат назначени експертизи, има ли връзка или е друго“, заяви той. „След наш анализ, бяха разделени периметри. В един от тях то е открито“, допълни главният секретар на МВР. Той добави, че за днес няма изпратени сигнали към полицията за местоположението на заподозрения в убийствата Стоян Зайков. „Снощи до късно имаше, всички са потвърдени. До този момент нямаме никакви потвърждения. Продължаваме. Както виждате, вече има някакви резултати“, добави той. Главният секретар отбеляза, че повече може да се каже, след като излязат назначените експертизи на оръжието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Костенец. Безпрецедентна по мащаби полицейска операция за издирването на заподозрения в убийство Стоян Зайков се проведе в Костенец и околностите на града в осмия ден от изчезването му. В акцията се включиха рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България. Блокиран бе целият район около Костенец и околните села. Въпреки това издирването на Зайков остава без резултат. Той изчезна след убийството на 38-годината му бивша му приятелка, за което е и основен заподозрян. Към момента се изяснява и дали има връзка и със смъртта на 42-годишния му трети братовчед, който бе убит преди броени дни в града.
Пред медиите главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов обясни, че специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение – всяка една къщурка и постройка и се надяват да има резултат. Той подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители. Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че до момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Той отбеляза, че са предприети мерки за защита на хора от Костенец, за които се смята, че могат да са застрашени от Зайков - роднини на бившата му приятелка или хора, с които той е имал конфликт. По думите му някои от тях дори са били изпратени на други места, за да се гарантира тяхната сигурност.
Кметът на Костенец Радостин Радев коментира, че градът не помни такова полицейско присъствие и се надява операцията да приключи в най-скоро време и всички да се върнат към нормалния ритъм на живот. „Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев. Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков, заради който са блокирани училищата в общината. „Това е адски неприятна шега и абсолютно никой не бива това да си позволява да подава фалшиви сигнали към настоящия момент“, заяви Райков и призовава и хората да не подават фалшиви сигнали.
От МВР апелират към хората, ако някой има информация за местонахождението на Зайков, да подаде сигнал на тел. 112 или в най-близкото поделение на полицията. Анонимността им е гарантирана.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

17 Май 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Костенец. Безпрецедентна по мащаби полицейска операция за издирването на заподозрения в убийство Стоян Зайков се проведе в Костенец и околностите на града в осмия ден от изчезването му. В акцията се включиха рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България. Блокиран бе целият район около Костенец и околните села. Въпреки това издирването на Зайков остава без резултат. Той изчезна след убийството на 38-годината му бивша му приятелка, за което е и основен заподозрян. Към момента се изяснява и дали има връзка и със смъртта на 42-годишния му трети братовчед, който бе убит преди броени дни в града.
Пред медиите главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов обясни, че специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение – всяка една къщурка и постройка и се надяват да има резултат. Той подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители. Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че до момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Той отбеляза, че са предприети мерки за защита на хора от Костенец, за които се смята, че могат да са застрашени от Зайков - роднини на бившата му приятелка или хора, с които той е имал конфликт. По думите му някои от тях дори са били изпратени на други места, за да се гарантира тяхната сигурност.
Кметът на Костенец Радостин Радев коментира, че градът не помни такова полицейско присъствие и се надява операцията да приключи в най-скоро време и всички да се върнат към нормалния ритъм на живот. „Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев. Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков, заради който са блокирани училищата в общината. „Това е адски неприятна шега и абсолютно никой не бива това да си позволява да подава фалшиви сигнали към настоящия момент“, заяви Райков и призовава и хората да не подават фалшиви сигнали.
От МВР апелират към хората, ако някой има информация за местонахождението на Зайков, да подаде сигнал на тел. 112 или в най-близкото поделение на полицията. Анонимността им е гарантирана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Предприети са мерки за защита на лица от Костенец, някои дори са делокалиризарани

Министър Младен Маринов: Предприети са мерки за защита на лица от Костенец, някои дори са делокалиризарани

17 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Предприети са мерки за защита на лица от Костенец, някои дори са делокалиризарани. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с убийствата в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му към определени лица вече са предприети съответните мерки за защита. „Някои от тях дори са делокалиризирани, така че да гарантираме тяхната сигурност“, допълни Маринов. Министърът посочи, че за тези хора има основани да се смята, че са застрашени от действия от страна на издирвания. „Имали са конфликти. Някои са роднини от страна на убитата“, допълни той.
На въпрос дали има връзка между двете убийства в Костенец, министърът посочи, че не иска да дава информация, която не е потвърдена и категорично доказана. „Наистина в тази ситуация разбирам нуждата от информация на всички, но някой път тази информация, която даваме, стига до лицето, което издирваме. Рискуваме да внесем някакъв смут и неяснота, паника с невярна информация“, обясни Маринов.
Попитан дали се допуска, че извършителят на убийството в Костенец може да бъде извън този район, Маринов отговори, че се работи с психолози, които правят психопрофил на лицето. „Абсолютно всички варианти са допуснати. Знаете какъв е районът“, коментира още министърът на вътрешните работи. В отговор на въпрос дали е проверяван домът на братовчедът на Зайков, който е вторият убит в Костенец, министър Маринов обясни, че преди това е разговаряно с него и са получени уверения, че в дома му няма никого. „В деня са проверявани само селскостопански постройки около самия дом“, уточни още Маринов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната

Министър Младен Маринов: До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната

17 Май 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с убийствата в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали е възможно заподозреният за убийството в Костенец да е напуснал страната, Маринов отговори: „Още от самото начало при убийството на жената, той е обявен за общонационално издирване. Всички гранични пунктове са предупредени. Вдигнати са в готовност. До този момент нямаме данни той да е напуснал страната“. „Работата върви в няколко посоки. Едната е операция по непосредствено издирване на евентуалния извършител и лицето, което се укрива - Зайков. Другата е по отношение на оперативно-издирвателни мероприятия, които текат, анализ на информация, работа с лица, които евентуално биха попаднали в графата застрашени“, каза още министърът. По думите му към момента се извършва по-мащабна полицейска операция в Костенец.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Радостин Радев: Костенец не помни такова полицейско присъствие, надявам се операцията да приключи в най-скоро време и да се върнем към нормалния ритъм на живот

Кметът Радостин Радев: Костенец не помни такова полицейско присъствие, надявам се операцията да приключи в най-скоро време и да се върнем към нормалния ритъм на живот

17 Май 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Градът е блокиран за пореден ден. Провежда се най-мащабната операция, надявам се тя да приключи в най-скоро време и да се върнем към нормалния ритъм на живот. Това каза кметът на Костенец Радостин Радев в ефира на предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Община Костенец не помни такова полицейско присъствие и такива случаи да се случвали“, заяви кметът.
„Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев.
Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков. „Бяха блокирани училищата на територията на Общината и директорките изразиха своето притеснение какво се случва. Лошото е, че на шега децата си подхвърлят, че „Сега ще звъннем на 112 да кажем, че сме го видели“, което е адски неприятна шега и не бива това да си го позволява абсолютно никой да подава фалшиви сигнали към настоящия момент, за което призовавам и хората да не подават такива сигнали, тъй като виждате обсадата от служители на всички институции, касаещи сигурността и здравето на хората, са на територията на Общината и предполагам, че всички действия, които предприемат, са синхронизирани и са в екип“, коментира той.
„Работата на Общината и полицията е да работят в синхрон, така че поисканото съдействие от органите на реда с това, с което Общината може да помогне, е оказано такова. Нека органите на реда да свършат своята работа, за да можем да си поемем чист въздух в рамките на до дни или часове“, добави Радев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Продължава охраната за хората в Костенец, за които смятаме, че са застрашени

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Продължава охраната за хората в Костенец, за които смятаме, че са застрашени

17 Май 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Костенец. Продължава охраната за хората в Костенец, за които смятаме, че са застрашени. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За хората, които смятаме, че има застрашеност, продължава охраната. За хората, които са ни потърсили за съдействие, са извършени необходимите действия. Относно слуховете, които вървят тук, че има списъци, искам да кажа, че черно на бяло няма как да се знае дали има. Ако има потенциални жертви в такъв списък, те са в потенциалния заподозрян“, допълни Иванов. По думите му такъв слух се носи сред местното население. „Хората, които са потърсили съдействие от наша страна са обезпечени, с всеки е разговаряно. Правен е анализ на ситуацията, за когото смятаме, че е застрашен, са взети мерки“, допълни още ст. комисар Иванов. Във връзка с второто убийство, главният секретар уточни: „Не са станали експертизите, които категорично да ни казват и потвърдят, че извършителят е един и същ, но основната версия е това, по което работим. Нова информация няма. Сигурни сме, че убийството е станало вечерта на 14-ти. Точен час на смъртта нямаме и че е извършено най-вероятно с гладкоцевно оръжие. Няма данни за взлом в помещението в къщата, където е намерен убития“, допълни още главният секретар на МВР. Той обърна внимание, че в района е засилено полицейското присъствие. На въпрос дали разследва версията за връзка между двете жертви в Костенец, гл. комисар Иванов уточни: „До този момент нямаме никакво потвърждение. Не си приличат. Второто убийство няма никаква динамика. Няма следи от взлом. Заради това една от версиите е, че може убиецът да е в самата къща и убитият да му е помагал“, допълни гл. комисар Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Операцията по издирване на убиеца в Костенец е безпрецедентна

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Операцията по издирване на убиеца в Костенец е безпрецедентна

17 Май 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Костенец. Операцията по издирване на убиеца в Костенец е безпрецедентна. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че са взети всички необходими мерки, за гарантиране на сигурността и здравето на гражданите. „Нови сигнали няма. По отношение на мероприятията и на самата операция, засилено е много полицейското присъствие“, каза ст. комисар Иванов. По думите му има няколко периметъра, които са локализирани и в които се извършва проверка. „Специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение. Надяваме се да имаме резултат“, допълни още той. Според него винаги съществува вариант убиецът да е напуснал периметъра.
"Ние реагираме на всеки един сигнал, докато не го изчистим и не се уверим, че не отговаря на истината", каза той и допълни, че е имало сигнал, че убиецът е в Сандански, което не се е установило.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец

17 Май 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на Районно управление на МВР-Костенец от 07.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец на 17 май

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец на 17 май

16 Май 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на Районно управление на МВР-Костенец от 07.30 часа на 17 май. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Ще докараме допълнителни сили в Костенец, ще бъде задържан евентуалният извършител на убийствата

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Ще докараме допълнителни сили в Костенец, ще бъде задържан евентуалният извършител на убийствата

16 Май 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Костенец. Ще докараме допълнителни сили в Костенец, ще бъде задържан евентуалният извършител на убийствата. Това каза на брифинг пред сградата на РУ - Костенец главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали втората жертва е споделила с тях притеснения спрямо съседа си Стоян Зайков, той каза: „Не, той пред нас категорично е заявил, че ще ни оказва съдействия и че с каквото може ще ни е полезен. Не е имал притеснения и не ги е споделял с нас. Това ни навежда, че той може да е и евентуален помагач, но това са само догадки“. „Той е живял сам. Разведен е. Биващата му съпруга има дете. Не живее тук в района. През деня е бил на работа, последно е видян жив на 15.00 часа предния ден. Намерен е от роднината, който го е потърсил“, заяви Иванов“, добави Иванов. Той обясни, че сигналите, подавани в полицията, са проверени и никои от тях не отговаря на описанието.
„През нощта работата продължи и сега продължава и ще останем тук, докато не бъде заловен извършителят, няма да си тръгнем, за да е осигурена сигурността на гражданите“, изтъкна главният комисар на МВР. Попитан дали в дома на втората жертва са намерени доказателства, че там някои се е укривал, той отговори: „Няма данни, след направен опит са иззети веществени доказателства. Предстои им анализ. Със сигурност убиецът е пребивавал там, но дали през цялото време е бил там, или е влезнал непосредствено преди убийството, предстои за доказване“, добави главният комисар на МВР.
„На цялата територия на града има полицейски сили. Правим анализ на ситуацията, ще докараме допълнителни сили и ще бъде задържан евентуалният извършител“, подчерта Иванов.
Той призова гражданите да подадат веднага сигнал в полицията, ако видят нещо съмнително.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков

16 Май 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Костенец. Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков. Това каза на брифинг пред сградата на РУ - Костенец главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма категорични данни, че заподозреният, които издирваме от миналата седмица е същият извършител. Починалият е съсед на евентуалния заподозрян, но до момента нямаме категорични данни, че убийствата са извършено от един и същи човек, въпреки че не изключваме тази версия и работим по нея“, посочи той. „Двамата са били съседи, имат роднинска връзка, назад във времето са имали дразги, но данните, които имаме до момента, показват, че доста време не са имали конфликт. Били са на чисто човешки отношения“, допълни Иванов.
Попитан дали има сигнали или някаква информация относно второто убийство, той каза: „До сега нямаме сигнал някой нещо да е чул, да е свидетел. Убийството е извършено с огнестрелно оръжие. Никой не е чул изстрел, никой не е видял нещо съмнително в района. Има попадения от сачми. След приключване на съдебно медицинската експертиза ще имаме яснота“, добави Иванов.
Попитан каква е вероятността второто убийство в Костенец също да е дело на издирваният Стоян Зайков, той каза: „Вероятност има, докато не отхвърлим с категоричност някои от версиите, няма да спрем да работим по тях. Тази версия остава“, изтъкна главният комисар на МВР. По думите му има вероятност издирваният Стоян Зайков да се е укривал в дома на втория убит.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец

МВР: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец

16 Май 2019 | 06:32 | Агенция "Фокус"
Костененец. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В 7.30 часа главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. Комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

16 Май 2019 | 05:08 | Агенция "Фокус"
София. Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец. Жертвата е 42-годишен мъж, чието тяло е открито в къща в съседство до дома на обявения за издирване преди дни Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на бившата си приятелка.
38-годишната Милена Шишкова бе открита в безпомощно състояние, близо до дома ѝ на 10 май сутринта. Смъртта ѝ настъпи, вследствие на огнестрелна рана в главата. Откритият в сряда мъж е трети братовчед на издирвания Зайков, по тялото му също е открита огнестрелна рана, този път в областта на брадата. По последни данни 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18.00 часа във вторник. Негов роднина, който го потърсил в дома му, се натъкнал на тялото му и подал сигнал в полицията. 42-годишният е живеел е сам, тъй като към момента е разделен със съпругата си, от която има и дете.
При проведени преди време разговори с простреляния мъж, той не е споделил никакви притеснения. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38-годишната жена на братовчед му.
Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.
По думите му нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място. Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието.
Предприети са допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

15 Май 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец. Жертвата е 42-годишен мъж, чието тяло е открито в къща в съседство до дома на обявения за издирване преди дни Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на бившата си приятелка.
38-годишната Милена Шишкова бе открита в безпомощно състояние, близо до дома ѝ на 10 май сутринта. Смъртта ѝ настъпи, вследствие на огнестрелна рана в главата. Откритият в сряда мъж е трети братовчед на издирвания Зайков, по тялото му също е открита огнестрелна рана, този път в областта на брадата. По последни данни 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18.00 часа във вторник. Негов роднина, който го потърсил в дома му, се натъкнал на тялото му и подал сигнал в полицията. 42-годишният е живеел е сам, тъй като към момента е разделен със съпругата си, от която има и дете.
При проведени преди време разговори с простреляния мъж, той не е споделил никакви притеснения. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38-годишната жена на братовчед му.
Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.
По думите му нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място.Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието.
Предприети са допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията работи по разследването на ново убийство в Костенец

Полицията работи по разследването на ново убийство в Костенец

15 Май 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Костенец. По две досъдебни производства работи полицията под наблюдението на Окръжна прокуратура София - за убийството на 38-годишна жена на 10 май и за намерения днес убит 42-годишен мъж в къща в съседство до дома на обявения за издирване мъж, бе съобщено на брифинг в Костенец, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Разпоредени и вече предприети са допълнителни мерки, за да гарантираме безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“, допълни Иванов. По думите му, нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място.
Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието. По последни данни, 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18 часа вчера. По тялото му е открита една рана - от огнестрелно оръжие в областта на брадата.
Между издирвания и жертвата на днешното престъпление има роднинска връзка - те са трети братовчеди. При проведени преди време разговори с простреляния днес мъж, той не е споделил никакви притеснения. Сигналът днес е подаден от негов роднина, който го е потърсил в дома му. 42-годишиният е живеел е сам, към момента е разделен със съпругата си, има дете. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38- годишната жена на братовчед му, стана ясно на брифинга.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Къщата на открития починал мъж в Костенец е в съседство с тази на издирвания за убийството на 38-годишната жена в града

Министър Младен Маринов: Къщата на открития починал мъж в Костенец е в съседство с тази на издирвания за убийството на 38-годишната жена в града

15 Май 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Къщата на открития починал мъж в Костенец е в съседство с тази на издирвания за убийството на 38-годишната жена в града. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На този етап мога да кажа, че сутринта в ОДМВР – София е получен сигнал за лице, което не се е явило на работа. Колегите са проверили адреса и там са открили труп“, заяви Маринов и посочи, че започва огледът на място. „Засега не може да говорим категорично, че има насилствена смърт. Изследваме и двете версии, но по-подробна информация ще можем да дадем след извършването на огледа на трупа. На място е директорът на ОДМВР – София и главният секретар на МВР с оглед последните събития, които бяха в Костенец“, каза още Маринов. Той уточни, че на този етап няма данни на мястото да е имало стрелба или следи от борба.
На въпрос дали има роднинска връзка между починалото лице и предполагаемия убиец от Костенец, който се издирва от няколко дни, Младен Маринов отговори, че такава не е известна. „Това, което го свързва с издирвания е, че къщите им са в съседство. Но той живее сам на този адрес“, обясни вътрешният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Тялото на мъж е открито в Костенец

МВР: Тялото на мъж е открито в Костенец

15 Май 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Костенец. Тялото на мъж е открито в Костенец. Това потвърдиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Тялото е намерено в близост до дома на издирвания за убийство Стоян Зайков. В момента тече оглед на място.
Ирина ИВАНОВА

Очаквайте подробности.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Продължава работата по издирването на заподозрения за убийството в Костенец

Министър Младен Маринов: Продължава работата по издирването на заподозрения за убийството в Костенец

14 Май 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата по издирването на заподозрения за убийството в Костенец. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с продължаващата операция по издирването на 43-годишния Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на жена си в Костенец. „Голяма част от колегите са били на терен. Работим и по изясняване на сигнали, които получаваме на откритата линия. На този етап нямаме резултат, но хубавото е, че в последните няколко часа има активиране на телефонната линия за подаване на сигнали, които проверяваме веднага. Надявам се, колегите да се справят, тъй като три-четири дни това е във фокуса. Теренът там е горист. Има много необитаеми къщи, бараки възможности човек да се укрива. Правим всичко възможно първо да вземем мерки по отношение на евентуално застрашени лица, които имаме в случая и второ - да не допуснем да се получи някъде друг подобен случай от извършителя“, заяви министър Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава издирването на 43-годишния мъж във връзка с убийството в Костенец

Продължава издирването на 43-годишния мъж във връзка с убийството в Костенец

12 Май 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Продължава издирването на 43-годишния мъж във връзка с убийството на 38-годишната жена в Костенец. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР.
„Фокус“ припомня:
На 10 май около 8.40 часа на тел. 112 е подаден сигнал за жена в безпомощно състояние, намерена в близост до дома й в град Костенец. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Констатирана е смъртта на 38-годишна жена. Извършен е оглед, предприети са оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за изясняване на случая. Образувано е досъдебно производство. Криминалисти от ОДМВР-София разследват тежко криминално престъпление в Костенец. По-късно същия ден от МВР разпространиха информация, че издирват 43-годишният Стоян Георгиев Зайков от Костенец във връзка с разследването на убийството на 38-годишна жена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: 43- годишен мъж се издирва за убийството в Костенец

МВР: 43- годишен мъж се издирва за убийството в Костенец

10 Май 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. 43-годишният Стоян Георгиев Зайков от Костенец е издирван във връзка с разследване на убийството на 38-годишна жена, извършено тази сутрин в града. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Хората, които разпознават издирвания и имат информация къде може да бъде открит, да позвънят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Криминалисти разследват убийство на 38-годишна жена в град Костенец

София: Криминалисти разследват убийство на 38-годишна жена в град Костенец

10 Май 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Костенец. Криминалисти разследват убийство на 38-годишна жена в град Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Криминалисти от ОДМВР-София разследват тежко криминално престъпление в Костенец. Около 8.40 часа тази сутрин на тел. 112 е подаден сигнал за жена в безпомощно състояние, намерена в близост до дома й в град Костенец. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Констатирана е смъртта на 38-годишна жена. Извършен е оглед, предприети са оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за изясняване на случая. Образувано е досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.